måndag 22 juni 2015

Sommardag, segelbåtar och W.S.Handy

Igår, när sommarvärmen steg till höga nivåer i trädgårdslandet, dök plötsligt, som segelbåtar vid en horisont, sockerärtorna upp ur jorden. Till och med bönorna borta i landet, som jag trodde ruttnat nere i jorden i kyla och regn, dök vid middagstid, en efter en, upp som kraftiga bunkerskepp vid en horisontlinje. De ganska skamfilade övervintrarna - purjo och vitlök - tycktes skaka av sig kyla och regn för att, nästan som om de var stolta, resa sig mot solen för att inta en respektingivande ställning nu när de andra börjar morska upp sig.

Efter några timmar varsam rensning i landen var det dags för årets första solhatt, ett glas utsökt maltwhisky, en bit mörk choklad och en stilla, varm sommardags bästa musik lite lagom tyst i bakgrunden: W.S. Handy. Som jag vanligen bara lyssnar på när sommaren är loj, värmen dov och fåglarna tystnat. Så här kan det låta:

PS! Jag får väl upprepa det jag sa för några år sedan, när Grekland-krisen uppmärksammandes, att för var och en som kan använda en räknedosa finns bara en sak: Grekland bör stiga av euron, problemet nu är att man borde gjort det för flera år sedan. Men EU-ledarskapet, och de så kallade experterna i medierna, hade väl ingen räknedosa.

27 kommentarer:

 1. Så illa kan det alltså vara på landet. Man förodlar inte i samma grad? Eller lika tidigt. Förutsätter att solen och jorden ska göra sitt? Förodlar nästan allt. Bönor och ärtorna är stolta och redan höga i min lilla odlingslåda. Bland hyreshus och människor som står packade som sillar blir det varmt och "gott" Rena växthuseffekten... De ärtorna och bönorna är dock inte förodlade som majs, tomater, paprika, gurka osv. som vuxit sig starka på fönsterbläcket. Gjort lägenheten till mitt landställe mitt i stan.

  Henne, denne stockholmaren... Det är bara att flytta ut på landet människor verkar vilja bo i stan. På denna enda blogg jag häckar/häckat finns väldigt mycket lärorikt att ta del av. Varför behöver människor så många olika bloggar? böcker, tavlor skor, partners? För att uppehålla skenet av att kvantitet är viktigare än kvalitet?

  En god vän har försökt sig på lantlivet men ger nu snart upp och kommer hem igen. Utflytten visade sig bli lärorik. Ett avslut. "Henne denne stockholmaren du blir aldrig något annat här" Tänk att behöva mötas av sådant och inse att jag trivs bäst i stan. Anonymitet kan vara bättre inte alltid sämre. En och annan trevlig utflyttad själ möter hen, som säger mentaliteten är sådan här. Du blir aldrig en av dem. Ingen idé du ens försöker.

  Vad har hänt? Varför vaknar vi inte? Inte minst de på landet som efter Uppdrag Gransknings program om utflyttningen från landet blev mer arga än glada över avslöjanden. Kom inte hit och tala om för oss... Klyftan mellan land och stad ökar den i takt med centraliseringen till städerna? Med klyftan menar jag samhörigheten mellan olika människor. Mellan stad och land.

  Vad anser du om stadsodling Birger Schlaug? Om att hela landet ska brukas? Är det en del av den gröna revolutionen? Eller är det bara landet som gäller? Det finns massor att lära sig i stan. Det gröna hör inte längre bara landet till utan även asfalten ska blomma. Säg det onda som inte har något gott med sig. En majskolv kan titta fram mellan höghusen. Rädisor växa i snåren bredvid lekplatsen osv. Kan det få människor att vilja flytta till landet och vilja odla i större skala? Till landet där de inte alltid är så välkomna.

  Lisbeth henne denne "stockholmaren"

  SvaraRadera
 2. Ja Grekland bör stiga av. Sedan andra i tur och ordning. Det är som med att röka man borde aldrig börjat. Men lungorna tar sig.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Härlig bredd på bloggen Birger!

  SvaraRadera
 4. Lisbeth, nejdå, här förodlas må du tro... Men bara det som skall vara färdigt att skörda i i juli. Det som skall försörja oss i vinter blir av den mängden att förodling i krukor inte är så drägligt. De förodlade sockerärtorna och smala bönorna är redan riktigt frodiga.

  SvaraRadera
 5. Birger Schlaug, Ja det är bra! finns säkert mycket som ska/kan försörja er. Men alla andra då? Bra att du finns på landet och jag i stan. Att det dessutom finns många av oss. Med olika kapacitet och förmågor. Lite persilja i fönstret kan ge andra lust att odla. Man kan byta grönsaker. Din mer genomtänkta odling andra lust att lära mer. Hela landet ska brukas. Den dagen det brakar så vet vi att vi finns. På landet och i stan. Halleluja visst är det väl fint med gemenskap. Vill tipsa om en bok som kan läsas 100 gånger. "Gat- smart odling" skriven av en människa.

  Det är en härlig blogg:) Tack för den. Den ger mig så mycket.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Det finns för lite odlingsytor för att alla som bor i en stad ska överleva vid en större kris eller kollaps. Tyvärr kommer ni att dö en plågsam svältdöd i spåren matkravaller och kaos. Usch, jag tycker synd om er.

  SvaraRadera
 7. Jag tror att EU-ledarskapet hade en utmärkt räknedosa, som de använde för att räkna ut hur de bäst skulle plundra grekerna.

  SvaraRadera
 8. Lisbeth. Annars är väl ett koloniland ett skarpt alternativ.
  Igår kom förresten den första mogna jordgubben.

  Gt (i växtzon 3)

  SvaraRadera
 9. Fred, såklart... ska dom rädda sig från totalt uppköp så är det nog nödvändigt med en sorts bo-och brukartplikt de närmaste fem åren.

  SvaraRadera
 10. W.S. Handy minsann! Det visste jag inte. Bred musiksmak. Passar utmärkt bra till loja och dova sommardagar med solhatt och nåt gott att dricka.
  L.

  SvaraRadera
 11. Gt, Ja ett koloniland är ett skarpt alternativ om man har ork och förmåga. Det förtätas... Oj vad det förtätas. Det är hemskt. Men det skapas också odlingslotter och odlingsmöjligheter i anslutning till bostäderna. Vi kommer att få utstå mycket. Men jag är i grunden positiv och ska dra mitt strå till stacken (det lilla jag förmår) för att det ska odlas. Vi är några som gillar stadsodling och det poppar upp mer och mer.

  Berra tyck inte synd om oss i stan. Det är att förminska andra. Vi kommer att reagera olika eftersom vi är olika individer. Vem är det "synd" om förresten det kan diskuteras... "Tyvärr kommer ni att dö en plågsam svältdöd i spåren av matkravaller och kaos. Usch jag tycker synd om er"
  Ni där ute på landet hjälper oss nog gärna Eller hur? Många av er inte minst ute på landet, har ju talat om vikten av att hjälpas åt och att vi ska öppna våra hjärtan;) Dags att visa godhet i handling.

  Vi i stan går överkurs:) Det krävs sina kvinnor och män för att gå den. Förresten ni på landet ni har väl kollat igenom skogen så att ni vet hur mycket vapen som gömts inför eventuellt kommande raskrig?
  Kan vara bra att göra inför kommande matkravaller och kaos. Ni en del av er, kanske väljer att försvara er mat med bössan?

  Det vekar onekligen bäst att bruka hela landet:) Som man säger i Norge.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Krisprogrammen i Grekland, Portugal, Irland och Cypern har lett till försvagade kollektivavtal, rekordhög arbetslöshet och kränkningar av invånarnas grundläggande sociala rättigheter.

  Det var slutsatsen när Europaparlamentets sysselsättningsutskott samlade ledamöter och experter till en utfrågning den 9 januari, rapporterar Fackliga Brysselkontoret.

  Det som kallas trojkan, EU-kommissionen, Europeiska central­banken och Internationella valutafonden, ligger bakom anpassningsprogrammen som förhandlades fram med krisländerna för att de skulle få nödlån.

  SvaraRadera
 13. "Ska de rädda sig från totalt uppköp så är det nog nödvändigt med en sorts bo och brukarplikt de närmaste fem åren" Instämmer det är nog nödvändigt.
  Bo och brukarplikt Motion 1990/91:Jo252 !! Fram med den och damma av den.

  Vi då? vi är snart totalt utsålda. Ett utsålt land är ett fattigt land. Vi är det land som leder ligan säger en del. Vad bör vi göra de närmaste fem åren? Odla upp hela landet, bruka hela landet? Eller bör vi i stan kapitulera?

  Motionen börjar med att ägare bör ta ansvar. Eftersom vi egentligen inte ens äger vår egen kropp, utan allt är till låns så bör alla ta sitt ansvar. Efter egen kapacitet och förmåga naturligtvis. Det där med ägande är ett fel tänk.

  MP kan åter ta upp Bo och brukarplikt men justera "lite".

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här där jag bor finns det massor av gårdar som är uppköpta av div 08or och direktörer. Gårdarna ligger obrukad och öde och åkrarna växer igen. Ägarna kommer på höstarna i sina bränsleslukande suwar och dödar i stort sätt alla djur i skogen bara som ett nöje. Fy fan vilka svin det är. Det måste bli en ändring på vilka som får köpa en gård. Bo och brukarplikt kan vara en bra början.

   //Småbrukaren.

   Radera
 14. Sommaren rejält "slipprig & sval"
  påminner lite om en grön liberal..

  SvaraRadera
 15. Kylan liksom "isar genom ben & märg"
  och så var det det där med bottenfärg..

  SvaraRadera
 16. Jag ville vara gräsrot i ett grönt parti. Jag tog motvilligt på mig uppdrag eftersom jag ansåg mig vara för klen för att vara aktiv. Jag anser att jag inte var oskolad men vi var många i partiets begynnelse som hade behövt härdas mer för att stå för det som var meningen med ett radikalt parti.
  Redan på kommunal niva sitter aktiva med för mycket dagspolitik för att kunna fortsätta tänka långsiktigt. Jag tycker inte att det är vettigt att bilda ett nytt Grönt parti. Frågan är hur ympar vi in de gammla ideerna? Hur kan det komma sig att språkrörens uppdrag har förändrats. Ett språkrör är inte Ordförande. Hen kan vara det men det är inte självklart. Men språkröret ska formulara det partiet står för. Vissa språkrör får tydligen formulera sina egna åsikter. Vad fanns det gröna tanken att vara med i EU. Jag förstår inte hur någon med globala miljöintressen kunde se att EU skulle vara till någon nytta. Att stärka EU är som att sätta bocken till trädgårdsmästare. FN består av skurkstater men vad består EU av? undrar Tant Barbro som cyklat runt på den öde landsbygden denna fina sommardag efter en regnig midsommar helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU består av parasiter och lobbyister som vill åka räkmacka genom livet på de gråa massornas bekostnad. Slit ut asen på torget och halshugg hela bunten.

   Radera
  2. EU består av parasiter och lobbyister som vill åka räkmacka genom livet på de gråa massornas bekostnad. Slit ut asen på torget och halshugg hela bunten.

   Radera
 17. Berra, EU består av dig också, känner du dig som parasit eller lobbyist? Och vilken skall dra ut och halshúgga dig om alla skall halshuggas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som bestämmer Inom EU är givetvis parasiterna med sin svans av rövslickande lobbyister. Medborgarna är bara en flock dumma får som tror att det råder demokrati. Vakna upp och sitt inte bara där och bli tjock.

   Radera
 18. Berra, kan förstå din känsla. Men anonym 11:54:00 beskriver också verkligheten. Vi är EU medborgare! Men få tänker nog så.

  1974 infördes Bo och brukarplikt i Norge. 1990 inträdde mer marknadskrafter även där. MP har en gammal motion från 1990 och nu om något vore det väl läge att bostadsministern (Kaplan) börjar tala om den. Vi som bor i hyresrätt bor också... Men av någon anledning verkar många anse, att då behöver man inte ta hand om sin bostad eller omgivning på samma sätt. Inte konstigt att vi många av oss tar hand om bilen mer än våra kroppar. Det vore bra om vi kunde se på ägande som ett kontrakt som löper ut. För det är vad ägande är.

  Ang. att 08or och direktörer köper upp gårdar, så är det givetvis hemskt. Men det är lika tråkigt, att när det kommer 08or dvs. journalister till landsbygden och talar om avfolkningens konsekvenser, då reagerar många av dem som bor där negativt känslomässigt. Borde inte känslan vara positiv? Nu kan vi berätta.
  Samt man är inte alltid så trevlig på landsbygden mot 08or över huvudtaget och vice versa naturligtvis.

  Eftersom regeringen i en debatt (lantbruksministern) sa att de kikar på Norge, så borde bo och brukarplikt tas upp. Dammas av och 1990 bli till 2015. Vi i städer kan också bidra vi bor också! och har inte mindre pliktkänsla. Multifunktionell har idag en annan betydelse i takt med hur utvecklingen ser ut. Marknadskrafter.

  https://selandet.wordpress.com/2014/02/09/i-norge-ar-lanbrukarna-multifunktionella/

  Men hur fungerar bo och brukarplikt för oss? Norge är inte fullvärdiga medlemmar i EU... ännu.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bo och brukarplikt skulle sänka fastighetspriserna radikalt. Småbruk skulle blomstra igen och många familjer skulle kunna förverkliga sin dröm om lite mer självhushåll. Kanske även någon 08a.. :)

   Radera
 19. Det är trist med motsatsförhållanden. Som på denna blogg. Där vi på landet romantiseras. De i stan vill nog egentligen bo där och inte på landet. MP av idag menar att det föreligger inget motsatsförhållande mellan stad och land och att städerna måste bli grönare. Vi som bor i städer och inte på landet vill naturligtvis inget hellre. Samtidigt så kan man se att landsbygden utarmas. Att det föreligger "vissa" hinder i och med EU medlemskapet. Det går att hålla flera bollar i luften samtidigt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Berra, ditt språkbruk, dina onyanserade ståndpunkter förstärker verkligen föreställningarna om landsbygdens befolkning. Så trist, det är lite så man får skämmas för att bo på landet när sådana som du spelar upp.

  SvaraRadera
 21. Håller inte med om att Berras ståndpunkter är onyanserade. Han visar snarare upp vad "landsbygden" anser om 08or (inte alla givetvis).
  Talade med grannen igår. Hon bodde i Vingåker och kallades för den där finskan:) Hon trivs bäst i stan. Berra spelar upp hela känsloregistret. Vilket väcker känslor. Tack Berra!

  I stället för att spela goda och skämmas, så kan vi erkänna att de flesta av oss är känslovarelser. Ibland mer, ibland mindre beroende på om vi känner oss kränkta eller inte. Det är inga föreställningar Berra spelar upp de existerar. Såvida man inte förnekar det andra upplever. Birger Schlaug har skrivit inlägg om att känna sig kränkt...

  Mehmet Kaplan borde ha vårt stöd i bostadsfrågan. Han vill inte prioritera Attefallshus och att människor ska använda dem som förråd till ännu fler prylar. Samt att en del ska tjäna pengar på andra för att få en extra guldkant. Han vill i stället att det byggs fler billiga hyresrätter. Hoppas att han snart lägger till odlingsmöjligheter.
  Hoppas att Schlaug som förmodligen har mer inflytande än vissa tror, instämmer i, att det krävs fler små billiga lägenheter med möjlighet till viss självförsörjning.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. W. C. Handy, won't you look down over me?
  Yeah, I got a first-class ticket, but I'm as blue as a boy can be.
  Then I'm walking in Memphis ...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.