onsdag 12 augusti 2015

SSU, så eländigt gamla redan nu

Det kom inte ut mycket om vår tids mest dramatiska fråga från SSU-kongressen. Inte heller från de intervjuer där den nye SSU-ordföranden Philip Botström fått hyggligt fritt utrymme att prata som han ville. Han låter som en sosse som ser fram mot en karriär i partiet. Klimatfrågan nämns inte. Miljöfrågorna är undanskuffade. 

Det är jobb som skall skapas, som det heter. Inte ens de unga sossarna nuförtiden tycks begripa att arbetslöshetens storlek hänger ihop med vad som anses vara normalarbetstid. De låter som sossarnas gubbar alltid har låtit. Nej, förresten inte alltid, Kjell Olof Feldt (finansministern) pläderade för sänkt arbetstid 1986... (Efter 7.30 här, som motargument till en LO-rapport om införande av friår...).

Sänkt arbetstid - med siktet inställt, enligt Finansministern, på 30 timmar i veckan - var liksom en logiskt följd av den tekniska utvecklingen. Vinster som gjordes på den skulle fördelas så att bland annat arbetstiden kunde sänkas. Jo, det var så jag också sa när jag jobbade fackligt och förordade att kartritare på SMHI skulle ersättas med teknik... Vi skulle dela på vinsten som den tekniska utvecklingen gav. Genom t ex sänkt skatt på låga inkomster så att vi kunde sänka arbetstiden utan att få mindre pengar i plånboken. Det var självklart i slutet av 70-talet att arbetstiden skulle sänkas. Självklart.

Nu ligger till och med SSU lågt. Det har blivit små gubbar och tanter i en närmast reaktionär socialdemokrati som i panik lanserar sig som Framtidspartiet. Ju mer vi robotiserar ju fler jobb ska vi skapa är budskapet. Det är så in i h-e dumt! Så in i h-e korkat! Och dessutom: det kommer att leda till fortsatt hög arbetslöshet om vi inte delar bättre på det arbete som finns.

Men normalarbetstiden på 40 timmar per vecka - som vi haft sedan snart ett halvt sekel - anses alltmer som en naturlag i sosseriet. Om det hade varit en naturlag så är det väl i så fall den enda som det nuvarande sosseriet accepterat - de riktiga naturlagarna vill man ju mest förhandla om i jakten på mer konsumtion och fortsatt tillväxt...

PS!
För att förhindra den vanliga kritiska kommentaren - "jaha, har vi inte redan brist i vissa yrken, blir det mindre brist om de går hem tidigare" - från sedvanliga kritiska kommentatorer på den här bloggen så tar jag en gång till hur en övergång skulle kunna se ut: Vi ändrar lagstiftningen så att siffran 40 ersätts med 30 när det gäller vad som är lagfäst heltid, samtidigt bör politik, näringsliv och fack komma överens om att inga övertidsersättningar skall betalas de närmaste fem åren för timmarna över 30 till och med 40. På så sätt ändrar vi normen, styr sakta och utan plötsligt kraftigt ökande kostnader över till 30 timmar per vecka och utbildningsväsendet kan anpassa sig till de nya förutsättningarna. (Det här var ett förslag som jag var överens med några sossar och kvinnliga centerpartister om en gång i tiden).




39 kommentarer:

  1. Bra text, tack! Särskilt för PS:et som behövs av pedagogiska skäl.

    Gt

    SvaraRadera
  2. Ändra till 35 h på 5 år så går det nog genomföra.

    SvaraRadera
  3. Det är ett skämt att sossarna kallar sig Framtidspartiet. De borde snarare kalla sig Nittonhundratalspartiet. Sossarna kommer snart vara Sveriges tredje största parti. Den position som Miljöpartiet aspirerade på. Det finns bara nersida för sossarna. Uppsidan var förra århundradet.

    SvaraRadera
  4. Vem vill du helst ha, den som presterar 100 % eller den som presterar 75%? Om du tvingas dela arbetstid mellan 100 och 75, så har du sänkt din produktion till 87,5 i snitt. Endast om du med maskiner ökar produktiviteten med mer än 12,5% så har det betalat sig, det vill säga en vinst har givits.
    Sedan kan man diskutera andlighet, meningen med livet och allt det där - men för en manager så är det dessa siffror du har att hantera när du skall motivera din existens inför styrelse, VD och ägare. Då hjälper inte en debatt om Sokrates syften, vattensalamanderns ständiga uppdykande vid byggprojekt och andra djupsinnigheter (jag erkänner att jag till viss del är delaktig i vattensalamanderhysterin, sorry.)
    Att en maskin tar över arbetet är endast delvis sanningen, eftersom det krävs människor att tillverka maskinerna, skapa ritningarna, styrprogrammen, syftet med produkterna. Det vill säga kompetenskraven skiftar endast fokus, men människan försvinner ej ur ekvationen. De som tycker hantverk är kul rationaliseras bort, medan sifferteoretikerna består - vart blev humanismen av? Endast X,Y,Z återstår i CNC-maskinernas tidevarv. Sedan slår pendeln tillbaka och idag har hantverket återuppstått, såklart på Österlen och andra sensibla platser. Möjligen är det arbetsdifferentieringens förbannelse.
    För övrigt låter SMHI-historien som en industriarbetare på 70-talet. Denne stämplade in sina kollegor som var hemma och pulade i trädgården. Sedan åkte densamme dit på kvällen och stämplade ut gubbarna. Samtliga delade på vinsten och bolaget gick i konkurs. Var förmannen var, vet jag inte. Sådant försvinner i historiens dimmor. Att projekten bolaget hade blev genomförda, säger vilken överkapacitet man hade när ett helt skift kunde gå hemma på betald arbetstid. Only in Sweden.

    SvaraRadera
  5. #Kuckeliku
    Tur att det finns sossar som trots starka påtryckningar har tillräckligt med guts att inte avvika en millimeter från att beskriva läget som det är här i landet. Johans ledarsidorna.se borde vara obligatorisk läsning varje dag för alla http://ledarsidorna.se/2015/08/blodet-flyter/

    Tror också sossarnas tid är förbi. Går under 20% i vinter.

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agendaons aug. 12, 09:41:00 fm

    "Inte ens de unga sossarna nuförtiden tycks begripa att arbetslöshetens storlek hänger ihop med vad som anses vara normalarbetstid."

    Ledsen, men det är du som inte fattar hur en ekonomi fungerar.

    Arbetslöshet har inte med arbetstiden att göra. Det finns inte en bestämd mängd arbetade timmar inom ett geografiskt område som ska fördelas. Det är ungefär som att tro att man inom Sverige bara kan sova ett visst antal timmar och om tillräckligt många tar sovmorgon så kommer vissa få ligga sömnlösa hela natten.

    SvaraRadera
  7. Neoliberal, det är väl ingen som sagt att det skulle finnas en bestämd mängd arbete i absoluta tal, det som sägs är att robotiseringen av naturliga skäl gör allt mer av det som människor kan göra. Och att detta ger möjlighet att sänka arbetstiden. Trycket att fördela det jobb som människor gör, och, kommer att göra, ökar om normen förändras. På vårt jobb arbetar tretton stycken 40 timmar i veckan. Jobbet behöver utföras, vilket innebär att fler får jobb om vi sänker arbetstiden. Utbildade finns. Neoliberal verkar helt inne på att 40 timmarsveckan, som ju är lagstadgad, är en naturlag om han nu inte vill ta bort all lagstiftning som är till för att skydda de anställda.

    SvaraRadera
  8. Neoliberal, det du utgår från är att människor skall ha så låga inkomster att jobb skapas därför att vissa har råd att betala lön som ingen kan leva av. Du är inne i en helt annan högeranakistik bubbla där allt fler kommer att ha ett helvete som halvslavar. Nej liberalism kallas det, socialliberaler och alla andra tar avstånd!
    A.B.

    SvaraRadera
  9. Kanske dock borde testas internt på MP rörelsen med underbolag först? Genomför detta på mp över hela landet så får vi ett gott exempel på hur det fungerar innan det apliceras på hela landet. Vet att språkrören har stor arbetsbörda så de borde tredubblas till sex st språkrör.

    Det här påminner lite om sossarna som alltid har starka åsikter om löner i just företag. Men det är i traditionellt socialdemokratiska företag (kommuner) där lönerna inte hängt med. En förskolärare med högskoleutbildning får mellan 20-25.000kr medan en hantverkare idag får 35-40.000kr. Varför höjer inte de socialdemokratiska arbetgivarna den kvinliga förskolärarens lön till 40.000kr rakt av?

    SvaraRadera
  10. Den fördelning av vinster du talar om är inget annat än ren kommunism. Frågan är om den elit som kommer att stå för den framtida samhällsutvecklingen går med på att se frukten av sitt arbete beslagtagen. Det kommer att kräva en centraliserad diktatur och frågan vad en sån gör med kreativiteten.

    SvaraRadera
  11. Många jobbar med att serva andra som jobbar. Med färre atbetstimmar skulle en del onödiga jobb försvinna.

    SvaraRadera
  12. Nils, det är inte en elit som drar hem vinsterna av den nya tekniken, det är ägarna av bolag där tekniken används. Då är det väl rimligt att skatterna tar hänsyn också till den produktion som sker genom den nya teknikens försorg. Varför skall bara arbetsgivaravgifter bekosta de sociala trygghetssystemen - varför skall inte värden från datorer, robotar etc. beskattas när värden från människors arbete beskattas? Och varför skall främst inkomstskatt på arbete bekosta skola, vård och omsorg - varför inte skatt på kapitalinkomster i en tid när det är dessa som gör att inkomstklyftorna ökar som de gör?

    SvaraRadera
  13. Vi som människor är en slags produkter av vår tids kultur och vårt historiska sammanhang. Noterar t.ex att du inte använder h-e ordet i dess utskrivna form. Vad skulle kunna hända ifall du gjorde det? Varför känner du dig begränsad i din yttrandefrihet i detta fall?

    SvaraRadera
  14. Hade jag varit Bildt så hade jag sagt något i stil: Nu tycker jag du kan gå och lägga dig o sova Birger. (Per Gharton).
    Förövrigt så tog de upp ämnet om sälarna på P1 igår. Det var på studio ett och de tror fortfarande att det var på grund av dess död ni kom in i riksdagen trots ditt evinnerliga tjat Birger. Ibland undrar man om du har en nattmössa på dig!?

    Björn

    SvaraRadera
  15. Som jag förstår det är s helt beroende.
    Av att miljöpartiet vill sitta i en regering och gör principiellt i princip vad som helst för att få göra det.
    Av Alliansen som förhandlat sig till en styrkeposition när man insett att man inte ville regera mera efter åren som gick och avhoppen som kom.
    Alla vet varför.
    Det är inte så konstigt då att S känns som en gammal tidning någon hittat i soptunnan.
    Det är heller inte så konstigt att en viss typ av politiker hämtade från plantskolorna är vad som bjuds.
    Socialdemokraterna är fortfarande de enda som faktiskt tror det går bra nu och att man har råd.

    SvaraRadera
  16. Den här sommaren har vi nästan haft inbördeskrig om man skulle tro tidningarna. Då är det tur att DN nu i efterhand rättar till denna villfarelse med att tryggheten ÖKAR.

    Men, men.. som vanligt.. så finns det fakta också.. http://www.6mannen.se/det-tryggare-sverige/

    SvaraRadera
  17. För att ställa om hela samhället till fossilfritt behövs MASSOR av arbete! Det finns knappast plats för nån arbetstidsförkortning. Det går inte att driva båda frågorna på en gång och förbli trovärdig.

    SvaraRadera
  18. Det går inte att heta Jan Wiklund och förbli trovärdig. För det behövs MASSOR av förkorkning och förkortning. Verkligheten kommer att driva sin oberoende agenda och slutligen komma ikapp med dom illusionerade dumbombarna.

    SvaraRadera
  19. *desillusionerade skall det vara, och en till smocka.


    SvaraRadera
  20. Jan Wiklund, nej det kommer inte att behövas massor med människor för omställningen och framför allt har vi en gemensam arbetsmarknad inom EU, vilket gör att vi har tillgång till närmare 25 miljoner arbetslösa. Investeringar i bostadsbyggande och järnväg innebär inte så många jobb för svenskar som en del vill tro. Dessutom: samhället har alltid ställt om... Vi ställer om hela tiden, så den nya omställningen är bara en i raden. Samtidigt kommer nästan hälften av de jobb vi idag har att försvinna - genom digitalisering med robotisering även inom tjänstesektorn. Kan vi samtidigt "få fram" 800 000 som del av klimatomställningen så är det fantastiskt, och kommer 400 000 att gå till svensk arbetskraft så är det också bra. Men nettot blir ändå snarare minus än plus. Det är ett av skälen till att arbetstiden bör anpassas till verkligheten.

    SvaraRadera
  21. Olle, jag känner mig inte begränsad i min yttrandefrihet, därför väljer jag att skriva h-e.

    SvaraRadera
  22. Birger,

    håller med om att skatter snarare borde tas ut på konsumtion än arbete, men oavsett finns det en gräns. Varken bolag eller "eliter" accepterar obegränsade beslag av vinster.

    I en artikel i Dagens Samhälle tvivlar statsvetaren Peter Santesson på att vi ens kan beskatta tillräckligt för att klara morgondagens pensioner.

    "Finansieringsproblemen i offentlig sektor är välbekanta. Allt fler äldre som begär allt mer vård och omsorg under en allt längre ålderdom kommer att driva upp efterfrågan på offentliga tjänster (och därmed utgifterna). Eftersom man snabbt når gränsen för vilket skatteuttag som är möjligt och kan accepteras får vi finansieringsproblem."

    http://www.dagenssamhalle.se/kronika/det-laer-bli-dyrt-att-bli-gammal-framoever-17311

    SvaraRadera
  23. Och jag väljer att inte tala om dom 1,5 miljoner civila irakier som fått sätta livet till i invasionen av Irak. Det är min yttrandefrihet. Frihet från yttrande.





    SvaraRadera
  24. Olle, jo så kan det ju vara... Å andra sidan talade du ju just om dem. Och det gjorde du alldeles rätt i. Vi som redogjorde för hur det skulle bli efter Irak-invationen uppfattades som mindre vetande när det begav sig - moderaterna stödde inte bara invasionen utan deras partiledare Bo Lundgren ville till och med skicka svenska soldater dit - men fick tyvärr rätt. Yttrandefriheten då gav oss i alla fall möjlighet att få framstå som idioter i de andras ögon...

    SvaraRadera
  25. Känner ilska men väljer att bara gråta.

    SvaraRadera
  26. Alla de där sagoberättarna på 60 & 70-talet som envist ville "älska & dansa" där i framtiden när "plåtniklas" tagit över, "reds de inte" av en slags "destruktiv naivitet"? Hur kunde de vara så totalt aningslösa? Eller "såg de", men "kunde inte" berätta sanningen? Att någon faktiskt "ÄGDE" plåtniklas där år 2015, "OCH INTE VILLE" dela med sig? Och att politiken bara fungerade som en slags "lyhörd betjänt" åt dessa krafter..?

    SvaraRadera
  27. Hur "lär" (s) ungdomen att ropa käckt i kör att de vill ha FAS3-kopian "90-dagars garantin"? Hur går det till, rent konkret? Försöker man samma sak med en amöba eller trilobit så blir ju svaret: "-Men ge dig, lägg av.."

    SvaraRadera
  28. Neoliberal Agendators aug. 13, 02:09:00 fm

    Neoliberal, det är väl ingen som sagt att det skulle finnas en bestämd mängd arbete i absoluta tal,

    Nej, men Birger verkar tro att om några arbetar mindre så kommer andra få jobb. Det är inte så en ekonomi fungerar. Precis som antal sömn så finns det inte en fix kaka att fördela. Om du inte förstår det, så är det bara kolla på empirin. Singapore t.ex har 44 timmars arbetsvecka och en arbetslöshet under 2% medan man i Frankrike har 35 timmar och har en arbetslöshet på över 10%.

    Jag ser inte 40 timmars arbetsvecka som en naturlag. Vi kan så klart arbeta mer eller mindre, Jag tycker dock att det ska vara upp arbetsgivare och arbetstagare att själva göra upp villkor för anställning. Däremot så har arbetsveckans längd inget med arbetslöshet att göra

    SvaraRadera
  29. Hur "lär" (s) ungdomen att ropa käckt i kör att de vill ha FAS3-kopian "90-dagars garantin"? Hur går det till, rent konkret? Försöker man samma sak med en amöba eller trilobit så blir ju svaret: "-Men ge dig, lägg av.."

    Det är lockelsen av makt, position och prestige i samhället. Och en fin fru med bra sexliv som lockar tror jag.

    SvaraRadera
  30. Bra att Italien tas upp! Enbart i negativ mening men ändå. Finns alltid negativa och positiva fördelar. 2010 hade Italien ingen tanke på att skrota 35 timmars veckan. Hur det är idag vet jag inte. Nya EU direktiv och regler har tillkommit, som man måste väga in. Mer konkurrens... Högre pensionsålder diskuteras också varpå Reinfeldt talade om att arbeta upp i 70 års åldern, som om han kommit på det själv...

    Negativt har enligt undersökning varit att inte alla fick 35 timmars arbetsvecka utan 2/3. De som inte hade 35 timmars arbetsdag var mest negativa. Förståeligt! Varför får de när inte vi får...
    En del hade föredragit högre lön. Men människor är överlag positiva.
    De som vunnit mest var enligt undersökningar kvinnor med småbarn och högutbildade. De högutbildade gjorde fler kortare resor. Kan vara bra eller dåligt för miljön beroende på hur många fler kortare resor man gjorde. Samt hur man transporterade sig. Men långresor är inte bra för miljön. I Italien har jämställdhetsdebatten inte kommit lika långt. Så det har inte märkts så mycket på fördelningsarbetet i hemmet. Men vi har ju kommit längre. Även om det arbetet är i fara om inget görs...

    Något som är bra är att arbetstillfällen från Paris flyttade ut till landet 150 000 jobb. Låt hela landet brukas!

    Man bör inte bara titta på arbetslösheten i procent. I Frankrike sa Sarkozy som den förste store ledaren, att vi behöver föreställa oss en helt annan värld. Inte bara behöver utan måste. Detta sa han enligt JAK:s medlemstidning (jord, arbete, kapital) Han sa också att han kommer att påminna världens ledare om detta. Vi får se kanske de kan förstå ändå.

    http://www.prevent.se/Arbetsliv/artikel/2010/fransk-arbetstidsforkortning-firar-10-ar/

    Lisbeth

    SvaraRadera
  31. Bra att Frankrike tas upp ska det vara.

    SvaraRadera
  32. Varför jämföra med Singapore? Är inte Frankrike och vi EU medborgare? Och måste väga in direktiv. Direkta och indirekta direktiv som spelar roll.
    Det vi främst bör väga in är väl hur livet förändras med en arbetstidsförkortning. I stället för att skrävla om lägst arbetslöshet i EU kanske MP och S bör titta bl.a. på om det skulle bli fler arbetstillfällen på landsbygden vid en arbetstidsförkortning som i Frankrike. Samt på om människor överlag är positiva till arbetstidsförkortning. De skulle kunna göras en undersökning kring vad människor tycker. Folket är ju uppdragsgivarna enligt den svenska grundlagen. Sarkozy hade helt rätt i att BNP är ett trubbigt verktyg. Blev väldigt förvånad då jag läste om honom i JAK. Men glad över att (om det stämde) en stor ledare insåg BNP:s trubbighet.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  33. Enligt länken, Så anser/ansåg en fransk sociolog att vi i Norden har en väl utbyggd barnomsorg och äldreomsorg. Vilket gör att vi har större tid över till fritidsintressen. Vi behöver inte ta hand om släktingar enligt sociologen. Vilket inte stämmer nu 2015 hörs mer och mer kritiska röster kring att människor främst kvinnor får gå ner i arbetstid, för att ta hand om nära anhöriga. Välfärden har urholkats. Alliansen har verkligen lyckats med det. Få äldreboenden gör att allt fler får ta hand om gamla mamma eller pappa. Sjuka tar hand om sjuka osv. Men det var 2010 vår barn och äldreomsorg hyllades. Kan tänka mig att omvärlden nu har en annan syn på vår barnomsorg och äldreomsorg, när våra politiker mer än något annat land har släppt in riskkapitalister i välfärden.
    Idag är vi snarare ett avskräckande exempel i EU.
    Så vi får väl "tacka" främst Alliansen.
    Vi har alltså 40 timmars vecka och människor tvingas gå ner i arbetstid för att ta hand om nära anhöriga. Trots att vi "har" en "välfungerande" barn och äldreomsorg. Bra jobbat?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  34. Frågan om arbetstidsförkortning eller ej tycks också vara en generationsfråga. Den yngre generationen verkar inte uppfatta en arbetstidsförkortning som särskilt önskvärd. Inte ens MPs ungdomsförbund verkar intresserade. Tvärtom. Man kan fråga sig varför. Var finns opinionen i dag för det som för en del av oss lite äldre är en självklar och önskvärd utveckling? / Patrik S.

    SvaraRadera
  35. Ungdomen kanske är..dum? Politiskt medvetslös? "Tagen" av dataspelens fantasivärldar? "Tror" att allt, precis som i filmerna, går bra på slutet..?

    SvaraRadera
  36. Neoliberal Agendators aug. 13, 08:35:00 em

    "Varför jämföra med Singapore? "

    För Singapore är ett av de länder där man arbetar mest i världen, och Frankrike är ett land där man sänkte arbetstiden från 39 timmar till 35 för 15 år sedan. Arbetslösheten minskade inte. Den här lika hög nu som då, om inte högre.

    Vill du förstå arbetslöshet ska du titta på företagsklimatet. Singapore har ett av världens bästa.

    SvaraRadera
  37. "Varför jämföra med Singapore?" Egentligen varför jämföra alls? Stater bör vara suveräna och det finns inga sådana enligt EU.
    Singapore är en stadsstat ("fri") även om de vill vara mer fria och mindre beroende av andra. Jämför med Frankrike för att vi är ett EU land och inom EU jämför man alla och anser att de ska vara tämligen lika. Trots sina olikheter... Så varför kan vi inte efterlikna Frankrike när det gäller 35 timmars vecka? Om det nu stämmer att det skapar fler arbetstillfällen på landet. Tydligen kan kortare arbetstid göra att människor gör fler kortare resor och pejlar in förutsättningar på landsbygden. Dessutom sa man på SVT att många har gjort långresor och börjar bli mätta på det.

    I Singapore uppfostras man i kollektiv anda och många får tidigt lära sig att hålla tillbaka sina känslor. SVT pekar på en studie i The Guardian. Borde passa mig, som anser att vi och politiken är känslostyrd, samt anser att vi bör prata mer om kollektiv. MEN sina känslor bör man jobba med själv. Inte uppfostras till att hålla dem tillbaka. Dessutom studien visar att endast 2% anser sig brinna för sina jobb. Borde gilla det också. Anser inte att vi är här på jorden för att vara lyckliga, utan för att utveckla vår medvetenhet. MEN då blir frågan hur mycket utvecklas den med 46.6 (cirka) timmars arbetsvecka som i Singapore? I t.ex. industrin. Hur orkar människor förkovra sig, lära sig saker?

    Ett plus är deras kollektivtrafik. De transporteras miljövänligt till sina arbeten. Jämför Singapore med Stockholm så blir det mer korrekt? Makten, politiken, ekonomin är koncentrerad (centraliserad) till Stockholm. Makten som vill bygga Förbifart Stockholm borde i det avseendet titta på Singapore. Nu är det ju så att vi är ett avlångt land och hela landet bör brukas. Vägar behöver underhåll i hela landet. Även om jag personligen gillar stadsodling så inser jag det som konstaterats på denna blogg, att hela avlånga Sverige bör brukas. Så varför inte titta på företagsklimatet i hela Sverige. Är det ett av världens bästa?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  38. Myter är till för att genomskåda. Myten om Grekland t.ex. 2011 arbetade en genomsnittlig grek 42 timmar enligt undersökningar.

    SvaraRadera
  39. Neoliberal Agendafre aug. 14, 11:23:00 fm

    Lisbeth, frågan handlade om arbetslöshet hänger ihop hur lång arbetsvecka man har. Birger skrev "Inte ens de unga sossarna nuförtiden tycks begripa att arbetslöshetens storlek hänger ihop med vad som anses vara normalarbetstid."

    Sanningen är att det är Birger som inte förstått. Om alla tycker annorlunda, bör man ta sig en en djup funderar på om man själv kan ha fel. Man bör gräva ner sig djupt i motståndarsidan argument och exakt förstå var de har tänkt fel eller vilka premisser deras argumentation vilar på. Observera, man kan fortfarande vara för sänkt arbetstid, men sänkt arbetslöshet är inget giltigt argument.

    Jag kan rekommendera den här boken. Economics in one lesson <(PDF). Den går igenom vanliga tankefel när det gäller ekonomi


    Birger tar upp ett motargument ("jaha, har vi inte redan brist i vissa yrken, blir det mindre brist om de går hem tidigare") . Det har aldrig varit något huvudargument från motståndarsidan, tror inte ens jag har nämnt det här (men kan ha fel). Det är sant att det skulle bli brist på kort sikt, men det skulle lösa sig med tiden.

    Huvudargumenten mot lagstiftad arbetsvecka är:

    1) Det är inte statens uppgift att bestämma hur länge folk ska få arbeta. Vissa trivs med sitt jobb och har inget emot det.

    2) Om folk arbetar färre timmar så kommer deras privatekonomiska utrymme minska. I Sverige där 20-25 arbetade timmar går i skatt blir det extra problematiskt. Det blir inte många timmar man får behålla själv, givet att välfärdsstat och bidrag ska vara som tidigare.

    Ett vanligt argument för kortare arbetsvecka är att det skulle förbättra miljön, men det finns mycket effektivare sätt. Vi kan straffbeskatta utsläppen, det är ju de som orsakar skadan. Vi vill minska utsläppen med 90% (vilket jag antar vi vill) så är 4 timmars arbetsvecka en synnerligen dåligt tillvägagångssätt…

    Ett mer konstruktivt förslag (även om jag är emot det av principiella skäl, men inlägget blir för långt för att ta upp det), vore att låta folk få gå ner till 35 timmars arbetsvecka, ungefär som man har rätt till 80% om man har småbarn, men samtidigt höja taket till 50 timmar. De som vill kan få arbeta mer. Då får staten in sina kulor och arbetstagaren (dock inte arbetsgivaren) får större möjlighet att hitta en arbetstid som passar dem

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.