söndag 15 mars 2015

Kampen om tredje största...

Inför valet i höstas så gjorde några - ur strategiskt perspektiv - fullblodsidioter i Miljöpartiet bedömningen att det stora valbudskapet skulle vara kampen om vilket av MP eller SD som skulle bli tredje största parti. SD är idag dubbelt så stor som MP. Pinsamt är bara förnamnet. Tragik är efternamnet.

Politikens innehåll reducerades till något ganska ointressant när kampen om "vem som skall bli tredje största parti" blåstes upp som en potentiell vinnarfråga. På det sätt det lätt blir när maktpolitiken väger tyngre än idépolitiken. Det främsta politiska budskap som skymtade fram var att MP var ett "modernt parti". Nu vet alla som kan utveckla tanken att det enda som kännetecknar det som är modernt är att det är omodernt imorgon. Fråga den som gått omkring med utsvängda byxor...

I GP/Sifos senaste "väljarbarometer" visar det sig att SD är precis dubbelt så stort som MP. Det är inte bara djupt tragiskt, det säger nåt om modernitet i Europa... Och om strategerna i det gröna parti som borde tala om en vision som kan få människors hjärtan att brinna av lust istället för att tassa fram i de fadda politiska marker där de andra redan gått ner sig.

För övrigt smälter isen på fjärden, sångsvanarna färdas över fälten, katterna har våryra och bästa låten igår var joijken.


23 kommentarer:

 1. Det är rätt uppenbart att MP är två partier just nu:

  -De som sitter utanför regeringen (Miljöpartiet de gröna)

  - De som sitter i regeringen (Miljöpartiet de förförda)

  Kommer ofta i debatterna att De gröna inte riktigt vet vad De förförda diskuterar eller sysslar med.

  För oss som står utanför och tittar på ser det nästan kaosartat rörigt ut...

  SvaraRadera
 2. Olof, vilken fantastisk tankegång.

  Det är nog mer än MP som består av innegruppen de förförda och resten.

  Vad har de blivit förförda av? Har de förförda förfört varandra och nu dansar förälskelsedansen med Näcken?

  SvaraRadera
 3. Jaja, tänk nu lite positivt. Fridolin har i alla fall fixat svenska skolan. Det har ju gått 100 dagar med råge nu ...

  SvaraRadera
 4. Jag tror makten i sig själv som förför. Får man en cool post så tillhör man ju de "stora barnen". Då svarar man bara inför statsministern, och inte partiet i övrigt, I alla fall om man får tro på kulturministerns uttalande i veckan.

  Vilket kan ställas mot Mutts tyckande i riksdagen där han frågade varför man inte röstar på det man tror på utan på en massa annat...

  SvaraRadera
 5. Om miljöpartiet bara skriker ännu högre om en generös invandringspolitik så kommer nog människors hjärtan brinna av lust. Att bygga ett nytt Linköping om året måste ju vara fantastiskt både för tillväxten och miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linköping är för långt bort och abstrakt, en håla någonstans på landet, för de smarta. Ett nytt Södermalm, två Kungsholmen, Rinkeby, Tensta eller liknande är nog mer förståeligt.

   Radera
 6. Jag röstar för en pava vin. Skål!

  SvaraRadera
 7. Något i helt samma anda. Lyssna drygt en halv minut, mer specifikt 2.07-2.42, på detta inslag. Man får tycka vad man vill om politiken, men så här klockrena uttalanden är det inte många andra än Birger själv som lyckas med.

  partier finns inte till för sin egen skull

  SvaraRadera
 8. En långt allvarligare sak är vad politiken gör med människor. Om det nu är politiken.
  När Fridolin inte kunde svara rakt på frågan om han skjutit ett djur undrar jag vilka sektförbindelser han inte ville stöta sig med.
  1. De egna rabiata djurskyddsförespråkarna
  2. En uppfattad väljargrupp som statistiker tagit fram
  3. En tydlig inre skillnad mellan vad han själv tyckte och vad han tyckte att han borde tycka för att vara partiledare för MP

  Oavsett blev det en totallåsning, vad jag kunde tolka.
  Då tvingas partiledare spela fullständigt horribla roller ingen människa borde behöva spela utan att det får menliga psykiska konsekvenser. Tänk om det varit någon med en röd knapp nära till hands.
  Jag kan även ha totalt missuppfattat vad som skedde i TV-utfrågningen.

  SvaraRadera
 9. Jag är anonym 10:13 fm och 04:47 em. Olof, vad har kulturministern sagt som rör styrelseskickets grunder?

  SvaraRadera
 10. Här kan man läsa:

  http://www.expressen.se/nyheter/alice-bah-kuhnke-gar-emot-sitt-eget-parti/

  SvaraRadera
 11. Sd är nog tre ggr så stora som MP just nu. Sifo har i de två senaste valen inte lyckats speciellt bra att mäta just SD. Den så kallade bradleyeffekten.

  Yougov har 19% på sd Sentio 16,6%. Låt oss säga att de har 20% och att i moderaternas siffror finns en del SD:are. Frågan är om moderaterna fortfarande är andra största parti?

  SvaraRadera
 12. Var är MP idag? Var är miljöfrågorna? Var är nedrustningsargumenten?
  Det är ju helt osynliga!

  SvaraRadera
 13. Birger: det som verkligen är djupt tragiskt är att de som vet vad som måste göras och hur, teoriserar bara och lyckas inte övertala den stora majoriteten, eftersom de inte vill smutsa sig ner med politiken. de kan ironisera över de dumma politikerna men inte mycket mer. då menar jag du och även många av de som följer dig här: ni vet men inte kan, tragiskt! varför försöker ni inte vinna några val, undrar jag?

  SvaraRadera
 14. Om Bah, det kan ju inte vara oväntat om man tar in en extern konsult som Alice till en regeringsposition. Vidare är det knixigt med en regering. De beslutar kollegialt, som en man (kvinna, transperson eller annan nutida korrekt term) även om de sedan har olika ansvarsområden mellan regeringssammanträdena.
  Således kan man exempelvis säga att hela regeringen beslutade i Nuon-affären, även om man försöker skylla på Maud. Istället för att halshugga kungen vid ett midvinterblot så hänger man hela regeringen som en man.
  Det är åtminstone min tolkning regeringsfunktionen. En för alla, alla för en.
  Vilket i förlängningen leder till att partipolitik ej existerar, för den som föreställde sig något annat.

  SvaraRadera
 15. Anonym 07:10 - efter en grundlagsändring 2010 kan statsråd meddela avvikande uppfattning i protokoll. En affär som

  SvaraRadera
 16. det där med sångsvanar och annat syns väl inte till på söder?

  ute i spenaten hittar du inga moderna väljare birger ;)

  SvaraRadera
 17. Tack för grundlagshjälpen, Birger. Nästa fråga är då om avvikande mening antecknats i protokoll.
  Det är även symptomatiskt att styrelse- och ledningsproffs lämpar över sådana här frågor på affärsmässiga gröngölingar som partidrillingar.
  Det är som om Björnroos skulle fråga Wetterstrand om en 100 miljardersaffär. Upp med fingret i luften och tänk att 100 miljarder är en jämn siffra. Vad hjälper det att ha 2.0 på högskoleprovet om det står maniska transaktionsrådgivare och vill ha betalt för sina tjänster?

  SvaraRadera
 18. MP står numera i högre grad för Maktpartiet eller Migrationspartiet än Miljöpartiet. Vi har en bit kvar till Militärpartiet.

  Besviken före detta medlem och mångårig MP röstare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och nu ska regeringen tydligen rösta för gmo!

   En ombudsman, eller ombudskvinna, blir förr eller senare korrupt.

   Radera
 19. Det är sorgligt, men sant rörande GMO.
  http://www.atl.nu/arbetsliv/sverige-r-star-ja-till-gmo

  Nu väntar vi på ett fall motsvarande Percy Schmeiser. Det kan bli något för Kickstarter.

  Men fåglarna kvittrar vackert. Med rätt gensekvenser och temperaturhöjningar springer det snart runt Velociraptorer som vi kan klia på hakan.

  SvaraRadera
 20. Utsvängda byxor är tillbaka så smått igen, sen de var här sist 2008 :-)

  SvaraRadera
 21. Anonym 06:55:00
  Ja det sägs så. Skillnaden är att man nu säger att vi kan välja "tillbaka så smått igen". Modet är friare och friare. Ändå är vi lika ofria i tanken. Kampen om att bli tredje största parti fortgår, medan människors kamp i samhället fortsätter. De som hamnat mellan stolarna... och de blir allt fler.
  Detta visar utvecklingen i Europa och här hemma.
  Ingen slump, inte tillfälligheternas spel. Det är för mig omöjligt att tänka den cykliska lagen skild från reinkarnationslagen. "Tror" att när tävlan (konkurrens) försvinner så försvinner "moderna" partier som t.ex. SD.
  Om MP som helhet hade ägnat mer tid åt de som fallit mellan stolarna och debatterat detta mer, så kanske människor hellre ville lösa dagens "utanförskap" (hemskt ord) på annat sätt än genom att kasta ut de där andra, så löser det sig.
  Det är alltså de andra partiernas brister som gör att SD växer. Vi får visa att vi brister mindre.

  Många människor mår dåligt och samhälle/politiker sviker. Dumt av andra partier att peka på SD, då tre fingrar alltid pekar tillbaka. Vi får de politiker det samhälle vi förtjänar. Något att tänka på när SD växer. Även om man lider och anser att samhället/politiker svikit, så kan man tänka ett par extra varv. Se SD som ett par utsvängda jeans som man nu kan välja bort. Samt se till, att vi inte låter historien upprepa sig igen.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.