måndag 1 juni 2015

Räkna med konsumtion

Så har då 21 olika organisationer kunnat enas (DN-Debatt) om en gemensam realistisk och offensiv syn på klimatutsläpp. Så bra. Tio år sent, tycker jag, men bra ändå. För det är ju så känsligt, har till och med fått debattera mot miljöorganisations företrädare i denna fråga.

Som det tjatats om på denna blogg i så många år: vi måste utgå från vad vår konsumtion ger upphov till, inte bara smita undan med att räkna utsläpp vi gör i vårt eget land. Vilket ju - ursäkta tjatet - innebär att en mopedresa till faster i grannbyn beräknas ge mer utsläpp än en flygresa till Thailand, att våra utsläpp minskar ju fler jordbruk som läggs ner för att ersättas med importerad mat, etc.

Glädjande nog påtalar man i artikeln att utfasningen av olja för uppvärmning har varit avgörande för de minskade utsläppen i Sverige. Utfasningen har blivit möjlig genom skattehöjningar på villaolja. Sällan har väl MP blivit så utskällt som när skatten på villaolja höjdes rejält - "skatteplundring", enligt Skattebetalarens förening - som en del av den gröna skatteväxling partiet fick igenom i budgetsamarbetet efter 1998 års val. Föreningen Villaägarna och borgerliga partier skakade av ilska. Nu lär man vara nöjda.

4 kommentarer:

 1. Utfasningen av olja är nästan helt ett resultat av kärnkraftens införande. En mycket stor andel av bostäderna är idag eluppvärmda.

  SvaraRadera
 2. Anonym 03:48 - nu är du ute och cyklar. Elvärmen är idag ungefär som för 15 år sedan, det är biobränslen (direkt i husen eller i fjärrvärme) som ökat och slagit ut oljan.

  SvaraRadera
 3. Vi är säkert många som inte känner igen oss riktigt i talet om de bedrövliga svenskarnas utsläpp. Trots uppmätta skoavtryck. Kom över en liten skrift från MP "GERILLA-ODLING Aktivism med rötter i myllan" I den står en artikel om minimalism. Man kan se sig om själv i sitt hem. Råder där minimalism? eller är hemmet fullt med prylar. Drivkraften var inte att dra ner på konsumtionen för att rädda världen, för den som artikeln gäller. Utan snarare en skavande känsla av att inte riktigt trivas med tillvaron. En bra början är att röja städa undan, för att skapa plats för annat. För något bättre. Mer tid med familjen och mer livskvalitet. Minimalism får oss att bestämma oss för vad som är viktigt i våra liv. Drivkraften för hen var inte att dra ner på konsumtionen för att rädda världen. Utan denna skavande känsla.
  Känner igen denna känsla...

  Så här står det i artikeln.

  "-Jag tror att miljörörelsen skulle ha mycket att vinna på att använda sig av de positiva fördelarna med en avskalad livsstil, i stället för att ge människor dåligt samvete för att de köper grejer, kör bil och äter kött"

  Vi "svenskar" ska inte behöva känna att vi ska gå före i allt. Förresten så går det inte ens, så varför tjata om det. I december ska världens ledare sluta ett nytt klimatavtal. Där kommer knappast minimalism att ingå. Det startar med oss själva var och en. Det kan inte världens ledare hindra. Inte med svenskarna. Det är tal om kollektivism när det är som sämst. Varför ge hela kollektiv dåligt samvete. Lider vi "svenskar" brist på det?

  Alla vill förändra världen. Men hur många är beredd att förändra sig själv? Hur mycket prylar har vi egentligen? Det måste väl börja där? Med oss själva var och en. Att vi rensar i röran. Inre och yttre röra hänger ihop. Rensar vi i det yttre rensar vi även i det inre. Det är gammal kunskap Feng Shui. Minimalism är bra för miljön för oss och för planeten. Kan man cykla är det också bra. Kan man inte det av olika skäl, är man bra ändå. Tittar runt i mitt hem och ser mest grönsaker. Men nu ska de ut. Sedan blir det "tomt". Men säkert går det att rensa ut något mer. Den lyckokänsla som infinner sig är enorm. Varför inte dra ner på konsumtion utan pekpinnar och skamkänslor?

  För artikelförfattaren började det i garaget. För mig med att min älskade livspartner dog. Hur det än börjar så är det livsomvälvande.

  Anonym, det viktigaste är inte vem som säger vad, utan att det sägs.

  SvaraRadera
 4. Oj så rörigt det blev. Dags att rensa.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.