onsdag 22 april 2015

Överklassens diskreta charm....

BeefEater gold-plated barbeque
I går kväll doftade det grillad mat. Nästan lite sommarvarmt.

Den här grillen är förgylld, till det humana priset av 139.000 kronor. Den som inköper en sådan kan förstås ha grillfest i trädgården för likasinnade. Medan RUT-bidraget betalar hälften av arvodet till den inkallade kocken. Det är ganska storslaget.

Men liksom ett tecken i tiden. Godmorgon.

19 kommentarer:

 1. Hej birger,

  Jag fattar inte varför kollektivister som du är sådana otroliga materialister. Varför riktar ni inte era blickar mot någon som har en bra fru/man, många fina barn, som är beläst, intelligent eller kan spela piano? Varför skall inte detta vara en orättvisa som är föremål för "utjämning". Vad spelar det för roll om någon vill äga en sådan grill? Han/hon kanske är ensam och olycklig och försöker hitta mening i livet med att anordna ett grillparty. Du vill gärna att andra skall dela med sig av sina pengar men är du själv beredd att dela med dig av din fru? Och frågan är snarare varför vi överhuvud taget skall ha skatt på arbete. Om jag nu vill ge min ändliga tid i utbyte mot frukterna av någon annans arbete, varför skall kommunen eller staten få ta procent på det?

  Med vänliga hälsningar

  Witold

  SvaraRadera
 2. Witold, jag tror inte att du vare sig följt min blogg eller hört vad jag sagt i årtionden... Jag brukar här få kritik för att jag kritiserar en kollektivistisk syn på människor - jag har till och med motiverat varför jag aldrig kunnat identifiera mig med socialismen med just detta.

  Vet du, jag tycker nog att jag "delar med mig" av min fru... dels är hon en hårt arbetande och dessutom uppskattad lärare, dels är hon konstnär vars tavlor hänger i många hundra hem... Det är så att man inte kan äga en människa, tack och lov... Däremot kan man äga en förgylld grill för att markera sin materiella rikedom och sin själsliga fattigdom med. Intressant är väl att det finns marknad för förgyllda grillar och att det finns en mentalt störd överklass som tydligen köper sådana.

  Eftersom du inte läst vad jag skrivit och inte hört vad jag talat om så kan du förstås inte veta att jag är de förste som ifrågasätter skatt och avgifter på arbete och arbetstid. Grön skatteväxling - hört talas om det? Det är min baby. Produktionsskatt istället för avgift på arbetstid (arbetsgivaravgifter) är en annan idé jag, envis som en åsna, pläderar för.

  Det du kanske inte observerat är att det nog inte är den som arbetat ihop pengarna som köper sig en förgylld grill för 139 000 kronor. Det är den som låtit andra tjäna ihop pengarna åt sig. Man blir inte rik på arbete rent generellt, däremot blir man rik i Sverige på inkomst av avkastning på kapital.

  För det första har jag såväl skrivit som pratat om kollektivismen som något fördummande - rasism är uttryck för kollektivistiskt synsätt på människor.

  SvaraRadera
 3. Tänkte att idag ska jag inte skriva. Men det sket sig som vanligt. Min vilja är klen i det fallet.

  Det kliar i fingrarna när Schlaug kritiserar en "kollektivistisk syn" All ism är fördummande eftersom det är okunskap. Det leder till rasism. Det är bara olika grupper kollektiv som blir drabbade. Feminismen pekar ut vita medelålders män som grupp. Borgerligheten lata sjuka och arbetslösa. Sossarna skyltar under falsk flagg. De gröna pekar på alla utom sig själva.

  Rasism behöver inte alls vara ett uttryck för kollektivistiskt synsätt på människor. Ett kollektivistiskt synsätt kan vara att man vill hjälpa fler än några få. Motiv! Vilka är det som styr.
  Skriver inte detta i försvar för SD.

  Vad bör göras åt döden på Medelhavet? Hur många flyktingar ska behöva dö innan något görs.
  Lösningen kan väl inte vara att förstöra båtar, så att ingen med hjälp av människosmugglare kan ta sig till det kollektivistiska? EU.

  Alla för en. En för alla? Eller är det individualistiskt tänk som råder inom EU. Grumliga och skumma motiv.

  Vi kan inte göra något. Klockan klämtar. Tanken var att kapitalet ska flyta fritt. Inte frihet för människor. Speciellt inte för vissa kollektiv av människor. Ta romerna. Den starke överlever synsättet är väldigt individualistiskt och det är rasism dvs. okunskap, hat, rädsla Drabbar många grupper (kollektiv) i samhället. Ja vi är faktiskt alla "rasister" mer eller mindre. Såvida vi inte är individualister och tycker att vi kan och vet allt.

  Är så arg på denna individualistiska värld. Där människor tvingas fly. Det är dags att se olika kollektiv. grupper. Se människan i dem.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Under ca 15 år av mitt 33-åriga jobbande inom affärslivet träffade jag och umgicks med många av främst Sveriges milliardärer och "nästan likvärdiga." Generellt utstrålade de alla bekymmerslöshet, avspändhet, självsäkerhet och njutare av sin gränslösa Frihet. Alla hyllade de intelligens, handlingskraft - och NÄSTAN ingen av dem kunde förstå varför "fattiga inte tog sig i kragen - som de själva gjort."

  Symboliserande "Nästan" var/ÄR en milliardär X < som heter Åke. Denne man delar till sin personal varje år ut miljontals kronor. 2014 års utdelning gav Åkes personal 139 miljoner kronor att dela på. Denne man är, i mina ögon i vart fall, en förebild som Människa!

  SvaraRadera
 5. År det en förebild? En förebild för en människa ställer inte väldigt höga krav för att man ska få ta del av vinsten "Men bara om man jobbar hårt nog"? (enligt Aftonbladet) En del arbetsgivare har börjat ställa tuffa krav på fysisk träning på arbetstid.
  Det kommer "nog" många förslag nu, på vad man bör göra med vinsten.
  Men vinsten lär inte komma alla grupper till del...

  Därmed utesluts automatiskt grupper kollektiv av människor i "utanförskap" Funktionshindrade psykiskt och fysiskt, eller både ock, kan inte delta på samma villkor. Man bör inte ställa grupper utanför. Inte om man vill vara en förebild för människan.

  Birgers fru t.ex. är DELS en hårt arbetande omtyckt lärare och konstnär. Det betyder att hon är något mer än det. Antar jag...Hoppas jag att Schlaug menar. Inte minst för fruns skull.

  För mig blir Åke en förebild för dem som kan har förmåga och kapacitet, att arbeta lika hårt som han eller ännu bättre. Det betyder inte att Åke är sitt yrke, utan att personligen så anser jag att Åke är så mycket mer. De andra också som får ta del av vinsten. Hoppas att Åke och de anställda också anser det och vill dela med sig.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Tänker lite på gamla (mp) för länge sedan, var det inte ett himla liv i media om "koftor"? Eller var det "stora skägg"..eller möjligen medlemmar som gick omkring i gummistövlar? Och det retade man sig intensivt, återkommande på. Numera hör man inget om detta. Kanske för att "attacheväskor" & "östermalms-dräkter" konkurrerat ut koftorna..

  SvaraRadera
 7. Dumhet vs godhet att ge pengar till tiggare?

  Tiggeribranschen i Sverige är numer helt uppdelad av maffian. Det går inte att frilansa längre. De flesta som numer kommer blir lurade och livegna slavar och inget betalt . Den som ger pengar till en tiggare bidrar till att andra tiggare hamnar i tiggartraficking.

  http://corren.se/nyheter/linkoping/tiggare-utnyttjas-av-kriminella-landsman-7963426.aspx

  SvaraRadera
 8. Hej igen och tack för svaret,

  Varför då ständigt detta fokus på materiell standard och utjämning? I princip alla människor i Sverige idag kan idag äta sig mätta, gå anständigt klädda, sova i en varm säng och har möjliget till i det närmaste gratis kulturellt självförverkligande via bibliotek, internet eller skogspromenader. Om detta inte är tillräckligt så beror det på en andlig fattigdom inte materiell. Om någon väljer att köpa en förgylld grill eller inte borde vara helt ointressant. Tror för övrigt att det är just arbetande människor i övre medelklassen och inte kapitalister som i störst utsträckning ägnar sig åt statuskonsumtion både vad gäller bilar, dyra väskor och grillar.

  Hittills har jag inte hört någon i offentligheten beklaga sig över de djupa mänskliga orättvisorna som finns i samhället. En invandrad arbetsfri icke svensktalande familj med 5 barn som bor i närheten av halva släkten i en förort anses befinna sig i djupaste utanförskap trots att de disponerar hela sin tid fritt och har ett starkt socialt sammanhang och nätverk. En ensam fabriksarbetande svensk man som bor i en nedgången bruksort, tvingas arbeta större delen av sin vakna tid med ett monotont arbete och kommer från en fragmenterad familj och inte har några sociala kontaktytor utanför arbetsplatsen och därmed lever ett olyckligt atomiserat liv anses vara så priviligierad att han har en moralisk skyldighet att försörja samhällets från eliten utpekade olycksbarn.

  Nästa gång du sitter i morgonsoffan kan du ju ta upp detta. Fråga dig varför olyckliga ensamma män skall tvingas försörja lyckliga familjer. Att någon är ensam är ett personligt problem men att någon är fattig är något som skall angå oss alla. Varför? Väntar på att du skall skriva ett inlägg där du beklagar dig över att någon har mage att gå på skogspromenad med sin familj när det finns andra som inte har ens en vän att prata med.

  Med vänlig hälsning

  Witold

  SvaraRadera
 9. Lisbeth, du vill förmå dig att skriva mindre här, men ger uttryck för att du då får skrivklåda. Detta skrivutrymme är ju liksom inte det enda i världen.... Dags för eget initiativ/egen blogg?

  SvaraRadera
 10. Anonym 10:33, du skriver: "Tiggeribranschen i Sverige är numer helt uppdelad av maffian."
  Sedan länkar du till en artikel där det står att det inte alls är så... Trodde du att länken skulle ge trovärdighet åt ditt påstående och att ingen skulle kolla den...?

  SvaraRadera
 11. På skatteverkets hemsida finns en förteckning över RUT-tjänster som ger avdragsrätt (http://goo.gl/haV39L).
  Bland annat medges RUT-avdrag för putsning av matsilver. Dock står där inget om putsning av guldgrill men det bör väl hamna under samma hatt. I avdragsdjungeln återfinns även avdrag för kapitalförlust, ROT-avdrag, ränteavdrag, reseavdrag etc.
  Avdragen gäller endast arbetslinjens villiga drönare. Den avtrubbade medelklass som på morgonen glatt lånar 4 skattesubventionerade miljoner av banken och på kvällen slår på sin storbilds-TV för att kolla på Lyxfällan och förfasa sig över de stackare som råkat illa ut för att de lånat för mycket pengar. Den medelklass som gnäller när det är fem människor före dem i kön på vårdcentralen men som gärna sitter 4 timmar i bil och ställer sig i en 200 meter lång kö för att komma in i en köplada och köpa en massa saker som de en kort tid senare måste stå i kö vid en återvinningscentral för att slänga. Den medelklass som bygger jättealtaner med tillhörande kommandobrygga (uterum) med ROT-avdrag och som bara längtar efter att få byta ut sin triviala gasolgrill för 7990 kr mot en guldgrill för det mångdubbla.
  För det är så det funkar. Vi ska aldrig vara nöjda utan alltid sträva efter mer och bättre. Mer och bättre skall alltid tolkas ut det kvantitativa/materiella perspektivet, aldrig utifrån det kvalitativa/själsliga. Så säger normen och så säger alla ekonomiska incitament. Låna, jobba, konsumera och släng.

  SvaraRadera
 12. Anonym 11:00:00
  Tack! Du gör mig en tjänst. Jo detta skrivutrymme har för mig varit det "enda i världen" Kan tyckas konstigt men så är det. En plats där jag kopplat av.
  Ett gott betyg till Schlaug. Tycker han förtjänar kommentarer.

  Nej det är inte dags för en egen blogg. Egna initiativ tycker jag att jag tar. Alldeles för många.
  Det är dags för att avsluta. Ta hand om mig själv och orka vara ett stöd för nära och kära. En god vän sa det till mig för en stund sedan. Påminn mig om det om jag dyker upp igen.
  Det blir kanske lite lättare nu när mitt skrivande ifrågasätts igen och inte själva innehållet i det jag skriver. Så tack igen. Precis vad jag behövde och det var nog ingen slump:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Guld behöver inte putsas, så ingen RUT där.

  Visar inte detta hur meningslös rikedom blir efter ett tag. När en meningslös sak byts mot en ännu dyrare meningslös sak...

  SvaraRadera
 14. Lisbeth, jag menade inget illa. Förstår vad du menar med att denna blogg är en plats där du kopplar av. Jag kan vara urstressad, men när jag går in här och fyller mig med Birgers ord infinner sig ett lugn.

  SvaraRadera
 15. En liten "gube" kom ut ur en affär, i handen höll "guben" två varor han köpt: en var den billigaste varan & den andra var affärens dyraste vara. "Guben" höll upp dem & sade: "-Dessa saker är lika mycket värda, ingen är förmer än den andra!" Då kom en nyutexaminerad cyniker förbi & frågade "guben": "-Vad pratar du för smörja..?".

  SvaraRadera
 16. Just som våren kom med fåglarna slår Bladet om Aftonen till & menar att ungdomsarbetslösheten löses med internering. Folk vet "inte hut" längre, och det anser man sig ha botemedlet mot. Skrev jag inte: "för vänstern är friheten ingen stor sak", och man är så pass diaboliskt fräck att tvånget kallas frihet. Vad som helst kan hända..

  SvaraRadera
 17. Det australiensiska företaget BeefEater gjorde ett exemplar av den guldplätterade grillen för att visa upp på ”Sydney Home Show” i maj 2007. Det måste ha varit väl använda pengar med tanke på hur den produkten valsat runt i pressen över hela världen sen dess. Ofta med den felaktiga informationen att grillen är till salu och till ett väldigt högt pris. Toppnoteringen som jag sett är $165 000 och i det perspektivet är 139 000 kr ett av de lägsta priserna jag sett på den nu när nyheten efter åtta år nått Sverige.

  Det kanske skulle ha kunnat vara sant, men nu var det inte det och då tycker jag det är dumt att sprida villfarelsen vidare.

  SvaraRadera
 18. Erik, nja, inte efter åtta år... det här var en repris från min blogg 2007...:-)

  SvaraRadera
 19. Erik, nu var nog knorren den att även synnerligen rika kan få bidrag för att låta en kock komma hem och grilla på kvällen...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.