måndag 15 juni 2015

En del steg framåt... genom stenar i skon.

Ni som följt bloggen förstår nog att jag är nöjd över en del beslut som MP:s kongress tagit, inte minst några som gått emot partiledningen. Partiet skall nu verka för att det blir en offentlig utredning om basinkomst. Frågan har manipulerats bort från partiet - en medlemsomröstning genomfördes som var så riggad i sina svarsalternativ att till och med jag hade röstat emot basinkomst. Kongressbeslutet är en välformad grön sten i skon för både partiledning och regering.

Räntebidraget
Avveckling av ränteavdraget (räntebidraget kallar jag det hellre) var en fråga för MP redan när partiet kom in i riksdagen första gången, en ideologiskt betingad fråga faktiskt. På senare tid har partiledningen varit vilse, ibland försvarat ränteavdraget. Nu sattes foten ner. Bidraget skall avvecklas stegvis. Bra. En vass grön sten i skon för partiledning och regering.

DAB och FM
Jag har kritiserat idén om DAB-radio och FM-radions nedsläckning - och kan glädjas åt att kongressen nu tagit ett bra beslut även där. DAB-radions förespråkare verkar inte ha fattat att internet finns och att FM-bandet fungerar. En ljudlig grön sten i skon för åtminstone regeringen.

Föräldraförsäkringen
Föräldraförsäkringen skall vara tredelad. Utmärkt. Jag begriper mer än väl hur många feminister resonerar när de kräver tvådelad rakt av, men ur ett grönt perspektiv måste balansen se ut på ett annat sätt, dels på grund av familjens rätt till frihetsrum, dels på grund av att familjer ser så olika ut idag. Strongt av kongressen att hålla emot trots att Grön Ungdom gjort det till en av sina stora frågor inför kongressen. Åter en grön sten i skon för regeringen - även om statsministern själv säkert med glädje betonar att det är bra att det gör ont...

Biståndet
Bra också att kongressen slog näven i bordet när det gäller partiledningens och de gröna statsrådens acceptans av det som tidigare uppfattades som oförsvarligt: att allt mer pengar tas från biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagningen. En altruistisk grön sten...

Det är inget självändamål med stenar i skor. Men ibland håller det bäraren vaken.
 
Jodå, det finns anledning att ha en del kritiska funderingar också när man ser till vad som sades och gjordes på kongressen. Men varför inte ta vara på det goda en dag som denna... Och för en stund bortse från Gustav Fridolins uttalanden om ekonomisk tillväxt, bortse från att Vattenfalls brunkolsavveckling inte, om nu någon trott det, kommer att avvecklas i närtid ens om MP får bestämma, utan snarare i fjärrtid.

Och så har vi då det tragikomiska att mitt under MP:s kongress flög två B 52:or för första gången in över Skåne i samband med den Nato- och USA-ledda krigsövningen med svenskt deltagande. Lite mer blandad kritisk analys kommer på onsdag och i ett annat sammanhang.

19 kommentarer:

 1. Fridolin förändras allt mer ju mer makt han får, tyvärr. Tror Mp hade vunnit på att byta ut språkrören i förtid.

  SvaraRadera
 2. Thorsten Schüttemån juni 15, 10:28:00 fm

  Ränteavdraget kostar staten ungefär lika mycket miljarder som procent, så motsvarande reformutrymme frigörs. Om man t ex i ett första steg sänker ränteavdraget 2016,17 och 18 med 3, 3 och 4 % till 20 % (avdrag = moms på räntan = 20 % av brutto, 25 % av netto) frigörs det sammanlagt 10 miljarder kronor/år under mandatperioden.

  SvaraRadera
 3. Bedömningen av MP-s ekonomiska talesperson var att det skall införas amorteringskrav. Ett helt rimligt krav som de flesta politiker stödjer. Det är huvudspåret. Sen får vi se om vi skall gå vidare.

  Skall bli intressant att se hur MP-s stora väljarkår på Södermalm Sthlm innerstad, som sitter i överbelånade bostadsrätter tar emot beskedet om att räntebidraget skall tas bort.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån juni 15, 10:48:00 fm

  - Ränteavdraget kan avskaffas om man samtidigt tar bort skatt på kapitalvinster.

  - DAB är idioti. Det är som att kräva skrivmaskiner när världen gått över till ordbehandlare.

  - Den statliga föräldraförsäkringen borde avskaffas. Låt föräldrar och arbetsgivare själva få göra upp om hur länge och vem ska ta hand om barnen när de små.

  - Statligt bistånd borde avskaffas så folk själva kan bestämma hur deras pengarna ska spenderas. Men om man nu tvingas välja mellan pengar till flyktingar här eller mat och medicin till barn som svälter i Afrika, så ska det så klart gå till de som behöver det mest (dvs barnen i Afrika).

  SvaraRadera
 5. Ena v de större konsterna på en partikongress, som dessutom är tevesänd, är att tunga företrädare för partiet, te x partisekreterare, inte håller tal där stora grupper känner sig utanför därför att det relateras till sådant som ligger helt utanför dessa gruppers referensramar. Anders Wallner bör tänka på detta, inte leva i sin egen bubbla och tala utifrån vad som är dess referensram. Om tre generationer känner sig dumma när en partisekreterare talar så uppvägs inte det av att två känner igen sig. Strategiskt är det helt mossigt.

  SvaraRadera
 6. "Strongt av kongressen att hålla emot trots att Grön Ungdom gjort det till en av sina stora frågor inför kongressen".

  Om jag förstått det rätt så är GU:s argument att kvinnor drabbas av den nuvarande konstruktionen eftersom arbetsgivarna drar sej för att anställa personer (kvinnor) som förväntas ta ut föräldraförsäkringen.
  Vid en tvådelad försäkring "rakt av" så kan man väl anta att arbetsgivarna drar sej för att anställa även män som förväntas skaffa barn.

  Och vem är det främst som antas skaffa barn. Svar: ungdomar.

  GU:s jämställdhetsarbete kan alltså leda till ökad diskriminering av ungdom på arbetsmarknaden.
  ;-)

  SvaraRadera
 7. Det fanns ju väldigt många trevliga motioner annars, t ex:

  En censurkommitté som skulle granska opinionsundersökningar innan de fick publiceras i media,

  Uniformerade politiska kommissarier på flygplatser som skulle läxa upp charterturister,

  etc.

  Samt en VÄLDIGT trevlig motion avseende återinförande av allmän värnplikt som jag antar att kongressen röstade ner.

  Med hänsyn till hur partiet verkar se på medborgarna så kanske man skulle kunna så flera flugor i en smäll och upprätta rent ideologiska NKVD-förband med värnpliktiga som bröt sig in i folks hem och letade efter importerad frukt, flygbiljetter eller annat klimatskadligt och deporterade de misshagliga till Norrland för "Omskolning" i särskilda lägerskolor.

  SvaraRadera
 8. Bra Birger, du lyfter fram dom punkter jag håller med om. Du funderar inte på att ta upp karriären igen?
  MP skulle tjäna på att byta ut en del personer i ledningen, rättare sagt sverige skulle tjäna på det.

  SvaraRadera
 9. Språkrören kan inte, som någon önskade, bytas ut i förtid. Då utgår kompensation till energiimportörernas riksförbund, då (mp):s ledning har blivit garanten för att göra Sverige beroende av import av kolkraftsel.
  Av någon, enbart begriplig för missbrukare, anledning, ska ett svenskt företag nu i all evighet bli garanten för att ingen kan utvinna brunkolet.
  I Tyskland.
  Verkar som om det fattas ett politiskt led någonstans.
  Så summan av nedlagd kärnkraft, minskad vattenkraft, och ingen tillgänglig kolkraft att importera blir antagligen en väldigt mörk februari.
  Drabbar ju dock inte dem som bor i miljömässigt eftersatta båtar uppvärmda med fuldiesel.

  SvaraRadera
 10. En proffs-politiker är en bättre politiker, hen vet hur man skall ljuga trovärdigt för media och medlemmar och vänner. Hen får igenom sin vilja, kan samla förtroende och kan sitta kvar vid makten och njuta av strålglansen en stund till.

  SvaraRadera
 11. Paulo Silva skriver i Dagens samhälle: "En ljuspunkt värd att nämna är att Birger Schlaugs återkommande attacker på MP-partiledningen och regeringen numera passerar relativt obemärkta. "

  Så obemärkt att man omnämns? :-)

  SvaraRadera
 12. Taktiken mot "stenar i makt-skon" är väl att "utreda utredningen & sedan tillsätta en samordnare" eller då ställa det som skäver på den dammiga hyllan märkt "visoner"? När enskilda personer fått alldeles för stort svängrum politiskt så finns det ju en mängd sluga varianter att trixa med. Detta är ett blågult "tabu" att nämna: sådant sägs vara en "jakt på syndabockar"; att enskilda personer har för mycket makt & kan missbruka denna ostraffat är en "oerhört ful" diskussion. Men ändå är det ju så: fel person på för hög position=katastrof.

  SvaraRadera
 13. M h t ideologin brukade man ju förr karaktärisera miljöpartisterna som vattenmeloner, gröna utanpå men röda inuti.

  Nuförtiden tycker jag (med ledning av motionerna till kongressen) snarare att kiwifrukten är en lämplig analogi - uppenbart bruna i sin framtoning och dessutom jävligt sura.

  SvaraRadera
 14. Lustigt av paulo silva, han kritiserar mp mer än birger gör i det här inlägget och får in sin debattartiel genom att namedroppa birger som tungt namn med angreppet att birgers kritik numera inte skulle synas lika mycket.
  L.

  SvaraRadera
 15. Basinkomst utan Bank- & Penningreform, alltså Basinkomst och allt annat lika/oförändrat, torde bara vara vad makten vill för att fortsätt hålla liv i detta nuvarande parasitsystem till finansiellt system!

  Den ständiga räntekostnadstillväxten och det faktum att systemet nu är skuldmättat...

  Tänk själv så slipper du vara vindflöjel
  Jämlika och systemkritiska hälsningar
  /Tom

  SvaraRadera
 16. Mp:s själ är en pratmakares.
  Tom bär folkupplysningen fana högt.
  Själv tror jag att jag är en retsticka och att vi alla
  är Kapten Konkurs som i allt vidare cirklar i allt snabbare
  takt styrs av vansinniga människor mot stora smältande isberg.

  Titanic

  SvaraRadera

 17. Det här med Basinkomst har ventilerats och vridits på förut, på denna blogg inte minst. Själva idéen, bör väll först och främst tillfalla rörelsen för medborgarlön, dvs. en folkrörelses rörelse mot förändring, inte maktens rörelse. De brukar haka på först när de tjänar på något. Nu är systemet skuldmättat som Tom Strömberg skriver. Ni kan de tjäna på förändring.

  En folkrörelse alltså som uppmanat parlamentariker att kräva av kommissionen att utreda frågan. Lillemets (MP) har sagt "jag kan naturligtvis inte gå i god för vad EU parlamentet eller EU kommissionen säger" Nej vem kan det? Eller om idéen plockas upp.

  Om de går i god för medborgarlön vilket krävs föra att som Tom Strömberg skriver "fortsatt hålla liv vid detta nuvarande parasitsystem till finansiellt system" dvs. räntesystem så kommer de naturligtvis att gilla det. Samt anta tanken.

  Med MP:s "goda" vilja för de säger sig ju numera gilla detta överstatliga system. MP och Sveriges riksdag stödjer ju det. De två partier som säger andra saker får inte vara med och leka. Därför så kan vi DÖ för detta finansiella system. Med MP:s goda vilja.

  Det gick utmärkt att förändra sjukförsäkringssystemet och A-kassan på några månader så att många fick ett helvete.

  Så det är klart att vi ska ha en utredning om basinkomst färdig till den dag det blir aktuellt med basinkomst. Det gäller att vara steget före. Medlemsländerna har ju t.om. uppmanats att utreda basinkomst. För det måste även ske i varje medlemsland. Samt sedan avgöras i parlamentet inom nuvarande "parasitsystem" som Strömberg skriver.

  Det borde ha funnits en öppen utredning med konsekvensanalys innan Alliansen förstörde sjukförsäkringssystemet och skickade svårt sjuka ut till stupstocken. Till lönearbete alltså. Skulle vilja ha en grundlig utredning om hur många som blivit sämre eller t.om. dött. Den skulle kunna göras samtidigt som man utreder basinkomst.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Ja ibland håller stenar i skon bäraren vaken som Schlaug skriver. Men långtifrån alltid.

  Så "En del steg framåt... genom stenar i skon" Blir ofta med MP flera steg bakåt med ännu större stenar i skon. Ja med vassare stenar t.om.
  Gott kan bli till ont och tvärtom. Men att vilja gott är aldrig ont... Att vilja ont är alltid ont. Men vad är gott och vad är ont?

  Det är bara att ta en del steg framåt... genom allt vassare stenar i skon. Är glad över att vi bytt regering! Pest eller kolera!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. "Utreda basinkomst" Läs: begrava förslaget i tysthet. (nya mp) måste nog först "göra upp" med den grönfärgade Arbetslinje man numera anser helt naturlig innan det växlas in på ny(gamla) spår..?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.