måndag 17 augusti 2015

Bilskojarnas samhällsmodell

Att jag inte kan lita på banken vet jag. "Min bankman" vill mig inte väl, hen är anställd för att vilja banken väl. Men kan jag lita på apoteken? Häromdagen behövde jag några receptfria läkemedel  - ställde frågor om vilka märken som borde fungera bäst för just mitt lilla problem.

Jag fick svar och kom på mig själv att undra om den rekommenderade flaskan och de rekommenderade tabletterna verkligen var bäst för mig - eller om de var bäst för apotekets lönsamhet, eller rent av gav bonus till personalen. Hur sjutton ska man kunna lita på någon i ett apotek?  Finns det utrymme för tillit när alltihop handlar om att gå med största möjliga vinst? Vem kan man lita på?

Läkare som erbjuds upplevelseresor om de är duktiga på att kränga mycket blodtryckmedecin har säkert förekommit länge, vaccinkliniker som övervaccinerar är knappast ovanligt och så kan då sista kedjan - apoteken och dess personal - också ifrågasättas.

Samma problem gäller artiklar i tidningar. Åsikter på ledarplats är betalda för att vara av "rätt sort", men sedan en tid tillbaka är det oklart vem som betalar nyhetsartiklar, allt fler är sponsrade. Problem uppstår i ett samhälle där det blir allt vanligare att alla kan misstänkas för att vara bilskojare. I bloggvärlden finns ingen som helt anledning att lita på någon eftersom bloggaren kan ha fått direkt eller indirekt pröjs för att tycka något om något eller någon.

Ett samhälle utan tillit, där systemet bygger på att vi skall lura och/eller manipulera varandra blir ett samhälle som krackelerar. Vi är på god väg. Bilskojarsamhället är här. Dags för en av apoteket rekommenderad tablett.

23 kommentarer:

 1. VAD vänta av leverne inom ett DÅRHUS, byggt av systematiserad Fiendskap/Konkurrens mellan mänskorna, som effektiv maximeringsfaktor för Styrande Girigbukars heliga MÅL: Ekonomisk vinst? VAD annat vänta än detta:
  Är Sverige en Demokrati? Nix! I Sverige råder SKENDEMOKRATI!

  Enväldig Härskare över Ekonomistiska Diktaturen Sverige är MAMMON.

  EKONOMISMENS DIKTATUR är byggd på SIFFROR.

  SIFFROR utgör denna DIKTATURS Grundlag, Konstruktion, Konstitution.

  SIFFROR utgör alla övriga DIKTATUREN bärande, Heliga lagar & Regler.

  DIKTATURENS alfabet´ = SIFFROR.

  MAMMONS ord = SIFFROR.

  SIFFROR är högsta VÄRDET inom DIKTATUREN .

  SIFFROR anger alla värden inom DIKTATUREN

  Ekonomisk VINST = 100 upphöjt till 1000.
  Jorden = 0
  Liv = 0
  Naturen = 0
  Känslor = 0
  Skönhet = 0
  Humanitet = 0
  Empati= 0
  Moral = 0
  Kärlek = 0
  Omtanke = 0
  Värdighet = 0
  Integritet = 0
  Principfasthet = 0
  Ärlighet = 0
  Rättvisa = 0
  Renhårighet = 0
  Ordhållighet = 0
  Jämställdhet = 0
  Icke stress = 0
  Lugn = 0
  Ro = 0
  Harmoni = 0
  Ej ekonomiserad kulturyttring = 0
  Humanistiska värderingar = 0
  Friskt vatten = 0
  Frisk mylla = 0
  Frisk luft = 0
  Frisk mat = 0
  Hälsa = 0
  Tankar på Framtid = 0

  Falskhet = 100
  Smartnes = 100
  Lurendrejeri = 100
  Mygel = 100
  Mutor = 100
  Korruption = 100
  Ekonomiska värderingar = 100 upphöjt till 1000
  HJÄRNTVÄTT till slaveri= 100 upphöjt till 1000
  LYCKA över Penningsamling = 100 upphöjt till 1000
  Hjärntvätt till MAMMONDYRKAN = 100 upphöjt till 1000
  APPLÅDER för MAMMON = 100 upphöjt till 10.000!

  Emotionell LYCKA = TABU!

  © s-e forslin

  SvaraRadera
 2. Verkligen angelägna ord denna dag! Tack!

  Vaccinationskulturen är bara ett exempel. Den som besöker www.vaccin.me kan få något att fundera över.

  Men apoteken då? För att du ska återkomma som kund, vill apoteket antagligen att du ska bli nöjd. Därför kan du nog lita på personalen.

  Gt

  SvaraRadera
 3. Vi måste stänga apoteken!Förbjuda dem!Folk får äta bark,kåda och LCHF istället så vi kan börja lita på varandra.Tjuvsamhället brer ut sig och det är borgarnas fel.Kapitalisternas.
  Naturens gåvor räcker för att hela människan!

  SvaraRadera
 4. Mejl, kan man lita på att viktiga mejl vi skickar till varandra inte delas och sprids hur som helst? Ibland vill man bara dela dem med vissa. Inte kasta pärlor. Ibland med alla. Det är svårt det där.
  Skicka bara det du kan stå för till dem du litar på?

  Ja "verkligen angelägna ord denna dag! Tack!"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Gt, hur ska du veta att det som rekommenderats är det mest lämpliga och inte det mest lönsamma? Det är ju inte så att jag märker att jag, efter råd, köpt det för mig bästa. I storstäder är det nog inte vanligt att män är trogen ett av apoteken.

  Och för 07,21 finns bara två ytterligheter att välja mellan, en så tragisk syn på världen. Stackars människa!

  SvaraRadera
 6. Anonym mån aug. 17, 07:51:00 fm
  Om inte ytterligheterna gäller så är det väl mitten då?Vad är mitten med apoteken menar du?

  SvaraRadera
 7. Nåja, att jag litar på apotekets personal är en sak. Men det är klart, att de kan ha blivit laddade med en massa strunt av tillverkarna. Personalen ljuger i så fall inte medvetet. De har ingen anledning att inte vilja kundens bästa.

  Som konsumenter har vi orsak att ta reda på fakta, så got det går.
  I hälsotidskrifter brukar det finnas granskningar av läkemedel och kosttillskott. Där kan man bara hoppas att redaktören är oberoende, dvs saknar kopplingar till fabrikanterna.

  Gt

  SvaraRadera
 8. Tacka vet jag gamla hederliga bilskojare!

  SvaraRadera
 9. Håller med Gt, Nog för att man är misstänksam och bör och ska vara det. Men apotekspersonalen gör sitt bästa. Frågan är vilken vidareutbildning de får. Om den gäller övervägande medicin. Tycker mig märka att de inte alltid kan svara på frågor. Inte som förut. Men de är hjälpsamma och oftast vänliga. I annat fall får man väl klaga. För ibland undrar man om det är ett apotek man befinner sig på. De vet mer om Schampon och smink.
  Den som äter receptbelagd medicin får den utskriven av en läkare. I bästa fall. Trivs man med den medicin man får kan man kräva just den man från början fick utskriven. Brukar ta några dagar och kosta "lite" extra. Innehållet är förhoppningsvis granskat och detsamma. Men ett problem är att bipacksedeln kan ha olika beskrivningar av biverkningar. Vilket ju kan vara förödande om man t.ex. har mardrömmar och en biverkan är just mardrömmar. Oftast noterar man inte ens bipacksedeln. Vem vill läsa om alla biverkningar? Man vill bli frisk. Hest så fort som möjligt för samhället kräver det. Höljet (kapseln) har jag hört kan innehålla olika ämnen. Som känsliga kan reagera olika på. Ja vi har som konsument orsak att ta reda på fakta. Men det kan vara väldigt krångligt. Konkurrens är både krångligt och ofta onödigt. Men lönsamt för några.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Apoteket är inte människornas bästa vän.Titta bara på debatten om plåstren.Tänk dig in i deras situation.Skulle du vilja ha det så?

  SvaraRadera
 11. Det finns kosttillskottskapslar som är gjorda av gelatin, dvs slakteriavfall. Det är nog det vanligaste även för mediciner i pulverform. Som vegan väljer man om möjligt bland de märken som har kapslar från växtriket. Här passar det inte med reklam. Så vill du veta vad de heter, fråga i hälsobutiken!

  Ett sätt att hålla sig hyfsat uppdaterad är att vara med i hälsorörelsen. Exv.: www.vegetarian.se och www.vegan.se, även www.djurensratt.se

  Gt

  SvaraRadera
 12. Anonym 08:17, du skriver: "Vi måste stänga apoteken!Förbjuda dem!Folk får äta bark,kåda och LCHF istället så vi kan börja lita på varandra.Tjuvsamhället brer ut sig och det är borgarnas fel.Kapitalisternas.Naturens gåvor räcker för att hela människan!"

  Det är väl ändå en ytterlighet utan like! Du anser att apotek vars drivkraft är att ta ut vinst ur bolaget eller inga apotek alls är de två saker som gäller. Ett mellanting är ju att vi har apotek som är till för människor som behöver läkemedel och vars enda uppdrag är att göra det bästa möjliga för kunden. Skall det vara så svårt? Låt gärna vinsten stanna i verksamheten, så att personalen kan få kontinuerlig vidareutbildning istället för att som nu tvingas snabbläsa info från a)bolagsledningen om hur de skall agera för att uppnå de ekonomiska målen och b) korta reklamfoldrar från läkemedelsföretagen.

  SvaraRadera
 13. Intressant att läsa att de finns de som menar att apotekspersonal gör sitt bästa. Det är väl i och för sig inget som bloggaren heller ifrågasätter. Det han ifrågasätter är väl med vilkens intressen de måste agera för att bolaget skall uppnå den vinst man budgeterat? Och faran i att man faktiskt börjar fundera på om man kan lita på vilkens intresse apotekspersonalen har av att sälja en mindre lönsam tablett istället för en mer lönsam . Eller rent av en tablett som tillverkas av det egna bolagets koncern.

  SvaraRadera
 14. Studier visar att färre unga människor litat på andra personer. Det ät till och med så att det är svårt att få deltagare till tex föräldrakooperativ. Tillit saknas, liksom tid. Vi mals ner i den kvarn som samhällets normer, med arbete och karriär och ungar som aldrig kan vara hemma bara. Det civila Sverige är på väg att dö ut! Intressant DN-artikel i söndags på just det temat.

  SvaraRadera
 15. Läkemedelsindustrin har att tacka för att landstingen /skattemedel gjort att de gått med vinster länge. Det är otacksamt att de flyttar ur landet men Sverige har få invånare/kunder
  Valfriheten är på låtsas!. Det finns minst 7 fabrikat av tabletter som jag ska ta varje vecka. Apoteket ger mig månadens val. Jag ska mycket goda skäl för att få ett visst företags. De är förpackade på olika sätt och lite olika storlek o form.Ska annars vara samma verkan. Hela apoteksavregleringen är ett exempel på att problem löses i fel ända. Tanken var att konkurans skulle göra det lättare att komma åt både receptbelagda och receptfria läkemedel, I stället för att det skulle vara lättare att köpa smärtstillande och febersänkande borde politiker tänk hur förebygga behovet och minska sjuklighten. Carl Schlyter MP då i Eu-parlamentet försökte faktiskt stoppa elendet. För det tycker många som behöver special mediciner att det är, när tabletterna är slut på sitt stamapotek och det tar dagar att skaffa fram rätt sort. Vårt statliga Apotek är tvungen att göra det men det ska inte de nyetablerade behöva göra eftersom det är dyrt att hålla lager. Synd att inte fler lyssnade på Schlyter tycker Tant Barbro

  SvaraRadera
 16. Värsta skojarna är politiker följt av journalister. Fridolin - jag fixar skolan på 100 dagar och ger lärarna 10.000 kr mer i månadslön, har inte kommit så långt. Kommer inte ens ut med sina youtubefilmer längre.

  Journalisterna jobbar i flock mot yttrandefrihet, agendajournalistik kallas det och det har gjort att SD idag har var fjärde väljare.

  Journalistmaffian har inte helt nyligen satt en grublande kille som heter Birro i frysboxen, inte för att han saknade läsare, utan för att han blivit intervjuad av fel människor. Men heder år Widar Andersson på Folkbladet som nu tinar upp Birro. Det finns hopp..

  SvaraRadera
 17. Skojarnas modell. Hej Elisabet. Hej Sven-Erik. Hej Alla.
  Högt kastade du stenen, på dig måste den åter falla.
  Funderar på om Jorden kan gå under på grund av att Sverige
  inte medverkar till att befria världen ifrån kärnvapen och dylikt
  liksom att avmäktiga de vansinniga.
  I stället så lierar sig de flesta av Sveriges riksdagsledamöter
  med USA och Israel som inte bangar för att förstöra världen på
  sin jakt efter total dominans i världen.
  Dessa våra folkvalda idioter borde omgående avrättas
  förlåt avsättas kanske är ett välare valdare uttryck.

  Med vänlig hälsning

  Roland

  SvaraRadera
 18. "Dags för en av apoteket rekommenderad tablett" Eller månadens val av plåster? I varierande kulör eller av minst sju olika fabrikat. Så har marknaden löst rasismen och samtidigt lindrat vår plåga, för att samtidigt göra vinst på våra yttre sår. Varför inte ett plåster i olika färger. Eller ett mönstrat. Varför inte ett med öppna hjärtan på? Som går att betala kontant.... Väntar med spänning på när nyhetspanelen tar upp kontanterna. Blir det först när de har fasats ut helt?
  Är det omedvetenhet eller rasism? Eller samma sak fast på en glidande skala?
  P:S Vet att ni i panelen inte väljer ämnen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Lite som restaurangen som pushar fisken för den håller på att bli dålig i köket. Många surdegar som skall tryckas ned i halsen på de naiva.

  SvaraRadera
 20. Bilskojare eller riktiga skojare.
  http://cornucopia.cornubot.se/2015/08/den-svenska-arbetslosheten-och.html
  Asken ruttnar inifrån.

  SvaraRadera
 21. Conrucopia eller Frankly Frank som han också kallar sig är bara ett vanligt moderat-troll som med osviklig besserwisser-attityd förfalskar statistik eller gapar om bolånen.Dessutom har han rent principiellt fel.
  Varför vill någon länka till hans dravel?

  SvaraRadera
 22. Förlåt men tror nog att du inte behöver någon bankman

  SvaraRadera
 23. Att få skydd mot TBE är viktigt och inget att skämta om.Jag har en son som har varit sjuk i TBE i ett år en jäkla svår sjukdom.Så ni som vet av er att ni lever i en del av Sverige där det finns TBE gå och vaccinera er!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.