söndag 14 juni 2015

Hade jag varit språkrör hade jag idag haft svårt att inte lappa till honom...

Jag ska citera vad SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson skriver idag, med anledning av att miljöpartisterna på kongressen beslöt att Vattenfalls tyska brunkol inte skall säljas ut utan ligga kvar i jorden: "Partiets klimatänglar vill inte låta det tyska kolen smutsa ner dräkterna - och det är viktigare än att visa sig duktig på att regera."

"Smutsa ner dräkterna..." Jag är en fridens man, men hade jag varit språkrör och mött denne man på kongressen denna morgon hade jag fått ta till stålvilja för att inte spontant lappa till fanskapet. Det är så förbannat tragiskt att en av de ledande opinionsbildarna i medier har så tunn begåvning när det gäller att begripa vad det är kongressens miljöpartister, hela miljörörelsen och den helt överväldigande delen av forskarsamhället säger: brunkolet skall ligga kvar i jorden, inte för miljöpartisters dräkters skull utan för att upprätthålla ett rimligt frihetsrum för våra barn och barnbarn.

Klimatfrågan, liksom andra miljöfrågor, handlar inte om värnande av egons dräkter utan om något så, för Eriksson, främmande som anständighet och respekt för de människor och andra arter som kommer att drabbas om vi fortsätter att skada de planetära processerna. Vilka är förutsättningar för att människan skall kunna bygga anständiga samhället där hon kan ges förutsättningar att leva goda liv.

Göran Eriksson! Miljöpartisterna på kongressen spelade inget spel, var inte rädda för att solka "sina dräkter" när de tog sitt beslut: de tog ansvar på ett sätt som man verkligen skulle kunna önska att en opinionsbildande politiska kommentator som du också skulle  kunna förmå dig till. Du kan bättre. Det vet jag. Även du måste väl kunna begripa att politik kan handla mer om spel och om yta. Det kan handla om övertygelse. En övertygelse inte för att ge mesta möjliga fördelar för sig själv, utan för att ta ett bredare ansvar än så.

Eriksson skrev: "Partiets klimatänglar vill inte låta den tyska kolen smutsa ner dräkterna - och det är viktigare än att visa sig duktig på att regera." Duktig på att regera är således, enligt denne man, att inte ta miljöfrågor på allvar. Som sagt: det skulle krävas stålvilja... Vilket jag naturligtvis har.

25 kommentarer:

 1. "När argumenten tryter tar man till nävarna" skulle nog Erikson ropa där han står med svullen läpp. Nej inga nävar. Men ett svärd. Ett svärd, bestående av en oerhörd verbal kraft. Den kraften har Birger.

  SvaraRadera
 2. Naturresurserna är på en olika sätt utbytbara och människan kommer att förbruka samtliga, tills de inte längre kan utvinnas ekonomisk, med ett netto över till välstånd. De som tror något annat är tomma i huvudet. Även om man går så långt att man avlivar det stora flertalet så ändrar det inte i grunden. För flumnissen med sina myter och ideologier gäller det förstås att förtränga fysiken och bli upprörd vid lämpliga tillfällen.

  Fördelarna är betydligt större än nackdelarna när koldioxidhalten ökar. Människan får en andra användning av kolet som växtgödning innan det hamnar i djuphavet. Men moralisterna har förstås svårt att ta till sig sånt här. De vill inte att kampen ska bli idiotisk.

  För Sveriges gäller det främst att utvinna alunskiffern med tiotals år av oljeimport, innan landet kollapsar omkring 2050. Det gäller främst att ha olja när Nordsjön sinar helt och ryssarna ställer in leveranserna, kanske 2030. De som sedan lever på industrisamhällets rester kommer att tacka oss, både för resterna och den förhöjda koldioxidhalten

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja läsa en längre lista som radar upp när Miljöpartiets företrädare anser att en sprucken läpp för ett ord är sanktionerat. . Det kan vara så att element skulle vilja ha mer polsk riksdag under en period.
  Därför undrar jag om riksdagen ibland ordnar drängfyllor åt riksdagsledamöterna, där de kan släppa lös nävarna under överinseende av SÄPO:s vakter som stoppar överdrivet våld. Det vill säga ritualiserat ångsläpp för att inte spränga vattenkokaren i lokomotivet riksdagen, som i filmen Unstoppable.

  SvaraRadera
 4. "Som sagt: det skulle krävas stålvilja... Vilket jag naturligtvis har"
  Så naturligtvis skulle du inte klappa till honom. Inlägget mynnar ut i att du tar kontroll över dina känslor.

  Du beskriver din känsla bra. Känslan färgar tanken och personligen så tror jag (kan vara fel) att du skrev ett känslomässigt inlägg, för att visa oss andra hur illa det kan gå, när vi blir väldigt upprörda. Alla känslor är inte attraherande. En känsla av att vilja slå "fanskapet" på käften är definitivt inte det.

  Vi kan alltså faktiskt klappa till varandra både verbalt och fysiskt och vi gör det också. Men när går vi överstyr?

  Det är svårt att avgöra vad som är rättfärdigt krig. Vi fäktas med pennor och ännu värre med vapen. En del fäktas inte alls andra mycket.

  Vad är rättfärdigt krig? Är "brydd"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Den regering som plockar upp oljan under Arktis är väl också duktig, enligt Eriksson.

  SvaraRadera
 6. Ja, du nu verkar paniken komma krypande hos många MP:are och MP:s stödtrupper. Skyll på journalisterna, skjut ner budbäraren, istället för att se verkligen. Detta är dagens verklighet, Alliansen är större än S, MP och V. När svenska folket fick MP i verkligheten var det plötsligt inte lika kul som det var att sitta på en fin middag, inhandlad på Östermalmshallen, och förklara att man är hela världens samvete genom att rösta på MP.

  För MP:s ledning handlar det nu om att rädda det som räddas kan. Isballa Lövin måste rädda sitt stora skrivbordet i Rosenbad för att visa upp en biståndspolitik som det inte är mycket kvar av efter att flyktingkostnaderna ätit upp det mesta, Mehmet Kaplan måste rädda besöken på de påkostade bostadsmässorna för hus som aldrig kommer byggas då MP lokalt säger nej till allt och Åsa Romson måste rädda det personliga skyddet av tungt beväpnade Secret Service-agenter när hon reser med Fridolinjen över Atlanten.

  Så ja, det handlar nu först och främst att inte smutsa ner dräkterna för att rädda det som räddas kan!

  SvaraRadera
 7. Mm, för det är ju aldrig så att hr Schlaug själv skriver raljant och okunnigt. Nu senast om bombningarna av Norrland som inte var några bombningar.

  SvaraRadera
 8. Jag är rädd för att språket är ett verktyg som kan göra mer skada än vapen. Jag skulle önska att vi ser människorna bakom dessa verktyg.
  Känslor får vi från våra egna tolkningar av det som sägs. Birger verkar vilja att de som sätter klimat före makt ska respekteras mer, hur når vi det bäst? Ordet "klimatänglarna" låter nog hånfullt i Birgers öron, lite för pretto. En tydlig önskan till SVDs Göran Eriksson som har större chans att väcka sympati från både läsare och Göran: När du skriver sådana ord som klimatänglar så uppfattar jag det som hånfullt för ordet låter väldigt pretentiöst i mina öron. Jag tror inte din avsikt i första hand var att vilja håna andra människor. Vi delar säkert visionen att våra barn ska få leva på en frisk planet, även om vi har olika uppfattningar om vägen dit. Skulle du vilja sluta använda ordet klimatänglar eftersom vi känner oss hånade då?

  Som ni märker är det ganska svårt att använda ickevåldsspråk, vi är så vana vid motsatsen. Utveckling av språket kan ge den bättre värld vi alla söker innerst inne, tror jag.

  /KentS

  SvaraRadera
 9. Schlaug, journalisten har helt rätt. Det handlar bara om solkade dräkter, inget annat. Jag som betraktar den gröna rörelsen utifrån ser hur symbolpolitik, moraliserande och självspäkning dominerar fullständigt. Det handlar inte om att göra nytta, inte alls. Det handlar om att kunna två sina händer och än viktigare, att kunna peka finger. Det handlar också om att göra uppoffringar - ju större desto bättre.

  Alla vi andra begriper att Sverige inte kan hindra Tyskland från att ha den mängd kolkraft man vill ha. Jag ska låta det vara osagt om miljöpartisterna i Sverige begriper det, men det spelar heller ingen roll för dem. De är inte intresserade av att sätta sig in i frågan. De vill helt enkelt inte smutsa ner dräkterna utan tvärtom putsa fjädrarna med offer.

  Att vara duktig på att regera och på att ta ansvar är att kunna prioritera och att kunna lyssna på sakkunniga, vilket är motsatsen till att söka uppoffringar å medborgarnas vägnar och motsatsen till att bara moralisera. Miljöpartisterna förmår bara dessa motsatser - de vill lägga 200 miljarder av svenska skattekronor på att lägga ner tysk kolkraft och tyska kolgruvor. Resultatet blir, om de lyckas, att Tyskland öppnar aningen sämre brunkolfält än de Vattenfall förfogar över och bygger ytterligare kraftverk, givetvis med ännu värre miljökonsekvenser som resultat.

  SvaraRadera
 10. Här ser vi den väloljade Svenska miljörörelsen (Mp, NSF, Greenpeace, Schlaug?) ägna oerhörd tid och engagemang åt brunkol i Tyskland medans man låter följande fråga ligga obsevarad:

  Varför ska Sverige bli världens sopförbränningsstation?

  Oj vad Mp har kämpat för bl.a. cirkulär ekonomi, avfallstrappan in i miljölagstiftning, vi ska tänka globalt och hjälpa andra etc, allt detta används nu tacksamt av sopförbränningsindustrin (inkl. de kommunala energibolagen) i sitt marknadsföringsmaterial när man pitchar in konceptet till befolkningen. En ny fossilbaserad sopförbränningsflotta på en sådär 30,40 miljarder växer fram, bara en blind höna tror att detta sker med tillräcklig riskhantering från Svensk sida.

  Jag har fullaste respekt för allt engagemang, den Tyska kolfrågan är viktig men den positioneras till att överskugga paradigmskiftet i inhemsk Svensk miljöpolitik med sopimport som stomme för fjärrvärmebränslet.

  Varför?

  /sopfri.nu

  SvaraRadera
 11. O.T
  När kommer en ordentlig debatt om kvinnors säkerhet i det här landet? Vi leder världsstatistiken på våldtäkter i väst. Är det inte dags göra något?

  SvaraRadera
 12. Jeppen, jag uppfattar dig som insatt i det tekniska, så du kanske skulle kunna hjälpa oss andra att se möjligheter. Skulle du kunna försöka sätta dig in i en annan roll än den du brukar vilja ha. Den rollen jag vill att du försöker leva dig in i är rollen att ha mina värderingar och rädslor:
  1) Jag vill avveckla fossil energi för jag anser den riskerar ge klimatkatastrof och fossil energi håller på att peaka globalt så vi kan få massvält om vi inte ställer om vårt energisystem nu.
  2) Jag vill inte det byggs mer kärnkraft, därför att (förutom peak-uran risker som fossil energikälla) kärnkraft innebär en för stor risk att skada framtida människor, och därför risken är stor att det fossilfria samhället inte kommer ha kunskap och energi nog att ta hand om säkerhet, uttjänta kraftverk och bränsle.

  I den nya rollen, hur skulle du då vilja hantera den svenskägda kolkraften och energibehoven i framtiden? Jag har insett att spara på resurser och minska konsumtionen inte verkar vara din vanliga rolls favorittanke, men om både fossilt och kärnkraft inte finns kvar som alternativ i den nya rollen? Sedan håller jag med om att kommunikationen brister hos Mp-folk, men behovet hos människorna bakom allt prat är nog mycket enligt mina två värderingspunkter ovan som jag nu ber dig leva dig in i,
  och från den utgångpunkten föreslå en energiplan för framtiden.

  /KentS

  SvaraRadera
 13. Ja, Göran Eriksson skulle garanterat vinna superdum tävlingen med glans.

  SvaraRadera
 14. Det som igår verkade vara ett lite extremt förslag gällande föräldraförsäkringen, har idag tydligen röstats igenom, fast i en ännu extremare form. Ett barn med två närvarande föräldrar ska kunna få en tredje vårdnadshavare. Föräldrapenning ska kunna betalas ut till denna tredje vårdnadshavare, samt även till en fjärde person, som inte är vårdnadshavare.
  Säkert jättelätt att administrera, och föräldrarna frigörs till viktigare uppgifter.

  SvaraRadera
 15. Svar till Sopfri nu: Du har inte historien klar för dig: För det första var jag med och bildade en organisation mot sopförbränning redan på 80-talet, för det andra demonstrerade miljöpartister - inte minst blivande riksdagskandidater - rent fysiskt (många fälldes i domstol) mot en av de första anläggningarna (Uppsala), så vitt jag vet har MP alltid varit motståndare till sopförbränning men det parti som du förmodligen röstat på har däremot varit positivt.

  Ben Dover: Vad ligger osanningen i påpekandet att Sverige hyr ut delar av Norrland till övningar för bombfällning?

  SvaraRadera
 16. KentS, tack för din seriösa fråga.

  Jag anser att din punkt två är feltänkt och jag skulle gärna be dig botanisera lite på min blogg, nejdetkanviinte.se, för att ta till dig mer information om varför kärnkraft är räddningen, obegränsat skalbar, oöverträffat miljövänlig och relativt oproblematisk ur risksynpunkt. Säg till om du behöver mer precisa pekare till enskilda inlägg. Men jag ska ändå svara på din fråga under antagandet att jag håller med dig om punkt två.

  Givet att kärnkraft är uteslutet, så tror jag helt enkelt att det är kört. Men om man ändå ska försöka och drömma fritt om samhälleliga investeringar, så skulle jag sälja Vattenfalls kolkraft och istället lägga pengar på eldrivna transporter, kanske tillochmed el-vägar med induktionsladdning. Det är nämligen inom transportområdet vi kan göra skillnad och visa på ett exempel. På ett personligt plan har jag redan skaffat en elbil - Sveriges fossil-användning är ju nästan helt dominerande inom transportsektorn.

  När det gäller att ordna resten av världens elbehov så får det bli massivt stöd till vindkraft för att pressa det över 50% (en del av vindkraften får slängas bort, dvs när det blåser för mycket). Dessutom kanske 10-15% solceller för att klara dagstoppar och A/C-behov. Resten får bli vattenkraft och, tyvärr, en försvarlig mängd naturgas och viss biomassa. Det är det som kan köpa oss tid, trots naturgasen. Kanske kan vi CO2-lagra en del naturgas. Ungefär så.

  Men igen, det är klen chans. Kärnkraften är vårt stora hopp men motarbetas tyvärr av starka krafter och framförallt av de som BORDE bry sig mest, dvs de sk "miljövännerna".

  SvaraRadera
 17. Låt oss slippa höra frasen "öppna era hjärtan" någonsin mera. Det beror inte på att jag förespråkar nollvision om invandring. Det beror heller inte på att jag ser fram emot den dagen (sd) kommer vara större än (s). Det beror inte på att jag struntar i andra eller tänker sluta rösta på partier åt vänster. MEN: låt oss slippa höra frasen "Öppna era hjärtan!" fler gånger.

  SvaraRadera
 18. Birger,
  Vi i Västerås har på nära håll sett hur alla partier verkar varit rörande överens med Mälarenergi/kommunen om att satsa 2.8miljarder i en sopförbränningspanna

  Jag vet att det finns många i Sverige, oavsett partifärg, som är oroade över utvecklingen men detta verkar inte avspegla sig i den satta färdriktningen.

  Har fjärrvärmebranschen blivit för stark? eller är de kommunala energibolagen för giriga? Vad är det som händer?

  Vill tillslut tipsa om några fb grupper där vi verkar:
  Nej till kraftvärmeverk i Täby!
  STOPPA SOPSTANKEN I VÄSTERÅS!
  eller minsol.se, om solcellsparker i Sverige...

  SvaraRadera
 19. Jag svarar så klart på din fråga när du svarar på min, Birger.

  SvaraRadera
 20. Fast Ben Dover ställde ju ingen fråga... Ben Sover?

  SvaraRadera
 21. Basinkomst-tanken lever i (mp)! Nu gäller det väl bara att få detta att inte hamna i någon sophink märkt med "visioner"? För övrigt: Får man tro media så saknar (mp) helt någon form av "avsättnings-funktion" för språkrör. Borde man inte, i så fall, snarast, införa det..?

  SvaraRadera
 22. "lappa till" tillhör inte klimatänglar och kan grogrunda krig.
  Titeln "Miljöprofet" kräver att okunskap och illvilja bemöts med den stora
  uthållighet och det seglivade tålamod som tillhör änglar och inte människor.
  Birger är en mycket betydelsefull klimatängel.
  Aran

  SvaraRadera


 23. Google ger inte någon större ledtråd till vad ordet "frihetsrum" kan tänkas betyda.

  SvaraRadera
 24. Arthur, "frihetsrum" använde jag som politiker för att beskriva att det kring varje människan bör finnas ett frihetsrum - tanken bygger på att friheten bör vara stor i vardags- och kultursektorn medan broderskapet/syskonskapet mer hör hemma i ekonomin och jämlikheten i rättssystemet. Jag brukade beskriva det som den gröna ideologins grund för människans relation till samhället.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.