torsdag 18 juni 2015

Att balansera på slak lina

Samtidigt som Miljöpartiet, med rötter i fredsrörelsen, genomförde sin första kongress som regeringsparti flög två amerikanska B-52-flygplan in över östra Skåne. De två planen ingår i den Nato-ledda övningen Baltops 2015. De amerikanska bombplanen, kända från Vietnamnkriget, kompletterades med brittiska helikoptrar och US Navy. Flyganfallet följdes upp av att soldater besteg den svenska kusten med dragna vapen.

Detta var ingenting som berördes i språkrörens kongresstal. Förmodligen för att det var alltför pinsamt för en grön kongress att få höra. Tillstånd har nämligen getts av den rödgröna regeringen. För övrigt övernattade svenska soldater på USS Antonio, ett amerikanskt amfibiefartyg, välutrustat med kvällsmat, helikoptrar, artilleri och robotar.”Vi ska lära känna varandra”, meddelades det.

Miljöpartiets kongressdeltagare övernattade däremot i Örebro, där partiet bildades för 34 år sedan och slog fast i sitt första program att partiet ”arbetar för en ny och aktiv svensk fredspolitik”. Det var knappast den som gav sig tillkänna i östra Skåne. Feministiskt Initiativ demonstrerade på den kust där soldaterna landsteg. För 34 år sedan hade det nog varit Miljöpartiet.

Frågan som uppstår: Är det omöjligt att i maktposition utföra det parlamentariska hantverket och samtidigt upprätthålla en värdebaserad radikal opinionsbildning?

Läs gärna fortsättningen här.


26 kommentarer:

 1. Du använder ordet tillväxtkritisk, men borde nog snarare använda ordet tillväxtskeptisk. Det är inte fråga om värderingar, utan om en verklighet som inte tillåter särskilt mycket mer tillväxt.

  SvaraRadera
 2. "Att balansera på slak lina" är väl vad regeringen gör. Minst sagt. Det talades för några dagar sedan om, att det krävs en folkomröstning för att gå med i NATO (riksdagen) Men det sista penndraget kan komma plötsligt beroende på vad som händer.

  DN "Nato byter taktik när Ryssland rustar upp"

  "Blickar man framåt tror Elfving att Rysslands övningar kommer att fokusera mer på Arktis, eftersom landet har starka intressen i området och sagt att det kommer att prioriteras under 2015"
  Nato har också starka intressen i Arktis. Vi också för hela samhället drivs av olja. Säg det som inte innehåller olja. Inte är det mycket.
  Så hur ställer vi om utan oljan?

  "Vem äger Arktis" Forskning & Framsteg
  "Vem har rätt till de naturresurser som ligger dolda under Arktis is?"
  Frågan uppstod när ryska miniubåtar dök ner rakt under Nordpolen. Där på botten fäste de en rysk flagga.
  "Enligt vissa källor ska upp till en fjärdedel av världens återstående gas och olja ligga gömda på polarbassängens botten. Och i takt med att klimatet värms upp räknar man med att fyndigheterna ska bli lättare åtkomliga" Där har vi ett del svar till varför man inte tar klimatet på allvar? Oljeberoende.

  Så verkligheten tillåter mycket mer tillväxt. Men för vissa/vem? vi lever alla på lånad tid. Det finns anledning att vara tillväxtkritisk. Skeptisk är att ta i, i underkant.

  Stina Oscarson vår kloka kulturpersonlighet talade om spelet om Arktis. Att det egentligen handlar om det. Jan Björklund sa bara det är ryssens fel. Det svenska folket får väl tänka efter, om vi vill delta i spelet om Arktis. Eller om vi insett att krigsspel spelar man med hjälp av data. God samhällsplanering sker med omställning och livsstilsförändringar, samt en insikt om att vi förstör denna planet.

  MP får bestämma sig om de är tillväxtkritiker eller inte.
  Om de är maktpolitiker eller inte.

  SvaraRadera
 3. http://www.svt.se/nyheter/het-debatt-om-sveriges-militarovning-med-nato
  Kultur handlar om att ge sig in i samhällsdebatten.

  SvaraRadera
 4. Schlaug har tidigare skrivit om att det inte finns för lite olja utan för mycket...

  SvaraRadera
 5. Att Feministiskt Initiativ demonstrerade mot den Nato-ledda övningen Baltrops 2015 uppmärksammades knappt. I dessa dagar visar dagspressen helst att Sverige "talar med en röst". Då blir demonstrationer mot Nato på sin höjd notiser.

  SvaraRadera
 6. Vietnamnkriget, man "Besteg" den svenska kusten med "dragna" vapen, etc osv.

  Okunskapen skiner igenom. Det verkar inte finnas några som helst kompetenskrav för att recensera den svenska försvarspolitiken vilket ett antal kulturkluddar gjorde pinsamt uppenbart härförleden.

  1997 kunde man i DN läsa att MP var för ett stärkt militärt samarbete med bl a Finland.

  2015 läser vi att Birger Schlaug inte alls tycker om att vi övar med bl a Finland, i Sverige, inom ramen för det nordiska samarbetet.

  Inkonsekvensen skiner också igenom. Är det månne Schweiz deltagande som sticker i ögonen?

  B-52:or ja, som även flög över "Vietnamn". När får vi höra dig kritisera flygningarna kring våra gränser med Tu-22:or som också flög över Afghanistan på 80-talet? B-52:orna är åtminstone inbjudna i god demokratisk ordning, vare sig du gillar det eller inte. Antagligen hade de också påslagna transpondrar...

  Slutligen. Ingen gillar en gnällspik. På 90-talet då vi hade typ 30 brigader föreslog du nedskärningar. Idag ligger det svenska försvaret (åtminstone dess militära del) långt under de nivåer du tyckte var rimliga. Istället för att gnälla, så kan du ju tala om vad du önskar dig? Alliansfrihet innebär att man ska lösa problem själv, nämligen. Nu låter det mest som att du gnäller på bärgningsbilen samtidigt som du för länge sen slängde ditt eget fälgkors rätt ut i skogen.

  SvaraRadera
 7. Eller är det månne den nånannanism som tidigare lyst igenom som gör sig påmind igen, dvs att vi gärna ska vara med och öva men då inte inom våra egna gränser? Det resonemanget har ju tidigare förekommit på bloggen.

  SvaraRadera
 8. Ben Dover, din retorik blir ju inte bättre för att du har ett hånfullt språk. Det blir liksom meningslöst att samtala på det sättet. Vill du få med dig människor på din linje så kommer du inte att lyckas på det sättet. Knappast med det bildvalet du gjort heller förresten.
  Mona

  SvaraRadera
 9. Och så lediga politiker, som alltid är i tjänst (dubbel-tänk där) som går/gått på sommarlov pga det i ett för länge sedan försvunnet samhälle fanns en "skörd att bärga"..

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendators juni 18, 11:28:00 fm

  Säg den som inte vill ha fred, men frågan är hur man bäst uppnår det och till vilket pris. Hade Sydkorea varit kommunistiskt idag så hade befolkningen även där varit undernärda och haft en medellivslängd som varit 10-15 år lägre.

  Mindre stater i europa kan inte själva bygga upp ett försvar för att klara ett angrepp från en större stat. Har svårt att se vad som skulle vara fel med att demokratiska stater går samman och skyddar varandra. Se på Ukraina och hur Ryssland tog för sig, då de inte kunde sätta något emot.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal hur har du det med balansen? Varför vittnar många romer om att de har det nästan ännu värre idag än på kommunismens tid? Antiziganismen ökar i Europa snarare än minskar. Förklara gärna varför "demokratiska" stater inte lyckas lösa fattigdomsproblemen. Eller varför inte höger eller vänster lyckats med det.

  SvaraRadera
 12. "Säg den som inte vill ha fred" Vapen är till för att användas? Så att avrusta är väl det bästa sättet att uppnå fred. Fast vi har bundit oss till att upprusta... Vapen skrammel bidrar knappast till fred. Det har aldrig lett till fred och kommer aldrig att göra det. Det som är fel med att "demokratiska stater" går samman är att de riskerar att trappa upp istället för att trappa ner. Det har t.om. forskare (försvars) gått ut med. Vi bör inte gå med i Nato för risken är stor att vi förvärrar inte förbättrar läget. Så summa summarum antingen är de som vill trappa upp korkade eller väldigt rädda människor. Vilket säkert passar makten som anser sig tjäna på krig.

  SvaraRadera
 13. Angående hånfullhet:

  1. Jag ser inget hånfullt i mitt inlägg. Vänligen peka ut vad som är hånfullt.

  2. Ett par hack ner skriver Hr Schlaug om hur han, om han bara varit språkrör, gärna hade misshandlat en journalist. Skulle någon skribent råka vara hånfull hänvisar jag till det gamla ordspråket "Som man ropar får man svar".

  SvaraRadera
 14. SD nu definitivt sveriges största parti om man lägger på underskattningen. Utan att ens räkna med dagens tre mätningar 18% - 20% - 22%. Inte ett pip i media.

  Våra politiker gör sig själva arbetslösa och det har gått snabbt. Nästa är media...

  SvaraRadera
 15. anonym 12:12
  Det finns ett gammalt ordspråk som lyder "antingen har man en egen arme, eller någon annans"
  Du skriver också att vapen är till för att användas. Du har helt rätt. Om man inte övar vet man inte hur man ska använda vapnen, men för övrigt stämmer inte det heller. På 50-talet hade sverige en av dom starkaste krigsmakterna i europa. Vi krigade inte för det.
  Vi använde vapnen på samma sätt som kärnvapnen används, avskräckande. Det har fungerat bra än så länge.
  ör övrigt skulle jag vilja läsa den forskningsrapport som säger att allianser ökar risken för krig, jag gissar att den är skriven av "forskare" som får lönen i rubel.

  SvaraRadera
 16. Min tanke i en tanke
  Fel Det är bara att söka och läsa rapporten. Varför gissa? Det handlar om två svenska forskare på Försvarshögskolan i Sverige.
  Vi krigar om vi exporterar vapen till andra länder som förbereder sig för krig eller är i krig. Så visst det gamla ordspråket stämmer. De gör ofta det. Tycker det har fungerat väldigt dåligt. För det har inte lett till fred. Blir tragikomiskt att säga "Säg den som inte vill ha fred" då. Snarare borde man väl säga Säg den som inte vill ha krig för vi som vill se en annan utveckling verkar vara i minoritet.

  SvaraRadera
 17. ben dover trollboll

  SvaraRadera
 18. Anonym 03:14 TV4 Nyheterna kl 19 idag rapporterade 18% för SD. Avpixlat visade 22%.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Ben Dover, Du måste lära dig att läsa innantill.

  SvaraRadera
 21. Fy, Berra, vilken mobbning!

  SvaraRadera
 22. En B-52:a kan döda över en miljon människor med en enda bomblast termonukleära vätebomber. Det skulle jag kalla ett massförstörselsevapen om något. Vilka förordar att USA skall invaderas av en koalition av de villiga och dess ledare ställas till svars och avrättas för detta innehav? Borde inte Sverige driva den linjen om vi vore logiska?

  SvaraRadera
 23. Problemet är nog att (mp) är bättre som dekoration än som politiskt parti. Det fanns nog många som kunde tänka sig att sympatisera med (mp) och deras godmodiga, lite verklighetsfrämmande program. Men när det ställs på sin spets blir det... inte så dekorativt längre. Att propagera för att Sverige ska helt avskaffa sin försvarsförmåga, och inte kunna be andra länder om stöd, är inte naivt. Det är cyniskt, fatalistiskt och korkat. Schlaug anser ju att oavsett vad vi gör kommer vi inte kunna försvara oss, så det är lika bra att lägga ned försvaret. Hur det i det läget kan framstå som logiskt med alliansfrihet, kan nog inte ens han förklara.
  Fatalismen går däremot att förstå. Den är logisk och konsekvent i en miljö där inget vetenskapsintresse finns, och där mystik och skrock har stort inflytande. Symbolik är viktigare än det konkreta, vilket diskussionen runt de amerikanska bombplanen visar.

  Resultatet blir ju tyvärr en femtekolonnarparti som inte bara har en obegriplig försvarspolitik, svårförklarade områden är även jordbrukspolitiken, näringspolitiken och energipolitiken. T o m miljöpolitiken skulle ju ta ett kraftigt steg bakåt med (mp):s politik, då är det inte lätt att skapa förtroende.

  Noterar liksom Ben den sårade reaktionen från Birger på en ledarartikel. Nåväl, vad tror Birger att upplysta personer känner när de läser dårskaperna på försvarsområdet? Eller de sjukvårdsanställda, när en uppenbart totalt obildad Birger svamlar på om akupunktur som främjare av syreupptagningsförmågan? Den kränkta känslan finns nog hos många varje gång (mp) ska lära dem hur man gör om skolan på 100 dagar, hur man kan lägga ned jordbruket på en mandatperiod eller varför inte unilaterala skattehöjningar i industrin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du redan druckit ur midsommarspriten? Skärp dig!

   Radera
 24. Som sagt, hög klass. Invektiv och beskyllningar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.