söndag 28 december 2014

Julfester på Helige Andes domäner

Eftersom jag helst vill glömma decemberuppgörelsen och slippa älta vad demokrati och parlamentarism är - vilket herrarna och damerna vid gårdagens presskonferens inte lär ha en susning om - får mina tankar vandra fritt och återgå till julfesternas ärbara tid.

Mörkret hade lägrat sig kring det stora huset på Helgeandsholmen. Svanarna på Strömmen frös. Men i det stora huset var det varmt och gott. Där firades julens ankomst, och framförallt mellandagsreans kommande tillväxtkick, såsom traditionen påbjuder.

Utskottens julfester hade varit i full gång nästan en hel månad – med betoning på full. De tidiga adventsfesterna, som utskotten traditionsmässigt avhållit, hade fungerat som glammigt förspel till partiernas egna julfester. Dessa pågår alltid i nostalgins tecken. Ty partiledarna har, under inverkan av doft och smak från gammeldags glögg, känt sug efter det som varit, det som en gång fått dem att engagera sig innan schlingmannism och löfvenism lagt en våt trasa över ideologer och värderingar.

Kanske har det varit värst för Centerpartiet. Så inte är det konstigt att de längtar bort ibland. Till tiden då decentralisering stod högt i kurs, kärnkraften skulle avvecklas och Fälldin lämnat fåren därhemma för att ta sig an fåren i riksdagsgruppen. Herregud! 25 procent i valen på den gamla goda tiden!

”Decentralisering!” utropar Annie och det strålar ur hennes ögon då hon rimmar som det anstår en ung partiledare: ”Låt oss knyta ihop våra traditioner, med våra nya ambitioner!”

”Där har vi det!” jublas det från både honnörsbord – där Stureplanscentern dricker skumpa – och ytterflanken dit f.d. jordbruksminister Eskil är förpassad med en grisfot och en Apotekarnes julmust. Men hur ska det gå till?

”Jag vet”, strålar Annie, ”vi decentraliserar kärnavfallet så varenda svensk får sin lilla del.”

Spridda horder ur Sverigedemokraternas riksdagsgrupp passerar just Centerns julfest. Söder kikar in, nickar bifall när han hör de ljuvliga orden om att varenda svensk ska få ta del av något. Så skall det låta. Så går den lilla gruppen vidare, på väg mot närmsta byggarbetsplats där man avser att fira med några järn.
 
Miljöpartisternas julfest är inte lätt att hitta, gruppen har skingrats för vinden. En del har smugit sig in till sossarnas fest där de känner sig mest hemma i jakten på statsrådsposter. Någon letar febrilt efter moderaternas, men ett litet tappert gäng bläddrar i gamla partiprogram och stönar ett kväde:

 Ack, förr var det fint att va’ grön,
med friår och medborgarlön,
nu är det skit med det mesta,
men då tog vi kamp för miljön.

Moderaterna firar numera i LO-borgen. Hand i hand dansar man långdans med Karl-Petter medan nästkommande partiledare ropar att hon älskar kollektivavtal och riktiga, muskulösa arbetare. Fredrik, som ännu är kvar, letar bekymrat efter sin biceps och längtar tillbaka till sin barndoms dagar då partiets budskap var tydligt och rakt: Rösta på Gösta!

På den socialdemokratiska partifesten är stämningen god. Men vid honnörsbordet, detta år befriat från Östros som numera äter julbord hos Bankföreningen, muttrar Carin Jämtin något om att det var bättre förr. Hur hade man kunnat missa att pappret med ordet Affärsplan handlat om Östros plan inför jobbet hos bankföreningen? Carin, som är en ärans politiker, suckar något om att ord som Solidaritet försvunnit numera.

”Solidaritet?”, säger Löfven och tittar upp från sitt glögglas i metall. ”Det ordet ska vi ha med i vår Affärsplan! Kul ord! Vem vill inte ha sol? Sol! Men var fan ligger Daritet?”

15 kommentarer:

 1. Att det spritas tappert, eller åtminstone vinas, i riksdagsmiljön har jag hört även från en annan initierad källa.

  Och så ska dessa röda respektive blå fyllenäsor stifta lagar som vi snällt ska följa.

  Nej, det kan väl inte vara möjligt?

  Gt

  SvaraRadera
 2. Lagförslag bearbetas i månader, bäste Gt, och förhoppningsvis är flertalet nyktra under merparten av denna tid...

  SvaraRadera
 3. I fjorton timmar förhandlades och tjafsades det om Fridolin skulle få vara med på presskonferensen eller inte. Och om han skulle få säga något.

  Bara en sådan sak. Vi får de politiker vi förtjänar. Men måste varit ett hårt slag för Friddo.

  SvaraRadera
 4. Info från källa: nej, det tog inte fjorton timmar, det tog på sin höjd fjorton sekunder.

  SvaraRadera
 5. Gt En mindre del av våra lagar hamnar på riksdagens bord. De flesta beslutas i Bryssel. Inte konstigt att de tar sig en jäkel för att glömma det.
  Dessa "fyllenäsor" ska kunna läsa igenom och kunna förstå EU direktiv. Det är illa nog.

  SvaraRadera
 6. (s) ville undvika "cirkus", istället ansågs stabilitet önskvärd. Stabilitet, inte "cirkus" med pajasar iförda rödnäsa & med tutor i händerna..

  SvaraRadera
 7. Peter Eriksson tycks ha sammagrundinställning som Birger, skrier i SvD: " Argumenten för en sådan inriktning ligger obehagligt nära det som Rysslands president Vladimir Putin brukar ­benämna som en ”styrd demokrati”. I Ryssland använder man andra medel, framför allt regeringstrogna medier, för att på så sätt få genomslag för en auktoritär ledning. I Sverige agerar politikerna av rädsla för att väljarna inte skulle förstå att demokrati kräver kompromisser och samarbete. Effekten blir att allt mindre minoriteter inom politiken manipulerar regel­verken för att kunna fortsätta som förut."

  L

  SvaraRadera
 8. En fråga till er Miljöpartister.
  Känner ni er inte svikna av Miljöpartiet? Jag menar de har ju ingen politik kvar att driva efter allt kompromissande.
  Herregud igår pratade ju t.om. Romson om att vi ska ha stärkt militärmakt!?

  SvaraRadera
 9. Riktigt bra skrivet av en gammal surkart!

  SvaraRadera
 10. "Apotekarnes julmust" skall det vara! "Apotekarnas julmust" låter som svengelsk reklam för någon onödigt produkt från valfri utsåld receptarieverksamhet...

  SvaraRadera
 11. Ho ho, nu har alliansen frivilligt avsagt sig makten i 8 år. För eftersom SD kommer växa ytterligare med mestadels borgerliga väljare kommer det inte finnas minsta chans att bli större än vänsterblocket.

  En stark borgerlig majoritet (om man inkl SD) låter sig i 8 år styras av vänstern.

  SvaraRadera
 12. Kanske att gränsen mellan blå och röda näsor snart är ett minne blott. De går möjligen upp i varandra och bildar en enda stor violett kran.

  När ingen sätter käppar i hjulet längre, då kan Sverige styras effektivt. Då rusar alla, som ett fotbollslag, i en riktning. Mot nya djärva mål!

  Gt

  SvaraRadera
 13. Inför budgetomröstningen skrev Stefan Löfven bland annat detta i en insändare.
  "Och nu är det hög tid att agera som vuxna. Sveriges stabilitet och utveckling är inte en fråga för våghalsigt spel och taktiserande. Frågan som avgörs är om Sverige ska förslösa dyrbar tid på parlamentariska krumbukter eller utvecklas framåt genom investeringar i jobb, skola och välfärd."

  SvaraRadera
 14. https://www.youtube.com/watch?v=eog-Fp-0oC8

  SvaraRadera
 15. Alla leker och pratar om positioner i samhället, och hela tiden förbrukar vi den energi som vi behöver för att ställa om samhället, titta på dom som har försökt i många år, och deras uppfattnig om vad som måste göras!
  http://sustainablefoodtrust.org/contributors/patrick-holden-ceo/

  gh

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.