tisdag 26 maj 2015

Mellan skål och vägg

Så har då till och med medier upptäckt att flygövningen Arctic Challange Exercise i en tredjedel av Sverige inte bara grundats med Natoländer utan också pimpats med övning i värdlandsstöd - det vill säga att Nato skall kunna få tillgång till svenska flygplatser, hamnar, vägar och skattefrihet.

På frågan om ACE-övningarna skall ses som övning även i värdlandsavtal svarar Totalförsvarets Johan Eellend: "Både ja och nej".

Frågar man regeringen om samarbetet med Nato ökar så blir svaret: "Både ja och nej". Frågan man regeringen närstående tjänstemän om man krattar manegen för medlemskap i Nato blir svaret: "Både ja och nej".

Nej, om någon lyssnar och inget vin intagits. Ja, om man talar mellan skål och vägg.

Analysera Nato...
Det finns sluggerretorik åt båda hållen när det gäller Nato. Ingen sida går fri. Några böcker i ämnet tas på ett förtjänstfullt sätt upp av Ulla Gudmundson här.


55 kommentarer:

 1. Det är viktigt att se till att makten över Sveriges försvar och militär stannar kvar i det svenska folkets händer, något annat vore fullständigt otänkbart och kan inte tolereras av någon nation. Men ändå låter vi vårt försvar vara fullpackat av aktivister för NATO, folk som sitter och drömmer om en karriär i en främmande krigsmakts led. Hur i helvete kan man tolerera att försvarsanställda sitter och pläderar för främmande makt!? Man kan inte tolerera att tjänstemannaledet i försvarsmakten bygger en defactoallians med främmande makt, de som gör så skall hållas kort!

  Ut med femtekolonnen ur det svenska försvaret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skulle hända med den officer som argumenterade för samarbete med Ryssland istället för Nato?

   Radera
 2. USA kan agera utan Nato. Nato är oförmöget att agera utan USA. Finns förmodligen ingen officer som argumenterar för Ryssland på de premisserna. Vad skulle hända med det landet.

  SvaraRadera
 3. Jag ställer samma fråga som Cornucopia: "Var är vänsterns och kulturarbetarnas protester mot den ryska kärnvapenövningen?"
  Han fortsätter vidare:
  "Faktum är att på demokratiindexskalan innefattar Arctic Challenge demokratier rankade på plats #1, #2, #5, #6, #8, #10, #13, #16 och #19. Ryssland rankas i bottenskiktet med plats #132. Vem protesterar vänster och kulturarbetare mot?"

  Varför saknas protesterna mot en aggresiv diktatur?

  SvaraRadera
 4. Dubbeltänk,
  de har den goda smaken att hålla till på sitt eget territorium...

  SvaraRadera
 5. Stina Oscarson gav i alla fall "sluggern" Jan Björklund en match i Aktuellt igår.

  Han sväljer USA-propagandan med hull och hår och uppträder som en Nato-megafon.

  Det finns en f.d. minister från Reagans presidentperiod, som heter Paul Craig Roberts. I bästa WikiLeaks-anda berättar han om USA:s kupp i Kiev och försöket att kasta ut ryssarna från Krim. Ett försök som kom av sig. Det står att läsa i tidningen Nya Tider nr 21/2015.

  Tror någon att en PCR skulle få komma till tals i SVT eller de andra västfrälsta medierna?

  Gt

  SvaraRadera
 6. martin det är svårare än så. det finns fin fina patent i bakgrunden, lukrativa kontrakt, ständiga krigsövningar runt om i världen som hägrar. Tänk att HA söker nya hang arounds.

  Wilderäng kan sedan ta fram staplar över hur stora de militära utgifterna är för respektive land. Ytterligare staplar för militärutgifter i relation till BNP.
  Slutligen staplar för hur stor andel militär personal relativt folkmängderna.

  Sedan tar Bend over och sjunger vi är alla bröder, upp på Söder
  https://www.youtube.com/watch?v=lfJ-dCxFlEk
  utan att spränga ett blodkärl i surdegsdimmorna.

  SvaraRadera
 7. Nja Martin.
  Jag upplever inte att Ryssland håller till i eget luftrum. Sverige, baltiska staterna, Finland etc är knappast ryskt luftrum.
  Detsamma gäller ryska marktrupper som kidnappar gränspoliser. Eller varför inte reguljära trupper som invaderar grannländer.

  Frågan kvarstår, Varför saknas protesterna mot en aggresiv diktatur?

  SvaraRadera
 8. Dubbeltänk,
  du byter ämne i varje kommentar.

  När de övar på vår mark med vår militär så protesterar jag.

  Du vet, problemet ligger lite i att man håller på och kritiserar över gränser, det inser du väl?

  SvaraRadera
 9. Anonym,
  jo, militäruppgifter är ett av de enda arbetsmarknadspolitiska projekt som liberaler är helt OK med. Med global massarbetslöshet i den nyliberala världsordningen kan man ju förstå varför alla stater vill satsa på militär. Var det nyliberala arbetsmarknadspolitiska programmet slutar kan nog de flesta räkna ut...

  SvaraRadera
 10. Min tanke i en tanke, Protesterna mot en aggressiv diktatur saknas inte. En kulturarbetare bör tala för fred och det gjorde Stina Oscarson med bravur. Hon talade som enskild individ och kulturarbetare, inte för alla vänstermänniskor eller kulturarbetare. De talar utifrån sina egna tankesystem.

  Varför saknas protesterna från vänstern och kulturarbetare. Delvis för att alla inte vet om den ryska kärnvapenövningen ännu. Delvis för att även om vi vet om den, så identifierar oss så hårt med vänster eller höger, så vi blir oförmögna att tänka klart. Läs länken som Birger Schlaug lagt in.
  Känslor... Saknar högern känslor? Eller är de lika känslostyrda som vänstern och de gröna?

  Vad är din tanke/känsla kring att USA kan agera utan Nato, men att Nato är oförmöget att agera utan USA? Om du undviker att tänka känslostyrt vad tänker du kring det?  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Om man frågar Birger då om hans reaktion på den ryska superstora övningen som just startades utan förvarning, vad får man då för svar?

  Kör Ryssland med samma argument "det är för BNPs skull" eller varför övar Ryssland?

  SvaraRadera
 12. Övningen är en samövning med Norge och Finland där 9 demokratier är inbjudna, varav 6 är NATO-länder.
  Att dessa NATO-länder dessutom är EU-länder (förutom den stora satan USA) som vi har sagt att vi ska försvara "med alla till buds stående medel" gör det självklart att vi kan ha en övning med våra grannländer.

  Att den sk kultureliten ensidigt protesterar mot USA i alla lägen visar väl att mord och diktatur är underordnat sunt förnuft.

  SvaraRadera
 13. Jo, det är klart Nato står för fred och frihet. Enligt American Journal of Public Health har USA startat 201 av 248 krig sedan andra världskriget.
  http://www.washingtonsblog.com/2014/05/90-deaths-war-civilians.html

  Den selektiva blindheten är tydligen extremt stor (notera hu Nato-kramarna totalt kommer ignorera ovan fakta - eller minimera dessa fakta om de tvingas till att kommentera dem).

  Något annat som det är tyst är den sk dollarhegemonin som gör att USA bombar skiten ur alla länder (om de inte är för stora) som inte använder dollarn. Historien kring det blundas det också friskt. 85% av all världshandel sker i dollar som enbart USA kan skapa från ingenting - vilket gjort att de kunnat köpa upp andra länders resurser helt gratis.

  Före USA var Pundet härskarvalutan och Storbritannien var "demokratins" härförare. Britterna sysslade med samma sak. Britterna krigade i 9 av 10 länder i världen. Motivet var det samma som USA använder idag – att tvinga andra länder att använda den brittiska valutan.

  Receptet för att skapa en härskarvaluta är enkel:

  * Slå sönder all form a självhushållning. Om ett land inte är självförsörjande måste det handla med andra länder, då tvingas de använda dollar.

  * Om en koloni (land) eller flera kolonier tillsammans trots allt försöker skapa ett självhushållande hållbart ekonomiskt system – förstör det antingen genom finansiella medel (isolera landet) eller militärt.

  USA behöver inte vinna ett krig för att dollarn ska fortsätta ha sin härskarstatus -det räcker med att infrastrukturen och ekonomin i landet förstörs så förstörs självförsörjningsgraden och den inhemska valutan faller som en sten och ersätts med dollar. USA:s finanssystem kan sedan gå in och köpa upp landets resurser och tillgångar helt gratis (det kostar ju inte FED något att skapa nya dollar).

  * Kalla koloniernas bristande förmåga till självhushållning för ”frihandel”. Men det finns givetvis ingen ”frihandel” när 85% av världshandeln tvingas till att använda dollar under sanktions och vapenhot.

  * Skapa härskarvalutan dollarn såsom skuld med vidrörande ränta. Kolonierna kommer då alltid ha brist på dollar och kommer krypa efter att få ”låna” mer.

  * Se till att skapa ett system där dollarna bara kan finnas i USA och inte i kolonierna (om det finns dollar utanför USA kan ju kolonierna använda dessa sinsemellan utan att USA har någon kontroll över dem). Detta kan åstadkommas genom att göra nästintill alla dollar digitala så att de endast kan existera på FED:s datorer i New York.

  * Se till att ha kontroll på alla digitala transaktionsvägar så att de leder till Rom (jag menar FED:s datorer i New York). Det digitala nätverket som leder nästintill alla vägar (i alla fall 85% av världshandeln) till FED i New York heter SWIFT.

  Hur detta utmanas av att Kineserna bygger ett eget vägnät (CIP) som kommer konkurrera med SWIFT samt hur Ryssarna är med i detta är det tyst om. Den nya sidenvägen är det tyst om. Att ryssarna slutat använda dollar vid försäljning av olja är det också tyst om (lika tyst som det var om att Irak, Libyen, Sudan etc slutade använda dollar -Iran likaså men Iran är, som sagt, lite för stort för att USA ska våga sig på att bomba sönder).

  Det är, som sagt, tystnaden man ska lyssna på. Och skalar man bort tompratet i den svenska "demokratiska" "fria" median är det otroligt tyst kring den geopoltiska analysen.

  SvaraRadera
 14. Lisbeth, Min uppfattning är att vänstern söker en kommunism som inte finns.
  Många tror fortfarande att Ryssland är kommunistikt.
  Men tittar man på det styret som finns under putin så skulle jag säga att vi har ett fascistikt styre i Ryssland.

  Dessutom verkar många leva kvar i vänstervågen på 70-talet. USA är onda och alla som är motståndare till USA är goda.
  Det är enda förklaringen jag kan finna att många inom kulturvänstern försvarar seriemördare och våldtäktsmän inom IS.
  Eller för all del hyllar Ryssland...

  SvaraRadera
 15. Min tanke i en tanke. Tankar har vi för att analysera saker. "Analysera Nato" Läs och begrunda. Om artikel fem i Natofördraget. Natoförsvaret står och faller med USA:s vilja att gå i krig för Europa. Hur tänker du kring det?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Lustig argumentation här i kommentarsfältet. Varför protesterar inte den svenska "kultureliten" mot Rysslands övningar? Mig veterligen protesterar de därför att ACE bedrivs i Sverige och att såväl den förra som den nuvarande svenska regeringen inte orkar erkänna att närmandet till Nato just nu pågår i syfte att söka medlemskap den dag det bara behövs ett penndrag. Efter flygövningen ACE inleds nästa övning till havs med bland annat USA.
  Vi verkar vara väldigt oförstående för att ett agerande som vi själva kan uppleva som defensivt av motparten kan uppfattas som hotfullt och offensivt. (John Herz gamla tes som fått namnet "det säkerhetspolitiska dilemmat", påminner Gudmundson om i artikeln jag länkade till i inlägget). Den tesen är en central del av fredsrörelsens analys.

  SvaraRadera
 17. Lisbeth
  Det finns en anledning att många inom EU vill ha ett gemmensamt försvar.
  Det är ett sätt att slippa beroendet av USA.
  Men det kräver i så fall att alla länder inom EU har ett bra försvar.

  Att USA inte skulle gå in och försvara NATO-länder inom EU är osannolikt. Då faller hela tanken med NATO. Inom överskådlig tid kommer USA att vara garanten för många länders självbestämmande (på gott och ont)

  Personligen skulle jag hellre vilja ha ett EU-förvar än ett medlemskap i NATO. Det är alltför lätt att dras in i ett krig som vi inte vill ha i och med NATO.

  SvaraRadera
 18. Fast Birger, tror du att övningen skulle ha blivit av om inte Ryssland har agerat så aggresivt mot sina grannländer?
  Talet om NATO-medlemskap är också en konskvens av Rysslands agerande.

  SvaraRadera
 19. Dubbeltänk,
  "Det började med att Ryssland slog tillbaka."

  Det är inte riktigt hållbart.

  Gör en tidslinje och lägg in år för år militärövningar och militärsatsningar, byggandet av militärbaser osv, så tror jag du får en klarare bild.

  NATO och NATO-aktivisterna bör komma ihåg den bevingade demotivatorn från Despair Inc.:
  ”The Only Consistent Feature of All of Your Dissatisfying Relationships is You”.

  SvaraRadera
 20. Sen är det dessutom väldigt problematiskt med folk som alltid använder argumentet "Men DOM då!" i debatter. "Men DOM då!"-argumentet är en extrem brist på ambition. Vad man säger är att vi inte skall vara ett dugg bättre än DOM. Det är bara ett argument för ett race emot botten, ett sätt att rationalisera sitt eget dåliga ställningstagande och lösa den kognitiva dissonans som den egna positionen medför. Dubbeltänk i praktik.

  SvaraRadera
 21. Då det talas om Ukraina som anledning till varför till varför vi ska ty oss till Nato så är det väl läge att illustrera tystnaden i svensk media kring detta ämne också (att USA startat 201 av 248 krig sedan andra världskriget blev det ju precis så tyst om som jag förutspådde).

  Här är en intressant intervju med SvD:s "expert" Stig Fredriksson gjord av någon snubbe (har ingen aning om vem han är). Fredrikssons totala okunskap är dock påfallande och tragikomisk då han representerar nivån på den "fria" svenska "demokratiska" median.
  https://youtu.be/7X3Nw1FvMpo

  SvaraRadera
 22. Birger du skriver också: "Vi verkar vara väldigt oförstående för att ett agerande som vi själva kan uppleva som defensivt av motparten kan uppfattas som hotfullt och offensivt."

  Jag håller med om att det är ett dilemma.
  Men jag tror inte på att huka sig för övermakten. Det har inte gynnat människor genom tiderna, tvärtom.

  Men Ryssland trycker på för att få media och andra som går i deras koppel att motarbeta allt som inte gynnar ryssarna i dagsläget.
  Det är inte för inte som dom vill att Gotland ska avväpnas.

  Att dom har en effektiv organisation syns tydligt på alla psyops som dyker upp när någon kritiserar Ryssland.

  SvaraRadera
 23. Min tanke i en tanke påstår att:
  1) Många tror fortfarande att Ryssland är kommunistikt.

  Nej - ett litet fåtal tror detta, antagligen mindre än 1% av Sveriges befolkning.

  2) "...många inom kulturvänstern försvarar seriemördare och våldtäktsmän inom IS."

  Detta är lögn! Ytterst få inom vänstern - om ens några alls! - försvarar IS. Jag har varit med om två manifestationer mot IS i Stockholm. Högern lyste - så vitt jag kunde se - med sin frånvaro. Jag tycker att det är väldigt synd att inte högern var med, eftersom splittring i denna fråga gynnar endast IS-mördarna.

  Om du vill bli tagen på allvar, måste du backa upp dina vettlösa påståenden med någonting som åtminstone till det yttre liknar bevis.

  SvaraRadera

 24. @Min tanke i en tanke

  Japp, din sakliga nivå ligger på att kalla de som framför fakta för "psypos" - för faktan i sig själv vill du inte diskutera (såsom att enligt American Journal of Public Health har USA startat 201 av 248 krig sedan andra världskriget).

  Den enda "psyopsen" här är nog du.

  SvaraRadera
 25. För att krig ska komma igång krävs ett förarbete, bl.a. upprustning, som i sin tur kräver att de som ska stå för notan, skattebetalarna, är bearbetade så pass att de köper hotbilden.

  Att vår högers vänstra flygel (exv FP) ställer upp som påskyndare, ligger väl i sakens natur. Men att den röda vänstern, delvis, går i samma riktning är en gåta, eller?

  Nja, om man betänker att Obama står lite till vänster om USA:s höger, så kanske man kan fatta att SVT och de andra "kulturvänstermedierna" väljer USA:s sida i konflikten med Ryssland, som ju inte längre är rött.

  Därför kungjorde Stina Oscarson också, att hon förvisso inser den ryska faran, eller hur hon nu formulerade sig, men att övningen i vårt land ändå är fel.

  Detta var mitt försök att till en del förklara ett trassligt fenomen.

  Tacksam om Birger, Lisbeth m.fl. ville kolla logiken, trovärdigheten.

  Gt

  SvaraRadera
 26. Lincoln, vad menar du med det! Har jag kallat någon här för psyops?
  Känner du dig träffad?

  Att du fortsätter att tjata om alla krig som USA har startat har gjort att jag inte brytt mig om dig överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 27. Min tanke i en tanke. Vad andra innerst inne vill eller inte vill är svårt att avgöra. Kan du avgöra det? Inte jag. Helt uppenbart har USA startat många krig. Lincoln skriver om "201 av 248 krig sedan andra världskriget" Att starta krig är lätt att ta ansvar för det man startar svårare.

  Nato är dessutom politik, som det står i artikeln Gudmundson skriver. Trots det så uppfattas Nato som en militär organisation och det är den inte. Utan en politisk organisation. Då kanske vi bör uppfatta Nato i första hand som en politisk organisation med politiska intressen. Stina O talade om ett intresse. Vilket?

  Det enda penndraget som återstår är väl artikel fem? Eller vilket penndrag återstår? Någon som vet?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. @Min tanke i en tanke

  Nä, jag känner mig inte träffad för jag kör en saklig diskussion - inte känslostyrd där man bortser från fakta - såsom du gör. Men tydligen du känner dig träffad - ditt aktiva och selektiva blundade avslöjar dig.

  SvaraRadera
 29. Gt är tacksam om min trovärdighet och logik kollas:) Både för min egen och andras skull.

  Känslotänkande och rädslor styr även mig. Men jag är medveten om att vi är känslostyrda varelser. Det ser jag som ett plus, men även som ett minus, för det är jobbigt att vara medveten om det och "ständigt" jobba medvetet med sina känslor.

  Kanske vore det skönare att vara helt omedveten om att snart riskerar det att smälla. Gå till centrum och konsumera mer i stället. Är tacksam för att det finns personer som bl.a. Stina O som har talets gåva och som vågar.

  Försvarspolitik bör inte styras av rädslor utan mod. Gör ett försök! rädsla är svaret på din gåta? Delvis ett svar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Lisbeth, USA har startat ett antal krig. Det senaste (Irak) vars följdverkningar vi nu ser i och med IS var en skandal. Katastrof för dom inblandade.
  Lincolns argument om att USA startat 201 krig håller inte. Det är skillnad på att starta och delta.

  Jag håller med om att NATO är en politisk organisation. Det finns inga gränsöverskridande militära organisationer.

  Men det är också ett politiskt beslut att stötta andra med liknande uppfattningar om demokrati och frihet. Om den uppfattningen är bra eller dålig är en annan fråga.

  SvaraRadera
 31. @Fred Lane, ber om ursäkt för det provocerande utlägget om att kulturvänstern försvarar våldtäkter och seriemord.
  Givetvis är det inte så att man försvarar detta.
  Men det som retar upp mig är att man försvarar gärningsmännen indirekt när man ska dela ut jobb och bostad till folk som varit med i dessa organisationer. Det är ingen hemlighet vad dom håller på med.

  Det är förvånansvärt många som försvarar Ryssland eftersom man har uppfattningen att dom ska vara ett kommunistiskt drömland. (eller också är man emot USA och då är alla andra bra)

  SvaraRadera
 32. Håller överlag med Lincoln. Det är tragiskt hur grund och sandlådemässig nästan all samhälls- och ekonomisk debatt är idag, särskilt den som hörs och syns. Var den djupare analysen?? Varför är det ingen som kan (vill?) se sambanden mellan det djupt sjuka ekonomiska system vi lever i och de symptom detta skapar globalt i form av kapprustning, miljöförstöring och social orättvisa? Alternativen idag tycks bestå av några olika nyanser av mer eller mindre krigisk nyliberalism (ktitiker är "kommunister"). I öst en galen fascist. Ingenstans i något större forum diskuteras det underliggande ekonomiska (politiska!) system vi är underkastade. Det betraktas som av Gud givet och diskuteras inte alls. Den offentliga debatten tycks nästan medvetet hållas på en så grund och fördummande nivå som möjligt, vilket såklart innebär en urholkad demokrati (och demokratibegrepp).

  SvaraRadera
 33. Jo Lincolns argument håller. Det värsta är väl att starta och sedan inte delta. Det verkar aningen falskt. Ett politiskt krigsspel. Krigsspel kan vi ägna oss åt på data om vi vill det. Är vi alliansfria har vi inte startat något och kan då heller inte förväntas delta i något vi inte vill delta i.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 34. Jag måste kasta ut frågan som jag gjort tidigare...Vad har Putin gjort som inte väst och USA redan har gjort? Jag är genuint intresserad att få reda på det?

  SvaraRadera
 35. Helt vansinnigt det verkar som svenska militären drivs av ett rysshat utan dess like, att nato, NATO över I sverige...helt otroligt!
  Men så går det när stollen Löfven styr Sverige och V/MP inte säger något.

  SvaraRadera
 36. Man kan väl egentligen bara påverka sitt eget agerande och verka för att Sverige inte bidrar till krig. Men Dubbeltänk har lagt sig i tråden och i kommentar efter kommentar sagt vad som bara kan sammanfattas som "Håll käften!". För det är oklart hur han verkar för fred och emot militarisering, det talar han inte om. Allt det arbete han gör och alla de goda resultat för freden som han har stått bakom får vi inget veta. Allt Dubbeltänk säger är "Håll käften" när vi vill verka emot krigslekar i vår lilla del av världen.

  SvaraRadera
 37. Läs
  "Björklunds bluff" av Stefan Lindgren om Folkpartistens lögner i debatten.

  http://www.8dagar.com/2015/05/bjorklunds-bluff.html#more

  SvaraRadera
 38. Underbar länk om en gammal ärlig reporter

  https://youtu.be/7X3Nw1FvMpo


  Den här är också fin...
  https://www.youtube.com/watch?v=fIt2OYI6Qeg

  SvaraRadera
 39. Gt, Vill förtydliga, menar att jag gör ett försök att lösa gåtan inte att du
  bör göra det. Skrev det slarvigt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 40. I slutändan är det talande att vi har nått premissen att ihuvudtaget diskutera seriöst inträde i en militär allians. Den stegvisa förskjutningen och uppmjukningen av folkets tilltro till fred till militärt anpassade värderingar har inte skett över en natt. Alliansen fick åtta år på sig att regera och skjuta landet mot högerns försvarsidéer och stuprörstänkande. Ta en titt på Moderaterna, en stor del av väljarbasen röstar på Reinfeldt medan man kan se en utspridd, demokratisk, röstning i vänsterpartierna med en stor uppdelning av personrösterna. Det finns en likhet med militär organisering. Socialdemokraterna beslutade två veckor innan valet att vi skulle köpa Gripen tillsammans med Alliansen, klockrent! Man är väldigt noga med att spara in på sektorer där kvinnor arbetar, vård, omsorg, men när det gäller vapen och manlig destruktivitet&dominans &krig sparas det inte in: motorbyggen, flygplan, bomber.

  Vem skojar vi med? Sverige är en av världens största vapenexportörer och civilbefolkningen har tillåtit sina skattepengar användas åt detta i decennier. Sverige behöver framförallt folkrörelser och mobiliseringskapacitet från botten och upp för att kunna agera mot en industri så stark som krigsindustrin (läs försvarsindustrin). Att inte stå med hatten i handen utan att använda sin demokratiska röst och sätta ned foten.

  Man kunde få för sig att världen saknar civilförsvar, sjukhus, skolor, ambulanshelikoptrar, läkare, sjuksköterskor, socialarbetare och inte mer bomber, granater, soldater och destruktiv kraft. Något som Sverige skulle kunna finansiera. Att bygga upp istället för att riva ned.

  SvaraRadera
 41. Kram på dig också Martin... Eller är det martini?

  SvaraRadera
 42. Varför gnälla över NATO när det är Ryssland vi ska gnälla över?
  När nu det svenska försvaret endast består av hemvärnsgubbar och -gummor, ligger ju NATO nära till hands, eller hur? Slugt!

  SvaraRadera
 43. "Fölket", är de någon slags "åskådare på en mässa" numera? En icke- aktieägande jättemajoritet i AB Sverige? Folkstyre utan något folk inblandat?

  SvaraRadera
 44. Märkligast av allt, tycker jag, är att evolutionen inte lyckats hjälpa våra hjärnor att lösa konflikter på ett fredligt vis. Trots all tid och långa historia av mördandets misslyckade resultat. Eller är det just så här som är det optimala sättet för naturen att lösa överbefolkningen av vårt klot? Med de förutsättningar vi inte kan göra så mycket åt...

  Bara ledsen

  SvaraRadera
 45. Medlöpare är vi allihopa!!!
  Lincoln är medveten om det!

  SvaraRadera
 46. http://www.nsd.se/kultur/fredskonsert-mot-storsta-flygovningen-9297739.aspx

  SvaraRadera
 47. LasseVbg. Du undrar vad Putin gjort.
  Jo, han har skickat drönare till västra halvklotet som där har dödat massa folk, även oskyldiga. Han har upprättat pakter med USA:s nära grannar, och snart ska han nog även ha militära övningar inpå USA:s gränser.

  Gt

  SvaraRadera
 48. Du/ni har säkert sett att också Ryssland har en militärövning, en riktigt stor sådan som kan ha med vår övning att göra. Ja, här balanserar vi mellan två stormakter. Jag såg en intervju med ett befäl om övningen. Man frågar om det var konstigt att inte Ryssland deltog i övningen. nej, det här är en övning där europeiska stater deltar! Vadå, är inte Ryssland en del av Europa? Är USA det? MEN, jag skall i sommar till Dresden och läser att Vladimir Putin var där placerad av KGB 1985-1990. Det ger inte så bra vibbar precis. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när man kör som nordbo.

  SvaraRadera
 49. gt: Ja just det...nu kommer jag ihåg. Så är det ju. Och var det inte han som byggde en massa baser runt USA också?

  SvaraRadera
 50. Min tanke är en tanke:
  Tack för ursäkten - och förklaringen!

  Kan man, måste man så klart straffa begångna brott. Om brottslingen är svensk medborgare - och kan med andra ord inte utvisas - måste en rehabilitering och återanpassning till samhället ske. Om inte så sker, är risken för nya brott större. Jag är inte medveten om att någon har föreslagit att vi ska säga "Hoppsan - du har mördat och våldtagit i främmande land! Här får du ett jobb och en bostad..."

  Om tre personer "försvarar Ryssland eftersom man har uppfattningen att dom ska vara ett kommunistiskt drömland." är det tre vilseledda personer för mycket. Dock förordar jag inte vapenskrammel i NATOs led som medicin mot Putin.

  SvaraRadera
 51. Varför saknas protesterna mot en aggresiv diktatur?
  --------------

  Aggressiva diktaturer säljer man vapen till, mutar och skriver kärleksförklaringar till i DN debatt om man tillhör den ekonomiska eliten i sverige idag.

  Ryssland känner sig av förklarliga anledningar hotade av aggressiv mediakrig, nato expansion och cia kupper.

  SvaraRadera
 52. LasseVbg. Ja, det stämmer, Putin upprättar en massa baser som bildar en järnring tätt kring USA.

  Gt

  SvaraRadera
 53. Märkligast av allt, tycker jag, är att evolutionen inte lyckats hjälpa våra hjärnor att lösa konflikter på ett fredligt vis.
  -------------

  Det är ingen ideologisk konflikt mellan det kapitalistiska ryssland och det kapitalistiska usa som vissa dinosaurier verkar leva kvar i. Utan för att vi "gräsrötter" låter världen styras av psykopater som tjänar pengar på krig, knark och olja. "Vi bara lyder"

  Brzezinski Mapped Out the Battle for Ukraine in 1997
  It's all about maintaining the US position as the world's sole superpower

  antiwar.com

  SvaraRadera
 54. Det verkar som att Ryssland vill att Sverige ska gå med i NATO: https://iblandekonomi.wordpress.com/2015/05/26/ryssland-vill-att-sverige-ska-ga-med-i-nato/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.