torsdag 5 februari 2015

När man får tid över...

Mycket prat om att ge läkare mer mer tid för patienter genom att "minska administrationen". Det låter ju bra. Men hur mycket är politisk retorik? Problematiseras genom läkaren Jonas Ludvigsson som skrivit på DN-Debatt. Vilken administration är det som skall sparas in så att man får tid över?

Samma debatt om skolan. Lärarna skall få mindre administrativt arbete och tiden skall användas till  eleverna, heter det från skolpolitiker.

Javisst. Men frågan är om tiden för minskad administration verkligen bara skall användas för "mer tid till eleverna". Tiden som blir över bör nog nyttjas mer för pedagogisk vidareutbildning, tid för samarbete mellan lärare, tid för uppföljning av hur egentligen lektionen fungerat. För att ge lärarna bättre självkänsla, större kompetens och därmed också bättre arbetsmiljö för både sig själva och eleverna. Se gärna den här.

Det är intressant med tid man får över... Får man tid över att prata med gud när man är dött så kan det vara lämpligt att säga några sanningens ord, även om en och annan tappar hakan...

28 kommentarer:

 1. Tappar inte hakan....
  Världen är full av människor som skyller allt på en Gud. Om något illa sker är de eller andra offer. Om något gott sker, en vinst av pengar t.ex. tackar många Gud. En del går omkring med en ständig klump i magen av att ha det för bra. Oj det är så orättvist att jag har det så bra.

  En kvinna sa till mig. Hur mår du nu Lisbeth? Tack bra sa jag. Var inte orolig, det ändrar sig snart sa hon. Tack för det sa jag och menade det efter en stunds förvirring.

  När "jag" dör och om jag träffar Gud så skulle jag säga. Tack för att du gav oss en "fri" vilja. För om du inte hade gjort det skulle den ha upphävt sig själv. Du hade betett dig som ett svin en diktator. Sådana har vi nog av här på jorden... Vi skapar åt helvete fel. Men det har du noterat.

  Tack för allt som min dåvarande personlighet fick uppleva. Ser fram emot att gå igenom allt och se var det brast och vilka jag sårat. Vad som hade kunnat göras annorlunda. För jag vill börja i nästa klass inte gå om. Vill däremot inte ha betyg.

  Nu ser jag fram mot, att granska mitt senaste liv på jorden med dig och efter det en välförtjänt semester. Sedan önskar jag få sova sött tills det är dags för nya friska tag och jag väcks. Tänk på jorden har vi delat in tiden i 24 timmars pass... skönt att slippa detta ett tag. Vi gör nog annorlunda när vi tänkt några varv till. Får sova på saken.

  Så skulle jag personligen säga om jag möter Gud när "jag" dött. Skulle också tacka för att jag fick slänga av mig den tunga ytterrocken (min kropp) till sist. Även om den var min var den bara till låns. Varför kasta ut en massa pengar på en dyr begravning av en gammal ytterrock...? Den ska de ju enligt min egen vilja bränna.

  Så skulle jag säga om jag trodde på Gud. Om jag trodde på en enda allsmäktig Gud.


  Lisbeth  SvaraRadera
 2. Vad skulle du säga Birger?
  Säg det inte... För då står det snart i media.
  Det är inte alltid en fördel med att vara känd, rik, eller berömd. Inte om man önskar smita ut tyst "bakvägen".

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Lisbeth, nu gäller det ju inte bara människor med sin fria vilja som den där guden skapat. Det gäller också djur som enligt gudstron skapats för att plåga varandra. I en text skrev Birger så här: "Jag har svårt att begripa varför en gud, som rimligen med goda avsikter, skapat en gepard - som är perfekt konstruerad för att plåga, döda och äta antiloper - samtidigt skapat antilopen, som är perfekt konstruerad för att klara livhanken och låta geparden svälta ihjäl. Det är lättare att ha fördragsamhet med, och förståelse för, den smärta och det lidande som är en del av den våldsamma naturen om man anammar evolutionsteorin. Hur kan en Gud skapa något som är så fullt av lidande, om nu guden är god?"

  SvaraRadera
 4. Anonym, "Om jag trodde på en enda allsmäktig Gud" skrev jag. Men eftersom jag ser mig som en "elev i skolan" och inte som en allvetande Gud, så betyder "svårt att begripa varför Gud" just det att jag inte begriper.

  Men en sak har jag anammat och det är evolutionsteorin. Samtidigt inser jag att något kommer innan. Vad jag kallar det behåller jag för mig själv.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Lisbeth, jag hade väl sagt ungefär som Fry gör... Och pratar om efter 33.30 i den här intervjun: https://www.youtube.com/watch?v=wm0B2glixGM&feature=youtu.be&t=1m45s

  SvaraRadera
 6. http://humanismkunskap.org/2015/02/03/stephen-fry-fick-hjarnsmalta-om-gud/

  SvaraRadera
 7. Förlåt alla gudspratare, men egentligen är väl funderingen kring skolan värd att fundera vidare kring! Jag är övertygad om att skolan blir bättre om lärarna får mer tid inte bara för eleverna utan för sig själva på det sätt som beskrivs i blogginlägget.

  SvaraRadera
 8. Anonym 09:56! Det inlägg du länkar till talar om guden och människan fria vilja, men inte om gepardens och antilopens avsaknad av fri vilja när det gäller möjlighet att överleva! Ondskan hos en ev skapare visar sig just i detta!

  SvaraRadera
 9. Birger, Tack för länken! Har lyssnat lite och ska lyssna till hela vid tillfälle.

  Fry klär av kyrkan precis som Nigel Farage gör med EU i parlamentet... Den står tämligen näck!

  Instämmer med Anonym vi får inte glömma bort skolan. Det är här på jorden vi utvecklas som mest. Att dokumentera är givetvis viktigt. Alltid detta antingen eller. Denna jakt på klockan är något vi hittat på.

  Naturligtvis kan ett samhälle organiseras på ett annat sätt. Vi behöver en fredlig kulturrevolution. Utveckla religionerna är då ett måste. Inte avveckla som en del vill. För allt gammalt är inte mossigt.
  Alla har rätt till en egen livsåskådning. Men vi behöver en gemensam världsåskådning.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Finns det ett bättre svar och kan någon säga det bättre än Stephen Fry?

  PL

  SvaraRadera
 11. PL Ja det finns det säkert. Såvida inte Stephen Fry är allvetande. En Gud.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Samt att Gud nödvändigtvis är en man...;)

  SvaraRadera
 13. Våra definitioner av gud tenderar att bli rena fantasier. Vi människor förstår inte hur vi själva fungerar, varför vi beter oss som vi gör, än mindre förstår hen vem hen själv är. Hur i hela fridens namn ska vi då kunna förklara begreppet gud?

  Skylla så kallade orättvisor och ondska på "gud" är ett fatalt misstag. Människan kan välja att följa de kosmiska lagarna eller inte. Det är individen själv som genom vilja skapar det individuella och kollektiva livsinnehållet, det vi kallar gott eller ont.

  Christer

  SvaraRadera
 14. Christer, det berättas att vi fått en fri vilja som människor, du skriver att vi kan välja att följa de kosmiska lagarna eller inte. Vem eller vad eller vilka har skapat dessa lagar? Och hur lagarna är ser ut så finns i denna skapelse, eller vad vi nu skall kalla det, inbyggt att några måste lida för att andra skall försörja sig. Skaparen är således inte särskilt vänligt inställd, tvärtom. Vilket visar sig på den sommaräng som Birger ofta talat om, ju vackrare den ser ut ju mer lidande är det på den där ängen. De kosmiska lagarna, som du kallar det, är inte trevliga utan otrevliga, inte goda utan onda, personifieras detta av en gud så är denne/denna förskräcklig. Så det är inte som du skriver, om jag förstår dig rätt: "Det är individen själv som genom vilja skapar det individuella och kollektiva livsinnehållet, det vi kallar gott eller ont." Geparden behöver sin antilop, antilopen behöver skaffa mat till sina ungar, ungarna dör om geparden lyckas få sin mat. Annars lider geparden. Är detta de lagar du talar om? Om ingen skapat dem så känns det skönt, har någon skapat dem så vill jag inte vare sig tillbedja eller respektera denne.
  Mona

  SvaraRadera
 15. Kan man det Christer? "välja" om man inte erkänner lagarna, eller ens vet att de finns?

  Om man t.ex. tror att olja kan pumpas upp i samma takt som nu, då följer man inte de kosmiska lagarna, som sätter ramar. Vilja verkar vi ha, men kapacitet? att skapa det vi kallar för gott innehåll.

  Antar att du med de t.ex. menar att det är "ont". Att barn, kvinnor och män flyr undan krig och att det knappast kan vara en "guds" fel. Eller många gudars.

  Det var jag som satte in länken från humanisterna. Ja jag tror vi fått hjärnsmälta om "Gud". Inte bara att Fry fått det...och ja jag tror det kan sägas bättre utan hjärnsmälta.

  Som du skriver Christer vi människor förstår inte hur vi själva fungerar. Men nog borde vi begripa nu, att det finns kosmiska lagar/ramar som vi "måste" förhålla oss inom. Vi kan inte begära att djuren ska förstå det åt oss. Eller växterna eller mineralerna.

  Anonym, Geparden och antilopen är beroende av oss för att överleva. Att skylla deras svårigheter att lyckas med det på en ond Gud håller det? Eller bevisar du med det att det inte finns någon gud?


  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Börje Peratt (Humanism & Kunskap)

  "-Jo om Gud fanns måste alla former, tillstånd och beteenden prövas"

  Vi vet inte om Gud finns, men alla former, tillstånd och beteenden prövas ändå. Kan kallas för själva livet. Geparden och antilopen prövas i sin form och så gör vi.

  Att kalla detta för ondska dvs. att former prövas i olika tillstånd och beteenden är märkligt. Att dessutom skylla det på en ond Gud är ännu märkligare. Det är att frånta sig eget ansvar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Vem kan njuta till fullo av en sommaräng om man inte prövat alla möjliga former tillstånd och beteenden? Var får vi allt ifrån? Varför måste allt vara trevligt för att ha ett existensberättigande? Hur vet vi ens vad som är trevligt, om vi inte prövas i alla möjliga former, tillstånd och beteenden?

  SvaraRadera
 18. Mona.
  Utan kosmiska lagar existerar inga manifestationsprocesser, det innebär att utvecklingen uteblir. Utan förståelse för kosmos lagar blir tillvaron till socialt och politiskt kaos. Det är vad vi nu skådar.

  Lagarna jag talar om - speciellt skördelagen - existerar i alla naturriken.

  Med vilja till eftertanke borde vi förstå att de egenskaper, förmågor, talanger som var och en besitter - i mångt och mycket - är latenser från tidigare liv.

  Själva fundamentet - kosmos oföränderliga lagar - tycks lysa med sin frånvaro. Dessa lagar ger förnuftig förklaring på livets mening.

  När vi utför rovdrift på naturen exempelvis exploaterar/tar för mycket får det konsekvens/skörd - det är kosmisk lag - naturkatastrofer, krig etcetera ger inte bara individuell skörd utan även kollektiv skörd.

  Våra känslor, tankar, ord, handlingar och motiv bakom detta följs av energi som tar form och får konsekvens, det är kosmisk lag.

  Reinkarnation - återfödelse - är kosmisk lag som verkar ända till människan kan leva i harmoni med de kosmiska lagarna.

  Själva livet är en fantastisk gåva till vidareutveckling, men själva livsinnehållet formas bland annat av människors känslor, tankar, ord, handlingar och bakomliggande motiv. Många anklaga själva livet för de "orättvisor" som uppstår, livet utifrån de kosmiska lagarna är rättvist, det tar tid att gottgöra allt "ont" man tillfogat andra.

  Människostadiet är svåraste stadiet. Beroende på var individen befinner sig i utvecklingen är begränsningen och fria viljan olika. Mer harmoni med de kosmiska lagarna innebär att begränsningarna minskar och fria viljan ökar.

  Vi människor vet en hel del om fysiska synliga verkligheten, men inte allt. Mycket är okänt. Finns det existens utöver det fysiska? Det finns många fenomen som tillkommer i det fysiska och som har sin grund på överfysisk nivå. Telepati visar på psykisk kontakt mellan människor, människor och djur.

  Skördelagen kan verka hård och grym, men den har absolut giltighet i alla världar, ett uttryck för absolut rättvisa. Det borde vi förstå när vi ser vad som händer när vi skövlar planetens naturresurser.

  Varje individ har potential och den ökar när vi lär om de kosmiska lagarna där reinkarnation - återfödelsens lag - är ett faktum.

  Lisbeth.
  Även "om man inte erkänner lagarna, eller ens vet att de finns?", så borde varje individ lära sig förstå vad som är gott eller ont.

  Christer  SvaraRadera
 19. Christer, Ja eller att förstå att som man bäddar får man ligga. Många ordspråk påminner lite om de kosmiska lagarna. Bäddar hårt ("ont") eller mjukt ("gott") dvs. bäddar för otrevliga eller trevliga konsekvenser för sig och kollektivet.

  Har för mig att Birger Schlaug ogillar detta ordspråk. Kan vara "hjärnsmälta" att jag minns fel. Mycket möjligt! Men många tycker ordspråket är hårt och grymt. Vilket det kan vara.

  Oavsett om man anser att man själv bäddar eller inte, kan man vara överens om, att man bör försöka hjälpa varandra ur bädden. Försöka lindra varandras plågor så gott man kan. Utan att ta över dem.

  När det gäller t.ex. skola och vården så vill en del politrusker säkert gott. Ni lärare och läkare ska inte behöva ägna er åt att dokumentera. Utan ha tid för ert verkliga jobb. Som naturligtvis måste innehålla dokumentation. Om ett gott arbete ska kunna utföras. I annat fall blir det "onda" dåliga konsekvenser.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Schlaug, fel av mig! du ansåg att Miljöpartiet får ligga som de bäddat. Så var det. Måste vara skönt att inte delta i deras nuvarande bäddande!
  Bra inlägg av dig idag. Tror jag förstår lite vad du menar...

  Lisbeth

  SvaraRadera

 21. Hej alla ateistvänner,

  Stpehen Fry är så där avväpnande charmerande och samtidigt vass som bara britter kan vara, det bidrar nog till att man nickar instämmande.

  Jag är inte troende, men avundas de som är.
  För mig handlar inte religion om kunskap, om rätt eller fel. Utan om att få hjälp.
  Hjälp att leva, att få tröst, att bli förlåten.
  Hjälp att respektera människans begränsning.
  Hjälp att inordna sig i ett sammanhang.

  Rekommenderas:
  Alain de Botton ; Religion för ateister.

  Eric

  SvaraRadera
 22. Människor (?!) som ägnar sig åt gud och död som gör att man går sönder i själen:
  http://www.svt.se/nyheter/varlden/fn-barn-korsfasts-och-begravs-levande

  SvaraRadera
 23. Christer och Lisbeth, läs nedanstående länk och stoppa sedan upp skördelagen där den hör hemma.

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/fn-barn-korsfasts-och-begravs-levande

  SvaraRadera
 24. anonym, fre feb. 06, 12:16:00 fm

  Tack för en fantastisk komentar.

  Länken kan vara nog så viktig.
  Förklara gärna hur vår mänskliga tillvaro styrs och var skördelagen hör hemma.

  Tackar på förhand för ditt svar.

  Christer

  SvaraRadera
 25. Ja det var en "fantastisk" kommentar... Leder tanken till att anonym tycker, att skördelagen bör stoppas upp i arslet. Det är ju där många säger att saker man ogillar ska stoppas upp.

  Tack för länken den är användbar i sammanhanget. Barbariskt är ordet. Endast barbarer utför sådana handlingar och det får enorma konsekvenser som måste skördas. Om människor inte tar ansvar för sina tankar, handlingar och ord så drabbas oskyldiga. Vidrigt. Ingen Gud eller gudar kan beskyllas för barbarism.

  Vilken tur att det finns osynliga lagar som vi kan och bör använda oss av, så att vi kan utrota barbarismen. För visst bör människor ta ansvar för sina tankar ord och handlingar? Inte skylla ifrån sig och använda religion, politik eller annat som vapen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. För att komma bort från det religiösa flummet och tillbaka till administrationen: Det finns faktiskt forskning om vad det är man slösar bort tid på när man administrerar, och varför. Rekommenderar
  - Adminstrationssamhället, https://www.studentlitteratur.se/#9789144094854/Administrationssamh%C3%A4llet
  - Jävla skitsystem, http://javlaskitsystem.se

  SvaraRadera
 27. Jo, och så
  - Välfärdsfabriken, http://www.kristinamattsson.se/bocker/valfardsfabriken-om-arbetets-mening-och-granslos-kontroll/

  SvaraRadera
 28. Jan Wiklund skriver:
  "För att komma bort från det religiösa flummet..."

  Så talar den okunnige!

  Christer

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.