söndag 18 januari 2015

Förpassat

Sista resterna av julen är förpassade till uthuset. Ljusslingorna hoprullade, de sista adventsljusstakarna bortplockade och fönstren längtar mer efter våren än efter dioder. Förr, när barnen var små, var det med visst vemod julen monterades ner. 

Nu infinner sig vemodet när julen pliktskyldigas monteras upp och en känsla av lättnad infinner sig när den monteras ner. Varför lättnaden infinner sig kan jag inte riktigt definiera. Kanske beror det på att ljuset håller på att tränga bort mörkret, att hoppet att få uppleva en vår till börjar rinna upp i hjärnan, att det snart att dags att ersätta löpbandet med löparrundor kring tjärnen, att lommen skall hälsa gryningen och hägern stå på stenen i vasskanten och spana ut över fjärden.

Kanske beror det bara på att timglasets övre glaskupa stillsamt töms och att varje sandkorn blir alltmer värdefullt. Vad vet jag.

19 kommentarer:

 1. Bäste Birger, jag måste inflika att man i USA i många sammanhang slutat använda ordet Christmas i offentliga sammanhang för att undvika att kränka andra religioner. Istället önskar man varandra "happy holidays". Detta är så klart föredömligt. Självklart bör vi göra samma och sluta tala om "julen". Istället kan man kalla det "vinterlov" eller dylikt.

  SvaraRadera
 2. Även advent, förresten, är ju ett ord man bör undvika.

  SvaraRadera
 3. Jul är inte ett ord son har med religion att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Etymologin är omstridd men det finns ingen tvekan om att ordet numera betecknar firandet av Kristi födelse. Därtill ord som "advent" etc.

   Radera
 4. Stenbumling och vacker "trädgård"... Fint Birger Schlaug!

  "Förpassad".... vinster i välfärden, skolpolitik, partier som vill sätta betyg på tioåringar... Varför tidigare skolbetyg? För att Anna Kinberg Batra och hennes vänner redan som 13 åringar ville ha det och att hon redan då drev frågan?

  Eller hänvisar hon till Tomas Tobé som är expert?
  Hon gör både och! enligt Svenska Dagbladet.... Ser sig själv som ett föredöme för alla Sveriges tioåringar? Samt gör icke experter till experter?

  Med SD:s hjälp ser det dessutom ut att gå vägen.

  Lite rim...
  Vad finns det kvinnor kan göra i denna värld, när Putin Hitlermustasch bär?

  Mycket! hoppas jag personligen.

  Undrar om Paula Bieler (SD) som sagt sig ogilla att vinster i välfärden, hamnar på riskkapitalisters konton egentligen bryr sig?

  Kommer hon att gå till historien som den som gick emot "gubbarna"

  Här har hon chansen att skriva om historien.

  Så varför inte ta den. Våra historieböcker skulle må bra av det. Vi också.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Att förneka att jul inte har med religion att göra
  ... rimmar också väldigt illa.

  SvaraRadera
 6. Advent kommer ur adventus domini dvs Herrens ankomst, dvs Jesu födelse. Att hävda att julen och dess traditioner saknar kristen anknytning, det rimmar sämst. Verkar onödigt att kränka en massa andra människor när man helt enkelt kan önska varann "God vinter" istället för god jul eller sätta en vinterljusstake i fönstret. Självcensur, mina vänner!

  SvaraRadera
 7. Birger, det sägs att du har skrivit åtminstone en diktsamling i annat namn än ditt eget. Stämmer det?

  SvaraRadera
 8. Att visa upp staken i fönstret trodde jag var en tradition mer från medeltiden faktiskt. Kanske det firades på detta sätt mest runt midvinterbloten, men det är ju en fin sedvänja som man bör praktisera hela året tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan så klart visa både stake och kulor året runt men man bör kalla dem ngt neutralt, annars kan det vara kränkande.

   Radera
 9. Birger
  Med Ice-Bug skor går det att njuta fett av utejogging alla årstider.
  Även runt tjärnen i Sörmland.

  Dubbar som håller och dubbar som tar.
  Gyllene sandkorn finns sålunda kvar.

  Ice-Bug kommer att konkurrera ut löpbandet, jag lovar.
  mvh/IQ

  SvaraRadera
 10. Intressant ämne. Efter viss Googleinsats har jag funnit att traditionen med stakar mest gäller den reformerta delen av Europa. Från södra Tyskland och vidare söderut i det högkatolska området har man istället vårdat traditionen att ringa in högtiderna. I många hus visas ett klockspel upp i fönstret, som då förbipasserande inbjuds att komma in och spela på. Traditionen och respekten för de som på detta sätt signalerar helgens glada ankomst för sina grannar gör stt man förväntas göra åtminstone något stopp på kvällspromenaden.

  SvaraRadera
 11. Ben Dover, du känns så pubertal så det är väl inte undra på att du uppträder anonymt. Varför står du inte får dina uppfattningar - det är väl ingen konst med yttrandefrihet när man gömmer sig bakom anonymitet. Hyckleri!
  Birko Lundvall

  SvaraRadera
 12. Och i Turkiet handlar det mesta om mat när det gäller de stora högtiderna. Dekorationer är inte vanligt där, istället associerar man helgen till någon viktig matvara. Den typiska symbolen för julen där bland de kristna är en pålliknande variant av kebabköttbiten. Pga sin lite smalare form kallas varianten man exponerar, efter sin franska förebild "flute de viande" eller på svenska ungefär "köttflöjten".

  SvaraRadera
 13. Man behöver väl inte stå för sina uppfattningar i dessa tidevarv när det är fullt möjligt att ligga ner och skriva dem? Teknologin bistår oss där, laptops i sängen mm.

  Nej men skämt åsido vad är det jag inte står för? Pubertal ser jag närmast som smicker, unga sinnen är nyfikna, kvicka, vetgiriga etc.

  SvaraRadera
 14. Jag vill ge ett digitalt 'tummen upp' för den fina akvarellen!

  SvaraRadera
 15. Här var det stakar, kulor, klockspel o köttflöjter - märks att det snart är vår!

  SvaraRadera
 16. Anonym 11:06, jajamensan och jag vet vad den heter men säger inget.

  SvaraRadera
 17. Jag vill sekundera Björn Nilsson att berömma akvarellen. Vill också fråga dig, Birger, vem som gjort den, och om jag kan få använda den för eget bruk.
  /Gösta Ask

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.