lördag 18 juli 2015

Syre med omöjlig intervju och Maria Wetterstrands plädering för mångfald

"John Stuart Mill, förmodar jag..."
"Det är riktigt, ni vill göra en intervju med mig?"
"Ja, det vore vänligt"

Och, minsann, jag fick göra ett intervju med honom. I serien Omöjliga intervjuer i magasinet Syre. Senaste numret innehåller såldes ett samtal med Mill om såväl det som varit och det som är.

Vidare skriver Maria Wetterstrand följande kloka ord i sin krönika: "Hade vi ens haft demokrati om inte någon vågat testa först? Utveckling av politik sker också genom lokala och nationella initiativ., som ifall de är bra kan spridas till andra. Om vi inte haft mångfalden, om inte många länder kan testa olika sätt att lösa problem, så stagnerar utvecklingen."

Lustigt nog låter det som en kopia på den kritik jag framförde när Maria blev förespråkare för svenskt medlemskap i EU en gång i tiden. EU-konceptet blev ju så fel: principen om att ingen skall gå före och ställa hårdare krav på t ex produkter gäller framför det som i retoriken kallas miljögaranti. Kalifornien hade, med EU:s regelverk, inte kunnat gå före med katalytisk avgasrening om delstaten legat inom EU. En av unionens förbannelser är att mångfalden suddas ut och en sorts sovjetiserad dröm om de stora enhetliga, alltmer centralstyrda, unionen blev riktmärke. Mångfald är ett värde i sig.

John Stuart Mill blev förresten, som bland annat Johan Norberg påpekat, en av de mer inflytelserika kritikerna av liberalismen...

"Ja, jag är inte stolt över dem alla", meddelar han lakoniskt om liberaler när vi samtalar om arbetslinje och tillväxt. 

10 kommentarer:

  1. Kommentarsfältet öppet igen - betyder det att sommaren är på väg att upphöra...?

    Bra intervju med Mill i Syre (kul att Syre tagit upp den gamla idén om "omöjliga intervjuer"), känner igen en del svar från hans böcker. Liberalismen idag är något helt annat än det han stod för när han tänkt färdigt. Johan Norberg har onekligen rätt att Mill blev en av liberalismens starkaste kritiker. Kärnan för Mill var till slut nog just yttrandefriheten och en för den tiden radikal syn på jämställdhet. Finns någon verklighet i "intervjusvaret" på frågan om hur han såg på sin mor?

    SvaraRadera
  2. Det Maria skriver är ju, om det inte är taget ur sitt sammanhang, en direkt kritik av EU! Var det inte Maria som fick MP att ändra uppfattning i EU-frågan och plocka bort utträdesmöjligheten?

    SvaraRadera
  3. Välkommen tillbaka från semester!

    SvaraRadera
  4. Undrar om sedvanekommentatorerna på den här bloggen återkommer efter kommentarstoppet några veckor eller om de helt enkelt slutat läsa bloggen när de inte kunnat kommentera?

    SvaraRadera
  5. Demokrati är väl äldre än monark och andra skick? Ibland har den dock svårt att hävda sig.

    SvaraRadera
  6. Gillar Syre. Känns som en någorlunda frisk grön fläkt.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Personligen är jag helt övertygad om att samarbetet internt mellan (s) & (mp) är UNDERDRIVET i beskrivningen av dess "lugna harmoni". Alla drar nog åt exakt samma håll & vid minsta antydan om friktion så blir "dörrmattan" helt slät igen. Ligger still, så still. Den större parten är antagligen imponerad över den mindres "flexibla, samspelta anpassningsförmåga", en "lyhördhet" som nästan är övernaturlig. Man har nog gissat vad de förstnämnda vill redan innan förhandlingen & "blivit detta". Den allra bästa av kamratligt sinnade arbets-gemenskaper, säkerligen..

    SvaraRadera
  9. Att vara "pynt i maktens julgran"
    tycks fungera alldeles perfekt
    kanske en del i en karriär-plan?
    väljaren blir dock förskräckt..

    SvaraRadera
  10. Magasinet "Syre" för dem som vill rädda världen. Men inget för dem som vill förändra sig själva? Alla vill rädda världen men hur många är beredda att förändra sig själv? Väntar på ett sådant magasin... Ett magasin som beskriver att inre förändring leder till yttre förändring.
    Fast de finns... sitt med benen i kors och meditera så fixar det sig...Eller invänta domedagen med förtröstan. Eller klaga på de där andra politikerna t.ex...
    John Stuart M liberalismens fader... så missförstådd. EU projektet är inget för dem som vill förändra sig själva eller världen.. Jo till det sämre verkar det som. Wetterstrand t.ex. vad har hänt med henne? Anpassad? Vibrerar i takt med drömmen om frihetens union. En i så övrigt klok kvinna...
    Ett projekt startar med olika drömmar men framförallt med olika motiv som leder till mer frihet/mer ofrihet. Dessa drömmar plockar makten lätt upp och gör till sina egna. "EU konceptet blev ju så fel" Tror fan det... Hur varför startade det? Var det 1954...? Handlade det om frihet? Varför kan då ingen gå före? "avgasrening" "sovjetiserad" Nog sneglar man på det man säger sig ogilla. Blir det kallare eller varmare om det tvistar "de lärde" Bryr sig EU konceptet om vi dör av värme eller kyla? Eller ler de åt allt kaos. Bryr de sig om liberalismens fader och att förvalta frihetliga begrepp. Eller bryr vi oss alla mer om hur vi ska kunna rädda världen utan att vi begriper att det måste börja med oss själva var och en...
    Det ska jag fundera över ett tag ensam "på kammaren". Kanske vill makten befria sig själva från oss. Från dem som inte begriper "sitt bästa" Vi kanske inte vet vårt eget bästa. Kan själva tanken med EU ha varit den?

    Anonym 12:09:00 är en av "sedvanekommentatorerna" på den här bloggen som läser och funderar oavsett om jag kommenterar eller inte. Önskar funderandet kunde tystna. Men för det krävs medveten styrka och den har jag inte, för jag vill ju rädda världen... Hur de andra "sedvanekommentatorerna" gör ska vara osagt. Eller de tysta. Men en sak har jag noterat det dyker alltid upp kommentarer kring att människor vågar och vill kommentera. Ofta trista mästrande kommentarer. Säger inte att din kommentar är trist eller mästrande. Det sorgliga är att dessa kommentarer behandlar inte ämnet...De ger inget syre med andra ord.

    "Syre" känns för mig inte som en frisk fläkt. Har velat förändra världen så länge jag kan minnas. Ja ända sedan jag var en liten flicka. Den friska fläkten infann sig först när jag insåg att det enda man kan förändra är sig själv. Men vad jobbigt det är. Bara det att hålla sig från tangenterna för allas bästa är onekligen svårt. Se bara på detta inlägg:) Mitt alltså;)

    Liberalismens fader beskrev perfekt att friheten har gränser. "Tror" inte att han gillat EU konceptet. Vare sig dess start eller dess utveckling. Misstänker att han betraktat alla "frihetsälskare" som aningen förvirrade. Sett utgången som något som katten vaktar inte en utgång till friheten. Inte mycket till frihet med andra ord. Oavsett om man försöker smita ut från höger eller vänster. EU är vår politik och bestämmer vad som ska gå före. Friheten för kapitalet gäller alltid före frihet för djur och människor. Det kan vi se i bl.a larmrapporter om djur i Grekland, som riskerar att svälta ihjäl. För att det finns intressen av att sälja ut landet. Den enes bröd den andres död. Och Alexis Tsipras ligger sömnlös och äter inte enligt kvällspressen och mamma är orolig. För han vill rädda Grekland. Medan våra politiker fortfarande koncentrerar sig på att försöka rädda världen...

    Hoppas att Syre skriver mycket om mat och mat hantering och olika länders förutsättningar. För förutom syre så behöver vi mat och vatten. I varma och kalla tider. Det gäller alla livsformer. Mer solforskning tack. När vi vet mer om vår transformator solen kan vi förhoppningsvis förutspå varma och kalla tider bättre och rätta oss efter det.

    Lisbeth

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.