onsdag 5 augusti 2015

Sverigedemokraternas främsta tillgång är bristen på politik...

Det går bra för Sverigedemokraterna. Om man ser till opinionssiffror. Ett skäl till detta är att samhällsdebatten i hög grad kommit att handla om just den fråga som är deras livsluft. Och detta har möjliggjorts genom övriga partiers totala avsaknad av framtidsvisioner. Sverigedemokraterna har kommit att uppfattas som ett alternativ till de övriga. Men bortsett från den enda fråga de driver har de, precis som de andra, fastnat i den ”den enda vägens politik”. Mer av det vi redan har, fast i snabbare takt och än mer enfaldigt.

Sverigedemokraternas främsta tillgång är inte Jimmie Åkessons retorik utan de övriga partiledarnas oförmåga att formulera en framtidsvision som får lusten att tändas och hjärtan att brinna.

Hävdar jag här.

27 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med.
  Vi är lite för politiskt korrekta i det här landet,. och de etablerade partierna har ju till 90% samma politik.

  Då finns det utrymme för ett parti där inte ens länkarna till deras politiska frågor fungerar på deras hemsida...

  SvaraRadera
 2. Jag föreslår mångfaldsdemokratiska ekosocialliberaldemokratiska EkoSoLiD - det goda livsflödets parti. Med intelligenta medborgarlöner på programmet. Både en ovillkorlig och en villkorlig medborgarlön och därtill gärna europeiska och globala medborgarlöner. Politiker som har tillväxt, heltidsarbete åt alla och öppna gränser som sin högsta politiska vision är gravt moraliskt och intellektuellt förkrympta.

  SvaraRadera
 3. Politiken är inte alls visionslös.
  Alla är helt lika, vilket lagen säger.
  EU:s Agenda 2020 och handelsavtalet mellan EU och USA kommer att släppa lös en massa nya roliga konsumtionsprylar åt massorna att leka med.
  Detta får allas hjärtan att brinna och kan sättas in i varje organisations samtliga policydokument direkt efter huvudrubriken:
  "Köp tills kreditgränsen sprängts och kronofogden knackar på dörren, men endast ekologiskt. Det finns ingen kreditgräns för världen är oändlig och pengar skall inte hindra människors fantasier som förstärks av svamp och retreats till Amazonas djungler samt vackra hjärtan som man ritar och förstärker med engelska LOVE. Bara vi älskar mer, så behöver vi inte bry oss om teknologins och ekologins begränsningar eftersom kärLOVE överbryggar alla klyftor. Inga öknar, inga monsuner, inga tyfoner kan hindra LOVE (rita alla ett fint hjärta med röd tuschpenna, alltså inte ett biologiskt hjärta som ser ut som en potatis utan ett stiliserat hjärta).
  Varje nation som ej förser sina medborgare med våra industriers produkter bombar vi till 1300-talet och sedan exporterar vi dem tillbaka till 21 århundradet som en humanitär insats. Först bombar vi dem solidariskt, sedan lånar vi dem pengar humanitärt och LOVE them our products. Vi inkorporerar er i Windows 10 och detaljstuderar varje knapptryckning på er ändterminalus så att vår nästa produktgeneration är fullständigt skräddarsydd utefter era psykologiska, sociologiska, politiskinstitutionella dispositioner, samt efter våra likriktningsambitioner. Du nås av helt skräddarsydd reklam i ett konsumtionsmässigt Utopia, där alla är lika värda men man endast lever med sina egna i små digitala reservat allt perfectly lifestylelized, vitmålat homestagat, lokalodlat och grönt. Färdiga livsstilspaket erbjuds, men du är tillåten att mixa livsstilsprodukter med varandra för att bryta mönster och skapa nya livsstilsmönster i ett evigt livsstilskretslopp. Vita tänder och brunbränd hud eller vita tänder och vit hy, vi delar samma mitokondrie-DNA. Vita tänder gör sig bäst på bild. Stillbild, som rörlig. Annars Zlatanfierar vi er. Vem behöver vitaminer, när Zlatan zignerat reklamen? Vitaminer var en konsumtionsbluff för att sälja piller, nu tar vi tillbaka den bluffen och ger er Zlaffen - hög Zlatanfierat vatten. Vi älskar olika, men dricker samma gamla Coca Cola. Vi älskar samma gamla likriktade produkter och Coca Cola slår försäljningsrekord."

  För de som vill ha den uppdaterade versionen av denna policydokumentsingress, kan man föra över ett jättelikt gage till en Söderhavsö. Härifrån kommer författaren att rikta anklagelser mot industrivärldens växthusutsläpp och plockar hem tycka-synd-om-pengar från dessa länders bidragskassor medan jag skriver kontrakt med en lyxyachtstillverkare för min flytande övärld vars namn blir Postycalypso Michel Jarre. Politiska tjänstemän får flyga in på ekologiska retreats i ultramoderna och lågtutsläppande Boeing och Airbus och diskutera växthusgasernas irriterande förmåga att öka.

  SvaraRadera
 4. Här har du 180 grader fel Birger, det är just på grund av av elitens vision som SD växer. Visionen är Sverige som humanitär stormakt vilket innebär fri invandring. Sjuklövern vet – lika väl som SD – att det är en omöjlighet. Men liksom personer i en båt på väg mot vattenfallet hindras från att vända på grund av den kraftiga strömmen, hindras sjuklövern av sin höga insats som moraliskt föredöme från att undvika fallet.

  SvaraRadera
 5. Det största problemet idag när det gäller hållbarheten är det faktum att vi lever som om vi hade tillgång till 3,7 jordklot. Här ser jag en öppning för visioner och kreativitet eftersom detta tillstånd inte kan fortgå. I stället tiger politikerna. I stället skriver man ut recept på fortsatt tillväxt. I stället lurar man väljarna. I stället ödelägger man framtiden.

  SvaraRadera
 6. När högernötter blir EU-kritiska blir de nazister...

  SvaraRadera
 7. Framtidsvisioner i all ära. Politikerna måste lyssna på folkets vilja ibland också när det gäller stora extrema förändringar som påverkar många områden. Gör man inte det utan kör över folkviljan med ett eget race så förloras var fjärde väljare (snart var tredje) och ger ett nytt parti en enorm plattform för framtiden.

  Men lyssna på folket, demokrati... det är väl så 1900-tal asså.

  SvaraRadera
 8. Nils, vare sig vi vill eller inte kommer antalet flyktingar att öka, det vi ser nu är bara förspel till det som kommer. Det kommer att ske stora folkvandringar de närmaste 50 åren, de unga som lever 2065 kommer att titta förvånat på gamla tiders kartor och gamla tiders samhällen, ungefär som vi tittar på kartor från en annan tid.

  Antingen förstår vi detta, och påbörjar en politik som anpassar sig till såväl detta som till den tekniska utveckling vi kan ana, eller också inbillar vi oss att vi kan isolera oss från omvärlden med militära medel, nya murar och fascistoida tankar.

  Problemet är oviljan att förstå hur världen utvecklas med klimatproblematiken - med värmeböljor som tvingar bort människor till och med från södra Europa - med torka där det redan är torrt, med översvämningar där det redan är översvämningar, med en snabb förändring av livsmiljön som påverkar allt det vi vant oss vid när det gäller odlingsförutsättningar, "skadedjur" och samhällsbygge.

  Tar vi till oss tanken på förändringar så hinner vi göra en del för att balansera, anpassa och lägga till rätta system och strukturer. Men. Istället för att resa på ryggarna och försöka se framåt tycks skrämmande många istället sänka blicken, titta nedåt och se var fötterna står istället för att fundera över vart de skall gå på det fält som är möjligt att röra sig på.

  Förnekelse av de förändringar som ligger framför oss, och gloende på fötterna, kommer att visa sig vara förödande. Den som inte fattar att vi, på gott och ont, redan sveps med i en global utveckling som inte går att förhindra förstår inte heller att det finns något som heter styråra.

  Den relevanta frågan är inte - och har aldrig i en alltmer globaliserad värld, där tekniken för kommunikation (såväl fysiskt som verbalt) förändrar allt - "hur stoppar vi det mångkulturella samhällets framväxt" utan "hur skapar vi ett gott mångkulturellt samhälle".

  SD har inte förstått detta. Men tyvärr har inte heller så många andra politiker förstått att de gamla strukturer och system, som gagnat oss väl så länge, nu inte längre fungerar. Bland annat därför att den historia vi haft med oss inte är längre är allas historia, därför att de trygghetssystem som fungerat i en annan tid inte kommer att fungera i framtiden, därför att de skattesystem som vi byggt så mycket kring (utifrån en solidaritetstanke) i framtiden kommer att vara totalt kontraproduktivt, därför att det som vi som levt i olika nationer uppfattat som den i det egna landet givna normen blir alltmer dysfunktionell.

  Förändringar har alltid förekommit. Det är bara de som vägrar se bakåt som inte ser detta.

  Det största problemet är inte förändringarna i sig, det största problemet är oviljan att begripa vad som händer, vare sig vi vill eller inte, och därmed kunna öppna våra tankar så att de riktar in sig på vart fötterna skall ta vägen snarare än på hur de skall stampa på samma fläck.

  SvaraRadera
 9. Birger, flyktingströmmarna av idag har nog väldigt lite med klimatändringar att göra. Kanske kommer klimatändringar innebära problem i framtiden. Om man tittar på befolkningsökningar runt om i världen sedan 1960, vilket det finns bra data för, så kan man se intressanta saker. Låt oss ta kina som referens. Där har man till idag bara dubblat befolkningen, de har framgångsrikt stävjat ökningen. Indien brukar ju omnämnas som ett land som lyckats mindre väl i detta avseende, här har man trefaldigat befolkningsökningen. Tittar man nu på alla de länder som har kreverat eller som är i så dåligt skick att folk ser sig tvingade till att massmigrera ifrån så kan man konstatera att befolkningen har fyrfaldigats eller mer, tex alla länder i mellanöstern och afrika. Idag ser nativiteten något bättre ut som tex Hans Rosling tjatar om. Tyvärr var det nog för sent. Flera av länderna har även sett sin oljeexport försvinna och omvandlas till importbehov.

  Europa ska nu ta ansvar för detta. Men europa befinner sig själv på dekis, vilket är tydligt i sydeuropa med en starkt vikande industriproduktion. Även sverige har en starkt vikande industriproduktion. Denna utveckling kommer att fortsätta då allt mer kompetens flyttar till bortre asien. Vi ska komma ihåg att sveriges försörjningsstrategi bygger på att exportera komplexa industrivaror och i gengäld importera livets nödtorft.

  Flyktinginvandring är på det stora hela en ekonomisk börda för sverige och belastningen ökar fort. Man kan visserligen sammanställa hittepå-kalkyler som visar motsatsen men gör man en detaljerad kalkyl så erhåller man den bistra sanningen, se tex tino sanandaji. Förutom de ekonomiska problemen så har vi såklart de sociala som följer av att folk, utan några goda förutsättnigar, klumpas ihop i getton. Allt detta kommer att orsaka enorma problem. Jag är egentligen övertygad om att det enda alla dessa "goda" människor, som tex du, kommer att åstadkomma är att förvandla även det hyggliga sverige till en av dessa svårt dysfunktionella regioner. Era visioner är visserligen fina men verkligheten är tyvärr oftast grym. Man kan inte rädda alla blir den cyniska slutsatsen.

  Hur som helst, även du fattar såklart att dina visioner innebär stora problem. Tyvärr försöker de flesta politiker skönmåla problemen så att de ska se ut som tillgångar istället. Här har vi den förtroendekris vi ser nu.

  SvaraRadera
 10. Framtiden? Den globaliserade framtiden.

  Hur ser det ut just nu med arbetslöshet, bostadsbrist, skolresultat som sjunker, krimialitet ökar, enorma inkomst och klasskillnader och inte minst en helt skogstokigt islam som breder ut sig? Kvinnor vågar inte gå ut utan burka i våra utanförskapsområden, eller sitta på cafe på kvällen. Polis, brandkår, kan inte gå in utan extra bevakning.

  Birger, vågar du klä ut dig till jude med kippa och gå runt ensam några dagar i våra förorter, kan börja med Rosengård i Malmö? Eller göra en dito som homosexuell, hålla hand med partner?

  Fråga: Varför ska vi ta globaliseringen med så stora steg så att vi inte hinner med att klarar av det? Vi tar INTE emot dubbelt så mycket som våra grannländer utan tiodubbelt så mycket.

  Går detta fel så kommer de unga år 2065 skylla på vem?

  Och vilka hjäper vi? En skam att vi inte tar emot fler kvotflyktingar utan istället de som betalar cash.

  SvaraRadera
 11. Och hur pass goda är "de goda"? (nya mp) t ex som ju verkar anse att bostäderna & försörjningsmöjligheterna i lilla landet avlång är oändliga, var kommer all "människo-kärlek" ifrån? Tänk om det inte alls rör sig om sådan, utan bara om en liberal "arbetsgivar-längtan" efter massivt "arbetskrafts-överskott", så löner & bidrag kan pressas ner rejält? Vilket ansvar har s.k. gröna liberaler i (nya mp) för en situation där många tror att (sd) kommer bli landets största parti..?

  SvaraRadera
 12. Christopher har rätt i att dagens flyktingvågor har ganska lite med klimatet att göra. Men de har väldigt mycket att göra med förbudet mot ekonomisk utveckling i alla länder som inte redan är rika.

  Vi blev rika genom att med politiska medel bygga upp ett näringsliv. Det blev även England, Tyskland, USA, Japan och nu också Kina. Men med WTOs regler betraktas detta som brottsligt. Den som inte har sån tur att "marknaden" levererar industrialisering får finna sig i att leva på jordnötter.

  Svenskar emigrerade till USA på 1800-talet för att Sverige då var lusfattigt. Samma skäl gör att folk emigrerar till Europa idag. Bara med skillnaden att söder om Medelhavet är livet helt utan hopp. I alla fall så länge WTO får bestämma.

  SD är förstås en bluff - de har aldrig föreslagit något som skulle kunna innebära att folk hellre stannar kvar i Asien och Afrika, som t.ex. tillåtelse för dessa länder att industrialisera. Men det är även V och MP, de har inte heller föreslagit detta, i alla fall så det märks.

  SvaraRadera
 13. Nej, Birger Schlaug, deras största tillgång är alla nyttiga idioter som dagligen kampanjar för dem. De som hellre söker retweets och likes än att göra skillnad i verkligheten, och de som genom våldsanvändning målar upp den värsta SD-anhängaren som bästa helylle grannen.

  Så avslutningsvis, till alla er som verkligen ogillar SD och deras politik, och inte är nyttiga idioter eller vad jag mer och mer tror, SD-spioner:
  Sluta jaga retweets och likes bland era vänner och redan frälsta. Sätt er in i den oro många känner och försök att övertyga de som faktiskt är av motsatt åsikt.
  Sluta upp med att storma och vandalisera T-banestationer. Sluta bara med det, sluta alltid med våldsanvändning! I en demokrati får bara den som utsätts för våldet sympatierna.

  Motsatt agerande som många just nu många tävlar i att göra, stärker bara SD. Det är just nu deras största tillgång!

  SvaraRadera
 14. Låt oss slippa politikernas visioner de närmaste tre åren.
  Mauricio Rojas docent i ekonomisk historia "Därför blir SD Sveriges största parti"
  Lätt att instämma i hans resonemang.

  SD:s största tillgång är att det är och har varit kontraproduktivt att hålla SD i karantän. Deras stora tillgång är också människors "oro över en misslyckad integration som kopplas till en tilltagande segregation, utanförskap och otrygghet"
  Samt en oro kring att hundratals ungdomar i Sverige ansluter sig till IS.

  Människor struntar fullständigt i politikernas visioner i nuläget. De är oroliga och rädda. Att i nuläget tala om visioner är lika kontraproduktivt som att sätta SD i karantän. Så för att minska politikerföraktet bör de sätta visionerna i karantän och ta tag i verkligheten. Det är det enda som kan minska människors oro.

  Den (verkligheten) som du Birger Schlaug i TV soffan sa ingen vet hur man ska ta tag i. Svårt att hitta styråran då. Om man inte vet. Men det bästa är väl att räta på ryggarna leva i nuet och ta tag i de problem vi har här och nu. Skippa långsiktiga visioner för tillfället. Ibland måste man tänka kortsiktigt för att nå långsiktigt. Vi kan ana en teknisk utveckling. Men man kan inte rikta styråran helt på något man anar. Den bör man rikta på något man vet.

  Varför inte ta tag i vinstslöseriet i välfärden på allvar. Det måste politikerna göra. Innan lopporna äter upp flyktingarna helt. De har ju c.a 80 procent av folket bakom sig. Det skulle förmodligen minska tillströmningen till SD.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Thorsten Schütteons aug. 05, 05:28:00 em

  Ja, och dessutom ställer man upp som "nyttiga idioter" åt SD genom att nappa på varje bete, se här:
  http://cornucopia.cornubot.se/2015/08/victor-stromgren-om-politiska.html

  SvaraRadera
 16. Re Thorsten Schütte,
  Den som följt Cornu vet att SD har plankat Cornus politik på alla områden utom kanske två. Och dessa två skriker C sig hes om som om det vore milsvidd skillnad för att hålla distans.

  Och han vet exakt vilka knappar han skall trycka på när han vill få fart på bloggen.

  SvaraRadera
 17. Minns Carl B Hamiltons många debatter i riksadagen med SD senaste 5-6 åren. Och nu kommer Carl B Hamilton med detta http://www.svd.se/sd-sverige-kan-inte-ta-emot-alla-som-flyr/om/debatt


  Visst, om man haft fel kan man ändra sig. men är det inte lite äckligt?

  SvaraRadera
 18. Om jag har förstått det rätt så handlade SDs kampanj på Östermalms tunnelbanestation om tiggare och en låtsas ursäkt och information till alla hitkomna turister. I för sig är dessa tiggare också turister men ändå.
  Jag kan också reagera mot att bygga sitt liv på att åka till Sverige och tigga. Om man kommer till Stockholm så är det enda man ser. Liksom man ser alla dessa IKEA-kassar och allt detta skräp. Alla dessa matrester som lockar till sig de stora fiskmåsarna som flyger lågt och blir en trafikfara.
  Jag ser ingen som helst framtid i detta beräknande tiggande.
  Ett folkslag kan inte bara hävda att de är fattiga av födseln och på grund av sin genetik och därför inte kan resa sig, gå i skola eller skaffa jobb. Vi är många som har fått göra en klassresa.
  Jag kan inte ta på allvar om jag 62 år gammal sjukskriven, cancersjuk, kvinna skall tvingas till att söka jobb samtidigt ge pengar till unga, friska kvinnor och män som sitter hela dagarna på gator och säger hej till mig.
  Jag har inte läst SDs text men där har de väldigt många med sig.
  Jag tycker att demonstranter som härjade i centrum i går skall i stället bekämpa den riktiga rasismen och nazismen som reser ragg, senast nu i Finland. De har en nordisk ledare och en agenda för framtiden.
  Birger, jag tror att miljöflyktingar kommer att ändra vår värld. Jag tror då inte att vi bara öppnar våra gränser! Dags att börja fundera på alternativ och medborgarlön är inte något sådant. Eller att sluta jobba och att leva på andra.

  SvaraRadera
 19. Miljöpartiet har heller inte så mycket mer att komma med än klimatpolitiken. MP kan inte diskutera en enda politisk fråga utan att nämna klimatet, en fråga som engagerar att färre människor. Folkpartiet har monopol på skolpolitiken, och driver knappast någon annan fråga, Moderaterna har skattepolitiken, Kristdemokraterna familjepolitiken, vänsterpartiet driver på om skattehöjningar, precis som det skulle lösa alla samhällsproblem. De "rikas" kapital sinar ju också så småningom och då finns det inte så mycket kvar att beskatta.

  SvaraRadera
 20. Några större migrant strömmar kommer inte att komma till Europa vartefter pengarna sinar i statskassan. Vi ser det redan idag exempel där Danmark har halverat bidragen till invandrare. Stryper man bidragskranarna så är det inte längre attraktivt att söka sig till Europa och bli bidragsförsörj.
  I hela Europa växer partier som ifrågasätter massinvandringspolitiken.

  SvaraRadera
 21. Birger,

  ja strömmen av ekonomiska "flyktingar" kommer att öka enormt. Det kommer att leda till katastrof för det Sverige vi känner. Jag kan inte se att vi har en skyldighet att låta det ske utan att göra motstånd. En invasion är en invasion oavsett om det sker med vapen eller inte och det har vi rätt att försvara oss emot.

  "Den som inte fattar att vi, på gott och ont, redan sveps med i en global utveckling som inte går att förhindra förstår inte heller att det finns något som heter styråra."

  Det är klart att det går att förhindra, men då kan man inte som Sverige göra sig till en del av människosmugglingen, hjälpa smugglarna att frakta människor till Europa. Nu behöver smugglarna inte ens ha dåligt samvete för att de skickar människor i båtvrak. Australien har stoppat smugglingen.

  Som påpekats har det inte i första hand med klimatproblemet att göra, men när Obama säger att klimatet utgör det största hotet mot mänskligheten talar han bara om symptomet, han går inte till roten.

  För roten till klimateffekten är människan och det största hotet är därmed befolkningsexplosionen, framför allt i Afrika. Som Kerry påpekade vid en konferens i våras svarar redan utvecklingsländerna för över hälften av de klimatpåverkande utsläppen.

  Är det bara för Afrika att fortsätta på den vägen och skicka överskottet till resten av världen?

  Ibland är du vettig men ibland blir du utopist när du talar om ett "gott mångkulturellt samhälle". Det har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Det vi kommer att få se är enorma klyftor, ännu värre segregation och våldsamma motsättningar. Är du omedveten om hur det redan nu ser ut runt om i Europa? På något mirakulöst sätt skulle det alltså bli bättre om strömmen mångfaldigas?

  SvaraRadera
 22. Jag totade ihop en kommentar med liknande synpunkter som Nils 08:51,men fick inte iväg den. Jag instämmer i allt väsentligt i vad han säger. Det är dags för svenska politiker att vakna till verkligheten. Vill man inte befatta sig med verkligheten skall man inte ägna sig åt politik. Politiken är ingen lekstuga för karriärister med Jesuskomplex.

  SvaraRadera
 23. SD är ett barn av de gamla partierna. Så, vad skulle dessa göra för att få SD att backa? Att ta till sig delar av SD:s politik? SD skulle väl svara med att originalet är bättre än kopiorna.

  SvaraRadera
 24. Enligt EU:s statistikorgan har strömmen av flyktingar till Sverige minskat men ökat som helhet i EU. Regeringen har nu försökt sätta press på det övriga EU. Sagt hur många vi är villiga att ta emot. Så kommer strömmen av ekonomiska "flyktingar" att öka till Sverige? Omvärlden har noterat det som sker i Sverige med ett växande SD. Flyktingar också givetvis. Människor som verkligen flyr och inte av ekonomiska skäl, kommer givetvis fortsätta att fly. Till Sverige och andra länder om de inte hindras av stängsel.

  Jesuskomplex bör vi inte ha vare sig vi sitter i regeringen eller inte. Skrev i ett tidigare inlägg att "Varför inte ta tag i vinstslöseriet på allvar" Jesus hade kastat ut månglarna ur templet. För att kunna hjälpa fler. Senare på kvällen såg jag i SVT att Migrationsverket säger att "Fem av fyra privata asylboenden kan försvinna" Men att det krävs att flera kommuner bygger nytt och att de Migrationsverket garanterar att hyra i 6 år. Samt att flera kommuner tar emot. Det krävs alltså tvingande makt...

  Min undran är kommer människor både politiker och "vanliga" ute i kommunerna att tycka det är bra med tvingande makt, trots att de flesta inte vill, att privata asylboenden ska tjäna storkovan på asylsökande med skattepengar. Samt de bostäder som är nyproducerade är väldigt dyra. En liten nyproducerad etta kan kosta över 7.000. Tror inte att det går att tvinga kommuner till detta. Eller att de 80 procent av folket som säger sig vilja stoppa vinstslöseriet tycker det. Samt att människor inte kommer att tolerera att det byggs nya billiga bostäder enbart till flyktingar om det nu är det man menar (modulhus). Undrar också om inte rädslan för bl.a. IS och misslyckad integration i kommunerna är större än viljan att få stopp på privata lycksökare som öppnar boenden.

  Tänker man efter lite, så har ju Schlaug rätt i att man har tre år på sig. Man dvs. vår nuvarande regering har tre år på sig. Om den håller. Att skapa något som får lusten att tändas och hjärtan att brinna. Hoppas slippa just det.

  Politiken är känslostyrd. Vi de flesta av oss också. När lusten tänds och hjärtan brinner kan man var säker på, att det inte är förnuftet som styr över känslan utan tvärtom. Eller så säger politiker (demagoger ) kallt "Öppna era hjärtan" Politiker som inte låter känslan styra. Utan förnuftet och kallt talar till folket som om de vore idioter. Allt för fortsatt inbillad ekonomisk tillväxt.

  Vill ha politiker som verkligen talar utifrån sina hjärtan inte sina känslor eller kallt "sunt" förnuft och låter det styra besluten.
  Det mångkulturella samhället är här. Hur backar vi? Eller hur skapar vi ett gott mångkulturellt samhälle? Du Birger talar om anpassning för oss som inte tror i våra hjärtan på mångkulturella samhällen eller på fri invandring. Vi är anpassade till mycket. EU:s politik t.ex.

  Lisbeth  SvaraRadera
 25. Och där föll insikten o storheten platt som en pannkaka. Igen.
  Men snart går de upp som den starkaste sol inom andra områden. Igen.

  Ditt intellekt är ett gigantiskt mysterium.

  SvaraRadera
 26. "Ditt intellekt är ett gigantiskt mysterium"
  Anser inte att Schlaugs intellekt är som ett mysterium. Antar att du med "Ditt intellekt" menar Schlaugs. Det är ovanligt utvecklat. Utvecklade intellekt vill gå före. Det går inte alltid så bra. För gott kan bli till ont och tvärtom. Men vilja saknas inte och vilja är rörelse.

  "Csaba Bene Perlenberg: Med blicken mot Arktis" Talar om det som sker i skuggan av Arktis. Nämligen klimatförändringar. De ökar och ger oss bl.a. det politiska spelet om Arktis. Det viktigaste verkar vara nu, vem som har starkast muskler att plocka upp allt "godis" inte att det sker klimatförändringar som vi behöver anpassa oss till.

  Det gamla miljöpartiet hade en vision om en fri värld där alla kan bestämma var de vill bo. Det nya MP har anpassat sig till systemet. Är tämligen övertygad om, att människor de flesta vill bo i de länder de fötts i och utveckla dessa i första hand. Om det var/är möjligt. De som inte vill det borde vi betrakta som en viktig krydda och inte hela ingrediensen. Politiker borde sluta upp med, att tala om människor som närande eller tärande. De borde sluta upp med att kalla flyktingar för närande och bra för den ekonomiska tillväxten. Det får andra att automatiskt känna och uppleva sig som tärande. Samt det gör inte att vi kan göra det nödvändiga jobbet med att ändra strukturer. Som att dela på jobben t.ex.

  Som Schlaug skriver tar vi på allvar till oss tanken på att klimatförändringarna ökar, hinner vi kanske påbörja med att balansera.
  Men det krävs bra system och strukturer bl.a. att förstå att människor är inte väsensskilda från varandra utan människor. Och som människa har vi samma värde. I och med att alla fötts till denna jord och har en själ. Inte våra handlingar dock. De har olika värde.
  Klimatförändringarna oavsett om det är människan eller i vilken grad vi påverkar, har ställts i skuggan i någon sorts karantän. Fast ändå sker allt på grund av dem. Inom oss vet vi det.

  Anser att vi behöver inte anpassa tanken till att gilla det mångkulturella enbart. Utan att acceptera att vi är både lika och olika. Så frågan borde vara hur backar vi? Samt hur skapar vi toleranta mångkulturella samhällen som ser det som är olika som en krydda.

  Tack Birger Schlaug för att du "drar in" klimatet. I allt. Det som hamnat i skuggan i våra skendemokratier.

  Lisbeth


  SvaraRadera
 27. Christofer uttrycker saken väl, hans inlägg täcker min syn på ämnet, jag vill dock kommentera detta:

  > " folk /.../ klumpas ihop i getton"

  Visst blir det oundvikligen så att folk placeras där det finns tomma lägenheter. Samtidigt har jag under lång tid sett ambitioner från politiker att sprida ut dem som kommer, men det grusas av två saker:

  1) Folk vill flytta dit där landsmän bor, det är mänskligt, och bekvämt för dem, eftersom de inte behöver anstränga sig att anpassa sig till vårt samhälle och göra sig anställningsbara; de tillåts bo var de vill utan att förlora sina bidrag. Folk kan bo i decennier här utan att lära sig svenska, vi betalar tolkar och samhällsinformation som gör det möjligt.

  2) Svenskar som har råd flyttar från mångkulturella områden (gäller i hög grad dem med "fina" värderingar); redan vid 5 % går det att påvisa sådana tendenser. Det beror nog sällan på rasism, utan på annat. I mitt område, t.ex., bor bara några få procent MENA-invandrare, men icke desto mindre är det just arabisk musik som spelas på 150 dB till klockan två på natten.

  När invandringen var måttlig i mitten på förra seklet och det var självklart att invandrare skulle anpassa sig till det nya landet var problemen små. Idag gör de enorma volymerna integrationen omöjlig.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.