söndag 21 juni 2015

Prova en sommar utan böcker av män

Rubriken kan tyckas korkad. Och är det också. Den är hämtad från en artikel av Lina Kalmteg som är litteraturkritiker på SvD. Hon menar att "vi kanske skall utlysa ett år då alla läser böcker enbart av kvinnor. Eller åtminstone utropa en mansfri lässommar 2015."

Tidigare har Kamila Shamsie i The Guardian föreslagit att 2018 bör vara ett år då förlagen inte skall ge ut en enda bok av en man. Vilket i så fall skulle drabba mig illa.

Skälen till de provocerande förslagen är förstås solklara. Ett skäl är att män tilldelas nobelpris i litteratur - och typ Övralidspris och De Nios stora pris - i aldrig sinande omfattning. Men att detta förhållande skulle få mig att av princip hellre välja en spänningsroman av Liza Marklund än av Håkan Nesser känns alltför grymt. Fast det var en usel motivering. Det finns ju massor med kvinnliga författare som skriver bättre än massor med män. Allt från Elisabeth George till Toni Morrison.

Hur som helst: det känns aningen lustigt att kräva stopp för manliga författares utgivning just när försäljningslistorna toppas av kvinnor... Igår var, enligt Bokus, åtta av de tio mest sålda titlarna skrivna av kvinnor. Liza Marklund, E.L. James, Astrid Lindgren, Carin Gerhardsen, Katerina Janouch... 

Förebild var Ada Nilsson
För övrigt sålde kvinnliga författare alldeles utmärkt redan när 1800-talet gick in i 1900-tal. Kan bero på att det var den mer burgna klassen som läste, och i denna klass arbetade vanligen inte kvinnorna - var sig i lönearbete eller hemma. De hade tid att läsa. Och valde uppenbarligen gärna kvinnliga författare. 

Strindberg däremot, han sålde inget vidare. Vid en jämförelse. Men i ett patriarkaliskt samhälle flyter liksom manliga författare ändå upp som de man skall minnas. Att Selma Lagerlöf blev omhuldad - medan Elin Wägner glömdes bort - beror nog mest på att Lagerlöfs huvudpersoner var män, medan starka kvinnor var huvudpersoner i Wägners böcker.

Vad kommer att läsas här hemma i sommar? En sommar utan en bok av Theodor Kallifatides blir på något sätt stympad - så det blir hans senaste Mina läppars svalka. Trots att jag lovat att inte läsa hans böcker i hängmatta utan sittande. Toni Morrisons Hem ligger och väntar. Liksom Astrid Lindgrens Krigsdagböcker, väntar bara på att hustrun skall bli färdig. Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind ligger i högen som skall avnjutas, den har hamnat längst ner alltför länge nu.

Stol 12
Dessvärre lär jag inte komma undan Murakamis andra och tredje del av 1Q84 - har svårt för författaren, har svårt för alla japanska författare jag läst, det är något med stilen att skriva som känns fyrkantigt. De övertydliga upprepningarnas förbannelse får mig att tro att författaren anser att jag som läsare saknar såväl minne som fantasi. Alla anser uppenbarligen inte att de övertydliga, och detaljerade, upprepningarnas förbannelse tynger texten på ett mentalt krossande sätt - en del lobbar både ihärdigt och fräckt för att Murakami skall tilldelas Nobelpriset.

Släkten till den som nog har mest inflytande på Akademiens val av pristagare sägs vara värst - så det gäller att Stol 12 behåller sin integritet...

Omläsning av Elin Wägners Vinden vände bladen lär det bli eftersom ett kapitel i min kommande bok (planerad till 2018 om inte Kamila Shamsie får sin vilja igenom) om Wägner tar sitt avstamp i den romanen.

Undrar om Lina Kalmteg ger mig godkänt. 4 böcker av kvinnor, 3 av män. Å andra sida struntar jag i vilket. Bara för att småjävlas så blir det nog någon Strindberg också. De för dagen radikalt korrekta får ursäkta, men han kunde skriva. Och i Giftas 1 pläderar han för kvinnlig rösträtt.

En midsommar utan att säga något om fjärden känns förstås alltför fattig, så jag vill påpeka att den ligger därnere grå men fullt badbar. Kanadagässen har massor med ungar, lommen har några stycken och hägern står på sitt ena ben och betraktar världen. Snart skall den kanske få betrakta en grön kanot som drar fram utefter vassen på väg till den där ön där kaffe med aningen kron ömsint bör intas en sådan här småfrusen morgon.


24 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendasön juni 21, 09:18:00 fm

    Sjukt uttalande av Lina Kalmteg, som att säga att vi bara ska läsa tidningar där chefredaktören är arier.

    Bojkotta människor med en viss typ av gener hör hemma i Nazi-tyskland,

    SvaraRadera
  2. Varför inte prova en sommar endast med böcker skrivna under pseudonym? Varför väljer inte alla bokförfattare anonymitet då det egentligen är det enda viktiga och personligheten som överbringande inte väsentlig. Tänk om man rotade fram alla dessa böcker och gav dem företräde.
    Inte minst för att komma bort från all konkurrens mellan kvinnor och män. Konkurrens mellan kända författare och okända.

    Astrid Lindgrens dagboksanteckningar t.ex. tänk om de utgetts under pseudonym? Hade de varit mindre betydelsefulla då? Är innehållet och inte person det som är det viktigaste? Vad är det främsta motivet att läsa boken? Det som avgör om man läser den eller inte.

    Det som jag tycker är intressant med hennes anteckningar är att de är skrivna av en ung människa som verkligen levde under tämligen enkla och svåra förhållanden. Inte bara utifrån betraktade och skrev om dem.

    Deckarromaner t.ex. sägs vara den genre som lockar de flesta författare att skriva under pseudonym. Rowling har skrivit en sådan. Vad gjorde att den rusade på topplistorna? Jo avslöjandet...
    Boken beskrevs som förvånansvärt mogen och man misstänkte att det låg någon som tidigare skrivit böcker bakom. Författaren tyckte det var befriande under tiden av anonymitet.

    Det är ganska tragikomiskt, för personligen så undrar jag hur mycket "moget" material det ligger gömt hemma i lådorna hos människor och bara väntar på att bli utgivet. Hur många som tänker det är ingen idé. Eller hur många mogna redan utgivna böcker som bara väntas på att läsas av fler. De böcker jag uppskattar allra mest är skrivna under pseudonym. Läser dem gång på gång. Då och då stöter jag på andra som läst dem. Som av en slump...

    Ett år 2018 för böcker under pseudonym? Där alla som vill kan ge ut sina alster. Ja varför bara för böcker? för allt konstnärligt hantverk! Vi skulle kunna göra revolutionerande framsteg kring den rådande synen på vad klass är. Stina eller Per framför kassan kan vara mer "mogna" än vad Stol 12 anar. Men vill "Stol 12" det?






    SvaraRadera
  3. "har svårt för författaren, har svårt för alla japanska författare jag läst, det är något med stilen att skriva som känns fyrkantigt." Ser man på, att kategorisera och dra slutsatser utifrån nationalitet låter sig göras när ämnet är av det finare slaget. När ämnet är av det fulare/våldsamma/förtryckande slaget uppmanas vi istället att blunda för det uppenbara. Då existerar inga kollektiv, bara individer. Antingen eller. Tankar om snobbism förklädd till underdog-wannabeism fladdrar förbi.

    SvaraRadera
  4. Feministerna är alltid så okunniga.

    Evolutionspsykologin lär oss att eftersom det är en så mycket större uppoffring för kvinnor att alstra ett barn, bör kvinnor välja partner med större omsorg, och männen tvingas att utmärka sig på olika sätt för att bli valda. Detta (inte könsdiskriminering!) förklarar varför män antalsmässigt dominerat inom eliten av olika mänskliga strävanden.

    Empirin stöder också detta. Egenskaper som t.ex. IQ har större varians hos män än hos kvinnor, vilket matematiskt resulterar i att män dominerar i ändlägena (idioter och genier).

    SvaraRadera
  5. Om pojkar:
    Niklas Rådström: En handfull regn

    Om äldre män:
    Philip Roth: Envar

    Om mänskligheten:
    Yuval Noah Harari: Sapiens

    SvaraRadera
  6. Könsfixeringen slår nya rekord.
    Undrar om vi kommer att få se kvotering och utrensning av läroböcker och studentlitteratur?

    SvaraRadera
  7. När det kommer uttalanden av detta slag, läs bara böcker skrivna av kvinnor. Jag tycker att dessa uttalanden har en brun nyans. Vad är rasism egentligen?
    Jag läser böcker som berör mig, jag bryr mig inte om könet, hudfärg eller sexuell läggning på den som skriver.

    Jag är rätt trött på alla rasister som huserar inom kulturvänstern.

    SvaraRadera
  8. Min personliga erfarenhet är faktiskt lite "tvärtom"; kvinnor är, generellt sett, benägna att läsa böcker skrivna av kvinnliga författare. Dessa böcker har dessutom till övervägande del kvinnliga huvudkaraktärer.
    Ur detta mynnar naturligtvis, med sedvanlig logik, en uppmaning till m ä n att skärpa sig...

    SvaraRadera
  9. 10:36, vet inte om det är av det finare slaget, men beroende på vi vilken kultursfär man växer upp uttrycker man sig på olika sätt, man lever i sin norm, har du följt min blogg så har du kanske uppmärksammat att jag skrivit en hel del om normer, och att det som är inom normens ramar uppfattas som "normalt" - har skrivit hela kapitel i några böcker om detta - trots att det ur andra perspektiv inte alls är normalt. Det intressanta är att ta del av andra normer än de egna,det är väl något som kännetecknar de som har en mer kosmopolitisk än xenofobisk syn på tillvaron.

    Erik, nej, feminister är verkligen inte "alltid så okunniga", din kollektivisering tycks mig helt befängd.



    SvaraRadera
  10. Birger 12:20, jodå, det är just det, normer och kollektiv existerar när det passar, du är inte konsekvent i dina dyra resonemang. En dubbla måttstockars man.  "Det intressanta är att ta del av andra normer än de egna,det är väl något som kännetecknar de som har en mer kosmopolitisk än xenofobisk syn på tillvaron." Ett resonemang som kännetecknar en trygg observatör. Flytta ut till förorten och du blir trovärdig i ditt intresse. Gift bort din dotter till en kvinnoförtyckande kultur och anklaga sedan dig själv för xenofobi när du mår dåligt över hur hon behandlas. Du är magstark så det förslår.

    SvaraRadera
  11. "Kult"-klassikern The talented Mr Ripley: "goss-psykopat" spelar på omgivningen likt ett piano & blir rikligt belönad. Kommer dessutom undan med det, "straffas inte" på slutet som ju är brukligt. Ingen ser! Hittar på en identitet, låtsas vara någon/något han inte alls är..

    SvaraRadera
  12. Lustigt nog sitter jag just och läser Therese Bohman.
    "Samtidigt kände jag mig som en förrädare som inte var intresserad av deras debatter. Jag kunde inte komma ifrån känslan av att alla former av systerskap skulle kräva att jag sänkte mig till en lägre nivå: att jag skulle vara tvungen att i någon mån förminska mig själv, och att låtsas, och jag kan inte låtsas."

    SvaraRadera
  13. 12:48, vad har det med saken att göra? Kvinnoförtryck har alltid funnits, liksom klassförtryck och religiöst förtryck och kulturellt förtryck. Men insikten av det innebär väl inte att man med automatik blir xenofob? Du måste missuppfattat något.

    SvaraRadera
  14. Schlaug har väl konsekvent kritiserat religiöst betingade normer, även de kristnas!

    SvaraRadera
  15. Jag har precis läst Isaac Singers Jacobys hus och Godset. När jag läste dem på 70- eller i början av 80-talet så fattade jag inte riktigt vidden. Han är en väldigt bra författare i alla fall och kan jämföras med Tolstoi. Han beskriver det som vi nu undrar på, varför och hur går det till när man radikaliseras. Jag vet inte om det också kan jämföras med vissa äldre mpare.
    Men judarna i Polen var så många så det var väl därför som Hitler började sitt krig där. Man behövde inte köra så långt utan kunde anlägga det där hemska arbetsområdet, som det hette för slavarna där också både Auschwitz och Treblinka ingick. Jag ser parallellt fortsättningen på Krigets Vindar som går att köpa, Krig och Hågkomst I där man så noga beskriver hur man "tog hand om" judefrågan. Nu är vi där igen, Danmark senast.

    SvaraRadera
  16. Varför inte en sommar, utan böcker skrivna av kvinnor och av män och låta Idealismen växa till Rationalism. (Böcker finns det övernog av!)
    Där vi gemensamt skapar den materiella bas och den Kultur som gör att vi inte behöver frestas att bita den hand som föder oss eller att vara medlöpare eller att vara brödskrivare. Någon?




    SvaraRadera
  17. Roland Lidén "Någon?"
    Någon... har sagt den bok som inte är värd att läsas 100 gånger är inte värd att läsas alls...
    Har du en sådan bok Roland varför inte läsa den?
    Har några sådana böcker skrivna av män och kvinnor samt en del skrivna under pseudonym. Instämmer i "(Böcker finns det övernog av!)" De står och samlar damm i våra bokhyllor och i våra arma hjärnor. Våra sambandscentraler fixar inte hur mycket skräp som helst. Vi matas från tidig ålder.

    Du skriver "låta idealismen växa till Rationalism" Ska vi låta rationalismen växa ännu mer? Den har växt exponentiellt. Växt oss över huvudet.
    Under 1900 talet vad har vi gjort? Du skriver om vår materiella bas.
    Vi har ju teknologiskt utvecklat vår tillvaro så att vi nu riskerar att förgöra vår jord vår enda överlevnadsresurs. Det har hänt just på grund av den manliga rationella och intellektuella handlingskraften. Och på bekostnad av vår inre tillvaro. Nu gapar vi efter fler kvinnliga politiker som använder sig av den manliga rationella handlingskraften. Tror att det ska lösa något.

    Ska ta fram en avhandling skriven av en kvinna. Som tål att läsas om inte 100 gånger så väldigt många gånger mer. Med utgångspunkt från den uråldriga visdomens utvecklingspsykologiska perspektiv. En bok för dem som vill förändra sig själva.
    Ett tips. Titta efter om du har en sådan bok Roland. En bok eller text som är värd att läsa 100 gånger. En bok eller text som varje gång du läser den, ger dig läsaren något nytt.

    Ska även titta på min enda tavla i sommar...Samt gå och låna talböcker åt en anhörig som vill det på Biblioteket. Tänkte låna några deckare till mig själv. Men du fick mig att minnas tack Roland! Du får mig ofta att tänka efter några varv extra.

    Lisbeth

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Kan vi även kräva att få se ett basketlag utan negrer?
    Vet ej varför man skulle kräva det. Kanske gör att man är rasist och hatar svarta på samma sätt som vissa hatar män.

    Nej!

    SvaraRadera
  19. Birger, varför skriver du som feminist och politiskt djur aldrig om denna utveckling:
    "Jag funderar på att efter trettio år i Sverige på nytt söka asyl här. Anledningen är att jag inte längre fritt kan diskutera rätten till abort, rätten till min kropp, rätten till ömsesidig kärlek som inte kan påtvingas, rätten att vistas och använda offentliga platser och otaliga andra begränsningar av kända och okända personer i min närmaste omgivning i Husby utanför Stockholm.
    Jag är inte längre jag. Alla som arbetar på myndigheterna åker hem till sina hem i Östermalm och Södermalm medan jag stannar kvar i Husby. En gång i tiden rymde jag, livrädd från min barndoms imamer i forna hemlandet. Några av dem kontrollerade stenhårt flickorna i byn. Äldre flickor fick inte passera över torget i byn utan fick smyga och ta omvägar och göra sig “osynliga”.
    Den skuggan förföljde mig och i Sverige försökte jag få lugn och ro. Men i Uppsala, dit jag först kom, fortsatte mitt liv att kontrolleras av mina landsmän och jag flydde från skuggan till Stockholm och hamnade i Rinkeby. Även där förföljdes jag av ”skuggan” och jag befinner mig nu Husby. Här finns alla ”skuggor” man kan tänka sig och jag har inte heller här rätt till ett öppet självständigt liv utan är ständigt påpassad.
    Jag vill ha en fristad och jag vill kunna ta ett glas öl med mina vänner Lars, Hassan, Maria, Osman, Ayse och andra. Jag vill också kunna gå på pensionärsföreningen och lyssna på jazz och dansa twist. Jag vill odla grönsaker på min kolonilott i kortbyxor och umgås med mina vänner och gå på badhuset i bikini."

    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article20877039.ab

    SvaraRadera
  20. Lisbeth. Jag menade som så att nu när hela värden är oförnuftig
    och våra stater är oförnuftiga, men att Du och Jag är förnuttiga,
    så därför är det ju helt naturligt att Vi går i täten och gemensamt skapar Det förnuftiga samhället. Oförnuftiga vore vi väl eljest.

    Bertrand Russel sade på tal om Realism: "Jag tycker bättre om
    "det gamla fina ordet Rationalism."
    (Läran om att resonera förståndsmässigt)

    Men det vi ägnar oss åt dagligen, som idealistisk kritik,
    uppfattas av de som är helt beroende av, och inne i systemet som ett orättvist Moraliserande.

    "Vi" som renoverar ett Dårhus bör uppmärksammas på att Grunden är felkonstruerad sedan tusentals år.

    De Enda Skälen till att vi inte kan bygga ett förnuftigt samhälle
    är att förnuftet saknas hos de flesta och att modet och viljan
    också saknas och att de förnuftiga bor så långt ifrån varandra.
    Men det tätnar, men tid tar det.
    Under tiden kan vi titta på: "När det rullar vartåt det lutar!"

    SvaraRadera
  21. Roland har en regel nämligen den att inte önska mig mer makt än jag har vett att förvalta. Ber t.om. om det. Så nej tack du och jag bör inte gå i täten:) och andra dansa efter vår pipa?
    Bertrand Russel sa många bra saker. Hans största förtjänst ligger väl i att han befriat mänskligheten från nedärvda filosofiska fiktioner.
    Vi behöver alla renovera "Dårhuset" som du kallar det. Behövs mycket inre renovering som leder till yttre.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  22. Men visst du har rätt man kan ställa sig utanför och titta på och se vartåt det lutar! Sedan krävs rationalism och handlingskraft dvs. att vi resonerar förståndsmässigt och inte som nu för det mesta känslomässigt.

    SvaraRadera
  23. Lisbeth. Nu är det inte många som läser detta, och det är bra.
    Så att jag i lugn och kan identifiera medlöpare. Är följande elakt?

    Till Karl-Erik Edris
    När jag som idealist tar nästa steg som Rationalist och
    gemensamt med andra skapar den materiella bas som
    vi behöver för att inte behöva vara medlöpare eller
    brödskrivare så kan vi så småningom, också med
    samarbete med varandra och med Jorden, på många håll
    samtidigt som vår Civilisation som grundat sig på en
    snabb förbrukning av ändliga resurser som snart tar slut,
    tar slut, se en ny början! ( KEE, för lång mening? )
    Jag kan bara hoppas att sådana som Du, icke idealister
    och än mindre Rationalister, då ännu inte har hunnit ställa till
    med alltför obotliga skador. (Jag tycker inte att du är Korkad)

    Nu kanske Du Lisbeth, förstår vad jag avsåg att mena med ordet
    Rationalism.

    Rationalist

    SvaraRadera
  24. Men herregud vad sjukt, kollar in på mina böcker typ deckare mer än 60& är kvinnor.Av alla mina böcker så är det ungefär 55% kvinnliga författare.Jag skiter fullständigt om vilket kön om!Är boken bra eller dålig det är ju det det handlar om!!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.