onsdag 17 juni 2015

Upplevelsechef med vurm för spökvandringar...?

Vingåkers kommun söker en "upplevelsechef", ty kulturchefen, som varit en eldsjäl, går i pension. Kommunledningen berättar i sin annons på nätet att man på det kommunalägda Säfstaholms slott årligen "ställt ut uppskattade utställningar". 

Men nu skall således kulturchefen bytas ut och då vill den S-ledda kommunen få en upplevelsechef. Kommunens starka kvinna (S), meddelar i radion att de kvalitetsutställningar - som blivit ett begrepp i Konstsverige - nu kan ersättas med upplevelser såsom spökvandringar.
 
Vingåkers flaggskepp, framgår i annonsen, är inte de "utställningar man ställer ut" utan det stora outletområdet där varor kan köpas. Vidare meddelas att i Vingåker "vågar vi, vi är stolta, vi tar ansvar och vi är respektfulla". Huruvida det är respektfullt att våga sig på upplevelser i form av spökvandringar analyseras icke vidare.

De politiskt valda tycks dock icke få något att besluta om i framtiden, ty i annonsen meddelas att "det är upp till dig (upplevelsechefen) hur verksamheten ser ut i framtiden". För att inte kultur och bildning skall få för stort inflytande frikopplas den nya upplevelsechefen från kulturnämnden och rapporterar direkt till Kommunchefen (som skrivs med stort K i annonstexten.) 

Om det är någon som känner att kultur snarare än outletområden borde vara flaggskepp, om det är någon som förmår att ställa ut god konst snarare än att ställa ut utställningar, om det är någon som känner starkt tvivel inför spökvandringar, om det är någon som brinner för integration, om det är någon som skriver kommunchef med litet k, så hoppas jag att denne någon söker uppdraget trots både annons och kommunledning. Visserligen bor jag utanför kommungränsen, men vad säger att ansvar för sina medmänniskor skall känna gränser...:-)

13 kommentarer:

 1. Nej just det! "Visserligen bor jag utanför kommungränsen men vad säger att ansvar för sina medmänniskor skall känna gränser...:)" Vi har ett kollektivt ansvar inte minst för våra barn. Ansvar har inga gränser.

  Spövandringarna skall de ersätta annat? Det gäller väl att hålla ställningarna. Att ha dem kvar. Då måste man söka efter någon som vill det.

  Eftersom jag är nyfiken så kollade jag efter. Vuxna myndiga människor får vandra bland "spöken" så mycket de vill. Taskigt förresten att kalla människor som lämnat jordelivet för spöken. Vad har hänt med behandla andra som du själv vill bli behandlad. Snart är vi själva "spöken".

  Bor inte alls i närheten av Vingåker. Har endast vänner som har sommarstuga där. Ska fråga dem om tagit med sina barn på spökvandring. För det har väl skett sådana de senaste åren...

  2013 "Det spökar på slottet" Gratis biljetter på biblioteket för barn i årskurs 2-5. Hoppas jag sett fel synen är inte den bästa hos detta blivande spöke dvs. jag. Rätta mig i så fall.

  Men stämmer det så får man väl påstå att vuxna är inga bra vägledare för barnen. Inget bra sätt att studera överfysiska världar.

  Låt istället vetenskapen utreda överfysiska världar utifrån vuxna människors upplevelser såsom t.ex. utomkroppsliga upplevelser och andra "bevis". Det är ju så här, att människor har rätt till sina egna upplevelser och vi når kunskap genom att uppleva.

  Synd att skrämma folk och jag hoppas att vuxna i Vingåker inte skrämmer barn. Fast de verkar ju onekligen lite konstiga i Vingåker:) Finns några "avdankade" politiker där;) Vilka är värda att kolla upp likväl som spökvandringar på slottet. För vad är väl en bal på slottet med spöken? Underbar?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Ursäkta Spökvandringar ska det vara. Inte ens i Vingåker har man väl spövandringar! Inte ännu. Menade givetvis inte att de bör ersätta spökvandringar.

  SvaraRadera
 3. Om det man tror är att ta ansvar för sina medmänniskor ger destruktiva resultat för medmänniskor kanske man egentligen inte tar ansvar för sina medmänniskor. :)

  SvaraRadera
 4. Men "spöken" är ju en realitet. Dumt att benämna dem spöken när det ju handlar om företeelser som är väl kända. Min farmor exempelvis hade en granne, en dam som länge bodde ihop med sin älskade hund. Hunden dog många år före damen, men när damen dog kunde flera släktingar och min farmor se hunden ligga bredvid henne. Hur förklara det?

  SvaraRadera
 5. Anonym 09:24:00 "Kulturelitsprat" Nej definitivt inte.
  "Upplevelsechef med vurm för spökvandringar...?" Vurmen för spökvandringar finns oavsett om "Upplevelsechefen" är socialdemokrat eller inte. Det "övernaturliga" har alltid skrämt och lockat människor. Gäller säkert också politiker oavsett partifärg.

  Som anonym skriver "Dumt att benämna dem som spöken när det ju handlar om företeelser som är väl kända" Det finns säkert dem som vill förklara bort företeelser där flera personer upplevt och sett "samma" sak. Om politiker borde kunna enas över blockgränserna så är det väl i denna fråga. Samt bli osams med det egna partiet.

  Från slottet Säfstaholm t.ex. finns historier om fest och dekadens. Men även om hård disciplin och bestraffningar...
  Det har blivit ett slags "mode" med "spöken" och program som "Det okända" på gott och ont. Ett program som föräldrar och barn käkar Pop-Corn till? Likväl som till TV filmer om jordens undergång? Det här är trevligt och spääännande! Kvalitetstid med barnen?

  Om former från emotional och mentalvärlden sitter kvar (energier) i gamla slott, så är det ju inte så trevligt för t.ex. barn att uppleva det. Eller ens bra för dem.

  Som om verkligheten inte är spännande nog....Den vi upplever här och nu. och har så skild uppfattning om...Inte minst på denna blogg.
  Skrämda människor som tror på spöken kan väl se och tolka lite hur som helst. Om man talar om en rysarupplevelse, så blir det ju ännu mer galet.

  Men det finns gott om upplevelser då människor sett exakt samma sak. Personligen så är jag konfunderad över de som fnyser åt andras upplevelser. Vilka är då de? De fullärda?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Tja,
  spökvandringar är väl för kulturen ungefär vad homeopati är för sjukvården. Fördummande och ofarligt i de flesta fall.

  SvaraRadera
 7. Man skulle kunna sälja det svenska landskapet som en upplevelse-outlet. Privatisera och göra exklusivt tillgängligt för dom väldigt rika. Sjöarna, skogarna, fjällen och ängarna. Det borde kunna generera stora vinster för vår ekonomi och välfärden. Alla tjänar på det.

  SvaraRadera
 8. He he, de vill väl bara bredda urvalet av sökande, lär nog bli ett större antal framöver:

  http://www.dn.se/ekonomi/ki-farre-sysselsatta-med-s-politik/

  Snäll, avgå bara!

  SvaraRadera
 9. Vad är det för skillnad på att ställa ut god konst och att ställa ut utställningar? I båda fallen vill man väl sälja tavlor. Liksom "det stora outletområdet (köpcentrum) vill sälja t.ex. kläder och skor.
  De vill väl att alla ska kunna få ut något. Inte bara de som säljer och gillar konst.

  SvaraRadera
 10. Anonym 05:57 - de sanlingsutställningar som varit på Säfstaholm i Vingåker har inte gällt konst som är till salu, utan sådan som lånats från museer och privatsamlingar som du nog förstått om du kollade länkarna till de recensioner som DN gjort.

  SvaraRadera
 11. Anonym 07:12:00 Det jag förstått är att bland konstnärer i kommunen finns oro och kritik. Det säger man på P4. De talar inte om kritik från andra.
  En konstnär säger "Jag tycker att det är förfärligt". Det sägs dessutom att den rödgröna koalitionen tillsammans med kulturchefen kommit fram till att kulturchefen döps om till upplevelsechef. Samt att det görs en del andra förändringar. Att oppositionen är med på det. Dock inte denna konstnär som av vad jag förstod även är politiker.
  Bör konstnärer bestämma vad slottet/slott ska användas till? Att de kan tycka det är förfärligt kan man förstå. Men är det så förfärligt att politiker kan tycka att ett slott kan användas till annat? Det tycker förmodligen de flesta om de tillfrågas. För kultur är inte enbart lika med konst (tavlor). Med det inte sagt att det blir bättre eller bra.

  SvaraRadera
 12. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6188284

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.