tisdag 24 februari 2015

Skruva ner

Ett normalt villaområde i Stockholm, vars innevånare producerar många digitala siffror, är rikare än en kommun där det producerar massor med vattenkraft och och där skogen växer. De värden som genereras inom kommunen beskattas av staten och förs andäktigt bort. Vattenkraften ger välfärd i Stockholm. Skogsråvara ger välfärd i Stockholm. Gärna det - men varför skall det ge fattigdom i den kommun och den region där värdena finns?

Det spelar ingen större roll vilken regering som sitter. Man har fått för sig att prioritera storstäder på landsbygdens bekostnad genom att inte bara sno resurser utan också sätta handklovar på dess befolkning. För vattenkraft betalas fastighetsskatt som hamnar i statskassan, vinsterna på skogen hamnar i statskassan. Landsbygden skall stå med mössan i handen, titta på turister och sommargäster som behagar tillbringa sin lediga tid på landet utan att betala för den service som de redan rånade skall bekosta åt dem.

Svensk regional- och landsbygdspolitik är usel. Det finns mycket att göra, som inte blir gjort. Stockholm är Sverige tillväxtmotor heter det. Pyttsan! Jag gillar Stockholm, det är inte det. Men det som produceras i stan är mer digitala värden än reella värden. Digitala värden går inte att äta och är kul bara så länge fiktionen fungerar. Det är likadant med de löjligt överbetalda bostädernas värde...

I Norge har kommuner lokal beskattningsrätt på fastigheter, vattenkraft och industrier inklusive vattenkraft. Arbetsgivaravgiften minskar ju längre ut på vischan man kommer, för att till slut slopas helt. För de som har studielån och bor på landet har man ett fördelaktigt avskrivningssystem. Allt för att skapa någon sorts balans, ge människor mer av reell valfrihet att leva sina liv på det sätt de egentligen önskar.

Man har till och med förstått att det är bättre att skruva ner än skruva upp. I Sverige hamnar skatten från vattenkraft, skogsråvara och företag hos staten. I en globaliserad ekonomi med frihet för kapital att gå på tillväxtjakt var helst det behagar sugs värden fjäderlätt ständigt uppåt. De borde förankras mer. Lokaliseras. Varför skall landsbygden, den där glesbygden där reella värden skapas, sugas ut? Jag skulle vilja vända på det. Idag tar staten in skatten och skickar ut pengar till kommunerna, jag skulle vilja vända på det. Låta "statsbidrag" bli kommunernas bidrag till staten. Låta kommuner och regioner ta ut bolagsskatten och fastighetsskatten på vattenkraft och industrier.

Jag skulle vilja ersätta bostadsbidraget, som mest gynnar de med höga bostadskostnader i urbana tillhåll, med ett bastillägg som bara ser till inkomsten och antal barn. Jag skulle vilja ha goda avskrivningsregler för de som har studielån och som bor och verkar i glesbygdskommuner. Jag skulle vilja ha kraftigt reducerade arbetsgivaravgifter för företag i gles - och landsbygd. Jag skulle vilja att kommuner har rätt att kräva boplikt för att inte husen skall förvandlas till sommarboende - något som Norge haft innan högern tagit över. Jag skulle till och med vilja kräva bo- och brukarplikt för den som äger jord och skog som inte är offentligt ägd. Jag skulle vilja skruva ner ägandet. Sen må de urbana betala vilka fantasipriser de vill för de kvadratmeter som de vill göra till sitt boende - men kom sen inte och begär att de som låtit bli skall vara med och skuldsanera den naiva prestigejakten.

Så såg drömmen ut jag hade i natt. Sen vaknade jag och förstod att det var djupt politiskt inkorrekt i en tid när höjden av lycka uppfattas som att sitta med en variant av kaffe på en uteservering på en smutsig trottoar och låta sig speglas medan människor strömmar förbi i jakt på något som de aldrig kommer att finna. Jag reser mig upp, ser älgen borta i dungen och känner doften av nymalet och nybryggt kaffe som inte sett skymten av en kapsel.

För övrigt är tulltrapporna i flera T-banestationer fortfarande avstängda. Beklagar sorgen. Jag har hört att man har vattenkontroll när man tagit sig upp... Snart lär det väl bli blåbärssoppa så de urbana klarar sig...:-)

36 kommentarer:

  1. En låg ovillkorlig medborgarlön på 2000-3000 kr i månaden ger folk mycket större chans att bo på landet, där det går bra att arbeta även med IT-relaterade saker.

    Till detta fogar man senare en högre villkorad medborgarlön, som förutsätter en smärre arbetsinsats, halvtidsstudier eller sjukskrivning. Det torde gå bra att kvalificera sig för den högre medborgarlönen även om man bor på landet.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet! Hatten av. "Jag skulle vilja skruva ner ägandet"

    Ägandet är skruvat. Naturligtvis bör det skruvas ner. Vi äger inte ens vår egen kropp. Allt är till låns. Kanske delvis därför denna desperata jakt på skulder...(hushållens stora skulder) Vi trodde vi var rika. Men vi var panka. Svårsmält att ta in, men inte mindre sant för det.

    Hatten av även för de som "äger" mark och är goda förvaltare, dvs de markägare som vägrar exploatering och tänker på kommande generationer. Förmodligen finns stor irritation över dessa (få) "bromsklossar", som förhindrar förtätning inifrån och ut, som det så vackert kallas.
    Man tar lite i taget.

    "bo- och brukarplikt för den som "äger" jord" borde vara en självklarhet. Eller så kunde det kallas för förvaltarplikt. Vår plikt att som goda förvaltare förvalta denna planet.

    Vill du se ett "fördelaktigt avskrivningssystem" för dem som har studielån i glesbygd och i större städer, om de har haft "fräckheten" att bli sjuka?
    Det är fruktansvärt hur skyddsnätet för främst unga studerande ser ut. Det finns inget...

    Detta talade Jonas Sjöstedt och Annie Lööf om i en debatt. Men det stannar vid tal.
    Det kan inte vara meningen att studerande inte ska ha samma skyddsnät vid sjukdom.
    De behandlas ännu sämre än de som har en anställning.

    Ang. rulltrappor, det är fruktansvärt om de inte fungerar på grund av dåligt underhåll. Ju fler kockar desto sämre soppa. Som med järnvägen... Ska bli intressant vad utredningar kring icke fungerande rulltrappor visar. En del kommer förmodligen att säga si och andra så.

    Lisbeth





    SvaraRadera
  3. "Så såg drömmen ut jag hade i natt"

    Ja dessa tankar och drömmar... Önskar att jag kunde vakna en morgon utan att vilja skriva. Förmodligen önskar även en del andra det.

    Du Birger Schlaug skrev tidigare om, att det blivit många inlägg sedan denna blogg skapades. Kanske är det dags att sluta skriva den morgon du känner, att nej det är klart nu. Nu är det dags för annat. Lyssnade lite till Lena A på morgonen. Slumpen fick henne att åka en djävla massa skidor i många år. Sedan fick den henne att skriva. Något många även jag uppskattar. Jag väntar med spänning på vad denna "slump" ska göra nästa gång.
    Hoppas på något trevligt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Norge är verkligen inget "ruttet land", som det sjöngs förr i Sverige. Norge är på flera områden ett föredöme, vilket också framgår av dagens text.

    Gt

    SvaraRadera
  5. Mycket kloka ord, och på detta tema går det att få med sig fler sympatisörer än den urbana livsstilande storstadsmedelklass som befolkar burgna reservat i storstäder och uppfattar sig som lightvänster genom kompromissen mp :-)

    Realt kapital är grunden för människan, före det reala kapitalet kommer naturtillgångar, vilket är grunden för djur och växter.

    Just nu verkar de digitala låtsaspengarna hålla ett tag till, och visst är det i grunden ett demokratiskt problem, rätten till beskattning. Den decentrala småskaliga ideologin var förr centerns och liberalernas, sedan möjligen mp:s, men nu är det ingens, utöver möjligen den humanitära industrins. Löneskillnaderna går åt helt fel håll, de som arbetar med låtsavärlden får allt högre löner, och de som arbetar med tex skog, vatten eller bruk av jord, får allt mindre, minst får bärplockarna, som det lönar sig att köra över halva jordklotet, för att blåsa, och låta det lokala samhället ta hand om. Tom godhet går att profitera på.

    Schlingman och Co gav ut "Urban Express" och sedan var det tänkt att kapa alla gröna livsstilsmänniskor, genom att krydda med gröna storstadsfrågor....

    Just nu är det underbart, istället för att åka bil till gymmet och gå i trappmaskin, så tvingas surfslavarna gå i rulltrappa, och får igång pulsen, på väg någonstans. Kanske den enda reala upplevelsen den dagen.

    Nu är ju problemet att "friheten" bor o storstäder, och alla unga ska dit, väl unnade, men frågan är om de ges någon väg tillbaka. Just nu känns det som att alla unga ska plöjas ner genom att bli telefonförsäljare eller servicemänniskor i tjänstesektorn, tjäna vem, och serva vad? Servrarna för mobilerna finns inte i stan. Just nu utreder koallitionsregeringen stora kommunsammanslagningar, eftersom de lokala samhällena inte längre är hållbara avseende balansen mellan "service" och skatteintäkter, och intäkter på arbete är det mest reala vi kommer, resten är en föreställning lika fantastisk som pensionerna på TV-rutan. Trösten ligger i bytesekonomin, den finns kvar på landet, och är det enda som fungerar i långa loppet". Fri är den som inte sitter fast i skulder, och/eller lönearbete som skattar skjortan av tiden. Money for nothing, hette det, nu är det "credits för nothing".

    Problemet är skattelojaliteten, dvs arbeta bort sitt liv/tid, med känslan av att att man blir råblåst av att vara vara i produktionen, (tex välfärdstjänsteman som lärare eller sjuksköterska), när det det går att tjäna kosing på att vara "informations- och klickmänniska"

    Den urbana transitionen är nu inget nytt, i vart fall inte sedan medeltiden, det nya är att det bara finns en till tre centra, förr fanns det 100 mellanstora städer och köpingar och Stockholm var mycket litet, i förhållande till de bärkraftiga platser, som genererade ekonomin, var överskott i slutändan skulle vidare en del av, för att hantera centralmakten, en annan mental föreställning om stad och land. Nu är tom polisen centraliserad, (nnu inte på EU-nivå) medan det omvända gäller all offentlig produktion. När beskattningsrätten når Bryssel, i princip är vi redan där maa borgensförhållanden, så är enda vägen att ändra på formen för demokratin, och DÖ är nog bara början. slw

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt bra formulerat.
    Tyvärr fortsätter centraliseringen i ännu snabbare takt när statliga myndigheter samlas på hög i Stockholm.
    Det bästa för vissa delar av sverige vore att byta flagga till en norsk.
    /Stefan

    SvaraRadera
  7. Det tycks "pirra i tallkottarna" på många av maktens män numera, det kanske är våren? "Värdigheten" tycks i vissa fall definitivt ha lagts på hyllan, men det kanske ändå bara var en slags "fåfänga"? Fast detta är kanske en ämnes-avvikelse. Men tankarna vandrar ju som dom vill ibland, ju..

    SvaraRadera
  8. Vi befinner oss i ett kritiskt skede i jordens historia. I dagsläget har vi ett system som tömmer naturresurser, utrotar arter, ökar klyftor mellan rik och fattig, tär på miljön, skapar arbetslöshet, skapar hälsoproblem med ökade sjukvårdskostnader, ökad kostnad för socialförsäkringen, utarmar små kommuner och lokala samhällen. Denna utveckling är inte hållbar. Produktion och konsumtion för att uppnå ekonomisk tillväxt anses vara nyckeln till att göra människor lyckliga, att rädda små kommuner och lokala samhällen från att dö ut, att bevara naturresurser, växter och djur, att bevara ekosystem (organismer och den miljö de lever i), att minska klyftor mellan rik och fattig, att minska kostnaden för sjukvårds- och socialförsäkringen, att minska arbetslösheten etcetera. Men hur kommer det sig då att rådande system inte har lyckats med det?

    Radikala förändringar av våra värderingar och levnadssätt är nödvändiga. För att skapa ett hållbart samhälle behöver vi en omställningsplan som tar oss bort från den ensidighet som handlar om produktion och konsumtion för ständigt ökade vinstmarginaler. Med god vilja borde vi låta lokala ekonomier, som inte är behäftade med sådan ensidighet, få växa fram.

    Ovanstående rader är citat ur boken: "Med livet som insats" skriven av Krister Lind.

    SvaraRadera
  9. Till din redovisning kan tilläggas trygghets- och trivselfaktorer som t.ex. våra ledares import av rävens dvärgbandmask,
    inplantering av varg med början för trettiofem år sedan,
    tillåtit björnstammen att växa okontrollerat,
    centerpartiet på sedvanligt centralistiskt manér ser till att bensinmackar försvinner,
    Bi-odling och fårskötsel omöjligt i delar av landet,
    med mera.

    Lissabon

    SvaraRadera
  10. Gt Ville veta lite mer kring vad som skiljer oss ifrån Norge. Hittade detta.

    http://www.skogsaktuellt.se/?p=38930&pt=108&m=1422

    Här går att läsa att det svenska sättet att hålla landsbygden vid liv, skulle uppfattas som en förolämpning i Norge.

    Norge kämpar inte om att bli bäst i klassen i EU. Därför är de "bäst". En "något" förenklad förklaring, men visst måste det spela in.

    Helt uppenbart har de valt en annan väg. Har mer frihet att ta egna beslut. Men starka krafter i Norge vill väl snart ta steget fullt ut med ett medlemskap i EU.
    Även norrmän kan anpassas och "harmoniseras" in i gemenskapen. Men fram till dess så är de verkligen ett föredöme.

    Tänk bara att "kunna" välja en annan väg. Inte den utstakade, som tömmer landsbygden på människor och förtätar större städer inifrån och ut. En väg där skattepengen stannar där skattepengen produceras. Eller att kommunerna har fri förfogande över en del av den elektricitet som produceras.

    Ja man längtar verkligen efter en omställningsplan. När ska våra politiker komma med en sådan? Saknas lite god vilja?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. "Så såg drömmen ut jag hade i natt."
    ... som jag hade i natt. Ska det vara.

    För övrigt kommer jag att ägna
    flera timmar till att förstå dagens text!
    Och jag kommer även, att återkomma.

    SvaraRadera
  12. Valutakonkurrens är ett sätt att hantera olika förutsättningar avseende produktion och handel.
    Ofta kallar centralbanker och nationalekonomer konkurrens mellan länders valutor för valutapolitik, i motsats till finanspolitik, dvs beskattning av medborgare och fördelning av resurser.

    Våra politiker kunde aldrig drömma om att västvärlden efter 70-talets stagnation och oljekris, (och efter 80-talets tillväxtekonomi (med inflation och höga räntor) skulle hamna i samma L-kurva som Japan. Dvs ekonomin går inte ihop, och enda sätter verkar vara att gasa, dvs sedelpress och ökads skuldsättning. Japan är nu i djupa problem, eftersom handelsbalansen är negativ, eftersom man importerar energi, och inte har en lösning kärnkraften, som är en fråga som helt förtigs, miljökonsekvenserna för Stilla havet, och i förlängningen för USA och resten av världen.
    Vid analys av ekonomisk utveckling under 90-talet ger att politiken kom på idén att rädda spekulationsekonomin, genom att pantsätta skattebetlarnarna, vilket man gjorde 1994, dvs staten köpte ut alla värdelösa spekulationspapper från bankerna. Statsbudgeten (pensionerna) tog smällen.

    Finansialisering med hittepåpengar, eller noga räknat med hjälp av skuldsättning, av statsbudgeten är ett tecken på att något inte stämmer riktigt. Hade politiken begripit att man inte kan trolla fram ekonomisk tillväxt med luft, hade hade man kunnat agera i tid och förhindra överskuldsättningen, som nu är astronomisk, och hänger på några få länder i norra Europa, som ännu har + i bytesbalansnen.
    Om inte politikerna förstår saken, hur ska då centralbanksekonomer förklara att problemet egentligen ligger till, om frågan ligger utanför centralbankernas område? Politiken har gjort sig beroende av privata banker, som tar 0 risk, och överför risken på skattebetalarna, utom då i USA.
    Nu har centralbanker och politiker marcherat för att ta bort Glass-Steagall-principen, dvs skilja på vad som är fattbar ekonomi, och trollerikonster, vilket skett även i Sverige, trots att vi inte är med i Euron. Det är BIS, ECB och EU-kommissionen som håller i utvecklingen, och alla har försökt få med Sverige i Euron, för att bära risk. BIS är osynlig, trots att organisationen har en enorm makt och att organisationen inte är ansvarig för, eller redovisningsskyldig till, någon demokratisk församling. slw

    SvaraRadera
  13. BIS fungerar som centralbankernas centralbank i världen.

    BIS är ett samarbetsorgan för ca 60 centralbanker, inkl Sveriges riksbank där Ingves ingår i direktionen, så alla som gnäller på Ingves kan trösta sig med att han vet saker, som ingen annat vet .

    BIS grundades 1930 av centralbankerna i Belgien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland jämte två privata bankkonsortier från Japan och USA för att hantera Tysklands krigsskadeståndet efter första världskriget, eftersom det redan hade börjat gå åt helvete med brandskattningen av tyska arbetare under 20-talet, varpå nationalsocialisterna gick som en raket, och började rusta. I Europa har BIS arbetat för upprättandet av en europeisk centralbank med BIS som organisation på nivån ovanför.

    Tyskland var mot ECB, men tvingades acceptera villkoren, och sitter nu med det omvända problemet, dvs skulderna i motsatt riktning. Så det är 1a VK som spökar, som vanligt. slw

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bank_for_International_Settlements

    SvaraRadera
  14. Till centraliseringens problem med sambandet till real eller hittepåekonomi tillkommer även detta med valutor, ansvar och risk. Ränta = Risk (försäkring + inflation + bankkostnad + avkastning på kapital (vad nu kapital är)
    Om inflationen finns kvar, tex tillgångsinflation eller löneökningar för direktörer, och risken är satt till noll, dvs inget kan gå fel, alla är ärliga och skulder betalas av md amorteringar, så är det något som inte stämmer med negativ ränta. Hur som helst hänger centralisering av demokrati samman med centralisering av banker.
    Bankdelning (Glass-Steagall)

    Bankdelning innebär att bankerna delas upp i flera delar:

    1. värdepappershandeln (spekulation och derivat)

    2. Kreditgivning
    - till allmänhet
    - till företag.
    - Till andra stater

    3. betalning/transaktioner

    Frågorna går tillbaka till Glass-Steagall Act, en amerikansk bankdelningsreform från 1933 och som upplöstes 1999 genom Gramm–Leach–Bliley Act.

    Upplösningen har enligt kritikerna förvärrat den globala finanskrisen som startade 2007/2008 i USA, men naturligtvis hade sina orsaker som inleddes redan 1980, när man avskaffade regleringarna av bankerna, och gav dem rätt att ge ut egna hittepå – pengar.

    En känd förespråkare för reformen är Lyndon LaRouche. Inom politiken är det främst vänsterpartier som tagit ställning för bankdelning.

    Det är synd, eftersom frågorna bör kritisk granakas av alla som är intresserade av real ekonomi, och naturtillgångar. Den första spekulationshärvan i Sverige inträffade ju på Skeppsbron, med Palmstruck, eftersom Sverige hade svårt att finansiera sina krig, och konfiskerade allt guld och silver, varp medborgarna grävde ner det, varpå koppar blev betalningsmedel….
    slw

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bankdelning

    SvaraRadera
  15. Oerhört intressant text. Är det något som har tagits upp i forna dagar för att som vanligt refuseras? Det jag är mest intresserad över är vad som skulle hända med alla de hus och marker som inte brukas. Kommer de att tillfalla staten efter ett antal år av försummelse? För det första finns det väldigt många fastigheter där varken marken eller byggnaderna sköts men ingen kan/får göra något åt dem. Det är otroligt tråkigt att se hur det finns bostadsbrist när det samtidigt finns många obebodda hus. Eller har jag fattat ditt förslag helt fel?

    Samtidigt är fritidshus ett väldigt verkligt problem för en del kommuner som måste bygga ut vägar, VA, el m.m. för de som bygger en villa att bo i lite under sommaren men inte är bosatta i kommunen, som då inte får några inkomster/skatter för dem.

    SvaraRadera
  16. Bongo, jo, det är tyvärr så... alla de förslag som jag skriver om hade jag förmånen att driva som språkrör för MP en gång i tiden. Jag menar på fullt allvar - inte bara för att jag nog är ansvarig för de flesta förslagen - att ett glesbygds- och landsbygdspaket som innehåller det här än idag är såväl hållbart som önskvärt. Dels för att ge balans till lands- och glesbygd, dels för att minska trycket på storstäderna. En gång i tiden drev faktiskt även MP:s Stockholmspolitiker kravet på regionalpolitik som skulle lätta trycket istället för att hojta om att stan måste växa.

    SvaraRadera
  17. Skulle de enda riktiga värden som produceras vara naturråvaror? Menar du att mina vänner som t ex utvecklar nya sorters touchskärmar, forskar på läkemedel, eller jobbar som mjukvaruprojektledare inte bidrar med något till samhället?

    Jag kan hålla med om att de groteska "värden" som skapas på finansmarknader är bluff och båg (finansmarknaden ska utgöra ett smörjmedel för ekonomin, men en maskin som domineras av smörjmedel blir bara kladdig), men det är inte det enda som görs i stadsmiljö. Skog och el i all ära, men det är i städerna vi kommer på vettiga saker att göra med råvarorna.

    Du verkar se urbaniseringen som ett problem som måste lösas. Jag ser den som något gott, som förvisso presenterar utmaningar i hur man hanterar den. Men att fler människor bor i städer är en bra sak.

    SvaraRadera
  18. Mycket bra skrivet.
    Över huvud taget är fastighetsskatten en bra ide. Självklart ska den vara kommunal. Det är ju vid den kommunala planeringen som man hör förändringar som påverkar fastigheternas värden.

    Generellt gäller att: vill man ha man ha mer av något- subventionera
    Vill man ha mindre av något: beskatta. I Sverige idag har många onödigt stora bostäder

    SvaraRadera
  19. Stefan och Lisbeth. Kan man flagga ut fartyg, så borde det väl gå att flagga ut Sverige till Norge, eller?

    Gt ☺

    SvaraRadera
  20. Staffan, nej jag påstår inte att vare sig dina eller mina vänner "som t ex utvecklar nya sorters touchskärmar, forskar på läkemedel, eller jobbar som mjukvaruprojektledare inte bidrar med något till samhället."

    Du skriver att "det är i städerna vi kommer på vettiga saker att göra med råvarorna". Hmmm... det låter som på den gamla goda kolonialtiden... Nu är det liksom så att jag skulle vilja se att idéer än mer än idag kan skapas även utanför de urbana områdena... Det är liksom det som är syftet med regionalpolitik och digitaliserade nätverk...

    Huruvida det är bra eller inte att människor samlas i urbana miljöer kan man diskutera - det är väl egentligen vare sig bra eller dåligt. Det är. Vilket beror på bristen av regionalpolitik, bristen på landsbygdspolitik, bristen på förståelse för att det mellan de två stationerna där höghastighetstågen kommer att stanna finns möjligheter... Ett av problemen med urbaniseringen är sårbarheten, utsattheten vid kriser, ovanan att leva med naturen inpå sig, främlingsskapet till de miljöer där stora delar av basbehoven skapas. Ett problem med landsbygden är att befolkningen glesas ut och lätt blir negativ och likriktad - istället borde mångfald i utbildning, arbeten, intressen etc också ges rimliga möjligheter att nå "landsorten". Varför skall vi se hur Sverigedemokraterna vinner gehör på orter som hamnar utanför?

    SvaraRadera
  21. Jo... - Birger - men så länge som dom som har pengarna i sin hand - ej fattar att: "LUFT ATT ANDAS OCH PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV" - sä ser det ej särskilt ljust ut vare sig för det ena eller det andra - som jag ser det.

    SvaraRadera
  22. Det är sorgligt. Hälften av Sveriges väljare bor i Malmö, Stockholm, Göteborg. Så även politiker "kanske" mer än hälften. Hur blir det då med viljan att förändra. Människor gillar att konsumera. Det görs bäst i storstäder.

    Lite lustigt är det att i Norge säger man "hela landet i bruk" Hela landet ska kunna brukas och fungera. Inte som "Skogsaktuellt" beskriver svensk landsbrukspolitik, att den andas i respirator.

    Sverigedemokraterna vinner nog gehör oavsett. I nyheterna berättas det att invandrare (män) har lägre arbetslöshet än svenska män i storstäder. Dessa kanske ska få oss att äta oss ur krisen. Många jobbar på krogen. MP vill ju att vi ska äta ute.

    Kanske vill allt fler flagga ut Sverige till Norge Gt, Men i Norge är man inte lika mycket för konkurrens. För nu är svenskar inte lika välkomna längre bland alla. De tar jobben sägs det. Trots att hela Norge är i bruk.

    Ett problem med urbaniseringen är att folk som inte ens kan hålla sams med chefen, grannen, barnen, ska kunna hålla sams med människor från världens alla hörn. De ska dessutom göra det packade som sillar i kompakta förtätade städer.

    Det ser vi ju hur det går. Förmodligen skulle det gå lite lättare om vi inte avvecklade landsbygden. Går säkert bättre om vi brukar hela landet och slutar låta landsbygden andas i respirator. Tänk vad det skulle kunna odlas. Kunskap från olika kulturer när det gäller odling, är intressantare än att äta ute på krogen. För då kan alla ha råd att äta.

    Men makten, politiken, ekonomin har centraliserats till storstäderna. Det räcker inte med statsodling och att odla på fönsterbläcket.

    Alla vettiga saker som man kommer på att göra i städer ska väl delvis tillfalla städerna. Inte ska frukterna av arbetet hamna överallt utom där. Nu hamnar skörden i skatteparadis.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  23. Du låter nästan som en politiker! Alltså en ÄKTA politiker som bär på en vision och int epå en vindflöjel!

    SvaraRadera
  24. Drömde en mardröm där en trädgårdstomte berättade för mig att denne aldrig skulle ta beslut som gick emot näringslivets intressen, "under inga omständigheter". Jag försökte tala gnomen till rätta i drömmen, jag sade att med sådana attityder så är man "en ren samhällsfara", men han upprepade bara lugnt med sin skenbart trygga dialekt att han "aldrig, aldrig skulle göra något som riskerade en god affär"..

    SvaraRadera
  25. Neoliberal Agendaons feb. 25, 03:54:00 fm

    "Jag skulle vilja skruva ner ägandet. Sen må de urbana betala vilka fantasipriser de vill för de kvadratmeter som de vill göra till sitt boende - men kom sen inte och begär att de som låtit bli skall vara med och skuldsanera den naiva prestigejakten. "

    Skruva upp menar du?

    Det är bristen på privat äganderätt som ställer till det.

    Det är genom fiatsystemet som man kan inflatera valutan, och urholka andras pengar. Sen när det brakar ihop så ska skattebetalarna (dvs de som bestulna av sin privata egendom) stå för fiolerna. De fyra storbankerna gjorde vinster på över 100 miljarder förra året. Det är 5% av BNP! En absurd siffra.

    Med en uppbackad valuta och en avreglerad och konkurrensutsatt marknad, hade sådan övervinster varit omöjliga, för den typ av produkt man erbjuder.

    SvaraRadera
  26. Neoliberal Agendaons feb. 25, 03:57:00 fm

    4% ska det vara

    SvaraRadera
  27. Dina förslag på hur man stärker landsbygden låter delvis föråldrade. Lokal beskattning där man skickar pengar till staten om man känner för det låter inte helt realistiskt.

    Jag tror att du snarare borde förespråka att en intelligentare fastighetsskatt än den vi hade för tio år sedan införs, som beskattar bostadsläget snarare än bostadsstandarden. Men inte drabbar exempelvis helårsboende skärgårdsbor för att Stockholmare vill ha sommarstugor i skärgården.

    Vidare tror jag att vi visionärt bör diskutera övernationella fastighetsskatter på europeisk och global nivå som finansierar medborgarlöner på dessa nivåer!

    Klarar du av att diskutera framtidens lösningar eller föredrar du att gräva upp tankar från förra årtusendet?

    SvaraRadera
  28. Dollarn är en uppbackad valuta. Marknaden avreglerad och konkurrensutsatt. Det behövs en förändring av våra värderingar och levnadssätt. Att vi skruvar ner konkurrensen.

    SvaraRadera
  29. Vattenkontroll? Blåbärssoppa?...
    Kontroll brukar ske med kort.

    SvaraRadera
  30. Kuckeliku, nja, nu är det ju så att de förslag jag framför inte genomfördes under förra årtusendet eftersom de uppfattades alltför främmande för den tiden... Så din argumentation kanske inte var helt relevant...:-)

    Fastighetsskatten: nja, på slutet var den inte så dålig som sägs, det tysk som om ingen jäkel vill komma i håg att MP fick igenom en "begränsningsregel" som innebar att fastighetsskatten aldrig skulle bli över fyra procent av hushållets inkomst. Vilket innebar att skärgårdsboende inte drabbades speciellt hårt,medan de som köpte upp hus för att ha till sommarstugor förmodligen hade högre inkomst och därmed fick betala en högre fastighetsskatt. Nu är det väl så att opinionsbildarna var just de särintressen som har höga inkomster och tillgång till medier etc. Deras strategi var att a) nyttja åretruntboende med mindre inkomst för sina syften och b) låtas som om begränsningsregeln inte nyss införts.

    SvaraRadera
  31. Råvaror, som produceras identiskt lika av många, får man inget för. Där råder perfekt konkurrens, dvs vinsten sjunker till noll enligt elementarläroboken i ekonomi.

    Sånt som är lite svårt och som inte alla kan får man däremot mycket för (om det råder efterfrågan). Där finns nämligen element av monopol.

    Knepet består i att förädla råvarorna, så man kan ta mer för dom. Där behövs det en politik, så att inte all förädling sker söderöver.

    SvaraRadera
  32. Ja, tanken att det inte enbart är städerna som ska växa är inte fel även om den inte förekommer så ofta idag. Något som man inte ens verkar fundera kring är om alla vill bo i städerna eller vad den enorma inflyttningen beror på. Hur hade alla velat bo om de fick välja fritt utan hänsyn till jobb?

    Att bara rätta sig efter marknaden tycker jag är lite skrämmande när det faktiskt handlar om våra liv. Ska marknaden styra så att jag måste bo på en plats där jag vantrivs? Ska energieffektiviseringen, som verkar vara det enda man bryr sig om med miljö för tillfället, betyda så mycket i det hela? Vad hände med de andra delarna med hållbarhetscirkeln (Ekonomi – Ekologi – Social) vägen?

    SvaraRadera
  33. Neoliberal Agendaons feb. 25, 02:00:00 em

    "Dollarn är en uppbackad valuta."

    Av vad då…

    ""Marknaden avreglerad och konkurrensutsatt"

    Hör talas om Liberty dollar, en uppbackad valuta som började bli lite för stor, och som Secret Service och FBI stängde ner, konfiskerade guldet och åtalade upphovsmannen för terrorism. Andra exempel är e-bullion och e-gold.

    Med uppbackad menar jag att pengar ska fungera som certifikat. Jämför med det kvitto du får då du lämnar in en päls för förvaring eller köper en aktie (som motsvarar en företagsandel). Aktiemäklaren eller pälsförvaringen kan gå i konkurs men du kan ändå få ut din egendom.

    Lånar man i en sådan valuta, så måste en annan i ekonomin spara. Räntan sätts då av utbud och efterfrågan. Kreditbubblor och krascher som vi ser stup i ett blir inte möjliga.

    SvaraRadera
  34. "Lånar man i en sådan valuta, så måste en annan i ekonomin spara. Räntan sätts då av utbud och efterfrågan. Kreditbubblor och krascher som vi ser stup i ett blir inte möjliga."

    Har Du kommit på att: ”LUFT ATT ANDAS OCH PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV” ?

    SvaraRadera
  35. Sov middag & då återkom mardrömmen: den smygmoderata trädgårdstomten kom tultande igen över golvet: han bekände för mig på sängkanten att han redan som liten hade fått en "perverterad känslomässig fixering" vid affärsverksamhet. "-Moral ska man överhuvudtaget inte blanda in i affärer!" väste han med jättesnäll uppsyn. "-En gangster är faktiskt bara en duktig entreprenör!" skrockade han & log vänligt med sin lilla oskuldsfulla farbrors-nuna..

    SvaraRadera
  36. Neoliberal Agenda, "Av vad då..."
    Ja säg det som inte är energi...Vet du något?
    Peakenergi i det här fallet. Dollarn är uppbackad av den mängd olja som säljs i dollar. Pengar är "ren" energi. Eller smutsig.

    Tycker du Birger Schlaug resonerar helt rätt. Förutom kring "Varför skall vi se hur Sverigedemokraterna vinner gehör på orter som hamnar utanför?"

    Ser inte med lika stor fasa på dem som du verkar göra. Min fasa är att politiken varit så dålig, så att SD fått växa sig så starka. Där har MP en stor del. En del individer tycker att de är för mesiga. Förslag som liknar SD:s haglar ju nu. Delar av M t.ex. vill inte se kåkstäder. De vill kasta ut fattigdomen, så att vi inte ser den. Det håller inte längre säger man. Men de säger inte, att politiken håller inte för vi har stora brister.

    Expressen har skrivit om vilka som växer... Det är nynazister som tävlar i barnafödande. Fruar som vikt sitt liv åt att föda så många barn som möjligt. Om deras barn hakar på vet vi inte ännu. Tror inte att man på en del håll i Dalarna, känner störst rädsla för SD. Denna rädsla verkar i huvudsak vara ett storstadsfenomen. Tycker det är viktigt att påpeka det, när vi talar landsbygd och avfolkning.


    Lisbeth



    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.