lördag 1 augusti 2015

Diktaturer fixar OS....

Kina får Vinter-OS 2022. Kanske är det så att demokratier inte kommer att ta på sig OS-arrangemang eftersom de kommer att få kritik för att tubba på demokrati och mänskliga rättigheter för att upprätthålla säkerheten. OS och kärnkraft gör sig nog bäst i diktaturer i en värld med terrorism...

Boende i Peking meddelar att det är läge att vara gravid 2022 eftersom trafik och industri till stor del stängs ner så att luftkvaliteten inte skall bli så usel. Under Sommar-OS i Peking föddes barn med högre vikt än vanligt pga att luftföroreningarna var mindre...

16 kommentarer:

 1. Ja och det gäller ju inte bara i Peking. Om man nu inte tror på luftföroreningar i samband med klimatförändringar, så borde man kunna ta till sig forskning kring barns låga födelsevikt och luftföroreningar. Forskning finns i Europa. Sänkt lungfunktion eller hjärt-kärlsjukdom önskar vi inga. Men ekonomisk tillväxt i storleken som den vi själva haft önskar vi alla.
  Vad händer EFTER den ekonomiska tillväxten? Luiten van Zanden förnekar inte precis som Schlaug att tillväxten gett oss positiva saker/fördelar. Så dum är väl ingen, att man inte erkänner och ser fördelar. Men vi är där vi är tillväxten växer nedåt som korumpan... bland annat så kämpar många med sjukdomar, som delvis misstänks bero på gifter i naturen och har samband med luftföroreningar. Sjukdomar som sänker vårt immunförsvar. Positiva effekter som vi kan ha att vänta oss efter den ekonomiska tillväxten är värda att titta på. Vi bör inte bara måla f-an på väggen. Speciellt inte när forskning säger att vi blir endast lyckliga till en viss gräns av ekonomisk tillväxt. Sedan vänder det och de negativa effekterna visar sig. Vi borde inse att den är omöjlig och inte klamra oss fast vid något som är omöjligt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendalör aug. 01, 08:19:00 fm

  "Men ekonomisk tillväxt i storleken som den vi själva haft önskar vi alla. Vad händer EFTER den ekonomiska tillväxten?"

  Man kan självklart förbjuda utsläpp och införa straffavgifter, det är ju det som orsaka skadorna - inte ekonomisk tillväxt. Länder som är rika, dvs haft en lång historia av tillväxt och marknadsliberalism, är de som har bäst miljö.

  SvaraRadera
 3. Idrott ÄR politik. I alla fall då det gäller VM och OS. Orkar någon bojkotta eller glömmer man sin kritik då invigningsceremonin bedårar och imponerar?

  SvaraRadera
 4. Säger de ja...
  Neoliberal Agenda, Läste du inte vad BNP är i en annan tråd? "Detta system för självförsörjning bokför på samma sätt de värden tillväxten skapar och de värden tillväxten förstör. Systemet minskar inte de skapande värdena med det förstärkande. SYSTEMET LÄGGER IHOP DE TVÅ VANSINNE!"
  Så med att införa straffavgifter menas att räkna in dem i BNP. Kina spenderar enligt "Finansliv" 3,8 procent av hela sin BNP på att motverka miljöförstöringen. "Det är ju lika mycket som BNP växer med på grund av den ekonomiska utvecklingen som orsakar dessa föroreningar" Nu börjar tillväxten i Kina avta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Aganda, du är ju helt ute och cyklar, bland de tio länder vars befolkning per capita gör störst ekologiska avtryck finns - förutom några Gulfstater - Sverige, Danmark, USA, Belgen, Australien, Finland, Irland, Kanada, Nederländerna.

  SvaraRadera
 6. Diktaturer kallas väl inte längre "diktaturer" av demokratierna, kanske en indikation på hur de sistnämnda ser på framtiden & politiken?

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendalör aug. 01, 12:11:00 em

  Oljestater är något av ett undantag i BNP-sammanhang, du brukar ju själv säga att ta upp olja ur marken inte är produktion.

  Åk ner till Afrika och folk håller på med inomhuseldning, har industrier utan rening, blybensin, elproduktion genom kol/oljeeldning, utsläpp i vattendrag mm. Eller gå tillbaka 50 år i Sverige, då utsläppen vara mycket värre.

  Vi skulle kunna vara ännu renare, om vi hade haft fler kärnkraftverk, men det har miljöpartiet varit emot som bekant. När det gäller koldioxidutsläpp, så väger det lätt i min bok. Dels för dess påverkan på temperaturen är överdriven och dels därför vi kan hantera värmeskillnader (och även väderförändringar), Kan Stockholmare leva med 1-2 grader varmare temperatur kan också de i Gävle också göra det.

  Cancerogena ämnen spridda i luft och hav däremot väger tungt.

  SvaraRadera
 8. Neoliberal, vad som står i din "bok" kan säkert vara intressant, men det intressantaste är dock det som står i forskarvärldens "böcker" och hur varje individs ekologiska utrymme ser ut, det är det som mäts i de ekologiska avtrycken. Inomhuseldning, som du skriver om, har sina sidor i form av stoft och lokal avskogning, men som ekologiskt utrymme utgör det en bråkdel av det som du (jag utgår från att du lever med svensk normalstandard och livsstil)och jag tar i anspråk genom vårt sätt att äta, resa, konsumera ting och investera våra pengar.
  Mia

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agendalör aug. 01, 05:25:00 em

  "vad som står i din "bok" kan säkert vara intressant, men det intressantaste är dock det som står i forskarvärldens "böcker"

  Tyvärr är det få som kollar vad forskarna säger, istället sprids en massa skrämselpropaganda, t.ex. så sa man för ett par veckor sedan på TV-nyheterna att vattnet skulle stiga sju meter pga uppvärmningen! Det är helt uppåt väggarna. IPCC har max 50 cm i sina prognoser för år 2100 och då ska vi komma ihåg att IPCC har en historia av att överdriva, om man jämför med facit i efterhand.

  Om du kollar fakta, uppmätt temperaturökning från satellit de senaste 40 åren, så kan du se att temperaturen stigit ca 0.10-0.15 grader per decennium. Det är fullt hanterbart, om vi nu för diskussionens skull antar att all uppvärmning är orsakad av koldioxid. Inom ett par årtionden kommer solenergi slå igenom stort. Och tror man inte på den så finns kärnkraften. Att forska fram och bygga sådana anläggningar kräver pengar, och där kan ekonomisk tillväxt hjälpa - inte stjälpa.

  "Inomhuseldning, som du skriver om, har sina sidor i form av stoft och lokal avskogning, men som ekologiskt utrymme utgör det en bråkdel av det som du (jag utgår från att du lever med svensk normalstandard och livsstil)och jag tar i anspråk genom vårt sätt att äta, resa, konsumera ting och investera våra pengar."

  Jag pratar om u-länderna, de som haft liten ekonomisk tillväxt, och inte har råd med elektricitet. Miljontals dör årligen av inomhuseldning. Det är verkligt dålig miljö.

  Dålig miljö är inte att hälften av vårt ekologiska avtryck består av spårgasutsläpp, som vi inte ens förbrukar, och som om något ökar växtligheten!

  SvaraRadera
 10. Hela världen lever under skuldsystemets tyranneri. Demokratin försvann när centralbankerna infördes.

  SvaraRadera
 11. "Inom ett par årtionden kommer solenergi att slå igenom stort"
  Tror man inte på vår transformator solen som egentligen är gratis så bygger man fler och nya kärnkraftverk som en säkerhet. Över vilka kontrollen måste öka på grund av terrorvarningar... Kontroll kostar räknas in i BNP. Det därför att man måste bokföra de värden tillväxten skapar och förstör.

  "Inom ett par årtionden kommer solenergi att slå igenom stort" Ja visst en insikt. Solen är gratis. Dess strålar träffar fattig och rik. Mest de fattiga i fattiga "U-länder". Så varför prata om mer kärnkraft i nästa andetag. Liksom för att gardera sig. När sådana anläggningar kräver mycket forskning, pengar och du glömmer kontroll vilket kostar. Sanktioner mot icke demokratier kostar också i BNP. De allra fattigaste betalar alltid priset. Dessutom en del gillar inte vårt tillväxtprat även om de använder sig av fördelarna och vänder sin ilska mot den for av terrorism. Kina får Vinter OS! OS gör sig bäst i diktaturer. För vi har så svårt att skydda oss och andra mot terrorism. De har KONTROLL. Och ve den som bryter mot den.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. i form av terrorism ska det vara.

  SvaraRadera
 13. Farfar. Du är bra, sedan kommer ......................Anita.

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendasön aug. 02, 09:17:00 fm

  " Så varför prata om mer kärnkraft i nästa andetag. "

  För att visa att visa att vi har både skärp och hängslen, när folk tror byxorna redan är neddragna.

  När det gäller terroristdåd, så kan man bygga reaktorer som inte kan få härdsmältor. Men som sagt, det kostar pengar att utveckla dessa.

  Det är inte i Bangladesh man utvecklar nya typer av solceller eller kärnkraftverk, det är i de rika länderna, dvs de som fört en mer tillväxtvänlig politik historiskt.

  SvaraRadera
 15. Thorsten Schüttemån aug. 03, 08:59:00 fm

  IOK har en enorm träffsäkerhet att hitta platser för vinter-OS där det inte är vinterväder. Sals Lake City, Turin, Sotchi mm. Och nu Peking. På samma sätt placeras sommar-OS ofta där det är 35 grader i skuggan. Korkat!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.