lördag 14 mars 2015

Avdramatisera vindruvan

Jag är inte rasist men... Så brukar det ju låta. Själv ska jag påpeka, för säkerhet skull, att jag inte är nykterist men tycker det är åt h-e för mycket propaganda för vin. Det är inte bara råbarkad reklam sida upp och sida ner utan till och med seriösa TV-kanaler ropar ständigt ut vilka viner man skall dricka till den mat - alltid ljuvlig, fantastisk och härlig - som man bluddrar ihop på nolltid av oftast anonyma råvaror inför tevekamerorna.

Det blir överdrivet till slut. Varför kollar man inte bordsvatten, te, kaffe, kakao, ost, spenat, potatis, pasta, majs och ostar med samma genuina engagemang? Ska vi vara lite seriösa så är det jätteskillnad på kakao och kakao, kaffe och kaffe, majs och majs, morötter och morötter. Var och en som smakat en kopp choklad gjord på riktigt bra kakao vet vad det innebär. Dyrare, javisst, men hellre en liten kopp sådan än en stor kopp med choklad gjord på halvdan kakao.

Precis på samma sätt som vindruvor är beroende av klimat, jordar och hantering är  annat också beroende av klimat, jordar och hantering. Varför göra vinet till något märkvärdigare än kakaon, spenaten eller potatisen? Spenat odlat efter konstens alla regler är ljuvlig, för att ta till ett av alla dessa pompösa ord som kockar pimpar sina medelmåttiga rätter med.

Jag är inte nykterist, men... Avdramatisera vinet, uppvärdera andra råvaror - givetvis inklusive humle. Skål och tack.

PS! Det vore ju dessutom kul om man problematiserade hur vinimportörer, modell större, agerar för att lägga marknaden under sig.

13 kommentarer:

 1. Vatten. Ha, vilken simpel dryck. Nej, tacka vet jag vin!
  Det gäller att skaffa sig stjärnstatus: Jag tillhör inte vilken samhällsklass som helst.

  SvaraRadera
 2. http://www.bibeln.se/bibelvetenskap/artiklar/2011/04/20/vin-i-bibelns-varld/

  SvaraRadera
 3. Jag är inte alkoholbejakare, men... jag gillar sprit som rengörings- och desinfektionsmedel.

  Ja, visst är TV-kanalerna fulla med matprogram, som samtidigt blir en förevändning för produktplacering av folkgiftet alkohol. Branschens lobby ligger verkligen inte på latsidan.

  Men kan någon svara på detta: hur kan man dricka ett medel som söver smaknerverna, när man samtidigt festar på läcker mat?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Och detta evinnerliga utomhusmatlagande i varenda kockprogram! Måste ju vara superpraktiskt.... för oss alla.... att bära in o ut på kök o ingredienser. ... är sååå allergisk mot allt vad trender heter.... visar människan i sin futtiga "apa efter vad som helst-glans"..... typ, jag e så liten så liten så bäst o springa efter flocken här.....

  SvaraRadera
 5. Nu klagar vårdande myndigheter på
  fetman som hotar folkhälsan.

  Vinbranschens vackra flaskor vill locka. Undra på att folk blir tjocka, när dagens maning tyckes heta: "svenska folk, ät er feta!".

  Gt

  SvaraRadera
 6. Man brygger lika drickbart vin med en Novum vinsats som smaksätts med en lämplig JO-juice, påpekade jag på en tidnings vinskribents kommentarsfält. Istället för att åtminstone ha en kommentar under sin webb-artikel valde han att radera min och bli helt utan.
  Sicken sparsmakad typ som inte tål lite folklighet.

  SvaraRadera
 7. ballahu, nja, novums vinsats smaksatt med juice är faktiskt en skräckupplevelse, som min ungdoms Parador... fast snäppet värre.

  SvaraRadera
 8. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/grattis-systembolaget/

  SvaraRadera
 9. Apropå Parador, "Nu är det inte många kvar av de gamla favoriterna".
  http://blog.svd.se/vin/2012/02/21/parador-gar-snart-hadan-%E2%80%93-skynda-pa/

  SvaraRadera
 10. Det är tre flugor i en smäll, tjäna pengar, rasera religiösa värderingar och förslava folket.

  SvaraRadera
 11. Själv tycker jag nog vinets största problem är att man politiskt anser att dess pris inte alls behöver vara rimligt(även om det givetvis är fjantigt med folk som beskriver smaken som någon slags opera-upplevelse). Det är trots allt inte flytande guld, det är jäst druvsaft. Och jag vill inte bli "skyddad" av vänstern (det är också oerhört fjantigt), denna vänster borde bara se som sin uppgift att normalisera en hållning som faktiskt kan beskrivas som "pervers", "urspårad" & väldigt extrem..

  SvaraRadera
 12. Främja vin och vardagsalkoholism. Då dränker man sorgerna i detta, istället för att ta tag samhällsfrågor och andra detaljer som skulle krävt full uppmärksamhet.

  Överproduktionen måste ta vägen någonstans, vilket gör att man anlitar skrupellösa marknadsförare. Vem bryr sig om VAD man säljer, nä det viktigaste är ATT man säljer.

  Vilket anknyter till Wallströms utspel.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.