onsdag 19 augusti 2015

Vad handlar gudstro om?

"Gudstro handlar inte om att jaget skall må bra utan att livet på jorden kan bli drägligare att leva." Så skriver präster i Stockholm domkyrka på DN-Debatt. Som icke-troende har jag väl inte med saken att göra, men kan ändå inte låta bli att tycka att det är ett världsligt förskönande av det där med gudstro.

Kristendom och andra religioner bygger ju på att jordelivet inte är det viktiga, utan att jaget skall få evigt liv efter döden. Acceptera det odrägliga här så lovar vi en fin framtid ovan där, om du tror rätt. I kristendomen sägs man få det det eviga livet på ett enda sätt: Genom att tro att Jesus är Guds son. Punkt.

Gudstro - och löften om en bättre framtid ovan där - har används för att för trycka ner människor i det liv de har här. Själva gudstron bygger på löften om framtiden, att man ska stå ut med elände i livet, acceptera orättvisor eftersom de inte betyder så mycket i det långa loppet. Är man icke-troende får man lätt känslan av att det hela är ett enda stort bedrägeri.

DN-artikeln motiveras av att det är 90 år sedan Natan Söderblom samlade kristna fraktioner, alla med sina egenheter i tro och ceremonier, i Storkyrkan för att språkas vid. På temat: det finns olika vägar till Gud, åtminstone olika kristna vägar.

Nu tycker skribenterna att kristna kyrkor gott kan öppnas upp för andra religioners ceremonier och böneliv.

Som icke-troende - vare sig på egen påhittad gud eller på någon religions gud - tycker jag att det verkar rationellt och bra. Ibland besöker jag kyrkobyggnader för att hitta stillhet eller bara fundera över människans historia och hennes behov av något annat än materialism. Sånt som man också kan fundera över i en skog, med den skillnaden att det är lättare att där filosofera över liv och människan som en art bland andra. Utan att behöva känna olust över andras oförmåga att vara tacksamma för det liv man fått för att istället ha mage att be om fler...

Begäret efter ständigt mer, hur mycket man än har, tycks vara något som förenar materialisten och den religiöse. Kanske är det människans både bästa och sämsta egenskap.

30 kommentarer:

 1. Människan behöver tro på något. I brist på religion blir det något annat. Förhoppningsvis något bättre.

  SvaraRadera
 2. Hela diskussionen kan ses som ett försök av en allt mindre relevant kyrka att hålla sig PK åtmindstone.Några vänsterpräster tror sig ha hittat ett botemedel.
  Det är få förunnat i dag att veta vad den svenska kyrkan står för.Något diffust grumligt att det har med Gud att göra på något sätt blir slutsatsen.Vad i det som ska göra kyrkan mer relevant är det ingen som vet och det visar sig också tydligt i statistiken.
  Nu är det ju bra att de sista tappra själarna överhuvudtaget försöker något oavsett motiv och resultat.Det har annars mest ringts i klockor och ändrats i Bibeln.
  Men som försäljningsargument är det mindre än otillräckligt.Svenska kyrkan har passerat bäst-före-datum med råge och vet om det.Varför inte helt enkelt likvidera återstående medel och skänka vinsten till något behjärtansvärt och låta historien ha sin gång?

  SvaraRadera
 3. Innan vi blev människor med jag-känsla, var vi delar av en gruppsjäl och styrda från en skapande kraft (som av många kallas Gud), vilket djuren ännu är. I och med människoblivandet kapades denna "radiostyrning". Men människan återinförde kontakten... nu genom bönekraften.

  Allt detta är inte mitt påhitt, utan något jag läst i skrifter här och var. Men de synes mig sympatiska, ty de kräver ingen religionstillhörighet. En var av oss kan skapa sin egen kyrka -i hjärtat.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Även om man ogillar religioner bör man begripa att de fungerat/fungerar som något fast för känslan. Människan på det stadie vi befinner oss, vill och har behov av att känna hopp. Känna tillförsikt. I en orolig värld. Hur skulle hen annars orka. Eller orkat genom historien. Ska vi vara känslomässiga analfabeter. Hoppa över det viktiga förfinandet av känslan? Samt vi behöver begripa att vetenskapen fungerar som något fast för tanken. Vi bör sträva efter att veta, söka kunskap inte tro. Inte låta känslorna löpa amok då de färgar våra tankar.
  Alltså behöver vi veta mer hitta en gemensam världsåskådning som alla till sist kan acceptera, som bygger på forskning, av forskare som förstått, att det inte forskats färdigt med dem själva. Och som inte förringar var och ens livsåskådning hypoteser och tro. Men vi kan aldrig acceptera att en del ser detta liv som så oviktigt, att man till varje pris vill avsluta det. Eller andras liv oavsett vilken religion det gäller. Det är ju här och nu vi utvecklas.
  Ang. "för att i stället ha mage att be om fler" Hur har man mage att tro att man kommer undan med allt vi ställt till med? Varför inte tacka för detta liv i stället för att be. Samt fundera kring vem/vilka ska ta alla konsekvenser. Om inte däribland jag själv. Menar med Jag inte nuvarande personlighet. Materialistiskt tänkande bygger ju mycket på att man kan roffa åt sig för det blir inga eller få konsekvenser för en själv.

  Detta kan inte religionen lösa men vetenskapen kan få oss att se att det kan inte finnas lika många sanningar om världen som det finns åsikter om den. Dessutom så förfinas instrumenten inom vetenskapen och även vi med i takt med Evolutionen. I brist på religion blir det något bättre, såvida inte vetenskapen helt ersätter den blir vår nya religion och bestämmer vad människor ska ha för personlig livsåskådning. Världen skulle kanske bli mer korrekt. Men knappast automatiskt mindre materialistisk. Eller människorna mer rättvisa.
  Alla bönerum bör öppnas upp. Inte bara kyrkans. Inom ramen för allas rätt till samma frihet. Av vad jag vet så ber kvinnor och män tillsammans i kyrkan. Vi kan och bör inte acceptera mindre efter över 100 år av jämställdhetsarbete.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Du tänker dig att myrorna i stacken står i närmare kontakt med den skapande kraften som kallas Gud än människor utan bönekraft?
  Spännande...

  SvaraRadera
 6. Det är bra om kristna kyrkor gott kan öppnas upp för andra religioners ceremonier och böneliv - samt även för icke-troende och helt andra evenemang.
  Byggnaderna står där, och vi har byggt dem. De har ofta väldigt fina lokaler.
  Tänkt att få höra Elvis sjunga "Danny Boy" i Storkyrkan!

  SvaraRadera
 7. Fred Lane
  ville bara påpeka att Elvis är i högsta grad död och inte bevisat återuppstånden.
  Annars håller jag med dig.Bindefeldt kunde fixa kändisfester i Storkyrkan och varför inte icke-kommersiell lagliga porr-kvällar på någon ledig kväll?Lokalerna lämpar sig också ypperligt,med alla sina vinklar och vrår,som kurra-gömma-land för de mindre.Inte minst de utsatta i utanförskapsområdena vi läser så mycket om.
  Att muslimer ska bjudas in är en självklarhet.Liksom Asatroende och andra religiösa.
  Precis som politiska partier.I varje fall om de har en plats i riksdagen.Kanske kunde man dra in en hacka på att sälja reklamplats också?

  SvaraRadera
 8. Ponera att Gud finns, men inte har något med religioner att göra. Finns säkert andra religioner på andra planeter som har högt stående liv som också är irrelevanta, de har också sina goda sagor och historier, efter bästa förmåga.

  Jag tror (eller skulle aldrig utesluta) Gud.

  Just nu tror jag universum lever och att allt även vi är en del av ”the devine”, dvs Gud. Jag tror också att det inte bara finns oändligt många stjärnor och planeter utan även oändligt av dimensioner. Allt är vibrationer (materia och även tankar) och vi är instälda på en kanal av oädligt många.

  SvaraRadera
 9. På ren tro kommer man långt.

  SvaraRadera
 10. Fred Lane, Du besöker inte kyrkan så ofta? Inte på de senaste 15 åren? Kyrkan har en mängd olika aktiviteter. De försöker och visst kan de försöka ännu mer. Men "kufar" bromsar. Som vill ha det som förut. Reformeringsarbete tar tid. Varför ska de öppna upp för andra religioners ceremonier? Hur öppna är andra religioner? Inom ramen för andras rätt... För tyst bön javisst men ceremonier? Som t.ex. att separera kvinnor och män. Kyrkan är öppen de som vill kan gå dit och t.ex lyssna på lunchmusik. Dricka en kopp kaffe efter och samtala om allt mellan himmel och jord. Män och kvinnor tillsammans. De har dit jag går inte satt hänglås på för att romerna kommer in och ber om gratis fika. Har du inte läst och hört att t.ex. muslimska kvinnor i förorten inte har samma tillgång till sina bönerum och att de muslimska kvinnor och män motarbetas när de ifrågasätter. De trodde att de kommit till ett land som kräver det. Men de väljer inte kyrkan för det. De vill ha vårt stöd för reformering och att vi fattar.
  Det sitter samma människor i kyrkan varje vecka och lyssnar på alla sorters musik. Intresset är svalt.
  Samtidigt i affärerna sker fortsatt handlande och konsumtion. Det verkar viktigare. Alltså saknar många vilja att hjälpa till med reformeringsarbetet av kyrkan.
  Föredrar kunskap framför tro. De olika religionerna är både lika och olika. Har kommit olika långt med jämställdhet. Kommer det någon som inte kan be t.ex. tillsammans med kvinnor bör kyrkan acceptera det? Vi tar ut kvinnorna en stund så att du får be. Skaffar skilda rum? Eller om någon anser att Elvis representerar det kapitalistiska samhället och dess syndiga överflöd ska hen få ändra ceremonierna och kräva att de egna gäller? Vill du höra Elvis i Storkyrkan någonsin så får du nog tänka ett par varv till.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Fred Lane, Du vill höra Elvis i kyrkan. Bra! Jag som inte tillhör någon religion anser att religionerna bör reformeras. Att det är en av mänsklighetens viktigaste frågor att ta itu med. Har svårt att tro att de som brukar komma inte gillar Elvis... Så antar du ett "vad?" Jag försöker ordna så att du får komma och sjunga/ spela Elvis sånger i "min församling" i c.a. 30 minuter. Du kan efter det passa på att framföra din hypotes ang. att församlingen bör öppna upp för andra religioners ceremonier under fikastunden.
  Vad säger du om det?

  Med vänlig hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Iblandekonomi, jo, det är säkert så att människor behöver nåt att tro på. Inte minst eftersom vi är medvetande om vår blivande död. Vilket kanske andra arter också har. Själv tror jag dock på annat än sådant som har med religioner att göra. Även icke-troende och ateister tror på nåt...

  Anonym 08.35 - behöver man vara vänster för att öppna upp kyrkolokaler...?

  Gt, man kan säkert skapa en tro i sitt hjärta... eller till och med en förvissning i sitt huvud... men en kyrka??

  Lisbeth, hur kan n redan ligister vara något fast för känslan när de ändrar väsen allt eftersom tiden går? Den morgonsamling jag tvingades delta i under några skolår var en annan variant än den som som predikas idag här och var om än med samma skrift som bas....

  09:24 - nja, det har jag väl inte påstått...

  Fred Lane - jo, det vore nåt... uppstånden på fjärde årtiondet....

  10,50 - vilken ren tro som helst?? Och vart kommer man långt?

  SvaraRadera
 13. Birger. Se det inte bokstavligt. Jag skulle förstås ha satt "....." vid ordet, dvs "kyrka". Jag menar ju frid & hopp & kärlek och allt sådant fint, alltså inte en byggnad.

  Gt

  SvaraRadera
 14. Biger Schlaug
  "10,50 - vilken ren tro som helst?? Och vart kommer man långt?"

  Långt bort.
  Exakt vilken tro som helst.
  Bara man tror tillräckligt.
  Som du säkert vet sitter inte tron i betraktarens öga utan i det egna huvudet.
  Eller hur?

  SvaraRadera
 15. Det är väl någonstans det sista steget i någon slags upplösning av Svenska kyrkan. Med en icke-troende ärkebiskop, jämlikhet mellan alla religioner, och samma access för alla oavsett religion till gudstjänstlokalen kan man väl inte kalla det en kyrka längre?

  SvaraRadera
 16. sagorna bortom regnbågenons aug. 19, 01:13:00 em

  I mitt medvetande, vilket jag tror är ungefär likadant som andras medvetanden finns existensen som är oerhört svår att greppa. Kommer någon med en bra förklaring, eller en förklaring uppbackad med våld (inkvisitionen, Judeas utrotande av andra stammar i Mellanöstern med flera) så utfylls detta oerhörda med något enklare och relativt begripligt.
  Analyserar man det närmare, förflyttas det obegripliga endast och då behövs nya förklaringar. Ett professionellt prästerskap utbildas. Sedan bryts prästerskapet i olika skolor. Du har Zen sensei som slår dig när du gör somnar i zazen, eller en sensei som inte slår dig. Du har en gud som mördar otrogna och en gud som värnar allt liv.

  Det personliga ansvaret, som kan ta åratal att reda ut och kostar samhällsenergi vill ägarna rikta in i produktion istället för att de skall kunna mingla eller helt enkelt fruktar att själva brottas med, innebär att det är enklare att rikta denna rastlösa oro som medvetande innebär (åtminsone för mig) gör att det är enklare att externalisera det hela och lämpa över tanke och energi på andra.

  Så har vi våra folkvalda som säger demos, men kör egos. Tvärsäkra uttalanden för att plebejerna skall lugnas, helt i enlighet med professionella påverkansagenter. När återkopplingen från plebejerna kommer, blir det hett om öronen och då tar man till säkerhetsstyrkorna. Diktatorer kör hemliga poliser, våra demos representatis kör digitala övervaknings- och masslagringsvägen istället. In kommer Windows 10...

  SvaraRadera
 17. Provocerande avslutning. Hoppade till. Inte undra på att ditt företag heter Provoka...
  LMR

  SvaraRadera
 18. Religion, tron på högre väsen, har nog alltid förekommit. Idag förklarar vi mer och mer utifrån evolutionshistorien. Religion har ökat människans möjligheter till överlevnad, och just överlevnad (och fortplantning) är ju den enda egentliga meningen med livet. Det gällde att hålla samman gruppen, och religionen är ju onekligen en sammanhållande kraft (som dock ibland leder till konflikter med andra grupper med en annan religion). Sedan kom de antika filosoferna i Grekland och ställde allting på huvudet. Hade de fått en chans hade vi förmodligen sluppit mycket lidande under de följande årtusendena, och vetenskapen hade säkert också varit mycket mer utvecklad än idag. Men istället kom alltså de religiösa och kyrkan och satte stopp för allt detta. Sanningen finns i himlen, inte på jorden, sa man. Därav uppdelningen i andligt och materiellt. Den som sökte sanningen i det materiella straffades, torterades och avrättades. Ungefär som i muslimska länder idag. Ur detta kan man utläsa religionens olika funktioner: maktredskap och förklaringsvärde. När kunskapsutvecklingen stoppades fick prästerna ett enormt övertag, genom att endast de predikade den enda sanna läran. Det vetenskapliga tänkandet kunde dock inte hindras helt. Det pyste fram lite varstans och sedan kom en lång rad upptäckter som skakade kyrkan och religionen i grunden. Många av nutidens människor har dock ännu inte förstått innebörden av exempelvis Darwins upptäckter. Man kan leva ett helt liv utan att ha fått ens grunderna i naturvetenskapen. Det tycker jag är sorgligt. Så blir religionen självbedrägeri och okunskap. I dag är det svårt att se hur religion kan ge någonting åt moderna människor. Allting som kyrkan hävdade ligger ju i ruiner, sedan länge. "Men döden, hur gör du inför döden?" frågade en polsk katolik mig en gång. "Vaddå gör?", svarade jag. "När systemet människokroppen upphör att fungera, då dör vi", svarade jag. "Sedan återgår alla mina atomer till kretsloppen. Detta är tillräckligt stort för mig."

  SvaraRadera
 19. 02:14, delar din uppfattning, men vad som är mornt kan diskuteras. Globalt tycks religioner och tro vinna gehör snarare än minska.

  SvaraRadera
 20. Birger Schlaug undrar om man behöver vara vänster för att öppna upp kyrkolokaler.
  Har jag skrivit det?
  Däremot så behöver man vara vänster för att vara aktiv i svenska kyrkan.
  Men det är en annan sak.Det har med innehållet att göra och inte med ytterdörren.
  Om kyrkor ändå inte ska ha något med religion att göra spelar det ingen roll vad som görs där.Jag kan tänka mig mäklare som skulle finna det exklusivt att ha ett kontor i Storkyrkan exempelvis.En kul kontorslokal med annorlunda tak och i centralt läge.

  SvaraRadera
 21. Birger Schlaug, Skrev inte att redan ligister kan vara något fast för känslan. Menade att religionen kan vara ett verktyg för att förfina känslan. Tyvärr kan religionen vara det motsatta också. Vilket du påpekar. Men vet vi hur vi hade varit utan religionerna...? Kan någon berätta det... Försök har gjorts man kan skylla på de grekiska filosoferna t.ex.
  Vi kan stanna väldigt länge på "ligiststadiet" (barbarstadiet) Det eftersom vi har både repellerande och attraherande känslor. Mestadels beter vi oss civiliserade. Men det behövs inte mycket så rämnar fasaden. Mest repellerande känslor (hat, okunskap) alltså. Inte livskunskap. Hur få det i ett enda ynka liv? Korvstoppning? Men även en del attraherande tendenser har vi som att para sig. Det gillar de flesta. En del anser att livets mening är fortplantning överlevnad. Jag anser att meningen med att livet är att utveckla vår medvetenhet. Vårt Jag. I olika former. Men att man även kan fortplanta sig om man kan och vill. Lämna som ligist komma tillbaka som en snäll liten ängel. Nej men något lär vi väl i varje liv. Med medveten medvetenhetsträning mer och snabbare. När vi i ett annat liv möts av attraherande energier kan vi vidareutveckla våra färdigheter. Ang. samma skrift som bas. Det är människor som skrivit Bibeln. Den behöver dessutom inte tolkas bokstavstroget. Hirsi Ali skriver i boken "Reformera Islam" att man kan behålla högtider, kultur och vissa traditioner fira på sitt sätt, men inte leva helt bokstavstroget efter Koranens grymheter. Samma sak gäller väl med Bibeln. Men en del envisas med att snoka upp de värsta hemskheterna. Andra fokuserar på att hitta mer positiva saker. Vi väljer. Det attraherande eller det repellerande. Vi har ingen egen kultur enligt vissa. Utom sill nubbe och kaviar säger en del som vill förminska oss eller sig själva. Andra har men inte vi. Vi har gamla hus och byggnader. Vi har kyrkor. Vi har gamla torp med fina fönster. Byggnader står där och vi har byggt dem och vi bör bevara dem restaurera dem för eftervärlden. På samma sätt bör vi restaurera religionerna. Andra religioner får gärna titta in. Och om de likt "oss" vill bevara de bästa bitarna och även skapa nytt säger de förmodligen, välkomna att titta in hos oss. Inom ramen för samma frihet. I annat fall tar de bara över. Mer eller mindre. Som jag. Jag har ingen egen blogg;) Men jag har rannsakat mig själv och vet min agenda. Som främst är nyfikenhet att vilja lära mer. Samt kanske så ett och annat frö. Men det är lätt att halka ner och bli barbar/ligist. För visst är det en skön känsla att knäppa andra på hakan:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. OT. SD nu Sveriges största parti, (morgondagens metro). Yougov

  Usch!!!

  SvaraRadera
 23. Kanske det existerar en Gud oberoende av alla våra religioner och föreställningar. Ett väsen som spänner över dimension och tid. Något så kompext att vi aldrig kan förstå det till fullo med vår begränsade intelligens eller erfara det med våra sinnen. Den yttersta orsaken till allt, närvarande i varje elementarpartikel och i allting.

  Om det existerar en Gud så tror jag att hen är något helt annat än vi tror. Mycket mer fantastisk.

  SvaraRadera
 24. Misstankar om att metro mörkar sin egen opinionsundersökning (Yougov) eftersom SD blir största parti syns lite överallt på nätet.Moderaterna rasar och S fortsätter backa.Mixar man det med Danielssons tv-framträdande angående ensamkommande så kan vi räkna med panik imorgon!

  SvaraRadera
 25. Anonym ons aug. 19, 10:07:00 fm:
  Det har inte undgått mej att Elvis har lämnat denna jämmerdal.

  Din lista över tänkbara evenemang i kyrkan faller mej inte helt i smaken, men det är fritt fram för dej att föreslå sånt i närbelägna kyrkor.

  SvaraRadera
 26. Lisbeth,
  jag besökte en kyrka senast för några veckor sedan för att lyssna på musik - och har sjungit i ett antal kyrkor själv.
  Jag har sett det arbete som olika samfund gör för att lindra romers och andra hemlösas nöd.

  Var ligger din kyrka? Jag kommer gärna! Får jag ta med en vän?

  SvaraRadera
 27. Fred Lane, Hoppades du skulle nappa:) Har talat med en av prästerna nu på morgonen. Som tycker att det skulle vara roligt. Tydligen har man haft ett uppskattat Elvis tema. Som jag tyvärr missade. Personen som håller i lunchmusiken har semester i två veckor till. Höstens program är bestämt kan bli ett och annat avhopp, men till våren...?
  Om det blir av vilket jag hoppas, så får du naturligtvis ta med en vän. Gärna en sjönsjungande sådan:) Förvänta er en liten men rockande publik. Såvida inte kommersen avstannar helt i centrum...
  Ska fråga när hen kommer tillbaka från semestern.
  När det gäller romer och andra hemlösa, så är det väl så att en del skulle föredra hänglås, medans andra förser dem med fika. Hur som helst de har inte tid att delta i lunchmusik, ingen tid för lunchrast alltså. Deras arbetsdag är lång.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. Lisbeth,
  då hörs vi!

  SvaraRadera
 29. "Vad handlar Gudstro om" Att var och en bör få ha sin dikt i fred?
  Så länge den håller sig inom ramen för alla andras rätt att ha sin egen dikt ifred.

  Fred Lane, Ja förmodligen ska det gå att ordna. men det hänger på personen som håller i lunchmusikens vilja.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Hej!
  Vill registrera en avvikande åsikt :)

  Du bygger dina argument på att "Kristendom och andra religioner bygger ju på att jordelivet inte är det viktiga, utan att jaget skall få evigt liv efter döden."

  Detta vill jag hävda är helt fel. Eller i alla fall halvt fel. Livet efter detta är viktigt, det nya Jerusalem, himmelriket på jorden osv. Men att det skulle innebära att livet på jorden är oviktigt är definitivt inte vad min kyrka (den svenska) predikar. Och jag tror att du hittar många andra trossamfund som predikar det viktiga att ta tillvara på nuet och detta jordeliv.

  Det vara bara det...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.