onsdag 7 oktober 2015

Youyou Tu och en partiledarutfrågning

Så fick hon det då till slut Nobelpris. Youyou Tu. Den kinesiska forskaren som begripit det där med att gräva i gamla erfarenheter för att på vetenskaplig grund ta vara på dem - istället för att förkasta dem som flum och kvacksalveri. 

Jag gillar valet av Youyou Tu av två skäl: det ena har med resultatet av hennes forskning att göra, det andra med ett mer privat intresse som vaknade 1988.

Det handlar alltså om Nobelpris i medicin. Och läkemedel mot malaria. 450 000 människor dör årligen av malariaparasiten - den lille parasit som snabbt letar sig fram till levern och sätter igång ett ett förlopp som ofta leder till döden.

Ingen välfärdssjukdom. Snarare tvärtom. Malariamediciner kanske inte har så stort bytesvärde i dollar räknat, men har ett stort bruksvärde om man ser på människor som något större än dollar.

Mitt mer privata  intresse för malaria blossade upp i valrörelsen 1988. I den första partiledarintervjun i teve - partiet hade ännu inte kommit in i riksdagen men hade hutlöst höga opinionssiffror - ramlade frågan om malaria över mig. MP ville - liksom andra i den internationella debatten - genomföra ett moratorium när det gäller genteknik. Debatt och lagstiftning måste säkras innan forskningen rasade iväg och ställde oss alla inför fait accompli.

Skälet: gentekniken skulle kunna få oanade konsekvenser för såväl ekologi som samhälle - egenskaper i genmanipulerade grödor skulle kunna hoppa över till ogräs och skapa superogräs och i samhället riskerade vi att steg för steg införa den rashygien som Hitler (och ett antal Nobelpristagare) ville genomföra. Kunskap kan nämligen inte ligga i träda speciellt länge. Den omsätts.

Nu ville vi bland annat ha en lag som reglerade och kunde stoppa utplantering av gentekniskt förändrade organismer i naturen. Och i sin förlängning en lag som bland annat reglerade arbetsgivares rätt att söka, efterfråga och använda information om människors gener vid anställnings- och antagningsförfaranden samt för "försäkringsförfaranden, bankkontakter och i andra sammanhang".

Hur som helst: utfrågarna i partiledarintervjun hade snappat att Åsa Domeij betonat vikten av moratorium i en nyss tevesänd miljödebatt. Utfrågarna kopplade det nu till att forskare med hjälp av genteknik inom kort skulle utrota malaria och rädda livet på 400 000 människor årligen. I det läget krävde Miljöpartiet införande av en tankeperiod, ett moratorium, för gentekniskt baserad forskning! Jag ställdes. Klarade mig väl hyggligt - recensionerna i tidningarna blev i alla fall bra -  men den där situationen i tevestudion hade jag mardrömmar om många gånger.

Idag är det 450 000 människor som dör i malaria. Fler än 1988 tydligen. Gentekniken kunde inte användas till att utrota sjukdomen. Utfrågarna utgick från en önskedröm. Och ställde frågor som om den var genomförbar.

Youyou Tu grävde i gammal kunskap - ända från år 340 - och hittade en art (Sommarmalört) som kunde nyttjas för att göra extrakt mot malaria.

Av detta kan vi lära mycket:
 • håna inte gamla kunskaper som den alltmer industrialiserade vetenskapen glömt bort, 
 • utrota inte arter även av det skälet att de kan ge oss lösningar på stora problem,
 • programledare bör vara aningen försiktiga när de påstår saker
 • politiker bör erkänna att en del frågor är så svåra att ett enkelt svar inte kan ges
PS!
Angående moratorium. Det har faktiskt genomdrivits av forskarvärlden själv. Elva amerikanska forskare, under ledning av Paul Berg, berättade 1974 i tidskriften Science att National Academy of Sciences i USA frivilligt proklamerat ett moratorium för genteknisk forskning med DNA molekyler (gällde då virus och bakterier). Man ansåg att tid behövdes för att "grundligt diskutera såväl tänkbara risker som lämpliga säkerhetsåtgärder". Moratoriet lyftes något år senare. 

Neutriner....
.... vars existens blivit skäl till årets nobelpris i fysik, är kul i så motto - och nu känner trogna läsare av bloggen kanske igen en av mina mer omhuldade käpphästar - att de liksom bryter mot "sunt förnuft". De är ju materia, små pryttlar, som far rakt igenom våra kroppar. Vilket i någon mening bryter mot sunt förnuft. Detta tragiskt löjliga uttryck som används när de hårda argumenten tryter... Skrev om det bland annat här.


Och litteraturpriset går äntligen till...

...Svetlana Aleksijevitj. Hoppas jag. 

Det är Svetlana Aleksijevitj som skrev Bön för Tjernobyl, vilken säkert många som besöker denna blogg både har läst och fått inspiration av. Flera år innan den skrev hon De sista vittnena som handlar om barns och kvinnors liv under krig. Flera böcker om krigets meningslöshet har det blivit.

Att hon är vitrysk författare med minst sagt ansträngda relationer till det landets regim skadar inte. Men en liten risk finns väl att Haruki Murakami får priset, lobbyisterna för hans namn är starka och finns nära en av de tyngsta figurerna i akademien...

15 kommentarer:

 1. Grrreenline2 (Sara Johansson, Stockholm)ons okt. 07, 09:28:00 fm

  Svetlana Aleksijevitj! Absolut!

  SvaraRadera
 2. Varför måste du skriva om så mycket intressant...Det går ju inte att sluta läsa:)
  Snart är det dags för kemipriset. All vetenskap möts på mitten, sa en person idag i SVT. Tänk om vi alla kunde bli lite mer vetenskapliga. Mötas.

  Intressant att molekyler rör sig i levande organismer. Molekylarmateria? Allt är materia. Allt. Kemipristagare har gjort det möjligt att studera 100 gånger mindre saker än vad man trott var möjligt. Vilken tur att de vetenskapliga instrumenten ständigt förfinas. Ständigt...

  Nej allt gammalt är inte mossigt. Allt nytt är inte bra. Gammal kinesisk läkekonst TCM är icke att förakta. Tänk när österländsk och västerländsk medicin möts på mitten.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Och tänk när vi lyfter de tabun inom medicinen och tillåter alternativ som cannabis som fungerar mot t.ex. epilepsi och depression eller psilocybin som har visat sig fungera mot t.ex. dödsrädsla och missbruk.

  Man kanske bör tillägga att cannabis kan användas till åtskilliga andra saker än att inta som medicin. Det kan göras till ett av de mest miljövänliga byggmaterialen som finns (om man inte endast tittar på energiförbrukningen i bruksfasen av en byggnad) eller papper eller miljövänliga plaster etc.

  Har för mig att det har yttrats lite i media om cannabis på sista tiden. Har Birger skrivit något om detta? Har varit iväg på långsemester och säkert missat några blogginlägg.

  Johan Hellborg

  SvaraRadera
 4. Hmm, var är det som kan ses som kvacksalveri i Youyou Tus forskning? Att hitta verksamma substanser till mediciner i växter är väl inte kontroversiellt som metod? Tycker man att det är kvacksalveri kan man knappast ta penicillin eller morfin till exempel?

  Kvacksalveri brukar väl mera användas om medel som inte har någon påvisbar effekt, och där det heller inte gå att finna någon anledning till att medlet skulle fungera; hit hör exempelvis homeopatiska preparat.

  SvaraRadera
 5. Johan, jo, hampa - eller cannabis sativa - är ett utmärkt byggmateriel och var ju en stor textilfiber innan bomullen slog ut den. (Var förresten inte Gutenbergs första bok gjord av hampafiber?). Industrihampa lär man knappast bli hög på, om nu någon skulle tro det.

  Förmodligen har själva ordet - hampa - medfört att det varit så svårt att få igång odling även av industrihampa. Det är väl också den mentala kopplingen till rökande flower powervarianter som medfört att ämnet är svårt för många att se som läkemedel - å andra sidan har Läkemedelsverket godkänt läkemedel med cannabisextrakt, om jag minns rätt är det en munsprej som de som drabbats av MS får utskrivet. Dessutom finns en en juridisk tolerans för att apotek får lämna ut läkemedel som inte är formellt godkända i Sverige - dessa kan innehålla beståndsdelar från cannabis. Trenden går mot mer användning i läkande syfte. Och skatteintäkterna i Kalifornien är höga - nästan mer höga än konsumenterna - när man börjat sälja cannabis lagligt... Det lär dock dröja - och det kanske är lika bra det - innan en svensk finansminister börjar snegla på möjligheten till statsinkomster om Systemet för kränga cannabis också. Kanske kan man göra nåt mer av Sommarmalört så länge...

  SvaraRadera
 6. Kingedward, i en debatt i Nyköping inför ett landstingsval (1985) möttes jag - jag ville ha möjlighet att akupunktur skulle kunna leda till legitimering - av argumentet om att akupunktur inte var något för svensk sjukvård därför att "det saknades erfarenheter"... Hmmm... några tusen års erfarenhet "från Orienten" räknades inte... Och gammal kinesisk örtmedicin brukar det ju fnysas åt rent generellt.

  SvaraRadera
 7. Det verkar absolut i inskränktaste laget kan man tycka. I både fallet örtmedicin och akupunktur finns det ju exakta, påvisbara faktorer som gör att man kan visa att det fungerar, och varför. Därmed blir det metoder som intresserar vetenskapen.

  Om man hittar något folk som i tusen år har applicerat kungens systers metod, att sätta en sten på handleden som ska balansera kraftfältet eller något sådant, kanske man kan vara lite ifrågasättande om det ska legitimeras och spenderas resurser och förhoppningar på. Den samlade vetenskapen ställer sig säkert också något kallare till denna typ av inkomstbringande medicinska framsteg.

  SvaraRadera
 8. KingEdward, vi tycks vara överens... Vad är det som är fel...:-)

  SvaraRadera
 9. Intressant att MP redan 1988 insåg att klimatfrågan skulle bli tvåtusentalets stora miljöfråga, vilket framgick av partiledarintervjun!
  L.

  SvaraRadera
 10. Fast artemisia användes såvitt jag kan läsa på diverse suspekta new age hemsidor mot utslag och reumatism, inte malaria. Så vari består den gamla kunskapen? Låter mer som en statistisk oundviklighet att en planta som använts i örtmedicin visar sig innehålla en kemikalie som är användbar på nåt sätt.

  SvaraRadera
 11. Apropå "hampa" som medicin: Svenska cbdolja.com (bl a) tillhandahåller en fullt laglig olja med CBD (cannabidiol) extraherat från industrihampa. Du blir inte "hög" av CBD (det blir man av en annan molekyl från cannabisplantan, THC), däremot har forskningen visat på en rad medicinska fördelar med CBD (google is your friend). Bland annat så har CBD visat sig ge lika stor antipsykotisk (sic!) effekt som etablerade mediciner, men utan dessas, ofta svåra, biverkningar (t ex vitökning, apati mm.).

  SvaraRadera
 12. Väldigt vad noga det är att ta avstånd från det höga i hampan!
  Finns det inga riktiga miljöpartister här?

  SvaraRadera
 13. Anonym 05:48 - är det möjligen Ben Dover - är det inte onödigt att sänka samtalsnivån på det där sättet? Vad ska det vara bra för? Tänk, i flera dagar, efter nedsläckningen av kommentarsfältet, slapp vi sånt där.

  SvaraRadera
 14. Det är en värdefull insikt att sunt förnuft inte är något att lita på (alltför mycket). Vi borde vara mer intresserade av de fantastiska upptäckter som görs i den moderna kvantfysiken som verkligen öppnar dörrar för vår förståelse av universum och allting. Spännande tider vi lever i.

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt när gammalt och nytt kan mötas. Ett medicinpris, som utgår från mångåriga recept på örtmedicin. Människor har vetat i tusentals år, att örter fungerar. TCM Traditionell medicin är väl beprövat.

  Men allt i naturen är inte bra och giftfritt. Alla som hoppats och väntat blir glada. Samt väldigt glada över sprängda gränser. Gränsen för vad ett mikroskop kan se, var en absolut gräns, satt av själva fysiken. 2014 års pris i kemi var därför intressant. Fortsättningen i år är inte mindre intressant. Och genast börjar frågor om evigt liv i nuvarande kropp komma. Rädslan för döden verkar dominera.

  Denna rädsla kan leda framtida forskning helt fel. Såvida vi har någon framtid, med miljögifter och klimatförändringar. Gifterna i våra kroppar kan forskningen kanske på sikt lösa. Men kan politikerna lösa klimatfrågan? Hade den inte varit löst i så fall? Kanske löses den först, när vi anser att sanningen ligger någonstans mitt i mellan. Naturliga förändringar och mänsklig påverkan.

  Vi har haft ett miljöparti som larmat sedan 1988. Ja det är intressant L. Och inte minst frustrerande för alla som larmar.

  Det gamla kan lindra och rädda liv. De nya sprängda gränserna, kan rädda liv och ta bort lidandet av det gamla. Lidande som kan ha uppstått av gifter t.ex. rökning. Som sagt det är spännande när vetskap/vetenskap möts på mitten. Det nya kan avslöja, det som inte var så bra med det gamla. Samt det som var bra. Det är väl det som är evolution. Det nya växer sakta fram ur det gamla.

  Men om vi inte har tillgång till dessa växter, på grund av miljöförstöringar och ett förändrat klimat, så har vi ju lyckats förstöra förutsättningarna för att leva vidare på denna planet. Inte bara för oss utan för annat liv. Så hur dumt blir det inte att börja spekulera kring det omöjliga dvs. evigt liv i nuvarande form.

  Tack och lov så tror inte årets kemipristagare på evigt liv i nuvarande form. Han har fötterna på jorden. Utan han fokuserar i stället på att lösa cancerns gåta. Förhoppningsvis så får inte framtida forskare nu hybris och förstör allt. Det eventuellt eviga livet är ju framtida forsknings sak att utreda.

  En del forskare även om de är få som erkänner det, anser att vi är andliga varelser. Och sågar inte antroposofin helt med fotknölarna. Det är framtida forskning, som bör och förmodligen kommer att avgöra. Vet en forskare som anser att antroposofisk medicin är överlägsen placebo. Vilket betyder att det finns saker att forska kring.

  Har väntat så på att att öst och väst ska kunna mötas. TCM traditionell kinesisk medicin och Kina använder sig av vår skolmedicin och kirurgi. Nu kanske det märkvärdiga väst inser att vi är alla ett. Att vi har ett och annat att lära. Inte bara lära ut.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.