tisdag 24 november 2015

Om vikten av att bli bromskloss...

Och så glömmer man själva dilemmat, det där som är så pinsamt så att nästan ingen vill låtsas om det: Vad gör vi med de pengar vi sparar när vi satt in solceller? Tar en extra tur till Thailand? Eller bättrar på tillväxten genom att konsumera mer i snabbare takt?

För inte är det väl så att vi ser de sparade pengarna som en möjlighet att sänka arbetstiden istället?

Nej, visst nej, det är ju inte solidariskt när partierna ropar att vi skall arbeta mer. Så att inkomstskatter betalas till skola, vård och omsorg och arbetsgivaravgifter till socialförsäkringarna... Det är ju skatt på just arbete och arbetstid som bekostar allt det där. Ända till någon kommer på att vi skall beskatta annat är arbete. Då, och först då, kommer vi ur den fälla vi fastnat i.

Då och först då kommer vi ur det där ekorrhjulet: arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer....77 kommentarer:

 1. Vad tycker du om Liberalernas tal om just skatt på annat än arbete, typ konsumtion ? Ulv i fårakläder ?
  Eric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eric: Problemet med deras förslag är att de vill höja miljöskatterna medan de istället vill sänka bolagsskatt och inkomstskatt för höginkomsttagare. Det vill säga låginkomsttagare får ingen kompensation och bolag kommer snarare än mindre att bidra till allt det goda vi vill ha i form av skola, vård, omsorg och trygghetssystem. Bakom grön fernissa visar sig liberalism i form av manchesterliberalism snarare än socialliberalism. Grönt är att bygga socialt hållbara samhällen för att i demokratiska ordning kunna bygga ekologiskt hållbart samhällen. Det är därför t ex det svenska MP redan från början betonade rättfärdig fördelning såväl nationellt som globalt. Vilket för övrigt de allra flesta partier som ingår bland de globalt gröna ser som grundbult.

   FP:s förslag innebär att de ekonomiska och sociala klyftorna kommer att öka - och ökande klyftor med sociala problem medför att den politiska debatten stannar i frågor som rör den sociala vardagen och därmed inte i tillräcklig mån kommer att omfatta lite mer diffusa, och än så länge inte helt påträngande frågor, som klimat och miljö. (Vi ser det ju nu när flyktingdebatt och terrordebatt skjuter klimatfrågan i skymundan).

   Radera
  2. ...fast det kan väl aldrig hända att också denna tråd hamnar i rop om att stoppa invandringen, och så vidare...

   Fred Lane

   Radera
  3. Självfallet kan man bedriva en politik som är för högerliberal. Men man kan också bedriva en politik som är för socialistisk. Minns du Sovjetunionen? Jämlik fördelning är ingen garant för hållbarhet. Jämlik fördelning är inte heller rättvis när vissa producerar och andra bara konsumerar. Vill man få stopp på all utveckling så kan "rättfärdig fördelning" säkert vara effektivt, men man får tyvärr inte därmed också hållbarhet. Vi behöver faktiskt utveckling och folk är obenägna att arbeta och ta risker om alla deras förtjänster skall fördelas "rättvist" enligt miljöpartistisk förståelse av rättvisa. Det finns fortfarande tydlig vänstertomtevarning på Schlaug och många miljöpartister. Sverige är ett tämligen vänsterextremistiskt land och det är därför vi fått äran att bli hela världens socialbyrå, vilket dock hotar hämma vår förmåga att åstadkomma teknisk utveckling som gör livet bättre för människor. Många forna svenska uppfinnare som bidragit med viktiga uppfinningar skulle sannolikt stoppats totalt av miljöpartistisk fördelningspolitik.

   Radera
  4. greengrass
   Tycker inte du som jag att invandringen ändå diskuteras tillräckligt både här och överallt annars?

   Radera
  5. Fred Lane, vill kanske inte tala om regeringens försök, att tillsammans med "Alliansen" stoppa invandringen och flyktingarna? Alla kanske innerst inne andas ut, när den är nere på 20 procent av nuvarande nivå? ID handlingar på bussar och tåg till Sverige, är ett nytt alternativ som tas upp för att rejält minska invandringen. Allt färre kan visa upp ID handlar, läste någonstans att siffran ligger på 80 procent. Så Fred Lane, du som verkar vilja behålla den mycket generösa invandringen bör hojta Nej! nu. Eller är även du lite av en vardagsrasist;) Invandringen är på väg att försöka stoppas. Med en rad olika sätt. Hur många får med sig ett pass när bomber faller?
   Hyckleriet visar inga gränser. Och regeringen visar att gott kan bli till ont och tvärtom. Det är ju ekonomisk tillväxt som varit den yttersta tanken?
   Så vad bör det göras nu Fred Lane? Orsaken till ett högt flyktingmottagande hade en del unkna motiv och har inte generat de förväntningar, som våra politiker hade. I stället talas det från en del håll om en ekonomisk kollaps. Ett varmare klimat är en av orsakerna till att folk tvingas fly och mitt i detta försöker regeringen och Alliansen strypa asylrätten? Förståeligt om MP och även Birger Schlaug nu vill tala om klimatet. Men hur kan MP vilja vara med om att så drastiskt vilja göra allt för att stoppa folk. Det är inte konstigt och inget fel med att fokuset nu ligger på flyktingarna. Låt det göra det!
   Misstänker att debatten och fokus mer och mer kommer att glida över på klimatet, Det märks redan på teve. Och flyktingarnas öde blir allt mindre viktigt.

   Lisbeth

   Radera
  6. Lisbeth:
   Skönt att samtala med någon som inte är modigt anonym!
   Jag förstår inte ditt uttryck - "vardagsrasist". Det får du gärna förklara.
   Jag har svårt å första fullt ut vad du vill med ditt resonemang. Men jag tycker att Sverige har haft ett generöst flyktingpolitik - mer än de flesta/alla andra länder i Europa, och långt mer än de länder (framför allt USA och Storbritannien) som ytterst drivit majoriteten på flykt. Kanske blir det lika generöst igen. För tillfället kan det mycket väl vara brist på personal att sköta en sådan volym. Skälen till denna generositet kan vi blott spekulera i.
   Vill jag "behålla den mycket generösa invandringen"? Kanske det! Men jag vill inte att vi knäcker de personer som måste sköta den.

   Fred Lane

   Radera
  7. Jo de är en sjukdom att vara snäll på andras bekostnad.
   Onyanserade moralister är sådana. Sådant händer ibland Den Bäste.

   RL

   Radera
  8. Tack för ditt svar! jag har till skillnad från dig inga problem med, att samtala med anonyma på nätet. Inte om innehållet tilltalar. Sak är viktigare än person,

   Ang "vardagsrasist" så vore det befriande, om mänskligheten erkände, att vi är vardagsrasister lite till mans, mer eller mindre förstås. Soran Ismael gjorde ett test i ett program om rasism. Och jag är övertygad om, att även jag likt honom, skulle "misslyckas". Jag är i gott sällskap alltså. För genom evolutionen, har vi varit på vår vakt, mot det vi finner annorlunda. Naturligt och vår enda chans till överlevnad.

   Naturligtvis kan och bör vi ändra på det. Kunde Neandertalare och den "moderna" människan mötas, så borde vi kunna bättre. Men det kan vi endast, om vi blir medvetna om att det finns vardagsrasism. Nu har jag förklarat vad jag menade. Menade inte att peka på dig. För i så fall pekar tre fingrar tillbaka på mig själv. Och det vill jag ju inte;) Man måste ju tänka på sig själv också:) På att man är en individ. Många individer kommer att lida även om vi gjort annorlunda. Vi har gjort så gott vi kan.

   Tycker det är starkt av V att nu protestera, mot de allt hårdare tagen. Även om det naturligtvis delvis är populistisk partipolitik. De ville inte ha migrationsuppgörelsen mellan M och MP. M vill nu gå ännu längre än regeringen... Nyss såg jag en flykting i Rapport säga, att hen är väldigt orolig. över att släkten, inte kan komma efter. Man behöver vara tydlig med, vilka signaler, man ger människor på flykt? Inte lova mer än man vet att man kan hålla. För de har ofta satsat allt de har och många har säkert belånat sig.

   Visst har vi varit generösa! Mycket! Ingen kan påstå annat. Men behöver man inte tänka på, att man bör vara generös inom ramen för, vad man mäktar med? För visst har det funnits tydliga tecken på, att väldigt många kommer att försöka ta sig hit. De flesta andra har kallt stängt sina dörrar. "Alla" andra har ju inte direkt lagt manken till. Men då bör man gå före? Kanske! Men jag personligen ser det som, att en mängd olika motiv, har gjort att det blivit så här. En del har varit mer goda än andra. Det har ju blivit helt fel och det måste man kunna erkänna? För nog vet våra politiker att USA och Storbritannien, varit de som ytterst drivit människor på flykt. Inte majoriteten de flesta finns kvar, eller i flyktinglägren. Och en del ser ingen annan utväg än att återvända till Syrien. Tillbaka till det som de flydde ifrån.

   Jag vill naturligtvis inte heller, att vi knäcker den personal, som måste sköta om dem. Fast om man lyssnat efter, så har det larmats ett bra tag nu. men larmet verkar inte nått regeringen i tid. Inte är det spekulation, att våra politiker har sagt, att de som flyr kommer att bidra och öka tillväxten på sikt. Även MP har resonerat i dessa banor.

   Sjöstedt sa för ett tag sedan, att asylrätten kan komma att urholkas och att han och V, kommer att hålla ögonen på detta och följa och analysera detta noga. Det är bra. Nu inte bara urholkas den, utan den ska strypas. I samma andetag nästan börjar fokuset ligga på klimatet. Jag hoppas att V kan föra en vettig debatt nu, kring alla systemfel. För även de måste ju begripa, att vi inte bör knäcka de personer, som arbetar med asylsökande flyktingar. Nyss sa man även på teve från utländskt håll, att vi kommer att få väldigt svårt att integrera alla. Många är traumatiserade. Och vi saknar resurser.

   Det är nu bra med ett parti i opposition, mot dessa hårdare tag. Ett parti som även kan miljö och klimat skapligt. För risken är stor nu, att flyktingarna medvetet tonas ner. Och att det förändrade klimatet, seglar upp som den mycket stora ödesfråga det är.

   Lisbeth

   Radera
  9. Bra att någon orkar diskutera med de modiga anonyma - de som kan kasta ur sig vad som helst utan att behöva stå för sina ord.
   Nu förstår jag vad du menar med "vardagsrasism". Jag ser det som att människan är på sin vakt mot det obekanta, men att de som har ett öppet sinne snabbt kommer underfund med att dessa obekanta är i stort sett som vi - även om man, när grannen ska komma på besök, säger "Vi ska få främmande"!

   Fred Lane

   Radera
 2. Vi kan alltid handla mer prylar! Vi måste handla Sverige ur krisen, om vi inte gör det faller BNP och staten måste hittta på en massa konstiga åtgärder, och sannolikt höja skatten. Så att vi måste jobba mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn! Massinvandringen håller ekonomin igång. IKEA och ICA m fl täljer guld. Dock kan andra branscher drabbas i takt med att folk inte har råd till mycket annat än att ge helpension åt alla "nybyggare".

   Radera
  2. Så lät det förut. Nu är det ett annat ljud i skällan, Det är väl ingen som talar om en stor invandring längre? Inte ens C. De vill att folk ska hitta bostad på egen hand. Lycka till! Som sagt Skogens gröna guld kommer att ge upp till 25.000 nya jobb på sikt. Och det kommer säkert att byggas fina trähus, med trästaket runt. Och de som har råd med bil, kommer att tanka med diesel tallolja. Den sköna gröna drömmen, kan förmodligen ta fart för en del, efter det att flyktingvågen strypts och man har fått något så när bukt med terrorister. Vinsten hamnar väl som vanligt, där den inte ska. I någon riskkapitalists ficka.
   Så relativt snart kan de som har råd bilda fina små samhällen med staket i trä, som håller terrorister och andra borta. Om regeringen lyckas få med sig EU kommissionen. Det har redan börjat byggas dessa små instängda samhällen. Med larm och stängsel som håller obehöriga ute. Nybyggarna skyddas nog, frågan är väl hur andra mindre bemedlade får det. Nybyggarna trängde förresten undan indianerna förut. Lite historia var det inte så? Så är du indian eller nybyggare?

   Det handlar snart inte om att köpa flest prylar. Inte i närtid. Skulle bli väldigt förvånad över om resorna över julen ökar samt julhandeln åter slår rekord. USA har gått ut med en varning till sina medborgare. Och det storebror USA gör, gör snart lillebror EU.

   Lisbeth

   Lisbeth

   Radera
  3. Äsch va fan... :)

   Radera
 3. Hej Birger. Satt just och läste Per Nuders hågkomster från förra socialdemokratiska regeringstiden, 2005 då man förhandlade med miljöpartiet. Vid ett av dessa möten gällde samtalen invandring, flyktingar och försörjningsstöd och jobb. Miljöpartiet hade varit stenhårda på så kallad flyktingamnesti men när samtalen gick vidare om reformer och regelverk för att få fler arbetslösa invandrare ut på jobb hade miljöpartiets förhandlare mest suttit och gäspat hela tiden.
  Ska det vara så Birger? Personligen tycker jag det är åt helvete med hur det har gått i dagens Sverige med så hög arbetslöshet bland icke svenskfödda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När blev Nuder sanningsvittne? Du får väl höra med de då varande MP-förhandlarna om deras bild. Dock ska läggas märke till: Konflikten mellan MP och Nuder var så stor att partiet hade slutat budgetsamarbete med S om Nuder blivit partiledare. Nuder har nog varit den sosse som miljöpartister verkligen avskytt.

   Radera
 4. Det var en konstig beskrivning, jobbar man tillräckligt mycket hinner man ju inte konsumera.

  Det finns nog en hel del bland oss som skulle kunna gå ner i arbetstid men som inte gör det av helt andra skäl än ett brinnande konsumtionsbehov, t ex att politiker och andra kan få för sig att ändra reglerna. Förinta besparingarna genom devalveringar och sånt där. Därför harvar man på och staplar ännu mer pengar på hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte rimligtvis vara därför du jobbar mycket. Om du inte litar på politiker förstår du säkert att all din egendom baseras på politiska och sociala regler, oavsett hur mycket du skrapar ihop. Om politik och sociala regler går på kollisionskurs kan en totalitär regim driva igenom politiken.

   Radera
  2. Så man kan inte medvetet konsumera mindre oavsett om man lönearbetar eller inte?

   Radera
  3. Sa inte att jag jobbar mycket. Bara mer än jag behöver.

   Radera
 5. Varför mera fritid ? Det är på fritiden klimatpåverkan är som störst.
  Jobba istället mera till lägre löner och ha förbaskat roligt på jobbet.
  Globalt lika löner för samma sorts jobb borde vara en självklarhet
  och är även snabbaste vägen mot minskad klimatpåverkan.
  Aran

  SvaraRadera
 6. Solceller är en samhällsekonomisk och privatekonomiskt förlust, så du får precis som du vill Schlaug. Mindre pengar till annat. Dock är solceller rätt CO2-intensivt, så troligen är det en miljömässig förlust dessutom.

  SvaraRadera
 7. Jeppen, du verkar vara den förste som inte fattat att solceller betalar sig snabbt för den enskilde som sättert upp sådana. Om tre år går mina med vinst, jämfört med om jag köpt all el istället, trots att jag köpte dem när de var dyrare än idag.

  SvaraRadera
 8. Jeppen har varit aktiv länge på många kommentarsfält, inte minst när det gäller kärnkraft. Vi är många som vet vem hen är, och sedan en tid tillbaka huserar hen med en egen blogg som man hittar om man söker Nej, det kan det inte vara + jeppen. Så vi som huserar här vet var vi har hen och varför hen är så aktiv.

  SvaraRadera
 9. Är det säkert att det är just produktionsskatten som är bäst lämpad för att gå mot ett bättre system?
  Ett land som Sverige, med förhållandevis lite produktion och mycket annat (utvecklig, avancerade tjänster, offentlig sektor mm) skulle ju inte kunna få in särskilt mycket pengar av en produktionsskatt. På min arbetsplats är vi ca 300 personer, varav 30 har produktionsrelaterade jobb. Om vi skulle ersätta arbetsgivaravgiften som vi betalar in med en produktionsskatt, skulle kostnaderna mångdubblas per producerad enhet. Ska dessutom denna produktionsskatt täcka in såväl dagens arbetsgivaravgift som morgondagens medborgarlön, blir det en rätt saftig skatt, minst sagt.
  Kan man inte gå mot skatter på råvaror istället? Det skulle dessutom föra det goda med sig att låg kvalitet skulle bli olönsamt och gynnna reparabla ting.

  SvaraRadera
 10. Anonym 11.34
  Fanatiker förenklar felaktigt fakta.
  Tjugo (20) år är en rimligare angivelse.
  Men det är ändå bra för både samhället och individen.
  Ambitiösa skönmålningar inger inte förtroende i längden
  och verkar kontraproduktivt.
  /Aran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det jag skönmålar, skrev inte ett ord om när jag skaffade dem, sa att om tre år går de med vinst. Då har jag haft dem i 12 år.

   Radera
 11. Anonym 11:34, solceller är en privatekonomisk förlust. Om du påstår motsatsen och vill övertyga så tror jag att du behöver visa hur du räknat ut det.

  Anonym 11:40, så är det säkert. Fortsätt gärna puffa för min blogg!

  SvaraRadera
 12. När det gäller att lära av naturen så lär den oss att livet är meningen att fungera och vara i balans. Men för majoriteten av mänskligheten handlar det om att med alla medel hänga sig kvar för sin överlevnad.

  Jag undrar, om universum jobbat i miljarder år med att skapa en ras som till slut blev fiende till sig själv, till livet och sin egen boplats - planeten Tellus? Det tror inte jag.

  Människan är inget misstag. Däremot har vi förblindats av en massa dogmer, vår styrka och gemenskap fråntas oss, det gör att vår riktiga kraft och storslagenhet inte får utvecklas. Men om vi återerövrar kunskapen om hur universum skapar och upprätthåller liv så skulle det och livskraften vara mycket användbar.

  Universell energi är samma som det är i en atom som i hela vårt solsystem. Varje individ är skapad utifrån detta mönster och passar in i mönstret för livsenergi.

  Generera energi utan förbränning är en revolutionerande utveckling. Komma åt "nollpunkten" eller "fri energi" kallas nu "Ny energiteknologi". "Fri energi" är en av de största genombrotten i vår historia. Denna kraft skulle inte bara förbättra, den skulle transformera livskvaliten på hela planeten. Kraften är som andningen i universum och det är formen som energi tar på alla nivåer i exstensen. "Fri energi" är det fundamentala för skapandet i universum på alla nivåer.

  Vi behöver återerövrar kunskapen om hur universum skapar och upprätthåller liv. Frågan är om de stora "elefanterna" kommer tillåta det eller inte?

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan tidigt 1900-tal hade vetenskapsmän utvecklat alternativa sätt att få tillgång till elektricitet utan förbränning. Nikola Tesla trodde sig ha kommit åt vad han kallade "strålande energi." Fler vetenskapsmän tror att han funnit det som kallas "Fri energi." Men innan Tesla kunde avsluta sitt projekt, insåg hans finansiär, J P Morgan, som hade monopol på koppar som användes i strömkablar, att Teslas lösning skulle transportera elektricitet utan kablar. Då slutade han finasiera Tesla. Teslas labb brändes ner och han blev utstött, bara för att han försökte göra sin vision om oändlig energi för alla till verklighet.

   Varför undertrycks kunskapen om "Fri energi?" "Fri energi" extraheras från rummet runt omkring oss, vilket innebär att man inte kan ta betalt för den. Det är ett direkt hot mot den enskilt största industrin i världen, energi. Hej svejs Exxon Mobil, hej svejs olja, kol, kärnkraft, linjär överföring av elektricitet genom kraftledningar, allt detta försvinner.

   Om "Fri energi" tilläts tas i bruk skulle den ändra hela den geopolitiska maktstrukturen och det är större än någonting annat i vår historia.

   Christer

   Radera
  2. Christer, jag har frågat dig förut utan att få något svar, kan du peka ut genombrottet du talar om för mig? Kan du konkret visa en lösning som gör denna fria energi tillgänglig?

   /Ragnar Vanheden

   Radera
  3. Det kanske krävs en ändrad maktstruktur Ragnar Vanheden. Det står i inlägget.

   Lisbeth

   Radera
  4. Jag har läst Christers inlägg, samt flera av hans tidigare inlägg om samma sak. Tesla var på många sätt en lysande vetenskapsman och uppfinnare, men är också föremål för fortlöpande extrem mytbildning. Till viss del odlade han myten själv, den excentriske uppfinnaren med bombastiska demonstrationer av något ingen förstod.

   Det finns så vitt jag känner till, ingen bevisad teknik för att utvinna det som kallas zero point energy. Många är de som påstår sig ha gjort det, lika många är konspirationsteorierna kring varför inget någonsin kommer längre än mystiska prototyper eller demonstrationer i klassisk Teslastil. Om Tesla hade lösningen, tog han med sig den i graven. Dessutom är historien Christer berättar kring Tesla och Morgan bara en av alla varianter som cirkulerar.

   Mitt syfte med att be Christer om något mer konkret är att belysa det faktum att fri energi eller zero point energy är en lekplats för kvacksalvare och uppmärksamhetstörstande misslyckade "uppfinnare" och knappast något att hoppas på.

   /Ragnar Vanheden

   Radera
  5. Ragnar Vanheden, Hur kan man veta att ingen förstod? Kan det inte vara precis tvärtom, att man mycket väl förstod? Och snodde det man förstod. Så går det till i denna värld.
   Nej vi kan inte känna till låsta patent. Han kanske vrider sig i graven? Han kanske önskar, att han varit mer försiktig i sina demonstrationer. Det finns många konspirationsteorier kring detta. Det bästa är att var nyfiken, kritiskt granska och tänka själv. Och koppla ihop gammal kunskap med ny dvs. det vi snappar upp, begriper och hör. Och kan sätta in i ett sammanhang.

   Lisbeth

   Radera
  6. Lisbeth, vilka låsta patent syftar du på? Du får ursäkta, men dina resonemang är ofta långa, diffusa och utan saklig grund. Så, vilka låsta patent syftar du på? Nej, "man förstod inte mycket väl", det var snarare så att Tesla, omvittnat urusel på att hantera pengar vilket sannolikt var skälet till att han dog fattig, anordnade bombastiska demonstrationer med blixtar och dunder och uppmuntrade myten om sig själv för att locka fram mer kapital. Att Teslas Wardenclyffeprojekt lades ned kan ha flera orsaker som exempelvis att det inte fungerade som Tesla hade tänkt, inte nödvändigtvis att den onde Morgan vägrade ge Tesla pengar, vilket är ytterst tveksamt eftersom Tesla faktiskt fick en hel del pengar både av honom och andra. Att Tesla visionerade om att överföra energi trådlöst betyder inte att han hittade ett sätt att skapa energi ur ingenting, det är en rent felaktig slutsats.

   "Det bästa är att var nyfiken, kritiskt granska och tänka själv."

   Hur många av Teslas patent har du kritiskt granskat och funderat över? Hur många av alla fri-energi-apparater har du kritiskt granskat?

   Om jag skulle hävda att jag i källaren hade byggt en apparat enbart med hjälp av mina händer, delarna från en gammal dammsugare, hubbabubba och torkat pulver från enhörningshorn, som producerar obegränsat med energi nog för hela mänskligheten, men tyvärr blev maskinen stulen i ett mystiskt inbrott och varje gång jag försöker bygga en ny så blir det saboterat, så skulle du troligen tro mig.

   /Ragnar Vanheden

   Radera
  7. Du får fråga Jens Holm. Jag lyssnade till en debatt idag. Han ville att Åsa Romson, skulle ta upp detta med låsta patent. Du talar om konspirationsteorier och levererar i nästa mening en själv... Har du tänkt på, att du kanske bidrar, till en konspirationsteori själv? Att du kanske bidrar till att fri energi fortsätter att nekas världen, när du kallar andras slutsatser för "felaktig" Försöker diskutera efter saklig grund. Ang. att vara nyfiken, kritiskt granska och tänka själv. Jag kan omöjligt granska låsta patent. Det är ju dem som Jens Holm vill ha bort, så att alla ska kunna granska dem. Låsta patent betyder hemlig stämplade. Jag kan väl inte hållas ansvarig för, att "man" inte begriper vad jag skriver. Men du har rätt i att inläggen ofta är för långa! Ska skärpa mig. Fingrarna glöder.

   Nej jag skulle inte tro på Ragnar Vanheden ett ögonblick. Det är en lustiger figur i Jönssonligan, Han är kvick och rolig. Men inte vidare saklig eller eftertänksam. Så mig lurar du inte. Förbättra inbrottsrisken skulle jag säga:) Och uppsök psykolog, om du tror det funkar. Herre Jesus en gammal dammsugare, hubbabubba osv. Lång rehabilitering väntar!

   Lisbeth

   Radera
  8. Skrev ett inlägg 01:52:00 du kanske missade det?

   Lisbeth

   Radera
  9. Lisbeth, det är svårt att argumentera med dig när dina resonemang är "all over the place". Du är extremt osammanhängande.

   Jag är kluven till om jag alls ska försöka argumentera med dig eller låta bli, men jag gör ett försök.

   På vilket sätt har Jens Holm, Åsa Romson och en debatt kring "låsta patent" samband med fri energi? Tror du på fullt allvar att "Teknik är låst i patent hos stora bolag som sitter inne med den senaste miljötekniken" betyder att dessa stora bolag hemlighåller information om hur man utvinner energi ur universums urkraft?

   Du KAN granska Teslas patent. Min favorit är hans märkliga pannkaksspole, patentnummer 512,340 daterat januari 1894. Du KAN läsa vad Tesla själv har skrivit och påstått. När du har gjort det, vilket tar ett tag, det vet jag eftersom jag gjort det själv, då kan du börja spekulera i vilka av Teslas påståenden som var sanna och vilka som var ren rappakalja för att få finansiärer till hans leverne och yrke.

   Nej, jag finner det ytterst osannolikt att jag bidrar till att "fri energi" fortsätter att nekas världen. Och du Lisbeth, den lustige karaktären från La Banda de Jönsson, det vill säga jag eftersom jag stulit hans identitet, har lagt en del tid på att undersöka hela den så kallade "zero point energy" cirkusen.

   Mina två favoriter är nog Bruce de Palmas N-machine och Stanley Meyers buggy. Vilka är dina Lisbeth?

   /Ragnar Vanheden

   Radera
  10. Jag har svårt att förstå varför du behöver hålla en sådan otrevlig ton gentemot Lisbeth bara för att du inte delar hennes åsikter.Skärpning!

   Radera
  11. Åsikter är en sak. Att påstå direkt absurda och felaktiga saker är något helt annat.

   Skärpning själv Anonym.

   /Ragnar Vanheden

   Radera
  12. Inga svar blir det från min sida kring favoriter:) Ni koncentrerar vi oss på vad jag skrivit?! Eller hur?

   Varför finns det teknik låst i patent, som stora bolag sitter inne med? Den senaste Miljötekniken. Vad jag personligen tror är irrelevant. Men jag undrar. Det borde väl varje tänkande människa göra.

   "då kan du själv börja spekulera" Varför då? Du skrev själv att det finns många konspirationsteorier, ska jag hitta på ytterligare en? Visst kan man läsa vad han själv skrivit och påstått. Men man ska begripa och förstå det också. Annars är risken stor att man börjar spekulera.

   Ja, jag har förstått ,att du tycker det högst osannolikt, att du bidrar, KANSKE bidrar skrev jag. En väsentlig skillnad. Varken du eller jag vet något om dessa låsta patent. Skillnaden är att jag likt Jens Holm, vill att man ifrågasätter dem och det på klimatmötet. För Senaste teknik bör inte vara låst i patent utan FRI. En ganska liberal tanke:)

   Lisbeth

   Radera
  13. Anonym, Jag tycker han är ganska rolig. Lika rolig som Ragnar Vanheden i Jönssonligan nästan:) Ha, ha

   Lisbeth

   Radera
  14. Lisbeth, jag ber om ursäkt om jag tog till onödigt hård ton, men den här typen av teorier med absolut noll eftertanke irriterar mig lite.

   Jag håller med om att patent är en ganska kontraproduktiv sak om man vill se mänskligheten utvecklas. Samtidigt är patent inget tvång, ingenting hindrar en uppfinnare från att öppet redovisa sina uppfinningar, även om det är en sanning med modifikation eftersom vi alla är slavar under penningen. Tanken med patent är att skydda intellektuell egendom, det må vara dåligt, men så är det.

   Jag sa inte att du skulle hitta på fler fantasier eller konspirationsteorier kring Tesla, min poäng var att du istället för att läsa konspirationsteorierna, skulle läsa vad Tesla själv sagt och hur han själv beskrivit sitt arbete, ett bättre tillvägagångssätt ur alla synvinklar. Allt han skrivit är inte obegripligt.

   Jo, jag vågar påstå att inget av patenten du hänvisar till, innefattar någon som helst teknik för att utvinna energi ur universum, eller att framkalla energi ur ingenting, eller ur någon kosmisk andningsenergi. Det är Christer och du som insinuerar saker, bevisbördan är knappast min. Du brukar klaga på religioner Lisbeth, religioner innehåller just den här typen av grundlösa, diffusa eller rent absurda påståenden. Bertrand Russel försökte visa vem som rimligen ska bevisa något med sin imaginära tekanna i rymden.

   Jag tror att du och Christer vill väl, så jag ber om ursäkt om min ton blev lite vass, men jag tror inte att någon av er har tänkt igenom vad ni säger, påstår eller insinuerar.

   Vi bör alla hoppas att energi i obegränsade mängder, oavsett om vi får den av universums urkraft, livskraft, andning, eller fjärtar, INTE hamnar i människans ägo inom någon vidare snar framtid. Visst kan Christer ha rätt i att de godartade konsekvenserna skulle kunna vara många, men med stor sannolikhet är det ett ansvar vi inte är redo för, och skulle vi mot förmodan få tillgång till det så ter sig atombomber plötsligt relativt harmlösa, och det skulle inte dröja värst länge innan vapen med förstörelsekraft bortom all rimlighet skulle existera.

   /Ragnar Vanheden

   Radera
 13. Det är ju skatt på just arbete och arbetstid som bekostar allt det där.

  Är det så det fungerar? Först måste något produceras i privat sektor för att beskattas på ett eller annat sätt, sen kan man av detta betala produktion i offentlig sektor?

  En ekonomisk analys som haltar betänkligt. Varor och tjänster kommer tillstånd genom arbete det oavsett om det produceras/konsumeras i privat eller offentlig sektor. Detta sker i princip därför att de som arbetar vill konsumera detta. Att det ena finansierar det andra är rent nonsens.
  Om vi haft fullt kapacitetsutnyttjande och konsumtion i privat sektor vid ett givet tillfälle och vi vill ha välfärdstjänster tjänsterna producerat/konsumerat av offentlig sektor kan vi inte öka andelen privat Konsumtion/produktion, då måste vi minska den privata andelen för att få utrymmer för den offentliga konsumtionen/produktionen. Normal logik.
  Det kan man göra genom att dra in köpkraft genom skatter som minskar privat konsumtion/produktion och ger utrymme för offentlig dito.

  Det går att producera/konsumera allt i offentlig regi. Det behövs ingen privat sektor för att finansiera detta. Det skulle förstås innebära en betänklig inskränkning i den personliga friheten och är inte önskvärt.

  SvaraRadera
 14. Christers rader påminner om vår historiska soldyrkan.
  En uppgraderad variant, men lika mystisk och vilsekommen.
  Aran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang "men lika mystisk och vilsekommen" så beskriver det Åsa Romson alldeles nyss, i klimatdebatt med Jens Holm. Jens Holm ställde en viktig fråga, men fick ett icke svar. Teknik är låst i patent hos stora bolag som sitter inne med den senaste miljötekniken. Teknologi måste kunna spridas fritt sa Jens Holm. Fri teknik. Hemligheter som några få sitter på. Och han uppmanade Romson, att ställa det kravet på klimattoppmötet. Men det kommer hon naturligtvis inte att göra. Hon har EU kommissionen att förhålla sig till.

   Han för också samman frågan om flyktingar med klimatet. Biståndet tog han upp. Att det halveras. Och kan man lita på att pengar, som ska satsas på klimat och omställning, inte naggas i kanten. Vi vet ju hur man gjort med biståndet, när det gäller flyktingar. Han ville ha en garanti för att fattiga länders pengar inte hotas. Man väljer att satsa mer här hemma på de som lyckats fly. Vad säger att pengar till fattiga länder inte hotas, när det gäller klimatpengar?

   Han kritiserade också att man lutar sig mot EU mål. Inte konstigt, det skulle även Jens Holm tvingas göra. Vi kan inte gå före. Men han var tydlig och Åsa Romson väldigt otydlig, när hon talade om vilka fantastiska möjligheter Sverige har, för att ställa om. Då vore det ju bra och läge att berätta om dessa. Om Skogen som kan ställa om vår energiflotta. I stället för att försöka lösa upp patent, som är låsta i stora bolag, så väljer man att se skogen som vår nya tillväxtmotor vårt gröna guld.

   Historisk soldyrkan är inte helt fel. Solen är en jättetransformator. Men solceller verkar vara mer eller mindre ute.

   Lisbeth

   Radera
  2. Lisbeth. Tack för dina utmärkta svar till "Ragnar Vanheden". Personligen anser jag att det inte är värt att svara på - lägga energi på - inlägg när oliktänktänkande åsikt avvisas som konspirationsteorier eller anses som "vilsekommen".

   Christer

   Radera
  3. Nej det har du rätt i Christer! Tack för dina inlägg!

   Lisbeth

   Radera
  4. Christer, du har inte framfört åsikter. Du har framfört teorier helt utan grund och bevis och det liknar närmast någon sorts religion. Du har rätt att vara religiös och tro på vad du vill, men jag har rätten att påpeka för dig att det du predikar ÄR religion och knappast något att lägga något hopp för framtiden i.

   /Ragnar Vanheden

   Radera
  5. Till Christer, Supermiljöbloggen skriver om "Teslas drag kan få marknaden för elbilar att explodera"
   Företagets VD Elon Musk förklarar, varför de släpper patentet.
   Hörde Romson vid ett tillfälle kort nämna att det är bra. Och det finns politiker som Jens Holm, som vill att stora bolag, inte ska sitta inne med den senaste miljötekniken. Utan att den ska släppas fri. Att elbilsmarknaden Tesla öppnar upp sina patent, låter alla använda dem är, väl en bra början. "I god tro"... Vi bör dock vara medvetna om vad god tro kan innebära...

   Lisbeth

   Radera
  6. Lisbeth. Tack för det. De som undertrycker "Fri energi" ger inte upp frivilligt.

   Birger Schlaugs rubrik löd: "Om vikten av att vara bromskloss." Som du ser här i kommentarsfältet finns det "bromsklossar", även på denna nivå.

   Christer

   Radera
  7. Nej de ger inte upp frivilligt. "Teslas autopilot granskas" inrikes nyhet för mindre än två timmar sedan. Granskningen oroar inte Tesla. Många är dem, som talar om att bilen med hjälp av radarkamera, kamera, ultraljudssensorer på vissa typer av vägar, kan ta över styrning och farthållning. De talar gärna om detta, utan att samtidigt tala om trafiksäkerhet. Så det finns ytterligheter i allt. De som undertrycker "Fri energi" och dem som välkomnar den okritiskt.

   Förare kan inte frånsäga sig ansvar säger kommunikationschefen för Tesla i Norden till Ny Teknik.

   Lisbeth

   Radera
  8. Mystiska vilsekomna gökungar tar all plats i sångarkoja.
   Ungarna knuffar och sprättar ut alla andra med sin goja.
   Södergök och norrgök golande till varandra på bar kvist.
   Man luras löjligt att lyssna, på egen förskyllan, helt visst.
   Aran

   Radera
  9. Lisbeth, elbilar är inte fri energi.

   Christer, ja du har rätt. Jag försöker undertrycka fri energi åt mänskligheten. Fan, du kom på mig.

   /Ragnar Vanheden

   Radera
 15. Två gröna liberaler kom gående iförda plommonstop, de såg en fattig fd arbetare & den ena sade
  "-Bäste Bror, ser du samma sak som jag, en marsian?" och den andre svarade "-Fi dong! Kanske något katten har SLÄPAT UT, då åsynen av belätet blevo för mycket.."

  SvaraRadera
 16. Jag skulle gärna växla över en del arbetstid i en del egen tid. Den som äger sin tid äger sitt liv. Men precis som Ben Dover litar jag inte riktigt på att staten kommer uppfylla sin del av samhällskontraktet. Kommer det allmänna att ta hand om mig som åldring eller kommer det att vara nattlång inlåsning på avdelningen med nyvägda blöjor och larver i liggsåren?

  Jag fortsätter att spara mina slantar så att jag behåller en valfrihet. Då kan jag i alla fall köpa mig tjänster som jag redan en gång betalat för via skattsedeln. Några flygresor till Thailand blir det inte.

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och var sparar du dina "slantar"??? Siffror på konton? Guld? Hus som aldrig kan kontamineras och bli värdelöst? Hur vet du att de är kvar när du bli gammal och vårdbehövande??

   Radera
  2. Inga garantier finns oavsett hur man sparar men chansen att finns är i alla fall betydligt större än om jag konsumerar upp dem direkt.

   /Magnus

   Radera
  3. Men just detta, att saker och ting faktiskt kan gå åt skogen, det begriper inte 40-50-talister. För unga för att minnas världskriget, för gamla för att ta intryck av de omvälvningar som skedde på 90-talet.

   När de gick ut på arbetsmarknaden skrek fabrikerna efter folk. 10%-ig tillväxt varje år och arbetskraftsinvandring. När vi gick ut gymnasiet på 90-talet slog arbetsgivarna igen dörren i nyllet på oss.

   De gjorde lumpen och tävlade i att maska, startade värnpliktsnytt och ropade efter mer demokrati. Vi åkte till Bosnien och där fick vi lära oss att i ett samhälle som för några år sedan var civiliserat försåtsminerade man numera lik så att släktingarna lemlästades när de kom för att ge kroppen en värdig begravning.

   "Dagens ungdom" brukar man snacka om, men dagens nypensionärer är nog det lataste, mest bortklemade och naiva släkte som nånsin besmutsat jordens yta.

   Radera
 17. @Birger

  1. Vad anser du att "vi" "sparar" på att installera solceller i ett solfattigt Sverige? Har du ett bevis på Sverige "sparar" pengar på detta? En egocentrisk person kan givetvis spara pengar till en Thailandsresa om installationen subventionerats, men samtidigt har väl ändå Sverige förlorat dessa pengar? Är det inte bättre att beskatta utländsk smutsel och installera vindkraft i Sverige? Sparar vi inte mer på detta?

  2. Menar du att vi inte bör beskatta arbete? Skulle inte mer skatt på arbete göra att fler slutar arbeta och ex. väljer socialbidrag/medborgarlön, köper en fjällräven kånken, köper en havskajak, njuter av naturen i meditation och låter automatiseringen fortsätta?

  3. Du kritiserar Liberalerna för "manchesterliberalism". Hur "manchesterliberalt" anser du att MP är som är för EU och frihandeln? Vilket grönt parti anser du är mest socialliberalt i Sverige?

  4. Anser du att vi med dagens politik från MPs verkligen kan bygga ekologiskt hållbart samhälle?

  5. Anser du att MP idag betonar "rättfärdig" fördelning såväl nationellt som globalt?

  TIO RÄTTFÄRDIGA Av Nils Ferlin

  Här står de nu, pampiga, värdiga,
  Mens marknadsfiolerna skorra-
  De äro de tio rättfärdiga
  Som söktes en gång i gomorra

  Alls inte så goda att rå på;
  De lyfter sej själva i orden.
  Och hade de något att stå på
  Så lyfte de hela jorden.

  Förunderligt friska i hjärnorna;
  människoslukare.
  Talar om solen och stjärnorna
  för åkerbrukare

  Sen bärgar de sitt på det torra,
  pampiga, värdiga –
  Pampiga tio rättfärdiga
  Som förstenade Gud och Gomorra

  6. Anser du att S och MPs gemensamma EU-anpassade politik skapat mindre ekonomiska och sociala klyftor? Om inte så vilket grönt parti gör detta anser du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Sverige är inte solfattigt, Sverige har mycket vattenkraft vilket kan fungera som regulator för både sol och vind. Huruvida Sverige "sparar" pengar på detta beror väl rimligen på vad man jämför med och vad man räknar in.

   2. Nej det menar jag inte. Däremot menar jag att arbetsgivaravgifter bör ersättas av produktonsskatt som inte tar hänsyn till huruvida "produktionen" skett med hjälp av människor eller något annat. Ett höjt grundavdrag - och högre skatt på högre inkomster - stimulerar människor att arbeta deltid...

   3. Tja, kanske är det dagens vänsterparti som är mest socialliberalt... Manchesterliberalismen dominerar i Liberalerna. Jag vet inte vad du menar med att Mp "är för EU", jag uppfattar att den gröna gruppen i EU-parlamentet är synnerligen radikal när det gäller fördelning såväl som kritisk analys av frihandel.

   4. Jag vet inte vad du menar med "dagens politik" - menar du partiprogrammet så finns det skäl att tro att man kan det. Den förda regeringspolitiken leder inte till ett hållbart samhälle, enligt min uppfattning.

   5. Nej.

   Radera
 18. Två gröna liberaler iförda plommonstop passerade ett gods & gick sedan förbi en lerhydda med jordgolv, den ena sade "-Där ser man kvittot på att fördelnings-politiken ligger rätt!" och den andra svarade "-Nej det finns fortfarande orättvisor, lerhyddan stör godsägarens utsikt.."

  SvaraRadera
 19. Då var det tack och hej till Miljöpartiet då!

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendatis nov. 24, 07:48:00 em

  Exponential tillväxt: Solenergi kapacitet (MW peak)

  1992 105 n.a.
  1993 130 24%
  1994 158 22%
  1995 192 22%
  1996 309 61%
  1997 422 37%
  1998 566 34%
  1999 807 43%
  2000 1,250 55%
  2001 1,615 27%
  2002 2,069 28%
  2003 2,635 27%
  2004 3,723 41%
  2005 5,112 37%
  2006 6,660 30%
  2007 9,183 38%
  2008 15,844 73%
  2009 23,185 46%
  2010 40,336 74%
  2011 70,469 75%
  2012 100,504 43%
  2013 138,856 38%
  2014 178,391 28%
  2015 233,000 30%

  Jämför med den ekonomiska tillväxten som är på ynka 3-5% årligen.

  Det blir nättre och bättre dag för daaag
  https://www.youtube.com/watch?v=yzEAC_Wxni8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neo, sådär sade man om vindkraft också. Den var "typ exponentiell" fram till 2009 med 30% årlig tillväxt. Då hade vi 159 GW vind. Hade vi fortsatt på den banan hade vi haft 159*1.3^6 = 767 GW i slutet av året. Istället kommer vi ha ca 420 GW. Vindkraften växer sen 2009 ungefär linjärt. Solcellerna ligger lite efter men kommer att växla över i linearitet ungefär nu. 2015 är troligen sista året för så kallad exponentiellt tillväxt i sol. Den linjära tillväxten kommer visa sig högst otillfredsställande även för sol.

   Radera
  2. Neoliberal Agendaons nov. 25, 03:39:00 fm

   Problemed med vind är att den tekniken kräver massa mekanik och kan snarast jämföras med en bil. Solenergi handlar om materialforskning och potentialen för kostnadsminskningar är mycket större där. Det är mer som en integrerad krets.

   Det finns så klart ett slut även för solenergi. Jag tror dock inte vi är där. När en panel kostar 100:-/m2 och den har 40-50% effektivitet. Ja, då är racet slut. Det kan så klart ta slut tidigare, men jag tänker inte betta mot en 30 årig trend, även om det så klart uppstå svackor enskilda år beroende på omvärldsfaktorer, så som att USA tar bort skattelättnader för solpaneler 2016.

   Radera
  3. Neo, solceller är inte som integrerade kretsar. Integrerade kretsar blev effektivare och billigare (per transistor) enligt Moores lag genom miniatyrisering. Den effekten finns inte för solceller.

   Du hade kunnat säga precis samma sak om vindkraft år 2009: "Jag tänker inte betta mot en 30-årig trend." Men det gick utmärkt att göra det då och det går minst lika bra nu! Det gäller bara att förstå trendernas begränsningar och göra matten.

   Det handlar om att installationerna ökar med 30-70% årligen, medan priset bara rasar med säg 20% per kumulativ volymfördubbling. Det innebär att investeringsvolymerna i kronor räknat ökar för varje år och att varje kostnadssänkning blir dyrare.

   Om man tittar noga på det så ser man att vi är vid en punkt där det börjar bli ekonomiskt ohållbart att upprätthålla en hög procentuell tillväxt. Dessutom har pionjärländerna (Tyskland, Spanien, Italien, Grekland) dragit hårt i handbromsen eftersom det är irrationellt att klämma in mycket mer sol än vad de redan gjort (runt 8%) för närvarande. Detta bromsar också och allt fler länder kommer att hamna i samma läge.

   Radera
 21. Kan vi förvänta oss några reflektioner från Birgers sida kring kring MP:s historiska svek imorgon?

  SvaraRadera
 22. Tyskland har lovat att subventionera solkraft med 1000 miljarder totalt under de kommande 20 åren. Den totala effekten av detta för klimatet,har forskare beräknat, är att uppvärmningen vid seklets slut fördröjs med 37 timmar!

  Det finns bättre sätt att använda dessa pengar, t.ex. forskning på ny kärnkraft.

  Erik, Sthlm

  SvaraRadera
 23. En miljöpartist i plommonstop satt & höll en monolog för sig själv på ämnet "att tappa Makten & Härligheten", det lät så här: "Att tappa Makten & Härligheten, att inte längre få njuta av salarnas skimmer"..rösten börjar stocka sig..."att..att..riskera att inte få NJUTA av det goda livet..det är..det känns.." hulkande läten, med lätt darr.."det vore ohyggligt. Att inte få leva furstligt & få så mycket betalt man är van vid, att behöva sluta med sötebröds-dagarna, kasta bort härligheten & karriärer..det vore som att leva i helvetet! BUUU-HUUU!"

  SvaraRadera
 24. Människorna i USA gör största ekologiska avtryck på Jorden per capita i hela världen!
  Och en indian sade, Jorden svarar vänligare på våra steg med mockasinklädda fötter
  än vad den gör på våra banemäns steg med TUNGA KÄNGOR.
  Så skulle också en indian ifrån Palestina kunna uttrycka sig.

  I en värld med slavägare och slavar som är medlöpare till slavägarna så
  så har samhällen där enskilda människor, för att få ingå i en gemenskap
  med andra människor och inte göra större ekoloska avtryck på Vår Jord,
  än vad den tål, numera ingen plats på Vår Jord. LÄS OM!

  Makt och Rätt är oupplösligt förbundna med varandra.
  Och efter skeppet hänger en liten Jolle. Förståndet.

  När Makt och Vansinne förbinds med varandra så följer Rätten med.
  Och när repet har gått av, så dansar Jollen runt i öppet hav.

  Kritiken ifrån er alla, tar jag åt mig.
  Mycket Förståndigt har jag hört och läst och sett under årens lopp.
  Medan Psykopaterna har blivit allt Mäktigare och Medlöparna allt flera.
  Total Dominans är Målet. Statsterrorism är Medlen.
  Opinionsbildare som fattar, får ett spännande men kort liv.
  Jag tror på Apan i somliga Människor. På Virisen tror jag.
  Många medlöpare, som gör så gott de kan, tror jag även på.
  För övrigt så går det på många ställen, snabbare och snabbare åt H-E!!!
  Mer än varna kan jag väl inte göra ???

  Roland Lidén

  P.S: Förståndet kretsar runt Jorden och söker landningstillstånd
  Israel nekar USA att ge Sverige ett sådant. Galenskapen är nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, amerikaner gör inte störst avtrycka per capita. Det gör mani Kuwait. Därefter Qatar, Förenade Arabemiraten, Danmark, Belgien, Trinidad. Därefter USA, Bahrain och Sverige.

   Radera
  2. Birger, ditt val av avtrycksmått är ideologiskt motiverat. Det är viktigt för dig att Sverige ligger högt för att vi ska kunna klä oss i säck och aska och påbjuda stora uppoffringar. Därför väljer du en konsumtionsberäknad statistik där vi ligger högre än tillochmed skurkstaten Tyskland, som har dubbelt så höga produktionsbaserade utsläpp. Konsumtionsstatistiken är fullständigt moraliskt perverterad, när Tyskland får kärnkraftsproducerade avlatsbrev av Sverige när de köper svenskt stål, och vi i retur får skulden för en del av tysk kolkraft när vi importerar en Opel.

   I icke-perverterad statistik ligger Sverige lägst av de industrialiserade länderna och lägre än exempelvis Kina, per capita.

   Radera
  3. Nej, amerikaner gör inte störst avtrycka per capita. Det gör mani Kuwait. Därefter Qatar, Förenade Arabemiraten, Danmark, Belgien, Trinidad. Därefter USA, Bahrain och Sverige.

   Jag funderade på vem som skulle komma med ovanstående kommentar?
   Och hur jag borde ha skrivit. USA är ett av de länder och ett stort land med
   mycket stort fotavtryck på Jorden.
   Men jag det var skrivet och jag lät det vara som det blev.
   Men nu bli jag försiktigare ...

   RL

   Radera
 25. En dag att minnas länge.
  Verkligheten besegrade S och MP både borta och hemma.

  SvaraRadera
 26. Lömska "gossar" utan skam & samvete
  samt en & annan okänslig "mamsell"
  hade lockat fördärvet att nappa på bete
  de målade dekadensens hemska akvarell..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mystiska vilsekomna gökungar tar all plats i sångarkoja.
   Ungarna knuffar och sprättar ut alla andra med sin goja.
   Södergök och norrgök golande till varandra på bar kvist.
   Man luras löjligt att lyssna, på egen förskyllan, helt visst.
   Aran

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.