lördag 16 maj 2015

Spridda skurar och skavanker

Det regnar. Det gör ingenting. Potatisen ruvar i jorden, bönorna växer så det knakar, tomaterna tycks gilla den halvkalla temperaturen, växthuset är fyllt med plantor, örtlandet doftar, kirspajen står i ugnen och brännässlor hänger på tork.  Det enda som saknas är knarrandet från kornknarren - ska man lyssna på en sådan är det säkraste att dra till Ölands södra delar nuförtiden.

Struntar man i Öland och istället drar till Södertörns högskola kan man träffa på Jenny Madestam, filosofie doktor i statsvetenskap.  Hon sägs påstå i senaste nummer av Fokus att "de två kvinnliga språkrör som hyllats mest internt" är Åsa Domeij och Maria Wetterstrand.

När var Åsa Domeij språkrör? Akademisk status är ingen garanti för att statsvetare  har koll... (Åsa D har aldrig varit språkrör.) Tillägg: Nu kan det förstås vara feltryck i tidningen. Hur som helst: statsvetare har påstått samma sak tidigare.

Madestam hävdar i vart fall, apropå Åsa Romson, att miljöpartister gillar att språkrör har "lite skavanker". Det var ett skäl till att ÅsaRomson slog ut Mikaela Valtersson som språkrör. Enligt Jennys analys. Herrejösses... Att Mikaela Valtersson var borgerliga medias favorit är en sak - hon var ju med att, mot medlemmarnas vilja, kovända MP så att partiet plötsligt gillade vinter - förlåt vinster - i välfärden. Särskilt i skolan. Det var därför hon inte blev vald - miljöpartister i gemen var aldrig bekväma med Valtersson som finanspolitisk talesperson. När hon inte blev språkrör så slutade hon som politiker och är nu ordförande i Friskolornas riksförbund. Det hade således inte ett dyft med skavanker att göra.

För övrigt undrar jag vad EU:s statsmän och statskvinnor gjort om det varit vit medelklass som blivit dränkta i Medelhavet. De hade knappast låtit det ske. Om inte annat så hade vare sig medier eller folkopinion tolererat det. Hur kan det komma sig...

Rasismen och synen på "den andre" var nog kärnan i Åsa Romsons hårt kritiserade uttalande. Den kärnan är så besk att de flesta inte vill låtsas om den, så därför känns det skönt för twittermobben att rikta strålkastaren på något annat än sina egna värderingarna.

PS!
Förresten, vad var det den förre vice statsministern sa? Jo, just det... Maud Olofsson sa att "Hitler gjorde tokiga saker". Tokiga saker? Undrar hur många borgartwittare som valde att tiga då...

26 kommentarer:

 1. Borgarna ska twittra sig ur decemberöverenskommelsen.

  SvaraRadera
 2. Torkade nässlor? Till vad?

  SvaraRadera
 3. "För övrigt undrar jag vad EU:s statsmän och statskvinnor gjort om det varit vit medelklass som blivit dränkta i Medelhavet."

  En relevant jämförelse vore vad *afrikanska* politiker hade gjort om européer drunknade i Medelhavet.

  Vidare, genom att skicka tillbaka de som kommer, istället för att locka hit dem med PUT och massa bidrag, så skulle man dessutom få stopp på dödsfallen. Men det vägrar vänstern. Några tusen människoliv är man beredd att offra för att kunna upprätthålla, helst öka, inflödet av afrikaner och araber till Europa. Statstelevisionen är t.o.m. villig att ljuga för att främja sin ideologi.

  SvaraRadera
 4. Jenny Madestam har magkänsla - det är det som räknas. Att Åsa Domej inte var språkrör det är en detaljfråga. I dagens Sverige är det magkänslan som gäller - mästaren i det är korpral Björklund.

  SvaraRadera
 5. 09:28 - nässlor är en av ingredienserna i husets örtsalt och som krydda i såväl mjukt som hårt hembakat bröd.

  SvaraRadera
 6. När började du tro på allt som skrivs i tidningar? Källkritik? :)
  https://mobile.twitter.com/andwal/status/599148757448523777

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendasön maj 17, 10:50:00 fm

  Typisk svensk politik, man hänger upp sig på ord. T.ex. ska journalister alltid fråga en ny politiker om denne äe feminist. De tjatar på tills de får ett "Ja" eller "Nej"-svar. Vad personen lägger i ordet feminist eller vad personen vill göra för att öka jämställdheten är av mindre intresse. .

  SvaraRadera
 8. Anonym 10:28 - ser att Jenny M twittrat som svar (när MP:s partisekretrerare påpekat att Åsa D inte varit rör) att hon aldrig sagt det, att det är Fokus som slarvat. En tidning som Fokus bör rimligen inte släppa igenom ett sådant fel. Hur som helst: JM skriver en alldeles egen artikel i Expressen där skavankerna utgör skäl för valet av Åsa Romson. Vilket i det här fallet är fullständigt fel, även om ett sådant fel lätt kan uppstå om man läste de Stockholmsbaserade tidningarna inför valet av språkrör, de hade nämligen bestämt att Valtersson var det givna röret. De hade inte fattat ett jota av vad som rörde sig i partiet, de hade förmodligen bara fått sin information från den lilla gröna elitklicken som höll till på krogarna på Södermalm.

  SvaraRadera
 9. Birger,

  jag är ledsen men jag måste påpeka att rasism är ett ord som blivit så urvattnat och felanvänt i invektivt syfte att användandet av det vittnar om dåligt omdöme eller onda avsikter.

  För att raljera så påstår jag att användandet av ordet tyder på reaktionsbildning och projicering. Ingen som är trovärdig och seriös använder längre ordet.


  / Underhunden


  SvaraRadera
 10. Twitter fanns inte 2003 när Maud uttalade sig. Följaktligen var det bättre förr.

  SvaraRadera
 11. Tidningen Fokus tar i samma tweet på sig misstaget.
  Åsa versus Valtersson: håller helt med dig.

  SvaraRadera
 12. Haha, nu vet du varför du satt så länge som språkrör. Livet från den ljusa sidan - att få göra karriär på sina skavanker.

  SvaraRadera
 13. Gammal miljöpartist funderar: Vad som än händer i den omöjliga situationen med att vara språkrör för MP och samtidigt vara medlem i regeringen,så fortsätter "flyktingar" att sitta i båtar som inte får komma i land någon stans.Jag som tycker att artikel 14 i FN:s mänskliga rättigheter ska fungera,tycker att allmänheten och därmed även politikerna borde intressera sig varför det är så stora skillnader mellan länder i ekonomiskt och demokratiskt status att folk ändå lämnar sitt land.Och folk har gjort det i många år Trots all information som finns om vad felet är så är så görs det inte något. Det är en minoritet som tjänar på det så kallade ekonomiska system som de flesta länder lyder under, Men ändå låter vi det fortgå för vi måste spela med i ett rollspel som vi inte bett om att få vara med i. Migrationsverket beräknar att färre kommer från Syrien detta år! Ja men det komer fler från andra ställen som inte fått reda på hur länge de måste vara kvar på flyktingförkäggningarna

  SvaraRadera
 14. Det var som vanligt roligt på Public service i SR P1 idag. Där fanns även vår käre Birger med på ett hörn. Röstlikheten var nog 95%-ig. Det blir MVG till Göran Gabrielsson.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Anonym 01:40 - nej, skavankerna gällde bara kvinnliga språkrör!

  SvaraRadera
 16. Åsa D. var unik som ung politiker, sopade banan med dåtida etablerade politiker, men ville inte vara språkrör, gjorde hellre annat, som var viktigt för henne. Helt riktigt för oss mp-människor, som drog igång rörelsen och utvecklade nödvändiga, men också ibland plågsamma, livsstilsförändringar.
  Mikaela V. var något helt annat, en karriärpolitiker, enl. min mening, som egentligen inte alls brydde sig om vad mp:s grundvärderingar handlar om...numera är de för övrigt utsuddade och den gröna politiken är varken bättre eller sämre än alla andras som vill väl, men inte vet hur det skall gå till...

  SvaraRadera
 17. Men Maud "angrep" inte explicit Shoah, det är en förbannad "skillnad" det. All form av "relativisering" av Shoah attackeras, hur långsökt det än är. Hade Romson med "tag lines" kreatörer varit allmänbildade hade de vetat det. Wallström klarade sig också när hon svamlade om att koncentrationslägren skulle återuppstå i Europa om folk inte röstade för den EU:s nyliberala konstitution. Även hon klarade sig, inget direkt angrepp.

  Om nu vita drunknat i medelhavet hade det inte gjort någon skillnad. De som skulle kunna ha gjort något åt det hade då förstås inte kunnat sitta i samma båt. Inga problem, de som var de mindre lyckligt lottade hade definierats så de var "den andre" av de som inte suttit i den båten. Det finns inget som talar för någon speciell "rassolidaritet". Inte är man i t.ex. USA mer solidarisk mot fattiga svarta än man är mot fattigt "whith trash".

  SvaraRadera
 18. Apropå Fokus, klanen (och med den myndighetsförakt) är tillbaka i Sverige. Smärtsamt. Det gör mig så ont att bevittna ett välfärdslands målmedvetna förfall.
  https://mobile.twitter.com/paulinaneuding/status/599996892735471617

  SvaraRadera
 19. Södertörns Högskola är ju ett skämt till lärosäte, exemplifierat bl.a. av att dess rektor sagt: "En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort."

  Vad gäller Madestam får jag känslan av att hon är inkvoterad till mediasofforna i egenskap av ung kvinna snarare än att hon har speciellt kunniga och belysande synpunkter att förmedla.

  SvaraRadera
 20. Australien har lyckats få ner antalet döda från hundratals per år till enstaka genom att stå upp för sina gränser och därmed minska incitamenten.

  Torkade nässlor är för övrigt bra vinterfoder för höns.

  SvaraRadera
 21. Kombinationen av hot om våld med kärnvapen och kapitalism är en
  oslagbar kombination.
  I en sådan värld överlever endast
  de som har en väl anpassad galenskapsförmåga.
  Grattis till er alla!

  SvaraRadera
 22. Det märkvärdiga är att arabvärlden inte vill ta emot sina muslimska brödrafolk Rohingyas alternativt de ekonomiska flyktingarna från Bangladesh som befinner sig i båtarna och motiverar detta med att dessa saknar all utbildning och är analfabeter. Här finns det utrymme för omvärlden att rikta massiva påtryckningar.

  SvaraRadera
 23. Om rasismen och synen på den andre var kärnan i hennes budskap, så är det synd att hon lite senare kallade romer för zigenare. Men kanske kan det ge en större förståelse för att mycket avfärdas som rasism. Av MP t.ex.

  Är det inte dags att skrota det ordet en gång för alla. För allt för många gömmer sig bakom detta ord. Pekar på andra och avfärdar kritik. Kalla det dvs. rasism för vad det är nämligen rädsla, okunskap, slarv med hur man uttrycker sig, brist på koncentration kan det också vara, för väldigt få tror väl att Romson ogillar romer. Men givetvis kan det också handla om hat. Vi de flesta av oss verkar hela tiden vilja avslöja andras rädslor, okunskap, hat. Då ser ingen vår egen. Tror vi...

  Det är ju rent löjeväckande att ordval är viktigare än massdöden på medelhavet. Löjligt att kritiska jämförde det med förintelsen. För det var vad de gjorde när de ifrågasatte Romsons ordval så starkt. Projicerade och pekade på Åsa Romson som var "oskyldig".

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Tack Dynape, Grattis till dig också!

  SvaraRadera
 25. I svensk debatt återkommer alltsomoftast Hitlertysklands brott som historiska referenspunkter, i brist på andra. Svenskarnas historiekunskaper är omvittnat skrala.

  SvaraRadera
 26. Kornknarrens knarrande..., det föds inga nya kullar; slåttermaskinen hinner innan.

  Brännässlor till bröd, soppa, grytor, kakor...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.