torsdag 19 februari 2015

Underkastelse

Det tycks vara trendigt värre att vara undergiven, krypa på alla fyra, lyda, ge upp sin vilja. Jag tänker inte bara på filmatiseringen av Femtio nyanser av honom. I Ceremonin drivs det hela mer åt hardcorehållet - handlar om ett gäng kvinnor och en man som "bedyrar sin vördnad" och "sjunger undergivenhetens lov". 

Detta analyseras elegant på olika kultursidor men själv tänker jag mest på den sekt som levde i Vingåker - sedermera i Småland - för ett antal år sedan och där alla skulle "bedyra sin vördnad" och "sjunga undergivenhetens lov". Då handlade det om sekten World Light Center i vilken Jesu Moder bestämde och välutbildade, i några fall ganska trasiga, människor utgjorde sektmedlemmar.

När kvinnan som påstod sig vara Jesu Moder dog för tio år sedan upplöstes sekten. Underkastelse är väl också temat för Hans Scheike. Och på nätet kan man ta del av hur IS lockar kvinnor till ett liv underställt IS-krigare. Världarna möts i längtan efter underkastelse... Och dominans. Jag vet inte vilket som är sjukast.

Underkastelsen gäller också den marknad som skenat. Principen en person, en röst ersätts allt mer av en krona/euro/dollar en röst. Det verkar vara populärt det också. Rent av modernt. Vilket säger en del om själva begreppet. Och, för övrigt, också en del om de politiska partier vars företrädare, i brist på ideologiska ståndpunkter, berättar att de är moderna partier. Inte minst MP gjorde det till någon sorts övergripande huvudbudskap inför de senaste valen. Nu senast hörde jag en förväntansfull kristdemokratisk (!) partiledarkandidat meddela att hon ville att partiet skulle bli modernt. Det är trist när partier av olika färger underkastar sig den retoriska nonsensvokabulären.

Länge leve de som står upp för att de är omoderna i en tid när modernitet är banaliteternas Kiviks marknad.


14 kommentarer:


 1. Återstår att underkasta sig den fria viljan ..

  SvaraRadera
 2. Blame it on "de extroverta", det är de som håller på, det är de som är "elstöts-karriäristerna" (syftar på de berömda experimenten där folk gav andra simulerade elchocker pga att "vita rockar" gav order att göra så). För övrigt är det intressant att Herr Ansvar plötsligt visade sin mest lättsinniga sida, även om det ju inte var en gul sportbil..

  SvaraRadera
 3. Enligt uppgift, skulle religionsnamnet Islam översättas till just "underkastelse".

  SvaraRadera
 4. Två separata reflektioner:

  *Att alla vill kalla sig moderna är en förutsägbar (men möjligen ändå undermedveten) reaktion på den officiella gruppretoriken att kalla SD för bakåtsträvare som drömmer om att vrida tillbaka tiden till något slags femtiotalsideal.

  *Om du fullföljer tankegången om att underkastelsedrömmarna härstammar från vår underkastelse av marknaden riskerar du att hamna i ett resonemang om att kapitalism=islam eftersom både marknaden och religionen kräver underkastelse (ordet islam t.o.m betyder väl just det).

  SvaraRadera
 5. men ytterligare en dimension av det sjuka kring hypen av underkastelse m a a filmen, är när det ordnas "tjejkvällar" för att se på när kvinnor underkastar sig...

  http://sla.se/karlsborg/2015/02/13/fullsatt-tjejkvall-i-biosalongen

  Den här kommentaren är redan legendarisk hos oss:

  – Så lyxigt det känns att få delta i den här storstadsinspirerade ruljansen, tyckte Birgitta Räftegård. Att det händer i lilla Karlsborg är fantastiskt.

  "Så fantastiskt att få delta i den här storstadsinspirerande ruljansen" eehh?

  Vad är det här? Vad är det för hype, vilka vill att kvinnor kollektivt ska mysa in sig med bubbel och bästa väninnorna och se filmer om underkastelse...

  Äcklas.

  BT

  SvaraRadera
 6. "islam" betyder "underkastelse"

  SvaraRadera
 7. Kristendomen är väl ockaå underkastelse. Bara om du tror att Kristus är guds son får du det eviga livet. Och Jesus krävet att män skall älska honom mer än sin mor, sin far och sina barn... Snacka om underkastelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordet Islam BETYDER underkastelse.
   Din jämförelse känns som ett dåligt bisarrt skämt.

   Radera
 8. Blogginnehavare
  må också se upp för denna tendens till viljelös men bekväm
  underkastelse, särskilt bland alla de kvinnliga följarna.
  Vår Birger verkar kunna hantera detta på ett välartat sätt.

  Utkastad men ej underkastad
  IQ

  SvaraRadera
 9. Har bloggaren inte tittat på den beteendebiologiska föreläsningsserien från Stanford, för att få svar på sina svar?
  De extroverta söker främja sin position på det sätt de kodar för. Eftersom du har en snäv sekt som tänker fram rätt paradigm åt våra politiker, får du en enkel likriktning som är svår att ta sig ur. De läser samma källor, pratar med samma personer, diskuterar samma ämnen.
  När inte ens vetenskapen kan kommunicera över ämnesområdena, hur kan man då tro att en normal politiker skulle kunna gå ur sin snäva lyrik? Det gäller att tro på sin politik, hamra in budskapet, övertyga de lyssnande. Jag misstänker att vissa börja pillertrilla i processen. Eftersom offentliga medel väntar de som sprider evangeliet, kan man tumma lite på de inre diskrepanserna.

  SvaraRadera
 10. Vet att detta är off topic, men jag vill jobba med att analysera livsmedel.
  Hur trovärdiga är de som arbetar på livsmedelsverket? Vad säger du Birger?
  Man blir galen av alla giftrapporter...kan du inte bli statsminister, det skulle vara bra tror jag. Gifter orsakar cancer och alla dessa cancerfallen behandlar vi med gifter som sedan släpps ut i våra vattendrag....bara för att storbolagen ska håva in. Botemedlen finns ju i naturen.

  SvaraRadera
 11. Det går inte att undgå, för oss som sett "Pulp fiction", att inte se parallellen mellan en "terrorgimp" och orginal-Gimpen som kommer upp ur kistan med dragkedja för munnen i ett hundkoppel i den där källaren under vapenaffären i gathörnan.

  Det är bara oskicket av terror-gimparna att inte bära svarta lackskor, vilket förstör det teatrala, som diskvalificerar dem från medverkan i Ceremonin.

  För övrigt är det svårt med manlig identitet, att bli marginaliserad och tillhöra utanförskapet, med tanke på hur många kvinnor som studerat "många nyanser av Kn Klänning", ifråga om att behöva underkasta sig mansrollen som dominant sadist, eftersom det verkar finnas ett underskott av testosteron i den verkliga världen. Eller så är det ett utslag undertryckt oförlöst sexualitet, att vare sig trängta efter livet som terror-gimp eller som hemlig översittande inpiskare, så det gäller väl att bearbeta sina fördomar, och komma in i garderoben. Viljan att inordna sig i den svenska stats-individualismen är ännu stark, tom Gudrun lockar över lärjungar från Jehovas. BTW finns initial vetensakplig forskning (KI) på sambandet serotoninhalt och gudstro. Skulle vara intressant med en uppföljande studie av de djupt religiösa, genom att mäta BM-typen respektive DS-typen och fundera på DS och BM-typerna i relation till genus. Så kanske det går att reda ut huruvida man i allmänhet lider av någon slags avvikelse eller funktionsstörning, att inte tillhör det bokstavsnormativa perspektivet. Genom kulturen lär man sig i vart fall ännu andra och alternativa synsätt, och Gimpen hade man sas inte själv kunnat lista ut, eller fantisera fram, ej heller en terrorgimp, men kunskap och referenser, lär man sig se världen med ständigt nya glasögon, inte utan viss glädje. :-) slw

  SvaraRadera
 12. Känns som länge sen jag läste den där nyans-boken.... men minns att det var något av det sämsta jag läst.... möjligtvis erotisk för oskulder.

  SvaraRadera
 13. "Återstår att underkasta sig den fria viljan..."
  Ja eller man kan upptäcka den Eric Secher...

  "Underkastelse"
  Har ett erkännande att göra:)
  Har läst "den där nyans-boken" allihopa för att vara exakt... Av en "slump"! Nja slumpen var en nära släkting som tyckte att det här ska du läsa. Underkastad som jag är så följde jag rådet. En märklig blandning av snusktant och frihet infann sig.

  Tittade på "Debatt" igår. Där var det också en märklig blandning... av ämnen. Kristna och muslimer i luven på varandra och annat smått och "gott" som "femtio nyanser av honom" Ingen sa av henne... Eller av hen. Böckerna är värda att läsa. Värda att läsa av den som vägrar moralpanik och för den som ser lagar och konstaterar den urgamla likaregeln dvs behandla andra som du själv vill bli behandlad. En del vill vara kåta. Det finns moralfilosofer som inte ens insett detta...

  Själv så skrattade jag gott åt mina tankar och känslor. Fann tro eller inte, en ganska rar historia mitt i den hemska berättelsen, om en man som blivit upplärd av en äldre kvinna. Jo det finns kåta kvinnor också, även om en del ogillar det.

  Satt ganska undrande och tittade på Debatt. En ung tjej såg "samma" historia som mig. Hon såg något rart i historien. De som säger sig vara feminister verkar vara som baken dvs. delade.
  Kanske bör sex få vara just sex. Kanske är det kryddan i ett förhållande, men den kryddan är inte själva kärleken? För kärleken klarar sig utan sex? "Kanske" är vi förvirrade och blandar ihop saker.

  Nog tål det att funderas kring "nyans" böckerna. Moralpanik är intressant! Moralfilosofi också. En sak till är intressant skådespelarna i filmen sägs vara för fula eller inte tillräckligt vackra. För vad då? Sex?

  Snusktanten Lisbeth// alläsare men inte allätare.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.