måndag 15 december 2014

It´s av mans world, och allra mest i den gamla vänstern

Från ETC:s hemsida idag, tydligen sponsrad av testosteronförsäljare.
Borde väl skriva om klimatförhandlingarna i Lima. Men ids inte. Det känns meningslöst. En del låtsas fortfarande att 2-gradersmålet är uppnåbart. Jag vet inte varför, hyckleriet är totalt. Främst från de medier som gråter krokodiltårar medan de lever på att göra reklam för ökande utsläpp. Ett magnifikt kombo. 

Apropå tidningar och magnifika kombos:

ETC hade en intressant artikel häromdagen om vänsterns gubbvälde. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna leds av män, medan borgarna snart har två kvinnliga partiledare - med två till på väg när FP och KD skall byta. Dagens ETC meddelar att man ställer den "uppenbara frågan: Varför?"

ETC:s ansvarige utgivare heter Johan, ETC:s chefredaktör heter Andreas och ETC:s nyhetschef heter Egil.  Kanske skulle man - sällan kan ordet man vara mer relevant - ställa sig den uppenbara frågan: Varför?

PS!
För övrigt meddelar tidningens ansvarige utgivare, tillika ledarskribent, att han vet "att det finns gröna debattörer som tror att tillväxt  är ett problem och din konsumtion är farlig" men vi har inte - enligt Johan -  tagit in vad ren energi och ren produktion egentligen innebär. Vänstermannen låter som en kopia av Svenskt Näringslivs gamla kampanj på temat: Konsumera mer, rädda världen!

Den gode Johans kombos tycks lyda: köp solceller och fortsätt konsumera utan bara helvete "utan att någon annan behöver betala priset för det. Inte ens moder jord." Naturlagarna är inte något som står i vägen när en del klampar fram i retorikens träsk. Jag vet inte vilket som är värst: att högern eller vänstern bär sig åt.

I  ETC:s varushop kan du konsumera en liten maskin för basilikaodling för 1959 kronor. Vill du ha den socialistiskt röd kostar den 2219 kronor. Bakmaskinen var ett under av genomtänkt konsumtion i jämförelse... Trots att den röda maskinen är föresedd med LED-lampor...

40 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendamån dec. 15, 09:19:00 fm

  Med tanke på temperaturen stått stilla de senaste 15 åren, trots rekordstora utsläpp av CO2, så får vi jobba på bra om vi ska lyckas nå upp till 2 grader Speciellt då solenergi kommer på bred front, inom ett eller två årtionden.

  Förövrigt finns redan en teknisk lösning sedan 50 år, kärnkraft kallas den.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal, inser du inte att du skadar liberalismens genom dina skriverier? Läs på när det gäller klimatfrågan! Sprid inte dynga!
  Grannen

  SvaraRadera
 3. Det är ju uppfriskande med en blogg som inte tar hänsyn om dumheter kommer från höger eller vänster eller grönt håll. Lojalitet till tidningar eller organisationer existerar inte på den här bloggen! Bra!!
  L.

  SvaraRadera
 4. Att Anna Kinberg Batra, Annie Lööf och för den delen även framlidna Margaret Thatcher tillhör kvinnosläktet, torde mer visa på att det är en patriarkal värld, om nu patriarkal ungefär definieras som försvarare av hmm "logiken" i nuvarande finansiella kapitalism, än det att vänstern råkar ha en man vid rodret.

  Också det att våra unga kvinnor och flickor känner en stor prestationsångest och att trenden för psykosocial hälsa är djupt tragisk, för att inte säga katastrofal, torde också visa på att vi fortfarande lever, även om i slutet, på det kapitalistiska paradigmet.

  För övrigt har jag alltid funnit ordet patriarkal något knepigt till sin definition, visst det är mycket män "där uppe" i både elit- och marionett toppen av samhället, allt för stor andel, men att koppla den kapitalistiska tillväxt hungern med det manliga könet, nja, som sagt, jag finner att det haltar.
  Och kvinnor som apar efter de värsta av män, vad skulle det vara för framsteg ...

  Men jag ger dig rätt vad gäller ETC Johan, han har en del luckor vad gäller energi, det har jag själv erfarit.

  Jämlika hälsningar
  /Tom

  SvaraRadera
 5. Glappet mellan de gamla manliga MP-ledarnas råd till miljöpartiet rör sig också mellan två galaxer... för att fortsätta på mansväldet inom fler partier.

  Läs Per här: http://www.cogito.nu/ledare/nu-behovs-gron-offensiv

  och Peter här: http://www.di.se/artiklar/2014/12/12/peter-eriksson-sagar-miljopartiets-strategi/

  Enligt den senare kan man tom gå med på något så huvudlöst klimatfientligt som förbifarten, som därtill saknar såväl finansiering som logiska argument för sin tillkomst...

  med tanke på hur MP svajat så är det ju ingen högoddsare vem de kommer lyssna på.. Men ett MP som går på Pers (och Birgers linje) kommer ha en teoretisk chans att öka stort i valet. Den som följer Peter gör det nog dessvärre ut ur riksdagen (lätt för en Eu-parlamentariker att ge sådana råd...)

  Trisse

  SvaraRadera
 6. Appropå "att det finns gröna debattörer som tror att tillväxt är ett problem och din konsumtion är farlig".

  Handelns utredningsinstitut meddelar:
  "Kartläggningen visar på ett fortsatt expanderande bestånd av köpcentrum och handelsområden vilket till dags dato uppgår till 358 stycken. Den totala uthyrningsbara ytan för köpcentrum och handelsområden fortsätter att öka och uppgår nu till 8,5 miljoner kvadratmeter. Köpcentrumens andel av den totala detaljhandelsförsäljningen har de senaste åren legat kring 35 procent.
  -Ingen köpcentrumdöd i sikte, säger Lena Larsson, vd HUI Research. Hittills i år har 9 nya köpcentrum och handelsområden öppnats och just nu pågår över 40 projekt på totalt över 700 000 kvm." (källa: http://goo.gl/LzhkwU)

  Ja du Johan E, visst kan man köpa en solpanel och spara lite miljö och pengar. Men sen dra man vidare till ett köpcentrum (kanske via någon nybyggd förbifart?) och bränner av hela besparingen. Rebound-effekten kallas det. Däri ligger beroendet av ekonomisk tillväxt och en ständigt ökande konsumtion.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendamån dec. 15, 10:13:00 fm

  "Neoliberal, inser du inte att du skadar liberalismens genom dina skriverier? "

  Du får gärna utveckla.

  SvaraRadera
 8. ETC är åtminstone lite annorlunda som dagstidning, vilket inte kan sägas om de andra direkt. Mycket välkommet initiativ.
  Man får stå ut med att alla artiklarna handlar om ungefär samma saker och att Johan inte kan räkna.

  SvaraRadera
 9. ETC och trovärdighet. Vägrade först att rätta när nationalekonom påpekar faktafel.

  http://www.tino.us/2014/12/forskare-ger-mig-ratt-aven-den-har-gangen/

  http://www.tino.us/2014/12/demography-for-dummies/

  http://www.tino.us/2014/12/etc-och-mediavarlden-granskar-logner/

  SvaraRadera
 10. Vänstern lever, till stor del, fortfarande med föreställningen att om att välståndet för de breda massornas kan ske i form av ökat konsumtionsutrymme.
  Av flera anledningar är det en myt - oavsett om den sprids från höger eller vänster.
  En anledning (som aldrig nämns) är det felaktiga fördelningsperspektivet när det gäller tillgångspriser och kapitalansamling.
  De ekonomiska klyftorna är extremt stora globalt men även i vårt land i förmögen-hänseende. Skillnaden i faktisk konsumtion är stor - men inte så stor som skillnaden i förmögenhet. Det beror på att förmögenheterna inte omsätts i konsumtion utan ackumuleras i skenade tillgångspriser som värdepapper och kanske fastigheter.
  Eftersom tillgångsinflationen och dess skapade värden nominella skulle en stor förflyttning av kapital till den breda massan skapa en mycket hög KPI-inflation. Helt enkelt beroende på att människor från lägre medelklass och nedåt har ett relativt sett större konsumtionsbehov.
  Det betyder naturligtvis inte att det är vettigt att låta klyftorna öka.

  Det kan av olika anledningar uppstå en situation där innehavarna av dessa extremt stora nominella värden väljer att flytta och säkra dessa i mer jordnära och fysiska investeringar. Då skulle t ex snabba prisökningar på råvaror, mark (landgrabbing), och mat visa hur stora klyftorna egentligen är.
  Orsaken till de extremt stora skillnaderna när det gäller förmögenhet är förstås flera. Men de uppblåsta tillgångsvärdena har sin onda rot i penningsystemet och de extremt stora mängder pengar som tillförs via skuldsättning. Nya pengar och utspädning är snart inne i en fas där Riksbanken börjar att köpa statsobligationer i stor omfattning (kvantitativa lättnader) vilket skapar en ytterligare ökning av penningmängden via statens skuldsättning.

  Vänsterns dröm om större andel av en större andel av en växande kaka hör egentligen till en gammal tid. Först måste pengar, skulder, produktion och konsumtion kalibreras till verkligheten. Därefter kan en rättvis fördelningsmodell upprättas.

  SvaraRadera
 11. Instämmer med Tom vad är det för framsteg med kvinnor som apar efter män? De värsta egenskaperna dessutom.

  Vad är det för bra med kvinnor på ledande positioner, som inte begriper t.ex. att det är män som ytterst tjänar på vinster i välfärden. Att använda sig av sina medsystrar, för att pengar ska hamna i huvudsak på mäns konton i skatteparadis, tror dessa kvinnliga partiledare är feminism.

  Snarare så är dessa kvinnor en stor besvikelse och de får mig att undra, om det finns manliga och kvinnliga egenskaper. De manliga rationella, intellektuella egenskaperna måste dessa kvinnor ha, annars duger de inte.

  Moderliga får de vara i företag då de tjänar andra. Anser att de moderliga egenskaperna behövs i parti toppen. Det talas ibland om manliga partiledare som en landsfader. Vi behöver landsmödrar. Moder Jord saknar balans.

  Birger du skrev om termodynamik och naturlagar i "Medan ishalkan lägger sig."

  Du skulle inte där ta upp detta.
  I detta inlägg skriver du också om naturlagar. Vilka naturlagar syftar du på? Kan man översätta det till livslagar? Att det finns vissa lagar som vi behöver hålla oss inom. Samt att vi har ännu inte förstått vilka de är?

  Att solceller inte är enda lösningen på alla problem, det är lätt att förstå. Det talas mycket om solceller nu inte minst från högerhåll. Solceller på sjukhustak osv. Mindre talas om att vi behöver förändra hela vår livsstil.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. @Birger:
  "ETC:s chefredaktör heter Johan, ETC:s chefredaktör heter Andreas och ETC:s nyhetschef heter Egil."
  Jag kan ha fel men Johan är väl ansvarig utgivare och inte chefredaktör (dom har väl inte två)?

  SvaraRadera
 13. David Graeber nämner i boken "Skuld: de första 5000åren" hur skulder i mänskliga samhällen historiskt annullerats efter att berget har växt för högt. Det var ett sätt att "nullifiera" och gå vidare i samhällsutvecklingen. Graeber visar förutom detta också på likheten mellan stora skulder och våld. Det är då lustigt att vi lever i den största skuldsättningen samhällen upplevt sedan mänskliga samhällen uppställdes vid Eufrat och Tigris 10.000 år sedan.

  Fredsfrågan blir den viktigaste nu.. George Monbiot skriver "when people feel threatened they gravitate towards extrinsic values which is coupled with conservative thinking". Det innebär att alliansen och fascisterna tar över i valet 22/3. När den stora massan känner sig hotad av sociala och ekologiska kriser reagerar den instinktivt för att säkra sig självt. Politiska klassen utnyttjar befolkningens oro och köper in 60 JAS plan. För att fira 200 år av fred. Man ser vart det lutar.

  SvaraRadera
 14. Kort svar: Av samma anledning som uteliggare, psykiskt sjuka, tungt kriminella (nedre ändan) består till ca80-90% av män, så gör även företagsledare, professorer och diverse befattningshavare det. Varför lyfts bara de senare grupperna i kvoteringsdebatten, men inte de tidigare?

  Längre svar: Någonstans måste man acceptera att män och kvinnor (i genomsnitt) föds med olika förutsättningar, endera könet är inte bättre eller sämre än det andra för det, men i genomsnitt kompletterar de varandra.

  Detta är inte särskilt svårt att inse om man ser till den samlade vetenskapen såsom neurobiologi, evolutionpsykologi, sociologi etc, men väldigt svårt om man enögd utgör från de grenar av den sista med tolkningsperspektivet att människan är ett tabula rasa när vi föds men att män per definition är överordnade.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agenda,
  Temperaturen har inte stått still i 15 år, den har varierat som den alltid gör, men de senaste 15 åren har den varierat kring en historiskt hög nivå. Vill man mäta trender blir 15 år för kort, ditt resultat beror då helt på vilka start och slutår du väljer. Eventuella trender är dolt i det naturliga bruset. För att kunna säga något om klimatförändringar bör man se på minst 30 år.

  SvaraRadera
 16. "Vägrade först att rätta när nationalekonom påpekar faktafel."

  De där nationalekonomerna som Anonym mån dec. 15, 10:35:00 fm förlitar sig på begriper ju inte att en utgift blir till intäkt som blir till utgift som blir till intäkt i flera led. De "kostnader" som åberopas blir vid utbetalning privat sektors tillgång i flera led, förutom att en del också tar vägen via kommunal och landstingsskatt, samt försvinner ut ur realekonomin via statlig skatt.

  Det är alltså inte nationalekonomisk kunskap vi ser prov på när man pekar på en kolumn och tror sig kunna dra slutsatser vad kostnaden är för samhällsekonomin.

  Det är blott ett försök att med fusk påverka politik i viss riktning.

  SvaraRadera
 17. Vi kan inte köpa solceller för då konsumerar vi.

  Vi kan inte gå på konserter för då konsumerar vi.

  Vi kan inte gå på teater för då konsumerar vi.

  Vi kan inte åka kollektivtrafik för då konsumerar vi.

  Vi kan inte låta den lokala smeden laga plogen till hästen för då konsumerar vi.

  Vi kan inte köpa mer av dyrare ekologisk mat för då konsumerar vi och riskerar att höja BNP.

  Vi kan inte minska arbetslösheten genom att anställa fler i offentlig sektor för då för då både konsumerar vi gemensamt och höjer BNP och människor får dessutom en drägligare lön än sitt fjuttbidrag de har som arbetslös (om de ens får något) som de garanterat kommer att konsumera för.

  Vi kan inte ha medborgarlön för den kommer definitivt att användas till konsumtion.

  SvaraRadera
 18. En liten maskin för basilikaodling för 1959-2219 kr minskar konsumtionsutrymmet jämfört en bakmaskin för säg 1000 kr.

  Gissningsvis är miljöpåverkan från produktion och användandet av basilikaodlaren lägre än bakmaskinen.

  Alltså är det bättre att köpa en dyr enkel apparat än en mer komplicerad billig, om valet står dem emellan.

  Man kan förstås också odla i krukor. Men har man inga måste de man köpas, dvs konsumeras.

  Det kan vara billiga krukor för några tior, vilket ökar konsumtionsutrymmet för annat, men konsumtion är ju dåligt…

  I värsta fall är krukorna tillverkade långt bort och under usla förhållanden.

  SvaraRadera
 19. En del såg inte ironin i bakmaskinen, den drog ju inte just någonting eftersom den inte användes, det var ju det som var det roliga i knorren om jag begriper Birgers knorrar rätt.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Ironi eller inte, bakmaskinen drog tillräckligt vid själva tillverkningen och tycks visst fortfarande göra det eftersom det fullständigt dräller av modeller.

  SvaraRadera
 22. Neoliberal Agenda
  Att lösa ett problem med samma
  metoder som har orsakat det är mänskligt och dumt.

  Jag föreslår att Vi slutar med att
  passera gränser utan återvändo.

  Och.

  Det är aldrig försent att
  börja om, som Bonobonapor!

  Dynape

  SvaraRadera
 23. Världen är som en elefant.
  Birger har fått tag i svansen
  och tror att världen är ett rep.

  Om vi tror att de intellektuella
  ska rädda oss med sitt rep så har vi snart svansen runt halsen!

  SvaraRadera
 24. Neoliberal Agendamån dec. 15, 11:56:00 em

  "Vill man mäta trender blir 15 år för kort, ditt resultat beror då helt på vilka start och slutår du väljer. Eventuella trender är dolt i det naturliga bruset. För att kunna säga något om klimatförändringar bör man se på minst 30 år."

  Så om vi ses här igen om 15 år (snarare 13 år) och trenden inte rört sig nämnvärt uppåt, så ger ni klimathysteriker upp?

  Om jag får gissa, så kommer man då hitta på något nytt klimatrelaterat att skrämmas med, tänk orkaner. Jämför med hur ingen idag talar om hur golfströmmen ska vända, men som var på allas läppar för 15 år sedan. Forskarna vill ju trots allt fortfarande ha sina anslag och politikerna röster, och då behöver man sin Beelzebub.

  SvaraRadera
 25. Ang neoliberal så tror i vart fall alltid jag att det är ett grönt troll, det finns ju inte så många läsare här, som tycker att neo använder lysande baklängespedagogik, sådan man anför för barn, så det är ju humor, i tragiken, när oljan tagit slut kommer vi såga ner det sista av skogarna, och kärnkraftverk i Kongo är ju en lysande säkerhetspolitisk idé, eller varför inte i Afgansistan, eller borde inte Libyerna få egna kärnkraftverk, den liberala jämlikhetens förtecken, Zimbabwe och förför inte Somalia, ingen har väl fördömer mot andra länders politiska stabilitet, så varför inte, alla människor borde få ha rätt att anlägga egna kärnkraftverk.

  Om kvinliga partiledare, s försökte med Mona redan efter Carlsson, och hon var det vassaste S kunde frambringa, sedan mördades Anna Lindh, för att regeringen inte lärt sig något om säkerhet och försvar efter Palme. Sedan försökte S med Mona igen, det är lite dunnsått sedan, med bra kandidater, förslå gärna någon?

  Efter Werner värpte ju vp fram Gudrun, som gick som en raket, och sedan var det ju kompon med Hoffman och Co, så Vp ahr också varit tidigt ute. Mp har sina rör, och då är det enklare tydligen, och det är bara att bli impad av gröna kvinnor, även kanske Ruwaida och med adept tillhör misstagen.

  Annie Lööf är en mediaprodukt, och AKB ett resultat av att m ska slå sig in på allvar i storstadssmeten åt det gröna frihetslieral hållet, så jag kan inte se mer än att Sverige över tid haft lite för många svaga kvinnliga ministrar i bägge läger, vad detta beror på, är en annan femma, kanske att kvinnor i Sverige, har det för lätt, genom partiernas kvotsystem, vilket gör konkurrensen hårdare för män? I vart fall är det ingen idé att utvärdera ngt förrän tidigast 2018, S har tagit fram Magdalena, och en drottning i schack är ju mer användbar än en kung. slw

  SvaraRadera
 26. Neoliberal Agenda:
  "Så om vi ses här igen om 15 år (snarare 13 år) och trenden inte rört sig nämnvärt uppåt, så ger ni klimathysteriker upp?"

  Svaret är att det beror på. Man får med vetenskapliga metoder försöka finna orsaken och vad som kommer ur denna forskning får diktera vilket förhållningssätt som är lämpligt. Skulle det visa sig att klimatets respons på CO2 är lägre än man nu befarar så kommer det givetvis att påverka beslutsunderlagen.

  Din syn på forskare tycks besmittad av din neoliberalistiska världssyn; att om det är ekonomiskt lönsamt att ljuga och bedra så är detta kosher. I forskarvärlden är det tack och lov fortfarande andra ideal som är förhärskande, även om det givetvis finns en fara i att ett extremt marknadstänk har potential att influera forskning på ett negativt sätt.

  Det ska dock mycket till innan amatörers gissningar om 15års-trender är bättre än riktig forskning.

  SvaraRadera
 27. Neoliberal Agendatis dec. 16, 10:24:00 fm

  "I forskarvärlden är det tack och lov fortfarande andra ideal som är förhärskande,"

  Jag tror inte forskare ljuger, även om det säkert finns enstaka fall där så sker, Däremot behöver man få anslag och man sågar inte av den gren man sitter på. När det visar sig att temperaturen inte stiger så man tidigare trodde, så kommer forskare, media och politiker rikta om sitt fokus till något näraliggande, för att få anslag, läsare/tittare och röster.

  "Skulle det visa sig att klimatets respons på CO2 är lägre än man nu befarar så kommer det givetvis att påverka beslutsunderlagen."

  De scenarier som fanns med IPCC första rapport från 1990 har inte förverkligats. Ingen modell beskriver verkligheten lika bra som verkligheten själv.

  SvaraRadera
 28. "Jag tror inte forskare ljuger, även om det säkert finns enstaka fall där så sker, Däremot behöver man få anslag och man sågar inte av den gren man sitter på. När det visar sig att temperaturen inte stiger så man tidigare trodde, så kommer forskare, media och politiker rikta om sitt fokus till något näraliggande, för att få anslag, läsare/tittare och röster."

  Även om du inte explicit säger att de ljuger så antyder du att det finns något bedrägligt i hur de agerar (ännu mer i dina tidigare kommentarer) och att vore det inte för denna anslagsjakt skulle idén om AGW självdö. Jag har svårt att tolka dig på annat sätt.

  Att du själv verkar saknar kunskap i ämnet demonstrerar du med dina förväntningar på hur exakt scenariorna i IPCCs första rapport bör följa uppmätt temperatur för att anses ha "förverkligats". Naturliga variationer är till stor del kaosartade och hur och när de manifesterar sig kan man inte veta i detalj. I dagsläget ligger temperaturkurvan strax under den förväntade trendlinjen men det är å andra sidan förväntat att temperaturen kommer att variera över och under denna linje. Förutsatt att det värde man valt för klimatkänsligheten i dessa modeller stämmer kommer scenariot över en längre tidsperiod i grova drag likna verkliga förhållanden. Mer än så kan man inte förvänta sig.

  SvaraRadera
 29. NEO: "Jag tror inte forskare ljuger, även om det säkert finns enstaka fall där så sker, Däremot behöver man få anslag och man sågar inte av den gren man sitter på."
  ------------------


  ...så för att fortsätta denna logiska linje; så forskning bör då inte finansieras av marknadskrafter som själva har ett särintresse i resultatet?

  Mycket bra argument mot att marknaden får styra forskning! Men argumenterar du inte emot din egen ideologi?  Secret funding helped build vast network of climate denial thinktanks

  Anonymous billionaires donated $120m to more than 100 anti-climate groups working to discredit climate change science

  SvaraRadera
 30. The 1990s: a network of denial is created

  In the early 1990’s, as governments began negotiating a global agreement to tackle climate change, a number of lobby groups were set up to prevent it. These early groups included the Global Climate Coalition (GCC), the Climate Council and the Information Council on the Environment (ICE). The GCC called itself an “organisation of business trade associations and private companies established in 1989 to coordinate business participation in the scientific and policy debate on global climate change." Its membership was a list of the largest coal, oil and auto companies in the US – representing, it said, 230,000 companies and all companies that would stand to lose if they were held to account for the carbon they were pumping into the air for free.

  SvaraRadera
 31. ".. Vänstermannen låter som en kopia av Svenskt Näringslivs gamla kampanj på temat: Konsumera mer, rädda världen!"

  Ja, det finns en märklig dissonans i hans logik ibland som får mig att bli lätt paranoid.

  Som en Johan Norberg invirad i röd fana liksom..

  SvaraRadera
 32. Jag kan inte intellektuellt förstå varför miljökämpar inte lyfter den säkerställda kopplingen mellan den väldiga kraft som vi exploaterar-, förändrar- och utplånar habitat och ekosystemen med genom vår väldiga energianvändning (omvandling) som t.ex. tydligt framgår i Millenium Ecosystem report, eller för den delen Living Planet report /Ekologiska fotavtryck, utan ensidigt reducerar allt till att handla om klimatet.

  Inte heller kan jag intellektuellt förstå att man inte heller lyfter den tydliga kopplingen som nuvarande tillväxtberoende skuld finanssystem utgör som drivkraft till detta fossila högenergisamhälle, där dessutom PEAK OIL platå sedan några år sedan råder ...

  Är det någon som kan förklara för mig varför de väljer reduktionism framför helhetssyn när fakta är så utomordentligt tillförlitlig!?

  Knappt de allt mer sura haven tycks de ensidiga klimatdebattörerna ens lyfta ...

  Jämlika undringar
  /Tom

  SvaraRadera
 33. Är det någon som kan förklara för mig varför de väljer reduktionism framför helhetssyn när fakta är så utomordentligt tillförlitlig!?

  Knappt de allt mer sura haven tycks de ensidiga klimatdebattörerna ens lyfta ...
  ----------

  Klimathotet får draghjälp av kärnkraftslobbyn, är det snabba svaret jag kan komma på i alla fall.

  SvaraRadera
 34. Tom
  Jag skulle tro att det enkla svaret är att klimatfrågan anses mest akut och dessutom ganska tydlig i sitt budskap vilket gör att den får medialt genomslag. Därför kan man möjligen få uppfattningen att "miljökämpar" endast fokuserar på denna fråga. Det krävs dock endast ett minimum av fördjupning för att hitta mängder med människor och organisationer som engagerar sig i allehanda miljörelaterade frågor.

  Det är faktiskt när jag tänker efter svårt att intellektuellt förstå hur detta kan ha undgått någon.

  SvaraRadera
 35. Christian Svensson sa...
  -------------

  Men efter några debatter med "gröna" nylberaler kan man inte undgå deras fetisch för kärnkraft och eftersom inte alla oligarker som äger media och finansierar diverse tankesmedjor har sin förmögenhet i gas och olja, utan har investreingar i kärnkraft med, så får väl just klimatet större utrymme.


  SvaraRadera
 36. Borde man inte kunna föra klimatförhandlingarna on line? Jag menar, det är väl inte speciellt bra för miljön att tusentals (välbetalda) "miljökämpar" flyger till Perú, från all världens hörn, för att konferera...

  En sak som har slagit mig är att det alltid är "alla andra" som ska skona miljön och betala för de ökande kostnaderna. T.ex. alla politiker i Gbg:s kommun har ju tillgång till kommunens fordon för att köra till och från jobbet. D.v.s.: Skattebetalarna betalar!
  /Thomas

  SvaraRadera
 37. Christian Svensson sa...

  "... Jag skulle tro att det enkla svaret är att klimatfrågan anses mest akut och dessutom ganska tydlig i sitt budskap vilket gör att den får medialt genomslag"

  Må så vara, men det är ju ovanstående som just inte går ihop med fakta och logik, och därav min tidigare fråga/fundering...

  Jämlika hälsningar
  Tom

  SvaraRadera
 38. Tom,
  Media har sin egen logik men detta kan ju inte miljökämparna lastas för. Det var ju faktiskt dit du riktade din udd...

  SvaraRadera
 39. Som vanligt kan man få allt för halva priset eller därunder på Ebay... :-)
  http://www.ebay.com/itm/CLICK-GROW-SMART-HERB-GARDEN-3-HERBS-BASIL-THYME-LEMON-/201240489002?pt=UK_Home_Garden_Garden_Plants_Pots_Window_Boxes_CV&hash=item2edade2c2a

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.