tisdag 15 september 2015

Var finns planen för hur social anständighet skall värnas?

Gomorron! Idag öppnar riksdagen igen. Om jag vore statsminister hade jag utarbetat en plan för hur Sverige skall hantera nästa finanskris. Den kommer. Och kommer att slå hårt. Social anständighet hotas. Och därmed demokratiska värden.

Den som inte ser att vi är på väg in i en rejäl kris gör sig medvetet både blind och döv i syfte att slippa se det man inte vill se. Tyvärr verkar såväl regering som opposition inte vilja se. De som kisar lite grand  - men bara med höger öga - tycks vara vänsterpartisterna som flera år vågat ifrågasätta att staten subventionerar hushållens ökande lån genom att betala en del av räntorna.

Så här ser det ut, och ni som följt den här bloggen lär inte vara överraskade:
 • Skuldökningen i Sverige är förskräckande snabb. Enligt BIS (Bank of International Settlements) senaste rapport har hushållens skuldsättning ökat med 18 procent av BNP sedan 2007 (och företagen med 27 procent). Sverige ligger i världstopp när det gäller dessa skuldberg. Tillväxttakten vad gäller skuldberg är bara snabbare i Kina och Singapore.
 • Världens samlade skulder - hushåll, företag och staten - har ökat stadigt de senaste åtta åren. I västvärlden har de stigit med motsvarande 36 procent av BNP. De uppgår idag till 265 procent av BNP.  I andra delar av världen ser det än värre ut.
Den som inte begriper att vi konsumerar sönder planeten med lånade pengar i en takt som gör att oddsen för en grov finanskris blir allt lägre bör ta sig sälv i kragen. Den som inte förstår att kraschen kan stå för dörren har inte förstått mycket.

Jag uppfattar det som fullständigt häpnadsväckande att den politiska världen inte ser vad som är på väg att hända. Man borde rimligen börja signalera att man avser att göra något: en sådan signal är - ursäkta mitt tjat - att börja reducera ränteavdragen i syfta att steg för steg avveckla desamma. Dessutom måste man utarbeta en plan för hur vi skall kunna behålla social anständighet och demokratiska principer när det hela börjar rasa samman.

Vi har upplevt kris tidigare, det var på 90-talet när Carl Bildt och Ingvar Carlsson i skön förening vägrade att släppa kronans knytning till ecun (som euron hette då). Vi som krävde att detta skulle upphöra beskrevs som mindre vetande. Räntan sattes till 500 procent, småföretag gick i konkurs, effekten av strypgreppet på skola och äldrevård lever vi faktiskt fortfarande med. Struptaget släppte först när man till slut gav upp och lät kronan flyta fritt. Men den dåvarande politiska ledningen skakade av sig och strosade vidare som om ingenting hänt.

Om ni är intresserade av BIS rapport så finns den här - kolla gärna in sidan 84 om inte annat.


29 kommentarer:

 1. Har vi inga bra ledare, hur kommer det då att gå!?
  Världen är på väg in i en stor kris och man har sina dubier vilka det går att lita på i denna situationen. Birger räknar upp regering som opposition samt en mängd anonyma oförstående och därtill två tidigare statsministrar. Listan kan göras lång, jättelång faktiskt och mycket mer konkret. Det är som om etablissemanget inte vill fatta annan kunskap än vad som finns inom deras egen tankesfär, just då.
  Bara idag dyker det upp flera exempel i media. Håller världens befolkning på att öka eller minska kraftigt? En högst väsentlig fråga.
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2823103-rosling-svenskarnas-varldsbild-ar-helt-skev
  http://www.svd.se/han-ska-leda-nordens-till-en-cirkular-ekonomi

  SvaraRadera
 2. Lån är inga problem. IMF, EIB, BIS, BoJ det finns hur många kreditgivare som helst. Svenska staten anser man har för låga skulder(!), med ursäkten att proffstänkarna med höga utbildningar säger så. Då måste det vara så.
  Att proffstänkarna tar procent på varje affär, eller för varje föreläsning föresvävar inte enad kår. Proffstänkarna satsar ej heller egna pengar, utan andras pengar. De kan även vara högt belånade själva och har därmed intresse av att visa att deras dans på svärdseggen är oproblematisk. För övrigt har banken panträtt i egendomen. Så länge man intäktsförräntar mer än man kostnadsförräntar så går det bra, men när hävstången slår tillbaka. Det är anledningen vi har en sådan enorm penningtryckning i världen sedan 20 år. Hävstången får aldrig slå tillbaka!
  Dagens amorteringsfria politik är att jämställa med dåtidens fasta växelkurs mot ecun. Ingen får ifrågasätta, inget får rubbas fastighetsprisökningarna måste bestå. Jag undrar om några tvättar pengar på fastighetsmarknaden.

  En annan form av anständighet?
  http://www.atl.nu/skog/de-var-inte-bjudna-n-r-deras-skog-blev-br-llopspresent

  SvaraRadera
 3. Om vi nu står inför stora problem varför ska vi då destabilisera landet? Vi har nästan inget försvar kvar och så är svensken i minoritet inom cirka 16 år (Caesars uppgift som journalister bör kolla upp hur siffran har tagist fram istället för att ignorera).

  Borde vi inte anta försiktighetspricipen när vi leker med våra barnbans framtid? Tittar man på gamla bilder hur gatubilden ser ut i Pakistan eller Egypten på 70 talet respektive idag så blir man mörkrädd.

  SvaraRadera
 4. Makteliten med sina stinna bukar skiter väl i om folkmassorna svälter ihjäl. Nu gäller det att se om sitt eget hus och fixa lite grannsamverkan för att överleva. Fyll upp era jordkällare.

  SvaraRadera
 5. Det är ändå överraskande att de svenska hushåll har så låga skulder och att företagen är betydligt mer skuldsatta. Misstänker att orsaken till det är det svenska systemet med bostadsrättsföreningar. Dessa föreningars skulder absorberar ju en del av hushållens skuld då de rimligen ser ut som företags skuld. Bör göra ca 10%-enheter.

  Naturligtvis är vi nu på väg in i en ny global lågkonjunktur. Tror inte att den går like obemärkt förbi sverige som den föregående. Svensk industriproduktion har kraschat ordentligt sedan 2008, istället har vi hållit hjulen igång med lånedriven konsumtion.

  Nu kommer dessutom statens lånebehov gå i taket för att svenskarna ska få känna sig goda och ta emot en helt ohållbar mängd flyktingar. Som jag brukar påpeka så förväntar sig alla dessa "goda" svenskar att det offentliga ska fixa biffen. Eftersom svensken är en folkhemsbroiler har denne en föreställningen om staten som allsmäktig. Det skulle finnas en liten chans att undvika totalfiasko om svensken hade fattat att det hela måste baseras på initiativ huvudsakligen från privata medborgare dvs upplåt husrum i era hem, sommarstugor och umgås dagligen med de nyanlända så att de lär sig svenska och hur svensken fungerar. Eftersom jag inte är "god" tänker jag inte själv ställa upp.

  SvaraRadera
 6. Växande finanskris? Ja! Kommer den att explodera? Ja! Växande Klimatkris? Ja! Kommer den att explodera? Ja!
  Vilken av nämnda kriser är viktigast att bemästra?

  SvaraRadera
 7. Tack, Birger för att du vågar röra denna fråga.

  Vi har inte ens ens penningsystem - vi har ett skuldslavslystem där bankerna ersatt pengar med bankernas egna skulder. Inte nog med det - bankerna har tillåtits "låna ut" sina egna skulder och de har fått lura i folk att bankens skulder ÄR pengar. Bankerna har skuldsatt hela världen genom att "låna ut" bankernas egna skulder som de hittar på vartefter (detta är entydigt klart enligt bankens balansräkning där de två påhittade skulderna hittas på samtidigt).

  Pengars uppgift är att döda skulder - du betalar Nisse en 1000.lapp och skulden mellan dig och Nisse är död. Bankernas hela "affärsidé" är den motsatta - att föda så maximalt mycket med skulder som möjligt. 97% av den sk penningmängden består av bankernas skulder till kontoinnehavarna - endast 3% är pengar (de ynka sedlar och mynt som fortfarande används).

  Vi behöver ett ärligt penningsystem där det finns pengar som kan göra det pengar ska göra - döda skulder. Vi måste se till att kontosystemet kan innehålla pengar, dvs kronor som vi kan betala och döda skulder med (såsom vi kunde när Postgirot fanns).

  Det sk penning och betalsystemet är inte ens byteshandel - det är en slags byteshandel by proxy som bankerna sköter. När vi betalar varandras skulder vid en kontotransaktion får du mer av din banks skulder på ditt konto och jag får mindre av mitt konto. En kontotransaktion är mao bara en byteshandel med bankernas skulder - du får inga pengar in på ditt konto - du får bara mer innehav av din banks skulder på ditt konto. Detta då, som sagt, ditt konto enligt bankens egna balansräkning inte kan innehålla pengar - ditt konto kan bara innehålla bankens skuld till dig (det är därför det går åt helvete vid bankrusningar - bankerna har knappt några pengar - de har bara en djävla massa skulder till kontokunderna).


  SvaraRadera
 8. Rättelse, det skulle stå:

  "När vi betalar varandras vid en kontotransaktion får du mer av din banks skulder på ditt konto och jag får mindre av min banks skulder på mitt konto. En kontotransaktion är mao bara en form av byteshandel med bankernas skulder - du får inga pengar in på ditt konto - du får bara mer innehav av din banks skulder på ditt konto. "

  SvaraRadera
 9. Jag är övertygad om att politikerna i dag vet hur läget är. Men att ge sig på ränteavdragen skulle göra dom impopulära med deras viktigaste väljargrupp.
  Tyvärr tror jag inte att dom törs.
  Alliansen som satte igång den senaste rusningen vad gäller hushållens skuldsättning, tror jag bara var korkade.

  SvaraRadera
 10. Det där rosaskimrande europa som i (s) fantasivärld inte hade några murar...hur gick det med den drömmen? Försvann den när verklighetens klockradio, utan inbyggd snooze, gick igång med ett brölande läte??

  SvaraRadera
 11. Saken är klar
  Sverige måste låna sig ut krisen

  SvaraRadera
 12. De grönne MDG i Norge ger stärkt "social anständighet".
  MDG, den stora vinnaren i valet, ökar lika mycket som Höyre backar.
  Maktskiften gör Erna till en slocknande stjärna.
  Några procent "håpefull glede utenfor dagens emne".
  Aran

  SvaraRadera
 13. Berra 10:05
  "Fyll upp era jordkällare"
  Hur många har en egen jordkällare numer ?
  ...och än värre, hur många odlar på egen täppa ?
  På några minuter blir det tomt på Konsum och ICA
  i händelse av....
  DÅ sätts de verkliga förmågorna på prov.
  UN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordkällare kan väl vem som helst skaffa sig. En fråga om prioriteringar. Skippa Tailandsresan ett par år och den nya fossilbränsleslukande suwen. Då har du både täppa och källare. Prioritering som sagt.

   Radera
 14. Politiker och politiska partier är insyltade i ekonomiska systemet, de kan inte se utanför tunneln. Den som råkar göra så är förbrukad. Allt går att köpa med mördande reklam tillväxt, tillväxt hela dan.

  SvaraRadera

 15. Mussolini definierade fascismen som sammansmältningen av stat och företag. Dvs sammansmältning av det finansiella systmet, företagen och politikerna, Helt klart är det ett fascistiskt system vi har idag om man utgår från Mussolinis definition (kanske inte en tillfällighet att Reinfeldt ser ut som Mussolini :) ).

  Men det finns en hierarki inom treenigheten bankerna, företag och politiker.

  I toppen finns banksystemet som skapar skuldslavar. Under dem finns företagen som oftast är skuldslavar till bankerna. Under dem finns politiker som bara kan ha sin position om de slickar företagen men framför allt slavägarna, bankerna i röven. Om politikerna tvingas välja mellan att rädda företagen eller bankerna så väljer politikerna att rädda slavägarna – dvs bankerna. Hierarkin är given i denna variant av fascism som förklätts till en skendemokrati.

  SvaraRadera
 16. Med företag ovan avser jag givetvis storföretagen

  SvaraRadera
 17. Har själv lånat till en lgh, hade inte värst mycket val antar jag. Tror enda chansen att kunna få ordning på samhället är att göra allt ideellt under en tid, för att därefter "återinföra" ett ekonomiskt system som är hållbart. Inga pengar eller ekonomi förrän vi fått ordning på planeten således.

  Med en god planering och ett bra samarbete på alla nivåer gissar jag att ett sådant arbete kan gå förhållandevis snabbt. Att nå dit är emellertid både komplext och som det ser ut idag mer eller mindre omöjligt, men detta faktum till trots ett måste. Ingen ska sedan kunna tjäna pengar på någon form av naturexploatering eller storskalig produktion, tex.

  Den på oberoende vetenskaplig väg framtagna cirkeln för hållbarhet är både enkel och tydlig. Ekonomin ska således hålla sig på en nivå där miljö och sociala förhållanden i princip inte berörs.

  SvaraRadera
 18. Jaha, är det därför som SD och det så kallade Näringslivet hr haft fortlöpande möten:
  Föregående meddelandeNästa meddelandeFull storlekTillbaka till meddelanden

  Hur såg mötena ut mellan SD och näringslivet?‏


  Hur såg mötena ut mellan SD och näringslivet?

  Opinionsverket  11:11  Nyhetsbrev


  Till: Päivi Rissanen  info@opinionsverket.se
  Hej! --

  Under de senaste dagarna har det framkommit i flera tidningar att Sverigedemokraterna och näringslivet har träffats i smyg. Enligt den information vi har nu rör det sig om följande organisationer:

  - Svenskt Näringsliv
  - Företagarna
  - Almega
  - Vårdföretagarna
  - Svensk Handel

  Enligt rapporteringen ska kontakterna skett under en lång tid på "återkommande möten med personer i SD:s absoluta toppskikt". Vi vet ännu inte vilka frågor som diskuterats och vad de har kommit överens om. Sverigedemokraterna visar tydligt i sin högerpolitik att de är löntagarfientliga och inte sätter Sveriges löntagare främst.

  – Nu fick man möjligen också en förklaring till varför Svenskt Näringsliv gått ut de senaste veckorna och slåss för lägre löner för dem som kommer från andra länder säger Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande i en intervju i Svenska Dagbladet.

  För dig som vill engagera dig finns två bilder som du enkelt kan dela:

  LO har inga smygmöten med SD

  Hur såg mötena ut mellan SD och Svenskt Näringsliv?

  Mvh/ Johan Ulvenlöv

  Opinionsverket
  http://www.opinionsverket.se/


  SvaraRadera
 19. Världen kommer krascha. Frågan är inte om, utan bara hur. Och givet kvaliteten på vårat politiska "ledarskap" så behöver man försona sig med alltings förgänglighet. Vi sitter i ett flygplan med en mentalsjuk andrepilot som har låst in sig i cockpit.

  SvaraRadera
 20. Inga armar,inga kakor!

  "Miljöpartiregeringen plundrar SJ på två miljarder"

  http://cornucopia.cornubot.se/2015/09/miljopartiregeringen-plundrar-sj-pa-tva.html

  /Inga armar,inga kakor!

  SvaraRadera
 21. Det är tyvärr lite luft mellan raderna i min kommentar här tidigare som är egentligen en information från Opinionsverket som jag fick. Men ha tålamod och rulla neråt så kommer själva texten fram, Med vänlig hälsning Päivi Rissanen, anonym 01.17 em.

  SvaraRadera
 22. Neoliberal Agendaons sep. 16, 12:45:00 fm

  " Vi som krävde att detta skulle upphöra beskrevs som mindre vetande. Räntan sattes till 500 procent, småföretag gick i konkurs, effekten av strypgreppet på skola och äldrevård lever vi faktiskt fortfarande med. Struptaget släppte först när man till slut gav upp och lät kronan flyta fritt. Men den dåvarande politiska ledningen skakade av sig och strosade vidare som om ingenting hänt. "

  Det är så det blir när man överlåter åt politiker att sätta priser, i det här fallet priset på lån.

  Centralplaneringen fungerar uselt, här som i Sovjetunionen.

  Vad vi behöver är marknadsräntor, satta av utbud och efterfrågan (spar- och lånevilja)

  Klipper in vad Sven Rydenfelt ("den förste nyliberalen") skrev 1991

  "Vår redan förödande höga räntenivå har inte hindrat vår Riksbankschef att försäkra att kronan - rättare sagt kronans felaktiga kurs - skall med alla till buds stående medel försvaras. Och det finns här, menar han, inga gränser vare sig för räntehöjningar eller andra offer. Jo, bäste Chefen, det finns sådana gränser, Och i kampen mot vår valutapolitiks väderkvarnar har offren redan blivit på tok för stora"

  SvaraRadera
 23. @Neoliberal agenda

  Lån av vadå, Neo?
  Vad kan banken "låna ut" annat än bankens egna skuld till ett kundkonto när kontot enligt bankens egna balansräkning bara kan innehålla bankens skuld?

  Bankernas har satt allt i skuld genom att de fått rätten att "låna ut" sina egna skulder och inbillat folk att de lånar pengar av banken. Inget flum om "marknader" kan dölja det bedrägeriet längre.

  En marknad är byggd på att man betalar sina skulder - bankernas sk "utlåning" bygger på motsatsen - att bankerna ska slippa betala sina skulder till kontokunderna (jag hoppas du i alla fall vet vad en bankrusning är - du vet det där när bankerna inte kan betala ut pengar till bankomaterna - dvs när bankerna inte kan betala sina skulder till kontokunderna).

  En väl fungerande marknad bygger på man ska kunna slippa byteshandel och att man kan använda pengar. Idag använder vi bankernas skulder som surrogat för pengar. Vi sysslar med byteshandel där bytesmedlet är bankernas skulder. Du byter till dig mer innehav av bankernas skulder och jag får mindre innehav av min banks skulder vid en kontotransaktion mellan dig och mig. Vi kan per definition, enligt bankens egna balansräkning, ALDRIG betala varandra med pengar genom bankernas kontosystem.

  Det är sagor att tro på "marknadsräntor" etc etc . Det är än mer sagor att tro att det är politikerna som sätter agendan för ovan skuldslavsystem - det är bankerna som dikterar- politikerna är marionetter.

  Men givetvis vill bankerna att vi ska tro på sagorna om att det är den mystiska varelsen "marknaden" som styr med sina osynliga händer. Man måste vara bra naiv om man ska gå på den sagan.

  “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money"
  – Ekonomiprofessor Hyman Minsky

  SvaraRadera
 24. Berra ???
  "Jordkällare kan väl vem som helst skaffa sig."
  Vi är många som avstår både SUV och flygresor till varmare solstränder, men som inte har möjlighet
  att förverkliga iden om täppa med jordkällare.
  Vi bor i starkt urbaniserade landområden långt ifrån den jordbrukande lilla folkspillra
  som ännu trots allt finns kvarlevande i obygderna.
  Vi stadsbor äter mest mat som tagit flyget hit från varmare soligare länder med turister och solstränder.
  Ann

  SvaraRadera
 25. Birger läs denna sida och begrunda verkligheten!
  http://ourfiniteworld.com/2015/09/14/how-our-energy-problem-leads-to-a-debt-collapse-problem/
  Av Gunnar

  SvaraRadera
 26. Förverkliga och förverkliga? Skitsnack! Ingen tvingar väl dig att bo där du bor. Snart är det den sk "obygden" som är solsidan i det här landet. När käket i stormarknadernas hyllor är slut. Då är det obygden som gäller för de svältande massorna vare sig dom vill eller inte.

  SvaraRadera
 27. När det kommer en stor kris, vill man ha en stark gemenskap i samhället, en homogen befolkning. Annars är det Husby-kravaller i repris, fast i MYCKET större skala.

  SvaraRadera
 28. Berra
  Roligt att du svarar lilla jag.
  Förverkliganden av drömmar kan ibland likna tvångstankar i obygden;

  Utdrag ur Skogsnäskollektivets historia;

  "Juridiskt sett var det dock solklart. Ponny och Svea hade olovligen bosatt sig på annans mark och skulle avhysas.
  Det skedde med besked, den 14 mars 1980. Omkring hundra poliser tog sig upp på berget, körde bort familjen,
  brände ned huset, sprängde murstocken och hällde diesel i jordkällaren.
  Det var en ren styrkedemonstration, och de som eventuellt hade planer på att upprepa Ponny och Sveas
  idéer avskräcktes för gott.
  Men tro inte att historiens huvudpersoner gav sig.
  Så snart poliserna hade försvunnit och röken drivit bort började Ponny timra upp ett nytt hus på platsen,
  en liten timmerstuga på tjugo kvadrat.
  - Vi bodde där i två år till, berättar Svea. Jag förstår att det kan låta konstigt,
  men det var nästan vår lyckligaste tid. Vi levde där med våra barn, jag till och med födde ett barn där i stugan.
  Vi var så nära varandra."

  Jag har därefter beskådat mer än en "brända tomten".
  Ha det Gott Berra
  Ann

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.