torsdag 16 april 2015

Clinton och klimatet - och att mäta med dubbla måttstockar

Hillary Clinton tycks vara en svensk favorit, sida upp och sida ner skrivs utan att nästan ett enda ord sägs om vad hon vill. Det tycks räcka med att hon iklätt sig något av en feministisk retorik och låtsas vara en alldeles vanlig amerikanska som tankar bilen och umgås med "vanligt folk". När eliten leker den offentliga leken brukar det gå under begreppet populism. 

En del väljer till och med att hylla Clinton för hennes klimatengagemang. I betydelsen: hon förnekar inte klimatförändringarna och kopplar dem till användningen av fossila bränslen.

Visst, i jämförelse med republikaner kan det ju tyckas vara engagerat. Men vad är det som får nyhetsuppläsare att se glada ut - och politiska kommentatorer att hävda att USA tar stora steg i klimatfrågan? Jo, att Obama, och Clinton, nu gett världen ett löfte om att minska utsläppen i USA med 30 procent jämfört med 2005. Detta skall ske fram till 2030. Vilket innebär att varje amerikan, om detta mål blir uppfyllt, kommer att, inom sitt eget land, släppa ut lika mycket som varje ryss gör idag, dubbelt så mycket som varje kines gör idag och sex gånger så mycket som planeten tål.

USA hyllas, bland annat i svensk media, för denna insats, medan samma medier pekar finger på länder vars befolkning per capita släpper ut många gånger mindre än amerikaner. Sålunda görs det ett nummer av att Kina, med 1,3 miljarder människor, nu som land släpper ut mer än USA som har en miljard färre invånare...

Säger man sig förstå klimatförändringarnas påverkan på såväl jordens befolkning som på de planetära processerna så är den amerikanska målsättningen snarast ett dåligt skämt. Ett skämt som också levereras av Hillary Clinton.

Det finns faktiskt ingen anledning att mildra kritik av klimatpolitik beroende på vilket kön eller vilken hudfärg som ledarna har. Inte ens beroende på hur charmiga de är eller vilket parti de tillhör. Hade en medelålders vit man från republikanerna lett USA med samma målsättningar inom klimatpolitiken som Obama och Clinton har så hade kritiken varit större också från svenska journalister.

Clintons är dessutom luddig när det gäller Keystone XL, den stora oljeledningen som skall löpa från oljesandsfälten i Kanada genom hela USA till den amerikanska Gulfkustens raffinaderier och som Obama lagt sitt veto mot efter protester från miljörörelsen (där bland annat Green Partys presidentkandidat 2012 fängslades därför att hon stillsamt demonstrerade).

Det är få ordningar inom politik och medier som gör mig så förbaskad som när det mäts med dubbla måttstockar. Sedan må det gälla republikaner vs demokrater, eller USA vs Kina, eller sossar vs moderater.

24 kommentarer:

 1. Säger mig inte förstå människans påverkan på klimatet helt. Inte ens delvis. Inte heller klimatförändringarnas påverkan på människan och planeten. Hur planeten slits naturligt och vår påverkan, det är svårt och komplext. Däremot så begriper nog de flesta, att det kommer att bli väldigt svårt framöver. Vi kan om vi vill och har förmåga se/erkänna att klimatet förändras. Därför så bör vi gå från ord till handling och ställa om. I den riktning vi tror är bättre. Inte lösa problem på samma sätt som skapat problemen från början.

  Oljan vilken gåva. Den har förändrat människans liv. Finns i "allt" säg det som inte innehåller olja. Vi missbrukar gåvor tar dem för givna.

  Har börjat läsa "Olja för blåbär" Några sidor. Redan börjat stryka under.
  Funderar mitt i vardagens hårda verklighet, kring allt gnäll om höjda bensinpriser. "En liter bensin har nämligen ett energiinnehåll motsvarande en människa som ägnat sig åt fysiskt arbete i drygt åtta timmar per dag under tre dagar" Detta tål att tänka på. Vad skulle vi vilja betala för tre dagars hårt arbete?
  15 spänn är det för mycket? Svindlande tanke!

  Blir ledsen och sorgsen över att människor ser Hillary Clinton som ett bra val. Sätter kön framför kapacitet och förmåga att vilja ställa om. I hennes eget land har folk börjat ledsna på två dynastier. Här hemma håller "feminismen" för både ögon, öron och mun. Det fördröjer verklig omställning.

  Peak Oil vi måste tala om det och framförallt, så måste politikerna börja tala om Sveriges beredskap. För att de ska börja göra det måste folket ta sitt uppdrag som uppdragsgivare på allvar. Inte lämna över ansvaret på vissa som t.ex. Birger Schlaug.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Om inte SVT och gänget ens vill nämna Stein, så kanske vår man i SVT-soffan kan göra det nästa gång.

  Inte så att det skulle öka hennes chans att bli president denna gång. Men någonstans i världen måste hon bli känd, om hennes hemland med tiden ska få upp ögonen för hennes klokhet.

  Gt

  SvaraRadera
 3. "Det finns faktiskt ingen anledning att mildra kritik av klimatpolitik beroende på vilket kön eller vilken hudfärg som ledarna har. Inte ens beroende på hur charmiga de är eller vilket parti de tillhör."

  Håller med så fullständigt och undrar vad i hela friden en MP-pimpad regering sysslar med:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lastbilar-gynnas-pa-tagens-bekostnad_4488351.svd

  "Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Tiden för misslyckanden och ursäkter är sedan länge förbi.”

  Som det hette i regeringsförklaringen...

  /A

  SvaraRadera
 4. Och vad tycker Birger om pengarna till äldrevården som visar sig vara hämtade från pengar till äldrevården?

  SvaraRadera
 5. Det kan finnas anledning att mildra kritik av klimatpolitik. Pest eller kolera. Birger Schlaug har själv skrivit om det... En liten chans att större förändring ska beredas plats. Mycket liten...

  Enligt "Independent" svärs det inför Gud att det inte kommer att vara Hillary Clinton som kommer att vara USA:s president. Av vilka jo vapenlobbyn. Det låter otäckt. Makthavare tar ibland konstiga beslut. En del flyger mellan Arlanda och Bromma en sträcka som sägs vara 41 km... Hoppas att Hillary Clintons säkerhet är bra. Även om mycket är ett spel.

  Man kan bli ledsen för att verklig omställning inte sker och samtidigt glad över att graderna i helvetet förändras något. Det nya växer alltid ur det gamla.

  Men det är klart det kanske är lite lättare om man känner sig tämligen övertygad om att livet går vidare i någon form, oavsett vem som blir USA:s nästa president. Det är liksom inte slutskapat.
  Planeten härdar "nog" ut längre än oss. Frågan är vilka livsvillkor skapar vi. Det är "lite" märkligt att Stein fängslades. Samt att många av oss har USA som mall. Menar naturligtvis inte att Schlaug har det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Anonym 09:52 - Vad jag tycker? Illa. Som helhet är kanske överflytten av pengar mer positiv än negativ, men marknadsföringen är ful. Jag förstår inte infostrateger tänker - förmodligen att positiva rubriker skall dominera. Påminner om hur MP laserade 10 000 kronor mer till lärarna före valet - i rapporten redovisades hur man beräknat, men i propagandan lät det som om regeringen sköt till 10 000 nya kronor. Fiffigheten i marknadsföringen var stor ända tills partiledarintervjun i teve med Fridolin gick av stapeln. De som är ansvariga för informationsstrategin borde omedelbart ges andra uppdrag, likadant är det med de som nu hittat på hur man skall markandsföra pengar till äldrevården. Jag undrar om Vänstern blivit lurade i uppgörelsen med regeringen, det är ju faktiskt vänstern som gått ut så hårt med den nya miljarden. Om de inte är lurade, så försökte de lura väljarna. Det är trist när fiffigheten slår slint.

  SvaraRadera
 7. Anonym sa...
  Den här gången sägs det att Hillary ska bli mer folklig och alldaglig. Som vanligt kommer den framtoningen att köpas av många, vips så har de många gått i fällan. Den som tror att en amerikansk kandidat till presidentposten är folklig och alldaglig har nog inte förstått vilka krafter som ligger bakom kandidaten, oavsett vem kandidaten är. "Vi bara luras, lura, lura, luras allihop och överallt"
  Gruffalon/


  tis apr. 14, 12:36:00 em

  SvaraRadera
 8. Det värsta är väl ändå att hennes ohämmade krigshetsande inte nämns ?Minns Libyen.

  SvaraRadera
 9. Undrar inte om vänstern blivit lurade. Tycker inte heller att de lurt väljarna. Utan att de däremot hela tiden pratat om vinster i välfärden, samt att välfärden läcker. De är tydliga om än inte lika tydliga som Bildt med att EU är vår politik. De prioriterar fler händer i vården.

  De borgerliga talar om bättre mat. Om demens... Ändå har de under sina åtta år vid makten låtit dementa irra runt ensamma i natten på grund av för lite personal. Dessutom nattfasta för äldre är farligt.

  Det är mycket man undrar över.. bl.a. varför folkpartiet lämnar i protest samarbete (försvaret). Det finns väl inga pengar till försvaret. De ska tas någonstans ifrån.

  Vissa saker är lättare att ta tillbaka, när det lämnats ut på spekulationsmarknaden. Vänsterpartiet har tydligt sagt att ett återförstatligande av järnvägen är viktigt. Löften om mer pengar gör endast riskkapitalisternas fickor (konton) tyngre Därför talar de om att återförstatliga järnvägen och inte endast mer pengar.
  Först en utredning tack! om och hur välfärden ska kunna tas tillbaka. Område för område. Det är lite "lättare" inom vissa områden. Andra kanske ska få vara.

  Är glad för överflytten av pengar. Tycker det är positivt.
  Man ska inte mata troll sägs det. De får gärna köra med ful marknadsföring, bara de tar tillbaka värden och ordnar en välfärd värd namnet. Dessutom så har de (V) fått med sig "Alliansen" om kontantfrågan. Det är bra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Lisbeth!

  Jag kan verkligen inte hålla med dig mer om att folket måste ta sitt ansvar som uppdragsgivare på allvar. Den ständiga frågan handlar väl om hur det ska gå till. Vi har redan en massa organisationer som kämpar så gott de kan. För inte kan väl alla vara med och påverka? Hur ska folk hinna med att lägga sig i alla beslut som tas samtidigt som man kämpar med sitt livspussel med jobb och barn och allt annat.

  För att inte tala om hur vi idag är bakbundna av alla lagar och regler som t.ex. gör att vi endast har en chans var fjärde år att välja vilka som ska ta alla beslut. För att inte tala om den stora makten som finns privat. Hur det ser ut i Sverige vet jag inte men det finns tydligen 10 lobbyister per politiker i USA. Att det inte är riktigt som det ska även i Sverige kan man läsa mellan raderna i politikernas beslut om att inte göra den undersökning om lobbyismen som föreslagits.

  SvaraRadera
 11. Det hjälper ingen om CO2 halten i
  atmosfären börjar minska om 85 år.
  När vi inte löser våra problem i tid
  så återstår oöverskådliga katastrofer.
  Och att då låtsas kunna förutspå vad som
  händer om 85 år tyder på innehav av stor
  okunnighet eller rent av, av ett hav av vansinne!

  Eftersom HALTEN CO2 och METAN i
  atmosfären då har tillåtits att öka,
  kanske i 100 år för länge! Fatta! :)

  SvaraRadera
 12. Bongo, Tack! du har rätt instämmer! Den ständiga frågan handlar om hur det ska gå till. Den enda frågan dvs. arbetslinjen och tillväxt gör att människor kämpar med att livspusslet ska gå ihop. Då borde detta leda till att folket tar sitt ansvar att ifrågasätta detta...?
  Vilket såklart förr eller senare blir fallet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Min tidigare kommentar
  handlade om Hagainitiativet.

  SvaraRadera
 14. Dubbla måttband används väl hela tiden, ta bara hur välvilligt borgerliga arbetslöshetssänkar-fiaskon beskrivs i media jmfrt med röda fiaskon av samma sort. För övrigt är det "intressant" med beskeden att FAS3 blir kvar (minst) 4 år till. Så kan det gå.

  SvaraRadera
 15. Uttalar hon sig tuffare om klimathotet så blir hon ju inte vald. Vem som än blir vald så kan den bara företräda folket, inte få dem att tycka annorlunda än de tycker.

  SvaraRadera
 16. Dubbla måttstockar:-)

  Från Cornu
  "Miljöpartiets två språkrör tar alltså flyget fyra mil, släpper ut bajs direkt i Östersjön, målar sin båt med förbjuden giftfärg, håller vingklippta husdjur som ges alkohol och värmer/kör båten med illegal skattefusk-diesel. Leva som man lär.

  Från alla andra partier än socialistpartierna hade ministrar som uppför sig på detta vis fått avgå. Men så är socialismens idé att nomenklaturan ska leva efter andra regler som den förtryckta populasen."


  Lägg till att Maria Wetterstrand veckopendlade med flyg.

  Slutsats.. skulle vi alla på leva som miljöpartisternas ledare så skulle vi inte ha någon miljö.

  SvaraRadera
 17. Flyg med Fridolin

  https://twitter.com/Fridolinjen

  SvaraRadera
 18. Häromdagen gjorde jag en liten gåta för er, som är flitiga här på kommentarfältet. Ingen lyckades lösa den...inte undra på. Det förblir en gåta för er, men jag skall hjälpa er: Ta begynneslebokstaven i varje ord och foga samman dessa. Där har ni gåtan, som förblir...
  (här ned är de poetiska raderna)

  Bakom ilska råder godhet
  eller regn
  som chokladens hotfullt läckra
  arom under gomseglet!

  Tack! PWL

  SvaraRadera
 19. Gossen Råg verkar ha lärt att
  "se om sitt hus" & leva flott
  gossen har funnit en guldskatt
  bygger kanske snart ett slott..?

  SvaraRadera
 20. Detta eviga tjat i media om amerika. Det pågår ett val i vårat grannland Finland och media lägger inte mycket tid på det.

  Sverige var med och skapade anarkin i Libyen. Hur lever våra politiker med det på sitt samvetet? Även där är det tyst i media.

  SvaraRadera
 21. Jodå media lägger en hel del tid på valet i Finnland. Samarbete i freds och nu även krigstid gör att intresset är starkt.

  SvaraRadera
 22. För de som vill veta lite mer om hur det antagligen står till kan man läsa mer om Hillarys lite tveksamma relationer och handlande här: http://supermiljobloggen.se/nyheter/2015/04/8-saker-du-vill-veta-om-hillary-clintons-klimatpolitik

  Gillar fracking, om den sker utomlands iaf, och tar tacksamt emot miljontals dollar från oljeindustrin till sina kampanjer. Är det här verkligen en person som kommer att göra saker bättre på riktigt eller handlar det bara om en skenkandidat för att ta alla gröna röster från Jill Stein?

  SvaraRadera
 23. Häxan Killery Clinton kommer att bli nästa president. Hon tjänare rätta sortens folk bäst, så därför kommer att hon bli Utvald till Resident servant of plutocracy.

  http://www.voltairenet.org/article187315.html

  SvaraRadera
 24. http://www.counterpunch.org/2015/04/17/hillary-a-disaster-in-the-making/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.