tisdag 30 december 2014

Glögguppgörelsen inte okej

Godmorgon, har ni tänkt på att Stefan Löfven i valrörelsen plockade upp uttrycket "det är inte okej"  från gatan. Och han fortsatte i strid ström. Att dra ner på personalen i äldreomsorgen var inte okej, att sno pengar från skolan var inte okej, osv.

"Det är inte okej" spred sig till statsråden och översvämmade snart såväl samhällsdialogen som samhällsmonologen.

Minns ni att Fredrik Reinfeldt i sin glans dagar började säga att saker och ting var "på plats". Snart pratade alla hans statsråd om att förslag var på plats, skulle komma på plats eller hade varit på plats.

Själv anser jag att glögguppgörelsen -  som "decemberuppgörelsen" kallas internt bland kritiker som tvingats hålla käften - inte är okej och dess konstruktörer inte har alla hästar på plats. Tyvärr lär SD, som inte alls är okej, få nya mandat på plats efter nästa val. Utan vare sig hästar eller getter på plats.

Innan riksdagshuset byggdes på Helgeandsholmen fanns där ett badhus med tillgång till blodiglar, vilket jag skrivit om tidigare. Det jag inte nämnde var att där också fanns ett stall.

Jag är ledsen att dagens inlägg blev som det blev. Men ni som ogillar det behöver inte kommentera med att jag inte hade alla hästar hemma när jag skrev det - det är en alltför billig poäng att ta...:-)

PS!
Det var Gustav Vasa som anlade det första stallet på Helige Andes Holme. Detta flyttades till nuvarande Operan efter några år, men på holmen lät Karl XI bygga ett nytt på 1670-talet. Detta brann ner några år senare. Nicodemus Tessin den yngre fick uppdrag att bygga ännu ett - och nu blev det elegant som en kyrka, med kryssvalv och kolonner, där hovets hästar placerades. Det revs i slutet av 1890-talet för att ersättas av riksdagshus och riksbank. Inte en enda häst fanns kvar. Hovets hästar kan man numera hitta en bra bit från själva hovet, nämligen i hovstallarna på Östermalm.

56 kommentarer:

 1. Det verkar som att de allra flesta accepterar uppgörelsen. Vad är ditt alternativ?

  SvaraRadera
 2. Hmmm ... undrar om inte Löfven gick in i en välgillrad, framsynt fälla. Uppgörelsen gäller till 2022. Det är val 2018. Inför det valet kommer HögerHydran att utnyttja rubbet av påverkansmöjligheter. De har obegränsade kapitaltillgångar, obegränsad tillgång till världens bästa lobbyister, massvisa samlingar av Höger-Propagandister, typ TIMBRO, all svensk media (så gott som), Svenskt Näringslivs propagandister osv osv osv. OCH Anna "Prat´ba" har hunnit växa in i Reinfeldts Kostym. OCH förr eller senare kommer SD att växa till Sveriges största eller näst största parti (Må Gud förbjuda). NÄR Höger-Idioterna vunnit 2018, ja då gäller Decemberavtalet, dvs Regeringen lägger budget utan någon som helst snegling mot andra partiers tankegods! Alltså: DÅ gör de som de vill, Sänker skatter, sänker betydelsen av Fackföreningar, agerar/manipulerar så att LÖNESÄNKNINGAR enligt EU:s nyss proklamerade idéer genomförs, UTAN diskussion! DE HAR JU DÅ frihet att göra vad tusan de vill!!! Sett så, hade det varit bättre att ta Extra Val nu, att ta smällen nu - när chansen att Höger - Hydrans Allians kanske, TROLIGAST hade förlorat stort, enligt opinionssiffrorna

  SvaraRadera
 3. Nej, här var definitivt alla hästarna i stallet.
  Överenskommelsen är väldigt konstig, och jag kan inte se vad som så akut kunde tvinga fram den. Sverige är inte i någon speciell kris rent allmänt, om man bortser från vårdkrisen som rullar på på sitt femtionde år cirka, om man får tro tidningarna.
  Försvaret väntar på en uppgörelse, den skulle komma oavsett denna överenskommelse, skolan likaså, där finns väl ingenting klart än. Ekonomin är helt funktionell och väntar inte på några drastiska förslag från politiker för tillfället.

  Så varför denna brådska från sex partier att gå runt väljarna och säkra stabiliteten i parlamentet? Är man cynisk tror man väl just det, att det är bevarandet av sina egna positioner som har varit viktigt, men finns det något mer?
  Jag tror väljarna hade respekterat fullt ut en majoritetsregering typ (m) + (s) i en svår situation, eller en minoritetsregering som tvingas söka stöd för sin politik. Men inte en minoritet som inte behöver söka stöd för sina förslag, det är bara jättekonstigt.

  SvaraRadera
 4. Tilläggas kan ju att det nu är svårt att argumentera emot det gamla vanliga "det spelar ingen roll vad man röstar på". Om parlamentet självständigt instiftar godtyckliga regler om hur majoriteter skapas, och dessutom avskaffar oppositionsrollen, spelar det faktiskt ingen roll vad man röstar på.

  SvaraRadera
 5. Kingedward24!

  Precis! Du har helt rätt i allt utom en "liten" detalj "Ekonomin är helt funktionell och väntar inte på några drastiska förslag från politiker för tillfället."

  Det är ju där i den globala kapitalismen som problemet ligger men det finns knappt några politiker som förstår, vill eller vågar ta i den frågan. Inte ens V som är fullt upptagna med sin feministiska våg i ett nästan jämställt Sverige samtidigt som världen runt om brinner och det kapitalistiska systemets kollaps man så länge talat om nu sker. Det är nu de socialistiska lösningarna behövs men då är man inte beredd. De enda som har vågat nämna saken lite valhänt utan några lösningar och något större stöd från sitt parti är miljöpartisterna Mutt och Lillemets (hoppas deras namn blev rättstavade).

  "Hästarna" må vara utrotningshotade men nog har SD och V ett gammalt ök ståendes hemma i det svenska stallet medan andra har sina i hyrstallet EU.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 6. Kul detta med verbala preventivmedel. När någon nämner SD:s framgång, så ska det nästan alltid hängas på ett "tyvärr", ett "Gud förbjude" osv. Gissningsvis gör även en del SD-vänner så, om de vill bevara sin anställning, hälsa eller sommarstuga, så att säga. Så skarpt har PK-folket lyckats skrämma oss.

  Gt
  (som är allt annat än SD, ha!)

  SvaraRadera
 7. Sef
  Jag förstår inte hur du kan tycka att Löfven har gått i fällan?
  S, MP och V väljarna verkar delvis nöjda. I alla fall några av dom.
  Det kan vi inte säga om alliansväljarna. Där pratas det om förrädare högt upp i näringskedjan.
  M lär förlora ett stort antal röster till SD, jag gissar att övriga allianspartier också kommer att ta betydligt mer stryk än de rödgröna.
  Men det blir så här när 7 katter är rädda för en mus. Musen växer sig stor och stark.
  /Stefan

  SvaraRadera
 8. Stefan,

  De beror nog på att de ändå var S som vann valet och har ändå mest makt (kvar).
  Tyvärr är S/MP röstare inte vakna eftersom även S har gått i från sin politik med sin gruppering med Allianspartierna. Det är ju inte så att M/FP/KD/C gått med S/MP "bara för att".

  SvaraRadera
 9. Går att räkna ut hur stora SD kommer vara om 4 år. Korrelerar ganska exakt med antal flyktingar/annhöriga som kommer. I pipen kommande mandatperiod ligger 600.000 enligt Dagens Samhälle så fram med miniräknaren någon som känner sig manad. Man ska nog utgå från att SD just nu har mer än 18%.
  http://cornucopia.cornubot.se/2014/12/ju-fler-m-valjare-desto-farre.html

  SvaraRadera
 10. Jan Örsell,
  jag pekar på det tveksamma att de folkvalda politikerna gör något helt annorlunda mot vad de har blivit valda till.
  Du talar om en politik som redan finns, och förs av partier som ingen vettig människa vill rösta på. Viss skillnad.
  Om du vill ha antikapitalistisk politik och tycker att (v) ligger för långt till höger, får du väl lansera ett eget parti eller skaka liv i KPML(r), numera Kommunistiska Partiet.

  SvaraRadera
 11. Glögguppgörelsen var väl den minst dåliga lösningen? Alternativet var ju då fortsatta, återkommande nyval pga höger-extrem anarkism? Det kan väl knappast ha varit bättre. En ohygglig "bred regering" med (s) & (m) kelandes bakom stängda dörrar hade väl varit 1000 ggr värre..?

  SvaraRadera
 12. Anonym

  Vilka menar du vara de andra alternativen?
  Vidare hur kan något som många ser som odemokratiskt vara bästa lösningen?

  SvaraRadera
 13. Det block som avser bilda regering tillsammans (som blir störst) efter valdagen får ju bilda regering med "glögguppgörelsen" utan att sedan störas av besynnerlig "nationalism" som inte respekterar valda regeringar eller demokrati överhuvudtaget, det låter väl ganska demokratiskt? Men om röda partier inbillar sig att detta räcker för att få bukt med (sd) drömmer man. Många odlar ju "dolkstöts-legender" om en sammansvärjning mot (sd), så om inte röda partier börjar diskutera "volymer" högt med sina väljare kan det sluta med att (sd) når sin målsättning att bli landets näst största parti (ve & fasa)..

  SvaraRadera
 14. Jag tillhör den minoritet(?) som tror att SD kommer att krympa som parti i och med denna uppgörelse. I och med att deras möjlighet att påverka/förstöra nu har marginaliserats lär de inte vara lika heta i mediasammanhang. Detta bör i sin tur innebära att de inte får lika gigantiskt utrymme att sätta agendan; att banka i svenska folket hur hemskt det är att hjälpa människor från andra länder i nöd.
  Och i och med att denna hotbild minskar kommer också sympatierna för SD att minska.

  Eller är det bara önsketänkande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är önsketänkande från din sida för det är inte bara SD som vill ha en minskad invandring och nu har 6klövern bevisat att enbart SDs parti vill minska invandringen.
   jag tror M kan vara glada om dom får 10% 2018 och småpartierna kan vara glada om dom klarar spärren! Media tittar vanligt folk inte på längre utan tittar på alternativa media men nästa steg i demokraturen är att dom förbjuder alternativ media och sen även SD som parti! Steget dit är inte långt och nu är ju Säpo underställd regeringen? vilket media inte har nämnt överhuvudtaget? SD fick nya rekord siffror från Yougo nu som inte heller har nämnts i media Min gissning är att SD får ca 30% 2018 men då är det väl förbjudet med val
   Mvh
   Stefan

   Radera
 15. Regeringsblocket är ju inte det största för närvarande, det har 38% mot alliansens ca 41%. Alliansen har ju nu förbundit sig att lägga ned rösterna, vilket ju innebär att regeringen kan strunta i vad vänsterpartiet tycker också. De kan bara få maximalt 19% mot sig i alla fall, sd+v.

  SvaraRadera
 16. Om landet fortfarande var 70-talets välfärdsstat skulle antagligen (sd) försvinna snabbt om det marginaliseras politiskt. Dessvärre har "bordet" dukats av permanent för ena halvan av befolkningen & framtidsforskarna talar om kommande "jobbrensning" som knappt går att föreställa sig. Och därmed finns det "gott om kunder" för extrema missnöjespartier (för övrigt är väl (sd) numera närmast att betrakta som forna tiders "blankröst", proteströsten för de stora mängder väljare som inget begriper om politik)?

  SvaraRadera
 17. Glögguppgörelsen är inte okej.
  Vilken tur att två partier inte ingår. Halva inne och hela ute. Får väl anta att Bildt tycker att de siamesiska tvillingarna V och SD separerats lite.

  Löfven har flera val enligt Bildt. Antingen håller han överenskommelsen om vinster i välfärden. Vilket är att gå emot det kapitalistiska systemet. Eller gör han som Bildt vill väljer andra samarbetspartners. Vad Löfven vill visar sig.

  Oavsett så är det kaos. När våra kära politiker brister så "i den milda grad" finns det de som med ljus och lykta vill ta över våra liv. Eller hur Birger?

  och vi koncentrerar oss på höger eller vänster. Eller grön ideologi.

  Kanske har vi intagit för mycket glögg. Bra i alla fall att V och SD har hästar här hemma och inte alla i hyrstallet i Bryssel. Det tyder på viss tankeförmåga.

  Ja Gt en del har mycket att bevara. För mycket. Andra mindre. Vi får väl se hur det blir när allt fler har mindre. Förmodligen (spekulation) annat ljud i skällan.  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Kingedward24!

  Men det stora problemet är ju inte att politikerna inte gör det de är valda till utan att väljarna inte engagerar sig, tar reda på saker och ting och väljer rätt politik. Tar man felaktiga beslut så får man också leva med konsekvenserna av de besluten. Det är ju därför världen ser ut som den gör.

  "Du talar om en politik som redan finns..." Nej! Det är ju det som är problemet att det inte riktigt finns något sådant bra alternativ och att det inte bara är så lätt att starta ett nytt parti. Det kräver resurser och opinionsbildning som ökar det politiska medvetandet hos väljarna så att "vettiga människor" kan ha "vettiga" partier att rösta på. Partier som gör något åt de verkliga problemen. Det är ju inte för få partier idag utan för få (det vill säga inga) sådana riktigt "vettiga" partier.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 19. Ulf, alternativet är väl att göra politiska uppgörelser, inte tekniska. 87 procent bör väl rimligen kunna hålla tretton procent borta om man nu vill det.

  Både Peter Eriksson och jag har fått frågan om uppgörelsen inte innebär att man kan föra en bättre klimatpolitik än om uppgörelsen inte finns. Båda menar nog att så kan bli fallet, men att detta bör ske genom politiskt opinionsbildning inte genom tekniska överenskommelser om former att hålla vissa utanför. Man är ute på ett sluttande plan om man skall justera riksdagsordningen - eller göra motsvarande överenskommelser - alltefter vilka partier som finns i riksdagen och hur stora de är. "Effektivitet" kan säkert ställas mot demokrati om man menar att effektivitet är att en minoritet skall bestämma. Yttersta stegen på det sluttande planet är diktatur.

  Gustav Fridolin har uttalat att man är nöjd med att man kan hålla ett "missnöjesparti" utanför. Som om man inte hade kunnat det i alla fall om man velat. För övrigt sas samma sak om Miljöpartiet en gång - hur ska man hålla detta parti utanför? Tunga sossar varnade för att det skulle bli som innan Hitler tog över i Tyskland när MP kom in.

  Gt,jo men jag måste säga tyvärr eftersom det partiet står för så mycket som jag ogillar - alltifrån vurmandet för monarki och militärt försvar och statskyrka till klimatskepticism och kärnkraftkramande. När det sedan pimpas med en nazistisk bakgrund och milt sagt otrevliga uttalanden om människor som kommit hit från andra länder - typ riksdagsledamot som reflexmässigt kränker riksdagsvakt som inte ser "svensk" ut och reflexmässigt skyller på att invandrare snott hans väska när det visar sig att han glömt den på krogen i fyllan och villan. Vad annat än tyvärr kan man säga?

  SvaraRadera
 20. Oavsett allt annat här i världen tack för för att du tar dig tid att skriva några rader vare dag. Hälsningar från en vanlig arbetare utan akademiskt utbildning som egentligen bara försöker överlevare dag för dag på en a-kassa på netto ~10.000. Snälla tag inte inte mitt INTERNET från mig. Det är det enda som håller liv i i en fas 3 arbetslös. Har inget annat liv egentligen. Gott nyttår

  SvaraRadera
 21. Vill man undvika att (sd) växer är blockpolitikens bevarande helt nödvändig, och därmed även "glögguppgörelsen". Beklämmande att höra hårda politiska motsättningar beskrivas som "sandlåda" & "lekstuga"..

  SvaraRadera
 22. Leif Nordanvind

  Kan inte se hur SD blir mindre. Tvärtom de ser sig ju med rätta som enda partiet i opposition nu eftersom M har gett upp den rollen till stora delar.

  SvaraRadera
 23. Varför till varje pris hålla några utanför. Sina "fiender" ska man väl hålla nära. Möta demokratiskt med dialog inte rädsla.
  Oavsett hur vi agerar så växer missnöjet och det är ju tragikomiskt att påstå att man är för demokrati och samtidigt vilja hålla minst 800 000 väljare utanför. Samt dessutom tro att det håller i längden och inte leder till diktatur.

  Det står visserligen att folket är politikernas uppdragsgivare i grundlagen. Men det har nyligen skrivits in också att Sverige är medlem i EU. I parlamentet finns bl.a. miljöpartister som oroar sig över att det kanske är de som inte erkänns som rumsrena nästa gång. Inte handlar det väl om vad Gustav Fridolin vill eller inte vill.

  Vi behöver sluta tala om partierna och deras politiker och i stället tala om partiernas väljare. Tala om väljarna som underlaget inte tvärtom.

  Ärligt talat det är oviktigt vad du Birger gillar eller ogillar. Eller vad jag eller andra gillar. Mer sak och mindre person i politiken tack. Denna individualism går mig på nerverna:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Problemet med V i dag är ju att man slår in öppna dörrar med stridsvagn (feminismen i Sverige) medan man lämnar andra flanken mot det verkliga motståndet (kapitalismen i världen) nästan oförsvarad. Prioriteringen är ju så fel att det bara kan bli ett katastrofalt nederlag mot en så kraftfullt överlägsen motståndare när det gäller resurser. Goda idéer och avsikter är V bästa vapen. Men det kräver också samling och väl utnyttjande av de små resurser man har till sitt förfogande om man ska ha någon chans att vinna det stora och verkligt viktiga slaget.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 25. Ska man göra politiska uppgörelser om migrationspolitiken för att hålla SD borta? Vilka är du beredd att själv göra Birger Schlaug? För visst krävs det?

  Ang Nato ska SD som säger sig vara mot Nato inom överskådlig framtid uteslutas i försvarspolitiken? Men de som är mer för inbegripas?

  Du verkar tyvärr vara beredd att offra väldigt mycket av din gröna politik för att hålla dem utanför.
  Kan du inte titta på om det finns viktiga bitar som du gillar? Bitar som akut behövs.

  Dessutom verkar det finnas tid för politisk opinionsbildning? Tycker snarare det är hög tid att välja mellan pest och kolera. Igen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Jim: Ja, det är en aspekt och givetvis en risk i sammanhanget. Min känsla är dock att det faktum att Sverigefascisterna under många år framåt fått klorna knipsade gör att man inte lyckas sätta agendan på samma sätt som under den värsta tiden av kaos. Någon sorts ordning, vad man än må tycka om den i sak, tror jag motverkar ett parti som SD. Kanske kommer inte hela den politiska dagordningen ske mot en fond av SD, eller så är det precis som du befarar: Att SD utnyttjar sin roll som "enda oppositionsparti" (även om ju v också är ett). Vi lär väl se varthän det barkar under 2015.

  SvaraRadera
 27. Världen har förlorat förståndet
  på många områden, förstår ni det?
  Men det är väl bara att hänga med
  som Vi som hänger här också lyckas med
  att bidraga till att vara varandras och sin egen olyckas smed

  Dynape
  SvaraRadera
 28. Ja, Birger, jag fattar. Det är verkligen kväljande med partier som gillar kärnkraft, monarki mm.

  Men kan du hitta nånting hos SD som är okej? Eller är de "helsvarta" som Mussolinis fascister?

  Gt

  SvaraRadera
 29. Gt, tja, dom var ju med och stoppade en skattesänkning för höginkomsttagare om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 30. Lisbeth. Jag ber få lyfta frågan, huruvida SD har fler supiga, fler fyllesnackande politiker än vad de andra partierna kan uppvisa?

  Av PK-medierna att döma, har SD fler av den sorten. I t.ex. S-partiet har vi bara den forna SSU-basens fajt med en färgad krogvakt, som hon dömdes för, eller hur var det? Ett minne som inte återanvändes i samma grad som rören.

  Etablissemanget har verkligen lyckats att etablera rasiststämpeln på SD, och nu rullar bollen av bara farten...

  ...tills den krockar mot något oförutsett, t.ex. att väljarkåren vänder sig mot dem som vill isolera SD. Att "vi och dom" inte funkar längre.

  Gt

  SvaraRadera
 31. Men tänk efter nu, Gt! Vilka riksdagspartier har ledamöter som kallar kvinnor för horor, vilka skäller vakter i riksdagen för att inte vara svenskar, vilka skyller glömda väskor på invandrare, vilka kallar ledamöter i riksdagen för icke svenskar, vilka sjunger nazistvisor på Finlandsfärjan, vilka har en valfilm där kvinnor i slöjor tycks jaga pensionärer, vilka har kommunala kollegor som går omkring med nazistmärken "på skoj"? Det är faktiskt inte utan orsak som de övriga partierna vill hålla rågång! Det finns drumlar, busar, fullkajor och sådana som säger rasistiska saker i dem också förmodar jag, men inte systematiserat som i det andra partiet vars livsluft är att mellan raderna välkomna rasister. Ett invandringskritiskt parti behöver inte ha den bakgrund och de attityder som SD har, därför är SD något annat. Ett kulturkonservativt parti behöver sannerligen inte ha en kulturpolitik som den som SD har. Se verkligheten!

  SvaraRadera
 32. Stefan: Vinner Alliansen 2018-års val, så har de ju fritt fram att lägga vilken jäkla budget de vill, även om den skulle helt befria Storbolag & Milliardärer från alla sorters skatter och lägga 90 procent skatt på arbetare och tjänstemän och privatisera allt som finns kvar av "Hela Folkets egendomar" och dra undan allt vad statligt och kommunalt stöd som finns vad gäller tex. arbetslöshet, sjukvård, barnbidrag, skolor osv osv osv - Detta då Decemberavtalet ju gäller t.om 2022. Svårt att förstå? .

  SvaraRadera
 33. Birger, om du läst historia vet du att det enbart finns ekonmio på den politiska agendan. "Vurmandet för monarki och militärt försvar och statskyrka till klimatskepticism och kärnkraftkramande." Men är detta inte små lokala frågor? Monarkin, pja...
  Försvar, ja, jag håller nog med dig där, ingen idé längre men jag hade velat se ett starkt försvar med god taktik. Klimatet...ja, jag bryr mig inte, det går inte att göra ngt åt det i realiteten, vi får göra som när kärnkraften byggdes, se till att inte vara beroende av nån annan, inte ha för stor kritisk massa av folk.
  Och ny teknik är på ingång.
  Men jag undrar hur ett land utan folk med hög skatt ska drivas?

  SvaraRadera
 34. Hellre kör ansvariga politiker Sveriges ekonomi i botten, än erkänner att integrationspolitiken har kapsejsat.
  Idag lånar Sverige för att kunna betala välfärden, en i länden ohållbar politik.

  SvaraRadera
 35. Det är inte okej att hålla ett parti som fått över 800.000 svenska medborgares röst utanför.
  Med sin programmerade tro vill Birger Schlaug, med fler, stänga dessa medborgare ute. För att i näst stund påstå att de värnar demokrati. Men sina egna trodda demagogier går bra att föra ut till andra. Som Lisbeth påpekar är individualismen, egoismen, väldigt påtaglig.

  Påstå att sjuklövern skulle vara rumsrena från människofientlighet är en önsketänkande tro, det är bara att söka fakta kring hur äldre, unga, sjuka, funktionshindrade, arbetslösa etcetera behandlas av sjuklöverns "rumsrena" beslutsfattare med anhängare.

  I en sann demokrati räcker det inte med att bygga demokratin på tro, vilket det gör i dagens skendemokrati.
  Christer

  SvaraRadera
 36. Anonym 11:27. Tack för påpekandet!

  Det kan inte tillräckligt ofta påtalas detta, som du räknar upp. Det finns säkert mycket mer av spyor som bör upp på bordet.

  Men vilken tur då, att alla dessa fulingar ligger rysligt illa till hos Åkesson. Vidare kanske vi må få tid till att granska resten av det politiska fältet, inklusive maktens medier och lobbyister. Hur skulle den byken te sig, månntro?

  Christer. Demokratin är bara vägen. Målet är socialismen, om jag får tro min flammande röde far. Socialismen skulle vara mycket bättre än demokratin, framgick det (ty i demokratin har även kapitalister och övriga "kriminella" rösträtt). Jodå, man skulle ha kvar demokratin även efter målgången, men då bara innanför den socialistiska ramen.

  Kan detta synsätt, som idag knappast lär finnas kvar, ha orsakat kollektivanslutningen till Socialdemokraterna av oss Metallmedlemmar, då på 1940/50-talet? Socialisters värdegrund var sådan då. Hur den ser ut idag får någon annan berätta om.

  Lisbeth. Antagligen är du och jag lika hänförda över varumärket Birger Schlaug, enligt min mening den främsta politiska analytikern i medievärden. Och det är kanske detta som upprör dig (och mig) att det gör ont när fallet är högt. Som att stå på en stege och ramla ner. Alltså när analysen i en sekvens tappar sin spänst och plötsligt liknar PK:s platta tänk. Med tiden kan bilden ändras.

  Gt
  SvaraRadera
 37. Politikerna delar av dem har redan erkänt att integrationspolitiken kapsejsat.

  KD har banat vägen för resten av Alliansen, som nu ska utveckla sin politik. S kan beroende på hur Alliansen lägger sina förslag stödja dem i stället för MP. Ett parti som gjort det omöjligt att diskutera integration, kostnader och volymer. Väldigt viktiga frågor att ventilera och samtala kring.

  Det är en oroande utveckling, Människor riskerar att nu överlag diskuteras som kostnader och en börda. Sättet att diskutera människor på permanentas och kvarstår.

  Media ställer frågor till väljarna och allt fler vill se ett samarbete mellan de andra politikerna, i andra frågor än migrationspolitiken.

  Både media och de väljare som vill det glömmer att SD villkorat ett samarbete. De vill tala om det som ingen annan vill dvs. volymer. Det har de lovat sina väljare. Väljarna som satt dem där de sitter. Om de andra partierna insåg, att de bjudit in SD genom en egen delvis dålig politik, så skulle de inte hålla dem utanför. Vi skulle ha mindre av vi och dem.

  I allt det som Christer nämner talas det om människor som volymer dvs. kostnader. Tron på att man kan undvika att göra det i en enda fråga har delvis lett oss dit vi är idag.

  Fakta visar att de andra partierna är allt annat än rumsrena.

  Gt, det är mitt svar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 38. samarbete med SD och de andra partierna i annat än migrationsfrågor ska det vara.

  SvaraRadera
 39. Gt, även jag skriver under på ditt sista stycke.

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 40. Tack Lisbeth. Håller med dig hela vägen!

  Så här i slutet av året vill jag också tacka för att denna högkvalitativa, blogg finns!

  Jag tror att mången bloggvärd har ambitionen att genom provokation stimulera tankeverksamheten hos sin läsekrets. Samtidigt vill hen antagligen få sina egna tankar prövade mot andras dito.

  Ibland "rasar" man, fast vi som gäster borde visa artighet. Men för min del är det väl när jag inbillat mig begripa bättre i något avseende. Så nog ber jag till Allmakten att få bli en snällare människa med början i morgon, år 2015.☺

  Gt

  SvaraRadera
 41. Tackar också för denna fenomenala blogg. Tack Schlaug! Även den lite mer ilskna sorten kan vara vänligt sinnade och visst är vi det Gt;) Vänligt sinnade alltså:)
  Du med Birger trots att du "sparkar" hej vilt och är förbaskad ibland.
  Personligen kallar jag det för rättfärdigt krig.

  Du kanske rent av har begripit något mer eller "bättre" Gt.

  Ska även jag be men framförallt tacka.

  Tycker det är ruter i dig Gt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 42. Lisbeth!

  "Människor riskerar nu överlag diskuteras som kostnader och en börda." Fler människor som konsumerar mer (vi måste ju ha något att leva av) är en kostnad och börda för miljön vare sig vi vill det eller inte. Men det har nog du förstått. Eller?

  Hade vi varit 1 miljard människor så hade vi nästan kunnat leva som vi gör nu ur miljösynpunkt (även om det är mycket ojämlikt och orättvist) men med 7 miljarder människor går inte det. Vår miljöpåverkan beror på antalet människor X den påverkan var och en av oss gör.

  Vill vi att alla människor ska ha det bra i världen så måste vi minska klyftorna i samhället och minska den miljöpåverkan som vårt sätt att leva sätter men också sluta att växa i antal. Endast då kan vi leva i balans med naturen och få anständiga och hållbara liv och samhällen. Vart land måste börja ta ansvar för sin hållbara utveckling och hjälpa andra att göra detsamma. De som inte tar sitt eget ansvar får faktiskt ta konsekvenserna av sitt handlande själva.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 43. Jan Örsell, ja det har jag begripit.

  Att de som inte tar eget ansvar får ta konsekvenserna av sitt handlande själva stämmer det?
  Hela världen ter sig som en dominobricka, rasar en rasar lätt alla. Så komplext är systemet.

  I "Runda bordet" diskuterades klasskillnader samt bl.a. hur "vårt" Sverige förändrats sedan 80-talet. Att det inte uppmärksammas av alla. I andra länder t.ex. Grekland har det gått längre och fortare. Då har det också uppmärksammats på ett helt annat sätt. Det verkar som om vi måste drabbas själva innan vi begriper eller till sist äntligen förstår.

  En del anser dock att Grekland får skylla sig själva. Hör inte till dem. Till viss del givetvis.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 44. Förlåt om hissen inte gick hela vägen upp.Hjulet snurrar men hamstern är död?
  Men uppgörelsen spelar Sd i händerna till nästa val.Sverige är ett demokratiskt uland.

  SvaraRadera
 45. Christer menar du inte sexklövern? Du skriver sjuklövern. Två partier vill man manövrera ut. Båda talar om krackelerad välfärd för de grupper du skriver om, fast de lägger fokus olika.

  Enligt Per Gudmundson SVD så cirkulerar en parodi på en valsedel bland SD väljare.

  Förenklat röstande till nästa riksdagsval tre rutor Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, övriga.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 46. I "Övriga" ingår väl på sätt och vis Vänsterpartiet? V har ju bejakat kuppen.

  SvaraRadera
 47. Anonym, ja på sätt och vis.
  Men deras fråga om vinster i välfärden berör i stort sätt hela samhället, dvs. de grupper Christer skriver om. Det fritar dem delvis från ansvaret att de bejakar kuppen.
  De är på så vis en del av problemen och också själva lösningen. Som de flesta av oss...
  Foten de lyckats få in kan lika fort hamna utanför igen. Beroende på hur Löfven, MP, Alliansen agerar.

  SvaraRadera
 48. Lisbeth!

  Ingen har tvingat vare sig Sverige eller Grekland (eller privatpersoner) att skuldsätta sig, gå med i EU eller att ingå i den globala ekonomin. Övertalning, hot, press och manipulation ja men det är trots allt ändå våra egna beslut det hänger på.

  Det finns ändå många privatpersoner som oskyldigt drabbas av dessa beslut som inte heller alltid har varit så demokratiska. Men å andra sidan så är det mycket ett oengagerat och sovande folks fel att vi inte har mer och bättre demokrati än vi har. Att vi kollektivt låtit våra egna egoistiska ambitioner och kommersiella krafters kortsiktiga vinstintressen styra oss själva och våra länder.

  Det är ändå mer eller mindre våra egna val som styr mest och inget som vi kan skylla några andra för. Det är trots allt få idag som helt oskyldigt med våld tvingas. Längre tillbaka i historien var det annorlunda med kolonisation, erövringskrig, slaveri, kommunismen och Vietnam även om det finns sådant även idag. Vi får helt enkelt ta konsekvenserna av våra egna (ofta kollektiva) beslut.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 49. Jan Örsell, Finns det olika slags maktutövande?

  Kan den vara belönande? Här har ni lite morötter t.ex. jobbskatteavdrag. Kan makt utövas genom livsstilspropaganda? Eller religionernas maktutövande? Männens makt över kvinnor? Sist men inte minst reklamen!

  Ser att du svarat "Övertalning, hot press och manipulation ja men det är trots allt våra egna beslut det hänger på"

  Ja samt förmåga och kapacitet och där skiljer vi oss åt. Alltså har vi ett ansvar att utifrån egen förmåga och kapacitet växa som individer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 50. Lisbeth!

  Precis! Makt kan utövas på alla de sätt du beskriver. Idag är det väl den ekonomiska makten (reell men också ofta inbillad) och tron på det kapitalistiska systemet som på olika sätt styr det mesta.

  Kapital är ju inte som de flesta i dag verkar tro de pengar vi skapat och som genom politiska beslut kan göras ogiltiga på några sekunder och ersättas av nya betalningsmedel utan de förbättringar och investeringar i samhället som gjorts över tid i form av infrastruktur, fastigheter och maskiner som inte lika lätt kan flyttas. Å andra sidan är vi idag inte på långa vägar självförsörjande på energi och mat i det här landet vilket gör oss mycket mer sårbara.

  Männens makt över kvinnorna och samhället är väl lite mer diskutabelt och svårt att bestämma och har också skiftat under historiens gång. Kvinnor har ju också stor makt över oss män och därmed samhället även om männen oftare historiskt suttit på makten rent formellt. Männen har ju oftast ett övertag vad det gäller fysisk styrka så kvinnorna har väl oftast fått använda sig av list, sociala nätverk och manipulation för att få som de vill. Naturligtvis mycket beroende på vilken position de haft. Det kan ju finnas fördelar med att inte sitta på den formella makten också. Att verka i det fördolda. Att med kärlek, attraktionskraft, äktenskap och sex göra karriär utan att behöva utbildning och yrke eller riskera att bli dödade på slagfältet. Även om det ofta handlat om arrangerade äktenskap och inte alltid om kärlek och kvinnorna ofta dött i "barnsäng" och fått stå ut med en hel del annat. Så kvinnorna har väl också påverkat mycket hur samhället ser ut och fungerar även om det inte är populärt i feministtider att tala om det. Det handlar väl mycket om traditioner antar jag.

  Klart är att det inte alltid är lätt att göra rätt. "Alltså har vi ett ansvar att utifrån egen förmåga och kapacitet växa som individer." Precis! För att på det sättet kunna göra om samhället så att det blir allt bättre och allt lättare att göra allt mer rätt för allt fler människor.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 51. Tja om du vill att kvinnor och män samt barn ska kallas för frökenaktigt hysteriska, då kan vi glömma att kvinnornas historia är tämligen okänd.

  Männens berättas det mer om. Inom religioner inte minst. Detta kan feminism av bra kaliber klara ut. En feminism som innefattar alla givetvis. Kanske dags att bryta vissa traditioner? Som t.ex. vår tro på vad kärlek är.

  Attraktionskraft är något som styr både kvinnor och män. Förväxlas allt för ofta med kärlek. Inte så att människan inte kan älska. Men vissa kroppsdelar styr.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 52. Lisbeth!

  Jag kallar bara de som förtjänar det för "Frökenaktigt" hysteriska. Med ursäkt för eventuellt dåligt ordval för det finns naturligtvis både män och kvinnor som beter sig på det sättet. Att de bryr sig mer om hur saker skrivs än just innehållet och skyller på det för att inte besvara kritiken i sak. Det var det som det handlade om.

  Det finns väl en hel del fakta om kvinnor i historien men det är ju ganska naturligt att det är den mer kända officiella makten som ger större rubriker. Den som kan styrkas med fakta men också det som kan skrivas om för att passa politiska syften och inte det som händer i bakgrunden i det fördolda.

  Traditioner förändras ständigt men långsamt och kanske inte alltid till det bättre. Är det verkligen bara bra för kvinnor att också de ska arbeta och göra karriärer och att barnen inte får vara med sina föräldrar? Det är kanske inte alltid så enkelt som vissa vill få det till. Det är ju väldigt lätt och smidigt att skylla allt på andra och därmed rentvå sig själv.

  Sedan vilka kroppsdelar som styr är väl inte helt klart. Attraktion är inte bara sex och visst är hormoner inblandade men också hjärnan och vårt eget val. Attraktionskraft har väl både med kärlek och sex att göra? Det kan väl vara väldigt attraktivt med smarta och godhjärtade kvinnor och det kan ju vara trevligt med en vacker kvinna även utanför sängen. Vissa ser också en fet plånbok som attraktivt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 53. Jan Örsell, Personligen så anser jag att inga förtjänar att kallas för frökenaktigt hysteriska. Varken kvinnor män eller barn.

  Du behöver inte ursäkta dig, för du har inte uppfunnit ordet själv. Det är ett ord som fortfarande används. Trots att det kring detta ord FINNS mycket, främst kvinnohistoria dokumenterat. Mycket elände och personligt lidande.

  Du skrev om att göra karriär bl.a. med äktenskap. Många av de "frökenaktigt hysteriska" har kallats det på grund av, att de varit mycket olyckliga i sina ofta arrangerade äktenskap. Läkare och det var ofta manliga, hade inte alla hästar och getter hemma i stallet. Det gällde givetvis även män. Män kan också vara olyckliga och otillfredsställda.

  Idag är det tvärtom många kvinnor deltar i arbetslivet, äktenskapen är ibland arrangerade. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Den psykiska ohälsan består ja skenar. En del läkare har fortfarande inte alla hästar och getter hemma i stallet.

  "Frökenaktigt hysteriska" främst kvinnor mellan 30-45 mår väldigt dåligt. Det larmas om psykisk ohälsa och nu måste regeringen, som har alla getter och hästar hemma? ta krafttag säger man.

  Glöggöverenskommelsen är inte okej. Den gjordes för att stänga minst ett parti ute. För att landet ska kunna styras sägs det.

  Ett land som kan styras stänger ingen/inga ute. Om det dessutom görs för att stänga ute värderingar som SD:s och Vänsterpartiets, så måste man själv ha alla hästar och getter hemma och samarbeta i sakfrågor. Budgetramar och sakfrågor som t.ex. feminism och gamla värderingar och ord som lever kvar och präglar vårt "moderna" samhälle.

  Det är inte okej! saker och ting är inte på plats. Våra politiker fortsätter att träta och vi med.

  Men nu finns hopp det är 2015 :)

  Naturligtvis är det inte bara bra för kvinnor att de ska arbeta och göra karriär. Kvinnor tar ofta fortfarande mer ansvar för hem och barn. Det är inte bra för någon vare sig kvinnor, män eller barn.

  Om nu glögguppgörelsen går ut på att stänga V och SD ute, så har de övriga partierna mycket att bevisa. Politik går ut på att bryta åsikter och tankar mot varandra. Inte stänga dem ute. De och vi behöver verkligen ett lycka till.

  Det handlar om tankar säger vår nya kulturminister... Om värderingar. Då bör man inte göra glögguppgörelser. Eller ingå i dem. Men det gör vår nya kulturminister.

  Personligen så skulle jag säga att det handlar om tankar och känslor. Att vi låter våra känslor färga våra tankar, så till den "milda" grad, att hästarna och getterna finns överallt utom just i stallet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 54. "Rädsla är inget alternativ"
  Alice Bah Kuhnke.

  Är glad för vår nya kulturminister. Jag är här för att stanna har hon sagt. Det hoppas jag att hon gör.

  Men om rädsla inte är något alternativ, varför deltar hon i "Glögguppgörelsen"? För deltar gör man om man inte protesterar.

  Varje gång jag klickar i "Jag är inte en robot" för att sända inläggen så skrattar jag...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 55. Ta dig tid att läsa min SHORT STORY men ska du inte döma mig.

   Jag är fru Lilian Gilbert. Min make har varit en omtänksam och kärleksfull pappa till våra två vackra döttrar för de senaste 16 åren av vårt äktenskap; de flesta av mina nära vänner även avundas vår oändliga kärlek som växer starkare varje dag som vi just träffat;). Den dåliga sidan av honom började när hans sjuka mamma besökte oss för behandling. Hans mamma var inte bekväm omkring oss eftersom min make betalar mer uppmärksamhet till mig och barnen; Detta gjorde henne så arg och bestämde oss för att stanna för kort tid.
  Min make plötsligt förändrats och började undvika mig en vecka hon lämnade, slutade han äta min mat och inte sova med mig igen på samma säng. Detta varade i 3 månader tills jag inte längre kunde ta det längre. Så jag väljer att söka hjälp på nätet eftersom jag skämdes för att tala om för mina vänner, då jag såg några vittnesmål från olika människor talar om en viss man som hette DR Okafor. Jag bestämde mig för att ge honom en rättegång. Denna stora mannen berättade för mig att min mor-i-lag hade
  förhäxat min make. Hon tog min makes underkläder till en häxdoktor och förgiftade hans sinne mot mig och våra barn. DR Okafor kunde bryta den onda förtrollningen i min make och kasta en kärlek stava för oss. Därefter 3 dagar senare min mor in-law kom till oss att bekänna och be om förlåtelse. Vi är alla lever lyckligt tillsammans i dag som en stor familj. Min make är nu kärleksfull man jag har känt under de senaste 16 år. Vi är mer förälskad nu och glad. Förtrollningen har inte efter inverkan på vår familj, men det förde även många möjligheter för oss. Kontakta denna stora man idag via sin e-post på: okafor.odi@hotmail.com

     Dr Okafor berättade också att jag kan kontakta honom för att få hjälp om något av följande problem:
  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill bli rik.
  (7) Vill du hålla din make / maka att vara
  din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Herbal vård
  (10) Om du inte kan tillfredsställa din fru
  kön önskan beroende
  till lågt erektion.
  (11) Om din menstruation vägrar att komma
  ut dagen
  antar eller över flöden.
  (12) om du vägrade att betala, människor på grund av dig ?.
  (13) lösa ett markfrågan och få det tillbaka.
  (14) Har din familj Denny dig om din
  rätt?
  (15) Cure av någon form av sjukdom eller sjukdom.

          Jag kommer att fortsätta att berätta för världen om din goda gärningar sir. Kontakta honom idag på: okafor.odi@hotmail.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.