fredag 30 oktober 2015

Klimat: Rockströms dilemma...

Det närmar sig Paris. Klimatförhandlingar. Kanske sammanfattade Johan Rockström hela problematiken utan att vara medveten om det. I sitt sommarprogram. Han berättade att han var i New York den 15 september 2014, i Central Park "mitt absoluta favoritställe för en tidig morgonjoggning".

Förmodligen är det just där, just i den beskrivningen av vad man kan ta sig för när man har pengar - morgonjogga i Central Park - som hela dilemmat finns. Johan, som äras skall för allt möjligt, har tillräckliga förutsättningar, tillräckligt med pengar, tillräckliga tjänsteförmåner för att resa långt, resa mycket. Andra har råd att konsumera mycket.

De flesta av oss har råd att såväl resa långt och ofta, som konsumera mycket.Och just detta - att vi har råd att göra så mycket som vi inte hade råd med för trettio år sedan - är själva dilemmat.

Visserligen blir flygresorna mer energieffektiva, visserligen blir varje pryl mer miljöanpassad. Men vi reser mer och längre, låter varorna strömma genom samhället i allt snabbare takt - precis på det sätt som Stina Oscarson berättade i DN häromdagen. Det är inbyggt i systemet, kort livslängd är inbyggt i varorna.

Vi har råd att tillåta oss modetrender så korta att man skakat på huvudet åt det för bara några år sedan. Den tekniska utvecklingen går så fort att det vi ägde igår är omodernt idag. Grejerna blir så billiga att det inte lönar sig att reparera. Och arbetstiden är dyr eftersom man fått för sig att det är skatt och avgifter på arbete som skall finansiera allt från skola och sjukvård till trygghetssystem.

PS!
En del hävdar att ekonomisk tillväxt är ett tecken på ökad energi- och råvarueffektivitet - och därmed alls inte ett problem för miljö och klimat. Tekniken gör att mobiler, skärmar, teveapparater, skor, vattenkokare etc blir alltmer energi- och materialeffektiva. Och därmed allt billigare. Vilket inte alls innebär att varje pryl "genererar" mer tillväxt - utan tvärtom mindre. En gammal mobil som kostade 14000 "gav mer ekonomisk tillväxt" än den som kostar 3000.

För att uppnå ökad tillväxt måste därför allt fler varor säljas för att motsvara vad färre varor gav för tillväxt förr. Lång livslängd blir ett problem för det som kallas ekonomi. Därför må vi aldrig vara nöjda med det vi har. Det är därför riksbankschefen meddelar att vi bör köpa mer prylar för att hålla igång hjulen.

37 kommentarer:

  1. Det är dock väldigt enkelt, det är bara att lägga av och köpa saker. Det brukar vara bra för bankkontot. Hur svårt ska det vara? Senast jag var inne på en sån där elektronikjätte så var lokalen ödslig, personalen otrevlig och hela miljön människofientlig. Däremot stod det ingen där med ett skjutvapen och tvingade mig att köpa saker. Hur svårt ska det vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då bygger det ju på frivillighet och egenansvar?

      Radera
    2. Rockström ogillar starkt frivillighet och egenansvar.

      Radera
  2. Funderar på köpstopp på allt som inte passerar genom kroppen. I nödfall - begagnat, eller "second hand" som det heter på svenska. Det kan inte vara särskilt svårt!
    Flygresorna, däremot...

    Fred Lane

    SvaraRadera
  3. Fred; käkar du 90 procent vegetariskt så kan du säkert unna dig en resa till London per år om du inte kör bil, då lär du kunna komma ner till en utsläppsnivå (om du köper miljömärket el) som ligger bara en liten bit över 2 ton koldioxid per år, vilket är det absolut mesta som varje individ på klotet får släppa ut om vi skall klara målet 2 grader och anser att vi alla är lika mycket värda (det vill säga att vi alla lever som alla skulle kunna leva). Själv försöker jag klara mig på mindre än 3 ton per år, det var svårt i början, efter ett tag blev det lätt, själv blev jag också lättare och mådde bättre, upptäckte att tåget gav utrymme för läsning av böcker jag längtat att läsa - i år har jag utrymme för en flygresa till Kanarieöarna, nästa år satsar jag på tågresor till Berlin, Rom och Neapel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det du beskriver kallas för rekyleffekten eller Jevons lag

      /Gunilla

      Radera
    2. Precis så, Jonas!! Medvetna val där man får ransonera vad man vill använda "månadspengen" i form av koldioxid till. På en nivå som ska funka för alla på planeten.

      Radera
    3. Det är väl här liberalismen smyger sig in, det är rätt svårt att göra revolution ensam liksom det är svårt att stoppa miljöpåverkan ensam. Det är lite samma koncept som marknadsdemokrati där man ska påverka genom "smarta val" och den som har mest pengar kan då påverka mest.

      Det man blir rik på i världen är spekulation, knark, vapen, olja och människohandel. Så det innebär att de som har mest inflytande över framtiden är wall street yuppies, drogbaroner, vapenhandlare, saudiska prinsar och hallickar och de är inte direkt kända för sin miljömedvetenhet.

      Radera
  4. Inom klimatbluffen finns det många "vetenskapliga" karriärister. Rockström bryr sig egentligen inte om miljön, men om sina böcker, arvoden + ev. mutor från klimatbluffs-lobbyn, tror jag. Skulle han bry sig om miljön på riktigt skulle han kanske medverka i ex. Population Matters tillsammans med andra som verkligen bryr sig eller kanske verka för flickors utbildning i fattiga länder vilket ofta medför mindre familjer. Att han inte kan vara med i ett politiskt parti är uppenbart av karriärskäl, men skulle han verkligen bry sig skulle han kanske skippa karriären och vara med i ett parti som verkligen bryr sig.

    PÅ tal om att verkligen bry sig, som du ex. anser att Romson gör...
    1. Ökad invandring skapar tillväxt Birger. Det är väl ändå INTE bra för miljön?
    2. Ett liv i Sverige jämfört med ett liv på varmare bräddgrader är väl INTE bra för miljön?
    3. Ökad population i Sverige medelst flerbarnstillägg är väl ändå inte bra för miljön?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsiktskorridorer skapar karriärister vars enda egentliga bidrag är att uttrycka rätt åsikter.
      I Sverige finns inte korruption eftersom Sverige är unikt.
      Så satsa på dig själv och din karriär.Håll tyst eller håll med!

      Radera
    2. Svar även till Martin Gustavsson! Nu förstår jag inte vad du menar. I verkligeheten märks det att det är torka i Mellanöstern.Det är troligen orsaken till att oroligheter bröt ut i Homs var livsmedelbrit eftersom det varit missväxt i tre år i Syrien. Flera länder i Afrika har och kommer att ha livsmedelsbrist p g av torka enlig hjälporganisationen Oxfam. Klimatet har ändrats förr men då var det inte så många människor som bor på fel plats. Nu kan inte de massorna flytta på sig eftersom det finns gränser som är dragna av Europeiska häskare utan hänsyn till geografin, kulturen/historia eller språk. Inget land är oskyldig till att det är så många krig på gång. Tillväxt kan kan beskrivas på Tre olika sätt. naturlig tillväxt som är den som biologiskt liv följer,2. Linjär tillväxt kan hållas igång med konstlade medel om det finns energi t ex som matas på i jämn takt så ökar produktionen och avfallet i luften eller i vattnet.3. Exponentiell tillväxt finns i naturen också. Organism eller pupulation (lemmlar t ex) brukar öka otroligt snabb men dör också snabbt. Bostadsbubblan är en sådan sjuk tillväxt. Som borde kunna lösas. Bankerna kan skriva om lånen när värdet sjunker. Men om det är sant att det finns 53 kvm uppvärmd bostadsyta per person i Sverige borde det inte finnas bostadsbrist rent matematiskt. Det finns desutom massor av fula köpcentum som kan byggas om till skolor och bostäder. Vi måste i allafall sluta och konsumera elektronik och annat onödigt eftrsom oljan ger giftiga utsläpp och all produktion kräver vatten någonstans i tillverkningen. Det finns visst korruption i SVerige, men de som är involverade i den förstår inte att kortsyntheten är det. Det är slöseri att forskare som är chefer ska vara med i politiskt arbete. Stora projekt som klimatforskning har så mycket folk inblandade att vara aktiv i ett parti ökar bara svårigheter med sammarbetet i forskargruppen. Jag har varit med länge i MP och sett hur dåligt folk mår av att försöka följa partiprogrammet och inse hur svårt det är särskilt som individer ha expertkunskap som inte går att använda på lokal nivå. Tant Barbro

      Radera
    3. Håller delvis med Tant Barbro. Innan vi tänker att vi ska flytta på oss, kanske vi bör tänka vad kan göras så att människor slipper det. Om det går att göra något. I verkligheten märks det att det är torka i Mellanöstern. Det är givetvis en anledning till att oroligheter bröt ut. Livsmedelsbrist. Som i flyktinglägren... Valet för många står nu mellan att stanna kvar i lägren, eller att åka tillbaka. Alla har inget att sälja, alla vill inte låna, har inte kapacitet att fly till Europa. Vi sviker dem. och väljer att fokusera på ett fåtal, trots att de för oss upplevs som väldigt många. Så vi tror att det är humant. Att vi med all rätt kan kalla oss för en humanitär stormakt.

      Det är helt galet att använda ännu mer biståndspengar. Eller avveckla vår välfärd. Utan välfärd vad kan vi erbjuda? Pengarna borde användas till lösningar i ännu krigsfria zoner, medans vi gör allt för att stoppa krig. Det går att göra flera saker samtidigt. Dessa folkvandringar är inte bra, de skapar i sin tur konflikter. Krig är det största miljöhotet och hot mot kulturers överlevnad. Det tillsammans med förändrat klimat skapar rädsla, oro, konflikter. Murar det kommer att byggas murar. Murar kan rivas vi har sett det förut. De behöver inte vara permanenta. Men det är trist att det nu byggs murar igen.

      Det finns stor expertkunskap i miljö och den bör användas på lokal nivå, där den behövs som bäst. Forskare ska vara forskare inte politiskt involverade, eller att som nu lockas till att i stället bli lärare. MP:s förslag är ogenomtänkt. Om köpcentrum ska byggas om till skolor, så behövs lärare. Om människor i MP mår dåligt så får de väl plocka fram den gamla civila olydnaden igen. Göra om, göra rätt. Vi behöver forskare. Bara för att det går fort att omvandla forskare till lärare så betyder det inte att det är bra eller rätt.

      Lisbeth

      Radera
    4. Reinfeldt klart uttalade mål var att sänka välfärdssamhället, liksom JP Morgan rapporten jag skrev om tidigare vill utrota alla socialistiska böjelser i EU, som välfärd, arbetsrätt och demonstrationsrätt, så oavsett vilken kris vi för närvarande blir bombade med, så kan det vara bra att behålla fattningen och ha ögonen på bollen så vi inte får mattan undandragen när vi är upptagna med krishantering.

      Angående migrantlägren så har EU krav på ordnade statsfinanser för medlemskap men inga krav på sociala skyddsnät för de fattiga i medlemsländerna och bara detta bör väl få folk att förstå vad EU är för sorts (o)djur.

      Och EU har precis röstat för att rika ska få gräddfil på internet, snabbare uppkoppling genom avskaffandet av nätneutralitet och har ett särskilt rum i bryssel där politiker måste komma för att ta del av de hemliga frihandelsavtal som det konspireras om bakom medborgarnas ryggar.

      Så vad man än gör på lokal nivå så är man ändå fast i ett nyliberalt totalitärt sovjet så det behövs mer koordinerade internationella utomparlamentariska gräsrotsinitiativ liknande 'stop-ttip.org' som fått ihop 3.3 miljoner underskrifter.

      Men det är svårt när alla har näsan i sin 'smartphone' för att ta selfies och uppdatera sin status på facebook.

      Radera
    5. På lokal nivå ute i kommunerna är ju 60 procent minst, indirekt eller direkt påverkade av beslut/lagar/regler från Bryssel. På lokal nivå behövs folkomröstningar som kan förändra beslut. Men det krävs att en viss procent av folket skriver under protestlistor, samt med fullständigt personnummer. också EU regler.

      Lisbeth

      Radera
  5. Stina Oscarsons DN-inlägg är suveränt, men jag läste liknande invändningar redan på 60-talet.
    Vi kan fortsätta såhär eftersom vi inte vill se realiteterna. Vi svenskar lever numera som om vår planet vore 3,7 gånger större än vad den faktiskt är, amerikanerna är ännu värre. Detta nämns aldrig i debatten. I stället slår politikerna sig för bröstet och påstår att Sverige minsann är miljöbäst i hela världen. Pyttsan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt detta sökande efter lycka genom ägande. Enligt min övertygelse ligger den största lyckan och livsglädjen inte i vad man har utan i vad man slipper. Så bra människa och planet skulle må om fler kunde omfamna den tanken på djupet och bli tacksamma och förnöjsamma individer.

      Radera
    2. Ägandet är fundamentalt i den nyliberala religionen man ska till och med "äga sig själv".

      Radera
  6. Tummen upp, Birger. Dessa weekendresor som en urban medelklass älskar att ägna sig åt. Det provocerar mig mycket. Om de nu nödvändigtvis måste resa långt bort för att fylla sitt liv med mening (själv föredrar jag en tur med svampkorgen som rekreation) så kan de väl stanna där ett tag.

    Och visst är det feltänkt att beskatta arbete så hårt. Men vad säger du, Birger, skatt på produktion, hur ska den utformas? Vi har moms, som ju drar in mycket pengar till statskassan och inte direkt är en skatt på arbetstid (även om tjänstemoms har en viss koppling). Den är ju redan bland de högsta i världen (?). Så vi går redan före?! Om man går före alltför mycket, driver man inte verksamhet ur landet? Finns det några länder som gått före med produktionsskatt eller liknande?

    SvaraRadera
  7. Har de flesta råd att resa och att åka långt? Nja hur är det med det? Hushållens skulder växer och växer. Är det så att vi har en illusion av, att vi har råd att resa och åka långt? Bra skrivet av Stina Oscarson som vanligt. Det där med att äga är en annan illusion, vi äger INGENTING. Hon spräckte en illusion. Politik bör diskuteras utifrån verkligheten?

    En annan illusion, det finns många. Vi har rätt att avhysa EU migranter och samtidigt bereda plats för andra som ses/sågs som mer lönsamma? Den "privata" marken som de fattiga EU migranterna "ockuperat" är alltså deras lika mycket som någon annans. Eller lika lite deras. Den användes inte. Tvärtom den låg öde och tom och kom nu till användning. Ett par bajamajor, hjälp med sophantering, den som världen ännu inte lyckats lösa... räcker! medans mer långsiktiga lösningar kan skapas. I stället byter vi ut mobiler, teveapparater, helt fungerande kök osv.

    Vi har ju lösningen mitt framför ögonen... romerna. Hur löser vi basbehoven för människor? Vill vi ens lösa dem?

    Rasism! Nu kan vi tala om rasism!!! Och vi kan inte påstå att det i detta fall handlar om okunskap. Vi har kunskap kring, att detta folk, aldrig någonsin fått en ärlig chans. Men rasism är också hat eller rädsla. Påven sa ingen tycker om er. De tycker att ni är konstiga, annorlunda. Nu här gör vi det. Några dagar senare bestämmer politiker i Sverige den humana stormakten, att de ska avhysas.

    Nu har vi chansen att ändra historien. Vi vet inte hur många chanser vi har kvar. Men kommer vi att ta den? Hoppas på att kultureliten, vill skapa en konstruktiv debatt kring fattiga EU migranter lika mycket som de ger sig in i klimatdebatten och annat. Kultur är medvetenhet, inget annat skapar goda kulturer.

    Mobiltelefoner är ett "elände", de får människor människor att sänka blicken och då varken se sina barn då de ammar, fattiga EU migranter som ber dem om en slant, eller annat viktigt.

    Hur det än står till med klimatet, har svårt att tro att vi har förmåga att rädda det. Kan även det vara en illusion, att vi har den förmågan. Därför föredrar jag personligen ordet miljö. Allas miljö och allas rätt till att få sina basbehov tillgodosedda. Oavsett vilken art eller ras vi tillhör.

    Klimatångest håller fokus borta från annat. Kan (spekulation) vara meningen. Men så har vi det där med försiktighetsprincipen.... Vi vet egentligen inte. Vi vet nästan säger vi. Men en sak borde vi veta, det är omvälvningstider och nu har vi chansen igen. Kulturer har försvunnit förut. Något att tänka på oavsett var i världen vi joggar. Påstår inte att vi ska vara världens samvete när det gäller romerna eller något annat heller för den delen.



    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Stora andliga ledare har alltid sagt att vi ska lösa det vi har närmast först. I annat fall kan vi inte lösa något. Påven han betedde sig som en stor andlig ledare. Men glädjen över det blev kortvarig. VARFÖR erkänner vi inte att dessa klimatmöten, är dömda att misslyckas? Varför agerar vi inte och försöker åtminstone att vara som andliga varelser? När ska vi ta till oss försiktighetsprincipen, när det gäller detta. Det kan ju faktiskt vara så att livet är rättvist och att vi får betala var och en individuellt och i grupp. Varför försiktighetsprincipen ibland och ibland inte? Det skulle jag vilja få förklarat för mig.

    Lisbeth



    SvaraRadera
    Svar
    1. "Varför försiktighetsprincipen ibland och ibland inte?"
      Världens ledare famlar blindo. De är fulla av dubbelmoral. Ena stunden pratar de om klimathot och att det måste lösas, i nästa stund reser de kors och tvärs över världen för att genomföra sina ständiga möten.
      Politiker, på mer lokal nivå, tar beslut som utarmar resurserna på landsbyggden, vilket gör att invånarna måste resa långa sträckor för att uträtta sina inköp och andra behov. I nästa stund pratar de om att vi måste värna miljön och inse klimathotet.
      Dubbelmoralen räcker inte längre än näsan räcker.
      Christer

      Radera
    2. Eller så här: Dubbelmoralen räcker betydligt längre än vad näsan räcker.
      Christer

      Radera
  9. "Och arbetstiden är dyr eftersom man fått för sig att det är skatt och avgifter på arbete som skall finansiera allt från skola och sjukvård till trygghetssystem."

    För en som förespråkar arbetstidsförkortning och över huvud taget mindre arbete; är det inte bra att det kostar mycket att köpa arbete av någon?
    Bor själv i ett land med 50% arbetsgivaravgift. Det säkerställer att folk inte sysselsätter sig med onödiga jobb, eftersom de jobben sorteras bort. Enligt de senaste mätningarna ligger England 25% efter i produktivitet, och de har 10% arbetsgivaravgift. Där jobbar folk mycket, länge och med senare och senare pensionering.
    Något att tänka på för (mp):are.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte bra... Vi behöver både sänka arbetstiden och avveckla stora delar av skatten på arbete för att möta den arbetslöshet som kommer att bli följden av den allt snabbare tekniska utvecklingen.

      Radera
    2. Lite svårt att följa logiken faktiskt. Normalt sett brukar du peka på det absurda i att gråta över jobb som försvinner. Om jag uppfinner en maskin som kan måla väggar, ska vi då sänka arbetsgivaravgiften för målaren och införa någon slags märklig skatt på maskinen? Då skapar vi ju arbete bara för att skapa arbete.
      Dessutom kan man ifrågasätta den arbetslöshet som du ser som given. Tendensen är nog att när jobb försvinner hittar kreativa människor på annat att göra, både för sig själva och andra.

      Radera
    3. Många fruktar att kreativiteten inriktar sig på att ta över andras ägodelar i samband med pågående befolkningsexplosion som ger allt fler arbetslösa. Vilket i och för sig skapar fler jobb som polis, väktare samt en ny bransch som sysslar med gated communitys. Vilket medför arbetslöshet för poolbyggare eftersom man kan ha gemensamma pooler för en liten elit... osv.

      Radera
  10. Medelstora passagerarflygplan förbrukar cirka 25 liter jetbränsle per timma och passagerare i planflykt på 10000 meters höjd. Starten förbrukar betydligt mer.

    SvaraRadera
  11. Rockström hette Johan, redan ifrån början.

    Roland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men andra gången funkade det... Justerat.

      Radera
  12. Rockströms dilemma, Malmös dilemma, Allas dilemma är synen på ekonomisk tillväxt. Jodå det går att bibehålla den, den är evig. Ju fetare lögn desto fler tror på den. Stadsplaner... "Vision Norra Sorgenfri" En grön dröm? En skön dröm? En god dröm? men med romer en mardröm?

    Varför låta dem som verkligen behöver, använda sig av platser?. När områden i framtida drömmar och visioner kan ge en smak av andra kulturer och osvenskhet. Marknadsvärde, platser kan i drömmen förvandlas till en plats, där stadens invånare kan konsumera osvenskhet. Och ännu mera osvenskhet. I all evighet. Men först måste hinder avlägsnas läs fattiga EU migranter. De romerna borde ju få medalj. Det vi ser som skräp, samlar och säljer de. Med det inte sagt att de inte har drömmar. De allra fattigaste har de allra största drömmarna enligt forskning. De bara väntar på sin tur. Bidar sin tid. Och andra har snart förbrukat sin. Den enes bröd den andres död. Såvida vi nu inte ändrar på det. Och ser till att alla får bröd och sina basbehov tillgodosedda. Vet att en Steg 3 person (inte Schlaug) brukar tala om toaletter. Kan vi börja där? Toaletter till alla är en mänsklig rättighet, inom ramen för allas rätt till en toalett. En frihetslag. Och inte ens den har vi den humanitära stormakten klarat av att lösa.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Neoliberal Agendalör okt. 31, 07:25:00 fm

    Sedan 1970 så har Sverige fördubblat sin BNP, men vi har inte sett en fördubbling av CO2 utsläppen. Tvärtom, snarare en halvering.

    En anledning till minskningen är utbyggnaden av kärnkraft. Det går att göra om tricket, då en stor del av svenska utsläpp är från transportnäringen, och bilar kan drivas på el.

    Alltså, tekniken finns. Det är bara den mentala blockeringen kring kärnkraft som måste bort. Säg att vi får en kärnkraftsolycka de närmsta 30 åren pga nyutbyggnad, vilket är väldigt osannolikt, men ändå. Då kanske hundra personer dör.

    Det är mindre än i Estonia eller tsunami-katastrofen.

    Det ska vägas mot alla de som årligen dör för tidigt pga utsläpp från fossildrivna bilar, Det handlar om flera Estonia - årligen och med 100% säkerhet!.När det gäller globalt (inte mörka Sverige), så kommer solceller slå igenom stort de närmsta 10-15 åren.





    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den mentala blockeringen att vi äger något, som måste bort. BNP är ett trubbigt verktyg och säger inget om mjuka värden. Om basbehov. Vi behöver diskutera utifrån absoluta nivåer inte utifrån BNP. Oavsett om det existerar ett klimathot eller inte, så är felet att vi hamnar i tillväxtprat i stället för i absoluta nivåer? Planeten och vi skulle må bättre om vi slutade upp med det. Klimatångesten skulle minska. Och vi skulle minska, utrota fattigdomsproblemen.

      Lisbeth

      Radera
    2. Neoliberal Agendalör okt. 31, 07:25:00 fm
      "Då kanske hundra personer dör"
      Ren spekulation utan värde.
      Misan!

      Radera
    3. Neoliberal Agendalör okt. 31, 09:57:00 fm

      "Ren spekulation utan värde."

      Utgångspunkten för mig var Tjernobyl, Three Mile Island och Fukushima, dvs de större kärnkraftsolyckor vi har haft de senaste 40 åren. Vilken siffra man hamnar på beror på hur man räknar, men ändå.

      En kärnkraftsolycka handlar inte om att en miljon skulle dö, vilket är intrycket man får när man hör en del debattera. Vi pratar om något som är mindre än Estonia. Det ska sen vägas mot alla de som årligen dör i förtid pga fossila bränslen.

      Radera
  14. Stellan Tengroth och hans tal om absoluta nivåer, i stället för att hamna i tillväxttal, uppskattar jag personligen. Absoluta mål i samhällsutveckling. Det är att sträva efter artrikedom. Då hamnar vi inte i tal om arter eller raser. Eller... Utan om allas basbehov oavsett ursprung. Vad har våra kommuner för fiktiva drömmar? Är en av dem toaletter till alla? Eller hamnar de och vi i tillväxttal? Stina Oscarsons artikel uppskattas också som tidigare sagt och naturligtvis även Birger Schlaugs inlägg, som fick mig att läsa hennes artikel.

    Äntligen en kulturpersonlighet som skriver det självklara, att vi inget äger. När jag tittar på min kommuns drömmar, så ser jag fiktiva drömmar. Bostadsrätter som kan kosta upp till fem miljoner att köpa. Eller är det mark"ägarnas" fiktiva drömmar som blandar sig med politikernas och tjänstemännens? För kommunens invånare skakar på sina huvuden. Men vad hjälper det.

    Det är det närmaste vi bör lösa först. En sak tycker jag är fel även med Stellan Tengroths resonemang. Det att det absoluta nivåerna av toaletter, inte skulle ha någon betydelse hos oss. Det kan vi se nu, att det skulle ha. En stor betydelse. Vi skulle kunna lösa den absoluta nivån av toaletter. Visa världen hur god samhällsplanering ska gå till. I detta skulle vi kunna gå före om viljan fanns. Men den saknas. Det därför att det finns rasistiska inslag. Och om det inte fanns några raser, så skulle det inte finnas några sådana inslag. Malmös politiker visar oss att de finns. För inte kan det finnas okunskap om att människor behöver toaletter. I annat fall utför vi våra behov som djur likt hemlösa och romerna nu tvingas att göra. Ja även de som är på flykt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. @Birger, kan du inte moderera bort anonyma inlägg?
    @ Tant Barbro

    Skaffa dig ex. ett Wordpresskonto när du kommenterar så syns ditt namn i rubriken! (länk förbjuden)

    Nu spekulerar jag, men att det varit missväxt i tre år i Syrien kan bero på väder-krigsföring (länk förbjuden) där regnet sannolikt faller över Israel, inte över vänstermannen Assad och Syrien som är emot apartheid. (länk förbjuden) Sådant kan säkert även drabba andra länder där eliten vill skapa populationsnedväxt.

    Jo klimatet har ändrats förr men då var det inte så många människor och så många utrotade djurarter som nu. Dessa människor begränsar heller inte sin numerär tlll en balanserad nivå och värnar därmed heller inte sin egen natur, vilket förvärrar förödelsen av deras egna länder.

    Två länder är enligt min mening speciellt skyldiga till att det är så många krig på gång och det beror inte på svält, men på girighet.

    Den mänskliga populationen har inte tillvuxit linjärt, i takt med lantbruksutveckling, men exponentiellt därför är svält och krig och abrupt nedväxt en naturlig konsekvens. Energitillgång är inte det allra viktigaste, men fertil jordbruksmark som odlas ekologiskt hållbart. Julian Cribb kan förklara för dig på Youtube.

    SvaraRadera
  16. @ Lisbeth
    Skaffa dig ex. ett Wordpresskonto när du kommenterar så syns ditt namn i rubriken! (länk förbjuden)

    Ja. Kanske vi bör tänka vad kan göras så att människor slipper flytta på sig.

    Ja. Dagens politiker sviker de riktiga flyktingarna och väljer att fokusera på ett fåtal. Det är inhumant.

    Det är dock bra att använda ännu mer biståndspengar på plats i närområdena, anser jag och detta vore givetvis allra mest humant. De andra partierna borde kunna motiveras att hjälpa fler människor, anser jag. Alltså. Minska invandringen och ge istället mer bistånd!

    Vår välfärd kan återskapas samtidigt genom ett utträde ur EU och den förslavande frihandeln (länk förbjuden), skippad medlemsavft, ökade skatter, speciellt miljöskatter på smutsindustri, som kan finansiera välfärd.

    Vi kan alltså vara miljövänliga, bygga välfärden och hjälpa Syriens flyktingar maximalt samtidigt.

    Ja. Absolut. "Lösningar i ännu krigsfria zoner, medans vi gör allt för att stoppa krig."

    Huruvida krig är ett miljöhot eller ej beror på vilka vapen som används. USA är riktiga miljöbovar som använt både kärnvapen och projektiler med uran och personminor även i form av leksaker.

    Jag tror inte alls att murar behövs, men tullmur, rimligare asylregler, och rimligare visumregler som leder till balanserad internationalism.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.