lördag 20 december 2014

Vem bryr sig om ett långskägg?

Per, Birger, Anders, Janne, Birger (återanvänd) och Peter.
Skägg har blivit populärt bland män nuförtiden. Det är som som om allt fler suktar efter att bli manligt språkrör i Miljöpartiet i en tid när partiet blivit alltmer skägglöst. 

Den trettioåriga traditionen av att manliga språkrör skall ha skägg bröts slutgiltigt av den som blev statsråd och redan dessförinnan iklätt sig kostym och slips. Ett försök att bryta skäggens era hade visserligen gjorts redan innan, men försöket avbröts abrupt efter en ohyggligt kort tid..

Men, som sagt, nu svämmar det över av skägg i samhället. Vilket förstås får mig att tänka på Skuleskogen i Ångermanland. Här kan man nämligen skåda Sveriges vackraste långskägg.

Långskägg är en lav. Kan bli lika lång som om man lägger alla skäggiga före detta språkrör efter varandra i en lång rad. Dock är skäggväxten aningen pubertal, den har liksom inte tagit fart. Mer som enstaka strån som vårdas i hopp om att skäggig manlighet skall blomma ut en vacker dag.

Långskägg hänger mellan gammelgranars grenar och ser ut som julgirlanger. Förmodligen nyttjades den också som det förr i tiden när människor inte var så hariga utan vågade gå i skogen utan pannlampa.

Det är ont om långskägg nuförtiden, och allt färre bryr sig. Den är inte lönsam. Snarast ett hinder för rationalitet. Den kräver nämligen sin plats för att trivas. Sammanhängande äldre granskog i en omfattning som får skogsbolagen att bli skärrade - för vem har råd att bevara tiotals hektar sammanhängande orörd skog när ekonomin skriker efter förpackningar att lägga saker i och kartonger att skicka saker i.

Vem vet, kanske finns några stänk mosad dna från långskägg i DHL-bilarna som rusar fram på vägarna för att leverera tröst till människohopar som ger fullständigt fan i långskägg, tretåig hackspett och klockgroda.

Det är sista lördagen innan de stora reorna börjar. Innan dess ligger julen i vägen. Människohopar skola trängas i shoppingtempel för att söka tröst i en tid när de sista långskäggen lider och klockgrodorna är ett hinder för de digitala siffrorna av föröka sig.

God morgon, världen. Utanför fönstret dagas det fast det mörknar.

16 kommentarer:

 1. Apropå skägg så skulle det vara intressant att veta Birgers inställning till en avkriminalisering/legalisering av cannabis. Det är en het fråga i världen just nu, där vi (på goda grunder) sett en avkriminalisering/legalisering i flera amerikanska delstater samt i Uruguay. Cannabis medicinska egenskaper är väldokumenterade och dess legala status göder kriminella ligor (jämför mafian i USA på 30-talet när alkohol var förbjudet) och slår sönder livet för otaliga människor som inte gjort någon något ont.
  Cannabisfrågan är (borde vara) en sant grön symbolfråga då det handlar om en ren naturprodukt(!) som, på mycket lös vetenskaplig grund, är förbjuden enligt lag att odla/inneha/använda. Det vore klädsamt för ett skickligt grönskägg som Birger att börja sätta sig in i frågan och dra sitt strå till debatten (än så länge kanske snarare "debatten"). Men kanske har han ingen åsikt (än), eller så törs han helt enkelt inte?

  SvaraRadera
 2. Jonte, att inte tordas ha en åsikt är mig främmande, men jag dras med det som nuförtiden uppfattas som en brist: jag vill helst ha känslan av att veta vad jag talar om. I den här frågan förmår jag inte ens veta att nuvarande ordning är den bästa, än mindre att den andra vore bättre. Följer dock vad som händer där man legaliserat.
  Undrar dock om din signatur har med joint att göra.

  SvaraRadera
 3. Undrar om känslan alltid bör vara vägvisare? Eller om "långskägget" Peter Eriksson går på känslan då han beskriver sig själv som tillväxtvänlig. Han verkar inte lida nämnvärt. Men lavan långskäggs överlevnad hur rimmar den med Erikssons känsla för tillväxt?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. @Birger:

  Tack för svar! Nej, mitt smeknamn har inget med "joint" att göra...

  Misstänkte att du inte var insatt i frågan, men jag rekommenderar att du blir det. Cannabisfrågan är intressant såväl för sin egen skull som symboliskt. Cannabis går ej att patentera samtidigt som det är bevisat effektivt mot en lång rad psykiska och fysiska problem (diverse smärta, MS, autism, epilepsi, psykos/schizofreni(!) för att nämna några områden där en mäktig läkemedelsindustri tjänar enorma pengar på ofta mindre effektiva mediciner med långt värre biverkningar). Dessutom: Om fler använde lite cannabis ibland skulle helt säkert också färre känna behovet att tvångsmässigt shoppa sönder jordklotet. Detta kan ju också ses som incitament för "marknaden" att fortsätta behandla cannabis som en "dödsdrog" och hårt straffa oskyldiga människor och förvägra sjuka naturlig hjälp.

  SvaraRadera
 5. Jointe,

  "på mycket lös vetenskaplig grund", skriver du. Kan du bevisa det?

  Du vet inte vad du talar om, anser jag. Jag har jobbat med narkomaner, huvudsakligen cannabisberoende, i 25 år. Jag har inte mött en enda cannabisberoende som inte varit skadad på något sätt.

  En viktig invändning mot legalisering är naturligtvis att vi redan har så mycket kemisk styrning bland dagens människor att ytterligare medel gör situationen ännu värre. Har tillvaron blivit så hemsk att vi måste droga oss för att stå ut? Det är en hänsynslös utveckling vi sett och ser. I stället vill jag se ett större ansvarstagande - från individer och samhälle. Ett liv utan droger måste ju rimligen vara den rätta vägen.

  SvaraRadera
 6. @Anders
  Du kallar mig på barnsligt manér för "Jointe" trots att jag precis påpekat att mitt smeknamn Jonte ej har något med "joints" att göra. Jag heter Jonathan, därav "Jonte". Konstigt va?

  Tråkigt när människor lider av beroendeproblematik. Du säger att de människor du mött som varit cannabisberoende varit "skadade" på något vis. Ja, antagligen. Beroendeproblematik kan väl beskrivas som någon form av skada, inte sällan bottnad i någon form av brist i den psykosociala miljön under uppväxten? Bara för att de "cannabisberoende" du träffat varit "skadade" betyder inte det att dom är skadade för att dom använt cannabis.

  Jag menar att dagens kriminalisering bottnar i vaga och svaga slutsatser och teorier (som att cannabis är "beroendeframkallande", "orsakar schizofreni" och är en "inkörsport till tyngre droger") och att om en neutral bedömning av det samlade forskningsläget gjordes idag så skulle den rimliga slutsatsen vara att cannabis bör legaliseras, då förbudet ställer till med långt mer skada än nytta.
  Och frågan är snarare, kan DU "bevisa" att samhället blir bättre av att cannabis är förbjudet? Om du försöker så hjälper jag dig gärna att visa hur fel du har.

  SvaraRadera
 7. Jonte, svår fråga. Tycker att du har både rätt och fel. Cannabis kan ju vara ett riktigt elände för människor som mår psykiskt dåligt då det kan utlösa t ex psykoser och panikångest hos dessa. Men för andra är denna olagliga drog en petitess jämfört med den lagliga alkoholen. Den medför inga problem att leva ett normalt liv och du blir ingen plåga för din omgivning - i STOR kontrast till missbruk av alkohol. Och ens påverkan på omvärlden tycker jag nog är prio ett i alla avseenden oavsett vad det gäller.... så sätter man cannabis i relation till alkohol är det väldigt märkligt att den värsta drogen är tillåten men inte den mildare.

  SvaraRadera
 8. Lite fakta och logiskt tänkande om Cannabis. http://www.accentmagasin.se/politik/7-myter-om-%C2%ADcannabis-och-%C2%ADlegalisering/

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Den rödgröna verkar ha fastnat med det berömda "skägget i brevlådan", hoppas man kommer lös i god tid innan mars med annat än önskedrömmar & "lite lätt politiserade" analyser av läget. Dock oroande att man inte är oroade, för andra är det (deras väljare)..

  SvaraRadera
 10. Jonte.

  Ryck upp dig plutten! Frågan om legalisering av cannabis tycker jag ska bordläggas. Vilket trams! Det måste finnas viktigare frågor att hugga tänderna i tider som dessa. Typ hur vi ska klara vår överlevnad när vårt nuvarande samhälle har kollapsat pga sinande resurser. En klart viktigare fråga.

  Mvh: Berra

  SvaraRadera
 11. @Berra:
  "Ryck upp dig plutten!"
  Varför kallar du mig "plutten"?

  "Vilket trams!"
  Bra argument, tänkte inte på det...

  Med din förmåga till mogen analys och argumentation tvivlar jag inte en sekund på att du är en lösning på spåren kring "hur vi ska klara vår överlevnad när vårt nuvarande samhälle har kollapsat pga sinande resurser". Mänsklighetens hopp står utan tvekan till dig och jag önskar dig lycka till.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendalör dec. 20, 07:11:00 em

  Släpp knarket fritt. Vuxna människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och vad de vill stoppa i den.

  www.tdpf.org.uk/sites/default/files/Sweden-deaths-graph.pn

  SvaraRadera
 13. Jonte

  Du är nästan lite rolig du plutten. När man som du sitter och funderar om dagarna och kanske nätterna på hur bra allt skulle vara om cannabis legaliserades och vilken lysande framtid vi skulle gå till mötes med ett sådant beslut. Det är tydligen ditt recept på hur vi ska lösa tiden efter kollapsen. Ta och väx upp istället. Lägg dina tankar på något meningsfullt och försök ta dig ur ditt cannabisberoende.

  Neoliberal Agenda sa...
  Släpp knarket fritt. Vuxna människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och vad de vill stoppa i den.

  Mitt förslag är då att innan de börjar att stoppa skiten i kroppen så skall dom spara undan minst 200 tusen i en rehabfond som skall vara till vården när dom sitter där i skiten. Den kostnaden ska inte samhället stå för, din lille clown.

  Mvh: Berra  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendalör dec. 20, 07:59:00 em

  "Den kostnaden ska inte samhället stå för, "

  Jag vill ha helt privatiserad sjukvård.

  Det ska inte behövas att man sparar ihop 200 000:- Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp, även de fattiga.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agenda och Annie Lööf
  och Birger Schlaug och Ni alla andra Galenskapare på denna blogg:

  Ni är inte Kloka ...
  Varför, Därför.

  Att livet har bestått av en förnekelse emedan
  övermakten, har varit alltför stor.

  Roland

  SvaraRadera
 16. Bra skrivet. Frågor som trängs undan från dagordningen och debatten.

  Finns de som vill satsa på biobränsle från skogen. Ökad hunger efter skogsråvara.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.