måndag 25 maj 2015

"Slave trade"

Artikel i The Guardian: Anger over EU's 'slave trade' rhetoric as naval operations begin in Mediterranean.

Fler än 500 forskare skriver öppet brev: "We demand that Europe’s political leaders stop abusing the history of transatlantic slavery to legitimate military and migrant deterrent actions, and instead recall, and act upon the demands for freedom of movement, or ‘a right of locomotion’ articulated by African American anti-slavery activists of the nineteenth century."

11 kommentarer:

 1. Jag undrar vilken forskning artikelförfattarna hänvisar till..
  "De var tvungna att hindras från att välja begå självmord framför påtvingad transport".
  Vad hindrade dem från att begå självmord när de väl fick jordbruksredskap i händerna? Finns det ett sinnestillstånd mellan självmordsbenägenhet och total underkastelse inför slavägare? Denna mekanism bör undersökas eftersom det begås självmord i Indien
  https://www.youtube.com/watch?v=XlYzd8bM9xg

  Jag gläds över att de 500 forskarna högaktar fri rörlighet så mycket att de upplåter sina lägenheter, hus och trädgårdar åt flyktingar som vill nyttja sin fria rörlighet. De bör skyndsamt sätta upp plakat i de nordafrikanska staterna med googlemaps positioner till deras bostäder. Varför sluta där, bjud in alla fattiga i Bangladesh, de kastlösa i Indien och alla andra som Europa har ansvar för enligt forskarnas retorik. De vill väl inte endast hjälpa dem som har medel att fly utan ALLA(h).
  Det finns arbete åt alla, husrum åt alla, resurser åt alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter fingret på vänsterns innersta kärna. Man vill vara snäll men kräver att någon annan ska betala. Denna "någon annan" förutsätts ha oändliga resurer.

   Radera
 2. Högerns innersta kärna då? Man vill inte vara snäll utan kräver att någon annan ska betala.
  Viljan att vara snäll är underskattad. Dumsnäll? Bättre att bara vara dum?
  Hmmm handlar det om höger eller vänster?

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendamån maj 25, 07:20:00 fm

  Ett gäng välfärdsstater som med våld försöker försvara ett ohållbart system i en global värld.

  Skulle vara ett intressant experiment att omvandla en kommun i Sverige till en miljöpartisk stat med medborgarlön, 30 timmars arbetsvecka, nolltillväxt och fri invandring,

  Hur snabbt skulle det kollapsa?

  Laissez-faire och laissez-passer kan däremot utan problem kombineras.

  SvaraRadera
 4. Avvaktar Birgers kommentarer till det "öppna brevet" från forskarna!

  SvaraRadera
 5. Ser att Annelie Schlaug, (PhD candidate Peace and Conflict Research, Lund University, Sweden) är en av undertecknarna.
  L.

  SvaraRadera
 6. Nej, det är väl faktiskt ganska dumt att sätta likhetstecken mellan slaveri och människosmuggling. Tror detta är en akademisk skillnad för de flesta lekmän dock, migrantsmugglingen är smutsig och hemsk oavsett om man liknar den vid slaveri eller inte. Sen förekommer det ju diverse utnyttjanden och friköpanden på vägen, vilket kanske i någon mån liknar vissa företeelser inom slaveriet.

  Situationen på medelhavet blir dock varken bättre eller sämre av semantik. Framför allt ska man inte använda gamla liberala argument som "right of locomotion" i en internationell kontext. Jag är rätt säker på att t ex de amerikanska slavarna ville kunna förflytta sig och byta arbetsgivare INOM USA, inte korsa ett världshav och arbeta i främmande land. Medborgerliga rättigheter är inte detsamma som internationell fri rörlighet. Och där har vi en liknelse som är lika dålig som den som artikeln argumenterar emot.

  SvaraRadera
 7. Ben Dover sa:

  "Jag är rätt säker på att t ex de amerikanska slavarna ville kunna förflytta sig och byta arbetsgivare INOM USA, inte korsa ett världshav och arbeta i främmande land."

  Jo slavar har ju verkligen förmånen att välja "arbetsgivare". Vart var du på historielektionen?

  SvaraRadera
 8. Västs skuld till det som sker i Afrika är enorm.

  Libyen blev bombat till smulor för att det skulle "demokratiseras". Libyen hade Afrikas högsta levnadsstandard med fri sjukvård, fri utbildning etc. Problemet för väst var inte att Gaddafi var en diktator (hur många andra diktaturer stöder inte väst?) Problemet låg i att han ville skapa ett penningsystem och valuta för hela Afrika för att kringgå västs finansmaffia.

  Men Libyen är bara toppen av isberget.

  "In 1997, the UNDP stated that in the absence of debt payments, severely indebted African countries could have saved the lives of 21 million people and given 90 million girls and women access to basic education by the year 2000."

  http://www.asadismi.ws/africaworldbank.html

  Så på tre år beräknade FN att västs skuldsättning av Afrika tog livet av 21 miljoner människor – bara i Afrika! Hur många har då inte dödats genom alla århundraden och på alla kontinenter som västs skuldförslavningsinstrument, bl.a IMF och världsbanken, har implementerat sina SAP (Structual Adjustment Plans)och sugit ut U-länder. För visst har All-African Conference of Churches rätt när de säger att bankskulderna är ett nytt slaveri lika vidrigt som slavhandeln.

  Afrika är enormt rikt, underbefolkat och är inte "underutvecklat" - det är medvetet nedtryckt av väst genom finansiella medel men även genom att väst söndrar och härskar.

  Det är menat att Afrika inte ska skapa en egen ekonomi -Afrika ska lämna över sina rikedomar i form av råvaror till väst. Sedan kallar väst utsugningen för "frihandel". Ekonomiprofessor Michael Hudson har skrivit hur det går till. Lyssna gärna på när han beskriver hur västs finanselit våldtagit Afrika, kan vara en bra motvikt till "vår" "fria" medias trams ( ska inte "vår" media vara en av grundpelarna i demokratin? Ändå ljuger den och glömmer fakta mer än den säger sanningen):

  http://michael-hudson.com/wp-content/uploads/audio/Hudson_July2011_Bonnie.mp3

  Den stora frågan är hur väst ska kunna klara sig när det inte längre kan leva på att suga ut resten av världen. Många delar av Europa är överbefolkade. Kolla t.ex Storbritannien och jämför t.ex med Argentina med sitt Pampas, enorma natur och energitillgångar. Argentina är ytmässigt runt 11 gånger större än Storbritannien men med 20 miljoner färre innevånare. Vad händer med Storbritannien när oljan och finansmakten flyttar österut och västs förmåga att finanselit suga ut resten av världen minskar? Vilka flyktingströmmar kommer inte det skapa och hur kommer det gå.

  Väst har knappt någon reell ekonomi kvar (mer än då möjligtvis Tyskland). Och västs förmåga att suga ut resten av världen finansiellt minskar för varje dag. Finanspsykopaterna i det fallande väst är i stort behov att kunna gömma sig bakom något för att skyla sina gärningar. Invandrarna är satta som syndabockar - det är viktigt att vi inte går på det när finansmaffians ekonomi baserad på utsugning och parasitism rasar.

  SvaraRadera
 9. Intressant, Lincoln. Vad säger ni andra? Skulle vara intressant att höra fler synpunkter och perspektiv på det Lincoln skriver. Birger, vad tänker du om det han skriver?

  SvaraRadera
 10. Anonym 08:43, svar: delar i stort uppfattningen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.