tisdag 17 februari 2015

Naivt av Aftonbladet: "Gör som Per Albin!"

Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson meddelar under rubriken Löfvens sossar är för hopplösa att regeringen borde göra som på Per Albins tid. Låt mig konstatera: den svenska samhällsdebatten är emellanåt över måttan naiv, romantiserad och rent av usel.

Karin Pettersson skriver att Per Albin på 1930-talet insåg vad den ekonomiska krisen i Europa riskerade att leda till. Massarbetslösheten och hopplösheten gödde den nazism som växte fram i Tyskland. Per Albin visste råd. 

Karin Pettersson skriver: "Per Albin Hanssons kohandlade med Bondeförbundet, dagens Centerparti... Under högljudda protester från högern skapades en alternativ ekonomisk politik. Arbetslösheten skulle bekämpas. Kraftiga stimulanser sattes in. I utbyte fick Bonde­förbundet jordbrukssubventioner. Det hela fick kosta. I Sverige växte sig aldrig fascismen stark."

Nu, menar Pettersson, bör regeringen göra likadant. Räntan är låg, pengarna kostar nästan ingenting så det är bara att låna mångmiljardbelopp och investera bort arbetslösheten och rädda demokratin. Decemberuppgörelsens med de borgerliga innebär att minoritetsregeringen faktiskt kan göra detta oavsett vad riksdagens majoritet anser.

Det finns åtskilliga svarta hål i de resonemang som Pettersson för. Hon vill bland annat inte låtsas om att den politik hon själv stridit för gör att jämförelsen med 30-talet blir inte bara historielös utan också befriad från samtidsanalys.
  • Jämförelsen med trettiotalet är befängd. De investeringar som då gjordes skapade mycket riktigt arbete i Sverige. Utfallet av investeringarna höll arbetslösheten på mattan. Motsvarande investeringar idag - som skulle hamna i bland annat höghastighetståg, bostadsbyggande, fastighetsrenoveringar och liknande - leder inte alls till minskad arbetslöshet på det sätt som Pettersson ger sken av. Vi har en nämligen en gemensam arbetsmarknad inom EU.
  • Inom unionen går mer än 20 miljoner människor arbetslösa. De arbetstillfällen som skulle skapas i Sverige -  om riksdagen beslöt att göra stora investeringar (för lånade pengar) - kommer inte att fyllas mer än till en mindre del av arbetslösa som bor i Sverige. När Per Albin Hansson satsade var det raka rör mellan investerade kronor och minskad arbetslöshet.
  • Produktionen på trettiotalet var arbetskraftsintensiv. Till skillnad från idag. Uppmaning till Karin Pettersson: läs Per Anders Fogelström eller Ivar Lo-Johansson och fundera över hur t ex en byggarbetsplats såg ut då och hur den ser ut idag. Eller hur ett vägbygge gick till...
  • "Vi lever i en globaliserad värld", brukar det heta när anställdas villkor blir sämre, när "moderniseringen" pressar fram ett prekariat och människor drivs från hem och barn för att få arbete oavsett vad de politiker man valt egentligen vill göra. Tro inte att frihandelsavtalet mellan EU och USA kan komma att underlätta för svenska politiker att ta beslut som ger effekt i Sverige.
  • En ironisk petitess i det resonemang Pettersson för är för övrigt att det parti som Per Albin Hansson samarbetade med "under höga protester från högern" var ett parti som skrivit in rasism i sitt partiprogram. Bondeförbundet (dagens Centerparti) hade, som enda svenska parti, följande målformulering i sitt partiprogram: "Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.” Begreppet "folkhem" hade Bondeförbundet inga problem med... Lika lite som dagens Sverigedemokrater har.

Den gamla tidens lösningar fungerar inte längre. Investeringar ger inte de jobb som de än gång gjort. Tekniken har utvecklats. Detta blir ett hot om man lever kvar med idéer om gamla lösningar.

Den pågående digitala revolutionen är på väg att sopa bort flera miljoner arbetstillfällen. Nu också inom tjänstesektorn. Vi måste därmed anpassa synen på arbetstidens längd till verkligheten. Vi måste kombinera detta med ett bredare sätt att beskatta företag vars omsättning i allt mindre omfattning skapas genom människors direkta arbete - det räcker inte med skatt och avgifter på arbete och arbetstid. Även företag vars omsättning möjliggörs genom robotar, digital teknik etc måste vara med och finansiera skola, vård, omsorg och trygghetssystem. Det kan ske genom en mer allmän omsättnings- eller produktionsskatt. Så låt oss lämna Per Albin som var bra för sin tid.

Nu är det inte bara Karin Pettersson som romantiserar följderna av stora investeringar. Flera vänsterdebattörer gör det. 

Johan Ehrenberg är en, men hans huvudskäl är inte att masslån till investeringarna skall "skapa jobb" i första hand, utan att man skall nå ett fossilfritt samhälle. Det den gode Johan glömmer är att den enorma byggboom han förordar under trettio års tid kommer att ge upphov till kraftigt ökande utsläpp av koldioxid. Cement, betong, markberedning, transporter för allt detta är liktydigt med gigantiska utsläpp av koldioxid. Under de år när utsläppen måste minska...

Man skulle kunna kompensera de ökande utsläppen genom att samtidigt minska hushållens konsumtionsvolymer, men se det vill inte Johan heller. Han har tvärt om skrivit en ledare i ETC som bygger på att det bara är att fortsätta att konsumera och de gröna vänner som motsätter sig detta inte fattat någonting. Skälet till Johans klassiska vänsterpropåer - låna till investeringar och konsumera utan bara helvete - är att han tror på den eviga ekonomiska tillväxten och vägrar se de dilemman som uppstår. Att se dessa krossar en världsbild. Och det gör ont.


34 kommentarer:

  1. Sanslöst dumma människor som låtsas att de förstått någonting och kan ge råd om vad de som skall göras. De har ju i själva verket inte förstått någonting. Intelligenta medborgarlöner torde vara det enda som kan rädda oss från tredje världskriget. Trettiotalsstrategierna fungerade ju inte så bra...

    SvaraRadera
  2. Jag som tyckte Petterssons ledarartikel var så bra när jag läste den. Sen plattade du till den och jag håller med när jag fått argumenten.

    SvaraRadera
  3. Karin P tycks inte ens fattat att kurvor för tillväxt och nya jobb inte längre hänger ihop.

    SvaraRadera
  4. Den som är satt i skuld är inte fri. Nej frihandelsavtalet kommer inte att lösa något. Snarare kommer stater att kunna stämma andra stater på stora belopp.

    Grekland med sina stödlån är inte heller fria. Det krävs överenskommelser för att få stödlån. Saker måste uppfyllas. "Förmodligen" så skulle de hellre önska att de fick investera sig ur krisen. Ta egna beslut. Detta kämpar de för i detta nu. Vi kanske ska notera det.

    Men nu så är det ju så att vi är med i EU lillebror till USA. Storebrorskomplex löser inte mycket.

    Där t.ex. Grekland är befinner vi oss inte ännu. Vi kan ta stora lån och försöka. Behöver inga stora stödlån ännu. Pest eller kolera. Oavsett hur vi gör den som är satt i skuld är inte fri.

    Ju fler kockar desto fler soppa. Vad är det för fel med att först försöka skapa suveräna stater? Detta har hoppats över. Dessa stater skapas endast om man plockar guldkorn ur samtliga idiologier (idiotier). Tankar styr världen. Blir svårt när det endast återstår en idioti (nyliberalism) som genomsyrar allt. Ännu svårare blir det när skapandet av suveräna stater ifrågasätts helt.

    Antingen så väljer man väl att försöka skapa stater där förutsättningen för att kunna hålla sams finns. Ser inga sådana förutsättningar hur jag än spejar.
    Snarare så växer motsättningarna.

    Alla verkar ha sina egna rosenskimrande tankar och räds tanken, att de ska missuppfattas för att vara bruna i stället för rart rosa.

    Vi skulle nog ha börjat med att säga hej till grannen, kommit överens med chefen, våra barn och de närmaste.

    Vi har tagit på oss för stor ytterrock. Hoppat över flera klasser i skolan. I tron att vi begriper mer än vad vi gör. Nu är det betala tillbaka som gäller.

    Kan förmodligen endast göras med lån till stora investeringar, stödlån eller genom att våga dra helt i nödbromsen. Tänka om, tänka nytt, tänka "rätt".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Med detta påstår jag att Aftonbladet inte är mer naiva än några andra...
    Vad är en människa? En känslostyrd "aningen" naiv varelse?

    SvaraRadera
  6. Varför sådana problem med begreppet "folkhem". Folk behöver ett hem. Behöver bygga i gemenskap med andra. En del judar t.ex. känner sig tvingade att flytta till Israel. Andra vägrar. Allt är en salig röra. "Och det gör ont" !
    Mer ont än "klassiska vänsterpropåer"

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Investeringar kommer bara att hjälpligt kompensera de jobb som ändå försvinner i en tid när nuvarande våg av digitalisering med robotar tar över allt mer, vilket ju Schlaug skriver om bland i DN-Debatt vars debatt kring detta sammanfattas bra i ASP-bladet idag:
    https://aspbladet.wordpress.com/2015/02/17/osaker-grundtrygghet-nar-datorerna-jobbar/

    SvaraRadera
  8. Visst kunde vi låna pengar till en energiomställning. Det gäller dock att göra rätt energiomställning. Teknikvalen förefaller inte särskilt självklara.

    SvaraRadera
  9. Som ett försvar till Karin Pettersson så är väl detta lika genomtänkt som övriga saker hon brukar skriva.
    Jag vill påstå att hon ligger på sin normala nivå.
    /Stefan

    SvaraRadera
  10. Kuckeliku, jag ifrågasäter inte att staten idag kan låna pengar för att investara i ett så kallat klimatsmart samhälle. Jag ifrågasätter argumentationen som Aftonbladet ägnar sig åt, och oviljan att kompensera de utsläpp som investeringarna akut ger upphov till som Johan Ehrenberg ger uttryck för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birger,
      Jag har försökt kontakta dig angående en rapport, som förklarar det mesta. Kolla gärna igenom denna och återkom med synpunkter. www.verklighetennu.wordpress.com
      Mvh//
      Verklighetennu@gmail.com

      Radera
  11. De som lämnade guldmyntfotens artificiella ekonomiska begränsningar klarade sig bättre under 30-talet. Euron är en artificiell fiktiv guldmyntfot, likaså det regelverk som vi har om riksbanken, penning och finanspolitiken. Som ska sätta upp ramar för den fiat-monetära valutan. Sverige har närmast absurda överskott mot utlandet, precis som Tyskland hindrar man medborgarna att njuta frukten av den faktiska produktiva förmågan genom en åtstramad hemmamarknad. Mellan 1994 tom 2009 var det summerade exportöverskottet ungefär lika stort som hela 2009 års BNP. Svensken hade producerat ett helt års BNP extra som skickades för konsumtion i utlandet. Detta medan man inte hade råda att satsa på de ungas utbildning och lät gamla försvarslösa dö av liggsår för att "vi" inte hade råd.

    SvaraRadera
  12. Som Radio Kronoberg beskrev det 11/2, etableringsstödet (=jobb) för nyanlända kostar 24 miljoner kronor.

    SvaraRadera
  13. Och vem är jag i Verkligheten.nu???
    Russia today som spökar igen?

    SvaraRadera
  14. De flesta människor - förmodligen även Karin Pettersson - lever sina liv efter bästa förmåga, avsikten är nog inte att göra livet till ett helvete för andra.

    Från barnsben blir vi programmerade med en massa oväsentligheter och Jordelivet är ingen enkel resa. Vi ska nog tänka oss för innan vi bestämmer oss för att döma andra. Däremot kan vi ifrågasätta olika tankemönster och beteenden där vi gör skillnad mellan sak och person.

    Christer

    SvaraRadera
  15. @Lisbeth
    "Där t.ex. Grekland är befinner vi oss inte ännu. Vi kan ta stora lån och försöka. Behöver inga stora stödlån ännu. Pest eller kolera. Oavsett hur vi gör den som är satt i skuld är inte fri."

    Sveriges situation och Greklands är inte jämförbart, det är en avgrundslik skillnad på att ha en egen suverän valuta och att använda någon annans.
    En stat med egen flytande valuta kan per definition inte gå i konkurs, ställa in betalningarna i åtaganden i den egna valutan. Om inte politikerna får hjärnblödning. Skulder i utländsk valuta är förstås en annan sak. Sen är förstås också industristruktur, samhällsorganisation mm väsensskilt från den Grekiska.
    Förvisso kan vi inte operera som USA som sköter sina internationella affärer i den egna valutan som man är monopoltillverkare av, påståenden om att USA skulle behöva låna från Kina är kvalificerat nosens. Kina har inget annat val än att placera sina överskottsdollar från USA:s sedelpress i amerikanska statspapper.
    Alan Greenspan förklarar

    SvaraRadera
  16. "om riksdagen beslöt att göra stora investeringar (för lånade pengar)"

    När staten "lånar" så skapar de en annan form av pengar i utbyte mot de pengar de "lånar".

    Det som sker är egentligen bara ett byte av olika sorters statspengar och innebär ingen som helst framtida begränsning eller hot om svårighet att "betala" tillbaka.

    Att kalla detta förfarande för att"låna" är egentligen fel, men syftet är idag som igår att genom moral hindra statligt inflytande, oavsett om det skulle vara bra för människorna som berörs.

    Sedan är det förstås snömos att som Birger tror att arbetstillfällen sopas bort genom "digitala revolutionen. Det är den begränsade efterfrågan som sopar bort arbetstillfällen. Och nya kan inte tillkomma tillräcklig omfattning på grund av den begränsade efterfrågan som minskar när den behöver öka. I den problematiken ryms också vad som tillåts definieras som betalt arbete som man kan leva på.

    Vad som definieras som betalt arbete tilllåter vi en liten klick ägare bestämma genom en uppsjö frimarknadsmyter upphöjda till pseudovetenskap, samtidigt som politiker frivilligt avsäger sig sin makt att göra någonting åt det baserat på samma frimarknadsmyter.

    SvaraRadera
  17. "Sanslöst dumma människor som låtsas att de förstått någonting...
    Trettiotalsstrategierna fungerade ju inte så bra..."

    Satsningar under 30-talets krisande Sverige, för att minska arbetslöshet och den extremfattigdom det medförde var knappast det som skapade det elände som kom att hända senare i världen. Sanslöst…

    SvaraRadera
  18. "There is also no finite pool of saving that is competed for. Loans create deposits so any credit-worthy customer can typically get funds. Reserves to support these loans are added later – that is, loans are never constrained in an aggregate sense by a “lack of reserves”. The funds to buy government bonds come from government spending! There is just an exchange of bank reserves for bonds – no net change in financial assets involved. Saving grows with income.

    But importantly, deficit spending generates income growth which generates higher saving. It is this way that MMT shows that deficit spending supports or “finances” private saving not the other way around.

    Acknowledging the point that increased aggregate demand, in general, generates income and saving, Luigi Passinetti the famous Italian economist had a wonderful sentence I remember from my graduate school days – “investment brings forth its own savings” – which was the basic insight of Keynes and Kalecki – and the insight that knocked out classical loanable funds theory upon which the neo-liberal crowding out theory was originally conceived."
    The austerity mania is just blind dogma

    "classical loanarble funds theory", Ricardian equivalence (confidence fairy) och annat nonsens kom tillbaks med den nyliberala revolutionen, det är dessa saker som är den teoretiska grunden för vårt och Europas ekonomiska tänkande, på detta bygger man imponerande svårlästa utläggningar om ekonomin. Men hur kan överbyggnaden bli rätt om fundamentet inte har verklighetsförankring.

    SvaraRadera
  19. "Vad (s)om helst, bara inte medborgarlön" kanske är socialdemokratins valspråk numera? Bara inte detta enkla & fungerande. "Garantera Mera!" kanske man kan utropa 1:a maj & mena den repris-rundgång av hitte-på aktiviteter man ju vigt sina politiska liv åt de senaste 20 åren..

    SvaraRadera
  20. Prekariats-debatten lär ut att det sista hindret för medborgarlön är "utbildningsmyten": att skolgång är lösningen på massarbetslösheten. Pensionsavgångar fungerar nog inte längre som villospår. Men utan att "knäcka" utbildnings-utopin/hysterin så får svensken ingen medborgarlön. Detta är den sista "gamla låsningen"..

    SvaraRadera
  21. Simsalablunder, jag förtår vad du menar, men jag har också suttit i förhandlingar i det som är politikens verklighet, som den nu ser ut, och sett svårigheter i att få ihop pengar till den ränta som betalas på de skulder man skaffat sig. Räntebetalningarna tog en allt mer ansenlig del av statens inkomster. Sen kan man tycka att systemet är fel, men så är det likt förbannat.

    Vad gäller mängden arbete så finns det en rad gränser för detta: tiden är en gräns, viljan att göra saker själv istället för att låta någon annan göra det är en annan gräns, viljan från den som säljer att kunna leva på sin lön sätter en annan gräns. Det som skiljer dagens och morgondagens omvandling är att den kommer att gå väldigt fort. Siffran 2 miljoner jobb som försvinner på ett tiotal är är ganska lågt räknat, en hel del tillkommer - kanske någon miljon, men resten försvinner. Vi ser utvecklingen inte bara i de vanliga "rika" länderna, utvecklingen är densamma i t ex Kina. Detta bör vi rimligen förhålla oss till.

    SvaraRadera
  22. Medborgarlön har andra hinder. Moralargument kommer man inte sluta använda sig, såsom man gör idag mot de som är ofrivilligt arbetslösa. Inflationsargument och inlåsningseffektsargument är andra.

    I kombination med full sysselsättning, där begreppet betalt arbete är mycket mer vida omfattande, kan medborgarlön ha en roll.

    SvaraRadera
  23. Medborgarlön avslutar diskussionen om "full sysselsättning", medborgarlön är "den fulla sysselsättningens" waterloo. Medborgarlön är ingen ordlek där (mp)-godkänt socialbidrags workfare plötsligt byter namn..

    SvaraRadera
  24. "Medborgarlön avslutar diskussionen om "full sysselsättning"

    Ja, i Utopia.

    SvaraRadera

  25. Hej,

    Apropå nödbroms, gör om, gör rätt :

    http://ericsecher.blogspot.se/2015/02/kapitalism-nej-tack.html
    (Ekis Ekman)

    Eric

    SvaraRadera

  26. Om någon vill fördjupa sig ytterligare i Schlaug vs Ehrenberg :

    http://ericsecher.blogspot.se/2014/12/planeten.html

    Den korta sammanfattningen lyder REKYLEFFEKT.

    Eric

    SvaraRadera
  27. Den största investeringen har bankirerna gjort då de gjort 97% av penningmängden till ett skuldslavasinstrumet där de lyckats inhäkta de flesta skuldslavarna i deras egna bostäder.

    Nu är ju inte parasitism varken vidare produktivt eller utvecklande (minst av allt mot ett hållbart samhälle).

    Om penningskapandet skedde demokratiskt och skuldfria pengar skapades för den funktion pengar ska ha - att DÖDA skulder - inte föda skulder såsom bankerna tillåts göra idag skulle vi kunna påverka samhället mot en hållbar utveckling.

    Tyvärr måste jag, trots att tycker du, Birger, verkar vara en djävligt sympatiskt person, konstatera att ditt konstanta blundade för vilka konsekvenser bankernas skuldslavsindrivning har faktiskt gör dig till en hycklare.

    Jag blir faktiskt inte riktigt klok på dig. Jag läser dina inlägg och det ena är vettigare än det andra. Men likt förbannat blundar du för orsakerna och lösningarna.

    Att demokratisera penningskapande skulle vara vägen att avskaffa skuldslaveriet och vägen mot medborgarlön. Men du, Birger, låtsas inte se någonting av dessa lösningar.

    Besviken på dig, Birger! Synd att du verkar så djävla sympatiskt att det är svårt att bli förbannad på dig!

    SvaraRadera
  28. @Liboln
    Visst är det förvånande att folk som på många sätt vill förändra samhället i grunden inte ifrågasätter rådande ekonomiska teorier som dikterar det förmenta ekonomiska utrymmet i samhället. Om man inte har kontroll på ekonomin hur ska man då kunna ändra på något.
    Visst är desinformationen att samhällsekonomin fungerar som ett hushåll lätt att ta till sig, alla kan begripa.
    Medborgarlön kommer inte att hända, futila drömmar. En jobbgaranti hade varit rimligare och moraliskt mer lättsålt.

    SvaraRadera
  29. Lincoln, jag är inte så hopplös som du tror... Din första mening hade jag kunnat skriva själv, och har nog också skrivit liknande också på denna blogg. Hycklare eller inte, jag jobbar med frågan...:-)

    Eric, jo, rekyleffekten är den där elefanten i rummet som de politiska proffsen inte vill låtsas om, eller om de gör det mellan skål och vägg så brukar man säga att "den problemet tar vi sen, när vi får råd...". Om det är ekonomiskt råd, eller politiskt råd, man menar har jag aldrig fått utklarat.

    SvaraRadera
  30. Dystopia, vad är det? Jo "full pysselsättning" som bisarr politisk lek årtionde efter årtionde. Medborgarlön omöjligt? Jo tills dess (antagligen nära) den goa kapitalismen börjar få ont om köpstarka kunder, "Maktens Män" kommer då gråtande klaga till sin betjänter politikerna & vips då kommer det hela beskrivas, över blockgränser, som "spännande ny lösning!". Lika självklart & naturligt som en ostmacka blir det då. Alls inte längre fult & förbjudet..

    SvaraRadera
  31. lasse, Jaha det är inte jämförbart. Vi och Grekland är inte bröder och systrar och eu medborgare... Då har jag drömt det. Personligen så anser jag att faller en så faller andra snart efter. Så komplext är "systemet". Självgående säger en del. Då behövs en nödbroms.

    Ang Per Albin och folkhemstal de är överspelade. En del hurrar över det andra inte. Hör till dem som inte direkt hurrar. Allt gammalt är inte mossigt Birger Schlaug. Du brukar "ogilla" det moderna och vara lite stolt över att vara omodern? Det är bland nära och kära vi först behöver utveckla förmågor som tolerans och empati. Idag splittras familjer. Dessa förmågor som ska kunna ena världen krymper. För de finns där som en möjlighet. Idag ser vi inte att empatin och toleransen växer.

    Tittade på "DOX S.O.S Europa" två brittiska forskare skickar ett nödrop om framtiden. Om allt hemskt som sker och om att i framtiden är Euron och EU borta.
    Undrar hur det brittiska folket kommer att rösta efter denna dokumentär....
    En svensk komiker fanns med i detta nödrop. Jodå och även SD fanns med.

    Instämmer med Christer. För även om världen och vi är förvirrade, så lever de flesta sina liv efter bästa förmåga. Avsikten är inte att göra livet till ett helvete för andra.

    "De flesta" betyder att inte alla lever sitt liv efter bästa förmåga. Då gäller det att hitta dem. Tyvärr så riktar de flesta ofta (jag också) vår energi fel och ägnar oss åt majoriteten som vill väl, för att de inte kan något annat. Att vara människa är att göra så gott man kan utifrån egen kapacitet och förmåga.

    Därmed går den lilla klick som vill annat fria.

    Ändå så bidrar jag... ska försöka att bidra mindre till världens galenskap och mer till dess tillfrisknande.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  32. Ursäkta menade två brittiska filmare inte forskare.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  33. Hej Am fru, Morgan debra Am en legitim och tillförlitlig lån långivare ger ut lån
    på ett tydligt och begripligt villkor på 2% ränta. från
    $ 12.000 till $ 7.000.000 USD och Euro bara. Jag ger ut Business lån,
    Personliga lån, studielån, billån och lån för att betala räkningar. om du
    behöver ett lån vad du behöver göra är att du kontaktar mig direkt
    på: morgandebra1986@gmail.com
    Gud Välsigne Dig.
    Hälsningar,
    Morgan debra
    E-post: morgandebra1986@gmail.com


    Obs: Alla svar måste skickas till: morgandebra1986@gmail.com

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.