måndag 8 juni 2015

SvD på väg att avveckla pappersupplagan - det nya skråväsendet behagar och fördummar

SvD tar genom sin nya digitala plattform ett rejält steg bort från pappersupplagan. Man kan enkelt följa vissa skribenter, enkelt spara artiklar i ett arkiv. Bekvämt på många sätt. Papperstidningens otymplighet känns. Syftet är solklart: papperstidningen kommer att läggas ner, skulle tro att den är borta inom fem år.

I digital form får man en tidning som anpassar sig till prenumeranten. Artiklar om sådant man brukar läsa kommer att dominera allt mer när man loggar in. Det är behaglig bekvämt för den som vill grotta ner sig i sina egna intressen. Och få sin egen världsbild bekräftad. Och otroligt fördummande om man vill förstå världen. SvD behagar men fördummar. Man uppmuntrar det nya skråväsendet.

Skomakare, förbli vid din läst. Så hette det en gång i tiden. Vi är på väg att hamna där igen. Det nya skråsamhället växer fram. I modernitetens namn. Lev i din egen åsiktsbubbla. Det du skall möta på skärmen skall vara anpassat till vad du läst tidigare. Livet blir bekvämare - ungefär som för de som valts in i skrået och slapp utbölingar. Enklare och mer enkelspårigt. Vi kommer att vänja oss - och så småningom uppfatta det som fullständigt naturligt. Lite dummare blir vi, mer enbenta.

Vi får vår information i stupröret, inte i hängrännan. Det gör oss dummare. Mindre bildade. Men, visst, det behagar.

När du bläddrar i papperstidningen och ser sådant som du inte är jätteintresserad så ramlar i alla fall något in i hjärnan som öppnade upp. Nu skall vi snäva in. Hängrännor i vilket allt möjligt faller ner ersätts steg för steg med skråbubblans enfald och stuprör. Det kallas modernitet. Och det är ett problem. Men behagar.

Gammelmedierna blir således fortsättning på det som de "sociala medierna" påbörjat. Det är dessa som utgör de viktigaste nyhetsintagen för yngre. Man läser länkar från likasinnade. Eller får del av reklamflöden som är riktade till just dig, utifrån vad du köpt och gjort tidigare. Gammelmedierna tar efter. Att behaga, ge folk vad de vill ha, kanske kan locka dem att prenumerera. Till slut tycker inte bara Facebookvänner som du, även tidningen levererar sådant som finns i din egen bubbla. Och på det sättet blir du snart fundamentalist om du inte ser upp.

Skråväsendets privilegier var (tillägg: ofta i praktiken) ärftliga. Barn som surfar in på sina föräldrars prenumeration för att kolla tidningen någon gång får liksom ärva föräldrarnas världsbild...

Det nya skråväsendet är här för att stanna. Behagligt. Fördjupande. Inskränkt. Fördummande. Om vi skall se oss som medborgare, i något som vill vara en delaktig demokrati där vi förstår samhälle och vad som rör sig i samhället, så är vi på väg bakåt. Det kallas modernitet. Och är behagligt. SvD:s digitala form är behaglig, fördjupande och fördummande.

PS!
Tidningen skulle inte överleva utan statliga bidrag i form av presstöd. Närmare 50 miljoner togs emot förra året - och nog smakar det ideologiskt betingat intellektuellt moras när tidningen chefredaktör ändå talar om att tidningen går med vinst...

Sägas skall också att SvD dräller av goda skribenter som med stridshundars käftar gärna krossar ideologiska föreställningar som framförs på ledarsidan. I SvD Näringsliv kan man stundom ta del av kritisk granskning, av bästa sort, av näringslivet och dess företrädare. Dagens Industri är mer som den svans som viftar när husse visar sig.

18 kommentarer:

  1. Skråväsendet handlade inte on ärftliga privilegier. Man valdes in i ett skrå. Den som ansökte skulle visa att han var värdig att vara med, genom att t ex bevisa sin yrkeskunskap, men kan kunde avvisas i vilket fall, om man kunde misstänkas sänka skråets anseende. T ex kunde man vägras medlemsskap för att man var född utanför äktenskapet

    SvaraRadera
  2. Den nya tekniken kan användas till vad dom helst. Till fördumning eller till bildning och ökad visdom. Det troliga är att flertalet väljer den enklare vägen och blir dummare. Några kommer dock att sträva efter att bli klokare

    SvaraRadera
  3. Tangosmurf, det är förstås riktigt att yrket inte gick i arv rakt av rent juridiskt. Slarvigt uttryckt av mig. Men vanligt var i praktiken, så vitt jag läst historien i alla fall, att yrket gick i arv. Nu var förstås inte det huvudsaken i mitt blogginlägg, utan snarare att skråets medlemmar var skyddade från konkurrens utifrån, lite stupränna snarare än hängränna så att säga... Om nu den bilden är begriplig.

    SvaraRadera
  4. Vad vi vet är väl att den digitala revolutionen rymmer hot om övervakning och kontroll. Människan är en kontrollerande varelse. Den nya tekniken kan alltså användas till mer övervakning och kontroll. Men har löften om raka motsatsen dvs. mer demokrati och frihet. Människor har ingen makt att försvara "hängrännan" dvs. den demokrati som tagit lång tid att bygga. Kunskap är makt och om det troliga är att flertalet "väljer" den enklare vägen som Tangosmurfen skriver så beror det på vårt stuprörstänkande. Som riskerar att öka ännu mer.

    SvaraRadera
  5. Jodå din bild är begriplig du talar om en nedmontering av demokratin mindre demokrati betyder det...

    SvaraRadera
  6. I dag måste man jaga demokratin för att finna den. Så många tidningar har stängt ner kommentarsfälten... Den före detta ägaren till Helsingborgs Dagblad, Sören Sommelius, har öppnat upp för yttrandefriheten på sin nya blogg, http://www.nyakultursoren.se/

    SvaraRadera
  7. Jag gillar att läsa SvD, men med den nya hemsidan tappar de mig. Den är bara jobbig. Jag är inte helt säker på att vi kommer att fördummas. Jag gillar att överraskas och avskyr när jag bara får "samma samma" vid mina sökningar på nätet. Risken finns att vi faktiskt tröttnar. I alla fall jag. Precis som du, Birger, ibland säger att du är färdigshoppad, så känner jag ibland att jag surfat klart. Men så lyckas jag ta mig förbi algoritmerna och hittar något nytt oväntat. Att nyttja sig av "dåliga" sökmotorer kan ibland vara bättre för att ta sig fram på nätet.

    SvaraRadera
  8. Idag är det bloggar, inhemska som utländska, som gäller för en varierad världsbild. Gammelmedia har spelat ut sin roll som "bildare". Vem betalar för Aftonbladet idag?

    Ett slopat presstöd kommer nu tidigast kl. halv fem morgonen efter. Men det kanske är en väckarklocka för att få till en balanserad världsbild i framtida "gammelmedia".

    SvaraRadera
  9. Tycker din argumentation är konstig här BIrger. Läser du papperstidningen från "pärm till pärm"? Nä, man läser väl det man vill, det som intresserar? Och redan idag går väl "föräldrars världsbild i arv", kallas det inte "uppfostran" helt enkelt? Det betyder ju sällan att barnen blir kopior av sina föräldrar ändå. "Grotta ner sig i sina egna intressen" är väl det vi alla gör dagligen redan nu, du också? Ett "intresse" behöver ju inte vara smalt. Har man ett intresse av "att bilda" sig, som du verkar ha (och jag med), så lär ju det synas i förslag på artiklar? Och gör det inte det så "behagar" det inte oss och då slutar vi kanske som prenumeranter eller kompletterar med andra källor. Var och en har väl ett visst ansvar för sin egen bildning och att söka information från olika håll? Och jag gissar att t ex du har läsare som både "håller med" dig i stort och många som oftast tycker närmast tvärt om, men som just därför tycker du är rolig att följa? Jag förstår faktiskt inte din reaktion/argumentation här. Håller med om ditt "PS!" dock.

    SvaraRadera
  10. Jonte, när man läser en tidning - papper eller på nätet - som inte är speciellt anpassad till vad du läst förut, vilket ju är SvD:s nya sätt att leverera sin digitala tidning till varje prenumerant, ser jag rubriker, bildtexter, ingresser även om sådant jag inte tänker läsa. Det var väl så Birger skriver. Du får nog läsa blogginlägget en gång till. :-)

    SvaraRadera
  11. Neoliberal Agendamån juni 08, 06:34:00 em

    Det är väl att man slutar med en slit-släng-och-släng-tidning baserad på nerhuggna träd.

    Bara för plattformen blir digital, så behöver inte innehållet individanpassas. Allt beror på vad konsumenterna efterfrågar.

    SvaraRadera
  12. Ang att det dräller av goda skribenter. Smakar det så kostar det. God kvalitet kostar. Bra lärorik journalistik riskerar att leva kvar inom vissa kretsar. Bli allt dyrare. De som har råd att betala för den kan läsa den. Finns givetvis en smärtgräns för de flesta.

    Det är skillnad på folk och fä och ännu större kan den bli. Där har vi väl delvis oss själva att skylla, vi har ju valt som konsumentkultur, att anse att det mesta alltifrån kultur, film ska vara gratis. Att det är en mänsklig rättighet att konsumera andras slit gratis.

    De som saknar betalningsförmåga får väl hålla till godo med reklam i framtiden. Har de råd med mobil kanske lite slarvigt ihopsatta nyheter.

    Det är sorgligt med denna konsumentkultur, som gjort att de som egentligen har råd att betala velat åka snålskjuts och tillvarata sina "mänskliga rättigheter". Lika sorgligt som att se den som har råd välja bort ekologiska bananer och i stället köper billiga på extrapris. Eller höra veganer/vegetarianer försvara djurens rättigheter när det är köttätarna som i första hand bör göra det.

    Vi får den tidningskultur/kultur vi förtjänar. Papperstidningen är givetvis snart ett minne blott. Precis som kontanterna. Mediebolagen gör givetvis allt för att rädda sina vinstmarginaler. Schlaug skriver om en demokrati på väg bakåt. Vi har väl alla mer eller mindre varit med och bäddat för det. En demokrati på väg bakåt i stället för framåt, nog är det oroväckande.


    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. SvD:s presstöd är väl en 4-5% av omsättningen, 2012 gick man med förlust så man får väl anta att omsättningen är vad tidningen kostar att göra, ca 17 st av detta är drygt 80 öre presstöd.

    Varför subventionerade vi inte ångmaskinen så den kunde överleva. Behövs lite Schumpeters ”Schöpferische Zerstörung” så något nytta kan komma ur detta teknikskifte, Ju mer subventioner desto längre tid tar det.
    Who Needs Yesterday’s Papers?

    SvaraRadera
  14. ...Till slut tycker inte bara Facebookvänner som du...
    Jag kan bära mig illa åt och det har Du också lärt dig, Birger.
    Jag är en av pratmakarna på fb och det skäms jag för.
    Men Du skäms inte en för att vara PRATMAKARE på din egen blogg.

    Det finns två alternativ, antingen så tar vi ansvar för vårt liv på
    Jorden, eller såtar vi livet av oss.

    Ett tredje verkar vara konsekvensen av de allra flestas leverne.

    Insikten av vårt lidande är att vi allt fullständigare kan beskriva hur människorna förlorade förståndet och inte längre tillät varandra att i grupper leva och förvalta sin plats på Jorden och på Jordens villkor. När rätten ges till en "en privat" att skapa jordens slantar och något tidigare så ger vi rätten till slantägaren att underkuva oss och att förslava oss.
    Nu är tiden inne för alla Medlöpare att undergå förvandling
    eller att undergå för gott. Troligare för ont ...
    Djävla Pratkvarnar. Dumma sengångare. Maktlösa Djävlar.
    Så ser världen ut. Det kan ingen ändra på. Livet är en Kvinna.

    MVH Roland


    SvaraRadera
  15. Spännande ändå att gamla gröna kan vara så konservativa att de förespråkar bevarandet av enorma skogsbruk, enorm energianvändning och en enorm distributionsapparat, trots att teknikutvecklingen sprungit ifrån det och nu kan ersätta alltihop med ljusblixtar i pyttesmå glasfibrer.

    Och syftet sen? När bytte Birger själv åsikt senast? En relik från 70- och 80-talens miljörörelse som inte förmått hänga med ny information och nya utmaningar. (Tänker på ekomodernism i allmänhet och energi i synnerhet.) Men det är klart, Birger är väl fullärd medan vi andra vuxna i populaset behöver utsättas för oönskad information. Han litar inte på att vi har vett att själva se oss om och söka olika ståndpunkter.

    SvaraRadera
  16. Jag läser regelbundet Birgers blogg, SvD, DN, Samtiden, Avpixlat och lyssnar på vänstervridna SR P1 och SVT. Men hur ofta läser Birger själv t.ex. Avpixlat eller Fria Tider (inte Fria Tidningen!)?

    Det är de på grönvänsterkanten som har lättast att leva i ett stuprör eftersom de medier som har störst genomslag i väsentliga delar stryker deras uppfattning medhårs.

    SvaraRadera
  17. Lille Jeppen, Birger skriver inte att han förordar papperstidningar, han beskriver ett fenomen, nämligen att den digitala tidningen från gammelpressen väljer ut artiklar utifrån vad den som läser brukar läsa.

    SvaraRadera
  18. Har haft Dn ockSvd under en stor del av mitt liv.Men sedan min fru dog har jag inte råd längre så enkelt är det är pensionär.Bara Dn enskilt kostar nära 6000
    om året!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.