söndag 28 juni 2015

Grekland gör det enda rätta

Oj, vad det ojas från regeringar, även den svenska. Grekland skall folkomrösta. Och? Hur skulle man annars göra? Svika vallöften rakt av? Kanske tycker "experterna", som betalas väl för att ändra uppfattning från ett kvartal till nästa, att experter skall ta över? Det fanns inget annat demokratiskt acceptabelt och politiskt hanterbart sätt än att utlysa folkomröstning.

Att sedan Grekland borde lämnat euron redan när siffrorna på räknedosan visade a) hur det stod till och b) att försök att lösa det inom eurons ram skulle bli en långdraget elände. Som sagt redan för flera år sedan: antingen har man ingen räknedosa eller också förstår man inte vad siffrorna i slutkolumnerna innebär när de översätts till verkligheten.

Och nu finns inget annat rimligt sätt än att folkomrösta, förhoppningsvis efter några dagar när var och en förmår gräva sig ner i hur alternativen ser ut när fantasidimmorna lagt sig.

13 kommentarer:

 1. Jag tolkade Syritzas vallöften som att de lovade att gå i statsbankrutt. Inte orimligt.
  Eller lovade de bara att fortsätta låna pengar?
  Och sedan förväntade de sig att få låna utan krav på motprestation?

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendasön juni 28, 10:27:00 fm

  Euron borde inte ha införts, Grekland borde inte gått med och de borde ha lämnat redan för 6 år sedan. Hade de gått ur då, så hade de haft en arbetslöshet på 5-10% mot dagens 25-30%.

  80% av Greklands skulder ägs nu av EUs stödfond och IMF och det finns inte en chans att Grekland kommer kunna betala tillbaka. Frågan är bara hur de ska efterskänkas utan att det upprepar sig igen.

  SvaraRadera
 3. Det "demokratiska" EU får frossan av att "demokratins vagga" löser problemet på ett genomdemokratiskt sätt.

  Leve demokratin!

  SvaraRadera
 4. Greklands problem beror på att medierna där inte gjort sitt jobb. Både sosse- och högerregeringar har bedrivit vänsterpolitik, med expanderande offentliga utgifter finansierade med lån. Varför bedriver en högerregering vänsterpolitik? Jo, för att medierna belönar det och tvingar dem till det.

  Ungefär som moderaterna i Sverige, som för några decennier sedan hade en nykter och ansvarsfull inställning i invandringspolitiken, av media drivits till en (ur europeiskt perspektiv) extrem position.

  SvaraRadera
 5. " Både sosse- och högerregeringar har bedrivit vänsterpolitik, med expanderande offentliga utgifter finansierade med lån. "

  Det går inte att skriva mer komprimerat nonsens än vad Erik, Sthlm åstadkommer.
  Men så krävs heller inga ekonomiska insikter för att att pladdra om invandring jämt och ständigt.

  Grekland har efter att man minskat sina statliga utgifter efter krav från trojkan ÖKAT sin statsskuld efter att besparingarna trätt i kraft. Bevisligen fullständigt kontraproduktivt om nu statsskulden skulle varit ett problem För Grekland, vilket den inte var.

  Det var det imbecilla euro-regelverket som skapade krisen tillsammans med främst tysk export till Grekland som finansierades genom tyska storbankers lössläppta lån till Grekland, banker som fick stora problem men vars dåliga lån lösts ut.

  Bara på en simpel månad spenderar ECB motsvarande summa i QE som hela Greklands statsskuld uppgår till. Alltså finns det hur mycket pengar som helst att få Grekland på fötter igen utan att andra länder "får betala". Men åtstramningarna handlar inte om att få Grekland på fötter eller att Grekland skall göra rätt för sig. Det handlar om ren maktutövning utan koppling till att förbättra för någon.

  Skulle trojkan gå med på att sluta upp med idiotkraven på åtstramning så skulle bilden av att de haft fel hela tiden förstärkas ofantligt. Svälta sig till framgång såsom som högertomtar som Erik, Sthlm tror går inte.

  SvaraRadera
 6. "Och sedan förväntade de sig att få låna utan krav på motprestation?"

  Det är inte en fungerande motprestation att förstöra realekonomin såsom kraven från trojkan innebär. Det borde man kanske förstå efter år med det receptet. Man ökar bara Greklands skuld på det sättet, vilken man säger sig vilja minska, samtidigt som man förstör människors möjligheter att leva i Grekland.

  SvaraRadera
 7. Jag vill också folkomrösta - om den svenska statsskulden...

  SvaraRadera
 8. Finns förstås ingen anledning att folkomrösta om den svenska statsskulden eftersom det mesta är i vår egen valuta till skillnad från grekerna som inte har en egen valuta utan lever under ett missfoster till valutakonstruktion som innebär att inget euroland har en egen valuta de kan styra över själva.

  Svensk statsskuld är i praktiken inget annat än ett ställe för privat sektors sparande, ett sparande som bara kunnat uppstå för att staten pytsat ut mer pengar än den tagit in i skatt.

  Detta kan man inte få de flesta neo-högerdrängar att förstå eftersom de närmast religiöst tror att värde bara kan skapas i privata företag och att köpkraften som dessa företag behöver för att överleva dyker upp av sig självt genom deras utbud, en köpkraft behändigt i statens valuta.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Nja, Peter, de folkomröstar inte om statsskulden utan i realiteten om utträde ur euron.

  SvaraRadera
 11. Grekland har rätt att bestämma sin egen politik. Varken långivarna eller Ryssland ska lägga sig i den.

  SvaraRadera
 12. Tyskland tycks ha glömt vad Marshallplanen innebar för dem när de idag gapar högst om att svälta sönder Grekland.

  SvaraRadera
 13. Thorsten Schüttemån juni 29, 12:40:00 em

  Det hela har hållit på så länge att de flesta, oberoende om de har flest sympatier för de hårt prövade grekerna, för de som blir blåsta på till Grekland utlånade pengar eller inte vet vilken fot de ska stå på, är så in i bängen trötta på hela cirkusen att man längtar efter att det tar slut nu, nästan egalt hur.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.