fredag 15 maj 2015

Nålar, antroposofer och placebo

Det är klart att det inte funkar, tänker jag. Jag får nålar i kroppen, har problem med såväl syreupptagning som ben som känns som störar när jag springer. Jaja, sätt du nålar både här och var, jag tror inte på det. Och så berättar hen vad som skall hända: benen kommer att kännas lätta, du kommer att få bättre förmåga att ta upp syret. Och så några nålar i vänster öra som komplement. Jaha, du , tänker jag.

Efter tjugo minuter är det klart. Ut på löpbandet. Hoppsan, benen känns lätta som förr i tiden. Bara inbillning, tänker jag. Placebo. Och efter ett antal kilometer är jag fortfarande inte ens lite trött. Placebo, tänker min hjärna. Du bara blåser dig själv, i själva verket är du skittrött och benen känns som störar. Egentligen. Så springer jag på en stund till och nån del av hjärnan mal på med sitt "det är bara placebo, gubbe lilla, du är lurad...".

En annan del av hjärnan, nån primitiv flummare, utropar: Så bra då!

Apropå risken för att utsättas för placebo och må bättre så hade DN en artikel om antroposoferna i Järna. Och apropå det: När MP skulle ha en riktigt jobbig kongress för länge sedan förlade vi den i det oändligt vackra och harmoniska kulturhuset i Järna och ingen förmådde bli osams med någon.

31 kommentarer:

 1. Ja, det känns säkert bra.

  En annan sak som känns bra kan t ex vara ett glas vin och en bit mögelost. Det intog jag i går kväll.

  Skillnaden mellan miljöpartister och andra är dock att miljöpartisterna vill kalla vin och mögelost för "medicin" och använda den emot t ex cancer.

  Samt så klart kraftigt subventionera den via skattsedeln också.

  Pengarna som antroposoferna skulle få in kanske de skulle använda för att propagera emot vaccinering eller på annat sätt försämra vår livskvalitet.

  Helt oförsvarbart.

  SvaraRadera
 2. En annan sak som riskerar att göra mänskligheten nöjdare och gladare och överlag få oss på bättre tankar är cannabis, som givet denna potential naturligtvis utgör ett mycket allvarligt hot mot det "moderna samhället". Nädå, skojar bara - cannabis är givetvis ett riktigt rävgift utan vare sig medicinska eller andra tillämpningar. Lets go back to sleep...

  SvaraRadera
 3. Jo, den kongressen, 1994, där jag själv var en av ordförandena, inspirerades uppenbart av de vackra lokalerna och omgivningarna i Järna...äkta placebo.
  Men andligheten, Steiner, nålar?

  SvaraRadera
 4. Terapeuten råkade "glömma" att berätta att ameriakanarna spred ut chemtrails den morgonen, med feelgood-kemikalier i. Ett steg i godkännandet av det nya handelsavtalet, sägs det.

  SvaraRadera
 5. Håna alternativen bara, för de är ju inte vetenskapligt bevisade, de saknar belägg. Och om de skulle funka, så funkar de inte egentligen. Det är bara placebo. (Harrisburgolyckan har egentligen aldrig inträffat, sa Tage Danielsson.)
  Så lita på vetenskapen bara!

  Gt

  SvaraRadera
 6. Anser att det är framtida forskning och inte EU kommissionen, som ska bestämma om vi ska använda oss av alternativ medicin eller inte. Fram tills dess att vi vet, borde politiken arbeta för individens frihet att välja skolmedicin eller alternativmedicin eller både och.

  Så bra Ben Dover att mögelosten och vinet satt fint igår. Att det kändes bra. Du vill säkert innerst inne också, att andra ska få avgöra, vad som sitter fint för dem. Birgers Schlaugs upplevelse skadar ju direkt ingen annan...

  Han har inte fått narkolepsi eller ME? av denna upplevelse? t.ex. Tror knappast att antroposoferna motarbetar beprövad cancermedicin. Det forskas nu kring en beprövad sådan om den även kan hjälpa ME patienter.
  Även de som misstänker ME på grund av vaccinering.

  Nej EU och kommissionen ska inte bestämma över hur framtida forskning ska ställa sig. De ska inte heller kräva av Sverige och våra politiker att nu måste vi bestämma oss.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Gt, litar inte på vetenskapen. Men litar på att den ska utvecklas som allt annat. Ge oss mer och bättre svar. Personligen så har jag erfarenhet av att alternativ medicin lindrar.
  Vet att även andra har det. Det borde räcka för att människor inte ska håna den.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. "Apropå risken för att utsättas för placebo och må bättre" Haha, lite typiskt din pessimistiska ådra tänker jag. Att se det som en risk istället för en möjlighet. Självklart är det bättre att slippa gå placebo-omvägen via plånboken när vi istället borde förlita oss mer på tankens/viljans kraft. Den tilliten kan försätta berg!! Men förutsätter nog en optimistisk grundpersonlighet.

  SvaraRadera
 9. Bara ca 4.9% av all massa och energi i universum är vanlig materia. Resten är okänt för vetenskapen. Det gör åtminstonde mig en aning ödmjuk.

  Det finns sådant som vi inte vet något om. Det mesta faktiskt.  SvaraRadera
 10. Gt, nej,seriösa alternativ skall verkligen inte hånas, ett av de mest bisarra möten jag haft på en debattscen var när en sosse, i slutet av 80-talet, hävdade att det inte fanns någon erfarenhet av akupunktur... Att sedan placeboeffekten hånas av en del är än mer bisarrt, det är ju tvärtom något som borde tas till vara.

  Apropå Järna: Själv väljer jag gärna biodynamiskt odlade grönsaker etc även om jag tycker att just den odlingsmetoden känns lite skum i betydelsen att jag inte begriper varför det skall vara bra med en del av metoderna. Resultatet är i alla fall bra. All bakgrund till waldorfpedagogiken kan jag inte heller förstå mig på, men metoderna och sättet att närma sig kunskapen gillar jag. Bakgrunden till den antroposofiska arkitekturen förstår jag mig inte riktigt på, men resultatet är oerhört vackert, harmoniskt och sympatiskt. Vi kan väl också konstatera att uppståndelsen hade varit enorm om narkolepsi hade blivit följden av homeopatiska medikament. Det är också intressant att följa just debatten om homeopati i länder som t ex Tyskland - själva grundtanken (se till hela individen och inte bara till den onda njuren) känns onekligen mer sympatisk än snabbesök på vårdcentralen med ett recept på piller i näven - med bieffekter på någon annan del än njuren. Om det sedan är placebo eller inte som bidrar till tillfrisknande, när det blir sådant, tycker jag personligen är tämligen ointressant. Själv mår jag - om jag får välja - hellre bättre genom placebo än genom verkningsfulla piller vars bipacksedel kan få vem som helst att undra om sjukvården är vård av sjuka eller vård av sjukdom...

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendafre maj 15, 02:38:00 em

  Skador uppstår på kroppen allt eftersom vi lever, det är oundvikligt. Motion och bra kost kan minska skadorna men det är högst marginellt. Skadorna manifesterar sig som ålderssjukdomar, t.ex. diabetes, Alzheimers, cancer, hjärt och kärlsjukdomar.

  Anledningen att vi varit så dåliga på att bota dessa åkommor de senaste hundra åren, tillskillnad från. virus- och infektionssjukdomar, är att ålderssjukdomar bara kan hindras genom att angripa grundproblemet, dvs skadorna. Vi måste reparera kroppen. Det betyder att nästan all forskning idag måste läggas om till förmån för regenerativ medicin, tänk stamceller, 3d-printade organ, genterapi mm.

  Om man vill kan man se livet som en brasa, där vi får ett visst antal vedträn från start. Med tiden brinner de upp och blir gråa. Det enda sättet att hindra elden från att slockna är att kontinuerligt stoppa in nya vedträn. Att vrida och vända på befintliga vedträna, eller impregnera dem på speciella sätt är ett hopplöst företag..

  SvaraRadera
 12. Allt som bevisligen fungerar går väl inte bevisa? Att fåglarna/ålarna kan navigera rätt har väl ingen hittat orsaken till, ändå gör dom det? Att "stjärn"(sol)-tecken ofta fungerar som oöverträffade "psykologiska skisser" av en individ går inte bevisa. Att någon med hjälp av en kvist hittar vatten 8 gånger av 10 går inte bevisa, ändå gör dom det. Därmed inte sagt att det finns massor med "mumbo-jumbo" som bör demaskeras, avslöjas & kallas vid sitt rätta namn.

  SvaraRadera
 13. Kan man inte bli förbannad på begreppet "andlighet"? När t ex ungdomen är så fattig att den inte har råd köpa ett par byxor beskrivs detta i media som att de numera blivit "gröna idealister" som vänt ryggen åt deras föräldrars värld med bilar & husvagnar! Undrar hur det kommer låta med tanke på prognoserna om medelklassens "prekariatisering", kommer man då läsa att dessa "funnit ro i tillvaron" & slutat vilja lyxrenovera köken..?

  SvaraRadera
 14. Miljöpartist på löpband? Miljöförstörare, tysk kolkraft, kapten Haddock-svordomar.
  Det pekar däremot på att miljöpartism är placebopolitik. Placebo skall man icke ringakta

  SvaraRadera
 15. Tack Birger för tipset om artikeln i DN. Tycker "antroposoferna i Järna" är ett väldigt intressant fenomen just med tanke på alla lyckade praktiska tillämpningar inspirerade av en filosofi som knappt någon verkar tycka är vettig i sig.
  Det är klart att man kan resonera som du att det är "tämligen ointressant" om ett tillfrisknande beror på "placebo" eller ej, men det är ju en ganska ovetenskaplig inställning som knappast leder till ökad kunskap. Bättre att verkligen försöka förstå mekanismerna bakom sådant som bevisligen fungerar. Om inte annat så behöver vi öka vår förståelse för det vi idag avfärdande sopar under mattan som "bara placebo" så att vi mer exakt och konsekvent kan använda dessa mekanismer för läkande.
  Det är möjligt att antroposofin som filosofiskt system (om det nu går att betrakta som ett sådant) i princip enbart är "rapakalja" som någon påstod. Men då återstår ändå att hitta andra förklaringsmodeller till varför de pedagogiska, agronomiska, arkitektoniska (etc.) tillämpningarna "fungerar" och upplevs som lyckade. Tills någon kan komma med bättre förklaringsmodeller så får väl antroposofins egna anses som tillräckligt bra och relevanta. Den "moderna vetenskapen" har ju inte givit upphov till något Järna.

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendafre maj 15, 05:39:00 em

  Hur många år tror ni antroposoferna kan öka medellivslängden med i Sverige?

  En vecka?

  Hur många år tror ni ett framodlat hjärta från stamceller kan öka medellivslängen med?

  Fem år?

  Eller tills de dör av någon annan åldersrelaterad sjukdom, som vi också kan fixa genom reparation.

  Vad ska samhället/journalister intressera sig mest för?

  SvaraRadera
 17. Akupunktur har fått godkänt av Socialstyrelsen som metod. Sjukgymnasterna, bl.a, använder den inom habilitering. Det är viktigt att ändå det finns någon gräns mellan veteskaplighet och tro. Annars är en sådan här helg också viktig ,som en del av det senare.
  Jag har bott i Järna i 25 år och har många vänner inom rörelsen. De är egentligen ett gäng människor som har förmågan att skapa företag som blomstrar. Antroposofin som tro är något för de mångalna.
  Men många av företagen inom branschen är riktigt bra. De är också ,som alla andra maktfaktorer i samhället ,insyltade i varandra på alla de tänkbara sätten.MP är en del av den salladen. Och allt det där om friskolorna började där. Hela det läkepedagogiska tankesättet är som Freuds psykodynamiska gårdagens metoder. Men flitigt anlitade av kommuner och landsting som vill bli av med sina "kostnader".

  SvaraRadera
 18. Neloliberal, du är så dualistisk. Varför inte både och istället för antingen eller?

  SvaraRadera
 19. Nej den moderna vetenskapen har inte givit upphov till något Järna. Men väl till att vår planet ingår i ett solsystem? Steiner talar om det kosmiskt-planetariska. Det har jag personligen svårt att förlika mig med. Dock anser jag att han hade många viktiga bitar som vetenskapen behöver närma sig. Det vore fruktansvärt om hans lära hamnade i papperskorgen.

  Håller med Jonte om att vi behöver öka kunskapen kring "placebo" Väntar med spänning på att vetenskapen mer ska ta sig an utmaningen. Hur vi kan använda "dessa mekanismer" för läkande.
  Vill gärna att Järna ska finnas kvar.

  Men ni inser väl att EU kommissionen kan hasta fram ett avvecklande av alternativmedicin? Våra politiker i olika partier har olika syn på alternativmedicin, inte bara inom partierna, utan även inom blocken. Antroposofin lever farligt. Det medan vi bråkar om dess värde.

  Tyskland och även andra ligger före oss på detta område. Tyskland är ett röststarkt land i EU vi kanske ska följa deras debatt kring alternativmedicin. Stötta dem om det behövs.

  Ang. akupunktur och att det inte skulle finnas någon erfarenhet...
  Det är ju ren nonsens. Kinesisk akupunktur håller på att förvanskas av oss. Gammal kunskap är alltid i fara. Trist för allt gammalt är inte mossigt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Päivi, Just det sjukgymnaster använder Akupunktur. Vad har de för utbildning? Femårig inom TCM Kinesisk traditionell medicin?

  Det är samma sak med t.ex. Qi Gong allt blandas i en enda salig röra. Gympa qigong jämförs med medicinsk osv. Tyvärr så har det lett att allt fler blir skeptiker till alternativmedicin. Det blir också svårare att för vetenskapen studera verkliga effekter.

  Precis alla friskoleälskare borde älska Järna:) För det handlar mycket om frihetstanken att starta egna blomstrande företag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Neoliberal Agendafre maj 15, 08:51:00 em

  "Varför inte både och istället för antingen eller?"

  Man får väl intressera sig för både och, men det ena har så liten effekt, medan det andra har enorm potential Jämför antibiotika eller vaccinering med blodiglar.

  SvaraRadera
 22. Birger. Det var ju inte dig jag syftade på. Nej det är andra förmågor som låter spefulla. Jag vet att du Birger, Lisbeth och några andra "här i huset" gillar helhetssynen, istället för det fragmentaliska synsätt som dagens vetenskap verkar vara hemfallen åt. Det kanske förklarar varför den flinar lite snett åt den antroposofiska medicinen. De anar väl att den funkar, men begriper inte varför. Alltså är det inbillningens kraft. Den tjänar ingen medicinjätte några stålar på, och därför döms den ut. Vetenskapen måste hålla sig väl med jätten, då det är därifrån mången sponsring härrör.

  Gt
  (mångårig konsument av antroposofisk biverkningsfri hjärtmedicin, visar f.ö. finfina värden vid de årliga kontrollerna)

  SvaraRadera
 23. Placeboeffekten är viktig, det kan varje praktiserande läkare intyga.
  Homeopati handlar om placebo, enbart. Det har inget med att behandla hela människan att göra, utan att behandla sjukdomen med en försumbar dos av sjukdomen själv. Av någon anledning har sedan detta utvecklats till att dosen ska vara obefintlig, och personen ska behandlas av minnet hos vattnet som innehöll en liten dos av det sjuka innan det späddes så att det garanterat inte finns ens en molekyl kvar.
  Med andra ord rent vatten och därmed båg. Placeboeffekten kan ju dock finnas där, men säg inte att man behandlar en människa med det för det gör man definitivt inte.

  SvaraRadera
 24. Elisabeth:qi gong används också av sjukgymnasterna på VC då den är godkänd som metod. Både akupunktur och QG är ju verkligen beprövad mångtusenårig erfarenhet. Alternativ medicin blir riktigt farligt när människor slutar sina bröstcancerbehandlingar och tar in på Vidarkliniken. Inte ens att lyssna på luta hjälper. Bara de senaste vetenskapligt testade metoderna. De hjälper faktiskt utmärkt.

  SvaraRadera
 25. Päivi, Ja QiGong används av sjukgymnaster och uppskattas av många. Men vi är nog lite dåliga på att fråga efter vilken utbildning de har. Det är ju lika viktigt som vid vanlig skolmedicin. Nej lyssna på luta hjälper inte. Men det är trevligt för väl måendet. De senaste vetenskapliga metoderna hjälper inte alltid. Personligen så skulle jag hellre ta in på Vidarkliniken om de inte hjälper, än att dö på sjukhus eller hemma. Lyssna lite på luta och slappna av.

  Neoliberal, Blodiglar till skillnad från oss lider inte av frosseri. En måltid sägs hålla dem vid liv upp till två år. Men de gillar rent vatten... Dålig potential alltså.

  Bakterier har enligt forskning genom anpassning/evolution utvecklat sätt att skydda sig. Evolutionen är för härlig.
  Vi har genom anpassning skyddat oss ifrån kunskap och riskerar att hamna utanför evolutionen. Kanske får vi börja om. Det vore väl kul?

  Birger talar om hjärnan. Det gör han gärna. Hjärnan tränas enligt forskning att sätta igång processer i kroppen. Betingning...
  Vi kan alltså koppla ihop vad som helst med ett starkt immunförsvarsdämpande medel.
  En professor i Tyskland säger att vi i framtiden måste lära oss att använda oss av placebo effekten.

  Ja när blodiglar har utrotats av oss. Penicillin inte fungerar alls vad återstår?

  Jo tankens kraft.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Lisbeth. Den antroposofiska medicinen lever farligt? Ja det är möjligen så. Men vi får veta mer, hur dess öde i Sverige ter sig, om några veckor.

  I vintras var jag i kontakt med Läkemedelsverket i denna sak, eftersom jag oroades över den framtida tillgången på a-sofisk hjärtmedicin. Verket svarade att remisstiden, angående myndighetens förslag till reglering, går ut i maj månad.

  Sedan får vi se, huruvida EU:s (till synes löftesrika) inställning blir verklighet, eller om det blir tvärt om.

  Myndigheten kan nämligen sätta "ribban", dvs registreringsavgiften, så högt, att bara branschens jättar klarar den. I så fall blir oregistrerade antroposofiska läkemedel automatiskt förbjudna.

  Himmel eller helvete tycks vänta runt hörnet.

  Gt

  SvaraRadera
 27. Gt, Hoppas innerligt att du och andra får behålla er medicin. Men EU domstolen säger att det måste in i lagstiftningen och regeringen överväger. Oavsett så vet vi ju inte utgången. Myndigheten (EU) kan ju som du skriver sätta ribban högt.

  Ja som du skriver om några veckor får vi veta.

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20803365.ab

  Lisbeth


  SvaraRadera
 28. Lisbeth. I Ekot sa hälsominister Gabriel Wikström (S), på tal om EU:s direktiv, att Sverige väljer att tillåta. Men det är nog bara principen som lagen kommer att avse. Sedan tillkommer nästa regelverk, där myndigheten kan "anse" att en viss höjd i registreringsavgifterna vore befogad.

  Alltså, när hinder nr 1 (EU) nu är forcerat, så väntar eventuellt hinder nr 2 (registreringsavgiften).
  Vidarkliniken, eller tillverkaren Weleda, kunde ju lägga hela merkostnaden på oss patienter, men det vore orealistiskt.

  Möjligheten att privatimportera från t.ex. tyskt apotek kvarstår. Men som sagt, om några veckor vet vi mer.

  För att hjälpa den seriösa komplementärmedicinen att få genomslag, så kan man lobba för att studiecirklar startas i landet. I en sörmländsk kommun har Studiefrämjandet genomfört en sådan (för lekmän) redan 2014, och just nu pågår ännu en sådan nybörjarcirkel. Därefter fortsätter man med en fördjupningscirkel för båda. Kompetent studieledare kommer från Vidarkliniken.

  Kanske något även för bl.a. din hemort, Lisbeth?

  Gt

  SvaraRadera
 29. Det vet jag inte Gt om det är något för min hemort. Komplementärmedicinen har redan genomslag? Det därför att skolmedicin inte alltid fungerar. På ena sidan ja sägare på andra nej sägare. Det är väl det största problemet.

  Personligen så anser jag att alternativmedicin och skolmedicin bör få leva sida vi sida. För vi behöver både och.

  Om jag slapp så skulle jag välja enbart alternativmedicin. Men ibland så funkar det inte. Det är min erfarenhet. Trots min övertygelse om tankens kraft... Är glad över att den skolmedicin som jag tar funkar trots vissa biverkningar.
  Hoppas och tror att forskningen går vidare kring placebo.

  Läste länken och tackar Birger för tipset om artikeln. Snokade vidare lite. Läste bl.a. om vad Håkan Blomqvist skriver. Mycket instämmer jag i.

  MEN Steiner tillägnade sig det väsentliga av sin tids vetande. Han beskrivs som en hyperintelligent person. Många är de hyperintelligenta idag som uttalar sig. Mot eller för antroposofi. Personligen så tycker jag att vi bör härta (lugna) oss lite. Trots all intelligens så ser världen ut som den gör.

  Det vore väldigt intressant med mer forskning kring placebo. Mer kring vanlig skolmedicin också. För personligen så väntar jag på att en skolmedicin (cancermedicin) ska fungera för ME drabbade. För jag ser på väldigt nära håll att här hjälper inte enbart alternativmedicin.

  Kanske längre fram då vi lärt oss mer. Om placebo effekten. För vi de flesta av oss vill slippa svåra biverkningar. Men ibland har vi inget val. Inte om vi vill kunna delta aktivt tillsammans med andra i livet.

  Det jag irriterar mig på är att detta förs på EU nivå. Att EU domstolen tvingar fram förhastade beslut från våra politiker. Vilket gör att diskussionen leder till antingen eller. Till bl.a. att Steiners viktiga bitar och det väsentliga av han och hans tids vetande, riskerar att gå oss förlorat. Då riskerar vi mindre forskning kring det överfysiska. Det Steiner kallade andevetenskap.

  Personligen så anser jag ju att kunskap bygger på forskning. De flesta är ju ovilliga att forska vidare. Fast i egna tankesystem. Det är ett problem med forskare som tror att det forskats färdigt med dem själva. Så även med tankesystem som Steiners. Mänsklighetens utveckling har ju kantats av massor av övergivna tankesystem. Tack och lov.

  Nu blir du kanske arg på mig. Menar inte att förringa antroposofin eller Steiner. Det ägnar sig så många andra åt. Tyvärr.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Håller med dig Lisbeth.

  Vad jag menar med studiecirklar är dels, att man möjligen blir en smula bättre på egenvården, dels att man hjälper till att sprida kännedomen om denna valmöjlighet. När den med tiden blir allmänt känd, så tar politikerna sannolikt mer hänsyn till denna "folkvilja" vid exv lagstiftning och andra beslut, vilket kan gynna oss, hälsokunder i vården.

  Ett studieförbund kan därvid funka som en hävstång, eller så.

  Gt

  SvaraRadera
 31. Var du än är i detta ögonblick min familj och jag vill tacka er för att hjälpa min far bli bättre. Läkaren kände han hade leukemi ålderdom, som förekommer i hans blod som en cancer infektion. Efter att ha tagit cannabis olja i rätt dos du gav oss för ett par veckor dess nya blodtest visade en stor förbättring. Infektion är bara lätt och behöver inte längre se en onkolog. Han är nu njuta av vår nyfödda son vid en ålder av 85 planerar att vara med oss under en lång tid framöver och för er som vill kontakta Dr. Walsh, hans e-post: drwalshmedicalservice@outlook.com. Dr. Walsh, Tack igen. Gud välsigne dig och hålla dig väl.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.