söndag 16 augusti 2015

Ett stillsamt glas i en fängslande tid

Söndag morgon. För ett tag sedan satt ett antal äldre gentlemän, nyligen återuppståndna som människor genom att ingå i pensionärernas skara, på en parkbänk på Djurgården och intog i all stillsamhet ett glas mild champagne.

En fråga uppkom: Saknar ni att gå till jobbet på måndag morgon? Ett högre garv har sällan hörts i den parken. Ändå hade champagnen enbart smuttats på och de arbeten som de äldre gentlemännen överlämnat till yngre löneslavar hade varit på riktigt hög nivå - om man nu kan tala om sådant - inom viktiga områden. Gentlemännen hade varit goda samhällsmedborgare, levt upp till samhällets ideal.

Med detta vill jag säga att arbetslinjen är övervärderad, att fler borde fundera över om de också en vacker dag kommer att garva åt frågan om de saknar att gå till jobbet på måndag morgon. Några kommer att sakna det. Men långt ifrån alla. En tanke kan ju vara att - som en yngre kollega som jobbat ansvarsfullt i åsiktsbranschen gjorde när hen fick ett extra tillskott på pengar: hen tog något av ett friår istället för att leva dyrare. Inte alla förunnat, alltför många sitter fast - och än värre: har satt sig fast - i ekonomismens förödande hjul som är så svårt att ta sig ur. Hög skatt på låga inkomster är en strypsnara som politiken monterat fast.   

Å andra sidan finns de många som tappar sin identitet - och inte vet vad de skall göra - när de "sparkas ut" från arbetsmarknaden. De har i dubbel bemärkelse levt upp till samhällsidealen... Så nog skulle man ha rätten att jobba längre, varför inte upp till kvartstid åtminstone, om man nu gjort lönearbetet till sitt liv? De äldre gentlemännen på Djurgården lär inte utnyttja det frivilligt.

När jag nu skriver detta så hör jag Nina Björks krönika i Gomorron Världen. Liknande tema. Lyssna gärna! Krönika får mig att sammanfatta det jag skrivit så här: Det outtalade medborgaridealet är att medborgarna skall sitta fast i ekonomismens hjul, och de som ramlar ur skall skämmas. Hur vore det om detta förhållande ,istället för floskler om frihet och allas möjlighet till personlig utveckling, redovisades som vår tid grundläggande samhällsidé? Skulle vi vara stolta över vår tid?

16 kommentarer:

 1. Är inte ni miljöpartister lite väl naiva när ni tror vi kan ordna den bästa av världar och samtidigt ha öppna gränser? Och nästan inget försvar. Är inte det lite som att hålla värmen i huset vid 20 minus med alla fönster öppna?

  SvaraRadera
 2. Det som de styrande pratar om numera är att göra heltid till en rättighet. Alltså raka motsatsen till det gröna tänket, att dela på jobben.

  Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först blir det en rättighet, sedan en skyldighet...

   Radera
 3. Möjligt att pensionärer med liknande pensioner som "dödligas" arbetsinkomster känner sig fria efter 65? Andra kanske ser det hela mer som lång natts väntan på "naturens befrielse"? Hasa omkring i kanske 30 år & noga planera så att vinterkläder eventuellt kan köpas? Det var väl aldrig tänkt så? Tanken var väl att folk levde några få år efter pensioneringen & kunde dryga ut allmosorna med sparade inkomster från sina solida lönearbetes-liv? Den "modellen" har väl fallit med ett brak (med tanke på livslängd/massarbetslöshet)? Då återstår kanske bara att "romantisera" om saken, sett från ett medelklass-perspektiv..?

  SvaraRadera
 4. Anonym 11:04

  Gränserna är inte öppna, tyvärr, och många åker ut också. När världen är en känns det lite mossigt att vakta vid gränsen; nationalismen har ju egentligen spelat ut sin roll. Men så finns det ju alltid de som vill vrida klockan tillbaka... Det brukar aldrig bli bra. Nationalstaterna kommer en gång att försvinna. Vår planet krymper för varje dag.

  SvaraRadera
 5. 11:04, när du skriver "ni miljöpartister" så kanske du inbegriper mig i det tilltalet. Jag är inte medlem i något parti, och de åsikter jag framför skall inte läggas MP till last.

  SvaraRadera
 6. 02:55
  mossigt??

  Din värld kan sluta som en mad max film för dina efterkommande. Vi måste vara försiktiga.

  SvaraRadera
 7. Eller som man hörde vid lunchbordet i måndags när man kom tillbaka till jobbet, (ungefär såhär):
  ”Skönt att vara tillbaka i rutinerna igen. Dagarna bara fladdrar iväg när man är ledig. Man känner sig ineffektiv när inget blir gjort. … och barnen, hur ska dom kunna anpassa sig efter ledigheten.”
  När personen i fråga sökte jobbet stod det i annonsen: ”kreativ problemlösare med stor initiativförmåga”.

  Tanken slog mig att man kanske skulle ha semesterpott precis som man har en lönepott varje år. De som inte hanterar semestern och tycker den är jobbig kanske skulle vara tvungna att avstå några dagar till de som uppskattar semestern mer?

  SvaraRadera
 8. Anonym sön aug. 16, 02:55:00 em

  Man kan alltid lita på en miljöpartist.På enklaste möjliga sätt, ganska likt ett samtal på dagisnivå, avfärdas allt som inte passar.Inte klimatsmart, mossigt, omodernt, inte grönt, rasistiskt eller så.
  Nationsgränser är mossiga.Det tycker ett femprocentsparti i Sverige.Mossigt är ett argument och det är väl därför partiet får fungera som stödhjul åt ett mossigt S.Mossigt,
  lite bottenfärg och en kolbit som blir jobbigare för varje dag som går.

  Tossigt kunde det sammanfattas med.Ett tossigt parti med tossiga argument på en tossig nivå.

  SvaraRadera
 9. OT men viktigt
  Ganska märkligt att alla amerikanska presidenter utom en har samma anfader.
  Hur är det i sverige, vore intressant med en genomgång. Palme är rakt nedstigande från Wasa (enligt svt:s vem tror du att du är), gäller väl även Bildt och hans farfar som också var statsminister.
  Något är mysko...
  https://www.youtube.com/watch?v=tAqXZ08thdo
  https://www.youtube.com/watch?v=ghnIgBokfG0

  SvaraRadera
 10. "Ett stillsamt glas i en fängslande tid" Ett fönsterglas? Lyssnade nyss till Ulla Skoog. Hon talade länge och väl om fönster. Lät mig trollbindas och hänföras. Fick ett vackert gammalt fönster av grannen, som skulle slängas från pappans landställe. Nej stopp sa jag. I stället blev det ett växthus, som värmer mina frusna paprikor. Varför kan inte de med ett antal årsringar på nacken och gått i pension bli byggnadsvärdar? Om de gillar gamla hus och fönster? Samt inte vill sluta arbeta helt. Ulla Skoog talade om byggnadsvärdar. Hon talade också om att para ihop rätt hus med rätt människor. För både husets och människornas skull. Samt att hus är till låns... Så klokt! Om sin farfars torp som blev ett grustag, sedan en grusgrop och till sist flerfamiljhus i miljonprogram. Hon riktade en stark känga till MP flera gånger. Byggbolag talade hon också om. Kallade sig för "fönstertittare" Väldigt klokt och bra program! Inte miljonprogrammet utan Ulla Skoogs! Har nu solsting! samt fönster på hjärnan.

  Hon talade om vårt svenska kulturarv och tänk hon lät inte det minsta rasistisk. Vi HAR ett svenskt kulturarv våra fina gamla hus.
  Varför inte rusta dem och låta Byggnadsvärdar para ihop människor med dem. Rätt kvinna och man på rätt plats i politiken! Samt rätt person i rätt hus! Som kan lära andra i intilliggande hus. Om Byggnadsvård och odling.

  Är glad över Jonas Sjöstedts tal. Han och V vill satsa på unga vuxna psykiskt sjuka. Bra för de som redan bor här och de som kommer. Regeringen behöver en integrationspolitik. De har inte mycket att komma med utom sina "öppna hjärtan". V vill inte ha fri invandring. Det har han sagt tidigare. Har svårt att tro att S egentligen vill det. Kvar finns MP och C. Det skulle bli svårt att para ihop rätt hus med rätt ägare då...? Parning får inte ske under kaos. Frihet och kaos rimmar illa.
  Ska bli intressant att se och höra vad S och MP säger om V:s förslag. Det borde gå att få med sig KD angående mer pengar till de psykiskt sjuka. Tre år har de på sig att möta folks oro. Vinna eller försvinna gäller.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Nina Björks krönika är bra! Väldigt bra. Skolan likriktaren. Alla ska konkurrera på samma villkor. Svenskfödda, sjuka, friska, invandrare, som ska lära sig svenska fort dessutom. För att sedan alla ska konkurrera vidare på marknaden. Det anser samtliga partier. En riktig svenne kan svenska. Basta! Vi är alla lika. Inte minst nu efter dåliga skolresultat kommer barnen att pressas ännu mer. Arma barn. Men nu kanske det kommer att finnas psykologhjälp åtminstone... Barnen räknas i BNP. Behövs ett annat sätt att räkna. Finns det tillräckligt med stöd för dyslektiker och de med dyskalkyli? Har de som tar ut vinster tillgodosett allas behov? Har skolan uppnått godkänd kvalitet? För kvalitén sägs vara viktigast. Hon betonar med rätta vikten av kropprörelse. Kroppsspråk på schemat? Lära sig tyda andras signaler. Empati, tolerans ett annat ämne? Men vem kan lära ut det...? Vuxna utan tolerans och empati?
  Ja tack säger jag personligen. Materia (kropp) medvetenhet (knopp) och icke att förglömma den tredje aspekten rörelse. En del har talat om mer gymnastik på schemat. En del barn älskar gympa andra hatar den... Måtte de inte behöva genomlida mer gymnastiktimmar som är likriktade... Nu ska alla hoppa bock. Oavsett om ni har förmåga eller inte!
  Vetenskapen borde trycka på. Låt barnen skutta och leka. De har ju erkänt att allt är materia och att materia är i rörelse? I allt ingår då vi vuxna och barnen också. Mer kvantfysik på schemat? Inte konstigt att så många sjukdomar uppstår. Hur kan någon ens vara frisk i en sjuk värld?
  Ändå talar en del om helt öppna gränser...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Jo, nog är (v) bra. Brukar "slentrian-rösta" på dem; förr i tiden kunde man liksom "växla" mellan (v) & (mp) i valtider, varannan gång typ. Men den tiden är ju definitivt förbi. Men ska man gulla & dutta med (v)? Verkar det inte nästan som om man aktivt försöker hitta "små smidiga frågor" som gör att man slipper "börja käbbla" med (s) där i finrummen om "fölkets försörjning"? Hur den ska gå till konkret framöver, nu när inte "rejäl bilarbetare" heter Andersson längre utan istället X99B45-77, och är grällt målad i gult eller orange? Blir nästa huvudfråga en oro över bofinkar eller allvarsrynkor kring städer som har för få cykelbanor..??

  SvaraRadera
 13. Lena Mellin skriver idag "Nu kräver Löfven att vi ska bete oss som folk" Han talar om att "Svenska skolelever kommer att behöva anstränga sig ännu hårdare" Utvecklingsmoralism det nya ordet lär vi få höra. Myntades redan i Almedalen. Skolläxorna ska gå före träning och kompisar. Inte bara före prov utan hela skoltiden. Individen har ett moraliskt krav på att utveckla sig för att hänga med säger han. Gäller även honom?
  Evolutionen har alltså börjat att handla om moral i stället för utveckling. Eller är det någon Gud han hänvisar till? Utveckling är ju inbyggd i Evolutionen och även alltså i oss. Men hur ska utveckling kunna ske om han får bestämma? Inget hopp och lek? Det säger vi ju till hundarna. Vi får väl säga sitt till barnen. Och sitt still.
  Det börjar bli riktigt tragikomiskt.

  SvaraRadera
 14. (s) håller sig väl med dubbel moral: en för "småfölk" & en helt annan för paradvåning(s)-ägaren?

  SvaraRadera
 15. Tänk om det är så att vissa jobb faktiskt förstör mer än de levererar som det heter nu för tiden. Gunnar Adler Karlsson forskade för 30 år sedan om arbetslivet och förutsåg att det blev allt fler som hade arbete att säga åt andra vad de skulle utföra på sitt arbete. Vi har en massa revisorer som ska se till att fattae belut efterföljs i t ex kommunerna och det är bra om det fungerar men sedan finns det controllers och mellanchefer istället för att det finns folk som gör det praktiska arbetet. Om vi nu har C:a 10% sjukskrivna och anställningslösa så borde det fungera bra med Birgers uträkningmed att trappa ner arbetstiden till 36 timmar i veckan. Jag förstår inte varför aerbetstiden ska vara 6 timmar om dagen. Nu finns det många ring och springjobb med väldigt varierad arbetstid och det är bara att stå ut. Varför skulle det var omöjligt att schemalägga tiden på annat sätt än mellan kl 08-17? Det finns morgonpigga människor som kan ta den flesta tiderna från tidig morgon o s v. Vi kan inte ha ett arbetsliv som gör arbetarna sjuk och där många produkter tär på ändliga resurser och t o m förgiftar miljön. Kravet på produktiongör att vi närmare oss katastrofen snabbare: tycker tant Barbro

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.