fredag 5 december 2014

Kalldusch och blodiglar

Kallbadhuset som revs för att riksdagshuset skulle byggas.
På väg till Nyhetspanelen igen. Lär bli mer av regeringskrisen. Och riksdagsdebatten. Funderar på formuleringar som jag inte använde igår (klicka till 24 minuter) i samma program. Funderar på bilder som förklarar läget, hittar inga bra. Blir väl en papegoja som alla andra. En grön dock.

Det är kyligt. Knappar på en mobil, vantarna är i vägen så först blev det riskdagen istället för riksdagen. Kanske en bra bild.

Ska fundera vidare över det faktum att det på Helgeandsholmen låg ett kallbadhus med tillgång till blodiglar. Har utvecklat den tanken i dagens Fria Tidningen.
Tillägg: här är länken till artikeln i Fria.

44 kommentarer:

 1. "Riskdagen", blodiglar, kallbadhus...vilka ödesmättade men roliga metaforer! Ska se på panelen. Intressant att filmen "Hobbit-Femhäraslaget" kommer ut nästa vecka på bio. Och i vår kommer nästa episod av 'Game of thrones' därefter nya Star Wars "The force awakens"...alltid kul med tankelekar när det stormar som värst. 2015 ser ut att bli ett uppvaknandets år. Kommer det lutande tornet i pisa (börsen) rasa och neoliberalismen med den?

  SvaraRadera
 2. Väldigt uppfriskande, ärligt och bra samtal i nyhetspanelen, där mycket viktiga synpunkter togs upp. Bra dynamik mellan alla tre personer. Tack!

  SvaraRadera
 3. Vilken sprakande soffa!!!!!

  SvaraRadera
 4. Birger!

  Du ska ha stort beröm för ditt goda agerande i nyhetspanelen idag. Mycket insiktsfullt och balanserat.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra agerat i Nyhetspanelen! Moget, logiskt & ödmjukt. Tack!
  Marie Uhrbom

  SvaraRadera
 6. I nyhetspanelen påpekade Birger Schlaug:
  "Ränsa bordet och börja från början", samt, "Sluta spela cirkus - blir cirkus hur man än gör"

  Det skadar inte att vi har klara begrepp för att slippa röra ihop oväsentligheter med väsentligheter.

  Väsentligt att förstå: Människor har inte utvecklat samma nivå av livserfarenhet, därför finns det inte någon gemensam, enhetlig, syn på vad demokrati innebär.

  När vi förstår detta förstår vi också varför politiska ledare spelar cirkus och inte kan ränsa bordet. Tydligen har de inte förmågan att se utanför vissa ramar - de verkar sitta fast i en medvetenhet som är av låg natur.

  Enhet handlar om att lämna egoismen bakom sig, slutar tänka på sig själv och den lilla grupp man tillhör, till förmån för idéer och ideal som gynnar alla på bästa sätt i kollektiva enheten.

  Christer

  SvaraRadera
 7. Hej, kompis! Du är bäst!! Njöt framför teven!!!

  SvaraRadera
 8. För en tid sedan tipsade Lisbeth om en bok - "Med livet som insats", skriven av Krister Lind - där står att läsa:

  "Var och en av oss kan själv välja att vara en av de frivilligarbetare som utifrån bästa förmåga arbetar för att planeten Tellus ska få utvecklas i balans och harmoni. För att uppnå detta borde det vara självklart att motverka korruption och maktmissbruk. Det borde också vara självklart att frågor som rör miljöförstöring handlar om människans och annat livs överlevnad här på planeten Tellus; det är frågor som borde vara långt viktigare för oss och hela samhällsbygget än ständig ekonomisk tillväxt – som i stort handlar om att ta jordens resurser, producera, konsumera, slit och släng.

  Varje medborgare har rätt att bilda sig sin egen uppfattning så länge hen inte fråntar andra rätten till detsamma. Att uttrycka obekväma åsikter, som inte följer allmänhetens konsensus/åsikt får konsekvens. Maktfaktorer, såsom förtal av person eller påtryckning mot person, är korrumperande inslag. Makt som sätts före rätt till bildandet av egen uppfattning skapar splittring och separation. Där solidariteten och kärleken är svag uppstår ingen frihet. Vår högsta uppgift är att genom solidaritet verka hänsynsfullt, utan egenintresse eller grupps egenintresse och för frihetens förverkligande. Allt förtryck och alla kränkande inslag är brott mot solidariteten och friheten; vare sig brottet utförs individuellt eller kollektivt. Makthavare som utnyttjar människor för att systemet ska vinna något agerar brottsligt. Systemet är till för människan och inte tvärtom.

  Vår uppgift borde vara att lätta livets bördor för varandra, inte ta beslut som ökar bördorna. Vår uppgift borde vara att skapa kreativitet bland varandra för att uppnå glädje, frid och balans i tillvaron. Vår uppgift borde vara att förädla känslor och tankar hos varandra så att onödiga konventioner, regler, förbud och lagar som godtagits blir överflödiga. Vår uppgift borde vara att skapa en tillvaro där vi får mer tid tillsammans för social och andlig utveckling, där de så viktiga frågorna om meningen med livet får sin givna plats."

  Lisbeth: Tack för tipset.

  Christer

  SvaraRadera
 9. Tack för en väldigt bra och givande föreläsning … Jag hade lyckats med konststycket att få med mig min fru, söner och en flickvän till att höra dig prata om normer och konsumtions hets som ger förödande effekter på Miljön och oss som människor.. så där passligt nog till Julhandeln…  .. Och resan hem var till ovanligheten tyst fylld med eftertanke… och en av de första kommentaren var….
  – det är ju för jävligt.. varför får vi inte höra mer om det här i Nyheterna?
  Nu blev vårt lämnade av mötet lite för snabbt eftersom barnbarnets barnvakt behövdes avlösas men jag hade gärna stannat kvar och frågat dig nån fråga. Frågan känns känsliga att ta upp med risk att uppfattas fel… men…
  Jag kom till Sverige för 25 år sedan och under åren i Sverige har jag…startat företag….utvecklat företag…drivit företag….och även sålt av några…
  Samtliga har sålt medialösningar till TV reklam branschen som i sin tur sålt reklam platser till producenter som UPPMANAT oss att konsumera mer och oftare…..
  ….. Som Farfar….känns det ju… ”sådär” idag !! …jag känner mig i högsta grad DELAKTIV i att ta upp SVERIGE till en 10 plats i VÄRLDS NATURFONDENS ranking över länder som ger störst fotavtryck på miljön….. som du nämnde igår krävs alltså 3,7 planeter om jordens befolkning skall nå samma konsumtions standard som vi….
  Under alliansen tid vid makten… ökade BNP sätt totalt …… medans BNP per capita…knappt ökat något alls… ….Sedan 2006 tills 2013 ökade Sveriges befolkning med ca 550 000 och denna ökning är ju till mångt och mycket invandring. Av den totala ökningen av BNP under dessa år har jag sett beräkningar som menar att dessa 550 000 stått för omkring 50 % av den totala BNP ökningen…. Och min fråga lyder således så här………..
  - När Svenska befolkningen NU måste dra ner på sin konsumtion och konsumera 75% mindre… känns det som den solidariska och human invandringskvoterna spelar alliansen och de övriga partierna rakt i händerna…. Vore det inte taktiskt rätt att MP förespråkar en minskad invandring så att den totala BNP ökningen stannar upp och den stora frågan om Tillväxt blir en verklig valfråga……. Detta skulle även kunna innebära att kommande generationer i tillväxtländer ges möjlighet att få sin del av resurs kakan genom att Sveriges Fotavtryck skulle kunna minskas över tid……?

  Jag menar att stollarna på SD som lockat till sig väljare från M måste fått saker helt bakvänt…. Pga av att Sveriges demografi ser ut som den gör och att tillväxt kräver befolkningsökning (om nu inte vi alla skall skaffa 4 saker av allt ”bilar, städerskor, stugor och iphones” ) …!
  Om inte MP kan se sig själva stå för minskad invandring kanske de kan trycka på SD`s totalt bakvända logik?

  SvaraRadera
 10. Såg dig i soffan. När ska du inse att det är MP som sänker Löfven? http://mobil.dn.se/val/nyval-2015/valjarna-ger-regeringen-ett-bottenbetyg/

  SvaraRadera
 11. Stenskravel, sossarna är bra på det alldeles själva. Ingen har heller tvingat dom att samarbeta med MP. Ävenw sossar är myndiga.

  SvaraRadera
 12. Undrar just hur (nya mp) ser på administrationen av borgarnas budget? Är det en lustfylld känsla som sprider sig inombords att äntligen få syssla med Riktig Politik? Man undrar ju..

  SvaraRadera
 13. En Mästerförhandlare han sade:
  "äggröran rår jag ej för"
  han på andra skulden lade
  tappade pengar utan sålt smör..

  SvaraRadera

 14. Nyvalet den 22 mars -15 = Det enklaste valet nånsin i Sverige! ???
  Tre block? Nej, två: Högerblocket, M - KD - Fp - C - SD vilka samtliga är hyllande Judiska Staten Israel, oavsett att den staten har inmurat grannarna bakom en 7-9 meter hög mur, ett högbevakat fängelse - vars folk och bostäder den Judiska staten bombar sönder och samman med jämna mellanrum, vars följder är tusentals mördade barn, kvinnor gamlingar - och tusentals hem, skolor, sjukhus, all infrastruktur lagts i grus och aska.
  "Men SD hör väl inte till Högerblocket", hörs.Jo, sannerligen. Två judar startade det partiet, bröderna Ekeroth. Är du mångmiljonär eller milliardär så rösta på ngt. av nämnda partier då - OM du har samvete rymligt nog; de har nämligen ENBART pengar i fokus, tänker bara på pengar, pratar aldrig om annat än pengar, gynnar ENBART högavlönade & förmögna. Pensionärer, sjuka, arbetslösa, fattiga, skiter de högaktningsfullt i - liksom det viktigaste av allt: KLIMATET, JORDEN, alla barns och kommande generationers RÄTT till liv på beboelig JORD - enda chansen till liv.
  Vi övriga människor, vi lågavlönade, fattiga, sjuka, arbetslösa, vi som känner avsky inför den Judiska Staten Israels barbari, vi som är oroliga över förödelsen & Förgiftningen av allt på Jorden, SOM JUST PENNINGJAKTEN ORSAKAR, vi som unnar våra efterkommande liv på levande Jord - och känner ansvar för att de ges chansen att uppleva det livet, kan rösta på något parti i det gröna blocket. DE har livet, människan, klimatet, jorden, ansvaret för kommande generationers RÄTT till OFÖRGIFTAD JORD i sitt FOKUS!
  ETT förenar dock de två blockens människor: BEHOVET av friskt vatten, frisk luft, frisk mat - alltså FRISK föda ur Jordens tre hav, Myllan, Luften, Vattnen!
  Valresultatet i Extravalet kommer att visa vilka vi är! Penningfixerade, egoistiska, ansvarslösa, mentala krymplingar - eller friska, levande människor med ansvar för varandra, hyllande alla människors lika värde - med rätt till sina åsikter.

  SvaraRadera
 15. Bo Eriksson/Birger!

  Precis! Det är ju detta faktum jag försöker få folk att fatta och som samtliga partier som stödjer invandringen inte vill erkänna. Att befolkningen inte bara kan fortsätta öka om vi ska kunna få en hållbar utveckling här på jorden. Att ska vi hålla nere vår befolkning i det här landet med den invandring som sker så kan vi i princip snart inte skaffa några barn i det här landet. Vad som pågår är alltså antingen en ohållbar befolkningstillväxt eller en etnisk rensning till förmån för andra folkslag. En omvänd form av rasism helt enkelt. Till förmån av andra folkslag än just vår ursprungsbefolkning.

  Du får inte ta det personligt. Det handlar om systemfel som vi alla mer eller mindre är delaktiga i och skyldiga till oavsett vi vill eller inte. De här frågorna måste vi lösa gemensamt politiskt med andra samhällssystem och ett annat lite mer långsiktigt tänkande.

  SD verkar inte fatta att den tillväxtpolitik de stöder går tvärs emot den invandringspolitik de för. Precis som MP inte förstår att deras invandringspolitik inte fungerar ihop med den hållbara utveckling som de samtidigt säger sig stå för. Där är ju åtminstone de borgerliga lite mer konsekventa eftersom deras tillväxtpolitik harmonierar med deras invandringspolitik.

  Är det något som därmed ska kritiseras i Birgers medverkan i nyhetspanelen (och på andra ställen) så är det den inkonsekventa inställningen till invandringen i förhållande till befolkningstillväxten och en hållbar utveckling. Är Birger verkligen för en hållbar utveckling? I så fall är han rasist eller omvänd rasist om man så vill.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker att Allians-projektet borde spelat ut sin roll i en situation som den uppkomna. Annie Lööf har ju nämnt förr att hon har Thatcher som förebild. Björklund är väldigt fyrkantig och hårdnackad i sina idéer. Både Centern i sin helhet, tror jag ligger närmare S än dess ledning. Fp likaså...det finns ju social-liberala krafter där som galant skulle kunna samarbeta med S och Mp. Även Kd har ju sina värdefrågor och social trygghet som en del av sin identitet, värnandet om "de svagare". Det finns tillräckligt inom flera av dessa partier som mycket väl kan hitta en väg ur krisen. Både S och Mp rör sig mer än gärna i mitten, så där kan de möta Fp och C. För ärligt talat, det är ett enormt vågspel att riva upp valrörelsen igen. De låter Sd spela ut och manipulera för egen vinning. Ian, Ny Demokratis "hjärna" är även Sd:s mentor. Han är en smart politisk strateg och känner till de svaga punkterna. De övriga borde se igenom detta och ta sitt sunda förnuft till fånga.

  SvaraRadera
 17. Men, Bo, vilka av de som flyr Syrien vill du skicka tillbaka? Vilken? Ska vi följa dom internationella avtal som finns - eller inte? Befolkningstillväxt handlar om globala förhållanden, att Sverige skulle vara överbefolkat känns som en lustig uppfattning.
  Mona

  SvaraRadera
 18. Mona!

  Men det handlar ju inte om att helt stoppa all invandring till Sverige och om att inte ta sin del i ansvaret på ett eller annat sätt. Det handlar ju om att Sverige inte ensamt kan ta det ansvaret utan andra måste också ta sitt ansvar i den frågan.

  Om inte vart och ett land tar ansvar för sin egen befolkningstillväxt vem ska då göra det? Vi är långt ifrån självförsörjande vad det gäller mat i det här landet. Exakt när är vi överbefolkade enligt dej? Oavsett om vi är det eller ej idag så kvarstår faktumet att vår påverkan på miljön beror på antalet människor X den miljöpåverkan var och en av oss gör och att vi inte kan fortsätta bli fler i all evighet oavsett hur lite och smart vi än konsumerar var och en.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 19. sef
  Aplådåskorrr!!!

  Generation efter generation har
  anpassad sig till, och till och
  med drivit på en vansinnig utveckling och anpassning till
  rovdrift och stordrift och övermakt!

  Jag har börjat tvivla på att det
  förstånd som vi har drabbats av
  räcker till för att vända ett till
  synes hopplöst läge!

  Att fyra personer kan samtala på TV
  är i alla fall hoppfullt ...

  Roland


  M

  SvaraRadera
 20. Birger!!! Så klok och ödmjuk i soffan idag. Tack

  SvaraRadera
 21. Men Jan, det du tar upp är en överdrift. Sveriges befolkning 2013 var 9 miljoner 593 tusen invånare. London 2009 var över 13 milj 700 tusen invånare. Och London är långt mer mångkulturellt. Bara ett exempel. Sverige har knappast brist på areal. Det finns plats, men sedan att vi har en glesbygd med många brister, det är en annan fråga. Och det är en fråga om fördelning av resurser. Vill vi så kan vi, men pengarna behöver tas någonstans ifrån. Fördelningen har gått från offentlig sektor till de redan gödda. Klagovisan som hörs överallt sedan 90-talet, har varit att det inte finns pengar, att vi inte har råd, vi måste "alla" spara. Dessa "alla" har varit de som bäst behövt resurser. De kapitalstarka har istället mångfaldigat sina förmögenheter under alla de tuffa krisåren. Kan vi inte genomskåda att tillväxten har handlar om att stimulera de redan rika, på bekostnad av de mindre bemedlade, då kommer vi ständigt gå vilse. Kriserna i världen behöver såklart lösas på global nivå där USA, Ryssland, Kina, EU behöver samarbeta. Det som sker är istället protektionism, där varje stormakt ser till sitt egenintresse först. Det lämnar fältet öppet för konflikter, kriser och lidande, med miljontals människor på flykt. Sverige är också delaktiga i väldens angelägenheter, bl.a genom vapenindustrin.

  SvaraRadera
 22. Birgers avväpnande du har rätt till Ursula Berge värmde. Det blir cirkus oavsett...

  Påpekandet om EU var bra. Vi är endast ETT medlemsland och kan inte ta ansvar dvs. konsekvenserna av EU:s politik, endast tillsammans med några få andra. Mer diskussion kring EU i detta extra val tack.

  Utrikespolitik är numera inrikespolitik. Kanske får vi höra V och SD resonera kring EU. I "Debatt" sa SD:s företrädare att man t.om. kan resonera med V. Kors i taket! Hoppas få höra samma sak från V. Andas Jonas Sjöstedt, då går det bättre du brukar vara bra på det.

  Ang. Christers inlägg "Makt som sätts före bildandet av egen uppfattning skapar splittring och separation" Precis...

  Ang. makt, idag diskuterades på SVT hur man kan lösa frågan, att det går att rösta på två budgetar sin egen och sedan en annan. Har för mig att du Birger, anser att man ska inte ändra regler under spelets gång? Spelet pågår fortfarande?

  Lätt som en plätt säger en del. Inte genomtänkt säger andra.
  Får väl hålla med det senare. Bara för att något är rätt betyder det inte att det är rätt?
  Man diskuterade också vilket parti som ska hålla i taktpinnen. Man enades till sist om det största. Då uppstår frågan om SD till sist blir störst gäller detta då? Om inte vad blir nästa steg att vi inte får rösta?

  "Demokratin" står sannerligen på spel.

  Men en sak var bra färre riksdagsledamöter nämndes. Men väldigt kort. Säg den som sågar av den gren man sitter på. Förmodligen (spekulation) nämns det inte mer.

  Det vore emellertid bra. Ju fler kockar ju sämre soppa. Förlåt desto sämre teater menar jag givetvis.

  I vår blir det mer teater? heja Stina Oscarson. En god "kock". Men innan dess kommer många stenar att kastas i rasisters huvuden. Förmodligen fortsätter det även efter. Medvetandeutveckling tar tid. Andningsövningar är bra!

  Lisbeth  SvaraRadera
 23. Med mitt inlägg menade jag att så gott som hela folket kan vara stenade till döds snart. Den som säger sig vara fri från okunskap, vilket jag personligen ser "rasism" som räck upp en hand! Så vi alla ser hur okunniga ni är. Samt vilka vi ska passa oss för. Stenar är inget att leka med.

  Puss och kram

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Jonatan!

  Bara för att överbefolkningen är värre på andra ställen i världen så betyder ju inte det att vi inte är överbefolkade. Det råder brist på jordbruksmark i världen. Långt ifrån all mark är lämplig för att odla på. I Sverige har vi mycket mark som är tämligen värdelös för matproduktion. Vi behöver också skogsmark för att binda koldioxid och hindra växthuseffekten. Tycker du med tanke på det att vi ska avverka stora delar av vår skog för att mätta en växande befolkning och med det spå på växthusgaserna?

  Hade du läst något av allt det jag skrivit innan så skulle du vetat att jag är socialist och är med det väldigt medveten om de stora klasskillnaderna och bristerna i det kapitalistiska systemet. Att det är en av de saker jag kritiserar hårt men det betyder för den delen inte att det bara är en fråga om bättre fördelning. Kakan (jordens resurser) är begränsad och räcker inte till hur mycket som helst oavsett hur bra vi än fördelar den kakan. Faktum kvarstår att vi ligger på gränsen till vad den här planeten tål i form av mänsklig befolkning oavsett om du vill se och erkänna det eller ej.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att befolkningsökningen på jorden bör tas på allvar. Min invändning var att använda detta som argument gällande asylpolitik. Vem skall avgöra vilka som ska få plats på jordens yta? Jag tror starkt på att rättvisare fördelning av resurserna är en viktig sak föe att få ner födelsetalen i världen. De rikare procenten har enormt mycket större ekologiska fotavtryck än de mindre bemedlade. Men allt detta vet du ju redan. Reagerade bara på att du tycktes föra den globala ekologiska krisen till en mer nationell nivå, i ett så glesbefolkat, välbärgat och förskonat land som Sverige är. Vi håller på att vakna upp ur vår isolering från resten av världen, men att mura in oss i nationalism kommer inte rädda miljön på jorden.

   Radera
 25. Lisbeth!

  Precis! Det du skriver låter ungefär som Jesus ord "den som är utan skuld kastar första stenen". Ska vi inse att vi alla bär en skuld för hur det ser ut och skärpa till oss eller ska vi stena varandra till döds. Det är frågan.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 26. Tack Birger det värmde att både se och höra dig i nyhetspanelen, tänk om fler politiker kunde ikläda sig din uppförandekod.Björn Jansson

  SvaraRadera
 27. Precis Jan Örsell. Nu gäller det att skärpa till sig. Rikta "skotten" dvs. orden rätt. Enas kring det man enas kan. Vi kan börja med att kasta ut månglarna ur templet! Det gjorde Jesus. Han var ingen mes. Men t.ex. KD med sin kristna värdegrund saknar vilja och stake. Kasta ut, inte handgripligt utan med skärpta ord. Vinster i välfärden. Är väldigt besviken om vinstfrågan kommer bort. Det får inte ske.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. Stenskravel, sossarna är bra på det alldeles själva. Ingen har heller tvingat dom att samarbeta med MP. Ävenw sossar är myndiga.
  Frågan är väl mer om sossarna är socialdemokrater eller förvirrade?

  -----------

  Den som säger sig vara fri från okunskap, vilket jag personligen ser "rasism" som räck upp en hand!
  Steget från att nedvärdera människor pga ekonomisk status till att nedvärdera människor pga etnisk härkomst är inte speciellt långt och vi lever redan i ett samhälle där detta sker dagligen.

  Men SD handlar mer om att vi som nationell demokrati förlorat mycket makt att påverka pga av EU och att finansiella särintressen påverkar, mutar, propagerar och masserar opinionen. Detta har inte så mycket med rasism att göra som med demokratins avvecklande till förmån för oligarki.

  Så folk är mest förvirrade och hittar då som vanligt närmaste syndabock för att de inte orkar ta reda på vad som driver avvecklingen.

  SvaraRadera
 29. ... och de som skriker högst om "fri rörlighet", "valfrihet", "öppna gränser" osv är de finans- och industrilobbyister som gärna ser löner sjunka till kinesisk nivå, sociala skyddsnät nermonteras, facköreningar strypas, miljö och finansregleringar tas bort och det folkliga inflytandet minimeras.

  Det märkliga är att många "vänster" politiker stödjer mycket av samma agenda men på humanitära grumder vilket naturligtvis driver iväg folk från den normala svenska humanismen, ut till populistpartier som SD för de inte har något politiskt parti som företräder dem längre, samma sak har hänt i hela europa.

  Och nu har vårt system förvandlats till en total cirkus pga detta.

  SvaraRadera
 30. Om man försöker se Gomorron Sverige med schlaug som länkas så står det:

  "Den här vidoen är tyvärr inte tillgänlig"

  Är det bara jag eller är det fler som inte kan se det?

  (Samtidigt har SVT tydligen förvandlats till megafon för lobbyister och nyliberala tankesmedjor: SVT Forum sänder från SNS - Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.)


  SvaraRadera
 31. Lisbeth/Anonym 03:25!

  Precis! Det finns så mycket att göra och tiden är knapp. Jag får ont i magen av att man kanske måste rösta på SD för att alla vänsteralternativ är så extrema i sin invandringspolitik. Man får innerligt hoppas på att ett annat alternativ ges för det känns hemskt att behöva vänta med frågan om stopp för vinsterna i välfärden och att vända den högerpolitiska trenden. Kommer ett sådant läge någonsin igen och när i så fall?

  Men kommer ett sådant vänster alternativ utan att man tvingar fram det? Kommer det ens då eller förblir det en ståndpunkt hos ett eller flera partier på högerkanten? I så fall är det ju bara kontraproduktivt att ens tänka tanken. Ska man verkligen behöva göra sådana orimliga val?

  Det känns nog ändå som att den viktigaste frågan är vänster/höger frågan och att en alltför extrem invandringspolitik får lösas på längre sikt om man tvingas välja.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 32. Anonym 05:15, den här länken fungerar fint: http://www.svt.se/gomorron-sverige/de-sitter-i-varsin-bunker
  Det får väl vara måtta på konspirationsteorierna!

  SvaraRadera
 33. Kapitalistiska finansiella dödsmaskinen håller på och kör oss alla över stupet, men våra små hjärnor skall hållas fullt upptagna med nyvals-dravlet

  SvaraRadera
 34. Ser nu att en majoritet av svenskarna är positiva till att övriga partier samarbetar med SD (ny Sifomätning).

  Dags att övriga politiker vaknar innan deras partier är helt uppätna.

  SvaraRadera

 35. Anonym 05:15, den här länken fungerar fint: http://www.svt.se/gomorron-sverige/de-sitter-i-varsin-bunker
  Det får väl vara måtta på konspirationsteorierna!
  -----------

  För det första var det länken i inlägget birger skrivit och vi kommenterar på jag pratar om:

  Gomorron Sverige

  Inte dina länkar, sen är det ett faktum att SVT låter SNS propagera fritt på skattefinansierad tv.

  Men det är ju klart om fd chefen på arbetsförmedlingen kan gå på spa på skattepengar sen starta ett nytta skatteflyktingföretag som parasiterar på skattepengar och arbetslösa så borde väl inget förvåna längre.

  SvaraRadera
 36. Fråga, hinner Fridolin fixa skolan innan nyvalet? Det är ju mer än 100 dagar.

  SvaraRadera
 37. Jan Örsell, V har inte gjort upp med Alliansen i migrationspolitiken.
  SD talar hela tiden om sjuklövern och deras gemensamma migrationspolitik.

  V behöver agera som det oppositionsparti de säger att de ska vara. Inte ge hela den rollen till SD. V har tidigare varit väldigt kritiska till arbetskraftsinvandringen. De kanske ska stå för sin politik även nu och förklara sambanden att det handlar inte om humanism.

  Tänk! har också tänkt den den tanken att man kanske måste tvinga fram ett uppvaknande. Då har det gått väldigt långt...

  Snart så kidnappar väl SD vinster i välfärden när de röd-gröna vägrar att sätta sig ner och diskutera frågan med SD.

  Men som Sjöstedt säger om Alliansen de beter sig som sexåringar. Projicerar Sjöstedt? Även den klokaste sysslar med sådant ibland. Det är lättare att se när andra projicerar dvs. lägger över sina egna brister på andra.
  Med det inte sagt att Alliansen brister. Mitt blåa skynke är M kan inte tänka mig något värre parti. Alla har vi våra skynken. Det gäller att se sina egna inte bara andras.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 38. att Alliansen inte brister ska det vara.

  SvaraRadera
 39. Kanske det var farfars skull att kallbadet ersattes med nuvarande hus. Ty han var, enligt släktlegenden, med om att grunda Riksdagshuset.☺

  Det vill säga, farfar var grovarbetare och deltog i arbetet med att baxa stenblock till grundläggningen.

  Gt

  SvaraRadera
 40. Jonatan!

  Målet verkar vi vara helt överens om men jag tror du har helt fel angående hur man ska komma dit. Hur tycker du att befolkningsfrågan och miljöfrågorna hittills skötts på "global" nivå?

  Vad betyder på "global" nivå egentligen? Ja vi kan föra förhandlingar vid olika toppmöten men de som förhandlar är ju olika länder och om inte länderna som förhandlar är villiga att ta sitt eget ansvar så blir det ju aldrig några resultat. Det handlar inte om "att mura in oss i nationalism". Det är en realitet att länder finns och det är inget man lätt kan avskaffa. Det behövs beslutsfattande på olika nivåer och där är de länder som finns för det mesta en naturlig utgångspunkt. Tycker du kanske att vi ska avskaffa kommunerna också? Varför inte avskaffa det egna beslutsfattandet också då? Allt är ju ändå "globalt"?

  Just ordet förhandlingar för ju fram helt fel tankar att försöka förhandla fram något som gynnar en själv och lägger ansvaret på andra. Naturen och miljön kan vi inte förhandla med. Det måste ske resultat nu och det görs genom ansvarstagande av de enskilda länderna och inte genom att säga saker som att - Det kan inte vi lösa utan det måste ske på global nivå. Det är ju bara dimridåer och skitprat för att ingen vill ta sitt eget ansvar. Vem tycker du själv ska "avgöra vilka som ska få plats på jordens yta"? Ska det beslutas av någon global förhandling?

  Även om man skulle komma fram till ett avtal om miljön så blir ju frågan vem ska kontrollera att de olika länderna sköter sig? Kan de sköta den kontrollen? Om det inte finns en egen vilja från dessa länder blir det inte då lätt så att det ses som något påtvingat överstatligt som kan fifflas bort med lite siffertricksande och "kreativ bokföring" där ansvaret ligger hos någon annan. Om de olika länderna inte sköter sig så finns det heller ingen makt globalt att tvinga dessa länder. Utom möjligtvis handelsbojkotter i så fall men är de effektiva och kommer de att följas när vinstintresset styr?

  Nej! Det handlar inte om "att vakna upp ur vår isolering från resten av världen". Vi har aldrig varit isolerade från resten av världen och framförallt inte på senare tid. Det handlar istället om att vakna upp från det nuvarande globala tänkandet som inte leder någonstans. Det måste få ett slut både vad det gäller ett globalt "fritt" kapital och andra saker som ansvar för befolkning och miljö.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 41. Vi håller på att vakna upp ur vår isolering från resten av världen, men att mura in oss i nationalism kommer inte rädda miljön på jorden.
  ----------

  Demokrati byggs underifrån och utan en nation har vi ingen demokrati helt enkelt.

  I EU har vi, bara 2% inflytande så det är alternativet på bordet till nationell demokrati.

  NATO och EU är de som regerar Sverige om vi inte gör det själva.

  SvaraRadera
 42. Anonym 01:16!

  Precis! Inte minst även hur det globala privata kapitalet styr oss.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 43. Anonym 01:16!

  Precis! Inte minst även hur det globala privata kapitalet styr oss.

  Jan Örsell.
  -----------

  Ja, precis och jag är inte SDare när jag bara påpekar att för att kunna rösta måste man ha ett demokratiskt parlament där man har något reellt inflytande, begriper folk hur demokrati är meningen ska fungera längre?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.