torsdag 21 maj 2015

Han utmålades som förrädare, buse, svikare - för 30 år sedan: Ingvar Bratt träder fram.

Året var 1985. Landet var Sverige. Han utmålades som förrädare, buse, svikare.  Han oroade sig för att hans bil skulle sprängas, att han skulle lynchas. Därför att han berättade sanningen som avslöjade Bofors som lögnare och regeringen som medspelare. Dåvarande krigsmaterielinspektören dör under hjulen på ett T-banetåg. Misstanke om mord. Stämningen är uppjagad. 

Ingvar Bratt trädde fram den 21 maj 1985, Bofors avslöjades och hela det system som är drivkraften till den globala vapenhandeln ifrågasattes.

Sverige för på trettio år sedan. Vapenexport till diktaturer. Smuggling, bedrägerier, lögner. Ständigt hyckleri. Att avslöja sanningen kan kostar på. Det kan ge fängelse. En som fick betala ett högt pris för att avslöja lögner när det gäller vapenexport var Ingvar Bratt. Han var Boforsingenjören vars avslöjande slutade i att Boforsdirektörerna Martin Ardbo, Lennart Pålsson och Henrik Ekblom dömdes för vapensmuggling.

De fick villkorlig dom. De slapp fängelse. Man sätter inte fint folk i fängelse hur som helst... Nobel Industrier, som ägde Bofors, dömdes att betala elva miljoner i böter. Vinsten var skyhögt större.
 
Själv hade Ingvar Bratt anställts av Bofors i Karlskoga för att utveckla Robot 70, en helt ny luftvärnsrobot. När roboten väl fungerade var det dags för export. Regeringen godkände export till Singapore men leveranserna sker istället till Dubai och Bahrain. Det var brott mot officiell svensk lagstiftning. Det var smuggling. Det var lögner.

När Boforsdirektörerna hävdade att statsminister Olof Palme känt till vapenleveranser till förbjudna länder gick det en stöt genom landet, en halv månad senare omkommer krigsmaterielinspektören i Stockholms tunnelbana (kastar sig eller blir knuffad?) och ytterligare några månader senare tvingas Bofors erkänna.

Den som hade modet att avslöja brottsligheten var just Ingvar Bratt. Han hade sett följderna av svensk vapenexport på nära håll, var övertygad om att kapprustningen leder till sämre hälsovård, utbildning och bostäder, och framförallt till ökad svält för en stor del av mänskligheten.

I sin bok Mot Rädslan skriver han: ”De flesta offren krävs inte i krigen utan indirekt genom detta rustningsvansinne. Varannan sekund dör ett barn av svält, undernäring eller sjukdom... Mest upprörd blev jag över Sveriges motiv för att exportera vapen: Utan vapenexport skulle vårt eget försvar bli för dyrt. Med andra ord, tredje världens folk skulle bekosta det svenska försvaret. Jag ställde inte upp på detta.”

Jag minns Ingvar som kort och smal. Nästan lite senig. Gick sävligt och talade eftertänksamt. Han vågade mer än de flesta. Ingvar hade blivit medlem i det nybildade Miljöpartiet, och partiet krävde avvecklad vapenexport. Hans företag med 6000 anställda, och hans stad, levde på vapenexport. Han berättade för mig vilka våndor, och vilken lycka, han kände när han läste det nya partiets programförklaring.

Vid ett tillfälle hade Ingvar Bratt hamnat inför en hemlig pärm märkt Robot 70. Han förstod att Bofors inför myndigheterna påstått att Singapore, ett land tillåtet för vapenexport, skulle ha robotarna. Men det var Dubai och Bahrain vapnen skulle till. Ingvar har berättat att hjärtat dunkade i kroppen när han kopierade handlingarna.

Han fick stöd av Svenska Freds som använde hans material som grund för en polisanmälan. Han blev en ”anonym källa” i media. Källan beskrivs som en säkerhetsrisk av Bofors och Ingvar Bratt vågar inte längre använda sin hemtelefon med risk för avlyssning. Han blev uppkallad till Boforsledningen, som misstänkte att det var "den där miljöpartisten" som avslöjat falskspelet, men man vet inte säkert. Han fick inbrott i bilen och oroade sig för att en bilbomb skall spränga honom i luften.

Boforsledningen förnekar smuggling. Ansvariga politiker tar avstånd från anklagelserna, hävdar att frågan utretts och att inga misstankar mot Bofors finns. Samtidigt möter Ingvar rikskriminalen och redovisar vad han vet.

För att kunna fälla Bofors för vapensmuggling måste han träda fram, bli offentlig. Oron för vad som skall hända med familjen är stor, döttrarna går i skolan i Karlskoga. Måste familjen flytta?

– Fantasin skenar iväg. Jag ser framför mig hur en grupp boforsare en mörk kväll svänger in på vår tomt för att lyncha mig. Jag ser hur våra döttrar blir mobbade i skolan. Jag ser stenar som nattetid krossar fönsterrutor på vårt hus och jag ser sönderskurna däck på bilen.

Ingvar Bratt trädde fram den 21 maj 1985, Bofors avslöjades och hela det system som är drivkraften till den globala vapenhandeln ifrågasattes.

Ingvar Bratt hade modet. Ett av mina största tillfällen som politiker var när jag och Eva Goës som språkrör fick möjlighet att, under stående hyllning från en hel kongress, dela ut Miljöpartiets fredspris till Ingvar.

Han tog beslutet att stå för sina åsikter. Beslutet blev ett löfte. Han höll sitt löfte. Det behövs fler som Ingvar Bratt.

18 kommentarer:

 1. Det rör sig alltså om svindlande affärer. De giriga förblindas tydligen av sin pengahunger. Och rustningsindustrin måste, via politiker och media, kunna peka på en fiende för att verksamheten ska legitimeras. Finns där ingen fi, skapar man en. Så varför skulle Nato avstå från möjligheten att fejka ett ryskt ubåtsbesök i våra vatten? Sjunkbomber fälldes inte. Man bombar inte sina egna.

  SvaraRadera
 2. Ja, Palme kände till hela rasket, det har Carl Johan Åberg senare bekräftat. Och Ingvar Carlsson fortsatte affären efter Palmes frånfälle enligt samma källa.

  Palme sålde även Boforskanoner till slaktarsvinen i Indonesien, ni vet de där som tog livet av ungefär hundratusen östtimoreser i sina rasistiska utrotningskampanjer. Och så gick Palme ut offentligt och ljög värdigt en lill-Putin: "Det pågår inga strider i Östtimor", "Våra exporterade vapen används inte i Östtimor", etc etc.

  Konstigt nog hör jag ingen från rödgrönt håll nämna ett ord om sossarnas smutsiga historia utan då handlar det bara om giriga "Boforsdirektörer" med underförstått borgerlig tillhörighet.

  Historierevisionister.

  SvaraRadera
 3. 150 lång å 150 pannor tung.

  Tjing

  Politikerna och facket är givetvis köpta av direktörerna begriper du väl. Sedan om politikerna är gröna röda eller blå är skit samma.

  SvaraRadera
 4. Thorsten Schüttetors maj 21, 10:25:00 fm

  I samma veva spelades Galenskapernas film "Leif" in. Den förvandlades från fiktion till verklighet under inspelningens gång. Skulle inte tro att den har visats på biografer i Rotum = Karlskoga...

  SvaraRadera
 5. Detta började inte med Palme, en sossetradition han ärvde. Men vapenbyken tvättas då och då, men verkar inte bli ett dugg renare och fräschare för det, den är ständigt i behov av ännu en omgång i tvättstugan.

  Men visst är det märkligt hur man lyckats helgonförklara Palme både som fredsängel och vänsterikon. Trots att han sålde vapen och vars regeringar skapade den sk kanslihushögern som nyliberaliserade S.

  SvaraRadera
 6. "Konstigt nog hör jag ingen från rödgrönt håll nämna ett ord om sossarnas smutsiga historia"

  Ben Dover bör då läsa Birger Schlaugs text högt så att Ben Dover kan HÖRA flera än ett ord om sossarnas smutsiga historia.

  Med det försvinner förhoppningsvis det konstiga Ben Dover upplever.

  SvaraRadera
 7. På den tiden fick i vart fall den smutsiga vapenaffären ordentligt genomslag. Ansvar letades uppåt i leden och gemen man gavs anledning att bry sig om frågan.

  Idag begravs sådana affärer genom tystnad. Mutaffärer i samband Jas-Gripen-försäljning fick inget medialt momentum.

  Borgerlig media, som fullständigt dominerar mediala landskapet, tog inte upp det mer än vad plikten tvingar dem för att åstadkomma ett alibi. Ingen var villig att luska vidare i det och hålla politiska högdjur och andra makthavare ansvariga i den soppan.

  Inte heller svenska vapenfabriker i diktaturer som Saudiarabien ses som större problem.

  De självutnämnda "jobbskaparna" i Svensk Näringsliv oemotsagda få påstå att svenska jobb försvinner om fabriken läggs med hjälp av suspekta kalkyler de själva diktat ihop med hjälp av antaganden tagna ur luften.

  Det skulle kunna bli sakpolitik i flera led av dessa affärer, allt från vad politiker och näringslivstoppar har för kopplingar till varandra i och utanför landet, till vad de väljer att allokera resurser till samtidigt som de påstår att "vi har inte råd".

  Sådan sakpolitik skyr man som pesten.

  SvaraRadera
 8. @Simsalablunder:

  Inte heller Birger tar ju upp det.

  Enligt honom "ska Palme ha känt till".

  Läser man andra källor var Palme i själva verket drivande i affärerna. Han satte en ära i att svenska vapen skulle vara attraktiva.

  Inte heller nämns Indonesien.

  Viss skillnad.

  SvaraRadera
 9. Algernon och hans död är enligt mig den bästa ledtråden till Palmes mördare. Men eftersom Palmes mördare enligt PK-etablissemanget måste vara en dåre och idiot tillsattes en lojal sosse som utredningsledare och så hittade han som på beställning Christer Pettersson - ha ha. Idioterna i Palmegruppen håller än idag på trakasserar människor efter tips från kommunister om att någon uttalat sig hatfullt mot Palme för 30 år sedan. Palme som säkerligen hatades av miljontals svenskar.

  SvaraRadera
 10. Efter Boforsavslöjanden och fredspris invaldes Ingvar Bratt i Miljöpartiets förtroenderåd och fick där ägna sig åt ändlösa procedurfrågor. Vilken antiklimax!

  SvaraRadera
 11. @Ben Dover

  Borgerlig selektiv hörselnedsättning är svårt att komma tillrätta med.

  Vad är egentligen ditt problem? Du har ju fått reda på det du ville ha reda på genom dina "andra källor".

  Tog de källorna också upp borgerlighetens alla olika makthavares involvering eller utelämnades de?

  SvaraRadera
 12. Jo, borgerlig selektiv hörselnedsättning kan vara kroniskt.

  Dock inte lika kronisk som rödgrön icke-selektiv grav kognitionsnedsättning.

  Jag lämnar det där så kan du fundera lite på saken.

  SvaraRadera
 13. "Jag lämnar det där…"

  Jaja, du lämnar när du blir svarslös. Så borgerligt.
  Gott så.

  SvaraRadera
 14. Skulle det gå att invertera sambandet:
  Vi behöver krigsforskningen/-industrin för att driva civilindustrin, till civilforskningen/-industrin driver krigsindustrin?
  Shaolinmunkar lärde sig att kriga med kvastar, skörderedskap etcetera såsom de gamla bondearméerna.

  Denna med flera frågor är underordnad ekologiska samband (i vilka vi ännu saknar stora kunskaper) och bryts mellan de som vill kollektivisera allting och de som vill privatisera allting. Den bryts även mellan de som vill fakturera hutlöst mycket och de som vill beskatta människor till döds.
  De andra brytningspunkterna får ni själva lyfta i respektive parti eller organisation ni är engagerade i.

  SvaraRadera
 15. Från webbens andra hörn
  https://aadivaahan.wordpress.com/2011/10/11/the-deep-perversion-of-language/

  SvaraRadera
 16. Ben Dovers passiva agressivitet är en fröjd att läsa. Underhållning på hög nivå.

  SvaraRadera
 17. Wow, gick precis in på bloggen och upptäckte att jag missade dig/detta inlägg igår! Vilket befriande friskhetstecken i mitt bloggberoende! Men väldigt paff blev jag. :)

  SvaraRadera
 18. Bengt Sändh har skrivit intressant om bl.a Bofors.
  Boken kan laddas ned här
  http://www.bengtsandh.se/data/uploads/krigsdagboken_hem.pdf

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.