lördag 18 april 2015

Dags att döva sitt förlutna

"Att Miljöpartiet står bakom en uppgörelse med detta innehåll är en historisk händelse." Meddelas på Aftonbladets ledarsida med anledningen av försvarsuppgörelsen med ytterligare drygt tio miljarder till det militära försvaret samt en utredning på väg mot Natomedlemskap. Det är bara att hålla med. Och beklaga. 

Lika bra att ta en löprunda för att döva att jag ägnat ett halvt liv åt MP. Så meningslöst. Hade varit lika bra att partiet inte kommit tillbaka till riksdagen 1994, känns det som när det gör som ondast och jag betraktar vad dom håller på med - det vill säga tvärtemot vad man påstår sig stå för och tvärt emot vad partiprogram och ideologi utgår från. Tragiskt snarare än bittert. Argumentet som framskymtade igår var att MP är för långsiktighet... Spelar tydligen mindre roll i vilken riktning.

Jag läser i en blaska att unplugged är den nya trenden. Det innebär att man ger sig ut på en löp- eller joggingrunda utan tekniska prylar och utan att vara uppkopplad. Ingen app som loggar tid och kilometer.... ingen mobil som registrerar data... Man kör sin löp- eller joggingrunda som man gjorde innan reklamen tvingade fram nya prylar som ett måste för den som gjort det människor alltid gjort: sprungit.

Har man ingen klocka på sig heller så kallas det för "going amish". Slipper man träningscoach dessutom är vi tillbaka till läget jag alltid har varit i. Man har blivit modern... Som mediterar lite när man är ute och springer, löser världsproblem, lyssnar på fåglar och spanar efter rådjur - och tar sig tid att lyssna på paddor, mesar och vindens sus.

Hade jag inte gått på Nikes kupp och redan i yngre år gjort mig beroende av löjliga skor där man sätter i hälen först - istället för som man springer barfota, vilket är det naturliga sättet att springa - så hade jag väl varit amish (r). R som i revolutionär. Läs gärna Born to run.

Således: nu har den yngre generationen kommit på att man kan springa utan att vara uppkopplad. Rätt var det är kommer väl några glin på att det kanske finns nåt som heter grön ideologi också.


14 kommentarer:

 1. Vad hade du väntat när MP placerade en kille direkt från den liberala tankesmedjan Fores i försvarsutskott och som talesperson för partiet i dessa frågor?? Varför tog man ingen från den gröna tankesmedjan Cogito?

  SvaraRadera
 2. När det gör som ondast, känns det förklarligt helt meningslöst att ha ägnat ett halvt liv åt grön ideologi. Kanske bör man hellre kalla det ett gott försök att nå bortom idiologier (idiotier).

  Ideparti eller maktparti...? Där makt går in går vettet ut. Vi har fått bevis på det gång på gång. Vi har nu ett vänsterparti som har halva inne. De har mycket ideér DÖ innebär att de måste prata med oss. Det är inte klart ännu... Inget får äventyra vinstfrågorna.

  De är där MP var för inte alltför länge sedan. Men deras V:s högsta högsta önskan är att vara där MP är. Vem vet kanske tar de MP:s plats och sedan känner få igen partiet. Återupprepning hur många behöver vi?

  Partipolitiken har "nog" snart spelat ut sin roll. De partier som står på tur funderar förhoppningsvis över, ska vi vara ett parti eller inte? Vilken slags form vill vi anta. Hoppas personligen att t.ex. Enhet gör det. De har funderat kring detta förut. Om verkligen formen bör vara partiformen.

  Tror inte att idépartier är framtiden. Den "närmaste" framtiden verkar vara en Eu president. Tycker det står tämligen klart att politikerna har trängt in sig själva i ett hörn på grund av utebliven öppen debatt med folket. Som kommer att kräva mer av direktdemokrati och medborgardialog på Twitter och Facebook. Där är vi delvis redan.

  Kosmiska ideer nosar vi lite på. Nosar... Rätt var det är kommer någon yngling som nosat lite mer än de flesta på dem. Vi väntar på stora ledare, tror det är Messias, istället för att sniffa och nosa själva. Vi är dåliga på att använda våra sinnen.

  Det halva liv du ägnat åt MP har naturligtvis inte varit meningslöst. Du har ställt dig utanför efter att ha blivit besviken och personligen så vet jag få som sniffar och nosar lika bra som du. Fortsätt med det om du orkar och vill. Fortsätt med att säga Tänk själva.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Du är verkligen öppen med hela registret i dina funderingar och ditt känsloliv Birger. Och ibland är det ju rejält uppåt också, till exempel vid temat musik. Det bidrar väl i hög grad till bloggens läsvärdhet.

  Gör att det går att känna igen sig själv i den där blandningen av jävlar anamma här ska det förändras och dagens mer besvikna och kanske rentav bittra tonfall.

  Så tack för att du delar med dig.

  Själv ska jag inte springa idag, men väl försöka trötta ut mig genom att gräva om ett potatisland, förhoppningsvis i glädjande vårsol och fågelsång.

  SvaraRadera
 4. Birger är extremt övertygad om att pacifism är en del av grön ideologi, trots att naturen är "röd i tand och klo"... Det vore möjligen värt en förklaring...

  SvaraRadera
 5. Jag hade tur som upptäckte bluffen med löparskorna redan som 25-åring, då fanns chans att skola om! Fantastiskt att låta foten jobba fritt och känna underlaget under löpturen kan jag meddela!

  Jag bara väntar på att poletten ska trilla ner för 'dagens ungdom' (som jag själv är en del av) och de ska se hela bilden, att saker de sysslar med idag såsom barfotalöpning, unplugged, småskalig grönsaksodling på balkongen, äta vegetariskt, delta i klädbyte och tycka det är förjävligt att mobilen går sönder och tvingar fram ett nytt köp efter bara ett år alla är exempel på samma sak: en grön strävan. Men hur ska man kanalisera det och få det att få genomslag på högre nivåer, typ riksdagen? Birger, du kanske skulle förklara det (delvis) med att många idag inte kan tänka långa tankar och därmed inte ser hela bilden....
  /maja, falun

  SvaraRadera
 6. Jag förstår Schlaugs uppgivenhet. På liknande sätt kan man angripa de andra partibundna tokarna i Fjollträsk. Det bästa vore nog att låta pengarna styra mer än idag och gradera rösträtten proportionellt efter förmögenhet. För att få mindre administration borde de som inte är miljonärer inte få något demokratiskt inflytande. De som är förmögna har mer att förlora när samhället kollapsar och borde därför ha mer att säg till om. När det blir uppenbart att brist på naturresurser får dessa konsekvenser så är möjligen de förmögna mer försiktiga inom att sätta sprätt på sista. De gröna mupparna och andra kommer nog att köra sitt populistiska flum tills truten slutar glappa.

  SvaraRadera
 7. Maktfullkomliga politiker anser att de äger sanningen, de bygger ett imperium av makt som de med alla medel försvarar gentemot folket som hotar den bestående ordningen/systemet.
  Det är en mentalitet som de anser vara långt viktigare att bevara än att främja människors hälsa och fortlevnad.
  De som - för tillfället - sitter i regering och riksdag försöker med alla medel hålla andra utanför byggnaden.
  "Mulder"

  SvaraRadera
 8. Dina insatser för MP må kännas meningslösa, men det sätt på vilket du har nått ut till mig och många andra är inte det. Jag är 80-talist och minns hur du på SO-lektionerna figurerade i periferin som företrädare för ett parti som tydligen var "annorlunda" - hur förklarades aldrig riktigt för oss barn; ni fanns där sida vid sida med Kalle Anka-partiet ungefär. Föga anade jag då att du decennier senare skulle bli en av mina främsta inspirationskällor och förebilder, såväl "ideologiskt" (eller "idiotiskt" som någon här uppe påpekade) som rent personligt. "Svarta oliver..." är fortfarande en av de mest betydelsefulla böcker jag har läst under en period i livet då jag verkligen behövde en sådan bok. Dessutom har du introducerat mig för Elvis, även detta en figur som bara figurerade i periferin under uppväxten, en seriefigur mer eller mindre, men som efter "Gud älskar att färdas..." tornade upp som en riktig och högst levande människa. På det individuella planet har du nått ut till många. Fridolin och Romson?? De är karriäristiska parenteser som behöver ett parti eller en organisation som kan bära dem framåt. Du, däremot, är viktigare, mer genomslagskraftig och bestående än det parti som en gång fanns. Miljöpartiet eller Kalle Anka-partiet. Spelar det någon roll?

  SvaraRadera
 9. Man kan ju inte vara emot allting. Emot försvarspengar, emot Nato etc. Det drar inga väljare. Man måste vara för saker. T ex som den rödgröna majoriteten i Uppsala län: de har tagit ställning för rätten till snusluktfria offentliga miljöer. Bravo!!
  De som alltid störts av snusdoftande busschaufförer får nu ett politiskt alternativ att stödja sin kamp på.

  Nästa steg blir borttagande av soptippar, offentliganställdas svett under armarna samt alla landets diken.
  Det här är ett bra tillfälle för (mp) att förnya sig och skaffa sig en rejäl profilfråga. En Youtubefilm med Fridolin, där han förklarar att han behöver lite hjälp av oss för att bli av med stillastående vatten, avskräde, älgbajs och allt annat som bidrar till ofräscha dofter, med en verkligt tuff, men realistisk tidplan: Om 100 dagar ska det vara klart!
  Vilka är med?

  SvaraRadera
 10. Se nu till att inte snubbla på defaitism, acceptera den föreliggande verkligheten, mp ligger nu Bostonmatrisens sista fyrkant, (cash-cow) och kommer en ny cykel, en slags skapelseprcess, och hyenor har sin funktion i naturen :-)

  Människan är det djur vi är, startar man ett parti, så kommer rovdjuren snabbt till köttgrytan.
  Det är extremt bra och renande, att mp nu (högmod går före) sitter i regeringen, så att alla vurmande väljare får se politikens andra sida. Mp går från ord till handling:-)

  Det är nog en naturlag (för psykopater och maktklystna) dvs väljarna, partiet och dess ideologi ett bara medel, mot målet makt.

  Det är nästan episkt, ett signum för människonaturen, ingen aledning att sura för opportunisterna, det måste vara lika uppgivet som gammelmoderat eller centerpartist?

  Dessutom har det varit informellt känt länge att MP är det parti som det är absolut lättast att göra karriär i. slw

  SvaraRadera
 11. Ang löpning, avsluta löparpassen ca 3 - 5 min barfota, på gräs eller asfalt. Grus är bättre om du är hårdkokt, eftersom fötterna då automatiskt tar ner steglängden, (för att det gör för ont annars), ochnkort steglängd är sas hela idén, trippet.

  Se det som sjukgymnastik, att bygga upp främst vader och småmuskler i fötterna inför de sista ljuva åren :-) Ofta svingar knän inåt vid hälisättning, vilket bla leder till löparknä.

  Med ett "högt" löpsteg med fotisättning rakt under kroppen,
  går kroppen rakt som ett strykjärn (dvs motsats till de där stora kraftfulla (idiotiska) långa manliga sjumilakliven, som är förödande med ålderns rätt.

  Det går naurligtvis att ta ner steglängden med ett par Nike också, men risken finns att att känner dig "fjollig" se till att "trippa" som en lady, använda skink- och lårmuskler mindre, och vader/framfot mer. Ju snbbar man springer, (ja man ska träna intervall med) desto mer framfot.

  Ta det lugnt, börja nu, så kan du lätt springa 5 km barfota i augusti. Felet många gör, är att köpa skor utan upphöjning, och så dammar de på som om de vore 14, och skaffar sig hälsporre eller hälseneinflammation.

  Börja med att korta steglängden, (med skor) avsluta passet med ren barfotalöpning (då du är varm), 2 - 3 ggr per vecka, 3 - 5 minuter, så bör du klara uppbyggnadsfasen, tillbaka till dina 20 årsvader, (vaden är en extremt stark muskel, men vi missar helt att träna småmusklerna i själva foten.

  Vaden/foten är grunden, ju äldre du blir, desto viktigare är det att vad och fot fungerar.

  Tänk att du lyfter en hantel, och bara släpper den på returen, dumt, skaderisk, bättre bromsa/reversera ner, varför en bättre muskelbalans uppnås + alla småmuskler i foten.
  Spring även lite baklänges (uppför), för balansens skull.

  En bra övning för många idrottare, är att stå på ett ben, och blunda, börja lära kroppen, att man kan balansera/agera, med andra sinnen än ögonen.

  Barfotalöpning är ljudlöst och man kommer upptäcka fler djur, och höra mer ljud, sedan kan man börja träna luktsinnet.

  Glöm inte knapra Seltin (kalium/magnesium), som korresponderar med B och D-vitamin, någon timme före, om du springer längre rundor.

  Testade själv Vasan på bara vatten utan frukost, hög fart och flyt till Högberg, sedan blev knoppen stroboskopig, varför det blev en banan. Lärdom; sportdryck/socker behövs om man drar en Ironman (naturligt socker), för knoppen, resten sköter kroppen med fettförbränning, så länge man håller sig under 2 mmol mjölksyra, varför intervallet ger bäst resultat, avs långsiktig fettförbräning, dvs höja mjölsyraträskeln.

  Gläds att dessa policyprofessionella köpta krämare går omkring och är tomma på innehåll, offer för "the dark force" måhända anknytningsstörning eller bara en prododukt av ett meningslöst mediastyrt samhälle.

  Se det som en "naturligt" process, människoteatern, spring mer barfota och se om "mitt liv som hund" :-)

  Skulle inte bli förvånad om piratpartiet drar igång snart, ser fram mot när Fridolin ska "försvara" signalspaningen och "kriget mot terrorismen" Händelseutvecklingen visar bara på att de inte inte tänkt, mer än hur de skulle ta sig till Rosenbad. Romson är är mer osynlig än Batra, kanske är det därför som det fortfarande går bättre än för kd :-

  Fasiken, det kommer bli hur avväpnande som helst, skratten, föreställningen och skådespelet. Det är när allt kommer omkring bara människor som fått en gratis räkmacka att går runt och tuppar sig under ett grönt baner.

  Helyllemänniskor håller sig borta från pol-världen, vilket innebär att vi får gilla läget. slw

  SvaraRadera
 12. Birger.

  Jag har talat om dig med
  Eric och med Anita på fb.
  Bara så att du vet.

  Roland

  SvaraRadera
 13. Jassa, det är amish löpning en sysslar med alltså. Har också hört att det kallades för "naked running" när man sprang utan prylar.

  Var för övrigt på en show i NY igårkväll med Reverend Billy & the Stop Shopping Choir. Strålande, rekommenderas stark om man får chansen att se dem. Finns en del inspiration att hämta på internet också. Mer grön satirisk gospelaktivism i Sverige tycker jag.

  SvaraRadera
 14. Ju fler av dagens "gröna" miljöpartister, desto värre för planeten?
  Jo, skulle vi alla leva som nutida miljöpartistiska ledare, så...
  http://t.co/VbdQJPoi2b

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.