tisdag 23 juni 2015

Bibliotek och de konservativas "värnande av tystnadsnormen"...

Ska det vara tyst på ett bibliotek? Frågan har driftats någon dryg månad efter det att några ärkekonservativa bibliotekarier slagit larm om att det pratas, stökas och stojas på den bildningens boning som i Sverige utvecklades hand i hand med folkskolan. Tiderna förändras. Gamla normer ifrågasätts. Men de ärkekonservativa ifrågasätter.

Vilket gläder mig...

Det är så ont om tystnad att de få lokaler där sådan existerar bör försvaras med näbbar och klor när den nya tidens vänster börjar hojta om att bibliotekens tystnadsnorm tillhör en annan tid. Biblioteks tystnadsnorm bör vara evig. Att de ytliga delarna av vänstern kritiserar detta kan bara bero på - och nu citerar jag en mogen vänsterman som levt ett helt liv med socialt engagemang, teknisk nyfikenhet och bildningsideal - "att de är rädda för tystnad eftersom tystnad kan leda till längre tankar än de som oftast presteras i de kvasiurbana miljöer där flödet av information likställs med kunskap."

Den visste vad den tog...

Hur som helst. Tysthetsnormen verkar vara problematisk för främst vänstern. Erik Helmerson, ledarskribent på DN som jag aldrig citerat förr (förmodligen av en rad goda skäl) meddelar: "I vems ögon har tysthetsnormen varit ett problem? På vems uppdrag har biblioteken upphört att vara en fredad zon för bildning och läslust?" Bra frågor som gärna får kommenteras. Men kom nu inte dragande med att högljuddheten är "bunden till etnicitet" eller "invandrare" för då har ni aldrig varit på ett bibliotek - kommunalt eller privat - i andra länder.

De som har mest att vinna på att bibliotek förblir tysta är de som annars aldrig får tillgång till vare sig tystnad eller studiero. Det är de som bor trångt, de som försöker göra en bildningsresa på samma sätt som de människor i arbetarklassen som tog kamp för folkbiblioteken.

Tystnad är en bristvara. Både ute och inne. Ett verk av kompositören John Cage heter 4'33" och består av fyra minuter och trettiotre sekunders tystnad. Jag undrar hur många som idag står ut med så lång absolut tystnad i vaket tillstånd... Och jag undrar varför man inte står ut. Jag är rädd för att svaret är sådant att det förskräcker.

59 kommentarer:

 1. Tur att vändningen kom i texten. Jag blev orolig för ditt förstånd ett tag :-)

  SvaraRadera
 2. Det handlar inte bara om "prat, stök och stoj", det handlar också om våld och hot om våld när man blir tillsagd. Och där är vissa etniciteter kraftigt överrepresenterade. Precis som i resten av samhället.

  SvaraRadera
 3. De nya bullerreglerna är det väl inte det som kallas vänstern driver fram. Mehmet Kaplan spjärnar emot. Biblioteken nås väl även de av ändrade bullerregler. Varför göra detta till en vänster eller högerfråga. När det handlar om att vi alla är "glada" marknadsanpassade liberaler.

  SvaraRadera
 4. Det är viktigt att veta vad som pågår eftersom politiker med flera vill få oss - den stora massan - att tänka som de vill. Ju okunnigare vi är, desto ofriare är vi.

  Det finns ett effektivt vapen för att skaffa sig makt - det är att hålla allmänheten odisciplinerade och okunniga om "andliga" värden, samt att skapa en massa nöjen - med oväsen - som håller oss upptagna med oväsentligheter. För att avvisa detta utnyttjande måste vi börja använda tankeförmågan fullt ut: "Det som stort sker, sker tyst"

  Förr eller senare genomskådar hen politikens och andra auktoriteters pokerspel och då behöver hen berika sig med annan kunskap. Det väsentliga med livet är att veta vem jag är i den mänskliga gestaltningen, hur hen fungerar och varför vi finns här på planeten - vad som är meningen med livet. Genom sådan förståelse får vi svar på alla andra frågor. Utan denna insikt, om livets sanna natur, fortsätter vi skapa ett kaos av vilseledande krafter. Boken "Med livet som insats" skriven av Krister Lind ger bra vägledning. Finns på Adlibris och Bokus.

  Fritänkare?


  SvaraRadera
 5. Jodå, tyst på bibblan. Både barn och vuxna. Bildningsresan gynnas av lugn och ro. Även i skolan. Resultaten i skolan var bättre när det var tystare. Barnen behöver få prata när det är läxförhör och klassråd.

  Men många barn har inte studiero i hemmet. De behöver tystnad och studiero också hemma. Ett eget rum. Ljudisolering mellan rum i lägenheten och mellan husets våningsplan.

  Lars Johansson

  SvaraRadera
 6. Sitt inte tyst idag mot rysshatet, demo kl 15:00

  http://www.8dagar.com/2015/06/de-rattfardigs-sammansvarjning.html?m=1

  SvaraRadera
 7. Bra text idag Schlaug, det är alltid de som är i mest behov av samhällets stöd för lärande som drabbas hårdast när det sviker. Konstiga betygssystem, undermålig undervisning med mera har alltid medelklassens barn med engagerade föräldrar kunnat rodda sig runt, men de som bara haft samhället som stöd har fått ta smällen.

  Denna debatt som kommit upp har haft samma intelligenta höjd som debatten som "Rinkebysvenskan" hade för några år sedan. Då ansåg många på vänsterns kultursidor som bor i Stockholms innerstad att det var en språklig utveckling som snarare skulle bejakas. Att det ledde till mer utanförskap för dessa personer brydde man sig inte om, det drabbade ju inte dem själva.

  SvaraRadera
 8. Bibliotek ska inte användas för högljutt umgänge och självhävdelse genom våld och trakasserier. Sådan verksamhet bör vara förvisad till Sveriges klassrum, där den sedan länge är norm

  SvaraRadera
 9. Karl. Din länk har väl föga med dagens tema att göra, eller?
  Ändå ska du få ett tack från mig. Den är synnerligen läsvärd!

  Gt

  SvaraRadera
 10. Tystnad måste få finnas på fler ställen
  än i kyrkor eller ovan trädgränsen.
  Kyrkorna är låsta och snön ligger ännu kvar
  ovan trädgränsen.
  Jag söker mig till ett TYST biblo, om det finns.
  Aran

  SvaraRadera
 11. Amen!

  Och där fick vi i bibliotekshögern en oväntad medlem.

  Helt j___a otroligt att inte absolut alla inser att bibliotek är ett fantastiskt vattenhål för yngre och äldre, i synnerhet de som inte får med sig någon lästradition hemifrån.

  SvaraRadera
 12. De goda människorna har sina mer eller mindre vita områden långt från de problemen som man kräver att sämre bemedlade ska ta hand om. I stället för att gnälla på lite ljud och hot är det inte dags för egna segregerade bibliotek också, i linje med det samhälle man bygger upp?

  SvaraRadera
 13. Birger, du är för söt. Tänkte komma dragande med respektkulturkrocken, den om vilka som förtjänar respekt och varför. Men ska inte tråka ut dig med bildning om varför personal inom bibliotek, simhallar, skola, brandkår, polis, ambulans mfl har en så mycket jävligare arbetsmiljö i förorten än tex på landsbygden med hög arbetslöshet, utan du ska få fortsätta gulla i din lilla bubbla.

  SvaraRadera
 14. Artikeln på siten http://www.8dagar.com/2015/06/de-rattfardigs-sammansvarjning.html?m=1 måste väl vara skämtsamt menad?


  SvaraRadera
 15. Kan inte låta bli...
  Att komma dragande med att flera bibliotek fått problem med störande ungdomar. De har t.om. tvingats stänga igen på eftermiddagarna. Det görs upphandlingar av fritidsverksamhet. Problemet har eskalerat på grund av ändrade öppettider enligt SVT. "-Jag önskar att sådana här oroligheter som är i gränslandet till kriminalitet aldrig normaliseras bara för att det händer i förorten." säger en bibliotekarie till SVT" som tycker att det är enormt stressande.

  Nog bör man ta bibliotekarier på allvar?
  Det kanske är dags att börja titta på upphandlingar av fritidsgårdar.
  "Biblioteket upphör att vara ett bibliotek när människor inte längre vill gå in på grund av oro och stök" anser bibliotekarien.

  Snälla gör det inte till en höger eller vänsterfråga. Det verkar vara ungdomar och unga vuxna som stör.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Fritidsgårdar är som det mesta annat konkurrensutsatt...

  SvaraRadera
 17. Ja KingEdward, Wolodarski är ett skämt det är sant...

  SvaraRadera
 18. Ingen lookaal... det är felet
  https://www.youtube.com/watch?v=WMZdA-b2Vdw

  **Det brinner cirka en skola per dag i sverige. http://fof.se/tidning/2012/7/svenska-skolor-brinner-mest


  **Sverige leder våldtäktsstatistiken.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20842729.ab

  **Bilbränder..
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2638597-kraftig-okning-av-antalet-bilbrander

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Men svenskar är ett tyst folk och varför ska detta inte respekteras?
  "...kom nu inte dragande med att högljuddheten är "bunden till etnicitet" eller "invandrare" för då har ni aldrig varit på ett bibliotek - kommunalt eller privat - i andra länder".

  SvaraRadera
 21. Varför har det då stått i media om att tidigare så tysta bibliotek numera förvandlats till platser som beskrivs nästan som s.k. "nogo-zoner"? Pensionärer som blivit allt mera våldsamma & utåtagerande med stigande ålder? Media förklarar ju aldrig orsakerna bakom, nästan som oatt man får läsa "sanerade nyheter" där stora delar av innehållet avlägnats pga det ansetts "politiskt olämpligt" att informera om dramatiska samhällsförändringar? Där verkligheten ska omformuleras, romantiseras eller förtigas.

  SvaraRadera
 22. Är det knäpptyst på biblioteken i Irak? Vad händer om någon stör där, blir det "tillsägelse" av vänlig bibliotekarie med stora 70-tals glasögon eller händer andra saker..?

  SvaraRadera
 23. Är biblioteken HBTQ-certifierade eller inte? Är denna blogg HBTQ-certifierad för den nätta summan av 100.000kr? Eller är Birger homofob?

  Viktigt att vi som vanligt i sverige tar tag i de tunga problemen innan vi pratar gangstrar inne på biblioteken.

  SvaraRadera
 24. Lägg ner biblioteken. Då blir det tyst iaf.

  SvaraRadera
 25. Lägg ner biblioteken. Då blir det tyst iaf.

  SvaraRadera
 26. Lägg ner biblioteken. Då blir det tyst iaf.

  SvaraRadera
 27. "Nå, de av er i politiken som genom er dogmatiska identitetspolitik, ert överseende med enklavisering, er naivitet inför parallella samhällen,  er värderelativism och er förnekelsestrategi är direkt ansvariga för dessa problem, vi väntar nu på er avbön och på att ni börjar leverera åtgärder."

  https://brixski.wordpress.com/2015/06/22/sluta-finansiera-fortrycket-av-vara-medmanniskor-i-sverige/

  SvaraRadera
 28. Nej inte bör vi lägga ner biblioteken. Det blir inte tyst för det. P4, SVT båda talar de om hot och bråk på bibliotek. P4 talar om att bakgrunden är att fritidsgården i Vårgårda har dragit ner på öppettiderna och bara har öppet tre dagar i veckan. Både personal och ungdomar i min kommun (inte Vårgårda) har protesterat när politiker vill ändra fritidsverksamheten. Personalen har klagat på arbetstiderna. Ungdomarna på att politikerna inte lyssnar på dem.
  Det man kan göra är väl att titta efter hur det ser ut i sin egen kommun. Samt i närkommuner. Eller är vi hemmablinda?

  Varför bantas fritidsgårdarna? För att någon vill göra vinst på våra ungdomar? Föräldrar har lite tid med sina barn och samhället sviker också. I artiklar finns att läsa om ungdomar som använder biblioteken som fritidsgård. Att det är varmt där, det finns sköna stolar.

  Det är bra att ta tag i tunga problem. Det börjar redan i tidig ålder vi vill inte höra ett barns gråt när det lämnas...

  Bråken på biblioteken är det ett synligt bevis på att barn och ungdomar sviks? Av vuxna och politiker.

  Det kan vi inte skylla "Hassan" från Södertälje för. I takt med att problemen fortsätter att öka ökar också motsättningarna. Inte minst mellan ungdomarna som bråkar på biblioteken.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 29. Ungarna kan rensa potatis och rovor på dagarna istället för att bråka på biblioteket. Det är för mycket flum nu för tiden. Annat Va de när farsan o jag var unga.

  SvaraRadera
 30. Så "ungdomen" hotar & beter sig våldsamt på biblioteken pga stängda fritidsgårdar, det är problemet? Är den ungdomen "lokalt förankrad" med namn som Stina & Per..?

  SvaraRadera
 31. Att vänstern tenderar att stöda den störiga sidan bygger nog på samma psykologiska mekanismer som gör att kvinnoförtryck tolereras mycket mer om det har sin grund i främmande kulturer. Ett reflexmässigt stöd för "en svag grupp" som man inte tycker sig kunna ställa lika höga krav på (en nedlåtande, närmast rasistisk människosyn, egentligen).

  Det är antagligen en tysthetsnorm på biblioteken i MENA-länder också. Birger har rätt i att etnicitet inte förklarar detta. Däremot har en alltför stor invandring av alltför främmande kulturer - oundvikligen och förutsägbart - lett till avsevärd segregation. Detta har bland annat resulterat i ett hävdelsebehov hos vissa grupper samt en respektkultur som nämndes i några inlägg ovan.

  SvaraRadera
 32. Ja, Det har visat sig att problemen har ökat på grund av att fritidsgårdarna är öppna mindre eller helt stängda Det verkar vara en konsekvens vi ser dvs. Inte själva problemen bakom stöket.

  Intressen av att tjäna pengar på ungdomar? Är det ett problem? För inte är det väl att tjäna barn och ungdomar om man drar ner på fritidsverksamhet? Oavsett om de heter "Hassan" eller Stina eller Per. En Anonym skriver att man förklarar aldrig orsakerna bakom. Men i det här fallet har man kopplat bråket till stängda fritidgårdar eller ändrade öppettider.

  Alla oljud vi utsätts för gör det svårt att uppfatta saker som skrivs och sägs. Vi har all anledning att fundera över varför vi har så svårt för att tänka långa tankar och vilka som tjänar på det. Vilka tjänar på att vi blir sämre och sämre på att förstå en text? För det blir vi. Det har larmats om det också. Är det också "Hassans" fel?

  Det skapas en massa nöjen med oväsen som håller oss borta från väsentligheter som anonym 09:20:00 skriver.

  Nog är det väl väsentligt att titta på hur fritidsverksamheten försämrats för ungdomar. Speciellt när personal på bibliotek och media försöker larma om problemet.

  Det Birger Schlaug försöker säga är väl att vi blir dumma i huvudet av allt oljud vi utsetts för. Enligt forskning kan vi jämföra oss med guldfiskar. Vi människor går ju utvecklingsmässigt bakåt i evolutionen. Meningen är väl att vi ska kunna tänka allt längre tankar inte tvärtom.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 33. Om Birger provocerar mig i vissa frågor så beundrar jag honom desto mer i andra:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/de-groena-aer-varken-liberaler-eller-socialister-16595?pack=16416

  SvaraRadera
 34. Man blir mörkrädd när vuxna människor tror att problemen vi ser handlar om för få fritidsgårdar. Sverige märker ut sig på område efter område, våldtäkter, skolbränder, etc etc, det är inte så att vi ligger i mitten utan vi är just nu bäst i världen på att vara sämst.

  Men för all del. Mp och sossar har nu makten. Så öppna fritisgårdar på varje gata om ni tror att det hjälper, lycka till. Kanske ändå hade varit en bättre prioritering än att höja de egna politikerlönerna.

  Vi kommer om detta fortsätter ta emot ytterligare ca en miljon invandrare inom loppet av 5-10 år, hur ska detta sluta? Inga bostäder, inga jobb.

  58% av folket vill minska invandringen och bara 8% vill öka. http://www.tino.us/2015/05/silent-majority-58-procent-anser-att-invandring-ar-for-stor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fel. Vi ska vara glada för att invandrarna kommer hit. Men dom ska få jobba vad det lider. Dom ska få rensa ogräs och skörda våra åkrar så vi får mat i framtiden när det fossila bränslen är slut. För jag tror inte du orkar det med din stinna buk. Eller någon annan Svensk heller för den delen. Hus att bo i kan flyktingarna bygga själva. Staten äger 4.1 miljoner ha skog och mark. Varsågod.

   Radera
  2. Du har fel. Vi ska vara glada för att invandrarna kommer hit. Men dom ska få jobba vad det lider. Dom ska få rensa ogräs och skörda våra åkrar så vi får mat i framtiden när det fossila bränslen är slut. För jag tror inte du orkar det med din stinna buk. Eller någon annan Svensk heller för den delen. Hus att bo i kan flyktingarna bygga själva. Staten äger 4.1 miljoner ha skog och mark. Varsågod.

   Radera
 35. Anonym 11:55:00
  Personligen blir jag mörkrädd när vuxna människor inte ser och hör att det larmas från olika håll. Från bibliotekspersonal, lärare, barn, ungdomar osv. Vilkas ärenden går dessa vuxna?

  Ja MP och sossar har nu makten i många kommuner. Frågan är hur mycket makt har de. Och hur stor vilja att förändra saker. Läser i kommuntidningen. En lärare skriver att hen vill rikta en fråga till kommuninnevånarna. "vill vi ha en kommun med enbart privatskolor eller vill vi ha möjligheten att välja?"
  Vill vi ha en kommun med enbart privata fritidsgårdar eller vill vi välja? Det talas ju om valmöjlighet. Vill vi ha möjlighet att välja? Om 10 år frågar läraren hur många kommunala skolor finns kvar. Man kan ställa samma fråga ang. fritidsgårdar.

  MP, sossar och V du glömmer dem... har makten i en del kommuner nu. Men det sker ingen nämnvärd förändring. De verkställer tidigare beslut. Det rullar på. Systemet har blivit självgående. Så det kommer inte att öppna några fritidsgårdar på varje gata. Som om det skulle hjälpa...

  Du skriver "58% av folket vill minska invandringen och bara 8% vill öka" 80 procent! av folket sägs vilja förbjuda eller kraftigt minska vinster i välfärden. Kommer det att ske?

  Blir mörkrädd jag också... hur talar vuxna med sina barn och ungdomar i hemmen. Den lilla stund de möts... Eller ännu värre hur agerar vuxna i barns närhet. Barn gör inte som vi säger utan som vi gör.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 36. Berra bra skrivet! "Men de ska få jobba vad det lider" ang. "din stinna buk" Så kommer inte flyktingarna heller att orka. De är inga maskiner. Dessutom så ökar bukfetman enligt en studie på Karolinska. Den visar att trafikbuller kan orsaka bukfetma. Buller gör oss alltså inte bara dumma i huvudet, utan kan även göra oss feta. Skrämmande framtidsutsikt för mänskligheten minst sagt.
  Svenskar är inte sämre än andra. Men de har proppats fulla med skitsnack så de tror det. Skuld och skam vi leder nog ligan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wärmlandsbärs jordgubbsodlingar åker jag förbi titt som tätt. Alla som rensar i där har mörk hy kan jag säga. De svenska ungdomarna sitter nog hemma och spelar spel och käkar chips och sväller upp. Utan invandrarna kommer många fler att dö när kollapsen är här


   Radera
 37. Psst Berra! Vad har människor för människosyn egentligen. Innerst inne. Ny rapport visar att invandrarna betalar mer till samhället än vad de får tillbaka. Dags för en ärlig rapport som visar att invandrare utnyttjas. Fast det gör ju denna. Undrar om den insikten når oss genom allt buller och reklam vi utsätts för. Nu får det vara nog med människoförnedring för att hålla tillväxten under armarna.

  SvaraRadera
 38. Berra, Varför klanka på våra fina svenska ungdomar och spekulera i vad de nog gör eller inte gör. Ska vi upprätthålla skuld och skam tillväxten? De är lika betydelsefulla och fina som andra ungdomar med invandrarbakgrund. I Sundbyberg satsas det på invandrar och flyktingungdomar. Inte bara men mest. Det kan vara en anledning till att vi nu ser mest invandrarungdomar som t.ex. rensar våra rabatter. Tidigare konkurrerade svenska ungdomar om sommarjobben. Tyvärr så nås de av buller oavsett om de sommarjobbar eller inte. De ungdomarna är vår närmaste framtid. Att vara bullerskadade... Arma barn. Arma oss.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 39. ”Hus att bo i kan flyktingarna bygga själva. Staten äger 4.1 miljoner ha skog och mark. Varsågod.”

  Berra, så lätt i teorin men i sverige är det nästan omöjligt att bygga på landet. Du kanske kan bygga precis intill någon annan om denne ger sin tillåtelse. Men i övrigt så är det bara riktigt stora bolag som orkar med och har resurser för att driva igenom en nyetablering. Och dessa bolag har häcken full på annat håll inne i städerna.

  Det handlar om byggnadsnämd (dvs politik) , kommunens miljönissar, krävs ofta kommunalt avlopp, miljöpartisterna på länstyrelsen och så inte minst grannars överklagan (sommarstugeägare som kan bo flera kilometer bort).

  Det tar fem- tio år och du stångar dig blodig och det kostar massor med pengar och tillsist är det någon miljöpartist som hittar något kärr som kan fridlysa hela socken...

  SvaraRadera
 40. Jag har byggt flera hus här på min mark utan att fråga en jävel. Det går skitbra. Man ska bara strunta i myndigheterna, vettdu. Kommer det någon byråkrater så är det bara att mota bort dom. Passar dom sig inte får en la hänga in ägorna och kräva utträde ur parasitstaten Sverige. Det är för mycket flum här i landet.

  SvaraRadera
 41. Berra, "Berra" Bert Karlsson har byggt flera flyktingboenden utan att fråga en jävel. Det har väll gått lite sisådär:) Han fäktas likt väderkvarnar. Om det är för flyktingarnas skull ska vara osagt.
  Men han anser "Man ska bara strunta i myndigheterna"? "Kommer det några byråkrater så motar han bara bort dem.
  Man kan ju tycka att han borde kräva utträde ur parasitstaten Sverige. Eller hur Berra ? "Det är för mycket flum här i landet" !!!
  Ja det är flummigt. Vi har ju Bert Karlsson.

  Ang. något kärr som kan fridlysa hela socken... Så har förmodligen miljöpartisterna fler anledningar än bara själva kärret att stoppa planer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 42. Går kanske bra för en styck Berra. När det kommer en halv miljon Mouhammed som enligt din idé ska göra en dito blir det värre.


  Myndigheterna borde dock göra processen lättare för markägare då skulle det byggas och många bäckar små. Detta borde ligga i miljöpartiets intresse då de är för fri invandring men samtidigt mot allt byggande på landet.

  SvaraRadera
 43. Även föredrag ställs in pga hot

  http://sjunne.com/2015/06/23/mitt-foredrag/

  SvaraRadera
 44. Har slutat gå på mitt bibliotek.Platsen där man läser tidningar är ok.Men för övrigt är biblioteket helt ockuperat av asylsökande.Jag förstår att de har tråkigt. lite att fördriva tiden med.Men tyvärr här uppstår en kultur krock,
  då man är van att kunna sitta o läsa i lugn och ro.Personalen har gett upp
  törs inte säga till att man ska vara tyst o.s.v.Migrationsverket borde skaffa en plats för dessa asylsökande en lokal med datorer internet,så kanske det blev bättre för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar la va en riktig taggbock. Ta med en platta bärs och ställ till med en rejäl fest på bibblan istället.

   Radera
 45. "Men har man rötter i en kultur där klanen trumfar staten kan steget vara kortare till organiserad kriminalitet. Har man erfarenheter från ett samhälle där institutionerna antingen är frånvarande eller genomkorrupta finns dessutom en grogrund att leva vid sidan av samhällets regler och normer."

  http://m.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2756345-goteborg-i-fritt-fall

  Tack, Birger och andra som försatt landet i fritt fall. Er tysta överenskommelse har varit effektiv.

  SvaraRadera
 46. http://m.gp.se/nyheter/sverige/1.2756895-dodlig-handel-med-svartkontrakt
  "Handeln med svarta hyreskontrakt i Stockholm har blivit den organiserade brottslighetens nya marknad, skriver dn.se. Förra året mördades fem personer med kopplingar till handeln."

  För att inte prata om hur landets restaurangbransch styrs av maffiametoder. Det går utför i exponentiell hastighet nu.

  SvaraRadera
 47. Man blir ledsen. Du har ju inte fel. De asylsökande "ockuperar" Bibliotek om man nu vill se det så.
  Lyssna på P4http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6044349

  Personalen tycker det är jätteroligt, men det ställer också krav. Man har inte de resurser som behövs. Man hjälper till med att scanna, kopiera. Böckerna i att lära sig svenska är utlånade. "Man måste öva och prata med personalen" Som ordnar språkkurser tillsammans med ABF.

  Tycker det är okunnigt och fräckt att anklaga Birger Schlaug för den tysta överenskommelsen mellan politiker och media. Man såg problem men man såg också att medmänniskor behövde/behöver vår hjälp. Hur då börja tala om problem? Birger Schlaug har han försatt landet i fritt fall? Han som så ihärdigt försöker förklara systemfel och att systemet blivit självgående.

  En del gör det verkligen väldigt enkelt för sig. Nu är det som det är dvs. överkurs visa att ni fixar det. Eller stanna kvar i sandlådan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivet Bettan. Du borde igentligen ta över denna blogg. Birger han är nog lite torr bort imellan, tror jag :)

   Radera
 48. En fråga som uppstår ska biblioteken vara det tysta rummet? Som vi alla såväl behöver. Eller bör migrationsverket hjälpa till och stötta biblioteken? För den som lyssnar på P4 och verkligheten och inte försöker hitta på egna sanningar uppstår en rad frågor.
  Kanske bäst att det tas tag i dem...

  SvaraRadera
 49. Menar du mig Berra:) Taggbock vet jag inte tycker jag ser kvinnlig ut.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 50. Berra, Nej tack:) Många anser nog att jag redan gjort det. Tagit över bloggen alltså. Tycker han behöver mer respons. För det förtjänar han sannerligen. Han förtjänar bättre än att sågas helt eller strykas medhårs.
  Gillar det mesta av det Birger Schlaug skriver. Men håller inte med honom riktigt i migrationsfrågor.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 51. Lisbeth. Följ din egen övertygelse och fortsätt publicera dina inlägg.

  Christer

  SvaraRadera
 52. Snälla ni låt inte debatten dö ut.Vi jag behöver få till baka mitt gamla bibliotek där tystnad samt ordning råder.Birger du som ofta förekommer i både Tv samt Radio måste fortsätta debatten.För mig som ganska fattig pensionär behöver mitt bibliotek.Jag har inget emot asylsökande i dessa tider av krig och svåra tider.Men migrations verket måste förstå att skaffa lokaler till dessa med datorer och internet för allas bästa.Vad som händer när etniska Svenskar besöker våra bibliotek och ser hur det är är det endast SD som tjänar på det.

  SvaraRadera
 53. Norrköpingskommun hade en påhittig bibliotekschef för så där 10 år sedan. Huvudbiblioteket ligger i en korsning där många byter mellan spårvagn och buss. Det var perfekt när det var öppet till kl 20 i bland
  längre. Men det visade sig att det fanns färäldralösa svenska barn som bussade på bibliotekt, Det fanns hemlösa och missbrukare, psykiskt störda och langar av diverse slag som behövde en tempererad ställe med toa. Det krävdes väktare och de är kvar vid stängningsdags även nu när biblioteket stänger kl 18:00. Själbklart ska det vara tyst på biblioteket. Och det ska var ordning så att det går att hitta det jag söker för även om boken ska finnas enligt internet, så står den inte på rätt plats. Bråk på biblioteken visar bara som andra sagt att det saknas fritids och ungdomsgårdar, men det saknas även vård och omsorg anpassade för de udda människor som trots allt finns men som vill var bland andra människor där det är gratis att vara. Hälsar Tant Barbro

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.