måndag 13 april 2015

Vad är liv...?

Liv. NASA letar efter sådant. Men hur ska man kunna leta efter liv om man inte vet vad som kan vara liv? Liv kan ju faktiskt vara något vi inte ens kan föreställa oss. Med vi menar jag då de kolbaserade varelser som utgör liv på jorden. Vår fantasi räcker inte till, menade professor Ingmar Ernberg när jag pratade med honom om boken Vad är liv?

Språkrör för NASA menar att man kommer att hitta utomjordiskt liv inom tjugo år. En kolbaserad forskarhjärna menar att det kan finnas "cirka hundra miljoner världar" som kan hysa liv. Bara i Vintergatan. Sen tillkommer då det lätt inskränkande faktum att vår kunskap, erfarenhet och fantasi inte räcker till för att förstå allt som kan vara liv... Och att vi därmed inte kan leta efter annat liv än sådan vi kolbaserade kan begripa oss på. Jag finner viss njutning i att vi inte kan veta vad liv kan vara, att våra små grå - ens kompletterade med all världens ettor och nollor - inte förmår mer än att ana sådant som finns inom vår egen erfarenhetsbas.

Om detta pratar vi således här:

http://www.ur.se/Produkter/162328-En-bok-en-forfattare-Ingemar-Ernberg#start=240&stop=1682PS - god nyhet från militärstrateg...!
I stuprörsgänget, det vill säga den militärpolitiska blogg- och twittersfären som helst bekräftar varandra, meddelades häromdagen, av den militärstrategiska forskaren  Tony Ingesson, att jag är lika icke-aktuell som designen på min blogg. Det känns betryggande.

12 kommentarer:

 1. Det var ett gott betyg du fick! Förstår att det känns betryggande. Utan att för den skull följa upp...

  Såg inte att Annika N Christensen svarade. Eller svarade och svarade. Dig svarade hon men inte mig. Det är tydligen ingen idé att öppna truten enligt henne. Men den truten har väl varit ganska öppen länge. Kritiserat andra och sig själv, för att inte diskutera med medborgarna.

  Här hade hon chansen, en vanlig intresserad medborgare utan verklig makt, som höll med om att politiker manövrerat sig in i ett läge, där man i efterhand måste förklara för folket vad som skett.

  Men då är det ingen ide att öppna truten. Ändå så gjorde hon det. Öppnade truten och avfärdade mig som "Lisbeth" följer såklart upp. Fräckt! Men inte överraskande. Med lakej menade jag att alla är någons dräng även jag. Inte speciellt riktat till henne alltså.

  Håller med henne i att det var länge sedan Sverige kunde kalla sig neutralt. "Inte heller den frågan har diskuterats bland medborgarna och det är vi alla ansvariga för" har hon sagt. Hon har ju rätt!

  Vi det är alla. Alla som har förmåga ska söka kunskap. Men minst ansvariga är medborgarna. Se hur det gick när jag försökte. Vanliga medborgare ses inte som någon man talar med utan till.

  Men man måste ju i efterhand förklara för folket vad som skett.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. ”NASA menar att man kommer att hitta utomjordiskt liv inom tjugo år”
  Eller så får vi ett disclosure på något man vetat länge men av olika anledningar velat undanhålla. Steven Greers vitnen , vet inte exakt men säkert 500st videointervjuer ger info åt en viss riktning. Iallafall märkligt att just extremt välutbildade personer inom olika specifika områden som berör topsecret just när de blivit pensionerade börjar prata ur skägget om vad de vet. Alla som jobbar inom något hemligt gör detta i små sektioner på ”need to know” basis så ingen har något helhetsgrepp.

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra intervju!

  SvaraRadera
 4. Världens bäste intervjuare: Birger Schlaug!!! APPLÅDERRRRRR!!!!!!!!!!!!

  Självsäkra är de, forskarna, vad gäller livets uppkomst, de värjer sig med alla medel mot tanken på existensen av en Högre Makt som "uppfunnit" och startat livet.

  Själv är jag övertygad om att Darwins forskning om Arternas uppkomst finansierades av de som ville ha hela mänskligheten att lämna förundran och respekt för naturen och allt levande - och därmed få mänskorna att se hela jorden som blott ett klot av råvaror, att omvandla till pengar!

  Dessa finansiärers ättlingar tillhör i dag den 1 procent av mänskligheten som i dag är förmögnare än alla andra mänskor på jorden - tillsammans.

  SvaraRadera
 5. En gåta för er i kommentarsfältet:

  Bakom ilska råder godhet
  eller regn
  som chokladens hotfullt läckra
  arom under gomseglet!

  PWL

  SvaraRadera
 6. Varför inte ge Nasa i uppdrag att leta efter liv i riksdagen?

  SvaraRadera
 7. Intelligenta livsformer i svenska media-landskapet kan inte uteslutas, en teoretisk möjlighet finns. Dock finns hinder på vägen, aktuella attityder där robotiseringens konsekvenser diskuteras som vore det "en spännande utmaning" tycks göra tankeprocesserna långsammare, ungefär som en mun som är proppfull med korv & bakelser har svårt att tugga, fast det då är hjärnverksamhet saken gäller.

  SvaraRadera
 8. Vissa "utmaningar" var mer
  "spännande" än andra
  för de ledde till nya
  "livspussel" där maten
  serverades av soppköken.

  SvaraRadera
 9. De som påstår att "En högre makt" har skapat livet får också förklara hur denna "Högre makt" har uppstått. Men förstås, då finns det väl en ännu högre makt?

  SvaraRadera
 10. sef: för mig är evolutionen minst sagt fylld av förundran och respekt för naturen och allt levande - hade det varit en uppfinning från högre makt tror jag knappast att jag hade känt samma förundran och samma ömsinta respekt.

  SvaraRadera
 11. PWL, detta går över fattningsförmågan. Men bakom ilska råder råder.

  SvaraRadera
 12. Det finns tydligen en definition på liv, som återges i boken A nen history of life, av Peter Ward och Joe Kirshvink. Lätt förkortat:

  - Liv metaboliserar, dvs föder sig på omgivningen med kemiska reaktioner
  - Liv har komplexitet och organisation
  - Liv reproducerar sig
  - Liv utvecklas, bl.a. evolutionärt
  - Liv är autonomt

  Boken beskriver alla de fallgropar som jordens liv måste ta sig över innan det kom igång - och det verkar vara ett underverk att det över huvud taget gick. Bland annat en sån sak som att om det inte först hade varit otroligt höga koldioxidhalter och sen lika oerhört höga syrehalter i atmosfären hade det inte blivit något av...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.