tisdag 3 februari 2015

Från tillväxt till utveckling


Redbergsteatern, Göteborg
18 februari 18.30
Fri entré
Boka här!
Arr: Vuxenskolan

24 kommentarer:

 1. Tyckte du att ordvalet "kulturrevolution" gav bra och smakliga associationer?

  SvaraRadera
 2. Samhällskultur får vi när individer t.ex. du och jag Ben Dover, känner att vi är till för det allmänna. Att den högsta uppgiften är att tjäna andra. Inte att tjäna på andra. Det kan men kalla för en fredlig kulturrevolution? Då byggs kulturerna upp på ett fredligt sätt. När dessa byggen övertas av icke fredliga inträder mer eller mindre snabbt förfall. Som nu när demokratin den lilla vi har, håller på att raseras. Den tar tid att bygga och faller lätt. Kan tyckas osmakligt, om man vill ha en fredlig kulturrevolution.

  Ordvalet kulturrevolution är bra. Ger bra och smakliga associationer. Din fråga är också bra Ben Dover. Dina associationer kring ordet, om dem kan du berätta eller avstå.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Bra ord, fredlig stod det dessutom. Precis vad som behövs, som så många gånger genom historien. Upplysningen t ex.

  SvaraRadera
 4. Lisbeth, är du bolsjevik? Det du säger där ligger lite till vänster om Lenin.

  SvaraRadera
 5. Kingedward24, Näää:) Men jag har mycket samlad "vänstertrafik" i själen. Kanske skulle samhällsevolutionen må bra av att Svensson inte håller till höger.

  Säger som Dalai Lama utan att för den skull vara en vis man. Om jag skulle definiera mig (identifiera) mig med politik, så skulle jag ligga långt åt vänster
  Identifierar mig lite mindre idag. För det handlar inte om höger eller vänster.

  I vetskap om att regnbågen har många färger, så gäller det att balansera på Linus linje. För att hålla den rak och spänstig.
  Älskar grönt. Mer än jag älskar Alliansen. I vetskap om att allt som inte är kärlek är hat... Hat gör en dessutom enögd och man får tunnelseende.

  Det är klart att vi behöver en fredlig kulturrevolution. Önskar jag kunde lyssna till Birgers föredrag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Jaha, för mig är det lite skrämmande att "vara till för det allmänna" istället för tvärtom. Jag existerar alltså för att ge jobb och mening till en handläggare på Försäkringskassan?

  SvaraRadera
 7. Dalai Lama, den lille teokratfiluren. Sannerligen en ulv i fårakläder.

  I Kalachakra Tantra, den tibetanska buddhismens centrala skrift, står det att den 25:e Rigden, buddhistkungen Raudrachakrin, år 2424 kommer starta kriget som ska utrota alla muslimer för gott. Man skulle gärna vilja höra honom kommentera det.

  SvaraRadera
 8. Lite OT men angående det där grekiska partiet ni vet, orättvist anklagade för att vara populister, så verkar Putin vara nöjd med utgången av valet. Undrar just varför?
  De hamnar ju i fint sällskap där, Syriza, med Front National, Legia Nord och UKIP. Alla tre kända demokratikämpar.

  SvaraRadera
 9. Lisbeth; Enögt att kalla allt som inte är kärlek för hat.
  Likgiltighet kallas denna så utbredda och otäcka företeelse. Men hat - Nej !

  Ben; Håller med Dig i det mesta. Teokratfilurer finns i alla religioner,
  även vår egen. Alla dessa filurer främjar enögdhet, fiendskap,
  hat och ett helvete här på jorden.
  Religioner gör oss oftast primitivt inhumana.
  Du Ben verkar ju också vara en riktigt älskvärd egensinnig.... filur.
  IQ

  SvaraRadera
 10. Nu ska vi inte glömma t ex Bulgariens Ataka i det fina sällskapet. De särskiljer sig genom att inte bara köra den gamla vanliga mellanmjölkiga jude/rom/muslimhatet utan fokuserar lite mer på att hata turkar.

  SvaraRadera
 11. IQ Ja inte är likgiltighet kärlek. På en skala ligger likgiltighet närmare hat. I den meningen är allt som inte är kärlek hat. För inte är det kärlek. Möjligen attraktion. I den infinner sig ofta likgiltighet inför medmänniskor.

  Ang. Buddhismen den är inte fläckfri. Skrev förut om munkar som fängslar muslimer. Personen Dalai Lama vad han anser om det vet jag inte. Men han verkar fredligt sinnad. Kan vara fel.

  Uppskattar också Ben Dover. Dock förstår jag inte hur man kan hålla med hen om det mesta. Hen slänger mest ut brasklappar och vill röra om i grytan. Det gillar jag.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. När samhället är till för människan och människan är till för samhället, då är vi på rätt väg. Ingen existerar givetvis för att ge jobb och mening åt en handläggare på Försäkringskassan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. ordmärkeri är en extremt låg kulturform, men jag skulle ändå vilja ifrågasätta vettigheten i att röra runt i grytan med brasklappar. Lite som att slå någon i huvudet med en gelebatong?

  SvaraRadera
 14. Kingedward24, Precis om motivet är att slå någon i huvudet med en gelebatong är det lågt. Det är inte kärlek. Men vi vet väldigt lite om andras motiv. Mer tror oss veta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Allt som inte är kärlek är rädsla. Hat är endast en liten del av allt som grundas i rädsla.

  Det är kanske lite som rädslan för olika kulturer som ger uttryck i förvridningar av vad de är för lättare kunna avfärda dem. Kriget som man talar om i Kalachakra Tantra är en inre strid som förs med positiva krafter, som kärlek och förståelse, mot negativa krafter, som hat och fördomar, och ska alltså inte tolkas som ett krig på det sätt vi ser det utan som en punkt där allt ont i världen försvinner.

  SvaraRadera
 16. (s) verkar anse att vi behöver förkrympa det redan skrumpna än mer, det fyrkantiga behöver skarpare kanter & människan..ja, det namnet är opassande, "resursen" behöver bli lydigare, mer foglig, lyhörd & äckligt tjänstvillig, om man får tro dessa kvardröjande politiska affärs-män.

  SvaraRadera
 17. Fiender och hatkänsla är individens eget ociviliserade ofria val.
  Jag har inga fiender och jag hatar inte någon.
  Jag passar sålunda inte för religioner.
  Måste bli jobbigt värre, att dela upp livet i kärlek och hat,
  ont och gott, lycka och olycka, normalt och onormalt etc.
  IQ

  SvaraRadera
 18. Ben Dover:
  B. Schlaug har ofta placerat sig i försök att väcka uppmärksamhet på vad de flesta i samhället anser vara fel sida. Idag pratas det om kulturrevolutionen med glimten i ögat, för några dagar sedan och flera gånger tidigare jämförs Alliansen med de nazityska koncentrations- och förintelselägren.

  Obs! Självfallet försvarar jag hans rätt att tycka/skriva detta, men det är inget jag behöver tycka är smakfullt, för det är det inte.

  SvaraRadera
 19. Ja om man beskriver det som du nu gör så "Måste det bli jobbigt värre" Om man säger att allt som inte är kärlek är hat, blir det enligt mitt sätt att se det fullt begripligt. Då kommer få undan för det är svårt att vara fullkomlig. Säg den som inte har attraherats av något/någon och det har spårat ur helt och vänts till repellerande känslor. Sårat någon har vi nog alla medvetet eller omedvetet. Sårade har vi nog också blivit.

  Ont och gott existerar väl i den meningen med vad vi vill åstadkomma. Vill vi skapa en fredlig kulturrevolution så kan vi inte göra det med "onda" avsikter eller med sokratiska samtal... "Vi" har inte har nått den sokratiska insikten. Det verkar inte så. För denna insikt kommer av insikten av mänsklighetens okunnighet i teologi, filosofi, vetenskap.

  Så "vi" har "nog" ett bra tag kvar tills vi kan skapa en fredlig kulturrevolution. Just skapar "vi" ett tredje världskrig. Inbördeskrig m.m.

  Böcker är bra Birger;) Egen erfarenhet nödvändigt. Ska mycket till att skaffa sig nödvändig erfarenhet i ett enda ynka litet liv. Jag kommer inte att lyckas.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Attraktion är en gren av kärlek. Attraktion kan övergå i repulsion alltså till hat som är motsats till kärlek. Verklig sann kärlek är kärlek och inget annat därför kan verklig sann kärlek inte övergå i någon motsats.
  Det som inte är verklig sann kärlek är hat!

  Döma, förtala, kränka, förlöjliga, ha skadeglädje etcetera är hat som gör intrång på andras frihet till självförverkligande. Den som analyserar sig själv borde inse sin delaktighet i skjutandet av hatets pilar till sina medmänniskor.

  Christer

  SvaraRadera
 21. "Det behövs en kulturrevolution", skrev Birger redan som språkrör och det är för övrigt rubriken på såväl debattartiklar som kapitel i åtminstone en av hans böcker: Miljön, makten och friheten.
  L.

  SvaraRadera
 22. Thorsten Schüttetis feb. 03, 04:22:00 em

  Nu när även FP hoppade på KDs tåg med tillfälliga uppehållstillstånd fick jag in den här debattartikeln i "Sändaren":
  http://www.sandaren.se/debatt/fp-forslag-ger-klump-i-magen

  SvaraRadera
 23. En liten revolt mot den rådande kulturen vore kanske om vissa ministrar sluta äta mat och dricka vin på skattebetalarnas pengar.

  SvaraRadera
 24. Anonym 05:17, den revolten verkar redan ha skett.... återbetalnong sker.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.