fredag 27 februari 2015

Bistra budskap och te


På spaning efter ljusare tider...
På väg till nyhetspanelen. Ursula och Tove är på sportlov med sina barn. Så det blir en ny konstellation med Helle Klein och Ivar Arpi. En socialdemokratisk präst och en nyliberal av yttersta märke. Det ska nog fungera det också. Ämnen finns det ju gott om.  Hur som helt, Karlaplan är tom på människor, dammen ser övergiven ut och jag trampade just i en hundskit. Suck. Lika bra att fortsätta med bistra budskap...

Lester Brown, som blivit  80, går in pension. Därmed tappar världen en av de som tycks se det han ser istället för det han vill se. Han var med och bildade Worldwatch Institute, och har därmed varit med att bilda många av oss. Läs gärna den här artikel i The Guardian. Ett gott, om än inte så glättigt, komplement för den som har vana att lyssna på Hans Rosling.

Staffan Laestadius, som är professor emeritus i industriell utveckling vid KTH, meddelar  att "våra svenska CO2-utsläpp är starkt kopplade till ekonomins aktivitetsnivå. Ökar vi farten på hjulen på det gamla vanliga sättet ökar utsläppen. Minskar vi farten minskar också utsläppen." Läsvärt - men till det ska man lägga att varje ny krona, euro och dollar som får "ekonomin" att växa bär på kolatomer, vatten och ändliga naturresurser i åtminstone några av sina led. Det gröna skall inte läggas ovanpå det grå - det som kallas grön tillväxt. Det gröna skall ersätta det grå. Vilket inte med automatik innebär ekonomisk tillväxt men väl hållbar utveckling.

Dessa dystra budskap kan lättas upp med ett tips för de som dricker te. Detta ämne diskuterades nämligen ingående i samband med att frukosten intogs i hotellmatsalen: Skippa påsar, tekulor och vanliga trånga silar. Te blomstrar först när bladen får svälla fritt och ta emot vatten i en bred sil. Ska det drickas te bör man visa respekt för det vatten som krävts för att teplantan skall växa. Sådan respekt kan man visa genom att åtminstone använda det på bästa sätt. Slut för idag. Tack för idag.


Tillägg:
Och så här blev det i Nyhetspanelen (Ivar Arpi ersattes av Per Gudmundsson):

23 kommentarer:

 1. Trygg, påläst, humoristisk.

  SvaraRadera
 2. 1) Lägg te i muggen
  2) Häll på kokande vatten
  3) Sila genom mustaschen

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendafre feb. 27, 11:40:00 fm

  "våra svenska CO2-utsläpp är starkt kopplade till ekonomins aktivitetsnivå. Ökar vi farten på hjulen på det gamla vanliga sättet ökar utsläppen. Minskar vi farten minskar också utsläppen."

  Utsläpp är också kopplade till antal barn som föds eller hur länge vi lever. Det betyder dock inte att vi ska förbjuda folk att skaffa barn eller införa ättestupa.

  Om vi bortser från att CO2-skräcken är överdriven, så måste lösningen på farliga utsläpp vara att begränsa utsläppen, tex. med straffavgifter eller utsläppsrättigheter, inte gå på annat, som ekonomin eller antal människor.

  SvaraRadera
 4. Ett fint, grönt och långaväga transporterat te med kolvätetransporter är godaste godast. Jag kommer varje gång att tänka på evolutionen av dinosaurier och hur ypperligt deras kroppar gör sig som transportmedel.

  Nästa fråga är om Miljöpartiet bör nöja sig med att sänka Saudiavtalet. Borde man inte sträcka principen till att alla länder som gör affärer med diktaturer eller sådana som anses dåliga upphör Sverige att göra affärer med. Då har man gafflat in alla eventualiteter.

  SvaraRadera
 5. Undrar just om inte (mp) snart kommer att "sluta upp" (med svängande sommarkavajer) kring en "arbetsgrupp som lämnar besked år 2022" i en viss fråga? Det skulle alls inte förvåna. Det vore inte konstigare än den "jobbfest" (s) med säkerhet vet följer med arbetslivets robotisering. Någon måste ju sköta om "bottarna" har man kommit fram till..

  SvaraRadera
 6. Gissar att MP lägger sig i arabaffären. Sossarna ger dem något i utbyte, en "present" som inte kostar så mycket. Sedan kan MP säga att man ibland måste kompromissa, och att de fått igenom så mycket annat bra, som de inte hade kunnat få, ifall de lämnat regeringen.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Den förfärliga "nyvänster" som på ledarsidor beskriver Moral som någon slags blåögd idealism man kanske självklart kunde "kosta på sig/unna sig" förr i tiden visar verkligen att nyliberalismen lever & har hälsan som blågul överideologi, över alla blockgränser. Att avstå från att beväpna diktaturer antyds som något Helgon i vita mantlar eventuellt skulle kunna tänka sig göra; fint, men i själva verket "flum med blommor i håret"!!

  SvaraRadera
 8. Bra Birger Schlaug att du höll dig till frågan. Ordningsvakter ska naturligtvis inte avhysa romer. Sedan skulle man ju önskat mer tid till hur och vart, de ska avhysas...

  Men det är klart försvinner kontanterna helt, så försvinner även romerna från våra gator. Människor fokuserar mer på våra nya fina kontanter och på sin egen bekvämlighet, än på det faktum att bankerna och även andra, inte längre vill ta emot kontanter.

  De som vill det avhyser vi. Se dem som en ögonöppnare i stället. Föreningar, romer privatpersoner (främst äldre) har signalerat länge nu. Kontanter behövs.

  Ja Gt man kan spekulera i att MP lägger sig i "arabaffären". Man kan efter att ha lyssnat till Per Bolund MP spekulera i, att de lägger sig i frågan om bankerna och kontanthantering också. Utan att spekulera alltför mycket...

  Dessutom kan man undra kring Uppdrag gransknings program, om hur moskéer finansieras i Sverige. Minnet är kort. Där måste ju regeringen sätta ner foten. Blodspengar, kvinnoförakt, vill de stödja det?

  Stefan Löfven som bildar ring med alla nationaliter, måste våga säga till kommunerna bygg gärna moskéer, men var noga med finansieringen. Vi är en feministisk regering. Inte en regering som stödjer diktaturer.

  Det ska i alla fall inte bli värre. Det var Per Bolunds svar. Det är så bekvämt med kort. Man blir mörkrädd. Att våra politiker till skillnad från t.ex. Norge och Danmark inte säkrat kontanterna säger en del om "oss". Men mest om våra politiker. Bankerna kan göra helt som de vill. Våra politiker har verkligen privatiseringsiver och lämnar allt till marknaden.

  Är glad över att det finns de som spjärnar emot lite. I de flesta frågor gör vänsterpartiet det. Men vad kan de göra. Det har gått väldigt långt. Tyvärr. Vi har låtit det göra det. För "vi" har röstat fram dessa privatiseringsivrare. Så låt oss nu skörda. Orättvist ja. Men skörd är även kollektiv.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Lisbeth med flera, kolla här:

  http://newsvoice.se/2015/02/19/fd-rikspolischefen-storbankerna-har-en-dold-agenda-dar-de-helst-vill-fa-bort-kontanterna/

  Gt

  SvaraRadera
 10. När jag tillåts ha mina pengar i handen, disponera dem efter egen vilja, då är varje transaktion gratis. Men när de ersätts med plastkort, som jag hyr av banken, då kan den ta ut avgifter för mina pengars rörelser. Bankväsendet har därmed byggt en parallell, icke folkvald "statsmakt".

  Så har jag tolkat f.d. rikspolischefen Eriksson. Är det rätt uppfattat?

  Gt

  SvaraRadera
 11. Gt Det f.d. rikspolischefen Eriksson säger, har många andra sagt för länge sedan. Men saker avfärdas ofta som konspirationsteorier. "Foliehatt" vem vill bli kallad det.
  Hur som helst det är skönt att en f.d. rikspolischef startar ett uppror.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Att inte Helle Klein bad dej sjunga "O Store Gud" för KD...

  SvaraRadera
 13. Det vore bra om partierna redogjorde för de olika falangerna inom partiet. I stället låtsas de som om inga existerar. Höger eller vänster existerar givetvis inom alla partier. I olika grad. Det finns olika grader i helvetet. Nu vil t.ex. SDU (en del) driva partiet mer åt höger. Oroväckande.

  När det gäller KD så är en del väldigt engagerade i civilsamhället, ideella organisationer och vad de kallar civilkurage. De verkar föredra Acko Ankarberg eller Jacob Forssmed. Ebba B står för mer hårda värden som försvar, kvinnans och mannens rätt att vara ifrån sina barn osv.

  Tror inte likt Birger Schlaug att partiet vill ha en man på partiledarposten. Däremot så tror jag att många hellre ser Jakob Forssmed på posten, hellre än vilken kvinna som helst.

  Det vore märkligt om Adaktusson, som själv sagt sig vara icke lämplig att bli partiledare blir det. För de som vill se partiet avvecklat vore det bra. Men inte för civilsamhället och mjuka värden.

  Det vore bra om Birger hade bett KD att kasta ut månglarna ur templet (vinsterna) För de gynnar inte civilsamhället och ideella organisationer. Inte landsbygden heller. Om en skäggig liten vit man vinner är det förmodligen Acko Ankarbergs förtjänst.

  Ang "O Store Gud" så behöver vi intelligenser som är visare än oss själva. Det har i alla fall KD insett.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Ebba Busch-Thor vill tydligen styra KD tillbaka en bit, vad gäller ideologin. Men inte så långt bakåt att partiet landar i grundaren Lewi Pethrus´ ideal. Det vore annars bra om så skulle ske, eftersom Lewi var ansvarsfull och vidsynt ifråga om sociala frågor, och inte minst miljöfrågan.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Ja, Lisbeth, andra har sagt detta om kontanter innan Björn Eriksson kom upp med det. En var Ulla Andersson (V), som i Riksdagen med bravur framförde denna vår rättighet. Men hon fick mothugg av alliansen.

  Gt

  SvaraRadera
 16. I denna ringens tid borde en skam-ring bildas runt Saudi-Löfven.

  SvaraRadera
 17. De mest insiktsfulla kommentatorerna före EU-medlemskapet sa väl att landet skulle förvandlas till ett AB Sverige där befolkningen typ inte är aktieägare. Och det är väl där någonstans vi är nu? Finns det något "lönsamt" det inte går att bara säga nej till politiskt, ens inom vänstern? "Avtalet" & kontanthanterings-avskaffandet är väl skolboks-exempel på detta..?

  SvaraRadera
 18. Saudi-Löfven! Bra!

  Men snart kanske det även blir Saudi-MP. Såvida inte lagutrymmet för anmälan om statsråds avvikande åsikt nyttjas.

  Gt

  SvaraRadera
 19. lagutrymmet "avvikande åsikt" nyttjades väl vid friskoleuppgörelsen? Eller är det fel? Mp har gång på gång sagt, att vi var inte helt överens. Men Alliansen tjatar på om att man brutit uppgörelsen. Underförstått och även klart uttryckt, vi litar inte på er längre.

  Ändå var det borgarna som tyckte att detta med avvikande åsikt är något bra. Så pass bra att de ändrade grundlagen?

  Denna ändring i grundlagen verkar leda till mer ont än gott. Rena kriget.
  Med facit i hand...:)

  Dessutom vad är det där lagutrymmet värt om få förstått det? Birger talade ju om "här kommer facit" Men det verkade inte uppfattas av de andra.

  Om det även blir "Saudi-MP" så kan S köra samma visa. Ni höll med. Det (avtalet) löper väl på i fem år till? Det kan vara för sent att ångra konsekvenserna av dessa fem år. Så "Saudi-MP" blir de oavsett. Konsekvenser kommer man aldrig undan. MP har t.ex. sin del i att friskoleuppgörelsen blev fel. Nu är det svårt att backa bandet även om man vill. Vi sitter där med facit som nästan ingen vill se.

  Målsättning det yttersta motivet för partier, politiker kan väl aldrig få vara att sitta i regeringen? Målsättningen måste väl ändå vara att sätta sina hjärtefrågor främst. Vissa saker "går" inte att kompromissa bort.

  Personligen så undrar jag mest över "de gröna" i partiet som protesterar gång på gång och är kvar, hur det än blir. Undrar ännu mer över dem än över Fridolin och Romson. De har ju också uttryckt avvikande åsikt protesterat lite och sedan lagt sig. Hur många gånger vill man och är beredd att göra det, både i partiledningen och utanför?

  Vill man inte ta de konsekvenser ett beslut kan ha, så uttrycker man avvikande åsikt. Man kompromissar inte utan lämnar. Schlaug har ju helt rätt. S är alldeles för säkra på MP. De måste vara glasklara. Inte bli som allianssvansen de små borgerliga partierna var till M. I annat fall förblir de små.

  Nu har de MP chansen att säga vi lämnar regeringen. Hoppas de tar den. Den enda som riktigt verkar hålla med "Saudi-Löfven" verkar vara Carl Bildt.
  Så för att vara trovärdig, får väl Löfven nu uttrycka avvikande åsikt mot Bildt.

  För vi har väl bytt regering? Säger som Bildt "EU är vår politik" Det finns en värld utanför Sverige brukar han också säga.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Lisbeth. Du undrar hur man kan vara "grön protestant" och ändå vara kvar i MP, eller hur?

  Här undrades också (även om jag bara var medlem i bakgrunden). Varpå jag klev av: hej då MP!

  Gt

  SvaraRadera
 21. Gt, Ja det undrar jag. Varför rosa dem? Klev också av. Det är lättare för medlemmar i bakgrunden. Var inte svårt alls. Det var tack och hej då.

  Vi människor sågar inte gärna av den gren vi sitter på. Så det är lätt att vara "grön protestant". Ser inte riktigt dem som Birger talar om som äkta protestanter. Om de säger vi lämnar så gör de det lättare för partitoppen att ta beslut. Hjälper dem.

  Per Gudmundsson talar om hur det kan bli, om man omförhandlar sina avtal. Att det i detta fall kan försvåra för industrin, att i framtiden sälja vapen. Perfekt! MP ett parti med rötterna i fredsrörelsen borde hurra. Säga här ska inte omförhandlas, vi avbryter. Vi avbryter väl medvetna om att det blir konsekvenser. Men de tar vi då. Grön omställning. Bibehållen själsfrid och människors (inte allas) respekt varför avstå det?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. "Men snart kanske det även blir Saudi-MP. Såvida inte lagutrymmet för anmälan om statsråds avvikande åsikt nyttjas."
  Billigt sätt att komma undan i en djup skamfråga? Med poster och löner intakta. Emedan Saudi-skiten kan fortgå. Symbolik står sig futtigt mot handlingskraft när liv står på spel.

  SvaraRadera
 23. Två vänster, en höger, den vanliga balansen när public service får bestämma.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.