fredag 6 november 2015

Dags igen och lite stympade meningar som skall få er att länka till en ledarsida i en tidning....

Vaknar på hotell - det fanns en tid när jag tyckte det kunde vara behagligt... Efter att i fem år kuskat land och rike runt och bott hemma hos partimedlemmar var det faktiskt skönt att få vakna på hotell istället. Inget ont om partimedlemmarna, tvärtom. De var som regel helt fantastiska, vänliga, engagerade och övertygat gröna. Men ändå.

Dags igen. Nyhetspanelen. 07.40. Gomorron Sverige. SVT. Gissa om vad? Flyktingfrågan? Avhysande från tältläger? Tja, frågor finns. Och jag riskerar att göra några gröna vänner besvikna genom att tycka fel åtminstone i någon fråga... Ilskna mejl kommer alltid efter Nyhetspanelen. Ett av tio är ilsket. Ett av tio handlar om min svarta klädsel, eller frisyr eller någon spontan oneliner som man tyckte var kul, dum eller oförskämd.

Så till det där som skall locka er att länka vidare... "Upptrappning sker. Bakom kulisserna...  I Sverige har man tillsatt en så kallad expertutredning... Den pågår för fullt... Finland är på väg att snabbutreda... Ansvarig minister i den svenska rödgröna regeringen... Det tragikomiska kan således bli att vi under en rödgrön regering får beslut som medför att Sverige..."

Gissa vad det handlar om. Om ni tyckte det här var ett fånigt inlägg så försvarar jag mig med att det är skrivit efter en sen kväll, lite sömn och alltför mycket buller på gatan utanför fönstret... Det kan nog bli bättre imorgon, även om jag funderar på att gör en del läsare lite småsura.

Gomorron!
Här är länken....

58 kommentarer:

 1. Flyktingfrågan:
  Öppna gränser så att människor kan komma och gå som de vill - kallas globalism. Visst, det låter bra - framförallt modernt - det är i ropet. Men när verkligeten hinner i kapp blir aggerandet annat. Plötsligt anammas tankar, idéer och handlingar som tidigare ansågs vara rasism. Då är det tyst hos - moderna - globalister.

  Jag undrar hur många det är bland dem som förespråkar fri invandring som har öppnat sitt hem för ensamkommande barn och familjer så de får tillgång till ägarens favorit säng, stol, samt fri tillgång till maten i kylskåpet, frysen och skafferiet? Har Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Annie Lööf, Stefan Löfven, Morgan Johnsson med fler "öppnat sina hjärtan" eller har de slagit in på den rasistiska banan? Du som förespråkar globalism! Hur har du gjort?

  Politiker står handfallna inför de omvälvningar - missförhållanden, orättvisor, maktmissbruk, nöd, lidande - som nu sker inom ekonomiska, sociala, statliga och överstatliga sektorer runt om i världen. I detta kaos haglar känslotänkandets idéer som spön i backen. Sunda förnuftet lyser med sin frånvaro, något måste göras, därmed experimenteras det hej vilt, pokerspelet börjar.

  När förnuftet uteblir är det svårt - så gott som omöjligt - att överblicka vad konsekvensen blir av tagna beslut. Det räcker inte att ha en "käft" som rapar upp påståenden som "auktoritära papegojor" förmedlat i egna syften. Rätt man och kvinna på rätt plats tycks vara ett olösligt problem. Visst, politik är svårt, men nog borde självkritiken vara mer påtaglig för att inse vad man själv duger till. De mer djupgående problemen förblir förmodligen olösliga eftersom historien visar att alla kända politiska system inte håller måttet.
  Christer

  SvaraRadera
 2. Tja vad säger man... egentligen behöver man inte säga något, eller skriva något när man sagt att man vill sluta skriva. "Var ska vi bo" Svenska hemlösa har ockuperat en nedlagd förskola och ska nu avhysas. De är arga ledsna och livrädda över utvecklingen. MP lovar tak över huvudet garanti, samtidigt säger hjälporganisationer att de prioriterar flyktingar som redan har tak över huvudet t.ex. tält, andra lösningar. Var är alla icke bruna? Varför bryr de sig inte om våra hemlösa? Varför sviker de våra allra svagaste.
  Konstaterar att den egna verandan försvarades i Nyhetspanelen. Våra system, våra strukturer är ansträngda och nu kanske snart även våra verandor. Livet är rättvist. Gott så!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Klart kul liten text - ingen dum start på dagen att läsa den.

  Bara att lägga på minnet att kolla Nyhetspanelen.

  Men nån länk såg jag inte av.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns den....Tack för påpekandet.

   Radera
  2. Kollade Nyhetspanelen även på TV 4. Greider, Schlaug i SVT:s panel, tyckte båda att det var rätt att avhysa romerna. Inget om att se dem som en vägledning. Ännu en chans i historien till att se de mest utsattas rop på hjälp. Hur många chanser får vi? Det privata ägandet sitter starkt i folksjälen. Många har i sitt liv inte märkt att det är en flyktingkris sa Greider. Nej många som uttalar sig har förmodligen i sitt vardagsliv (spekulation) inte gjort det. Andra har märkt det desto mer.

   Plötsligt har människor flyttat ut på gatan sa Greider också. Plötsligt... Förmodligen har inte många noterat, att hemlösa svenskar ockuperat en förskola. Det avhandlades tämligen snabbt i SVT häromdagen och MP lovade, att ingen hemlös kommer att frysa ihjäl i vinter. "Vi har inget annat val än att ockupera, vi måste föra liv om detta, så att det kommer fram hur vi hemlösa svenskar har det." säger en hemlös enligt "Nya Tider" som har ett stort reportage om detta. Först efter det kände sig tydligen SVT tvungna, att ta upp det. Polisen tar enligt tidningen deras oro på allvar. Och vill föra en respektfull dialog. Men hur många andra bryr sig om denna grupp? Gör du/ni det? Om inte vad skiljer er från "Berras" resonemang? Att han småler och en del andra känner ångest bland rovor, sockerbetor och grisen som börjar bli stor så att barbarer kan mumsa på den? Bra Berra! Du visar egoismens tryne. Kanske vi kan spegla oss i detta fula tryne? Den som vågar...

   Är det inte dags att slopa känslan som vägledande i politiken? Den bör inte vara det. Men den är det.

   Personligen så är jag mycket besviken på "kultureliten" Stina Oscarson sa i en artikel att vi äger egentligen ingenting. Ändå så talas det om privat ägande, som en slags naturlag. Det är ju fiktion! Ingen naturlag. Greider satt och tramsade om att de med mer pengar ska betala. Börjar undra om det viktigaste är att säga, titta på mig, jag hör till dem som har det gott ställt. Det finns ju inget upprop, titta jag går före, utan bara tama försök att säga, de är inte de sämst ställda som ska betala för detta experiment. Ja flyktingexperiment! Hur humanitär är en "stormakt" då den prövas... Inte vidare humanitär! De sämst ställda naturligtvis kommer att få betala och gör redan det. Men tyvärr så har människor lika lite noterat dem, som det faktum att det är en flyktingkris. Eller så har man noterat (bryr sig om) det ena men inte det andra.

   Lisbeth

   Radera
  3. Varför som ingen länk till Nyhetspanelen? Det brukar du alltid lägga in. Det går att se hela programmet och även bara Nyhetspanelen om man drar fram tiden. Ni var väldigt överens om att det var rätt att avhysa romerna. Varför? Hörde ingen större skillnad mot hur SD resonerar. Vad är det för fel med Soraya Post resonerande kring avhysningen i Malmö? Hon har insett att romer är ingen prioriterad fråga i EU. Om någon kritik bör lyftas enskilt mot henne, så är det väl att hon låtsas att EU är verktyget, som kan lyfta romerna ut fattigdom och misär. Det trots att många vittnar om, att de fått det ännu sämre efter kommunismens fall. Vad tror du Birger Schlaug avgjorde att man avhyste de fattiga EU migranterna? Var det brandfara? sanitär nedskräpning? Eller var de de som till sist fick betala vårt mycket generösa flyktingmottagande, som den senaste tiden har accelererat? De hade ju bott där länge. Är det en slump att avhysningen skedde just nu?
   Jag är väldigt orolig över vad i så fall denna slump ska hitta på nästa gång? Vilken grupp ska man rikta in sig på då? Vilken grupp är okej att välja? Soraya Post menar att det är för att de är romer. Vilket mycket tyder på och då är det ju ren och solklar rasism.

   Jag förstår inte. Vad menar du med att det är en stor skillnad på Sverige och Rumänien? Är romer diskriminerade i Rumänien men inte i Sverige, är det så du menar? Samt hur kan du tycka att Malmö gjort vad de kan?
   Du trodde att du kunde göra några besvikna. Och jag vet inte om du fått några ilskna mejl. Men detta inlägg är i alla fall inte ilsket, utan väldigt undrande. Vad menade du egentligen? Det är kort om tid och många frågor som tas upp. Så det måste vara väldigt svårt att hinna få fram något vettigt.

   Lisbeth

   Radera
 4. Det finns en känd teologisk paradox. "Kan en allsmäktig gud skapa en sten så tung att hen inte kan lyfta den?" Ja, vad händer egentligen när en oändlig kraft möter en oändlig motkraft?

  Vad händer när ett lands oändliga vilja att erbjuda ett bättre liv möts av en oändlig vilja att söka ett bättre liv? Kraft mot kraft. Någonting måste ge vika.

  Endera håller vi ut till dess flyktingströmmen mattar av eller så vänder vi oss mot den goda eller onda egoismen. I viket fall som helst blir det ett hårt uppvaknande efter en vacker dröm.

  Birger: Det va en rolig uppgift men lite i lättaste laget. Min första gssning om ledarredaktion visade sig vara rätt.

  /Magnus

  SvaraRadera
 5. "Någonting måste ge vika" Ja de svagaste i ett samhälle får betala. Men även de protesterar nu. Romer, svenska hemlösa. Vi får väl vända oss mot det goda. MP:s förslag om att de med utrymme kan öppna sina hem är intressant. God egoism få betalt? Ond egoism vägra?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Den totala förnekelsen av en faktisk verklighet från det politiska etablissemangets sida spikar på demokratins kista och gräver en för ändamålet allt djupare grav.Kan någon peka på ett enda framgångsrikt exempel där den sociala experiementlustan av den här typen lyckats?
  Nä tänkte väl det.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Reservatet Sverige har sedan decennier betraktats som ett himmelrike på jorden,
  ....detta av långt fler än afrikaner och araber.
  Himmelrikets nycklar får man som inföding,man kan inte utifrån grensla reservatets stängsel.
  Infödingarnas självbild stämmer groteskt väl med deras gamla religion och rättsuppfattning;
  - "Ty var och en som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har."
  Infödingarna stoltserar gärna med sin väl utvecklade demokrati och framhåller "fred, jämlikhet och broderskap".
  När det väl inneslutna reservatet får verklighetskontakt med omgivningen sker en spontan tryckutjämning.
  Infödingars drömska tonårstid är nu förbi och ett moget vuxenliv väntar, med sina ibland svåra avväganden och nödvändiga beslut.
  /Aran

  SvaraRadera
 9. Lisbeth, känns det inte som om mobbningen mot kanske 25% av svenskarna bör vara över snart? Hänvisningar till bruna och onda börjar bli en aning uttjatat.

  Ärligt talat hur bra har det fungerat att alla tjatar om nazister i samband med SD? Hur många köper argumentet att man är nazist om man röstar på SD?
  Hur många har blivit övertygade om att dom inte ska rösta på SD för att dom blir kallade bruna och alla möjliga andra skällsord som liknar mobbning på lågstadiet?
  Min gissning är att utfallet har varit noll! Det syns också i opinionsmätningarna.

  Man gör ett stort misstag genom att förminska och förlöjliga sina motståndare. SD framstår i dagsläget som realister och övriga som naiva och lögnare.
  Och folk är i motsats till vad dom "goda" än tror, inte dumma i huvudet.

  Med detta menar jag inte att man ska rösta på SD, jag gillar inte SD eftersom dom har en förkärlek för en diktatur i öst. En diktatur som övar bombanfall mot oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som missat att SD-toppen består av judar. Inte Nazister. Sionistdemokraterna skulle vara ett mer passande namn.

   Radera
  2. Och vad har religion med det här att göra? Jag är ute efter en mer balanserad diskussion.
   Själv är jag ateist.

   Radera
  3. Ett bättre namn på miljöpartiet är alltså Kurddemokraterna?

   Radera
  4. Jag brukar inte kalla människor för bruna. Det får andra göra om de absolut känner att de måste. Tre fingrar pekar ändå tillbaka på dem själva. Tycker så gott som alla sviker de hemlösa svenskarna, missbrukare, psykiskt sjuka, andra som hamnat snett och att man gör det oavsett färg. Lite svinn får man ta verkar de flesta resonera som. Har inte sett några som stått upp för dem. Inte Nyhetspanelen heller idag. En del använder sig av de svenska hemlösa. Men står upp för dem? Nja. De försöker få hjälp, men får höra att hjälpen är till för flyktingarna. Romerna i sin tur utsätter dem för illojal konkurrens. Och det "goda" MP säger att alla får tak över huvudet. Fast ingen och knappast de hemlösa tror på dem. Förändring sker underifrån och jag hoppas att de hemlösa "svenskarna" fortsätter att säga ifrån, så att det hörs och märks. Eftersom förändring bör ske underifrån, så kan man alltid hoppas på att rumänska tiggare nu återvänder hem och för kampen för sig och sina barns rättigheter. Nu inte minst efter branden och brandprotester samt att Rumäniens regering avgår, så bör de väl om de vill förändra sin situation, delta i demonstrationer i sitt hemland. Att demonstrera här har blivit meningslöst.

   Lisbeth

   Radera
  5. Tack Lisbeth för att du förklarade, det uppskattar jag!

   Radera
  6. Ja det är ju föga konstruktivt att slänga ur sig en massa påståenden, utan att förklara vad man menar. Då kan man ju bli politiker.

   Lisbeth

   Radera
  7. @Lisbeth
   De flesta som är hemlösa i Sverige är det för att de inte har får hyra en bostad. Att de inte får det har inget med migranter att göra.

   Radera
  8. Jo det har med migranter att göra. Nu har det det. Svaga grupper sätts emot andra svaga grupper. Och de hemlösa talar inte om att få hyra en bostad. Inte de som ockuperat förskolan på Söder i alla fall, utan om tak över huvudet eller en barack, så att de inte fryser ihjäl under vintern. Var är söders "goda" "vänster" eller andra. varför ser de inte dessa grupper? Varför nonchaleras våra hemlösas rop på hjälp? Det är missbrukare, psykiskt sjuka, människor som efter t.ex. en skilsmässa hamnat på gatan. Det kan tyckas att jag sätter grupper mot grupper. Men de flesta talar för flyktingar om deras styrka och mod. Det är en jäkla obalans. Det är ett hyckleri utan dess like.

   Lisbeth

   Radera
  9. @Lisbeth
   Om de hemlösa hade fått hyra en bostad hade de inte behövt ockupera något. Alltså är problemet att de inte får hyra bostad. Och vem vill egentligen bo i en ockuperad byggnad om man kan få möjlighet att hyra en egen, ganska få antagligen.

   Anledningen till att en del inte får hyra en bostad, det är där det jobbiga ligger. Men det har som sagt mycket lite med migranter att göra.

   Radera
  10. Problemet för många är inte att de inte får hyra en bostad. Utan att de saknar kapacitet att bo i en egen bostad. Samhället har svikit bl.a. de psykiskt sjuka, genom att lägga ner boenden och de har förväntats att klara ett eget boende på egen hand, vilket många inte gör.
   Man kan väl inte bortse från att de känner konkurrens nu från migranter eller fattiga EU migranter. De har ju ockuperat en förskola delvis för att visa det.

   Lyssna till Ekot. En hemlös berättar att de vill få tillgång till t.ex. en industrilokal för att kunna starta och bo kollektivt. Ang att hyra en egen. Alla tänker inte äga. Mannen som intervjuas i Ekot berättar om cancer och ingen inkomst vare sig från försäkringskassan eller socialen. Där har du en del av problemet. De som kommer hit får en dagersättning.

   Lisbeth

   Radera
  11. Denna dagersättning kan man kolla upp. Och tycker man det är rättvist att svenska hemlösa ska ha det sämre än flyktingar, så har man förmodligen inte alla hästar hemma. Eller så anser man att dessa människor är mindre värda. Om de garanteras 24 kronor per dag som vuxna ensamstående flyktingar så kan de leva "drägligt" om de är flera i ett kollektiv. Och om industrilokalen de "får" bo i räknas som ett eget hushåll kan de få 71 kronor per person och dag.
   Detta skulle MP kunna ta upp. Om de vill vara trovärdiga. Men de tror att det räcker med sitt snack om tak över huvudet garanti. Och det är klart att de hemlösa inte tror på dem. De är luttrade. Hjälporganisationer har dessutom sagt att deras prioritet nu är flyktingar.

   Lisbeth

   Radera
  12. Du belyser några olika problem för hemlösa. Inget av dem har det minsta med migranter att göra, utom möjligtvis din svepande utfästelse om hjälporganisationers prioriteringar, som jag misstänker bara stämmer delvis. Sen kan det förstås bli tuffare att tigga också med mer konkurrens. Detta är dock inte främst det offentligas ansvar.

   Jag tror inte heller att du tycker att en industrilokal är ett bra sätt att lösa psykvårdens tillkortakommanden.

   Att hyra är inte att äga.

   Radera
  13. "Att hyra är inte att äga" Klokt! Nej allt är till låns. Vi förvaltar saker äger inget. Ändå talas det om att försvara grundläggande principer dvs. det privata ägandet. Att ha det som en utgångspunkt för hur vi agerar. Vi ska alltså försvara en illusion. Är det gröna tankar, så betackar jag mig för dem och dess anhängare.

   Allt stämmer givetvis bara delvis. Det jag skriver är inte svepande, utan jag har med egna öron och ögon bevittnat, att tak över huvudet nu främst gäller flyktingar. Inte kan väl någon ha missat det? Det är ju i princip det enda som diskuteras nu. I samma veva åker romerna ut ur stadsdelen "Sorgenfri" efter flera år... För att bereda plats för vad? Jo för fiktiva planer och drömmar. Eller blev marken plötsligt giftigare och behövs snabbsaneras? Den har varit giftig under hela tiden de fattiga EU migranterna bodde där. Norra Sorgenfri är Malmös största och mest prioriterade statsutvecklingsprojekt. De fattiga EU migranterna ett hinder för att utveckla detta. De ingår inte i stadens fiktiva drömmar i osvenskhet.

   Jag tror inte utan jag vet, att hemlösa anser att det vore bra med en industrilokal, där man kan bo kollektivt och hjälpa varandra. De vill alltså själva lösa psykvårdens tillkortakommanden eftersom politikerna avvecklat psykvården. Vilket även kommer att drabba de flyktingar som tar sig hit.

   Är det inte bra att någon/några belyser problemen för de allra "svagaste" i samhället? Samt lyssnar till dem. De är dessutom inte svaga utan på många sätt väldigt starka. Vad som är styrka och vad som är svaghet behöver samtalas kring.

   Påstår fortfarande att det nu har med migranter att göra. Dels har det att göra med dem för att svenska hemlösa nu ockuperar en förskola. Inte främst i protest mot flyktingar eller fattiga EU migranter, utan i protest mot samhället. Dels har det att göra med ökad konkurrens. Ökad konkurrens gäller givetvis alla grupper. Och om en hemlös säger, att det känns som om man ignorerar oss, så måste väl samhället lyssna? Om de säger att de vill berätta hur hemlösa svenskar har det genom att ockupera en förskola, så tyder det väl på att de anser att samhället nu sviker dem helt. Att de är livrädda inför vintern. Vad är det som visar att alla kommer att få tak över huvudet?

   Lisbeth

   Radera
 10. Jag tycker att man borde lägga ner internett och förbjuds smartphones då får människor stanna hemma där dom bott i generationer och odla sin täppa och överleva där. Utan smarta telefoner och sociala medier får inte folk reda på att det kan va bättre att leva på något annat ställe. Fan vad skärpt jag är va?

  SvaraRadera
 11. Berra låter som en äkta inföding med handgrävd jordkällare, välfylld med rovor och potatis.
  Hans ironi kring internet rymmer dock förklaringen till de sk flyktingströmmarna.
  Såklart alla vill ordna så bra som möjligt för sig, oavsett vad man klassas som.
  Klart som korvspad, Berra !
  Hälsar IQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde morötter och sockerbetor och grisen börjar bli stor :) snart havererar hela samhället och jag sitter på min pall i vebon (skuldfri) och småler åt hela soppan :p

   Radera
  2. Berra låter som en barbar. Vi övriga som vill verka civiliserade landar förmodligen även vi i barbarstadiet då vi allt mer i vårt vardagsliv påverkas av den stora flyktingströmmen. Såvida vi inte lyssnar till Stina Oscarsons kloka resonemang kring ägande. Eller rättare sagt bristen på verkligt ägande. En kvinna i kultureliten som beter sig som hon vill försöka skapa kulturer på jordens villkor. Det är hoppfullt. Men en individ skapar ingen förändring. Vi behöver bli fler. Många fler. Hur är det äger vi något?

   Lisbeth

   Radera
 12. Verkligheten kommet att normalisera SD.Kvar på ytterkanten blir någon handfull miljöpartister och några inbitna kommunister.Så långt får den postmarxistiska analysen rätt.
  Det är sen det blir spännande på riktigt!

  SvaraRadera
 13. Berra, vem kan sitta skuldfri kvar, vi alla är trots allt delaktiga i denna soppa, som kallas det utvecklade livet.
  Såklart vi alla måste avgränsa oss, men den gränsen ligger väl ändå bortom vebodörren. /IQ

  SvaraRadera
 14. Sprickan i regeringen bara växer och växer.
  Margot mot Magdalena.
  Magdalena mot Magda.
  Danmark signalerar att Löfven inte riktigt övertygar.
  Så när blir det nyval?

  SvaraRadera
 15. Om vi ska tro GPs Alice Teodoresco måste Sverige nu få fram fler miljonärer eftersom antalet fattiga har ökat i Sverige. En av dessa miljonärer, Bert Karlsson, tjänar miljontals kronor på att erbjuda enklast boende till flyktringar. Inte förvånande tog Alice Teodoresco Bert Karlsson i försvar i en TV-debatt och menade att det är tur att marknaden finns när staten misslyckas.

  Och marknaden, eller rättare sagt ett kapitalistiskt system, är numera som bekant global. Hur ska då en politik som bygger på statliga gränser och medborgarskap inom dessa gränser kunna relatera sig till denna globala marknad? Om det nu blir den nyttomaximerade människotypen som går segrande ur denna strid hur ska vi då bygga kommande samhällen - håller Margareth Thatcher på att få rätt - det finns inget samhälle utan endast individer? Eller får Margareth Oestrom rätt som pekar på civilsamhällets möjligheter att tillfredställa människors behov. Eller kan det vara så att demokratin kommer att förstärkas och människor kommer att mer satsa på ekonomisk demokrati, i små företag, att de som producerar varor och tjänster också beslutar om denna produktion och själva tar ut vinsten?

  Mitt i alltihopa pågår det en forsknings- och polisiär debatt om det ökade våldet och dödskjutningarna i Sveriges tre största städer. Professor Jerzy Zarniecki menar att detta våld delvis kan förklaras av sociala förhålladen, bristande integration etc. - professor Sven-Åke Lindgren menar att detta våld utövas endast av ett fåtal och kan förklaras av andra faktorer - inklusive bristande lagstiftning etc. Exempelvis pekar Lindgren på att det sammantagna våldet i samhället har minskat under de senaste 30 åren samtidigt som invandringen har ökat.

  På bloggar, twitter och andra sajter pågår också debatter om invandring, våld etc. - men mest likes där får knappast Sven-Åke Lindgrens analys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den biten med Bert Karlsson och enklast boende till flyktingar är inte sann.
   De enklaste boenden blir tälten på Revingehed och under presenningarna i parkerna..

   Radera
  2. När jag tagit fram statistik från Statistiska CentralByrån så minskar inte våldet i Sverige, tvärtom. All brottslighet ökar och har gjort det de senaste 30 åren.
   Det enda som minskat är det dödliga våldet som DN lyfte upp efter en rapport från BRÅ. Hade DN läst rapporten och inte bara överskriften hade dom skrivit annorlunda i tidningen.

   Radera
  3. Artikeln i Fra är utomordentligt bra. Ett jättestort tack till Birger!

   Gt

   Radera
  4. Ja den är bra!

   Lisbeth

   Radera
 16. "Det som händer i debatten om försvars- och säkerhetspolitiken förskräcker. Vi har fått en debatt om krig när vi borde ha en debatt om fred, vi har fått en debatt om nya konfliktgränser när vi borde ha en debatt om mildrade konflikter, vi har fått en debatt om upprustning när vi borde ha en debatt om nedrustning."

  Inte så lätt att följa tankegången. Med krig i Ukraina och ett Ryssland som hotar sina grannländer inklusive Sverige verkar det ologiskt att ha en debatt om nedrustning. Sverige är ju redan nedrustat. Ska vi inte diskutera en nedrustning av andra länder i så fall? Om Sverige gör sig helt värnlöst, kommer de andra länderna då, inklusive Ryssland, att göra detsamma i någon slags solidaritetshandling?

  SvaraRadera
 17. En sak som jag funderar över angående alla dessa paneler och TV-soffor, TV4, SVT och God morgon världen i SR P1 är; när får SD en representant?
  Det är inget jag kräver och vet knappt ens om det skulle vara kul att höra en SD:are men det börjar bli lite märkligt nu när ett parti som kanske samlar 20% av väljarna inte representeras. Samtidigt har vänstern genom diverse småtidningar som Flamman, Proletären eller Arbetaren ofta en representant med. Som sagt, urvalet av deltagare börjar lukta lite illa.

  SvaraRadera
 18. Kingedward24 "Med krig i Ukraina och ett Ryssland som hotar sina grannländer inklusive Sverige verkar det ologiskt att ha en debatt om nedrustning"
  --

  Ryssland hotar inte sina grannländer utan vill stoppa ytterligare Natoexpansion eftersom det kan leda till kärnvapenkrig. Ryssland försvarade deras flottbas i krim de har haft sedan 1783 och den flottbasen är helt avgörande strategiskt för ryssarna eftersom det är deras port till medelhavet.

  Birgers artikel är det som borde stå på ledarsidor i alla tidningar istället för ren Natopropaganda som här i expressen t ex:
  Definitionen av propaganda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte just genom hot som man försöker skrämma Sverige att inte gå med i NATO? Att man både verbalt och genom att låtsasattackera Sverige vill visa vad som kan hända?

   Radera
  2. Det är väl Sverige och inte Ryssland som avgör frågan om svenskt Natomedlemskap?
   I östra Ukraina hade de ingen flottbas att försvara dessutom, så den logiken går inte heller ihop.
   Om då Ryssland hotar länder som Sverige exempelvis, enligt dig med rätta, så verkar det ändå som fel tillfälle att lägga ned det som återstår av svenskt försvar och debattera avrustning.

   Om Rysslands tillgång till sin flottbas är mer viktigt för dig än Sveriges säkerhet har vi nog inte riktigt samma utgångspunkt tror jag, och vidare diskussion blir rätt meningslös.

   Radera
  3. Befinner mig för tillfället i Sydkorea. De har ju en trevlig granne i norr, som inte hotar dem heller utan vill bara markera sina flottbaser.
   Kanske vi ska föreslå sydkoreanerna att de ska avskaffa sitt försvar också, grannen däruppe i norr med sin lite Putinlika ledare är egentligen inget hot, utan vill bara stoppa övriga världens expansion.

   Radera
  4. NATO handlar inte så mycket om försvar av Sverige som att vi ska fungera som legosoldater till de vapenföretag och banker som styr den amerikanska utrikespolitiken med alla dessa imperialistiska projekt runt om i världen.

   En politik den amerikanska befolkningen själva är innerligt trötta på, i slutändan handlar det om att legitimera ett NATO som inte har någon funktion längre, och att skrämma upp folk handlar mer om att legitimera NATO existens, än att Ryssland faktiskt är något verkligt hot mot Sverige.

   Radera
  5. Ryssarna säger själva att en Natoexpansion i Sverige, Finland och Ukraina är ett aggressivt drag som kräver att de försvarar sig så då skapar NATO och dessa anhängare själva krisläget genom sitt eget agerande.

   Vill man ha igång ökade spänningar och krigsberedskap för att sälja mer vapen så är det ju det man gör och både den amerikanska vapenindustrin och wallenberg tjänar ju pengar på paranoian.

   Det är en livsfarlig lek de sysslar med bara.

   Radera
  6. "Ryssarna själva"...?
   Det intressanta var väl som sagt vad svenskarna tycker?

   Radera
  7. Säger som Jonas Sjöstedt. Donald Trump kan vara USA:s nästa ledare... Det skrattade Anna Kinberg Batra åt under teve debatten. Likväl som man inte kan plocka russinen ur kakan ur EU så kan man så klart inte välja vad man vill delta i, vid ett fullvärdigt medlemskap i NATO. "Ganska" skrämmande att endast artikel fem återstår. Utan dialog med folket dessutom. "Det är en livsfarlig lek de sysslar med bara" Ett krigsskådespel om Arktis? Ja upprustning är farligt, vi har genom vårt medlemskap i EU förbundit oss till att upprusta. Och vapen vill man testa. De är dessutom till för att användas. Om Ryssland upplever det som aggressivt och att det kräver att de försvarar sig, så har de uttalat klart, att då är det kört. "Vad svenskarna tycker" ja vad tycker de egentligen? Det vet vi knappast utan en folkomröstning om NATO. Samt om vi ska veta vad de tycker, så behövs en ärlig information inför folkomröstningen av ärliga politiker. Inget av detta kommer vi att få. Eftersom vi är känslovarelser de flesta av oss... Säger som Sjöstedt, skulle det kännas bra att den typen av person har makt över Sveriges framtid? Känn efter vetja. Känslor har vi ju gott om. De styr hela politiken.

   Lisbeth

   Radera
  8. "Det intressanta var väl som sagt vad svenskarna tycker?"

   Det har pågått en demoniseringskampanj där ryssland utmålas som ett hot mot sverige byggd på mer paranoida fantasier än fakta, så om svenskar bygger sina åsikter på denna propaganda kommer de att göra fel val.

   Att tro att natomedlemskap kommer att göra sverige säkrare bygger inte på fakta. Natomedlemskap gör oss till en måltavla som ryssarna eftersom detta flyttar nato närmare ryssland tydligt sagt och man är självmordsbenägen om man inte lyssnar.

   Radera
  9. Med "vad svenskarna tycker" menade jag givetvis Sverige som land. Alltså vad parlamentet, med eller utan folkomröstning, beslutar. Jag anser att Sverige bör besluta om sin allianstillhörighet, inte Ryssland. De som försvarar Rysslands hot och försök till att dirigera den svenska utrikespolitiken står inte på vår sida, så enkelt är det.

   Radera
  10. Jag håller med att svenskar själva ska besluta om sin utrikespolitik, men alla dessa rubriker som
   "sluta fega om nato" man ser i våra tidningar har väl bara ett syfte, att skapa rädsla och en svensk
   opinion för ett natomedlemskap, inte att ge objektiva fakta folk kan ta rationella beslut på.

   Radera
 19. (Sorry jag la in en länk jag tänkte inte mig för)

  SvaraRadera
 20. 06, 02:17:00 em
  Du antyder väl inte att media på något sätt skulle vara partiska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sluta fega om Nato, sossar" kan inte tolkas på annat sätt än ren propaganda.

   Radera
  2. Sveriges engagemang i Nato bidrar till upptrappning och ett medlemskap skulle öka hotet mot vårt land, anser Krister Wedin, statsvetare och flygvapenofficer.

   Wedin har tidigare kritiserat Nato på SvD Brännpunkt och han är också kritisk till Sveriges agerande i EU, med en ökande polarisering mellan Nato och Ryssland, och menar att det kan leda till en ny ”kalla kriget-situation”.

   – Utifrån Sveriges nuvarande säkerhetspolitiska linje bygger vi säkerhet tillsammans med andra. /../ Men vad som sällan eller aldrig diskuteras i detta avseende är varför denna säkerhet oftast byggs västerut, men sällan österut, skriver Krister Wedin.

   Han påpekar också att Natos militära interventioner i konfliktdrabbade länder inte har löst några problem, exempelvis i Afghanistan, Libyen och Irak, där striderna istället fortsatt.

   Radera
  3. John Mynona
   du diskuterar en helt annan fråga eftersom du inte skrivit något 06, 02:17:00 em !
   Men visst är det propaganda!

   Radera
 21. Trött på "gröna fantaster"! Varför bjuder de inte in själva? Varför står de inte i spetsen för SITT mångfalds-projekt genom att "själva konkret hjälpa"? Den typen av fantaster har ett namn och det är inte "änglar", utan etiketten är istället "hycklare" med fanatisk tro på den i elit-kretsar så omhuldade "någon annan"-ismen. Var tror man alla ska bo & försörjas framöver & vilka ska betala? Att ställa sådana frågor till den typen av "fantaster" är meningslöst, det är inget man tänkt på. Man går på "känslo-darrande autopilot". Vart resan bär av? Det är heller inget de funderat kring..VÄRRE än det allra värsta av "batik-gäng"!

  SvaraRadera
 22. Jag har fortfarande gröna fantasier och Jag är trött på alla dessa som t ex har som arbete att var uppdaterad omvärldsbevakare och inte tänker själv. och inte ens har inlevelseförmåga. Jag håller med Birger om att det är ytterst tveksamt att gå med i NATO. Det ska finnas en gammalt avtal sedan KUBA- krisen om att inte närma sig Sovjets gräns med raketbaser. Vilka är det som bryter mot det avtalet ? Vi har ett dåligt millitärt försvar men Sverige ska hellre satsa på att ha självförsörjning av livsmedel och drivmedel, rent vatten och en trimmad stor offentlig sektor med personal som inte ropar på sina chefer utan vet som ska göras i alla tänkbara situationer. Migrationsverket är en sådan myndighet som har statistik och borde inte vara överraskade över att det skulle bli en acckumulerad effekt på flykting strömmarna när det blir oroligheter på flera håll i världen. MV borde kunnat få ihop information om de lyssnat på vad asylsökande berättat. Då kunde MV informerat Säpo och Utrikesdepartementets personal om vad som är på gång. I stället ställer personalen onödiga frågor som förrvirrar den asylsökande och som svarar osammanhängande och därför inte blir trovärdig. Jag har otoligt svårt att förstå varför det ska ta sådan lång tid att registrera de asylsökande. Det viktiga är att lägga tid på att informera om vad som gäller här i Sverige. Svensk lag gäller alla i alla sammahang och att tjänstemän i alla myndigheter ska följa den. Borde inte Malmökommun stämmas fö attt de lät Romerna bo på en sophög. Borde inte Miljö- o Hälsokontoret anmälas för att de inte lagt vite på ägaren till en osanerad industritomt nära bostadsområde?
  Sanningen är att Varje kommun borde stämmas för att de inte följer kommunlagen eftersom de inte ser till att det finns tillräckligt med pengar för att de ska kunna sköta sin myndighets utövning. De behöver anställa personal men det finns inga pengar och har inte funnits på många år, eftersom vi är med i EU som har beslutat att kostnaden för offentliga sektorn får uppgå till en viss prcent av BNP..
  Jag har försökt hjälpa till i flera omgångar med asylsökande och ser rent siffermässigt att med i genomsnitt 53 kvadratmeter uppvärmd bostads yta per person så finns det plats för många asylsökande. Jag har delat med mig så jag vet att det går och att det är slitigt eftersom vissa asylsökanden inte tål varandra pg av religon, språk, hudfärg. Nu bor jag trångt men försöker varje vecka intergrera oss alla i ett långsiktigt socialt- och ekologiskt hållbart samhälle. MV gjorde inte upphandlingar rätt ( Med det menar jag att de borde ställt krav på husägarna för flera år sedan) för nu sitter de giriga och väntar på bättre bud. för sina gamla hotell, industrilokaler och nedlagda affärer. Jag vet det då min hyresvärd hyr ut till MV och håvar in pengar och struntar i den det mesta av servicen till vanliga hyresgäster. som ej stolt svensk tant Barbro

  SvaraRadera
  Svar
  1. tant Barbro. Malmö kommun borde definitivt stämmas för att de lät Romerna bo på en sophög. Jo Miljö- o Hälsokontoret borde anmälas för att de inte lagt vite på ägaren till en osanerad industritomt nära bostadsområde. I stället så säger de flesta att Malmö kommun gjorde rätt.

   Fast det där med att svensk lag gäller i alla sammanhang stämmer inte med verkligheten. Ute i kommunerna påverkas c.a. 60 procent direkt eller indirekt av lagar och direktiv från Bryssel. EU lag gäller före svensk lag.

   Lisbeth


   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.