fredag 3 april 2015

Långfredag - ett sorgligt kapitel om krigsmusik...

I senaste Neo läser jag en intervju med Miljöpartiets f.d. riksdagsledamot och numera medlem i Kungliga Krigsvetenskapsakademien Annika Nordgren Christensen. En intressant intervju på många sätt, bland annat om hur hon som ung, kvinna och miljöpartist möttes i militärpolitiska sammanhang. Men också för att det berättas att Annika har flera spellistor med krigstema på Spotify. Jag undrar förstås varför. Och vad för krigstema som menas.  

The Nationals Start A War är en favorit - som med "lite öppet sinne och fokus på de rysk-svenska relationerna" kan anses vara ett krigstema. Så har jag aldrig tänkt när jag hört den.

Annika har gått den långa vägen från i det närmaste pacifist - hon fick mig, genom vänlig, gedigen och ihärdig argumentation, att nå dithän att det militära försvaret egentligen borde läggas ner - till något av dess motsats. Annika pläderar numera för såväl upprustning som Nato-medlemskap. Vilket man förstås har all rätt att göra.

I artikeln kritiseras med full rätt stuprörstänkande - det lustiga är att de som tänker inom sitt stuprör inte förstår att det också är stuprörstänkande... Jodå, det kan gälla oss alla, även mig när det vill sig illa.

I Neo meddelas således att Annika numera har flera spellistor på Spotify med krigstema. Vilket får mig att fundera över hur många som står - och stått - på världens olika barrikader för upprustning, upptrappning, militära insatser som också gillar krigsmusik. Historiskt har det nog varit ganska vanligt.

När lyssnar man på krigsmusik? Själv är jag helt oförstående. Tycker den är vedervärdig, med ett enda syfta: pumpa upp adrenalin så det är lättare att döva betänkligheter. Undrar: hur många låter krigsmusik ackompanjera allt från det praktiska dödandet till det teoretiska skrivandet av debattartiklar, bloggar och tänkande idag? Vad händer då? Jag vet att när jag skruvar upp opera eller techno på hög volym så hamnar jag efter ett tag i en sorts rusig bubbla i vilken det skrivna ordet flyer på såväl snabbt som bestämt..

Det berättas att en del blir upphetsade av den första låten härnere, fungerar som något sorts krigsporr - längre ner annat som fått känslor att under årens lopp leda till handlingar som dödat, stympat, lemlästat och romantiserat krig. Kanske är det just någon sorts romantisering av kriget som är krigsmusikens absoluta syfte - så att man till och med kan anse att doften av napalm är en fin start på morgonen.







Står ni inte ut så kommer här lite medicin mot krigshets och vanvett, en annan variant på krigstema:



Lås era dörrar! Friden är slut! 
Vapenvägraren har sluppit ut! 
Tänk om han kommer där, kristen och galen, 
och vägrar att anfalla folk på centralen. 
Tage Danielsson

36 kommentarer:

  1. Det är en intressant intervju! "-Låt mig först elda under din oro" Det eldas en hel del under vår oro. Tycker det är demagogi att tala till folket, som de idioter man tycker att de är.
    Blir inte speciellt orolig över att vi svenskar är extra dåliga på att förstå människor, som inte tänker som vi själva. Varför bli orolig över något som inte överensstämmer med verkligheten?
    Vad är en människa? Är arketypen en svensk?

    Vakna nu svenskar ni ska öppna era hjärtan. Ni ska förstå att ni är extra dåliga i alla möjliga sammanhang. Få dåligt samvete. Gör ni inte det är ni dumma. Undrar om inte världens folk dvs. alla får höra det av makthavare. I olika frågor.

    Personligen så undrar jag över en annan sak som står i intervjun. Nämligen det faktum (en sanning) att politiker som lämnar sitt uppdrag, så ofta plockas upp som experter. En del påstår att man på så vis infiltrerar politiska partier. Får dem över på sin sida genom att vilja ha dem. Alltså så överöser man dem med beröm för deras kunskaper. Då mjuknar de.

    Oavsett hur det är med det, om människor som plockas upp kan vara grundlurade, så är det intressant. Varför ändrar människor ståndpunkt, så pass mycket t.om. att de gör sig själva till en lakej? Hur kan människor ändra åsikt och ståndpunkt 180 grader? Hur kan man först tala helt mot krig och sedan för? Är det leverflundran som varit i farten och infiltrerat hjärnan?

    Ryska miljoner finansierar Le Pen. Grekland kanske vänder sig till Putin. Vad händer med den gemensamma upprustningen i EU? Vad händer med bygget? Vi har all anledning att vara rädda. Putin är inte att leka med. Men mitt i all rädsla kan man fortfarande stå fast vid att krig är ingen lösning. Även om man inser att krig blir det. Krig är det. Det skakar i "grund vallarna".

    Tage Danielsson han var klok han. Vis. Dessutom spegling handlar om att se olikheter OCH likheter... Spegling är intressant. Vi borde ägna mer tid åt det.

    Otäck musik! Blir nästan mer "rädd" för människor som lyssnar på sådan och sedan sätter sig vid pennan än för självaste Putin. Men att vara rädd för människor är att samtidigt vara rädd för sig själv. Det kan en spegling visa. Lite synd är att gå omkring och vara rädd för sig själv. Sådant leder lätt till krig.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. "Hur kan människor ändra åsikt och ståndpunkt 180 grader?" Tja, själv tar jag nog en 20-åring för vad den är..... mycket nyss ett barn och har låångt ifrån landat i sina grundvalar....

    SvaraRadera
  3. Tack för detta generösa utbud med taktfasta toner och perfekt "koreografi"! Till och med NVA:s MC-soldater äntrade sina hojar med stil. NVA = Nationale Volksarmee, forna DDR:s försvarsmakt. På andra videon uppifrån finns nämligen en mängd staters militärmusik, även från Hitlertyskland.

    Marscher har en otäck kraft att dra med sig våra själar. Men man kan anlägga moteld. När du tittar på t.ex. Kinas militärparad så tänk då på deras gräsligheter, exv dödsstraffen.

    Men jag vill bekänna en sak: När Sovjetunionens Östersjöflotta gästade Stockholm några dagar på 1950-talet, höll de en sångkonsert i Blå hallen. Den väldiga flottist-kören sjöng mest civila sånger, och det så man hissnade. Det var mäktigt! Några finns med på videon här, t.ex. Katinka.

    Gt

    SvaraRadera
  4. Det är lättare att bygga en karriär på krigshets än pacifism

    Robin

    SvaraRadera
  5. Robin, den kan ju också bero på övertygelse, man skall nog inte utgå från att karriär är det enda skälet till att människor ändrar uppfattning. Det är väl för övrigt så att man tar intryck av de man umgås med tätt och ofta, och håller man på med försvarsfrågor umgås man tätt och ofta eftersom landet försvarspolitiker är få. Det är ju också en form av övertygelse som växer fram.

    SvaraRadera
  6. Men valkyrie-ritten är ju PAMPIG? Associerar den inte alls till massmord på vietnamesiska bönder eller Hitler utan ser ursprunget framför mig: kompositörs-fantasier om ridande damer ovanför slagfältet som väljer ut vilka som skall få åka till Valhall. Eller då Battlefield 1942-temat med sina melankoliska horn som ju också kan kvala in att kallas just pampig?

    SvaraRadera
  7. Anonym, Jaha då kan vi fastslå att Tage Danielsson och andra med honom var/är mycket nyss som ett barn, som lååångt ifrån landat i sina grundvalar? Grundvalar som är vilka? Att krig är lösningen? Tar man sig ut ur dessa villfarelser då har man blivit vuxen? Då tar man plats i Krigsvetenskapsakademien.

    Kan det inte vara så att om vi inte är uppmärksamma på oss själva, så kan vi tas riktigt långt bort från våra grundvalar? Det är mycket som lockar ära, makt, pengar. Kanske en plats i Krigsvetenskapsakademien. Kunskap är makt om den ges förmåga. På vilket sätt kan en 20 åring som är emot allt vad krig heter använda sin förmåga/kunskap i Krigsvetenskapsakademien? Genom att "växa till sig" överge sina verkliga grundvalar? Om inte får man en plats annars? Knappast.

    Har man inte tappat kunskap på vägen då? Om det stämmer att man tappat den, så är det förmåga utan kunskap som styr för kunskapen är tappad och den förmågan missbrukar ofta makt. Den talar till folket om krig som en lösning.

    Personligen har jag inte bett någon/några att de ska göra allt för att dra in oss i krig. Det "tror" jag gäller många med mig. Vi dras ofrivilligt med. Vare sig vi vill det eller inte. "Tror" att den verkliga rädslan gäller folkets reaktioner då många inser att vi ingår i en solidaritetsklausul. Solidaritet för att upprusta. Debatt med folket har uteblivit. Nu är klockan fem i tolv. Ingen återvändo.

    Fråga vilket barn som helst de gillar inte krig. De har ofta större kontakt med sitt inre. De som kan behålla barnet inom sig gillar inte krig Oavsett om klockan är fem i tolv. Det betyder inte att vuxna personer är som barn. Krig är det största hotet mot miljön och det förlöjligas i intervjun. Sälar och andra får ingå i detta förlöjligande. Hon förlöjligar sitt tidigare parti. MP är därmed inget att räkna med i dessa frågor ska de ses som barn.

    "Marscher har en otäck kraft att dra med sig våra själar" Personligen så tror jag inte att det är observatören, själen, den inre betraktaren som dras med. Den tittar på. Utan att det är personligheten som dras med rädslor, maktbegär och annat mindre trevligt gör att vi kan dras med. Våra lägre känslor. Unga kan vara riktigt grymma och vi äldre är inga bra vägledare för de yngre. De gör inte som vi säger utan som vi gör.

    Var och en har naturligtvis rätt att helt ändra ståndpunkt. Men man ska ha klart för sig att våra ståndpunkter får konsekvenser inte bara för oss själva. Personligen så tänker jag att vi bygger kunskap utifrån tidigare kunskap. Att det är så verkligt lärande går till. Att tvärnita 180 grader betyder då att man tidigare saknade kunskap och det tror jag inte på. Korrigera sitt tänkande däremot det är något annat.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Nej, vem gillar krig förutom vapentillverkare & imperialister? Men det kanske finns hemskare saker än just krig: att bli förslavad av andra? Och då krävs andra doningar än symboliskt kram-försvar. Finns det inte en känd vänster-sång på det temat? Och man kan givetvis som vänsterväljare rysa över amerikanska vapenlagar, men om man börjar fundera över varför dessa kommit till (att vanligt folk ska kunna freda sig mot kriminella rent konkret) så blir det hela ju begripligt? Även om man inte blir "helt till sig" kan man förstå det hela.

    SvaraRadera

  9. Det här klippet också:
    https://www.youtube.com/watch?v=SISjSXsb1xU&list=RDSISjSXsb1xU#t=7
    Dennis Cantoreggi

    SvaraRadera
  10. Lisbeth, suck. :) Att nyss ha varit ett barn innebär en himla massa saker. T ex att du har begränsade erfarenheter, begränsningar i vad som hunnit stötas o blötas med andra. Och därmed är inte dina övertygelser särskilt vältuggade jämfört med när samma person kommit några decennier längre på sin resa genom livet. I det ligger ingen värdering i om "utvecklingen" går åt rätt eller fel håll, bara ett logiskt konstaterande att ett 20-åring nyss börjat sin färd som vuxen och därmed självklart har en lååång väg av "formering" framför sig.

    SvaraRadera
  11. Anonym "formering" du skrev det själv Tack! Då behöver jag inte skriva mer om formering. Andra kan ta över. Det var det jag skrev om... Men jag instämmer delvis, det ligger viss logik i att en 20 åring nyss börjat sin färd som vuxen. Det tar ett tag att uppnå sin fulla kapacitet dvs, den som man sedan kan bygga vidare på och utveckla. Dessutom tar vi intryck av dem, som vi umgås med som Schlaug skriver. Anpassas, formas. Hur bra är det? Ibland bra, ibland mindre bra. Krigsanpassning ser jag rakt av som något mindre bra.
    "-Vi är en humanitär stormakt..." står det i intervjun. Kort och kryptiskt svar men vad innebär det?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Spellistor med krigstema låter lite perverst, men det antyder att intresset för skrivbordskrigandet är genuint. Annars skulle man kunnat misstänka att det var fråga om en karriärist som försett sig med de rätta åsikterna för att passa in.

    Preussiska och tyska marscher är inte i samma klass som de ryska slagdängorna framförda av Rödaarméns kör.
    http://youtu.be/t7T-nvKWsiQ

    SvaraRadera
  13. Måste kommentera en liten rolig sak i din lista med sånger. Första gången jag hörde "Where have all the flowers gone" var i ett sommarprogram i SR på 90-talet med ingen mindre än Carl Bildt. Minns att det var ett fantastiskt program och Carl Bildt pratade om fred och frihet med utgångspunkt från Bosnien och den tysk-franska historien. Tror dock han spelade originalversionen med Marlene Dietrich.

    SvaraRadera
  14. Ur Jordens Kulturers perspektiv, så
    kan staterna ses som kriminella gäng!

    SvaraRadera
  15. Kulturväxter är växter som odlats och förädlats av människor.

    SvaraRadera
  16. Mauderaten, så hemskt tragiskt att det var först då du hörde den sången. Borgerligheten tycks ha levt i en sluten cylinder!!!
    Edward R.

    SvaraRadera
  17. Edward R.:
    Inte alls, jag var vid tillfället 16-17 år och att jag än idag minns den sången visar hur starkt jag upplevde den och framförallt texten vara. Den satte ord på krigets grymhet och konsekvenserna av ofrihet.

    Men visst, vill du beskylla borgerligheten för att leva i en cylinder för att jag inte kände till en specifik sång, i en tid före Youtube, Spotify och Itunes, så gör gärna det. Hur många av VPK:s 17-åriga medlemmar idag tror du vet vem Marlene Dietrich var?

    SvaraRadera
  18. Mauderaten det handlar inte om höger eller vänster. Utan om individers kapacitet och förmåga. Samt om allas vår oförmåga. Är den som är villig att först räcka upp handen och säga att jag ständigt glömmer bort det. Ständigt...

    Borgerligheten och dess sätt att lösa problem ligger inte nära mitt hjärta. Men jag blir hela tiden överbevisad att jag har fel, när jag klumpar ihop individer.
    Det känns gott. Rädsla okunnighet kan inte endast rymmas inom något vi kallar borgerlighet. Eller vänster. Eller SD osv. Tror inte att många 17 åringar idag vet vem Marlene Dietrich var. Vare sig de är VPK:are eller inte. Vi lever "nog" alla mer eller mindre "i en cylinder" eller så kan man kalla det för tunnelseende eller stuprörsseende.
    Det vore bra om vi bestämde oss för att ta oss ut ur det. Men trots att många intelligenta hjärnor inte minst med makt existerar, så verkar det långt borta. Stuprörsseende ser vi gärna hos andra, men inte hos oss själva.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. Fred och Krig är antonymer, dvs förutsätter varandra, likt ljus och mörker eller liv och död. Krig förekommer precis överallt på hela jorden där det finns människor, kriget mellan människan på ena sidan, och djur och natur på den andra. När människan krigar mot sin egen art ger andra en tillfällig frist.

    Just rovdjur, av ungeför samma storlek som oss själva, tex Neanderthal, vargar, björnar, hajar, krokodiler, tigrar, lejon verkar vi vara särskilt krigiska mot. Bergsgorillor utgör ett undantag, de äter i princip bara en slags gröna stjälkar, som de skalar likt en banan, och gör inte en fluga förnär, gorillorna har vi också snart utrotat, förmodligen för att 10 män med bara händerna, inte har en chans mot en bergsgorilla med en hand bakom ryggen.

    Så människor som nynnar om fred ska man vara uppmärksamma mot, de tillhör samma kriminella rövarart som alla andra, och bygger bara makt med andre medel. Fredlig och snäll är arten icke, däremot djävulskt manipulativ.

    Musik är märkligt, människan den enda art som hittat ett språk för känslor. slw

    SvaraRadera
  20. March mot makt –
    under glada tillrop!

    Kanske är de där ”stora ambitionerna” oavsett med vilka mål eller medel makten uppnås, små varningstecken på människoartens naturliga fallenhet för höga tankar om sig själv.

    Somliga i djur har högre tankar om sig själv än andra, och somliga djur har bättre moral än andra.

    Somliga djur kan helt enkelt inte låta bli att söka sig mot hissen som går till maktens boning.

    Storhetsvansinne = megalomani = grandiositet = hybris = förhöjd självkänsla.

    Ett sinnestillstånd som drabbat en specifik art av däggdjuren med starkt överdriven självuppfattning och helt skruvad självbild.

    Storhetsvansinne kan vara individuell men yttras sig även som kollektiv psykos med omfattande störning av djurets av etologiska funktioner, något människodjuret kallar personlighet, till skillnad från djuren, som inte är personliga eller personligt störda utan bara djuriska.



    - överskattad självbild

    - Kräver beundran

    - En uppfattning om världen, att den är till för det egna subjektet

    - Blandar samman subjekt med objekt, och objekt med subjekt

    - Övertygelse världen är värdegrundsmässigt fixerad (om alltings lika rätt och värde från jagets uppfattning) och samtidigt helt relativ och individuell, att alla värden är sanna för varje subjekt.

    - Omgivningen är en spelplan och en lek, som existerar endast i det egna medvetandet, och finns till för att förverkliga den egna uppfattningen om det kollektivt goda. bland träd och bär

    - överdriver egna ”framsteg” utan att kunna förklara vad ett framsteg är.

    - framsteget kan inte mätas eller studeras, bara upplevas.

    - förväntar sig att bli betraktad som ”för mer” och lite bättre, med ett högre syfte och än större rätt, utan några som helst egna meriter och talanger

    - besatt av fantasier som inbegriper endast subjekt och makt

    - önsketänkande om framgång (jmfr framsteg) hur det borde vara

    - drömmer om makt, absolut makt, eller i vart fall obetingad makt

    - Det goda bara möjligt genom egen makt, alltså må andra göras maktlösa (avväpnas)

    - Suveränitet = frihet att själv bestämma över andras frihet (suveränitet)

    - Retorisk visionär, allt ska bli ”ännu” bättre, för alla, under ledning av mig

    - Det goda sammanblandas med det sköna och det sanna

    - Perfektion genom total kontroll men en intuitiv känslobaserad beslutskalkyl

    - Inbillar sig vara "speciell" och mer jämlik och jämställd än andra djur

    - Kan bara kan bli förstådd av likasinnade högsvansade djur i samma position

    - kan bara umgås med andra lika speciella högstatusdjur

    - oresonlig inställning till alla som inte är med

    - Alla andra föreställningar är bra, om de är inkluderas/inordnas under

    - förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på egna förväntningar

    - är manipulativ, det vill säga utnyttjar andra soom medel för att uppnå sina mål

    - Empatiskt tom, skickliga att spela på empati kopiera empati, spela empati, men kan inte känna empati

    - Utan skam/skuld, kan ej identifiera sig med andra djurs känslor och behov

    - är avundsjuk på andra djur, och måste besegra dessa, till vilket pris som helst

    - Tror sig vara föremål för avundsjuka från andra djur

    - Uppvisar arrogans mot djur, natur och övrig menighet i praktik och handling

    - Uppvisar solidaritet mot djur, natur och övrig menighet i tal och retorik

    - hotfullt beteende och attityd mot alla som att tala om den nakan sanningen
    slw

    SvaraRadera
  21. Narcissistiska djur är mindre impulsiva, mindre aggressiva och något mindre (officellt) bedrägligt än antisociala djur (som är mer officellt kriminella), då det Narcissistiska djuren lyckas sätta upp regler, som förespeglas vara goda, som inte alla djur kan följa

    Djuret anklagar och provocerar andra, genom att få det att framstå som att offret är förövare, och förövaren offer.

    Universell schablon är ett djur som tagits in på en institution och tror sig vara Caesar eller Napoleon I, och står vid Rubicon eller planerar anfall mot Moskva, men med ett mycket bättre utfall.

    Det finns alltid grader av helvetet, och sorgligheten ligger mest i människodjurets självbedrägliga förmåga att motivera sina handlingar utåt som goda och välgrundande, och dessutom inbilla sig själv, att det faktiskt är så.

    Hur som helst finns det goda sidor , djuret har många avseenden en viss förmåga att inse allt detta,
    och hanterar världen genom vissa filter (försvarsmekanismer):

    i förträngning
    ii förvrängning
    iii förstöring
    iv förminskning
    v förhärligande

    och samtidigt genom att gå i försvar, eller attackera varje anfall, mot den egna självbilden, i ord och mer fysisk handling. slw

    SvaraRadera
  22. En fredlig nation med fredliga avsikter, kommer (kanske) att kunna klara av leva i fred med naturen.

    Det går att ta samer, nomadfolk eller kanske tom nordbor före vikingatiden.

    Dessvärre förefaller stabila ordningar, som Amerika före Columbus rent generellt vara attraktiva för rackare som är ute efter makt och rikedom.

    Att försvara sin hörna (i fred) är utgångspunkten, mot någon annan, och då blir det ett krig. Sedan går det att diskutera grader, om krig bäst hanteras centralt eller lokalt. Dessvärre förefaller större maktordningar kunna besegra mindre, och icke sällan lyckas mer centralstyrda maktordningar besegra decentraliserade, men inte alltid.

    "Lokalt beslutsfattande" (manöverkrigföring enl Svensk doktrin på värnpliktsförsvarets tid), är en motsats till centralstyrd krigföring (stidsgrupper som agerar strategiskt i offensiva syften), som ofta slutar på ett sätt, slakt av menighet, utan egen möjlighet att påverka sitt öde, med en marskalk på bekvämt avstånd som följer striden von oben på ett bräde, med symboler/flaggor. Irak var inte heller en framgång, och definitivt inte Syrien.

    Många typer av centralstyrning, inkl Bryssels, fungerar utmärkt som plan för att styra människor, men inte lika bra i praktiken, när det är skarpt läge.

    Dessutom är centralt beslutsfattande en lite totalitär utopisk tanke grundad på idén om Gud och att världen (människans) blir bättre med centralmakt ovanifrån. I vart fall är det en lite väsensfrämmande tanke jämfört med hur naturen i övrigt fungerar

    – där finns GUD ske lov ingen tanke eller överordnad idé alls. slw

    SvaraRadera
  23. Mp och Sv Freds firade nog avskaffandet av värnplikten, som ngn slags seger och övertygelse om en fredligare värld. I vart fall idealisterna, anarkisterna har nog mer klassisk samhällsrevolt som mål, och det kan iof sig vara ett ädelt syfte.


    Möjligheten att styra över maktmedel för utrikespolitiskt, i vart fall är det vad Sverige gjort i akt och mening sedan 1998, och framför allt 2002 då mp på allvar fick smat för de reala maktfrågorna, hårt makt.

    Av en (förträngd) händelse något som givit upphov till idén med en yrkesarmé som ska ”försvara” Sveriges (hm, de egna utrikespolitiska ambitionernas intressen) på andra kontinenter.

    Tex i Afganistan, Tchad, Libyen eller Mali.

    Något slags storhetsvansinne är det, att lita på att USAs marinkår ska skydda den nakna apan, eller hur de nu ska gå till, försvarspolitik utan försvar innebär att någon annan fyller luckan, såvitt nu inte människan blivit god eftersom isnikten kommit att naturens resurser är slutförbrukade.

    Alltså i enlighet med Danielssons Harrisburgdialog, att krig, till skillnad från kärnkraftsolyckor, är så osannolika, att de i praktiken nog inte ens tidigare kan ha inträffat, eftersom människan är en sådan insiktsfull, erfarenhetsbaserad och välmenande djurart.

    Säkert gör Svenska soldater stor nytta, och mindre skada än andra stridsgrupper, men frågan är om någon begriper sig på poängen och effekterna av interventionerna mer långsiktigt.

    Visst får miljöpartister också tänka globalt, och drömma om att om bara miljöpartiser styrde världen, så skulle allt bli gott, och så ska miljöpartister från jordens alla homosapiens släkgen samlas under ett grönt parlament.

    Eftersom de gröna klarar av att skydda partigränsen, från psykopaterna, bara altruister får medlemskap, och alla som använder partiet som medel för makt genomskådas.

    Krig och Fred är svårt, relateras ngn i fredsrörelsen eller miljörörelsen, ur en Bergsgorillas perspektiv, är nog människa av samma skrot och korn.

    Homo Sapiens, soldaten eller fredsprofeten med skägg som som spelar gitarr och attraherar honor med en utopi om evig fred och fri sexualitet. Det är empiriskt om möjligt ännu dummare än att vi är skapta av en god Gud. Bergsgrilla skulle inte gått på finten :-) slw

    SvaraRadera
  24. Undrar om inte tom Saxofonen, detta magiska instrument, är konstruerat ursprungligen för att höras genom stridens larm, och så har vi stigbygeln, konservburken, gps-navigation, flygplan jag tom jordbruket anses stamma från krigskonsten, mellan Eufrat – Tigris.

    I vart fall är en teori, om hur en av mänsklighetens största innovationer att människan kom på ett sätt.

    Att spara undan gröda för så nästa år, som skulle kunna vara grundad i behovet av att skydda en bra bofast plats, genom befästningsverk. Människor i försvar, behövde hitta på ett sätta bunkra näring, under belägring, varpå människan uppfann en mer vegetarisk kosthållning ;-)

    Ett sätt att se på makt (eller frihet) är att fundera på vem som har mest makt, den som har en full lada, eller den som har en dom, och problemet är dessvärre, i naturen, att ett hungrigt maktlöst djur, alltid kommer att söka sig till en full lada.

    Konsten ligger i vilseledningen, att förespegla omgivningen fattigdom, och vara välbärgad,
    med de djur som är fattiga (typ bostadsrättshavare i Stockholm) med skulder, av någon osannolik anledning fått för sig att förespegla andra sin rikedom, inte ens den uppblåsta stadsjeepen ger de själva, och så beklagar man sig över att den blir stulen. slw

    SvaraRadera
  25. Preussen centraliserades förviss unde den makalösa industriella revolutionen under 1800-talet, kom att utgjöra ett hot, anfölls och försvarade sig, och vann.

    Preussisk Gloria är pampig, medryckande, tyskt taktfast och symboliserar nog något helt annat för tyskar, än fransmän. Att bara tolka allt som fan läser bibeln gör inte heller världen bättre., dessutom måste man unna tyskarna de saker de kan vara stilta över (världen blir inte bättre av motsatsen. Marchen symbolisar förvisso en krigsseger, men alls icke orättfärdig.


    Preussisk Gloria skrev efter Tysk-Franska kriget, inte före, där det franska parlamentet röstade för att starta krig mot Preussen. Att Preussuen vann en förkrossande seger, och försvarade sig på ett anfall, var rimligt moraliskt, utom möjligen för sektledare och prelater och en och annan skenhelig duva.
    slw

    Preussens försvar gick ut på:

    Att bryta upp gigantiska centrala arméer, mot mindre självstyrande enheter

    Att ingenting går som planerat, dvs centralstyrd ledning på fält är dödsdömt

    Eldens betydelse vid försvar dvs kombinera eld/skydd mot fiendens anfallande eld/rörelse

    Logistikens betydelse avseende mat och försörjning

    Eller som Kanin skulle sagt i Nalle Phu, organisera är när inte alla soldater marscherar till och krigar på samma ställe.

    Ändå är marschen lite sorglig, de Preussiska triumfen, eftersom freden övergick i revansch.

    7 år senare djup depression i Europa, den stora katastrofen med ett kreditväsende i fritt fall och revolution i luften, utöver stormaktspolitiken, tex Rysk-Japanska kriget, Balkankrigen och naturligtvis 1a VK, med massslakt och centralstyrning ovanfrån.

    Moltke ersatt av Ludendorf och en grandios Schliefenplan och därefter ett gäng ännu större grandiosa visionärer som gavs makt i utbyte mot storslagna löften om bättre tider.

    Så fort centralmakt vill lägga ner lokalt försvar och plikt, och centralisera det med världen som arena, ska man dra öronen åt sig, hur goda intentionerna än är, kan vapen alltid vändas åt andra hållet, utom just om vapnen är i händerna, på de individer, som i utbyte av skydd, givit maktmänniskorna exklusiv rätt till monopol på våld.

    http://www.allkorn.se/index.php/kultursorter/historik

    slw

    SvaraRadera
  26. Att "Fred och Krig är antonymer dvs. förutsätter varandra likt ljus och mörker eller liv och död" stämmer det? Antar att "antonymer" betyder motpoler i detta sammanhang. Tycker inte att vi ska jämföra oss med djuren. Utan kliva ut ur djurstadiet. Vår tankeförmåga är mer utvecklad, även om vi många gånger beter oss som rovdjur, eller som parasiter som i växtlivet. Vi kan som människor ha en åsikt, om att vi vill försöka skapa fred. Det kan inte rovdjuren eller växtlivets parasiter.

    Samtidigt kan vi vara medvetna om hur svårt det är att skapa fred. Att nynna på en fredssång är en bra början.

    Ljus och mörker är varandras motpol. Kvinna och man likaså. Vi kan inte råda över ljus eller mörker, natt eller dag. Bestämma oss för vilket vi väljer. Inte heller bestämmer vi om vi vill vara kvinna eller man.

    Däremot så kan man bestämma sig för om man vill ha krig eller fred. Alltså så är Fred eller Krig inte något som förutsätter varandra som ljus eller mörker. Vi kan om vi har tillräcklig förmåga och vilja välja bort krig. Vi saknar förmåga. Många gånger även vilja. Men betyder det att vi inte medvetet bör sträva mot fred?

    Tycker inte att man behöver vara uppmärksam mot människor som nynnar om fred! Däremot så har vi svårt för att bygga fred oavsett vilken låt vi nynnar på. Människor som nynnar på fred nynnar på toner som attraherar känslor som väcker tankar för fred. Motsatsen torde vara att krigsmusik väcker känslor som rädsla repulsion dvs. motsatsen till attraktion. Rädsla, vrede, förakt, hat yttringar leder tanken till krig. Musik är ju vibrationer... Det är jätteviktigt vilken slags musik vi lyssnar på. Att vi är medvetna om hur vi påverkas.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  27. Inläggen beskriver att alla inte är fredliga som påstår detta, jämte att alla som spelar saxofon eller tuba inte är krigiska.

    Om det finns attackerande grupper av människor, som agerar i egna syften, och tex startar ett krig, är frågan:

    - samarbete (anpassning/assimilering)
    - konflikt (försvarskrig)
    - flykt.

    Allt som har med försvar, tex feministisk självförsvar eller värnet av kvinnofriden, måste inte vara av ondo, till sitt väsen.

    Den Preussiska triumfen, musikstycket, symboliserar det man själv vill, (konnotationer är luriga). Det går, om man nu vill, att även förknippa den uppsluppna muntra melodin i dur med både glädje, lättnad och stolthet över att rovdjuret fick krypa tillbaka med svansen mellan benen. (det var tidernas praktfiasko avs högmod)

    Ett musikstycke som sas är en lite retsam blinkning med innebörden, ha, där fick du din best. (eller "who´s afraid of the big bad..." tolkningen beror på syftet.

    I detta fall var en nyansering befogad - "försvaret" av ett musikstycke som skrevs för att fira försvararens och uppkomlingens vinst över den anfallande härskarens, en del republik, en del kejsardöme.

    Marschen har plockats upp av musikkårer utanför det gamla Preussen, och skulle kunna symbolisera våldets motstridiga dubbla sidor, "vill ni ha fred - rusta för krig". Genstridig finns kvar på Svenska, men tyvärr inte genstand/gegenstand (gentemotstående), dvs realinnebörden.

    I vart fall går det inte att blunda för att våld och hot förekommer, och kan vara skrämmande framgångsrikt och att det inte finn en like till människan, som är en ulv i fårakläder.

    Om världen bara vore god, skulle inte försvarsmakt eller polis heller behövas, symptomatiskt symboliserad idag på DN kultur genom en artikel om värdenihilismens återkomst, en av alla ismer som fallit i intellektuell glömska sedan postmodernismens triumftåg i det moderna urbana värdegrundsbaserade tomhetssamhället.

    Visst kan musiken även användas till att förklä ond bråd elak död, i glada toner, å andra sidan går det att fundera över gangsterrap och dödsmetall, om det symboliserar uppgivenhet eller fridsamhet?

    En antonym innehåller, liksom rena synonymer, ingen semantisk relation, utan relaterar lite rekursivt tillbaka till sig själv.
    Ofta är det adjektiv, men just krig och fred förkroppsligar på ngt universellt sätt alla fyra öppna ordklasserna samtidigt.
    I vart fall är begreppen makt, suveränitet och frihet förknippade med både krig och fred, och dessutom djypt symboliskt, att människans väsen innehåller bägge, och de kulturer som inte skiljer på rollerna, genom riter och roller, får ett helvete med friden, fysiskt och psykiskt.

    Krig och fred innehåller en konjunktion och är ett (1) begrepp som kan brytas ner till två, krig eller fred. Roget´s Thesaur bygger på ca 1000 klasser med antonymer handlar om samma fenomen, myntets dubbla sidor. slw

    SvaraRadera
  28. Ett begreppslig utmaning är feminism.

    -ismen har ingen solklar antonym, samtidigt som somliga inom kampen vill radera bort antonymerna manlig och kvinnlig, då egenskaperna anses vara socialt och inte hormonellt konstruerade.
    Utöver detta, lägga under sig alla andra ismer, inkl klasskamp. Det förefaller endera vara simpel dumhet eller storhetsvansinne, eller en kombination.

    En ism som inte har en tydlig begreppsintention, men vilar på kamp, och plockar in alla möjliga förtryckta, inkl klasskamp och etnokamp, inkl allmän diskriminering och antirasism.
    Diskrimineringen/segregeringen är ju monumental, ingen har en konkret lösning, utom detta jämmer och elände, tjattret. Lägg fram ett lagförslag, och fördela all makt med kvotering, och fundera på kvalificering av "intresse" exakt vilka minoriteter ska ges mest förtur till toppen? Det enda som fungerar är lotten, kunskap kan vi bortse från, eftersom även kunskap är en social konstruktion. (utom möjligen matematik och logik)


    Sedan trummar man vidare med propaganda och kamp, som utmynnat i könskriget, (ett krig mot vita infödda (native) hetrosexuella, medelålders, ickehandikappade ofta förvärvsarbetande män, som dessutom anses vara fredsskadade efter 200 år av fredsnynnande :-)

    Exakt hur många Fi (partikulärer), F! (partikulär) räknar in i klassen av FI (universaliet) är inte klart, det kan röra sig om uppemot 5% eller ca 500 000 individer, om man inkluderar icke sjukskrivna rörmokare, gruvarbetare, skogsarbetare och bilmekaniker.

    Poängen är väl att strid kan föras med olika medel, inkl klander och beskyllningar.

    Det finns goda skäl att vara vaksam på människor som nynnar om fred, men rustar för krig.

    Krigshetsarna som nynnar om krig, har man koll på, en marsch som också kan symbolisera rätten till självförsvar, ett framgångsrikt sådant, kan även framhållas för vad det är, ett mynt med två sidor.

    Ensidiga mynt är det något skumt med. De flesta företeelser kan tolkas från mer än ett håll, där just egensinnigheten är en av våra inre Fi. Suveränitet är lika svårt som frid, eftersom hela världen består av förorättade människor som vill ha det individuellt bättre
    på det allmännas bekostnad, och det allmänna glömmer vi lätt bort, allmänningen är där djur och natur vistas. Tomtarnas paradmarsch, liksom den gamla vinjettmelodin till sportspegeln är andra krigiska klassiker. Det är nog bombsäkert att feminiseringen av samhället fortsätter, dvs kvinnors makt ökar, det är bra för kvinnor, och sedan upp till eget ansvar. Talet om män i Almedalen luktade lite 30-tal,och identifierar man obefogad stridslystnad som medel, (eller ännu värre som mål i sig), till personlig gagn, så ska man som vaksam fri ande lägga bort könstitlarna, och benämna dumhet för dumhet och inte peka ut minoritet, hur besvärande vissa individer än kan vara. Maktlystnad är helt säkert en jämt fördelad könsneutral egenskap, där den egentliga kampen sannolikt går mellan realismen och idealismen, vilken bakomliggande förklädnad den än bär. Svea Livgardes musikkår segrade i Londontävlingen 1871. För strid användes pukor, (muller) pipor och trumpet, (signalering), medan marschmusiken som uppstod i Pressen under 1800-talet (och som hade värnplikt som förutsättning), hade som syfte att muntra upp, skänka glädje och avkoppling från krigets fasansfulla verklighet. Träblåsinstrumenten hävdade sig dåligt i större sammanhang. Två marscher från norden finns upptagna i den preussiska armesamlingen; Finska rytteriets marsch och Björnebrogarnas marsch. Förr fick Svenska skolbarn lära sig Topelius text till den förra, "Den snöiga Nord är vårt fädernesland" - lite insnöat, så framstegen fortsätter för freden, i maklig takt, skolbarnen slipper marscher, men kompenserar med icke oansenliga doser krigsspel på padda, jämte tillgång till den bakomliggande vuxenvärlden på internet kryddat med en riktigt snärtig odefinerbar värdegrund. slw

    SvaraRadera
  29. Tack! Instämmer. Det FINNS goda skäl att vara vaksam på människor som nynnar om fred, men rustar för krig! Av samma anledning som det t.ex. är viktigt att vara vaksam på människor som ensidigt pekar ut SD som rasister och då medvetet/omedvetet pekar med hela handen på symtom, i stället för orsak. Det är att göra det väldigt lätt för sig själv. Det är de där andras fel. Det viktigaste är att försöka ha koll på sig själv så gott det nu går. Många vill förändra världen. Men hur många är beredd att förändra sig själv?


    Lisbeth

    SvaraRadera
  30. Skälet är alltså att man har full koll på krigshetsare. Vilket i värsta fall kan betyda noll koll på människor som nynnar om fred. Eller sämre koll. Vilket kan leda till tunnelseende och känslor som färgar tanken vilket i sin tur leder till tunneltänk, Stuprörstänk. Bättre än så kan vi. Det räcker alltså inte att nynna om fred. Men det är en bra början!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  31. ”Annika har flera spellistor med krigstema på Spotify. Jag undrar förstås varför.”
    Det känns bara sorgligt detta Birger. Förklaringen till listan finns här, om det mot förmodan är intressant på riktigt: http://annikanc.com/musik/ och jag rekommenderar att man faktiskt tittar på listan om man nu tror att den är full av marschmusik: https://open.spotify.com/user/annikanc/playlist/77I9vXPJkUbijzYnuyaHi1
    ”Lisbeth” följer såklart upp med lite mer tillspetsat än vad Birger skriver ut:
    ”Varför ändrar människor ståndpunkt, så pass mycket t.om. att de gör sig själva till en lakej? Hur kan människor ändra åsikt och ståndpunkt 180 grader? Hur kan man först tala helt mot krig och sedan för?”
    En ”lakej” som talar ”för krig”? Den primitiva tanken slår mig att det faktiskt inte är någon idé att öppna truten mer. Men sedan tänker jag att det är tur att vi har ett land där debatten är fri och att det finns de som är beredda att försvara detta faktum.

    SvaraRadera
  32. Nja, Annika, nu stod det förstås inte att din musiklista var full av marschmusik, den enda låt jag nämnde från din lista, och länkade till, är ju allt annat än marsch, vilket nog läsare av bloggen snappat.

    Krigstema, som det nämndes i Neo, kan således vara något mycket mer än krigsmusik, vilket för övrigt betonades i min text med spärrad stil. Krigstema var väl förövrigt det som kännetecknade även min lista.

    SvaraRadera
  33. Fegis. Du ger dig ut och ger dig på och vet precis hur du tolkas. När man sedan säger emot, visar att man blir sårad eller arg, bara slätar du över.

    SvaraRadera
  34. Annika, inte mer sårad att att du sprider mitt blogginlägg på twitter om jag sett rätt.

    Intressant att bli kallad för "fegis", det har jag faktiskt aldrig blivit förr. Inte ens i lumpen... Hur som helst: feg tycker jag i alla fall inte att du är.

    SvaraRadera
  35. "feg tycker jag i alla fall inte att du är" Men det tycker jag. Om nu en vanlig enkel medborgare räknas:)
    Snacka om att släta över.
    Sorgligt! Fast börjar mer och mer inse att det är ingen ide att öppna truten. Tack för speglingen!
    Lisbeth

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.