torsdag 7 maj 2015

Från box till box....

Sverigedemokraterna - om vi nu skall granska vad dom tycker i annat än sin profilfrågan - vill införa tioårig grundskola med obligatorisk förskola - "en mer riktig skola", som man uttrycker det. Man kallar det socialkonservativ politik... 

Man har samma uppfattning som bland annat Folkpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, SSU. Dom kallar det något annat.

Gabriel Wikström, numera statsråd, har krävt obligatorisk förskola för treåringar. Inte ens Putin har sådana krav. Sossarna stöder tanken på allmän förskola från två års ålder - med motiv som lyder: "Utgångspunkten är att förskolan ska underlätta för föräldrarna att arbeta, bidra till samhällsekonomin och tjäna pengar till familjen". 

Smaka på den! Arbetslinje så det heter duga. Så skapar vi tillväxt. Hej och hå.

En del - t ex utbildningsministern - vill dessutom helst göra gymnasiet obligatoriskt. Det var det första utspel som gjordes av den nye ministern. Vi är kanske snubblande nära att genomlida en sådan reform...

Barn skall således tvångsintas tidigare än idag och kan råka ut för tretton år i obligatorisk skola. Hade jag själv sett ytterligare tre år framför mig när jag gick i nian hade jag brutit samman. Frivilligheten gjorde att jag fortsatte, möjligheten att stiga av gjorde det möjligt att stiga på.

Kan man därefter lägga till obligatorisk värnplikt så är vi uppe i 14 tvångsinmatade år. Man skulle kunna tro att vi lever i en gammal Sovjetmodell. Frihetsrummet skall inskränkas redan från början så att vi lär oss att inordna oss i systemet. Födas, in fortast möjligt i obligatorisk skola, arbetslinje, gör-din-plikt-och-konsumera-din-jävel, söka-jobb-som-inte-finns, dö.

Så var det klart. Jisses!

Den marknadssocialistiska statens uppdrag: leverera underdåniga människor som på ett löpande band flyttas från box till box, varvid den sista boxen är kistan. Grönt inslag i detta borde var något större än att återvinna kroppsmetaller och använda certifierat kistträ.

Man kan bli smyganarkist för mindre.

Systemet är tidstjuv, som stjäl innehållet i vår utmätta tid för att spika upp det i räta led. Är du nöjd med det har du massor med riksdagspartier att rösta på. Dags för mer frihetligt gröna att stiga fram med en bättre vision än box-till-box-visionen...?

33 kommentarer:

  1. Med dagens uppnådda nivå av medvetenhet funderas det över hur vi ska uppnå lycka, balans och harmoni i livet. Det pratas om politisk, ekonomisk och materiell tillväxt, om produktionens och konsumtionens högsta möjliga tillväxt. Är det någon som funderar över vad verklig tillväxt innebär och hur tillväxten ska kunna bli hållbar?

    Ska vi människor uppnå hållbar tillväxt fordras en helomvändning i vårt tankesystem. Verklig tillväxt innebär en radikal inriktning på medvetenhetens tillväxt. Det goda är allt som främjar allas och en vars utveckling. Det vi kallar ont är sådant som begränsar och motverkar människans och annat livs möjlighet till utveckling. Det viktigaste som varje individ kan göra är att skapa gemenskap mellan människor samt mellan människor och annat liv; en gemenskap där ingen anses som bättre eller sämre än någon annan, som mer värd än någon annan, där ingen skor sig på andras bekostnad, där maktmissbruk och korruption är uteslutet, där förljugenhet och fiffel med statistik är uteslutet, där kränkande handlingar och förtal är uteslutet etcetera. Sann gemenskap har inga egoistiska motiv för egen del eller för liten grupps del eller för klasstillhörighets del. Sann tillväxt är social samvaro och samverkan i kärlekens och enhetens tecken.

    Kärlekens och enhetens tillväxt skapar lycka, balans och harmoni i livet! Det är just den sortens tillväxt som löser politiska motsättningar, som löser ekonomiska problem och motsättningar, som löser materiella habegäret, som löser produktionens och konsumtionens tillväxt. När människan går från korta tankar till allt längre tankar utvecklas medvetenheten och det är då som kärlekens och enhetens lösningar kommer att blomma inför våra ögon. Ska vi se sanningen i vitögat tar det nog ett antal inkarnationer innan detta blir ett faktum.

    Texten är hämtad ur boken "Med livet som insats" skriven av Krister Lind.

    SvaraRadera
  2. SD är väl lite sent ute. I princip har vi redan 10-årig grundskola eftersom dom flesta barn går i förskoleklass.

    Sossarnas förslag får mig att tänka på planekonomi och Sovjetunionen.

    Ytterligheter är det nya modeordet i svensk politik!

    SvaraRadera
  3. Du anonym klev fram med en bra vision. Om du kallar dig grön vet jag inte... Visionen är en helomvändning i vårt tankesystem. I blåa, röda, gröna, rosa tankesystem. Eller i "fria" tankesystem. Ja för vi tänker i system vare sig vi är medvetna om det eller inte. Medvetenhetes tillväxt före ekonomisk tillväxt. Birger Schlaug brukar också skriva om, att vi ska gå från korta tankar till långa.

    Just idag är jag stark jag bär framåt av kärlekens vingar....Vissa dagar är det så. Andra inte. Ska vi se sanningen i vitögat tar det nog ett antal inkarnationer innan vi helt gör det.

    Vi behöver lyssna till alla åsiktsströmningar. Granska dem. När vi gör det så inser vi att de är tämligen lika. Bra inlägg Schlaug.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Det finns och har alltid funnits en vulgär statssocialistisk uppfattning att det är statens uppgift att skapa den nya människan. Svensk socialdemokrati har i stort set under hela sin tillvaro ägnat sig åt den vurmen.

    SvaraRadera
  5. "mer frihetligt gröna"

    Vi behöver en liberalekologisk hållbarhetsliberal ekosocialliberaldemokratisk livsflödeism.

    Om vi satsar på rika och hållbara liv/livsflöden - livsflödeism - så kan vi kontra dårarna.

    SvaraRadera
  6. Wikström har snarare historiskt fört fram argumentet att barn helt enkelt blir smartare och utvecklas bättre i förskola:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/infor-skolplikt-fran-tre-ars-alder_6230068.svd

    Översikten visar att barn som vistats mer än tre år i förskolan presterar genomsnittligt bättre än andra barn i skolan och har en betydligt bättre taluppfattning och språkutveckling.

    Sen bor ju jag i den södra änden av landet och där är det inte helt ovanligt att det kommer sjuåringar till skolan som inte ett snackar ett ljud svenska. Ska vi nu ha invandring och integration så är det rimligt att det vidtas åtgärder för att uppnå detta. Antagligen är väl detta problem som liksom den tidigare fadäsen "varför sitter folk på kontor" som är lite svåra att se för en person som levt på det allmänna huvuddelen av yrkeskarriären och nu sitter i ett elfenbenstorn långt ute i skogen och via teleskop pendantar om andra skattepengastinna fästingars göranden och låtanden.




    SvaraRadera
  7. Apropå pedanteri och detaljreglering förresten så kan du väl kommentera Mutts&Lillemets förslag om att flytta på statyerna av Karl XII och Gustav II Adolf till "Mer undanskymda platser"?

    Det är inte bara sossarna som vill skapa den nya människan, tydligen. Historierevisionisterna inom MP tror tydligen att genom att gömma historiska symboler kan de påverka nu levande människors verklighetsuppfattning.

    SvaraRadera
  8. Man kan även se förskolan som en grogrund för ett stort antal onödiga infektioner vars spridning ger en stor kostnad för samhället; att massblöjbyten på fyra barn i rad flera gånger dagligen har ringa pedagogiskt innehåll; att utflykter med konstant orimligt påpälsade barn ger våta kroppsnära kläder vid hemfart efter lek. Så visst förtjänar förskolan att granskas från alla vinklar.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schüttefre maj 08, 10:39:00 fm

    "Frivilligheten gjorde att jag fortsatte, möjligheten att stiga av gjorde det möjligt att stiga på." - Mycket bra sagt, jag resonerar likadant när jag lägger undan pengar för att kunna gå i pension några år innan 65. De sista åren jobbar jag kanske ändå, men inte för att jag måste, men för att jag vill.

    SvaraRadera
  10. Har vi helt tappat greppet om vad frihet innebär?

    SvaraRadera
  11. John Taylor Gatto var lärare i New York och vann pris för att vara stadens bästa lärare. Men han slutade då han inte ville misshandla barnen. Mycket som är intressant som han skrivit - här är ett litet smakprov:
    https://youtu.be/6x-6G7tOL2s

    SvaraRadera
  12. Frihet är defekt som överordnat politiskt värde. Vi kommer aldrig få en hållbar och bra värld och hållbara och bra liv så länge folk har "frihet" som överordnat värde.

    Det är därför Schlaug bara talar om "mer frihetliga gröna". Dessvärre är grönismen hitintills också defekt som ideologi.

    Det är därför jag utvecklat den filosofi som jag kallar livsflödeism, som kan anges utgöra en kombination och vidareutveckling av ekologism och Czikzentmihalyis idéer om flow.

    Läs mer i mina gästinlägg hos Cornucopia:
    Det goda livet flödar fram
    En politik för det goda livsflödet
    Det goda livsflödets etik
    Ett rikt och hållbart liv i ett rikt och hållbart Sverige i en rik och hållbar värld?

    Vi behöver också ett nytt politiskt parti, eftersom Mp är förstört av en massa människor som bryr sig föga om hållbarhet. Jag föreslår EkoSoLiD - Ekosocialliberaldemokratiska Hållbarhetspartiet, Livsflödespartiet, Medborgarlönspartiet, Sanningspartiet. Googla!

    SvaraRadera
  13. Anonym ja vi har "helt" tappat greppet om vad frihet innebär. Dagens rubrik "Från box till box..." säger tydligt det. "Vi" "springer" mellan olika partier och tänker att nu blir det bättre. Frihet innebär att våga tänka utanför boxen.. Ibland lyckas vi. Men oftast inte. "Vänder" mig däremot mot begreppet mer grönt frihetliga. Då det kan missuppfattas och leda tanken till, att friheten finns trots allt i politiska partier. I det gamla MP.

    Vi kan uppfatta med våra sinnen bli mer "grönt" frihetliga och tänka utanför boxen, som helt tydligt är arbetslinjen och inte livslinjen. Men det kräver tid för eftertanke. Var sak har sin tid. Tid för arbete sin tid. Tid för att tänka långa tankar sin. Tid för att bara vara. Men försök med att sluta jobba... Försök att stoppa tanken och se hur länge det går...
    Arbetsamt....

    De samtliga partier har ju samma motiv att bevara arbetslinjen (tillväxt) fast på lite olika sätt. Inte talar de om att vår medvetenhet ska växa? Att vi alla bör tänka utanför boxen. Att de vill ge oss, sig själva tid och möjlighet till det

    Inte talar något parti om att de vill skapa en ny linje, en livslinje i stället för en arbetslinje. Trots att det är en början till, att vilja tänka utanför boxen både för dem själva och alla oss andra.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Nej tack till ett nytt politiskt parti.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Det här kunde ha varit ett starkt inlägg, Birger, men hyckleriet är tyvärr alltför slående. Du förespråkar själv 9 "tvångsinmatade" (ett välfunnet ord) år (nästan ett decennium!), men förfasas över de som förespråkar några år mer. Du kallar det "sovjetmodell". Vad får man kalla 9 års tvångsinmatade om man själv bara är för 6? 3? 0?

    SvaraRadera
  16. Det är nog skillnad, mac, på nio år och tretton år. För en 20-åring är det en fråga om mindre än hälften eller nästan 70 procent av livet.

    SvaraRadera
  17. Det ÄR ett starkt inlägg. Tyvärr skapar det mest starka känslor. Inga vidare långa tankar? Box till box det är ju samtliga riksdagspartier... Ja det är dags att titta på en bättre vision "än box-till-box-visionen. Skippa frågetecknet! Du är för ödmjuk i detta fall Schlaug. Eller tror du kanske att det går att återskapa MP i dess gamla form?

    Medan vi drivs som boskap mellan box till box (olika politiska partier) så avvecklar de politiska partierna sig själva och därmed vår möjlighet till att upprätta en livslinje, som är hållbar och innehåller livet från vaggan till graven. Fem i tolv är för sent att upptäcka det. Har svårt att se och förstå att denna livslinje skapas bäst så långt bort som möjligt från oss själva. Från vår vardag. Av dem som inte har någon som helst inblick i vår vardag. Men det är vad som hänt med politikernas "goda" vilja och som fullbordas och permanentas allt mer. Politikerföraktet växer mer och mer. Snart ser alla att de har inget utrymme till större förändring. Varje gång de tänker utanför boxen tvingas de svika sina vallöften. Är glad att momsfrågan på ideell verksamhet nu är klar. Om den nu är det. Det brittiska valet är klart och prat om att plocka russinen ur kakan lär ta mer fart. Bättre att plocka dem ur kakan än att vara ett russin.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. https://www.youtube.com/watch?v=Sxv2r_-LL6Y

    Trolles kassettradio. Lita aldrig på ett russin.

    SvaraRadera
  19. Anonym:

    Det är klart att det är skillnad. Jag vill dock gärna att Birger svarar på vad 6-, 3- eller 0-årsförespråkaren lämpligen bör stämpla 9-årsförespråkaren som, när han som 9-årsförespråkare sovjetstämplar 13-årsförespråkaren.

    SvaraRadera
  20. Behövs egentligen utbildning?
    Enligt språkröret med de ibland passande initialerna BS, kommer ju helt oavsett vad vi gör jobben att försvinna till robotar, så varför utbilda de unga alls? Det blir ju bara fler och fler som ska dela på jobben i alla fall. Som arbetande i svensk industri ser jag fram emot den dag då jag blir avlastad av en yngre, miljöpartistisk storstadsbo som kan rycka in några timmar då och då och lära oss andra att man egentligen inte behöver jobba så mycket. Det gäller bara att hitta en alternativ försörjning, som partistöd. Då kan man, på lite säkert avstånd, förundras, förbluffas, samt fatta politiska beslut rörande gåtfulla områden där man helst inte själv vill befinna sig, som exempelvis industri, jordbruk och, tja, allt utanför Stockholm.
    Då blir det bra. Och hands-on.

    SvaraRadera
  21. Som J Myrdal skrev nyligen:

    "... Vi som var unga för sjuttio år sedan har andra minnen än de officiellt gångbara. Vi minns sådant de nu unga inte ens kan hoppas. Jag stack från skolan våren 1944 när jag var sexton. Det fanns hur mycket arbete som helst. Visst var de lågbetalda. Men man kunde tjäna egna pengar. ...
    ...
    "Skolan då? Nu skall den bli allt längre. Jag är lycklig över att vara åttiosju på det åttioåttonde och inte sjutton på det artonde. Jag stack för att den hindrade mina studier. Jag hade läst Strindberg och insett att skolan inrättats av överklassen som förvaringsanstalt, ett sätt att göra ungdomar ofarliga, hålla dem inlåsta och bedövade. Det är inte något förakt för studier och kunskap. Tvärtom det han, liksom senare Mao, hävdade var den verkliga nödvändigheten av studier, bibliotek, diskussioner och laboratorier. Ändra samhället och släppa ut ungarna så fort de blivit flygga. Nu sitter de arma yngre inlåsta i förvaringsanstalter upp till trettioårsåldern. Där de bevisligen inte förmår lära sig särskilt mycket.
    "

    SvaraRadera
  22. Diskussionen är oerhört viktig, "ren internering" kan stå på det svenska politiska programmet istället för arbetsdelning/älska & fiska/medborgarlön. Det verkar få inse. Andra länder kan anpassas flexibelt inför framtiden, men det är ju som skrivet just "andra länder". Allt politiskt nytänkande handlar bara om TVÅNG, ta bara den föreslagna "medborgar-tjänsten" t ex. FAS3 går nog heller inte avskaffa av exakt samma anledning, och att göra det hela frivilligt.. jamen att ens skriva det? Tukthusen kan bli många & stadigt byggda, som de mest solida av kriminalvårds-anstalter.

    SvaraRadera
  23. Om (mp) inte ens kan säga nej till ren workfare för de allra sämst ställda i socialbidrags-systemet..vilka övriga frihetliga saker ska man då åstadkomma?

    SvaraRadera
  24. "Om (mp) inte ens kan säga nej till ren workfare för de allra sämst ställda i socialbidrags-systemet..vilka övriga frihetliga saker ska man då åstadkomma?"

    Varför skulle man nu säga nej till workfare nu, när man tillsammans med V som stödstrumpor till S-regeringen var de som ändrade sociallagstiftning mm så workfare blev möjligt i Sverige.
    Fast det har väl aldrig utmärkt Mp att ha några seriösa sociala ambitioner för de svagaste i samhället.

    SvaraRadera
  25. Behövs exempelvis skolan i en form likt nuvarande, om samhället förmått släppa dagens vansinnigt destruktiva system, är också en något man kan fundera på. Så kanske det är och jag vet såklart inte, men det borde ju iaf “forskas” kring hur ett barn skulle kunna utvecklas om en hel familj alltid hade möjligheten att tillbringa större tiden av dagen tillsammans. Där tiden finns att träffa vänner eller släkt på ett sätt den nu sällan gör, i en vardag rik på socialt umgänge, kultur och aktiviteter osv. Där man kanske inte behöver arbeta mycket mer än ett par timmar/dag då det inte finns en tillväxtekonomi som måste gå ihop några år till.. I en vardag fri från dagens ständiga pengarelaterade stress och strävan efter att uppfylla kriterier för att anses “lyckad”.

    När det antagligen inte ens är tillräckligt att dra ner på dagens utsläpp och exploatering till ett minimum, hade det då varit hållbart att ha en “grön ekonomi” med hårdare beskattning på bl.a. råvaror, energi, utsläpp och produktion? Även om det vore ett enormt steg framåt söker jag argument för att det skulle vara det.. Klimatuppvärmning, förstörelse av ekosystem och utrotning av djurarter går i ett förhållandevis rasande tempo. Även de som inte tror att detta är bundet till mänsklig påverkan bör ha anledning till oro, då detta ämne lär vara högst vanskligt att chansa med. Vi kommer ju då (med en “grön ekonomi“) fortfarande att vara ekonomiskt beroende av att producera, men är inte tanken att hård beskattning ska leda till väsentligt mindre produktion och miljöskadlig aktivitet!? Någon får gärna argumentera kring detta!

    Att helt släppa idén kring att ha “en ekonomi” kanske är nödvändigt.. Hur det skulle gå till är isf nästa fråga.. Hur, t.ex., skulle det hypotetiskt gå till att övertyga vissa av samhället alltför “systemifierade individer” om detta, då de är så till den grad inkörda i “arbetslinje” och ekonomisk hjul att det saknas idéer om vad man ens kan göra med mer fri/ledig tid..?

    Eftersom nästan allt vi dagligen ser och hör sker "inom ramarna" för dagens ohållbara system blir det ju inte direkt lättare för människor att förmå tänka utanför detta..
    /J

    SvaraRadera
  26. Ano 0350: Jomen i opposition är väl (mp) radikala, frågan är väl bara vad det ska tjäna till då den politiken ju anses "hopplös" i regerings-ställning, även av dem själva? Sällan har väl ett "skyltfönster" gjort så mycket reklam för det som absolut INTE finns inuti "butiken" som hos just (mp).

    SvaraRadera
  27. Det behövs ett paradigmskifte. Det kommer. Visst gör det ont när knoppar brister.

    SvaraRadera
  28. När sossarna tjatar om att "alla måste gå i gymnasiet för att få jobb" så tänker jag att det är typiskt att sossar inte kan föreställa sig 16-åringen som startar eget företag eller börjar jobba i familjeföretaget / jordbruksfastighen.

    SvaraRadera
  29. Och hur troligt är det att gymnasie-kompetens garanterar jobb numera? Tillhör "sagorna som fått egna ben" & börjat vandra. Samma sak gäller många högskoleutbildningar. Men det "låter så bra att säga" att det nog aldrig slutar upprepas? Farfars utbildnings-optimism still going strong. En "rejäl utbildning". Har inte (mp) på något vis tagit upp (fp):s "fallna mantel" angående detta? "Fölk" behöver inte medborgarlön, bara de tror på utbildningens klassutjämnande superkrafter..?

    SvaraRadera
  30. Här som på många andra områden måste man ha ett kollapsperspektiv. När denna kommer till vårt överbefolkade land så ökar överskottet på fackidioter exponentiellt. Kollapsen är så nära att dagens utbildning är en kapitalförstöring. Det är bara att låta köparen betala åtminstone hälften av alla kostnader efter grundskolan. Kostnaden vägs då in i den ungas beslutsfattande och många väljer då en mer praktisk väg och blir mer flexibla. Kollapsen slår inte ut dom lika lätt. Men den blir förstås förödande för det rika livet i varje fall. Välståndet på kort sikt minskar kanske, men det vägs upp väl av den mycket större flexibiliteten. Skälen att sluta subventionera förskolan är inte lika fackidiotsorienterade utan mer frihetsorienterade.

    SvaraRadera
  31. Förresten så minskar nog inte ens välståndet på kort sikt av minskade subventioner. Makthavarna har ju skurit ner på utlänningars gratisutbildning. Detta kommer nog att fortsätta och gå ner i åldrarna. Vår kollaps kommer så fort av överbefolkningen att takten räcker inte. Marknaden klarar inte av detta. Om det vore möjligt så vore det nog kostnadseffektivt att planerat lägga ner all konventionell utbildningssubvention 10 år innan kollapsen. Redan nu borde den kanske lägga ner helt.

    SvaraRadera
  32. Nu är det åter tiden mellan att häggen blommar och syrenen blommar. Men jag hörde på radion att någon forskare tycker att det är för lite humlor aktiva i år. Eftersom det var kallt ute så var jag inte stilla länge men jag håller med. det är få humlor ute nu för tiden. När jag var barn hördes surret på långt håll från humlor i sälgblommorna. Det har jag inte upplevt på 50 år. Det är just detta att att ekosystemets tjänster håller på att minska som är så skrämmande. Hur betalar vi tillbaka till naturen.? Jag kan inte se att det går att göra på annat sätt än att minska uttaget av råvaror och energi. Om det gick att lära ut det i skolorn a så hade jag tyckt att det var lämpligt med obligatoriskt gymnasium. Förskola kan vara obligatorisk eftersom det inte görs mycket lärorikt i hushållen om det inte blir krav på att familjerna ska göra mer från grunden hemma. Men förskolan ska inte var heltid max 4 timmar om dagen. Jag var för friskolereformen då jag uppfattade den sså att föräldrar och barn skulle få välja pedagogik. Hur och varför barnen lärde sig tex matematik. Men att så många ville ha privatskola trodde jag inte trots att jag hörde varningarna.
    Att räkna är bra att kunna och jag har undertecknat motioner till kongresserna om att MP skulle stödja utredningar om hur det s k ekonomiska systemet ska anpassas till ekonomi utan tillväxt. Det var inte många som insåg nyttan med det. Jag ser att alla måste jobba för att ha någonstans att bo. Genomsnittsvillan kostar 2,5 miljoner enligt notis i gärdagens Lokaltidning (SLA). Sedan måste vi jobba för att få ihop pensionspoäng. Helst ska vi få ut mer pengar än vi betalade in. Detta trots att vi då blir inblandade i vapen-tillverkning och alkoholhandel. Även jag som är medveten fattigpensionär är inblandad. Det är mycket hårt att smälta detta faktum. jag håller verkligen med att det är helt konstigt att s k ekonomijournalister ska hyllas för att de inte gör undersökande journalistik.Hälsningar fr gammal MP aktivist som inte tänker i boxar utan organiskt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.