torsdag 25 juni 2015

Norrland - det där som ligger norr om Mälardalen...

Svenska politiker i allmänhet vill locka så många bolag som möjligt till Sverige för att gräva, spränga och skyffla upp mineraler - för att de (bolagen) sedan kan dra iväg med pengarna. Och lämna kadaver kvar till kvarvarande befolkning. Inte minst i Norrland.  

Att Northland Resources - ni vet gruvbolaget som haft landshövdingen i Norrbotten som sponsor... -  inte följer sina tillstånd välkänt. Företaget utredes för tre miljöbrott, trots sponsorns (S) försök att avstyra anmälan så pass att han blivit föremål för brottsutredning. 

Nu har det avslöjats att gruvblaget än en gång struntat i tillstånd. Ingen är förvånad. 

Det finns de som tror att framtiden ligger i gruvnäring. De som tror så kan räkna med en fin karriär. För det är så man skall tro om man vill göra karriär.

En av de värre politikerna i branschen har varit Annie Lööf.  Men raddan av naiva, rent av korkade, politiker och tjänstemän är så många att de skulle kunna fylla hundratals gruvhål med floskler. Dessa män och kvinnor befinner sig för närvarande i bland annat Rosenbad, Bergstaten och branschorganisationen SveMin. Staten och kapitalet i skön förening.

Det kallas för "bra företagsklimat" när Norrland töms på resurser för att sedan stå med mössan i hand. Välbetalda konsulter ler dock förnöjt - ju fler glädjekalkyler de kan leverera ju bättre betalt tycks de få.

Numera är det förstås inte bara gruvbolag som driver pengarna ur Norrland och dess råvarukommuner. Det är skogsbolag och vattenkraftbolag - och för all del också vindkraftbolag. Ofta hälsas de välkomna av panikslagna kommunpolitiker som känner sig pressade att tro på fantasin att pengarna skall stanna istället för att flöda till huvudkontor belägna någon annanstans i världen - Stockholm inräknat. Sedan låter man sig behandlas som den fattige kusinen från landet som mumlande står med mössan i hand och ber om en skärv.

Po Tidholm brukar skriva om råvarornas förbannelse. Och det är precis så det är. Och har varit. Norrlandskommuner investerar i infrastruktur så att maskiner kommer fram för att i sann kolonial anda suga ut det man kan för att därefter lämna efter sig en skattebas mindre än någonsin.

Läs Arne Müllers Norrlandsparadoxen och Po Tidholms Norrland. Ingen politiker borde ges inträde i Sveriges riksdag utan att ha korsförhörts på dess innehåll. Gäller även riksdagspolitiker från Norrland, som tycks bli verbalt förlamade när de blir upphöjda till riksdagsledamöter - eller om det nu är så att de blir placerade högt upp på riksdagslistorna för att de är tillräckligt lojala med sina partiledningar.PS! 
På 90-talet agerande MP hårt mot den minerallag som borgare och sossar älskade - den "liberala minerallagen" som var så liberal att världen förvånat höjde på ögonbrynen och gruvbolagen såg sina möjligheter att lura skjortan av såväl Sverige som dess kommuner och markägare.

En av alla intensiva perioder som språkrör var när jag åkte runt i Sverige och debatterade och föreläste om den svenska minerallagen och dess absurda konsekvenser.  Bland annat besökta jag klostret Mariawall som hotades av gruvdrift. Drygt tio år senare upptäckte jag plötsligt att mitt eget potatisland (!) mutats in av ett australiensiskt gruvbolag som hotade med att starta gruvverksamhet i närheten av sjön Tisnaren.
29 kommentarer:

 1. Att Northland resources gick under av marknadsmässiga skäl var tur i oturen för en rad ansvariga politiker och tjänstemän.

  SvaraRadera
 2. Min ärvda gräsmatta blev också inmutad för några år sedan. Det kostar i princip ingenting att muta in stora områden.
  Att bolagen sedan kan borra och gräva utan att ägaren kan göra något åt detta visar bara att den sk "äganderätten" i Sverige inte betyder någonting för den enskilde.
  Är bolagen lite smarta (vilket dom ofta är) låter dom ett bolag utföra arbetet i Sverige och ett annat bolag ta hand om vinsten.
  När det inte längre är lönsamt att fortsätta sätter dom det utförande bolaget i konkurs och kommunen står med alla kostnader för att röja upp.
  Pengarna har för länge sedan försvunnit.....

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. "Det finns de som tror att framtiden ligger i gruvnäring"
  Det finns dem som tror att framtiden ligger i miljövänlig teknik. Intelligensbefriande sådan som självkörande bilar t.ex. Som tar oss från A till B utan att vi behöver tänka på hur.

  Miljövänligt anses vara att inmuta gräsmattor, potatisland, kloster m.m.
  Visst behöver vi metaller men igen sophanteringen... Vi har inte ens förstått hur vi ska ta hand om våra sopor. Varför är det så svårt? Det finns stora sopberg och mängder som bör återvinnas inte brännas.
  Varför har vi blivit en sopstation? Av samma anledning? Man utför arbetet i Sverige och vem tar hand om vinsten? Är det dem som blir sjuka? Eller förgiftade av vatten. Eller dem som inte får odla sin potatis?

  SvaraRadera
 5. Jag tror det är dags att Norrland och även Värmland bryter sig ur parasitstaten Sverige. Vi kan bilda en egen nation eller kanske ansluta oss till Norge. Det är dags att storstadsregionerna får lära sig att stå på egna ben. Tveksamt om dom klarar det, faktiskt som det är nu så parasiterar dom på Norrlands rikedomar.

  SvaraRadera
 6. Berra, Det är dags att Sverige bryter sig ur det överstatliga EU? Inte att Norrland och Värmland agerar egoistiskt. Eller bryter sig ur förresten. "Vi" hade bråttom med att gå in, nu kanske vi lärt oss något och kan dansa ut, tillsammans med andra medlemsländer. I stället för ringdans i EU kan vi dansa långdans ut. Kul med omväxling. Vi får se hur det utvecklas. 08or är verkligen inte populära:) Man kan börja meditera över vad är en 08? En biologisk, social, kulturell och andlig varelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr inte att det blir något bättre av att bara lämna EU (kanske lite) Norrland plundrades på rikedomar långt innan vi gick med i EU av bolag hemmahörande i 08 området. Jag tycker det är nog nu.. Det får la vara någon ordning..

   Radera
  2. Jag tror tyvärr inte att det blir något bättre av att bara lämna EU (kanske lite) Norrland plundrades på rikedomar långt innan vi gick med i EU av bolag hemmahörande i 08 området. Jag tycker det är nog nu.. Det får la vara någon ordning..

   Radera
 7. Blir det inte bättre för dig Berra? Vi utgår oftast från oss själva. "Det får väl la vara någon ordning" Alla ska med? Fast inte till ättestupan som nu.

  SvaraRadera
 8. Det är klart att vi bör dansa långdans ut ur EU. Om inte ens stad och land kan samsas hur ska vi då kunna samsas inom EU:) Med så många länder som är så pass olika som de är. Sedan så kan vi ta itu med de som tjänar pengar på andra och inte tjänar andra. Både i stan och på landsbygden. Det får la vara någon ordning. Vi kan börja med att hälsa på grannen, ha tid för barnen osv. Tillbakagång i Evolutionen. Tja, hoppar vi över saker riskerar vi att hamna utanför evolutionen. Det vore ju hemskt om "skapelsens krona" fick börja om. Tack vare att hen är så egoistisk. Bakterierna överlistar ju oss t.om. Strävar efter liv. Vi verkar sträva efter att dö så fort som möjligt.

  SvaraRadera
 9. Såklart jorden ska exploateras.
  Bosätter man sig bland värdefulla naturtillgångar
  får man allt maka på sig och inte tjurigt bromsa utvecklingen.
  Slakta renarna, flytta staden eller helst flytta folket till någon större stad.
  Närskogen och högfjällen är inte främst till för skön avkoppling och stärkande friluftsliv.
  Pengarna styr våra liv, guld som glimmar, men vi alla går ut som förlorare.
  /Aran

  SvaraRadera
 10. Sveriges makthavare vill sälja sin (= vår) kropp utan att ens få betalt.

  SvaraRadera
 11. Skillnaden mot 90 talet är att nu sitter MP i regeringen och är därmed 100% ansvariga för det som sker. Annars ändra.

  Bara klicken i topp som gått på detta, finns inget folkligt stöd för nuvarande ordning vare sig i S eller M.

  SvaraRadera
 12. Ska man gissa att befintligt (mp), förutom reklam, blir "alldeles till sig" av minerallagar som tillgodoser aktieägares behov? Det mest naturliga av allt, "självklarheterna", antagligen? Möjligen att man bekymrar sig över att de som jobbar nere i hålet har så mycket betalt?

  SvaraRadera
 13. Ta med Värmland/Dalarna och klipp Sverige vid Dalälven! Från Värmland/Dalarna/Norrland nås, väasterut, storhavet inom max 50 mil, och österut nås en mångmiljonmarknad på samma blygsamma sträcka, 50 mil.
  Låt oss i nya landet leva i frihet, befriade från kolonialisterna i sydsverige!

  SvaraRadera
 14. Håller fullständigt med dig Birger!
  När det gäller pengar så kan man vänta sig vad som helst!
  I fråga om att "sälja" ut våra tillgångar till utländska
  intressen så tog förnuftet slut för länge sedan! Ett löjets
  skimmer ligger över Sverige och man skrattar säkert inom pros-
  pekteringskretsar utomlands!!

  SvaraRadera
 15. Money talks bullshit walks! Allt som händer närmsta fyra åren är lille Friddo, general Romson och Svetsarns ansvar.

  SvaraRadera
 16. Shit happens
  Utan tvivel så är jag inte riktigt klok som har lyssnat på
  Sommar i P1 med Terese Cristiansson.
  Se inte reprisen i kväll kl. 22.12 .
  Norrland är koloniserat av Den Lille Satan som saknade
  psykologisk och militär försvarsförmåga när Den Store Satan
  erövrade oss.
  Men som frivilliga medlöpare, Norrlänningar och Svenskar så
  ska vi väl inte klaga.
  Klaga finns det anledning att göra, för de människor som
  Terese Christianson ger röst till.
  Se INTE reprisen kl. 22.12 . Risken är nämligen stor att du då
  kan få för dig att världen är vansinnigare än vad du tidigare
  har kunnat förställa dig. Ta hellre en lång kvällspromenad!


  SvaraRadera
 17. Hur står det till med balansen? Höger eller vänstervriden? Det haltar.. 08 hat verkar kunna jämföras med rysskräck. Men på Försvarsskolan verkar man lite mer balanserad och förstår att det handlar om såväl rysk som amerikansk propaganda som vi utsetts för. Som visar förhållandet till Nato.

  "Allt" som händer de närmsta fyra åren är lille Friddo, general Romson och Svetsarns ansvar"
  Alla känslor och tankar är vårt eget ansvar att utifrån egen förmåga bringa klarhet i. De får bringa klarhet i sina. Nog har de ett mycket större ansvar. Ju mer makt desto större ansvar. Men de har inte allt ansvar. För de sitter knappast på den yttersta makten. Deras ansvar är att säga det åt oss.

  Är det t.ex. "Friddos", Romsons, Svetsarns fel att det existerar stora motsättningar mellan stad och land? Deras fel att en del vill dela landet. Eller är det deras fel att rika välutbildade greker nu lämnar landet i sticket och flyttar? Oj hur blir det då sa en SVT journalist. Ja hur blir det när de välbärgade sticker med svansen mellan benen? Hur blir det för dem som blir kvar...

  "Money talks bullshit walks" instämmer! De närmaste fyra fem åren borde någon sorts bo och brukarplikt införas. Som i Norge.
  I stad och på landet. Det går inte att säga land eller stad ännu. Det finns fortfarande städer med landsbygd och det finns rena landsbygden och rena stan. Men anledningen till att de i Norge kan tala om att hela landet ska brukas kanske delvis ligger i att de inte är fullvärdiga medlemmar i EU. De har inte lika många lagar och direktiv att följa...ännu.

  Men det har lydlandet Sverige. Som dessutom gärna vill leka bäst i klassen. Nu med lägst arbetslöshet.

  SvaraRadera
 18. Att Norge brukar hela sitt land har inte ett skit med att dom inte är med i EU att göra. Dom vill vara självförsörjande på käk vid en kris av nått slag. Bo och brukarplikten i Sverige togs la bort på 70 talet för att politikereliten skulle kunna köpa storgods på landet. Där dom kan leka bonde på helgerna samt döda djur i skogen iklädda grön kostym.. Så jävla patetiskt så man har lust att lägga en pizza när man ser fjantarna.

  SvaraRadera
 19. Norge är också mer marknadsorienterade. 1990 ändrades riktlinjen samma år som MP skrev en motion om Bo och brukarplikt? Utvecklingen regleras starkt av staten i Norge samtidigt så pågår samma storleksrationalisering som i EU. Ett socialt kontrakt mellan lantbrukare och stat gör att småskaligt jordbruk fortfarande är vanligt...ännu.
  Ett fullvärdigt medlemskap och deras vilja sitter i träden. Som vår.
  Ja man får lust "att lägga en pizza". Det är så jäkla patetiskt att folk vägrar förstå att EU är vår politik. Politikereliten de svenska småpåvarna har verkligen berett väg först köper de själva upp storgods på landet och sedan blir de själva uppköpta.
  (Ingen känga riktad mot Schlaug) som brukar jorden.

  SvaraRadera
 20. "Som dessutom gärna vill leka bäst i klassen"

  Kom att tänka på Reine och Borg som i åtta år sagt Sverige ekonomiskt var bäst i klassen. Jag som moderat trodde på det och förmodligen de flesta medborgare i landet . Men problemet var bara att detta var en ren bluff, man hade ändrat sättet att räkna.

  Tino Sanandadji ”Det svenska tillväxtundret visade sig vara en fantasi. Facit visade att BNP per capita bara växte med 0.3% per år mellan 2006-2014, vilket gör Reinfelds regeringsperiod till Sveriges sämsta åttaårsperiod under efterkrigstiden”
  http://www.tino.us/2015/04/tillvaxt-och-produktivitet-i-oecd-2006-2014/

  Vi har haft sveriges sämsta tillväxt men vår korrupta media har antingen varit inkompetenta eller för korrupta för att leverera sanningen. Politiska motståndare har inte sagt ett ljud. Förmodligen för att ett visst annat parti inte skulle få ännu mer luft under vingarna. Som alla vet ät det mest miljöpartister i media (över 50%), resten S och kommisar (nästan) så jag antar att de förmedlar nyheter efter sin idiologi.

  Många vill inte ha tillväxt så för dem är detta inget problem, men sanningen måste ändå alltid levereras.

  Sverige är nu sämst i klassen på en rad områden inte bara ekonomi. Vill inte räkna upp alla områden här för jag vill inte förstöra den fina stämningen. Är dock djupt besviken på vad moderaterna ställt till med, tror knappt fredda kommer kunna bo kvar i sverige om tio år när vi förstår vidden av vad som hänt.
  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/reinfeldt-har-kommit-foer-billigt-undan-16713

  SvaraRadera
 21. Fast vi vill inte leka bäst i klassen när det gäller köttskatt. Miljöpartister blir dåliga i magen av bönor. Kan vi införa köttskatt om vi vill? Hur blir det snedvriden konkurrens?

  SvaraRadera
 22. Det värsta är väl att Borg o Reinfeldt lurat medborgara att ta krediter långt upp över öronen. Det borde vara skottepengar på sådana där. Jag känner på mig att snart har vi en ny Nils Dacke i de svenska skogarna.

  SvaraRadera
 23. Köttskatt är asbra. Gärna 200 Kr/kg. Jag klar mig på mina får och det blir antagligen lättare att sälja hemslaktat :)

  SvaraRadera
 24. Starkt inlägg. Ligger mycket i detta.

  SvaraRadera
 25. Hej Birger! Jag gillar din blogg, jag är liksom du högutbildad och ogillar dålig stämning. Jag vill be om ursäkt om ämnet ligger utanför inlägget. Nu är det så här att jag tycker att det var helt rubbat att avskaffa värnplikten i Sverige, jag hatar lika mycket som du och Romson krig, men var det inte hål i huvudet av våra folkvalda att sluta utbilda unga människor att följagivna instruktioner, bädda och motionera samtäta vällagad mat vid givna klockslag? Okey det kostade nägra miljarder om året, men idag skulle det ju vara ett integrationsprojekt av guds nåde om som det var på min tid att man inte fick välja vem man fick dela lucka med. Man behöver ju inte samlas om att döda ryssar, varför inte utvidga det till att ge samhällsplikt vid katastrofer som kärnkraftsolycka, svåra väderfenomen och skogsbränder? Dessutom ger det samhället en ytterligare chans att sammanhålla människor från olika etniciteter. Vi är tillsammans svenskar oavsett ursprung! ( Även om Upplänningar är lite, lite bättre ; ) )

  SvaraRadera
 26. Northland resources, är väl ett praktexempel på varför politiker inte ska lägga sig i företagande.
  Några fina middagar, gruvföretaget antyder om en bra tjänst efter mandatperioden.
  Sen kan politikern be sin polare på, till exempel, Naturvårdsverket att titta åt ett annat håll, kanske lova en luckrativ tjänst inom EU, så är karriären räddad för några.

  Sen spelar det inte så stor roll om det är gruvnäring eller om vi ska tillåta GMO, det är så det fungerar.
  Att ha en sådan makt eller privilegium att man kan sälja eller bestämma över andras ägodelar borde ingen ha, inte under några som helst omständigheter.

  Sen en liten reflektion, hör ni den öronbedövande tystnaden från etablerade miljörörelser nu när GMO har så gott som godkänts?


  SvaraRadera
 27. Hela 63 procent av svenskarna anser att Sverige går åt fel håll, enligt en ny mätning från Novus. Det är en kraftig ökning jämfört med i mars då samma fråga ställdes.Varför gör dom på detta viset?Våra politiker.Varför då då.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.