tisdag 10 februari 2015

Barn stör verksamheten

Vård av barn kostade staten fem miljarder kronor år 2013, meddelas upprört av folkpartister.  Och nu är det dags igen. Ungjävlarna har högkonjunktur när det gäller att vara sjuka så här års. Årets influensa är igång. Ungarna kostar pengar, för staten, för företagen, för föräldrarna. Så kan vi inte ha det. Meddelas det. Det blir billigare för företagen och staten om barnvårdare åker hem till sjuka barn så deras föräldrar inte stör verksamheten i företagen. Det är ju ändå där de hör hemma. I företagen.

För företagen innebär vabbande föräldrar "störningar i verksamheten", skriver folkpartisterna (EU-parlamentariker Cecilia Wikström och kommunpolitiker Lars Markstedt). Företagen är som en följd av hårdnad konkurrens och globalisering och modernitet och framgångar numera så slimmade att föräldrar med barn är en säkerhetsrisk och barn ses som små missiler mot den heliga arbetslinjen. Det kallas välfärd, har jag förstått...

Folkpartisterna har kommit på det där med att man kan skapa jobb genom att någon främmande person kommer hem till de där missilerna som hotar välfärden. Så föräldrarna kan ägna sig åt sitt arbete, de arbetslösa kan få jobb och företagen inte drabbas av störningar. Arbetslinje kallas det. Den är helig.

"Vi är övertygade om att en hel del av dessa (arbetslösa) har lämpliga kunskaper och erfarenheter för att kunna ta hand om sjuka barn", meddelas av folkpartisterna som hoppas på ökad tillväxt, och fortsätter: "Med barnvårdare får vi fler i arbete och ökade skatteintäkter... Den föreslagna satsningen på arbetslinjen har bara en nackdel - de som administrerar a-kassan och utbetalningen av socialbidragen kommer att få hitta andra arbetssysslor."

Några funderingar:

Hur stor press från arbetsgivaren blir det på föräldrar att sluta vara hemma när deras barn är sjuka?

Hur mycket kostar det verkliga utanförskapet - det som uppstår för föräldrar när dessa tvingas ägna än mindre tid för sina barns vardag?

Hur vore det om vi siktade in oss på att sänka arbetstiden istället så vi slapp ett samhälle där barnen blir alltmer av accessoarer?

Hur mycket ska vi låta människan reduceras till ett verktyg för ekonomin - var inte tanken att ekonomin skulle vara ett verktyg för människan? Hur mycket ska vi reducera oss själva till nyttiga idioter som skriker att det blir bättre när det blir sämre?

Hur mycket ska marknadsfundamentalism och arbetslinje hyllas när det från dess kvarn pressas ut såväl prekariat och stressade föräldrar som idiotiska förslag från folkpartister? Så idiotiska så det inte skulle förvåna mig om Stefan Löfvens sosseri kommer att haka på...  Och gammalt överlevande vänsterfolk, som av ideologiska skäl gillar att barn i största möjliga omfattning tas om hand av andra än sina föräldrar, lär väl också applådera.

32 kommentarer:

 1. Det är inte vilka/vilken folkpartist som helst. En av dem är Sveriges flitigaste EU parlamentariker och EU kommissionär.

  EU med dess arbetslinje är vår politik. Blir inte heller förvånad om andra som t.ex. S hakar på. Eller om förslaget redan diskuteras inom EU och att Cecilia W nu lyfter fram det här hemma. Fredrik Reinfelds jobba längre upp i åldrarna har diskuterats där innan vi fick ta del av hans "fantastiska" utspel. Det han gjorde var att beskriva vår politik. Så personligen så förstår jag inte "uppståndelsen".

  Det gäller inte bara våra barn utan alla barn. Alla barn är "allas" barn. Såvida man inte tänker mitt barn dina ungar. Sverige är något som EU ofta lyfter fram. Vi får hoppas på att förslaget dissas. Det finns många sjuka barn inom EU. Snoriga "ungar" som "hindrar" ekonomisk tillväxt.
  Barn"rasism"? Ytterligare en grupp pekas nu ut. Barn är ett folk... borde skrivas in i grundlagen EU:s eftersom den gäller före vår egen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Lisbeth, Cecilia W är inte, har inte - och kommer inte? - att vara EU-kommissionär...

  SvaraRadera
 3. Hon är Sveriges flitigaste europaparlamentariker Med hela EU som sitt arbetsfält. Flit brukar löna sig. Hennes drömmar om EU ger många gånger mig mardrömmar.
  Vad hon kommer att vara får vi se. Var otydlig! "EU-kommissionär"
  Platsen som partiledare för FP kan bli ledig. Det är en attraktiv post. Ska rita ett kors i taket om inte Alliansen snart består av fyra kvinnor. Eller tre. För barnen verkar det inte göra någon skillnad.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Jag upphör aldrig att förvånas över hur stort grepp vi låtit ekonomismen få över våra liv. Om vi låter arbetet bli viktigare än livet självt är vi illa ute. Jag har svårt att förstå mina kollegor som säger att de känner sig som en dålig förälder när de "Vobbar" och ändå fortsätter göra det. Frågar jag varför de inte slutar kan de inte riktigt svara. Det frågas på tok för få VARFÖR idag. Både av journalister och vanligt folk. Dags att börja fundera över vad som är viktigt och varför vi gör som vi gör. Dags att göra revolution mot arbetslinjen!

  SvaraRadera
 5. Doggy får väl balanserad kost och regelbunden motion i sällskap med pappa.
  Doggy får följa pappa ut i skogen på veckosluten, upptäcka vildmarken och
  nojsa med kompisar vid kaffebrasan. Varje kväll går pappa en lång promenad
  med Doggy och möter då andra hundägare. Doggy blir då så social och självsäker
  i sin egen roll som just Doggy. Det värsta som kan hända pappa är nog att vargen tar
  hans Doggy.
  Tvåbenta Hugo ligger samtidigt i sin säng och försöker skjuta ihjäl så många som
  möjligt på kortast möjliga tid. Ibland drömmer Hugo att han en frisk och klar höstdag
  är en pappas hund i storskogen.
  Då har man slutat räkna poäng och dödligt sårade.
  /Josefin

  SvaraRadera
 6. När kommer någon att slå fast att barn inte alls behöver bo hos arbetande föräldrar?
  Överklassen i England (och i mindre grad i Sverige) har exempelvis med förkärlek stoppat in sina barn i internatskolor - och se vilka underbara ministrar det blivit av dem!

  SvaraRadera
 7. Barn och flyktingar, de nya liberalernas huvudfiende. Ekonomin är inte skapad för att ge utrymme för människor och barn att leva, är den ekonomiskt liberala devisen! Alla skall tjäna ekonomin, ekonomin tjänar bara några få och inte fan är det barn!

  SvaraRadera
 8. Undrar hur mycket som finns kvar i oss... Tänker på Hjalmar Söderbergs ord...

  Kvinnorna måste våga vara "Maren" "den fula den misslyckade". Eller vara lite mer som Nina Björk dvs. se och erkänna att vi vill inte höra att ett barn som lämnas gråter. Var har den djuriska moderinstinkten tagit vägen? Kvinnlig rösträtt och barnens rättigheter hänger väl ihop i ett samhälle där män, kvinnor och barn ska leva sida vid sida. Om inte männen ser det och inte kvinnorna. Vem ska då se det?

  Marknaden?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Ibland funderar man över varför barn ska liknas en besvärlig bromskloss av arbetsgivare och regeringar?

  Och 'barnvårdare' hemma hos fanns bitvis redan i slutet av 70-talet i vissa kommuner. Del av fritidshemspersonalen gick hem till sjuka fritidshemsbarn, när föräldrar ansåg arbetet vara viktigare. Det kändes konstigt vara 'hemmahos:are' även om man kände barnen. Nyttjades endast av akademikerföräldrar ska jag kanske tillägga. De brukar vara de som alltid tror mest att de är oumbärliga i sina arbeten, men sällan lika oumbärliga för sina barn. Tyvärr.

  Och ja man kan även fundera över en företagshälsovårdsläkares utlåtanden 'dom' i en sammanfattning av ett avslutat arbetsliv, pressat av både stress lågt inflytande och möjlighet påverka arbetstrycket och sjuka barn skriver in: arbetsliv märkt.
  När orsaken var överutnyttjande i stresshögtryckt ljudmaxad arbetsmiljö, öronbarn, eksembarn och barn med vanliga årliga sjukdomar som var en del i nedslitning av en kugge i hjulet. När det kunde varit bra med en stresshanteringskurs och en glasruta mot 80db-oljudet och dela på trycket i just dåvarande arbetsmiljö.

  Man kan fundera över inställningen om barn ges något utrymme alls, i dagens politiska vrålande om arbeta mera gärna på bristningsgränsen så du glömmer allt annat leverne och liv.
  Ha barn innebär det en återgång till 50-talsinställningen igen idag?
  'Att barn inte ska höras synas eller får finnas'

  Tack för god ovissnad iakttagelseförmåga och en vass penna!

  Eva en fd förskolepersonal mm

  SvaraRadera
 10. Alldeles extremt korkat att tro att fler barnvårdare skulle kunna få bort den tilltagande massarbetslösheten. Möjligen om dessa barnvårdare bara får 5000 kr i månadslön. Men hur många barnvårdare har man tänkt att det skall gå på varje barn? Fem vuxna kring varje unge? Folkpartisterna demonstrerar som vanligt att de inte har någon kontakt med verkligheten.

  SvaraRadera
 11. Prekariatet ska i maknadens tjänst bli en slavliknande klass som ska ta hand om medelklassens hektiska karriär och livspussel. Prekariatet ska rycka in på sms-kommando, hoppa från hundpassning till barnpassning, till cafébiträde, till städning, till hemtjänst. Själva kan de varken bilda familj eller ha dyra husdjur, eller bil eller resa. Sedan när influensa, kräksjuka och resistenta bakterier sprids som aldrig förr, och orsakar fler dödsfall, kommer prekariatets klass få skulden eftersom det är de som tvingats vårda sjuka barn, och sköta de äldre, läxläsning samt sitta nattjour på sjukhuset. Nä, vi måste varva ner marknadsmaskineriet innan vi åker tillbaka till framtiden. /JB

  SvaraRadera
 12. VEM sprang man till, som liten snorigt snyftande skrubbsårad parvel?

  VART tog Mamma vägen?

  Och Förståndet och Självkänslan och själva Själens Renhet och Välmåendet och Samvetsfriden och Meningen med Livet?

  SvaraRadera
 13. Som marinerad i vänstertänket redan från tiden i vaggan, har jag haft större krav på de röda än på de blå. Därför är det så sorgligt att vänstern, i sin iver att skapa ett för människor friare och mer solidariskt samhälle, kastade ut barnet med badvattnet. I sådana frågor, som rör barnets väl, kilar min sympati över till det konservativa lägret.

  Gt

  SvaraRadera
 14. JB, Fast prekariatet är redan medelklassen... inte här hemma ännu dock. Prekariatet här hemma hoppar redan in. De kan inte bilda familj. Inte köpa en lägenhet utan sover på soffan hos vänner och bekanta.

  SvaraRadera
 15. sef Ja och var har pappa varit hela tiden?

  SvaraRadera
 16. Den Kennel som Doggy fick vistas på, en vecka för många år sedan, då husse
  och matte semestrade på atlantöarna, den skadade tyvärr tilliten till andra
  tvåbenta varelser. Sedan dess drömmer Doggy fortfarande mardrömmar
  varje varje vecka.
  Josefin

  SvaraRadera
 17. Gt, Förstår vad du menar tror jag... Har också större krav på de röda än de blå. Uppvuxen i ett socialistiskt arbetarhem som jag är. Min sympati kilar också över till de konservativa ibland...Lite avprogrammerad är jag. Men de talar för marknaden inte för människor.

  Kan inte Joel Ankar assistent till SD i EU kräva Cecilia Wikströms avgång i samband med att hon kräver hans? "Barnrasism" är inget att ha. Inte främlingsfientlighet heller. Men hans är gammal enligt honom själv.
  Hennes uttalanden nya och färska.

  De kan väl ta varandra i handen och avgå tillsammans?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Det är rena ringdansen runt EU. Nu kan det istället bli långdans ut ur politiken.

  http://www.hd.se/lokalt/landskrona/2015/02/10/miljopartiet-skakat-av-rasistskandal/

  SvaraRadera
 19. ...och så kan vi alla fortsätta vara sarkastiska och cyniska. Är man trimmad av arbetarklass; så bliv vid din läst annars ska du ha spö. Särskilt om du inte längre Håller Käft.
  Jag trodde en gång i tiden på dess grunder om människors lika värde, så även barns.

  Men efter smäll på smäll av kvastar både här och där tror jag inte längre på annat än det jag ser ske i handling. Så även mina egna. Men det krävdes väl rätt omilda behandlingar innan de dimmorna lättade:
  "Far ror, mor torkar snorhjärntvätten"

  Trodde sverige skrivit under Barnkonventionen, också det har precis som all annan Människorättsdokument för lika värde, har kastats ut till förmån för marknaderna att girigt grina brett åt.
  Hur förändra det framåt innan det är för sent för nästa generation???
  Är viktigare och vettigare än sarkasm och cynism.

  Eva fd allting jag en gång trott/varit!

  SvaraRadera
 20. Vi på fackförbundet Unionen diskuterar vabb och vobb hela januari. Vårt förhållningssätt bygger på att sätta barnets behov i fokus, men också att klart och tydligt lägga ansvaret för att säkra långsiktigt hållbara arbetsförhållanden, inklusive en rimlig arbetsbelastning, på arbetsgivarna. Här kan du läsa mer: http://unionenopinion.se/2015/02/vobba-skapar-debatt-2/

  SvaraRadera
 21. http://www.unionen.se/om-unionen/internationellt-arbete/europeiska-unionen

  SvaraRadera
 22. Politiker är brickor i ett spel som spelas av de som verkligen har makten. Det är en elit som sträckt sin idioti in i länders lagstiftning, valförrättning, media, utbildning, uppfostran och personliga friheten.

  Hela tiden distraheras mänskliga sinnen med nöjen, underhållning, tävlan i konst, matlagning, utbildning, all slags idrott med mera.

  På så sätt avvänjs individen från självständigt tänkande. Mest robotiserad är - brickorna i spelet - politiker till exempel politiker som förespråkar förslag som Birger här pekar på - en arbetslinje som kräver ständig materiell och ekonomisk tillväxt och som bortser från verkligt sanna relationer mellan människor.

  Christer

  SvaraRadera
 23. En sådan tråkig syn på människan. Arbetslinjen som fotboja. Så fort du inte är på rätt plats (din arbetsplats) får du en varning. Samhället går in och korrigerar. Ännu tråkigare är att det inte verkar finnas några alternativ i valfrihetens tidsålder. De verkar vara av samma åsikt över hela den politiska linjen. Gör vad du vill, välj vad du vill, bara du tillbeder 40-timmarsveckan, Tillväxten och Den Heliga Arbetslinjen, Amen.
  Tillväxtberoendet är så starkt att man helt glömt bort vad en människa är. Det ser man inte minst nu när ekonomin är sjuk. Avsaknad av ekonomisk tillväxt ger svåra abstinensbesvär och alla vill vara där och trösta. Man sitter på sängkanten och baddar ekonomin på pannan, ger den glass, puffar kuddarna och läser för den. All omsorg riktas på ekonomin. När det gäller sjuka barn är det inte lika noga. Skicka dit någon, vem som helst! Mamma och pappa har en ekonomi att rädda!
  Men liberalerna är som sagt inte ensamma i sin människosyn. Socialdemokraterna vill skriva kontrakt med dig. Ett Framtidskontrakt:
  "Investeringar i bra barnomsorg innebär att föräldrar kan koncentrera sig på jobbet. Det driver upp arbetsutbudet. "
  "Barns rätt till heltid i förskola oavsett vad deras föräldrar gör ska successiv byggas ut och allmän förskola ska införas från två års ålder."
  "Kommuner ska ha lagstadgad skyldighet att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger."
  Bra för jobben och den ekonomiska tillväxten. Men bra för barnen? Jämför gärna hur den psykiska ohälsan, särskilt bland unga, har ökat det senaste decennierna i takt med införandet av maxtaxa (långa ”arbets”dagar för barnen), arbetslinjen (och den symbiota vännen ”utanförskapet”), slimmade organisationer och den allt ökande fixeringen vid ekonomiskt tillväxt som medel och mål.

  SvaraRadera
 24. Intressant att "unionen" meddelar att de diskuterar "vabb och vobb hela januari".

  Ang den inre marknaden facken är väl den inre fienden för marknaden. Medlemstappet för fackligt intresse har väl inte direkt ökat inom EU.

  SvaraRadera
 25. Det stora medlemstappet för fackligt intresse bland fackens medlemmar, har väl inte direkt ökat intresset för att sätta barnens behov i fokus ska det vara...Det finns väldigt lite intresse för vad facken gör. Få har råd att vara med och engagerar sig inte. Våbb och vabb för tjänstemän eller för alla?

  SvaraRadera
 26. Medmänniskan: Närmast birgersk finess i din beskrivning av galenskapen. Den galenskap som nästan maler hål i huvet på en i all sin "overklighet"... Hur vi systematiserat att gå över ån efter vatten....

  SvaraRadera
 27. Hej Lisbeth. Bra påpekat om de konservativa och deras marknadstänkande! Dock bör de kanske kallas nyliberala, eftersom Högern = de konservativa. Och där var, enligt en närbelägen källa, råkapitalismen föga poppis.

  SD tycks gilla Per-Albin. Så SD skulle inte vara för kapitalismen?
  Ja, möjligen deras vänsterfalang då, den som hyllar folkhemstanken. Så i deras konservatism skulle kunna ligga ett ideal, där föräldrar/barn får maximal tid med varann. Nästan som hos det (reaktionära?) Kristna Värdepartiet.

  Gt

  SvaraRadera
 28. Neoliberal Agendaons feb. 11, 01:13:00 fm

  "Hur stor press från arbetsgivaren blir det på föräldrar att sluta vara hemma när deras barn är sjuka?"

  Beror på hur mycket staten stjäl. Idag är det 20-25 timmars arbete per vecka. Får man behålla hela sin inkomst så kan man lättare prioritera det som är viktigt.

  SvaraRadera
 29. Neoliberal Agenda, Nu finns nya bevis för mörk materia. Den är osynlig men existerar...

  Detsamma med kosmiska lagar. De är osynliga, men vi kan använda oss av dem. Av vår fantasi. Försöka hitta och förstå vilka de är. Vi hittar ju på mänskliga lagar. Med stora brister... Då finns det fantasi så det räcker och blir över.

  Staten "själ" för att vi inte förmår att leva efter dessa "osynliga" lagar. Frihet är frihet inom ramen för allas rätt till frihet. Det borde alla kunna skriva under på. Om människor delade med sig och organiserade samhällen där individen är till för samhället och samhället är till för individen, så skulle staten inte behöva "stjäla" genom skatt.

  Att vi de flesta av oss med vårt nuvarande förstånd prioriterar främst oss själva, kan väl aldrig vara lösningen. Så det hänger på oss alla. Många vill förändra världen, men hur många är beredd att förändra sig själv?

  Gt, Ja säg det etablerade parti som inte på något sätt genomsyras av nyliberalismen.

  Christers första rader säger väl delvis varför.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Värmlandspolisens presstalesman har nu uttalat sig om Miljöpartiet och Åsa Romson;
  "Hon företräder ingen politisk organisation, utan en terroristorganisation"
  Själv förbereder jag nu kommande husrannsakan, genom att gömma undan partiprogram,
  byta dator och sätta upp alliansen på hallväggen.
  Aran

  SvaraRadera
 31. Paul Krugman meddelade en gång, lite lakoniskt, att medan man i USA pratade mycket om "familjevärden" så tillämpade man det inte särskilt mycket. Det gjorde man däremot i Europa, och särskilt i Skandinavien där man dock inte pratade lika mycket. Men alltså lät familjerna vara i fred med långa semestrar, föräldraledigt och möjlighet att vara hemma med sjuka barn.

  Jag kan gott tänka mig att folkpartiklarna kommer att kombinera sin familjefientlighet med mycket snack om hur viktiga familjerna är. Eller man kanske delar på arbetet inom alliansen och låter KD prata om sådant.

  SvaraRadera
 32. Tack för många intressanta bloggposter om barns behov och familjepolitiken, Birger! Undrar hur du ser på miljöpartiets hållning i frågan, som vi i föräldrauppropet Hållbar familjepolitik NU har kritiserat: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/mp-offrar-barnen-foer-s-maerkt-betongpolitik-11215

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.