tisdag 21 juli 2015

Ett hus utan en katt...

... är ett märkligt tomt hus. Nelson, som under sin krafts dagar stundom uttalade sig på denna blogg, har fått sitt liv avslutat. Hon fick sitt namn efter sin namne som blev sydafrikansk president samma dag som hon föddes. Sedan i våras har hon varit ensam katt i huset. Kizel, katten som efter en tids research en dag öppnade dörren och la sig i soffan, blev dödad av en rädd grävling i våras. Och åldern hade tagit hand om såväl morsa som moster för flera år sedan.

Ett hus utan en katt är ett märkvärdigt tomt hus. Ett rum där inte en katt spatserat fram på en hel dag är ett märkligt tomt rum. En kudde med ett avtryck av en katt som inte längre finns är en märkligt ensam kudde. Ett knä utan besök av en katt känns en aning erbarmligt.
Katter gör sig inte till, lismar inte, är inte underdåniga utan visar vad de tycker. Jag gillar katter. Vi har alltid haft ett gott förhållande. De har accepterat att jag bor i deras hem. De har bekräftat min rätt att bo där genom att då och då puffa med nosen eller med tassen.

Katter tar tillvara livet. Fyller sina liv med lagom mycket arbete, lagom mycket lek och lagom mycket lättja. En katt är stolt, ärlig och låter sig inte hunsas. Jag har svårt för hundar som viftar på svansen och som underdånigt suckande ligger vid fötterna och är trogna oavsett om man är en drummel eller inte. Människor som gillar att ha underlydande gillar hundar. Under mina partipolitiskt aktiva år konstaterade jag att Kjell Olof Feldt hade hund. Stig Malm också. 

I och för sig inget fel på hundar, har haft en sådan. Men en katt har man inte. En katt är.

11 kommentarer:

 1. En hälsning från Maja, som själv just återhämtat sig efter en pärs, som jag trodde skulle ända hennes stolta kattliv. Det där med "nio liv" blir ibland så giltigt, när man minst anar. Men att, som lilla Nelson, också få bli 21 människoår är inte många förunnat bland dessa överlevnadsgiganter.
  Per L

  SvaraRadera
 2. Jaaa, så är det med katter.
  De bara Är
  det är det underbara med dem.

  Någonting vi människor kan ta in mer av i Livet.

  SvaraRadera
 3. Oj så jobbigt! Tomheten och saknaden är enorm efter ett älskat djur det vet alla som upplevt den!

  Men det här inlägget är till Nelson främst. Från en vacker liten dam svart som sot och med ett väldigt stort hjärta. Som bott på landet och nu flyttat till "stan"! Ja stad och stad... Inte ännu! mer en "småstad". Min husbonde (tror hon) tjatar om förtätning. Hon brukar även sjunga en sång av Greider! med ett märkligt innehåll om att alla katter vantrivs i stan. Jag vantrivdes på landet! Slogs med min s.k. "kattkompis" Vilket gjorde att jag drog på mig ideopatisk cystit. Droppar lite blod. Min förra "husbonde" var förtvivlad. Vi måste skiljas åt. Den andra katten kom dit först.

  Men som de älskade/älskar mig! Tårar flöt. En dag kom en galen kvinna sa att hon heter Lisbeth.
  Som hon Palmes fru du vet. Dök bara upp. Du är ju också uppvuxen med en politisk nörd, så för dig kan jag lätta mitt hjärta... äntligen! Hon sa du får bo hos mig! Men jag bor i stan. Huvva! tänkte jag. Vilken galen människa.

  Men där är jag nu... Min "husbonde" sitter och knäpper på tangenterna helt uppslukad av "din husbondes" blogg. Tjatar om den fria viljan gör hon också. Samt om att hon egentligen inte vill skriva mer, utan bara vara fri. Så nu ber jag snälla Birger stäng av henne! så att jag får frid. Inte på obestämd tid, utan för alltid. Visst är hon galen? Ber dig snälla hörsamma mig! Så blir jag kanske frisk och hon också. För hon säger att de flesta sjukdomar beror på obalanser. Hon talar om en sjuk värld.

  Sjunger gör hon också! En märklig sång av någon hon kallar Göran Greider. Vet du vem han är? Den handlar om att katter inte trivs i stan. Det gör jag! eller gjorde. Grannen, är två galna hundar som rusar ut lösa. Jämt när jag vill ut dessutom. Fast någon grävling har jag inte sett till. "Husbonden" pratar om en räv. De grannen ska flytta snart skönt säger min "husbonde". Elak är hon också. Elak, galen och utan egen vilja.

  Vi ses någon gång Nelson. Hon pratar om en "gruppsjäl" där vi katter en dag förenas. Samt om en gruppsjäl för hundar. Vi får väl se om hon har rätt. Hon vill alltid ha det. Sådant tar energi! Men jag hoppas det, för då slipper jag grannens hundar. Men huvva Nelson tänk dig en gruppsjäl för grävlingar...Inte konstigt att katter behöver nio liv. Minst.

  Ha det gott Nelsson! viska lite i Birger Schlaugs öra att du har det bra även nu. Samt låt honom känna att du finns där. Så är han snart glad igen. Jag ska gå ut med Lisbeth.

  Kram från
  Enya, Brittisk Korthår kallar de mig för. De (människan) drar sig inte för
  att experimentera med oss. De är väldigt rasfixerade! Och klassfixerade! Men du och jag vet att klass handlar inte om ras. Eller om pengar eller makt. Eller om stad eller land.
  Vi ses Nelson om du vill och tar del av våra erfarenheter i varandras familjer. Ensam katt är stark. Men tillsammans blir vi ännu starkare. Jag blir nog inte 21 människoår år. Raskatt som jag är.

  P:S Vad förvånad Lisbeth kommer att bli när hon försöker skriva och finner sig vara avstängd. Hon kommer att gråta! Men jag ska trösta henne! Hon har så mycket annat att göra. Som hon förbiser. Tyvärr!
  SvaraRadera
 4. Soŕry, Enya, det krävs mer än så för att bli avstängd...

  SvaraRadera
 5. Tycker man ska ge fen i någons katter när inkvisationen drar fram.

  Twittervänstern vill sprätta upp Louise Andersson Bodins katter. Bland mycket annat de vill sprätta upp. Alla, hela media (nu inkl TV4) mot en ensam tonåring från landet. Flera kända artister deltar i drevet. Här pratar vi näthat.

  Vad hade tjejen sagt i någon youtubefilm jo n-ordet, närmare bestämt ”N.. är ett fint folk med fantastiska människor”.

  SvaraRadera
 6. Nää nu blir jag ledsen! Du vill ha mer? Som om inte det där räckte.
  Misstänker att hon är rasist, klimatskeptiker och håll i dig nu feminist.
  Allt detta på en gång! Om du vill ha ännu mer, så kan jag avslöja.... men bara för dig! att hon muttrade i morse något om en Prideparad. Som har orsakat en motparad... Hörde även att hon sa. Som om dom kan veta vad en annan människas yttersta motiv är. Hon svor och sa något fult! Skulle inte förvåna mig om hon går på paraden. För att motivprotestera. Med ett plakat "Det yttersta motivet vet bara du själv om ens det"
  Men Birger du har rätt! hon får väl ta sig i kragen själv! det är ju inte ditt problem.
  Hoppas av hela mitt hjärta att du orkar bära saknaden av Nelson!
  Nu ska jag ta mig en bärsa! "Husbonden" påstår att jag ser ut som en fyllkaja där jag sitter. Förstår inte vad hon hört det någonstans. Äsch det kan ju inte du veta. Men hon får tycka vad hon vill. För jag är!

  //Enya

  SvaraRadera
 7. "Reqiuem" för katter tror jag är onödigt: de går bara tillfälligt vidare för att senare komma tillbaka? En typ av "energi" som är lite bunden till underjorden redan i livet Finns väl alltid nya kissar att klia i skallen? En orange-färgad katt, är det inte en slags "fyrbent lyx"? Orange.

  SvaraRadera
 8. Underjords-temat kan utvecklas: katten är inte bara i sagans värld "häxornas husdjur" utan utvecklar ofta mycket starka band med zodiakens "häxtecken" Jungfrun. Om en Jungfru skaffar katt kan det hända att katten lägger sig vakande (den sover inte/värmer sig inte) vid fotändan om nätterna. Sådan "esoterisk" kunskap är inte vida spridd, men liknande "energier" söker sig till varandra, över artgränserna. En del tycker säkert det låter "mumbo-jumbo", låt dom tycka det..

  SvaraRadera
 9. jisses. Är väl en lämplig kommentar till en del kommentarer.

  SvaraRadera
 10. Gråter så sorgligt. Ska be husets katter komma in nu och lägga sig och trösta mig.
  Beklagar sorgen och de tomma rummen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.